Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mobilní PRO-řada Carrizo vydána, nabízí i X5 LTE modem od Qualcommu

Variabilní TDP zní jako velmi lákavá možnost, bohužel ale slouží především ke zmatení konečného spotřebitele.

Ku příkladu první modely HP s Carrizem jsou hodně přiškrcené a mají zkrátka mizerný výkon. Ke všemu se kupující nikde nedozví, na jakou hodnotu výrobce TDP omezil, a nemá možnost to nijak ovlivnit.

Výsledkem je naprostý zmatek - modelové označení procesoru nenaznačuje vůbec nic o výkonu či spotřebě. Aspekt, který z nejpovedenějších procesorů AMD za řadu let, dělá nejkontroverznější možnost koupě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já se vůbec divím, že lidi ještě HPčka kupují.

Problém s nastavitelným TDP je asi u většiny výrobců. U Broadwellů nenabízí variabilní TDP ani Asus nebo Dell, možná nějaké to Fujitsu ale kdo dá za notebook víc než dva průměrné platy?

Počkám si na testy, ale mám strach, abych nezačal litovat koupě i7 5500U ;-) Integrace LTE modemu mě přijde strašně cool, osobně bych tuhle funkci bral všemi deseti, protože na cestách jsem omezen velmi omezenou výdrží telefonu a kupovat zvlášť modem za nějaké 2-3 tisíce mi taktéž nepřijde jako dobrý nápad.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Niekto dospel k tomu, ze Carrizo FX 8800p ma na 15W 60 percent vykonu Broadwell + gt 840m s tym, ze nonstop throttluje, niekedy GPU az na 3tinu. Staci si pohladat, ci uz ludia na notebookreview, alebo chalan na tusim overclocku (http://www.overclock.net/t/1560230/jagatreview-hands-on-amd-fx-8800p-car...)... mal dlhy post o carrize a strhla sa tam slusna debata, s tym, ze na konci je tusim aj odkaz na nejaku uzivatelsku recenziu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Ke všemu se kupující nikde nedozví, na jakou hodnotu výrobce TDP omezil"

Staci se podivat na tloustku - blbosti typu 18mm ti nikdy neuchladi 45w cpu, a jestli ho tam vyrobce nacpe, bude to throttlovat 100% casu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná pravda, ale zcela zcestné co se týče odpovědi na otázku, jak určit omezení TDP u notebooku. To, že něco je cihla, neznamená, že tam TDP omezené není. To, že něco je tenké a lehké, neznamená, že TDP omezené je.

Když už jsme u toho, AMD má max TDP 35W.

Mne osobně fascinuje http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=5452#kf
Kdyby do takového těla dali čistě 47W Broadwell s IrisPro/ 35W top Carrizo, vznikl by úžasný notebook. Ale spojení 47W procesor + GTX970m, tomu prostě nevěřím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Carrizo je bezpochyby nejlepší AMD věc z posledních let. Hlavně tím, že je to plně HSA, to je zcela revoluční koncept. A i celkově to je pěkně vyladěné - až na složitosti kolem spotřeby, konfigurovatelného TDP - uvidíme, jak se s tím výrobci popasují.

Ale označovat to za PRO se mi zdá "poněkud přehnané".

Ono to umí ECC SO-DIMMy ? Má to Firepro OpenGL/OpenCL certifikaci pro Autodesk a další CAD výrobce ?
Umí to 10-bitů na barevný kanál nebo více jako FirePro karty ?

Ne ? V dnešní marketingově prolhané době je nutné být velmi opatrný vůči všemu, co má v názvu HYPER, SUPER, ULTRA, PRO, ... většinou je to jen předražený nablýskaný šmejd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není ani produkt pro grafiky, ani produkt pro výpočetní servery. Tohle je business-class produkt. Donedávna bylo zvykem pouze to, že výrobci business-class produkty odlišovali jen formou záruky (buďto delší záruka, nebo záruka na dostupnost náhradních kusů třeba i po 4-5 letech apod.). V případě Carriza k původním rozdílům přibyla třeba podpora pro LTE nebo zabezpečení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No to je sice moc hezký, ale pořád jsou to jen ony "leštěný prdy". To ať si strčí do zadku.

Spousta lidí potřebuje mobilní notes s delší výdrží - tedy max. 25W a odpovídající baterkou, spolehlivý aby se na tom dalo v případě nouze spolehlivě kompilovat a off-line pracovat, s profesionální certifikovanou grafikou, aby bylo jasné, že co se zobrazí, tam opravdu je.

Aby se to dalo případně připojit v práci na velký monitor a klávesnici. Výkonově to dneska stačí, větší věci se stejně jedou na serverech nebo přes VDI.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

At uz s PRO nebo bez PRO, chci mit moznost si Carrizo koupit v realnem produktu s 14" uhloprickou, 1600x900 (a vyssim) rozlisenim, slotem M.2 a SATA, optimalne i optickou mechanikou (**), poradnym chlazenim (nemusi vzdy jit jen o ultraziletky), dvema sloty na SODIMM, WLAN s alespon 2 antenama, dokovacim konektorem, nezkriplenou baterii (*) a hlavne BEZ dedikovane grafiky!

Za normalni cenu samozrejme, to co predvedlo HP s radou EliteBook 745 (resp. 725) je smichu (a nebo k placi, at si vybere kazdy). Ostatni vyrobci na tom nejsou o nic lip, jednak jsou ty CPU jen v 15,6" a vice noteboocich a kdyz uz nic tak APU od AMD zabijou zbytecnou dedikovanou VGA.

Tohle si musi AMD u svych "partneru" pohlidat. Pak se nesmi nikdo divit ze nemaji prodeje kdyz jinak dobre produkty nekdo zabije prisernou konfiguraci.

* 3,5 hodiny mi vydrzi stale 5 let stary NTB s puvodni baterii (pri praci samozrejme), 3 hodiny meli vydrz i lepsi notebooky z drivejsich let. S kazdou generaci (at uz CPU, architektur nebo vyrobniho procesu) jsme PR masirovani jak jsou ty procesory uspornejsi a mene zrave a dele vydrzi - ale kde jsou ty NTB s dlouhou vydrzi? Realne to dopadlo tak ze k uspornejsimu CPU se dala meneclankova baterie a vydrz zustala bud na stejne hodnote nebo jeste poklesla. Stejne tak dopadlo chlazeni kdyz se zacalo u mobilnich CPU pouzivat "turbo" a parametry "až".

** A kdyz uz jsem u toho, mechanika by mela byt uz z vyroby vymenitelne/nahraditelna za druhou baterii nebo druhy SATA disk (to abych si trosku navymejslel).

Pak neni problem za takovy laptop zaplatit i vyssi castku - jenze kde nic... :(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.