Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Quantum do prodeje nejde, zatím zůstává konceptem

chyba, aj keby by na tom boli trosku stratovi, ten produkt by mal zmysel

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

kdyz udelaj konecne neco poradnyho tak to nechaj konceptem :-D

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Klasicka hlupa amd, konecne spravia nieco ocom sa aj pise ale ne, nejdeme to predavat lebo sa hambime zato ze tam musime pchat i7 a ne te nase buldozerske krapy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Konečně dostali rozum. Prodávat procesory konkurence a tím jí dávat ještě větší sílu je v současné situaci něco nepochopitelného. Ať se soustředí na reálnější cíle - hbm grafiky do noťasů, uspíšení 14nm za každou cenu. Stejně by se quantumů moc neprodalo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

AMD svá GPU už od dob prvních I7 prezentuje na Intelech, pokud nechce mít nevýhodu nemá na výběr. Spíš by bylo taktické obnovit značku ATI. Pokud by to prezentovali jako ATI produkt nemuseli by mít osipky z toho že v tom bude Intel, ala bude to kazit pověst jejich CPU, ty by měly jinej brand.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

toto by však mohli byť peniaze, ktoré by potom vrazili do ostatných projektov..predstav si to ako prototyp, ktorý by si dodal na objednávku. Koľko by boli ochotní ľudia zaplatiť za takýto produkt? koľko by si mohli prihodiť maržu? ...Jasné, nepredalo by sa veľa kusov, ale s predajným prototypom by rástlo aj renomé. Či nie? ..tiež nie som nadšený predstavou, že tam pchajú intel procesor, ale myslím si,že by to bola dobrá príležitosť, ako získať aspoň nejaké peniaze. Tieto peniaze by potom vložili do tých tvojich spomínaných projektov. Návrh už predsa majú, súčiastky nie sú problém. A ak to bude aj chvíľu nedostupné, nevadí, na prototypy sa zvykne čakať, nie? ...aj 60% maržu, kto ich bude za toho haniť? na google glass sa tiež čakalo...ako dlho?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že nemáte moc představu o tom jak probíhá výroba a co stojí její rozjetí. Prakticky na všechno potřebujete jednoúčelové přípravky, drahé a extrémně drahé formy, Ceny všech těchto věcí musíte rozpustit do plánovaného počtu kusu a teprve z toho dostanete výrobní cenu,
I při 1000ks sérii by výrobní cena byla tak vysoká, že by si každý zaklepal na čelo a AMD označil za bandu zlodějů. Při vyšším počtu sice klesá výrobní cena ale stoupají náklady na marketing, protože již začíná být problém daný počet ks prodat a stoupá riziko, že se to nepovede.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, jsem kdesi cetl clanek kde rozebirali vyrobu apple iphone - ta masinka, ktera vyrabi kryt iphonu (forma, anglicky "case mold"), stoji kolem 30 tisic USD - jedna. A to je jen na case, kde je teprv zbytek... a pocitam-li kolem 1500 eur jen na 2xGPU + i7, celkova cena pri male serii by byla absurdni; pri vetsi serii by se mozno dostali na neco pres 2000eur optimisticky, ale kde najdou tech par set tisic kupujicich pri ~2000eur...

Nejlepsi co by mohli udelat, je dat to nejakemu partneri (treba sapphire, gigabyte, kdokoliv) at si udelaji malou reklamu, jestli jim nevadi mensi ztrata $$$ ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hej, 30 tisíc stojí jedna forma...ale koľko krytov tá forma vyrobí??(a neboli to náhodou dve formy na jednu a ten istý komponent za 30000, aby mohli jednu čistiť a druhú používať v tom momente?) Ak berieme do úvahy počet predaných kusov iPhone-ov, tak tých sa od od 3. kvartálu 2014(cca uvedenie iPhone6) predalo okolo 100-150 miliónov ( http://www.statista.com/statistics/263401/global-apple-iphone-sales-sinc... ) ...tak koľko asi stojí cena jedného toho kusu? U nás vo firme sme dodávateľovi platili okolo 50 000 za zložitý vstrekolisovací nástroj, pre Vás je to veľa peňazí, v tých sériách sa to stratí(1,5-2milióny kusov ročne)...
a náklady: i7 4790K stojí 375e na alze, odpočítam maržu a tipnem si,že ako veľkoodberateľ by som mohol ísť na tých 300čosi, možno aj menej.
Fury X vyrába AMD, ak si odpočíta maržu, určite sa dostane pod 1000 dolárov,
+doska(tip 100 dolárov-možno menej), pamäte(tak do 100), chladič na procesor(som si všimol až teraz,že to je špeciál, odhad 100-200 dolárov) môj odhad je pod 2000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realita je taková, že ta forma nikdy nevyrábí jeden kus na zdvih. Tyhle formy bývají násobné a v případě iPhone tipuji že ta forma bude klidně šesti a klidně i osminásobná. Tzn že na jeden zdvih formy ti robot vytáhne 6 až 8 kusů krytů.
A ještě dál - nepochybuj o tom, že iPhone vyrábí jen jedna forma. Spíš těch forem bude tak 5 se zdvihem kolem 15-ti vteřin a bude se lisovat odhaduji tak 100 krytů za minutu. A jestli jeden lis zrovna vypadne a bude pozastaven, tak lisují "jen" 80

