Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD prý ztrácí podíl na trhu grafických karet

Protože hraju hodně BF4, WoT, total war a pod. tak bych určitě volil opět R9 290, ale trošku mi to narušuje witcher, který bude optimalizovaný zase na nvidii. Ale průměrově mi už vychází asi 5 let výhodněji kč/výkon radeon, otázka ted co s maxwellem, přijde mi oškubaný jak kuře a chtějí prachy jak za skot. Je to škoda kdyby cena 980 byla o trochu lepší, určitě bych o ní dost přemýšlel, zainvestované peníze se určitě vrátí na elektrice, ale pro přechod z R9 290 nenabízí dostatečný výkonový skok.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

neboj nebude zaklinac pojede vyborne aj na AMD

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A pokud nepojede tak jediny kdo tim ztrati bude CD PROJEKT RED. Zdali ubisoft ziskal spojenim s NVidia vic nez tech x MIL a vynahradi mu to ztratu prestize a mozna i zakazniku je otazka. Stejne jako je otazka jestli se na tak velke platform vyplati podporovat uzavreny black box middleware, ktery vic nez co jineho zmensuje mnozstvi PC, na kterych hra v plnych detailech pojede.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze se tezba Litecoinu presunula na ASIC, tak pochopitelne prodej AMD grafik jde dolu. Vzhledem k tomu, ze mam AMD karet plnej suplik, tak bych asi ted volil nVidia... ale spis zapojim par suplikovych 5850 do SLI.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dve 5870 v sli jsem provozoval ještě tak rok dva zpět. Ve spoustě věcí to trhalo benchmarky, ale žralo to jak blázen a na některých hrách to sli bylo na nic. Od té doby už SLI přímotop nechci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SLI?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že každý ví o čem je řeč ať už tomu říkáme SLI nebo Crosssfire.....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

já bych aktuálně nekoupil nic (taky kvůli $), ale jsem zvědavej na nový grafiky od ATI

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na APU od AMD mám ve WoT +-70fps při rozlišení 1920x1200 tak k čemu nějakou diskrétní grafiku :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už jen to že máš APU procesor je jasné že kecáš a nebo hraješ s modem na ořezání kvality na minimum. Na APu jsem to zkoušel a je to špatné po grafické ale hlavně i po procesorové části, kde prostě retardovaná jádra v single thread si to absolutně nedávají a jsou ve WoT limitem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Single thread vykon se prekonal v dobe kdy vznikl prvni dvojadrovy processor. To, ze to software v ruznych vrstvach z ruznych duvodu nereflektoval je vec jina, nicmene spatnou optimalizaci trpi naprosto vsichni, protoze pokud je celkovy vykon omezen vykonem jednoho jadra, pak nemuze byt zadny CPU efektivne vyuzit a je uz uplne jedno jaky CPU to bude.
Stejne tak se omezuje i role CPU jako koplexniho vypocetniho procesoru, protoze vetsina paralelizovatelnych vypoctu se bude v budoucnu provadet na GPU. Proto vycitat AMD (a museli bysme to vycitat i jinym, na GPU cast v procesorech pripada stale vetsi pomer), ze jejich APU sli timhle smerem jako prvni (intel nasledoval) by nebylo uplne ferove. Stejne tak nepovedenou bulldozer architekturu, na jejiz vyvoj diky postupu intelu (nekala soutez, vyuzivani postaveni) nezbylo AMD dost penez.
Nutnost silneho procesoru se do budoucna stejne prekona a pujde se smerem specializovanych ko-procesoru (kterych uz ted je v GPU i CPU plno).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

70fps mám při tomto rozlišení na i7 na tom apu ti to nevěřím.. na a10+hd8970m to dává tak 35fps v full hd...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct, osobně jsem podobné dilema nedávno řešil a odsunul, s čím se výrobci dál vytasí. Jedu na obstaróžní HD6870 a vzhledem k TDP CPU, nechci jít přes 250W (zdroj). Na nové karty teď určitě nemám a všechno je nemastné-neslané. Papírově jsou všechny karty v relaci cca 3-4k na úrovni té staré HD6870, cokoli nad má zase nechutnou spotřebu a pokud člověk mrkne do aukra, tak ano, jsou tam R9 290(x), jenže reference.

Mimo překročení těch 250W mi jde docela i o hluk. Takže kdybych se mrknul po 290tkách, tak budu muset možná nakoupit nový zdroj (3k+) a vodníka (asi taky 3k), a nebo to samé dám za produkt nV (4+6k).

