Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ryzen je na světě. Co od něj můžeme čekat (a co ne)?

Perhaps the most prominent key hire was CPU Architect and all-around praised design guru Jim Keller. Jim has a prominent history in chip design, starting with the likes of Freescale, to developing chips for AMD when they fighting tooth and nail with Intel in the early 2000s, then moving on to Apple to work on the A5/A6 designs. AMD were able to re-hire Jim and put a fire in his belly with the phrase: ‘Make a new high-performance x86 CPU’ (not in those exact simple words…. I hope).
Jim’s goal was to build the team and lay the groundwork for the new microarchitecture, which for the long-term will revolve around AMD Processor Architect Michael (Mike) Clark. Former Intel engineer Sam Naffziger, who was already working with AMD when the Zen team was put together, worked in tandem with the Carrizo and Zen teams on building internal metrics to assist with power as well. Mark Papermaster, CTO, has stated that over 300 dedicated engineers and two million man-hours have been put into Zen since its inception.

As mentioned, the goal was to lay down a framework. Jim Keller spent three years at AMD on Zen, before leaving to take a position under Elon Musk at Tesla...

http://www.anandtech.com/show/11170/the-amd-zen-and-ryzen-7-review-a-dee...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, tiež som to čítal.
V podstate to potvrdzuje to o čom sme minule diskutovali: http://diit.cz/clanek/jim-keller-nebyl-sefinzenyrem-zenu/diskuse

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Gratuluji, že ses naučil používat Ctrl+C a Ctrl+V.
Doufám, že tě z toho nebolí hlava, byla by tě škoda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co si predstavujete pod tim "polozit zaklad frameworku" a dat dohromady tym? Respektive, jaky skutecny prinost to ma?

Podle me nemel zadny zasadny podil, ani podle Ananda nebyl technicky zaangazovan do toho vyvoje, ciste manazersky. Takze to co psal no-X je spravne. Kdyz neberu jako uspech, ze nebyl uplnej idiot a nechal inzenyry delat svou praci a nehazel jim do toho vidle.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyz neberu jako uspech, ze nebyl uplnej idiot a nechal inzenyry delat svou praci a nehazel jim do toho vidle."

Bohuzel kazdy kdo dela v nejake vetsi firme ti rekne, ze tohle je enormni uspech, nebot vetsina manazeru jsou debilove, kteri ac nicemu nerozumi, tak tu potrebu do vseho kecat prave maji. To ze AMD nasadila do manazerskych pozic lidi technicky zdatne, je prave neco nevsedniho!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

" Kdyz neberu jako uspech, ze nebyl uplnej idiot a nechal inzenyry delat svou praci a nehazel jim do toho vidle."

LoL.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V 15:00 byly zveřejněny benchmarky i v seriozních disciplínách (rozuměj bez her). Na oblíbeném serveru GURU.... v Hanbrake drtí Ryzen7 1800X desetijádrový Intel i7 6950X. Kromě některých neoptimalizovaných her tentokrát HYPE kolem Ryzenu nebyl fake. Dá se předpokládat, že s rozšířením procesoru optimalizace přijdou i u her. Ted už jen chybí workstation deska, která bohužel na trhu není. Není ani deska s 2x LAN teamingem.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem na to koukal. Ty grafy jsou neuvěřitelné...
Hype kolem Ryzenu bylo zřejmě zasloužené a AMD je - zdá se - zpět!

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu dost záleží na aplikaci - někde jsou výsledky dobré, jinde ne. Ale to už je alespoň z poloviny důsledek chybějících optimalizací. Druhá věc je, že v některých hrách nedosahuje spotřeba procesoru ani poloviny TDP, což poukazuje buď na to, že by procesor mohl běžet na vyšších taktech, nebo opět na to, že chybí lepší optimalizace a jádra nejsou dobře využitá.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Ta chybějící optimalizace - to je na tom to nejlepší.
Znamená to, že celá architektura vykazuje potenciál se ještě zlepšit a to výrazně.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to ještě pořád kazí i ten kompilátor od Intelu. ;) Vůbec bych se tomu nedivil...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na AMD se vybírají zisky, tak nevím )))
http://www.marketwatch.com/investing/stock/amd

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

smerom dole )) vyberaju-vedia ze to uz hore nepojde, vyvojar odisiel do tesly a zazraky sa robit nedaju,.. a hlavne je na tahu intel ktory uz vyzmykal z arch vsetko .. dava si nacas podla server home, kde uz dlho maju 256 jadrove v teste par mesiacov .. aj nove 2xxx patice,.intel uz serverove cpu dodava vyhradnym partnerrom ,

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

vybírat zisk = vystoupit z pozice, vzhledem k tomu, že to poslední měsíc dva rostlo, tak směrem "nahoru" ty zisky asi nevybírají, eště ty mě ser )))

A teď nám všem Intel zatne tipec )))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš jako že přibalí to připravované 32 jádro jako present k nákupu v Tescu? :-)). Jejda dneska je tu veselo..:-). I když dobrý námět na formu pokuty za zneužití dominantního postavení. Proč by se z pokut měla napakovat nějaká úřednická instituce, když to může skončit mezi plebs.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale nooo )) poada to dole... co myslis tym ser mne? chces sa porozpravat z oci do oci ??

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jenom když ti to máma dovolí. :o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, tradiční multithread úlohy budou mít prospěch okamžitý. Vulcan a DX12 později s vývojem herních enginů. Trend je už nezvratitelně nastavený k vícejádrovým PC. Důležitá je cena poměr cena výkon. U jiných aplikací není vítězství tak jasné, ale ruku na srdce, rozdíly v desetinách fps nebo sekund nemohou vyvrátit logiku raději za ušetřené peníze pořídit dražší kartu nebo základní desku, případně vodní chlazení. Neskrývám radost z AMD, zvláště proto, že jsem to tak dlouho vydržel na Phenomu X6. Navíc se manželka už v předběžné diskusi vzdala několika luxusních lodiček :-). Je to úleva z faktu, že se zase vrací do CPU konkurenční prostředí. I když desetijádro od intel za 15 tis. by mohlo situaci ještě zvrátit, ale to Intel na 99% nikdy neudělá. Přiznal by tím zneužití dominantního postavení na trhu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A já myslel, že vícejádrové procesory tu jsou už několik let :)

DX12 je pěkná vize, ale je tam více otazníků než odpovědí, to samé multithread ve hrách. Většina her se spokojí s jedním vláknem úplně v pohodě a pro vývojáře to je mnohem snažší cesta. Těch velkých projektů kde to má nějaký smysl zase tolik není (GTA).

Dostat herní logiku do více vláken je problém, můžou tam běžet nějaké for loopy nebo přípravy scény, ale jinak..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vetsina her se spokoji s jednim jadrem je prezitek. Udrzovany mizernyma vyvojarema, kteri se zuby nehty drzi starych postupu a pravidel.

Novejsi hry skalujou docela dobre s vice jadry/vlakny. A kdyz se udela plne DX12/Vulkan hra a nej nej bazmekoidni nastavba za starou DX9/11 casti, pak to pojede na vice vlaknech uplne v pohode.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Toto je dost odtržené od reality.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsem opravdu zvedavy jake mate proto vysvetleni?
https://www.computerbase.de/2017-02/cpu-skalierung-kerne-spiele-test/

..pokud Vam nestaci jeden magazin, klidne najdu vicero ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co s tím, většině her na jejich obsah jedno vlákno bohatě stačí, výkonu je dost, a pro vývojáře to je snazší cesta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dodejte do her alespoň částečně realistickou fyziku, místo scriptů použijte samostatně reagující boty, jak to uměl i Q3A, simulujte reálný život v sandbox hrách a jader nebude dost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo chce mít zajímavou AI ve hře tak to tam měl i před 10 lety. To samé fyzika atd. Navíc to vůbec není trend kterým se ubírá mainstream.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A na to jste prisel jak?