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak počet kusov na jeden zdvih a počet foriem (bez návštevy továrne) sa môžeme fakt len dohadovať(nečudoval by som sa, ak by na jeden zdvih vytiahol aj viac, ako 20)...Len som chcel demonštrovať, že cena tej formy 30 000 nie je vôbec nejaká veľká, že tá cena je určite daná aj zložitosťou toho nástroja, to je času kreslenia, vytvárania CAM programu, výroby, podmienok....a vráti sa veľmi rýchlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

práveže o rozbehu, behu a kontrole výroby mám znalostí dostatok. Keby to bol automobilový priemysel, nepoviem ani slovo, tam padne za obeť veľa prípravkov, foriem, vstrekolisovacích foriem a ceny za zložité formy sa niekedy pekne vyšplhajú, ceny musia byť čo najnižšie, série sa pohybujú v miliónoch kusov ročne, cena dopravy prerátaná na kus niekedy tvorí tretinu celkovej ceny materiálu dovezeného z ázie. Ale toto? toto je ručná montáž komponentov. Jediné, čo potrebujete vyrábať pomocou nástrojov a prípravkov sú plasty a chladič, čo tam je. Nájdem si v číne dodávateľa a dám mu výkres formy, ktorý bol už určite aj s 3D modelom použitý pri výrobe prototypu, ak to už aj nebolo vyrobené. Čo vidíte na tých fotkách v článku? ja tam vidím plasty už aj vylisované? aký je asi problém použiť tú formu na 5 000 sériu?
nástroje a prípravky? extrémne drahé formy? Za 15 tisíc euro(v Európe za 40) Vám spravia v Číne taký nástroj, že tieto vstrekovacie formy na jednoduchú mriežku by boli len slabým čajíkom oproti tomu, zopár číňanov a máte všetky plasty vylisované za cca 10e na jeden kus výrobku (a to som už aj prehnal) máte a šróbovák je taká drahá záležitosť?
A marketing? ten už prebehol, nevšimli ste si? Teraz už stačí len oznámiť, že sa to dá kúpiť. Predobjednávací formulár. Peniaze si môžte vypýtať už kedykoľvek a náklady budú nulové. Ako asi firma Tesla dokázala vyrobiť automobily? Myslíte, že Elon Musk mal peniaze na to všetko? cha.. Vy už začínate veľkosériovú výrobu nejakej úplnej novinky, ja tu rozprávam o max. 5000 kusoch, ktoré Vám zmontujú do pol roka v každej dobre firme vyrábajúcej počítače. A keby bola cena aj 3000eur, fakt by to nikto nekúpil?
edit: ešte som si všimol ten medený špeciálny chladič, ale to sa dá tie dať vyrábať u dodávateľa na fréze, alebo keby to aj vyrábal pre nich EK, alebo kto, tak stále je to fajn.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výrobek není jen ten plastový obal, v tomto konkrétním případě vidím minimálně tři masivní hliníkové odlitky, na prototypy použili bud pískové formy nebo vše frézovali z AL bloku, obojí je náročné na čas a kontrolu čili drahé. Dále tam vidím dva masivní obrobky z 10-15mm Cu plechu, u prototypu to nevadí, ale sérovka pro spotřební trh s tajivým podílem Cu nesmysl. Heatpipe, pro prototyp vám to na prototypové dílně naohýbají ručně, ale sériově to nejde. Plechy napočítal jsme 17 různých plechu , to je odhadem 10 lisovacích přípravků. A to jsme se nedostali ke kabelům, povrchovým úpravám atd.
TO vše stojí prachy, začal jsme u formy na hliník, nedávno jsme něco podobného menšího řešil, forma stála skoro 250k Kč a minimální odběr pak byl tuším 5 tun Al odlitků. Při menší výrobní dávce neúměrně rostli náklady a to i když formu si musíte zaplatit zvlášť, problém je že i její montáž na lis, seřízené a odzkoušení něco stojí.
Koneckonců, nemusíme teoretizovat, dělal jsem pro velkou nadnárodní korporaci a zadávali jsme výrobu do Číny. U výrobku nižší složirosti. při serii cca 40k ks byla prodejní cena trojnásobek výrobní ceny, nebo chceteli ceny součástek. Pokud chcete i v číně vyrobit něco složitějšího a nedá se to dělat vyloženě ručně a tzv. na koleně tak í v Číně musí investovat do přípravy výroby a jednorázových přípravku a to se promítá do ceny.
Opět nebudu teoretizovat, minulý měsíc jsme dokončil přípravu výroby výrobku o hmotnosit 5,6g sestávajícího z 9 kovových komponent. Je na tom 47 výrobních operací, Materiál stojí do 90Kč a to většinu ceny dělá 2g kousek železa s příměsí niklu, který se musí odlévat výukově. Nepočítám stroje tedy soustruh, lis a frézku, jen jednorázové přípravky tj, několik lisovacích přípravků , přípravky pro uchycení, jedno speciální vřeteno.pilka atd. .Tak to vše přeleze 1M Kč. jen za to jedno pidi vřetýnko, které schováte do dlaně dáme přes 10k Euro. Při ceně materiálu 90Kč se finální výrobek prodává za desetinásobek, my se chceme dostat níže, ale i my musíme do ceny vedle materiálu promítnou práci, energie to mego za jednorázové přípravky a nějaký ten výdělek..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

moja chyba, nepozeral som video, tam bola aj tá spodná časť nenastriekaná čiernou farbou, takže zlý predpoklad.
Aj tak si myslím,že je to reálnejšie, keďže prototypy už sú hotové, ako niektoré projekty, ktoré ešte ani nezačali...
P.S: fenomenálna práca a skúsenosti...len ticho závidím..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co tak dat to na Kickstarter. Tam by sme videli kolko si za to pytaju a kolko su ludia ochotni zaplatit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.