Doba je zlá, nebo jsem jen špatně informován? :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ked nieco tichsie, tak urcite nereferencne ... vyrobcovia maju celkom zaujimave karty, napr. Strix od Asusu vypina vetraky ked karta nema co robit, od Sapphire ide iba jeden stredny vetrak atd. Druha vec je potom uchladit 370W v zatazi ... :-) to uz take tiche nebude, aj ked stale lepsie ako referencne.

Odpoved na otazku z clanku - v Decembri kupovala 290x od Sapphire (±400E) lebo nie su najcerstvejsie po uvedeni takze je pravdepodobnost ze vacsina much je vychytana, ale vybrala som k tomu aj pasujuci vodny blok (±100E). Nie je to lacna zalezitost :-(

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Právě o to mi jde. nV má napasovanou nechutnou cenu, AMD zase nemá nic nového a spotřeba je tam zase na hraně (popř. za hranou zdroje). Když se podívám do papírových specifikací, tak jsou všechny karty nemastné/neslané. Na aukru se dá sehnat 5870/6870 už za 1,5kkč, to samé v "novém" stojí kolem 4k+. Nejzajímavější volbou z hlediska ceny/výkonu jsou taky obstarožní tahiti, které si zase řeknou o 250W.

Zajímavé možnosti otevřela nV, jenže... cena. 960tka je papírově opět to samé, jediné pozitivum je ta spotřeba. Pak je tu 970, která je na tom podstatně lépe, ale to už jsme na ceně té 290tky (resp. i za cenou toho bazaru - lidé prodávají klidně i jen dva měsíce staré karty). No a 980tka je cenou totálně mimo, proti tomu přírůstku který nabízí. Výhledově o GM200 taky běžný plebejec nezavadí. Prostě GK s cenou 2× tak vysokou i proti intel hi-endu, to prostě může vzít na lokální poměry fakt jen pár vyvolených.

A vzhledem k tomu jak se táhne nasazení výrobního procesu, tak dlouho asi nic nebude. Je škoda, že (minimálně tedy já, klidně mě i zhejtujte, třeba melu blbosti - nemám to ověřené v testech) papírově čipy z roku 2010 stále konkurují střední třídě a hi-end ustřeluje spotřebou. Z mého pohledu je to prostě "vymřelé"... až na notebooky. A bude to horší, až výrobci zase narazí na limit nového výrobního procesu a budou recyklovat a recyklovat.

Ale abych jen nehejtil, opravdu čest nV kartám, které to chytře posunuly dál, jenže nemyslím si, že by to bylo spásné řešení na delší časový horizont. Doufám že AMD kromě 390X (kvůli spotřebě) přijde i s něčím, co bude trochu při zemi. Při výpadku proudu mi UPSka neudrží mašinu už ani těch nádherných 20 minut, ale teď to stihnu tak akorát vypnout :) (4670 + 405e)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hd6870 je šunt za který bych nedal víc jak pětikilo. Výkonem jí odpovídá GF 750 lehce nad tři tisíce. A za ty čtyři je už na Aukru 7970/280X s roční zárukou. Na fHD odeální kombinace cena/výkon/kapacita VRAM.

P.S: tak koukám že zdražení už se promítlo i na Aukro, co bylo ještě nedávno za 4tis. je už dneska za pět a výš....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Moje posledni 2 GK byly od Gigabyte 3-vetrakove a kdyz si to poladis, tak jsou v beznem provozu neslysitelne a pri zatezi to neni zadny velky hluk. Vsechny jine karty co jsem vlastnil predtim byly vzdy mnohem hlucnejsi. Takze dalsi by byla urcite opet 3-vetrakova od Gigabyte, pokud to jeste dela. Nejak to detailne uz nesleduji, mam 7870OC a na fHD a to co hraju mi to staci. Tyhle karty jsou diky 3 vetrakum celkem velke, ale mam to v mini-ITX Bitfenix prodigy casu, takze to neni zas tak hrozne, ale potreba s tim pocitat.. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jsem na tom podobně, taky v současnosti nevím kam. Mám HD 7950 od asusu, jsem spokojenej. Kolem 6000-7000 je nabídka mizerná, nárust výkonu za ty prachy nestojí. Čekám na to, co předvede AMD na jaře a pokud to bude solidní , zaparkuju opět u nich. Už jen z toho důvodu, že mám v plánu i novej monitor s freesync. G-sync se mi zdá mastnej. No a když neukáže nic, co by stálo za to, začnu prolejzat bazary, aukce atd. a hledat zachovalou R9 290/X:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mam HD 7850, a hodil som na nu len pasivak accelero. Na bedne mam 1x14cm a 2x12cm ventilatory na asi 60% otackach cez odpory. Karta neprekroci 70 stupnov v zatazi.