Uz nahore vam byl postnut link, kde vidite, ze vase nazory "mainstream trend" "jedno jadro", jsou mimo realitu.

Jste vyvojar? Indie? Nebo toho mainstreamu? Tady v Cesku se moc enginu nevyvyji, takze mozna vase zkusenost "mainstream trend" je v kontextu ceskeho rybniku, zprasene 1 vlakno, ktere resi vse naraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm? Ten trend byl myšlen v kontextu, že se mainstreamový vývojáři už dávno nepředhánějí v tom, že by jejich hry byly propracované po stránce AI, fyziky, herních mechanik apod. Často nejsou optimalizované a nefunguje tam ani pořádně multiplayer. Tedy společnosti jako Ubisoft, EA nebo třeba i Bethesda (tedy kromě ID Softu) atd. Prodají takřka cokoliv, publikum je nenáročné a polovinu rozpočtu tvoří náklady na marketing.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_video_games_to_develop

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a proto maji konze minimálně od dob PS2 vicejadrovy procesory, že jo. Mě vážně fascinuje, jak někdo naprosto dokáže ignorovat realitu a mlet takový sr@čky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano slavné konzole a jejich lowend hardware tu vždy posouvali technickou stránku her.. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no-Xi ještě může být docela zajímavé zjistit jak si Ryzeny povedou ve hrách, pokud se vypne SMT. Hlavně u starších her, které si alokují třeba jen 2-4 jádra. Až se usadí prach po uvedení CPU , určitě to někdo zkusí otestovat. Dá se totiž předpokládat, že v dosud zveřejněných testech je defaultně zapnuté. Výsledek by možná (nebo také ne) mohl uklidnit herní fandy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na toto jsem hodně zvědavý, zvláště na nějaké s vypnutými cores a OC.
Kombinace, co by mě zajímaly: 4-4, 4-0, 2-2 - vše bez SMT a ideálně OC na 4 GHz a výše.

Dále by mě zajímalo, až projde pár optimalizací, zrovnání clock-for-clock se všemi generacemi od Sandy (podobně jako je někde Sandy-Kaby).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už to tak vypadá, že to vliv mít bude.. viz.. i s časem.. https://www.youtube.com/watch?v=j7UBHjtCXhU&feature=youtu.be&t=814

BF1 rozdíl 30fps při full hd. Tak tohle se ještě bude určitě propírat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá, jako b, Windosws špatně rozhazovaly zátěž.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si že scheduler nijak nerozlišuje mezi logickými a fyzickými CPU. Takže když hra jede na dvou vláknech tak to s klidem naloží na jedno fyzické jádro. Pokud se vypne SMT tak nemá jinou volbu než každý thread pustit na jiném fyzickém jádru. Vzhledem k tomu že je jich 8.... Také by mohl být problém v mikrokódu, ale proč jen u her? Ve finále mi to jako uživateli může být buřt. Pro chvilku kdy hraji SMT vypnu. Pokud jede PC jako server nebo renderingu atp. nechám SMT zapnuté. Stejně se kdysi vedla debata o i5 vs i7 v hrách. Postupně téma vyšumělo.. (bylo vyřešeno?). Každopádně bych situaci neviděl nijak tragicky jako někteří hráči. Optimalizace pro Intel na tom nebyly zpočátku o moc lépe.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Edit: Microsoft už prý chystá úpravu scheduleru pro Ryzen, stejně jako kdysi udělal pro Skylake..Tak jsem zvědavý na testy po jednom kvartále..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

podporu by mohl zavést už do Creators updatu, jistě byl MS poskytnut vzorek RyZenu. Jsem zvědavý jestli vyměknou a dají podporu do systému 7/8/10 nebo jestli dodrží slovo a udělají ji jen na w10...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, pred kazdym hranim vypinat smt by byl vopruz... No nerendrujeme kazdy den, takze by se nebal to vypnout alespon do te doby, nez vyjde aktualizace od M$.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v pripade 8 full Core, to vypnuti SMT zase tak bolet nebude..samozrejme, pokud nepojedete neco, kde jtech 16T vyuzijete.
Jinak ten prinos vypnuteho SMT je udajne do 10%. Jsem zvedavy taky na nejake detailnejsi clanky casem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD also suggest disabling the HPET (High Precision Event Timer), either in the BIOS or operating system, to gain a 5-8% advantage. Tak vyplouvají ještě další informace k tuningu pro hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Tom'sHardware to testovali a minimalne pri hernych testoch to casto pomohlo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, kdyz udelam kalkulaci s bulharskou konstantou, tak s tou neoptimalizaci a tedy i pak nekde s polovicnim tdp mi z toho vychazi na hry best buy pomer cena/vykon/spotreba/provozni vlastnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká optimalizací, tak je "štěstí", že je to x86. Tady u té architektury se přesunuly skoro všechny optimalizace z kódu do CPU jako takového, takže to žere dobře v podstatě cokoli. Druhá věc je kombinace různých jednotek v CPU, kde třeba sdílení nebo nativní "bitovost" AVX jednotek je prostě hardwarově daná, takže mezi různými architekturami můžou být pro jisté úlohy rozdíly (někdo dělá dobře jedno a druhý něco jiného) a tyto rozdíly tam vydrží na pořád. Jinými slovy - nečekal bych ani v budoucnu posun o víc než pár procent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těmi hrami si nejsem tak jistý, vždyť PS4 i XBox mají 8 jádrové procesory od AMD ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lenže výkon 8jadrového Jaguáru v konzoliach zastúpy 4jadrový 8threadový Ryzen R5 1300 s prstom v nose...to len tak na upresnenie

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejde mi o výkon, ale o vývoj. Nejsem ale hráč, takže nevím kolik % her se vyvíjí primárně na konsole.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AAA tituly v drtivé většině, ne nutně primárně.
A bohužel ukazují onu holou pravdu, že jak je titul pro "PC" v konzoli, jede to dobře, jak se to portne na PC, výkon se ztrácí. Pointu hledejme v API a tedy opět v stále omílaném, optimalizace SW.
Doufejme, že aktuální stav (tzn. trh s konzolemi) pohne s vývojem od InVidia (tedy úzká hrdla, honěn frekvencí) k AMD (tedy multithreading, efektivnější využití HW).
Tyhle Ryzeny budou za 5 let dostatečné herní CPU, po aktuálních 4c Intelech neštěkne ani pes. Pokud se pohne vývoj správným směrem:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je spíše marketingové klišé, že hry na konzolích běží kdoví jak lépe. Stačí se podívat na Youtube a průběh konzolových her s FPS grafem. Kromě toho vypadají úplně tragicky viz. čisté porty jako Dark Souls. Z levného HW se nic moc vyčarovat nedá, tady přichází na scénu blur, dynamické rozlišení, nízký LOD, textury atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona je otázka, co je prioritou k zobrazení při daném ppi a vzdálenosti běžně užívané TV/projektoru a co u monitoru "u nosu":)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu sám nevěříte :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně ano. Ostatně, obdobně jako hraní na mobilu vs "velké" hraní, K čemu na mobilu komplexní modely objektů, když je to na 10cm obrazovce, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obecně při vývoji her se počítá s maximem, všechny ty interní vývojářské verze vypadají mnohem lépe než to co pak jde do prodeje. Optimalizuje se to na určitý hardware, aby hra měla slušný framerate. Pokud by si mohli dovolit mít x-krát detailnější modely a textury, bohatší scény tak to tam nechají a ještě to pořádně vychválí. Dobrý vizuál prodává.