Tiez cakam na novu alternativu k hd7850-7870 (cca do 230Eur).

Ale ak by som sa ponahlal a chcel nieco silnejsie, tak kupim tu R9 290 (bez x) z aukra - dokupim pasivak a doriesim si prietok vzduchu v bedni. Urcite to na 1-2 roky vystaci a potom mozes kupit novu kartu uz z lepsej serie za lacnejsie.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

290 ref + accelero a přikoupíš druhý 300W zdroj za 500,- a strávíš na tom trochu práce.
Jinak dobu nákupu 290 už jsi propásl, mining rigy jsou už rozprodaný. A do uvedení nových radeonů cena jen poroste a i pak to nevidim moc růžově, pokud USD bude stoupat i nad 25CZK

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

GPU ASP increased sequentially primarily due to higher desktop and notebook GPU ASPs and decreased year-over-year primarily due to a lower channel ASP
http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/press-release-2015jan20.aspx

Tolko sprava o finacnych vysledkoch AMD za Q4 2014

Ak yo spijim s tymto. Tak mi vyjde, ze AMD preaba drahsie grafiky do noteboomov a lacne predajcom komponentov a o tie lacne nema trh zaujem a teda podiel klesa
..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ja sa nedivim sak kde kdo ma GTX 970

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A každý, kdo potřeboval silnější grafiku, tak koupil levně 290 od minerů. Neni důvod kupovat cokoli slabšího

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz pred mesiacom boli informacie o drastickom nastupe Nvidie. Nvidia znacne zvysuje svoj naskok, aktualne uz ma viac ako 70% podiel v predanych diskretnych grafikach, a to este nie je zohladneny Q4/2014, zdroj:

http://goo.gl/W63mjA

To vsetko sa prejavuje samozrejme aj v ekonomickych vysledkoch, Nvidia je historicky na tom najlepsie, AMD ma za sebou a pravdepodobne aj pred sebou (Q4/2014-Q1/2015) najhorsie kvartaly za poslednych desat rokov.

Ak AMD nepride s niecim, co skutocne rozviri hladinu tak ma problem, CPU to urcite nebudu, APU len do BGA takze ocakavania sa vkladaju do kariet, pripadne karty v mainstreame su bez vyraznejsich ocakavani, prekvapit moze high-end.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Brousím si zuby na Alienware 17" s 980M. Důvody pro asi není nutno vyjmenovávat. Jasnou nevýhodou je cena a trochu mě irituje i absence mechaniky a nemožnost připojit dokinu (pominu-li grafický akcelerátor). I tak je to momentálně nejlepší noťas s 980M, takže pro mě jasná volba. ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Šiel by som jednoznačne do GTX 970 OC od MSI koli tichu a výkonu. Keby nemám bazárovú 280X - prechod s GTX660 - tak idem do nej.... naviac dnes si už viem živo predstaviť čo robí o 10tky W vyššia spotreba nielen so samotným chladením grafiky ale aj s chladením zdroja resp. jeho vyťažením - musel som kúpuť nový, Corsair RM 650 Modular/Gold lebo SS 520 Bronze sa menil vo vrtuľník a prehlušil aj Radeonku na 3000rpm ! Svojho času som pokukoval po 290ke nereferenčnej z bazošu za 240-250€ ale tej spotreby a chladenia sa už proste bojím, naviac keď viem že na karte sa nehrali hry ale "krvavo" ťažili coiny...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