Výkon hardware je to co určuje jak hra bude vypadat, nic jiného. A to uvidíte jak na mobilu, TV nebo na LCD monitoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha to se zobrazovačem nepochopeno. No to je jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo jak jsou hry optimalizované pro procesory Intel? Vždyť procesory mají stejné instrukce, kromě nějakých serverových variant.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Půjde pravděpodobně o využití rozšíření instrukčních sad. Starý engine nerozezná CPU intel a použije pomalejší generické instrukce. Případně mne někdo opravte - doplňte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Veci jako SSE a AVX jsou *velmi mirne* odlisne ale obvykle kompatibilni, napr AMD melo u AVX odlisnou jednu instrukci (FMA4) a pozdeji (tusim s Piledriver) pridali inteli FMA3. Momentalne AMD zcela chybi AVX512, zas na druhe strane ani na Intelech krom Xeonu to s podporou neni zadne terno.

> Starý engine nerozezná CPU intel

Uprimne receno, pokud je programator prase a testuje CPU znacku misto aby testoval featury, pak to je mozne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hry nehraju, jen jsem to vyvodil z logů v případě, že například encoduji. Je tam vždy vidět jaká rozšíření byla použita.. Fakt, že testovat CPU místo featur je slaboduché, ale od dob mé první 286 už jsem podobné "taky hacky" :-( zažil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> jsem podobné "taky hacky" :-( zažil.

Ja taky, bohuzel se to stava(lo).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To snad dneska už ne. Od dob 486tek mají procesory instrukci CPUID, která umožńuje programům zjistit, jaké instrukční sady procesor podporuje.

Lepší optimalizace Intelu se týkají OOE - Out of Order Execution. Procesory se snaží počítat dopředu, přestože ještě nemají dokončené zpracování všech předchozích instrukcí. Když se spletou v předpovědi, kudy se bude program ubírat, musí zahodit všechno co mají predpočítané, a začít odznova od instrukce, kde se spletly. K tomu ale dochází jenom velmi zřídka. U AMD to asi není až tak zřídka jak by bylo potřeba :-(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

tam by právě mohla být skrytá ta optimalizace, protože kompilátor může upravit pořadí instrukcí, popřípadě délku cyklu tak, aby to lépe vyhovělo konkrétnímu typu procesoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se už dnes prakticky nedělá "na míru". Procesorů jsou mraky, každý jiný a takový Ryzen bude mít rozpracovaných přes sto instrukcí v jednom jádru. Odhadovat stav, ve kterém bude procesor při náběhu do konkrétní oblasti kódu a snažit se na základě toho něco predikovat je dnes už tak těžké, že je to možná lépe vystihnutelné slovem "nemožné". OOE se totiž dělá na základě např. aktuální obsazenosti jednotlivých jednotek, které může být pro stejný kód díky okolnostem různé. Taky jsou tam dva thready, takže ani exekuce nějakého dlouhého lineárního kódu nemusí dopadnout stejně. V tom je výhoda i prokletí x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, ze maji procesory vetsinu instrukcnich sad stejne, jeste neznamena, ze se vykonavaji stejny kod na ruznych CPU. Sveho casu https://www.extremetech.com/computing/193480-intel-finally-agrees-to-pay...
Tvurci her mohou napr. ruzne instrukcni sady (AVX, SSE(x)) na urcitych procesorech nepouzit a misto nich neoptimalizovane rutiny. Dalsi otazka je u threadu a multithreadovych aplikacich jak je pouzita afinita u hypethreadovych CPU. Dokazu si predstavit situaci, kdy hra se 4 performance thready se alokuje na prvni dve HT jadra, coz zpusobi ~50% propad vykonu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jak je to s podporou ECC u jednotlivých procesorů?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je jedna cast otazky, ta druha cast je, jak je na tom ECC u motherboardu.. a hadam ze odpoved bude, nah*vno. Hlavni je aby ta MB byla namalovana jak vanocni stromek :]

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle informací z diskusí na Phoronixu a jinde, prý je ECC v Ryzenu R7 potvrzeno od AMD. Desky od AsRocku a Asusu by to měly podporovat, ale až doladí BIOS/UEFI. Zatím zápasí i s rychlejšími RAMkami. Zda jim chodí IOMMU a všechny věci pro virtualizaci (v procesoru to je, ale závisí na BIOSu), to zatím také nikdo nezkoušel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To bylo chytrých teorií o tom, jak čipy v úsporné 1700 budou hůř taktovatelné a realita? Nejvyšší výkon po přetaktování má právě ta 1700.

Na webu pro taktovače to uvedli v praxi a přetaktovali všechny 3 ryzeny, co to šlo. Po přetaktování má nejvyšší výkon NEJLEVNĚJŠÍ a nejméně vhodná 1700. Takže 1700 má ve finále nejnižší TDP v základu, nejvyšší výkon po přetaktování a nejnižší cenu. Great buy. Moc bych nedal za to, že ty čipy sou ve skutečnosti úplně, ale úplně stejné, jen prodávané na jiných taktech bez nějaké selekce.

http://www.overclockersclub.com/reviews/amd_ryzen_7_1800x_1700x_1700/4.htm
http://www.overclockersclub.com/reviews/amd_ryzen_7_1800x_1700x_1700/8.htm

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1 vzorek.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ta vyrovnanost výsledků je dostatečná na to, aby člověk viděl, že kupovat za 15000 něco, co má stejnou naději na top výkon jako alternativa za 10.000, je holý nesmysl. Evidentně ryzeny končí lehce nad 4Ghz úplně všechny nezávisle na startovní čáře. Schválně bych tipnul, že z "1800X" přiškrcené na takty 1700ky bude rázem zázračná úsporná 65W 1700ka,

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to jako u Duronů. S dobrým kusem a malou trochu štěstí.. :) Proč ne, byly to fajn doby. Zatím se na to dá dívat tak, že dražší kousky jsou taktované vysoko se zárukou z výroby. S velkou pravděpodobností se v česku budou dobře prodávat 1700, kdo by nezkusil štěstí, že? Ostatně vydám se stejnou cestou levnějšího 1700. To kde se bude dát v reálu provozovat (tj jaké budu mít štěstí na koupený kus) určí jak douho bude ve službě do výměny za něco výkonnějšího v příštích letech na stejné platformě..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mno, tak herni vykon, zda se, zatim plne odpovida cene vyrobku.. Nadsenci, kteri honem prechazeji ze 4 jadrovych intelu, asi budou citit jiste zklamani, ze jejich oblibena hra ma treba i trosku horsi vykon...

viz:
http://www.pcworld.com/article/3176100/computers/amd-ryzen-7-1700-vs-a-5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem na grafy na nějakým US serveru (pcgamer?) a jo, nižší výkon tam je. Ale nižší stylem intely mají 140, ryzen 120, nejhorší případ byl cca 80 vs 63, takže je to jedno. Plynule to pojede pořád. (mám 4670k, kdyby mě někdo chtěl obvinit ze zaujatosti :) )

Gratuluju amd k vynikajícímu výsledku s 10x menším rozpočtem, nebo kolik mají, jsou to frajeři.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Gratujuji správnému fandovi Intelu, který si uvědomuje, že i skalní příznivci Intelu mají co slavit. Jejich oblíbená značka bude levnější a přijde dříve s inovacemi.

Vlastně je to oslava pro všechny. :-).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To je strašnej průser tvl, taková ostuda )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mne urcite v pohode.. Jenom se dovedu vzit do situace, kdy nadsenec sam sebe presvedci, ze si potrebuje udelat radost upgradem, da bratru 30 tisic za novy streva (CPU 15 Deska 5 RAM 5, M2 SSD 5), a pak si pusti nejaky ten frame frapper, aby si dokazal, jak hodne si polepsil... a ono je to zhruba to same jako predtim.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak u tebe to asi tolik nebolelo. Já nakoupil na podzim 5930k (17k), Asus X99 E WS (15k), intel 750 (9k), krucinál ballistix elite 2666 32GB kit (7k) a zbytek bylo takové "smetí".

Před tímhle železem jsem měl takovej aukro slepenec - i7 940, Sapp. pure black X58 (ta byla z czc za 3k), paměti co mi zbyly + něco dokoupeno a dál to bylo takové "smetí". Fungovalo to dobře, ale už bylo cítit, že to někde limituje GK. Taky jsem chtěl velkej a rychlej disk, takže bylo jasno.

Nejdéle mi ale sloužil Athlon II X3 405e, nebylo to až tak levné (v době kdy se to kupovalo), ale bylo s tím strojem minimum problémů (vlastně snad žádný). Předtím jsem měl takový aukro slepenec postavený na 939 a tam to bylo horší, na vině byl podle mě nForce 4.

Obecně jsem měl AMD raději, už jen díky upevnění chladiče, ceně a vzhledem k tomu že srovnali P4 "nehodu "až s těmi vrcholnými C2D procesory. PGA socket se mi také více líbil a obecně jsem měl lepší přístup k AMD železu. Vyloženě fanboy intelu nejsem, ba smrdí mi obdobně jako nV (vzhledem k cenám, ošizování zákazníka jak jen to jde a celkově díky jeho praktikám). Ryzen vítám ale stále mne to nechává chladného (už jen díky tomu že mám železo, které +/- odpovídá nejvyšším modelům ryzenu), ale také díky počtu pcie co mám zapláclé. Doufám že časem bude i nějakej WS derivát (ať už z naples a nebo i ryzenu), pak to bude pro mne plná náhrada, až tahle platforma zastará nebo umře :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono testy ukazuju, ze to je ina liga, ako predchdzajuce CPU od AMD, aj tam, kde je optimalizacia na Intel

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen-1800x-linux&num=4

V C-Ray je to +213% oproti FX-8370, co bol doteraz najlepsi CPU od AMD v C-Ray
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen-1800x-linux&num=5

a v open SSL je to +100%

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen-1800x-linux&num=6

a nikde 1800X nemala narast vykonu mensi ako cca. 50% oproato druhemu najlepsiemu CPU od AMD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Extra benchmarky v Linuxe
Timed Linux Kernel Compilation v4.9Time To Compile
Seconds, Less Is Better
Intel i7-3770K @4.3Ghz paju 148,08
Intel i7-3770K @4.3GHz paju 146,80
AMD FX-8320 @4.6Ghz sterky 144,96
Intel i7-4790K @4.4Ghz Kallestofeles 124,94
AMD Ryzen 7 1800X306090120150 80,91

C-Ray v1.1Total TimeI
Seconds, Less Is Better

Intel i7-3770K @4.3Ghz paju 24,12
Intel i7-3770K @4.3GHz paju 24,12
AMD FX-8320 @4.6Ghz sterky 22,41
Intel i7-4790K @4.4Ghz Kallestofeles 19,36
AMD Ryzen 7 1800X306090120150 8,18
https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ryzen-7-1800X-More-Data

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.overclock.net/t/1624507/lightbox/post/25885929/id/2974527
http://www.overclock.net/t/1624507/lightbox/post/25885883/id/2974526
http://www.overclock.net/t/1624507/lightbox/post/25885929/id/2974529 GTA V tie fps su hrozne .
7700k za 270usd na ebay 348 novy -- 108 fps VS rezen 1800x 550eu alza -88 fps

a "vykon 1700" v hrach radsej ani nespominat..))
zaumave nevidim "vykon" fps v 4k hrani . tam budu prepady fps asi najhorsie .. aj linustech o tom vravel ..
takze pre 4k hranie intel pani.

kolko z vas strihaju 4k video z dronov doma na programe za 60-140 usd doma? tam je ryzen prinos ale to asi moc nezarobi pre amd.
zaujma ma kolko zarobi z procaku amd ? ked reklaman kampan bola draha.a masivna .))

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ve 4k jsou všechny testy limitované grafikou, takže je to plichta prakticky u všech slušnějších CPU

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ano , este stale chyba grafika , nie sli , ktora by davala stabilne cez 60fps.. titan x ani pretakt 980ti nestaci , je to tak tak,.. k nejakemu testu kde by sa dalo poznat to uzke hrdlo ))
amd az cez leto , 1080ti uz za par tyzdnov

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

> 7700k za 270usd na ebay 348 novy -- 108 fps VS rezen 1800x 550eu alza -88 fps

Vyuzitelnost 7700k tak za 3 roky az budou AAA hry vyzadovat 6+ jadro - 0.0nic. Uz ted vyzaduji AAAcka 4jadra minimum. Ale pokud vas kvuli par fps navic bavi menit procak i s platformou kazde tri roky, proc ne...

> ked reklaman kampan bola draha.a masivna .))

Kek. Me prislo ze reklamni kampan spocivala ve vypousteni informaci po malych kouscich, o zbytek se postaral internet :)

> kolko z vas strihaju 4k video z dronov

video nestriham, drony nemam, make -j8 (+ ctest -j8) poustim denne. A uz se tesim jak zas***y decko na make -j16 :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi troll? Jednak nerozumím proč sem dáváš benchmarky v rozlišení 1280x720 ... asi těžko někdo s procesorem za 15 tis. bude hrát v tomhle. A za druhé píšeš že linustech mluvil o propadech ve 4K a přitom je to přesně naopak, tam dokonce 1800X vede nad 7700K.
http://www.youtube.com/watch?v=9wJQEHNYE7M&feature=youtu.be&t=409
Ano, ve fullhd to je jiná písnička..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uvidim testy v urcitych projektoch a cas vysledkov a mozno na co najlacnejsiu zostavu z 1700 1800x. najlacnejsia lacna doska + 16 gb ram.,.. lenze visim ze potrebuje nad 4100mhz+ takty brutalnych 1,475 V co uchladi len drahsi corsair h100 gt a podobne co je 120 eu +

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=W1R5FQdICuU NAZIVO prave testuju , co je parada , ziadne uniky ale realny vykon AMD Ryzen - Eftersnack om NHWs test av AMD:s nya entusiast CPU
svedi

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Procík AMD za 15kKč (přetaktovaný za 10kKč) je výkonově na úrovni 2x (3x) dražšího Intelu.
To je prostě vynikající.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-1700-d4737709.htm 359euro ,
https://www.alza.sk/intel-core-i7-6900k-d4249138.htm?o=1 1179 ...lol

jo ale 6900 a aj 3 roky stara 5960x ide na 4,500 z 1,340 v bez problemov z chladenim za 70eu
A 5960x 4000mhz avx2 aplikacie na 100% vytazenie 24/7/365 som zvedavy na ryzen pri takom pecenii)) ale amd 14nano by to malo zvladat aj dlhodobej prevadzke
taky super PI z avx aplikaciou na 24 hodin si dajte potom sa mozeme bavit o stabilite ..

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je nějakej magor nebo co ?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Evidentne :D

Dava asi takovy smysl, jako manual k japoskemu videu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, to to zase dopadlo.
A to už jsem začínal být optimistický.
Tak až klesnou ceny, tak půjde určitě o zajímavý procesor pro lidi, kteří mají předchozí AMD nebo procesory starší než Haswell.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Mne by zajimalo, copak se Vam nelibi?
Vykon ve hrach na 1080p v prumeru na urovni 7700k a to je mereny s Titanem. Ve vyssich rozliseni, pripadne s nizsima kartama zacnou byt rozdily pomalu neznatelny.
Vykon v MultiCPU aplikacich blizici se v prumeru na dostrel 10% k 3x tak drahemu 6900k.
Platforma daleko levnejsi nez X99. Staci Ti deska za 2500,-kc. Ryzen 1700 9800,-, Overclock na 4 jadra na 3,7Ghz by to vklidu melo dat. Ukaz mi neco takoveho u Intelu?

Co byste lidi za ty prachy chteli..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co se Vám nelíbí?
Jednoduše jen to, že nemám důvod od roku 2013 na nic upgradovat, alespoň ne na AMD procesor.
Asi jsem koukal na jiné testy, protože výsledky které jsem viděl já ukazovaly herní výsledky mezi Ivy Bridge a Haswell.
Z hlediska herního jsou Ryzen zajímavé pro lidi, kteří pořizují nový stroj, mají předchozí AMD procesor nebo přes 4 roky neupgadovali procesor.