na 290 jsem upálil dráty od zdroje, ale všechno funguje, jen se spálila izolace na jedný 12V větvi :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám v plánu max. během půl roku, než nějaké upgrady (což sem dělal posledních 5-6 let) jít do komplet nového PC. A líbí se mně myšlenka sestavení nějakého malinkého mini-itx, max. micro-ATX PC za rozumný peníz, s malou výhřevností, tichým chodem a nízkou spotřebou. Kdo dneska potřebuje obří ATX (kde často stejně využije jen jeden slot pro grafiku)
A bohužel i když sem do teď preferoval AMD, tak momentálně mě prostě AMD to co chci nenabízí. AM3+ platforma polomrtvá s velkou spotřebou a nemožnost sehnat micro-atx/mini-itx desku. Tudíž tady je volba jasná - Intel. Co se týče grafik tak AMD r9 260X je moc slabá stejně jako 750Ti (i když ta by byla do mini-itx ideální), tudíž pro mě jedinou dobrou volbou se jeví buď nějaká rozumná 960 s krátkým PCB (v kombinaci s nějakým úsporným i5 by to mohl utáhnout i SEASONIC SSP-350GT 350W), nebo doufat, že se na jaře AMD vytáhne s připravovanou kartou s čipem Trinidad, ale moc nevěřím, že by nabídla lepší poměr spotřeby/výkonu/ceny jako GTX 960.
Vždy sem nakupoval a líbili se mně karty meinstramu - za rozumný peníz s rozumnou spotřebou, po dvou letech prodat a koupit novou. A zároveň sem neměl rád různě ořezané, zlevněné, přejmenované původně high-end karty, za což považuji třeba R9 280 a jim podobné.
Na druhou stranu pořád může být pro lidi zajímavý nákup R9 290/280X z druhé ruky, které teď rozprodávají těžaři. Viděl sem třeba nabídku kde člověk prodával několik desítek kusů R9 290 půl až rok jeté se zárukou za 5-6 tisíc. Pro lidi co neřeší spotřebu může jít o dobrou volbu, než nějaká GTX 960.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak tyhle ceny tam jsou pořád, jenže ta spotřeba. 290tka má TDP těsně pod 300W, nemýlím-li se? Což můj 500W seasonic nedá, v kombinaci s i7-940. Bylo by to brutal na těsno, kdyby to CPU dalo v burnu 100W, jenže máme tu desku, disky a další kravinky okolo. Ono zdroj je sice 500vka, jenže na 12V dá pouze 400W. Ten zdroj tehdy stál cca 4k, je naprosto v pořádku, jen už ta účinnost je dneska póvl.

Zkrátka 300W na grafice, ee, to není řešení. Paradox je, že on mi ten výkon docela stačil na to, co jsem chtěl, ale jedno nejmenované mmo je brutálně optimalizovaný pro nV karty a chtělo by to něco výkonem na úrovni té 290tky/780 :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tyhle ceny tam jsou pořád, jenže ta spotřeba. 290tka má TDP těsně pod 300W, nemýlím-li se? Což můj 500W seasonic nedá, v kombinaci s i7-940. Bylo by to brutal na těsno, kdyby to CPU dalo v burnu 100W, jenže máme tu desku, disky a další kravinky okolo. Ono zdroj je sice 500vka, jenže na 12V dá pouze 400W. Ten zdroj tehdy stál cca 4k, je naprosto v pořádku, jen už ta účinnost je dneska póvl.

Zkrátka 300W na grafice, ee, to není řešení. Paradox je, že on mi ten výkon docela stačil na to, co jsem chtěl, ale jedno nejmenované mmo je brutálně optimalizovaný pro nV karty a chtělo by to něco výkonem na úrovni té 290tky/780 :)

Prosil bych o smazání tohoto příspěvku, znovu jsem ho odeslat nechtěl

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle jsem teď postavil dětem. ITX deska, Pentium G3258,Sapphire R9 285 2GB GDDR5 ITX COMPACT OC Edition, OCZ Vector 150 256GB,SilverStone SX600-G 600W SFX Series. A v druhém kole jej plánuji utopit v oleji, komplet vodní chlazeni je předražené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snad bude recenze některého z těch SFX od Silverstone…

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Když to utáhne zdroj není co řešit. Snad nikdo nehraje tolik, aby to na účtě za elektřinu poznal a za dva roky se grafika stejně vymění.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme jak to AMD zvládne tento rok, ale nVidia má IMHO pořád náskok. Má teď momentálně velice rychlé GPU 970 a 980 a za dveřmi velký Maxwell, který na tom výkonově určitě nebude špatně a to všechno za použití konvenční techniky ( žádné HBM, žádné vodní chladiče, atd.) Její architektura udělala pěkný skok v efektvitě a nespoléhala přitom na nějaké "exkluzivní" technologie a výrobní procesy. Už proto má výhodu před AMD, které zdá se vše staví (opět) na jedinou kartu....

TSMC má sice se svým 16nm FIN FET procesem skluz, ale zase si myslím že ten 16nm Fin FET + bude výkonnější než proces na které vyrábí Samsung a Global Foundries. Ti mají nyní výhodu rychlejšího nástupu na trh a tím pádem utrhli i několik zajímavých klientů, ale karta se může zase obrátit. Bude každopádně zajímavé to sledovat.