Jinak pokud někdo napíše argument, že budoucí aplikace budou primárně více vláknové, tak to rozhodně beru, ale to slýcháme minimálně od Core2 Duo vs Core2 Quad.
Podle vývoje na poli her to spíš vypadá, že až budou hry plně využívat prostředků hardwaru budou současné procesory Intel nebo AMD zoufale zastaralé.
Kupování hardwaru do budoucna je snad největší ztráta peněz, jakou lze v při nákupu hardwaru udělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jste se pane ale musel mit smulu na vyber ;)
Bude Vam stacit 15 novych her, k tomu bonus v podobe rozdilu pri vypnutem SMT a rozdil pri testech na Titanu vs 1070? :)) Pokud ano, tak zde..
https://www.computerbase.de/2017-03/amd-ryzen-1800x-1700x-1700-test/4/#a...

Jinak je jen na Vas, jestli jeho potencial vyuzijete nebo ne.
ps: rozhodne to vychazi lepe nez IvyBridge ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na www.pcworld.com testovali zopár hier v rôznych nastaveniach. Pri medium setting alebo v nižších rozlíšeniach je Ryzen za i7. Pri nastavení ultra alebo rozlíšeniach 2560x1600 je to už vyrovnané, niekedy je AMD lepšie než Intel. Imho, kto si už kúpi CPU za 550€, nebude hrať na nízkom rozlíšení a na medium detaily. Potenciál Ryzenu je obrovský, pokiaľ sa AMD podarí nadviazať spoluprácu s vývojármi a zoptimalizovať kód (možno čiastočne pomôže aj update BIOSu), tak to bude ešte lepšie.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

podla inych testov praveze 4k bude aj pri nejakej optimalizacii problem pre ryzen do buducna.. tam to zvalcuje aj 7700k uz teraz hore som ti dal prve obrazky z testov ))

neviem co cakas od "optimalizacie" mikrokodov ci ineho..to su len kozmeticke dodelavky )) nadeje

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Optimalizácia musí prísť hlavne od výrobcov SW. Osobne si myslím, že kopec SW je šitých na mieru Intelu, a ani sa nečudujem, keď AMD na dlhý čas vypadla z extraligy. Každopádne, v pomere cena výkon AMD podľa mňa Intel momentálne prevalcoval, a Intelu neostáva nič iné, než znížiť ceny. Čo je pozitívne, je tiež spotreba, veľkou to slabinou AMD za posledné obdobie. Dôležité je, že AMD je späť a minimálne na dosah za Intelom, z čoho budú profitovať všetci. Mňa osobne to zatiaľ necháva chladným, mám i5 4690K, s ním si vystačím na niekoľko rokov, takže nejako po nových Ryzenoch nepriahnem a kľudne si počkám, čo AMD dosiahne s druhou alebo treťou generáciou ZEN architektúry, a ako na to odpovie Intel. Jedno je však isté, že ceny CPU minimálne niekoľko rokov nebudú tak vysoké, ako za hegemónie Intelu. Osobne to vidím tak, že Intel má veľký priestor na zvýšenie výkonu. Na začiatok mu stačí nahradiť šedú teplovodivú pastu pod IHS podobnou zmesou, akú v Ryzenoch používa AMD, trochu poladiť výrobný proces a zdvihnúť takty o 400-600 MHz. Teplota a ani spotreba to pri dobrom chladení čipu nezdvihne, a od AMD zasa odskočí. Ja si aj tak myslím, že Intel vývoj zdržiaval zámerne - jednak mu to vyhovovalo z finančného hľadiska (ryžovať na zákazníkoch, keď AMD v high-end a vyššom mainstreame defacto nemalo čo ponúknuť), a tiež z čisto pragmatických dôvodov. Intel bez AMD nemôže existovať v takej podobe, akú má teraz. Ak by AMD seklo s výrobou CPU na x86 architektúre, z Intelu by sa stal monopol, po ktorom by šli snáď všetky štátne orgány v USA a EÚ. Politika Intelu je nechať AMD dusiť sa, ale žiť. Snáď sa teraz podarí AMD poriadne nadýchnuť, veľmi by som im to prial (a to nie som žiadny AMD alebo Intel fan, za celý svoj život som mal CPU od AMD aj Intelu, GPU od ako aj GPU od nVidie a AMD).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle jakych testu je v 4k nebo alespon FHD Ryzen pomalejsi?

Zda se mi, ze absolutne nechapes, co se jak testuje, proc se to testuje a jakej je realnej prinost toho testu.

Navic zmeny v mikrokodu muzou mit dopad docela velky. Nikdy nevis :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TVL co ty seš za d-menta, co tu furt meleš takový sra-čky? Každý si může dohledat, že ve 4k je to víceméně vyrovnaný, někdy dokonce vede Ryzen, tak tu nemel chuyoviny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, že keď znížiš potrebu vyššieho výkonu CPU tým, že zaťažíš grafiku tak, že nestíha, tak sa aj slabšie CPU dotiahnu na silnejšie. Ono testy v nižších rozlíšeniach majú svoj význam. Testuješ v nich totiž procesor a nie grafickú kartu. Tam sa ukáže ako rýchlo dokáže dané CPU kŕmiť GPU. Keby sa v hrách riešila lepšia fyzika alebo AI, čo by vytváralo tlak na výkon CPU, tak by to bolo o niečom inom, ale dnes iba testy v nižších rozlíšeniach (už by som ale nechodil pod FHD) viac ukážu, aké sú rozdiely medzi CPU. Samozrejme treba aj nízke nastavenia, aby to malo väčší zmysel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marku jasne, na druhou stranu, je potreba pak ruzna mereni v 720p apod zasadit do kontextu. Jsou lidi, kdyz vidi ty grafy, tak si neuvedomuji, ze to v praxi nikdy nenastane. A pak je to o tom, co vlastne dava smysl a co je uz jen teoreticka extase. Pokud mam kartu, kterou treba pojedu v 1440p, a kouknu na vysledky CPU v 720p a zacnu se podle toho rozhodovat, tak to asi velky smysl mit nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja ro beriem tak, že z hladiska testu CPU sú pre mňa smerodatnejšie výsledky v nižších rozlíšeniach a nižších detailoch, kde sa ukáže sila daných CPU. Ale nezavrhujem testy vo vysokých rozlíšeniach a na plných detialoch. Tie považujem skôr ako zaujímavosť. Problém vidím totiž v tom, že keď v teste zaťažíme GPU spôsobom, že nestíha, tak ani výkon CPU sa v danej hre neukáže. Nemá totiž potrebu ísť naplno alebo sa aspoň k tomu blížiť. Tým pádom v takom nastavení stačí aj slabší CPU. A potom sa zotrie reálny rozdiel ich výkonu. Tým sa nedostanú iba Ryzeny bližšie ku i7, ale aj ešte slabšie CPU k Ryzenom. Proste viac FPS nedostaneš vďaka silnejšiemu CPU, pretože grafická karta už nestíha. Preto ak majú vo vysokých rozlíšeniach a plných detailoch 2 CPU rovnaký počet FPS, tak to neznamená, že sú rovnako silné. To sa prejaví napríklad kúpou silnejšej GPU, z ktorej lepším procesorom dokážeš vytiahnuť viac ako so slabším a to aj napriek tomu, že s predchádzajúcou GPU boli za daných podmienok vyrovnané.
Aby som to ešte inak povedal. V najvyšších nastaveniach netestuješ CPU, ale GPU. A o to v testoch CPU nejde. Som presvedčený, že kedby som pred 5 rokmi kúpil 8 jadrový Buldozer namiesto i7 3770K, tak by som dnes mohol na GTX 1080tku zabudnúť. A to ani nehovorím, že za celých 5 rokov som mal rozhodne vyrovnanejšie výkony naprieš celým spektrom hier. Pritom si zober, že niektoré testy práve vďaka takýmto nastaveniam stavali tieto CPU na podobnú úroveň.
Okrem toho je toto celé dosť závislé od toho, ako daný človek bude svoj HW využívať. Takže problém môže mať ak si kúpi novú GPU a zostane zo starým monitorom, alebo si kúpi monitor s vyššou frekvenciou obrazu a so slabším CPU proste nedosiahne tak ďaleko ako so silnejším. Ak si ale kúpi monitor s vyšším rozlíšením, tak sa časť toho rozdielu opäť stratí, pretože sa zaťaží hlavne grafická karta. Preto by si mal každý človek sám za seba tieto testy vyhodnocovať podľa toho čo s daným PC plánuje robiť. Všeobecné závery sú iba pomôcka pre rozhodnutie, nie návod na kúpu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marku, ja tomu take tak rozumim jak pises a co se tyc "cisteho" CPU vykonu je to tak.
Mne ale spis treba zajima prakticky pohled.A v tom je jednoduse nejlepsi vzit dane rozliseni a podivat se na to. Ze je to limitovane grafikou..nejspise ano, ale to na tom vysledku nic nemeni.
Treba pro vetsinu lidi co nema Titan, ani 1080..tak se sila CPU projevuje take podstatne mene. Mne treba prave zajima prakticky vysledek. Ono kdyz to clovek vezme do extremu, tak muze testovat i DOSbox..ale co z toho.. :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono sa kľudne časom môže stať, že sa začne využívať lepšia fyzika hier počítaná cez CPU alebo AI či iné oblasti, ktoré zaťažia CPU. Vtedy bude mať aj z pohľadu čistého výkonu CPU zmysel testovať na full vo vysokých rozlíšeniach. Proste treba podľa okolností nájsť taký test, ktorým sa naozaj výkonové rozdiely medzi CPU ukážu. Chápem, že v praxy sa to niekde môže ukázať inak a rozdiely medzi procesormi budú zotreté inými okolnosťami, než kde sa nachádza ich skutočný výkon. To sa ale podľa mňa môže prejaviť zasa niekde inde, alebo neskôr pri upgrade. Každopádne aj ja rozumiem tomu čo píšeš. Ludia majú rôzne priority a podľa nich by si mali vyberať. Takže kľudne robme oba spôsoby testov (tí čo tie testy vykonávajú teraz krútia očami nad tým koľko je to práce navyše), ale nehovorme ako v mnoha prípadoch, že ten druhý spôsob testovania je zbytočný alebo nerelevantný. Nech si každý vyberie podľa toho ako používa PC alebo aké má plány do budúcna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je tohle zase za kecy?

Testovat hry v DosBoxu, nebo v rozliseni 1024x768 je jen a ciste na PR. Nikdo nebude hrat na stroji za 25tisic v takovych rozliseni. A i kdyby, tak rozlim mezi 569 a 532 FPS asi nepoznate :D

Ma cenu testovat (a porovnavat) uzitecnou hodnotu. Alespon FHD. A spis nez na takovehle male rozliseni se zamerovat na ruzne typy her. Napriklad strategie obecne potrebuji vykonejsi CPU, nez strilecky.

Hodnotte (v kontextu hrani) procesor podle toho, kolik da FPS treba ve StarCraftu2, TotalWar serii, Doomovi, CS, nejake Doty, atp. vse na UHD a FHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aké kecy prosím vás? Ja tu nikde žiadne testovanie v DosBox-e nepropagujem. Ešte k tomu vyššie píšem sám, že dnes už by som pod nižšie rozlíšenie ako FHD nešiel. Tak prečo mi vkladáte do úst niečo, čo som nepovedal? Čo tak sa ukludniť a reagovať normálne? V predchádzajúcej diskusii ste mi vytýkal, že som si niečo neprečítal či neoveril. Ja som sa z toho poučil. Očakával by som, že vy sa podľa toho riadite. Ale asi tiež nie. Jasne píšem, že treba zvoliť testy pre CPU tak, aby sme naozaj testovali CPU a nie GPU. Čo je na tom na nepochopenie? Či sa vám zdá v poriadku, ak na rovnaký výkon potrebujete u jedného CPU 70% a u druhého 100%, o oboch tvrdiť, že sú rovnako výkonné? Pretože presne k takej situácii sa dostanete, ak budete dnes testovať hry v 4K a na full, a budete porovnávať iba ich výstupy. Vtedy kvôli vyťaženiu GPU dostanete na rovnakú úroveň aj slabší procesor k silnejšiemu. Ideálne by bolo, keby sa k takým testom písalo aj vyťaženie daného CPU počas testu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimava je ta informace o A300/X300 chipsetech. Pokud je opravdu vetsina veci v CPU a chipset temer nic, pak by meli byt ITX desky za paradni penize - mirne drazsi jako AM1 (musi tam byt lepsi napajeci kaskada).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pravda to je. Jde to vyčíst už z dnešních specifikací desek. Ryzen má V SOBĚ řadiče SATA/RAM/NVMe/USB3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG ty hry... jdu se ožrat. Snad je to jenom kompilátorama. Doufám, že nemají pomalý SSE4 například.
Přetaktování stěží na 4.2... tam bude asi zakopanej problém, u jednovlákna některých her holt čas nijak neohneš. Zam*daný Global Foundries...
Nevim, DX9-16 vláken a DX10 to dává v podstatě perfektně, holt je to enginama her.
https://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_7_1800x_processor_review...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepij :-). Na hry vypnout SMT, na rendering zapnout. Viz můj koment výše. Pokud budou v AMD chytří tak vypnutí SMT bude součástí taktovací utillity přímo ve win. Nebo v ovladačích.. pro jednotlivé tituly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkal Michal Rybka, největší brzdou Hardwaru je Software.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak:-). Mimochodem si vzpomínám na podobné chování u i7 vs i5 před drahnou dobou a debaty kolem. Nyní po tom ani pes neštěkne. Vypadá to že se to softwarově odladilo a téma časem umřelo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když si člověk veme, že i hry a software se prodají všeobecně s chybami tak mě to ani nepřekvapuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No rozhodne je dobre, ze AMD zase trochu chytilo dech.
Ryzen kupovat nehodlam, to by neproslo schvalovacim procesem... (manzelka by mi jasne vysvetlila, ze se mi ted nechce provadet upgrade systemu)
Ale doufam, ze se to projevi v cenach bazaru. Deti jedou na Celeronech G2030 (patice 1155), (nesmejte se, kdyz clovek plati hypoteku, tak se kouka na kazdou korunu), takze mozna jim brzo provedu nejaky ten jednoduchy upgrade na I5....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To máš hodnou manželku, moje mi vysvětlila, že potřebuju vylepšit strojovnu tak jako ona potřebuje věc co udělá z nuly na sto za tři vteřiny a voila! Mám doma Ryzen a ona má novou osobní váhu.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

tak to mas dobry, ta moje da max 50... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pobavilo :) +1

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apropo, ze na DD zatim nic.. rano tak nadsene vychvaloval prichod... Ze by zatim resil, jak jednoduchou zmenou konfigurace zvysit vykon ve hrach?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je klidně možný, na druhý straně Obermaier řeší jak zamaskovat deklasování Intelu v multivlákně :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten jen opíše výsledky z computerbase.de a přidá vlastní bulharskou konstantu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je ten vykon rozny co test to iny vysledok. Dalsi web kde to tiez podrobne testovali:
https://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_7_1800x_processor_review...