Hodně bude záležet i na tom jak moc povedený bude nástupce Pitcairnu, to bude IMHO důležitější než nějaké FIJI s HBM.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna ma Nvidie naskok, a mozna je to prave naopak - AMD ma naskok, jen o tom jeste nevime :-)

Ty "konvencni" techniky Nvidie - hlavne delta komprese - mi prijdou jako znouzecnost - ucinnost komprese vzdy zavisi na datech, neni to konstantnich 30% jak si mysli jejich marketing.... navic je to zcela irelevantni pro Tesly a vypocetni pouziti.

HBM, krome toho ze je vo fous energeticky lepsi, ma potencial zmenit propustnost pameti *nasobne* - a jde snadno zkombinovat s delta kompresi. Je to ale podstatne narocnejsi udelat, nez tu priblblou delta kompresi...

A ano gpu nvidia zefektivnila, ale to pro sve pristi gpu mohla udelat i AMD - casu na to meli - a kdyz k tomu pridaji HBM... No, uvidime na jare, jak to bude. A Maxwel muze byt skvely jak chce, ale Nvidia bude muset vymyslet neco lepsiho s pametmi nez delta kompresi, jinak toho Maxwela zabije propustnost pameti...

Nicmene mas 100% pravdu ze pro finance je dulezitejsi mainstream nez hi-end.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co bych koupil? No nakonec nic, měl jsem spadeno na GTX960 ale za ty peníze jako upgrade nestojí. I když mám momentálně nvidii, jeví se mi dnes ideál bazarová R9 290 s alespoň roční zárukou okolo 4500 - 5000 Kč, případně čekání na Godota (ehm tedy na 960Ti co by nabídla výkon R9 290/GTX780 a nižší spotřebu za přijatelnou cenu :))

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom podobně, co jsem se díval tak GIGABYTE GV-N960IXOC-2GD 2GB stojí aktuálně 5.500,- , pokud by posílila zase koruna tak by se mohla dostat na těch 5.000,- pro R9 290 bych musel kupovat i nový zdroj a toho se chci vyvarovat. Takže zase čekám na jaro s čím se AMD vytasí :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

https://forums.geforce.com/default/topic/803518/geforce-900-series/gtx-9...
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GTX 970(všechny), jakmile využije 2,5GB-3,5GB(u každé karty jinak) VRAM a nebo výš, tak dochází ke ztrátě výkonu karty(velké ztrátě :-D). Podrobněji v odkaze výše.

Myslím, že tohle je i na článek. A tím pádem moje odpověď je, že jestli to NVIDIA rychle nespraví, tak to bude moc velkej problém a to ji, ať ztrácí nebo nabývá podílu na trhu, vůbec nepomůže.

edit: abych se nechvástal vlastním peřím, tak jsem o tom prvně slyšel od Stratose na czc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No moment,dnes přece OBR na PCT... skoro vyvrátil nehezké pomluvy o problému s pamětí u 970:)
Ještě měl dodat že naprosto nepískají:) Ovšem i podle jejich recenze GTX960 není žádný zázrak ... Minimálně chce asi počkat na nové AMD které z cenou 960 asi zamávají...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A? Také jsem četl a jeho článek je pouze přehled testů, ze kterých je vidět, že paměť karet lze zaplnit na víc než 3,5 GB bez propadu výkonu. A kromě toho také obr podotýká, že NV se nevyjádřila a je možné, že nějaké problémy být mohou, takže by bylo vhodné raději počkat, než nafukovat nějakou bublinu. A co se týká pískání, to není problém až tak NV, ale výrobců a nekvality modulů (mimochodem, většina firem tohle uznává (a nejen u grafik) jako uznatelný důvod pro reklamaci).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Začínat článek slovem "Prý" může jen novinářský diletant. Prý kámen padá k zemi, je daleko pravdivější než slova v článku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

co kupit? lowend 750ti, nizsia stredna trieda nv960, r280/5, hracsky PC 290/x, highend nv980. Vsetko ostatne nema zmysel. Btw. aj nove 970 stale piskaju?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel prý má zase rekordni rok, Nvidii se prý dari a vubec cele je to prý pro AMD na levačku a na pravačku ne a ne se prý dostat

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nu, když AMD vlastně ani de facto nemůže zkrachovat, tak potom je to vcelku jedno, jestli jsou v plusu nebo mínusu. :O

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a to tvrdi kdo ze nemuzou zkrachovat?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne doufam, ze AMD konecne vyda R9 285X s 3 GB pameti a 384 bitovou pametovou sbernici. Tj. nahradu R9 280X. Protoze do te bych penize vrazil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.