A herne vysledky su tiez zaujimave(testovane s GtX 1080 na 1920x1080 aj 2560x1440):
https://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_7_1800x_processor_review...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pročetl jsem 4 dlouhé recenze na zahraničních webech a výsledek je černobílý. V multithreadu Ryzen vyklepne s přehledem cokoliv od Intelu a naprosto ho deklasuje vzhledem k cenám. Tedy na zpracování videa, rendering, modelování a podobné věci je nepřekonatelný. U jednovláknového výkonu a ve hrách je to pro mě zklamání. Pokud budu porovnávat s I7-7700k což je sice nejrychlejší Intel procesor v jednovláknu za 10000 Kč sic srovnatelný cenou s Ryzenem, tak je průměrně Ryzen pomalejší o 15-25 procent. Záleží dle úlohy, případně dané hry. Pokud bych si teď měl zvolit tak to nené jisté. Chci hry a současný výkon - I7-7700k, chci pracovní použití a budoucnost - Ryzen. Osobně čekám na šesti a čtyřjádra AMD. Vzhledem k výsledkům očekávám, že nasadí agresivní cenovou politiku. Moc toho totiž neprodají, pokud nepůjdou o třetinu níž cenou než stejně výkonný Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počkejte si na Zen+, který přidá 10-15% výkonu na jádro, pak už nebude co řešit :-) Pokud teda nenasadí AMD Intelovské ceny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už teď to není špatné, ono jestli budu mít 95fps nebo 75 fps je celkem šum a fuk, stejně to nepoznám když jsem zabraný do hry. Bral jsem to porovnání čistě finančně - procesor za 10k proti proc za 10k.
Přeci jenom bych šel do Ryzenu, mnohem lepší provozní parametry, multithreadem deklasuje Intel a v singlu je trochu horší. Jen ten overclock nic extra u 1700x a 1800x. Snad se pochlapí 1700. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podivej te se na test CB, tam je to premereny ve 15 hrach. Vetsina z nich patri do kategorie novych her. K tomu si pripoctete jeste k nekterym titulum do 10% navic kdyz vypnete SMT.
https://www.computerbase.de/2017-03/amd-ryzen-1800x-1700x-1700-test/4/#a...

Muzu se zeptat jakou mate nebo planujete kartu?
Ono pokud nemate aspon 1080 a vyse, tak temer nema cenu ani nejak zkoumat ty hry, protoze naskok intelu se projevi vice az u techto top modelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi se pobavíte, ale herní stroj mám a10-7860k + RX 460 :) Aktuálně hraju witchera III, GTA V. Jinak Ryzen už je objednaný tak po víkendu můžu poreferovat. Pro mě to znamená velký skok, koukal jsem na computer base a v single core a ve hrach je Ryzen 1700 o 86 procent rychlejsi nez to co mám ted :) O multithreadu se radši ani nebudu bavit, tam je to někde 5x někde i 10x :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ono jestli budu mít 95fps nebo 75 fps je celkem šum a fuk, stejně to nepoznám když jsem zabraný do hry"

Na 60Hz monitore to nespoznáš. So 120Hz už áno. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel, ze tam clovek potrebuje tech 120fps ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme. To je ideál. Kým ale nedosiahneš danú hranicu, tak platí čím vyššie FPS, tým lepšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marku, ale vazne, ja na svojem 60hz Dellu, osobne treba nevidim rozdil, jestli hraju 50 nebo 60 nebo 70fps. Co jsem si vsiml (kdyz jsem hral treba WOT), tak kdyz to spadlo pod 40, tak jsem to zaznamenal. Ale jinak moc ne.
Tudiz by mne opravdu zajimalo, jestli na monitorech s vyssi Hz, je opravdu ten rozdil v FPS znat? (mne to nejak nejde dokupy)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám tiež 60Hz monitor. A ideálne by som bol najradšej keby som mal 60 FPS stále. Aspoň so starým to tak bolo. Keď máš ale Gsync či Freesync, tak je to asi naozaj jedno S tým som spokojný nad 30. Ale poznáš to. Rôzni ludia, rôzne nároky. Kolegovi napríklad stačí 20 FPS. Niekto sa neuspokojí s ničím pod maximálnou frekvenciou monitora. Takže počítam s tým, že sú kudia, ktorí rozdiel spoznajú. Keď ale vyžaduješ maximálnu odozvu, akú máš k dispozícii, tak potrebuješ ísť na maximum. Takí CSkári by zrejme mali do toho čo povedať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, tech 20fps, to musi byt ale tahova strategie ;)
ja si vzpominam, kdyz jsem hral prvni Crysis, a prave mi to litalo mezi 19-23 fps, kdyz to slo k tem 20, tak uz to bylo fakt dost na hranu :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Crysis bol taky zaujimavý prípad. V podstate jedina FPS, kde aj keď mi to kleslo k 25 FPS, tak to bolo ešte hratelné. Tá hra bola fakt parádne optimalizovaná a vyladená čo sa týka hratelnosti na tú dobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem hrál Dunu II na Amize tak jsem měl 5 - 10 fps a stejně jsem to hrál :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk s praxí (provoz 144hz) v "slepým" testu poznal 100% 60/120/144hz resp. fps.
Mě když spadne Diablo 3 na 30fps (poslední patch se Blizu moc nepovedl), tak mě to otravuje hrát. Když si sednu u kamaráda k Diablu 3, který sice jede na 50fps ale bez Freesyncu (který mám), tahá to za oči.
Je to o tom, že to lepší nemusíš nutně rozeznat, ale to horší rozhodně ano:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto nechápem, počkaj a dokedy má čakať? Pol roka, rok, dva či tri? A to si myslíš že Intel bude stáť na mieste?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni na co cekat, pokud neni nekdo hardcore gamer, tak ta platforma s Ryzenem nabizi mnohonasobne vic, nez Intel za ty penize.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasné myslím si to podobne, ale priznaj si ako odpoveď na prvého že počkaj na Zen+ je chorá, to naozaj by sme čakali do smrti na niečo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, kdyz by clovek furt cekal :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen ve hrách je pimalejší než 7700k, ale nebrzdí je, aby to vadilo.
Pro vás ideální Rz 1600x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že by ty hry byly důsledkem jednojádrového výkonu. Některé testy ukázaly, že zatímco při zapnutí HT/SMT v procesorových testech stoupá u Ryzenu výkon procentuelně víc než u Core, při zapnutí HT/SMT ve hrách klesá výkon Ryzenu výrazněji než u Core. Takže je možné, že tam dochází k nevhodnému rozložení vláken (např. čtyři vlákna na dvě jádra namísto na čtyři jádra). Plus další jevy, které jsem zmínil výš. Důsledek jednojádrového výkonu to nebude ani z toho hlediska, že v též hře je často vyšší výkon pod DX11 (který je hůř optimalizovaný pro více jader) než pod DX12.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vysvětlení, to zní rozumně. Plánujete test ? Dá se sdělit kdy přibližně ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tuto chvíli neplánujeme, neměli bychom s čím ty výsledky srovnávat. Okamžikem, kdy WIFT před lety po recenzi Ivy Bridge napsal, že pro majitele Sandy Bridge má upgrade na Ivy stejně nulový význam jako pro majitele Phenomu X6 upgrade na Bulldozer, nám Intel přestal půjčovat hardware.

http://diit.cz/clanek/ivy-bridge-fail-vs-bulldozer-fail

Obešli jsme se bez něj dosud, obejdeme se i dál. Má to pro nás ale jednu nezanedbatelnou výhodu - člověk při psaní nemusí řešit, jestli se náhodou určitá věta nedotkne nějakého potentáta, který nás může dát na firemní blacklist. Nezávidím autorům webů, jejichž existence stojí na recenzích a kteří z existenčních důvodů píšou v režimu autocenzury.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Hmm to je hnus. Ale díky za informace. Objednal jsem Ryzen 1700 tak kdybyste chtěli nějaké měření dejte vědět. Rád pomůžu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba si uvedomiť, že samotné použitie DX12 nezaručuje lepší multivláknový výkon. Kľudne to môže bežať na 1 vlákne, ak to vývojár nenaimplementuje inak. DX12 nie je automaticky multivláknový. Ale je na to na rozdiel od predchodcu pripravený a rozhranie tohto API je navrhnuté s tým, že sa na multicore myslelo. Takže to, že má hra nálepku DX12 neznamená automaticky, že využíva viac jadier CPU ako DX11.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nwm, nové hry veľmi nehrám, občas si pustím z nostalgie Gothica alebo Mafiu, a aj to len na rozlíšení 1680x1050 (väčší monitor nemám). Ale imho, za prvé je jedno, či mi ide hra na 150fps alebo 130fps, nie ? A za druhé, nové hry sú aj tak náročné skôr na GPU ako výkon CPU. Keď som pustil GTA 5, moja i5 sa skôr fľákala, ale GPU nevedelo, čo skôr vykresľovať. Myslím, že je to všetko o cene za daný výkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen používá Indiovou pájku!!

https://www.pcper.com/news/Processors/Delidded-Ryzen-7-1700-Confirms-AMD...

Ryzen DELID
žádná žvýkačka :-)
Nějaké obavy z dlouhodobého provozu? :-) Edit. To nebyla ironie jen reakce na některé diskutující, kteří mají obavy o kvalitě..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To vypada, jako kdyby tam byly 2 ctyrjadrove procesy.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá, že někdo nečte:/
"Z fotografií to přitom vypadá, jako by šlo o dva blízko sebe umístěné čipy, což pochopitelně není pravda, neboť všechny Ryzeny mají monolitická jádra. Jde tak spíše o to, že na ně byly naneseny dva obdélníčky indiové pájky, které tak mezi sebou vytvořily viditelný předěl."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pred Vanoci (kdy byly prvni testy u vyrobcu a nekterych redakci) AMD zjistilo, ze vykonem nema sanci nejnovejsim intelum konkurovat. Proto nabastlili dve jadra k sobe, coz vykon nezvysi, prave naopak muze byt limitem diky pomalemu radici a jen dvoukanalove RAM, ale zas to muzou prezentovat jako osmijadro a jakoze to postavit proti intelim osmijadrum za zlomek ceny a lidi to sezerou i s navijakem.
Ale tu se dost prepocitali, viz tech necelych 90 objednavek na cele alze:o) Oni cekali, ze se na desktopove procesory vrhnou diletantni androidisti, kteri se nechaji opit rohlikem o xx jadrech, xx pameri, 4k rozliseni a podobne .... bohuzel no, kdo si dnes stavi desktop, tak tomu vetsinou rozumi, nicmene uz tak je tech lidi zanedbatelne a z nich jen male procento jde do hiendu v podobe 10k za procesor a ti proste si o tom dokazou zjistit pravdive informace (tech 90 na alze byli stejne jenom ctenari no-xova diitu, kteri se nechali nachytat:o)))) To same vyrobci sestav jiste nepredobednali miliony CPU jako zajice v pytli. A nejsilnejsi mobilni segment ultrabooku a 2v1, tam ani AMD nema co nabidnout ....
Osobne me to mrzi, jednak z duvodu, ze to proste neni moc konkurence .... a hlavne diletantstvi AMD, protoze ten hype jim ve skutecnosti hodne ublizi, spolu s nesmyslnou cenou .... kdyby nelhali a dali to za 5k, tak meli uspech zarucen. Za 5k to bude za par tydnu, ale pachut z lhani AMD zustane .....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Před Vánoci, jo? A nezbastlili to předevčírem? A včera to Lisa osobně rozvezla po velkoskladech. :o))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš ty .... napsat, v čem AMD lhalo? Jedinou věc. Sám jseš jen prolhaná špína.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Ryzen používá Indiovou pájku!!" ...... to je uplna bomba! ...... nicmene kvuli tomu si procesor nekupujem .....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jeee, hele ..... minusko:) Vypada, ze nekdo (o jehoz intelektu nebudu spekulovat) si kupuje procesor kvuli indiove pajce .... nu coz, kazdy den prinasi nove poznani:o)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No kéž by ji měl 7700K. Nemusel jsem ho delidovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Here is a selection of reviews with overclocking tests:

overclockersclub.com 4.1Ghz on 1700, others 4.0Ghz.:
http://www.overclockersclub.com/reviews/amd_ryzen_7_1800x_1700x_1700/4.htm

guru3d also managed 4.1OC on a 1800x:
https://www.guru3d.com/articles_pages/amd_ryzen_7_1800x_processor_review...

Hardware Canucks 4.0:
http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/74814-amd-...
Quote:
So what does this all mean for overclocking? I'm not quite sure yet since I'm still dialing things in. Right now it looks like overclocking will settle somewhere between 3.85GHz and 4GHz.

ETeknix 4.1
http://www.eteknix.com/amd-ryzen-7-1800x-am4-8-core-processor-review/6/
Quote:
We did manage to get the system to POST at 4.2GHz with 1.5v, but the heat was creeping up and the system shut down. While I do think the system will bench at this level, we would need a more powerful cooler to keep it stable, but it seems possible with a custom loop. 4.1 GHz with 1.488v on the other hand, was much more successful and the temperatures were much more manageable.

Computerbase.de (German) 3.9-4.1
https://www.computerbase.de/2017-03/amd-ryzen-1800x-1700x-1700-test/7/
Quote:
The Ryzen 7 is completely stable @ 3,9 GHz. It manages 4,15 GHz with light load, 4,1 for games and 4,05 GHz for Prime95

Hexus.net 4.1
http://hexus.net/tech/reviews/cpu/102964-amd-ryzen-7-1800x-14nm-zen/?pag...
Quote:
Using a Noctua NH-D15S equipped with a single fan and overclocking by using the BIOS, we managed an all-core, stable speed of 4.1GHz. Voltage was increased only slightly, from 1.3625V to 1.375V.

Kitguru.net 4.1
http://www.kitguru.net/components/cpu/luke-hill/amd-ryzen-7-1800x-cpu-re...
Quote:
The highest Cinebench-stable processor frequency that we could achieve with all 8 cores and SMT enabled was 4100MHz. Frequencies such as 4150MHz and 4200MHz would boot into Windows 10 but could not retain stability under Cinebench loading.

Tweaktown.com 4.0
http://www.tweaktown.com/reviews/8072/amd-ryzen-7-1800x-cpu-review-intel...
Quote:
we have overclocked the CPU to 4GHz on all cores and the memory to 2933MHz. The overclock you see here is the maximum of most first generation 1800X, at least from what I can gather, when overclocking all cores

Hot Hardware 4.0
http://hothardware.com/reviews/amd-ryzen-7-1800x-1700x-1700-benchmarks-a...
Quote:
topped out at an all-core overclock of 4.0GHz, with 1.35 volts supplied to the CPU. For cooling, we stuck with the tower-type Thermaltake Contact Silent 12 we showed you on a previous page. At these settings, the CPU topped out at just shy of 90'C and was perfectly stable. Bumping things up to 4.1GHz would result in frequent crashes and the system wouldn't boot properly at 4.2GHz.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz tady linkujes veci, tak aspon prosim te nepis blbosti. Na computerbase plati 3.9Ghz pro Ryzen 1700. 1700X a 1880x mel 4.05 - 4.1 na vsech jadrech stabilni frekvence v zavislosti, jaky test na tom jeli (hry nebo Prime95)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ah, takze se nakonec omlouvat nebudu co?:o) Jak jsem sliboval, kdyby byl ryzen tak bombasticky uspech. Ve zkratce: hype ustal, fabulace o tom, ze intel zlevnil jsem 100% vyvratil (puvodni clanek, pochopitelne bez opravy, tu bude strasit jeste 10 let:).
U cele alzy si to predobednala a (jakoze) koupila (mno otazka, zda po zverejneni vysledku vyzvedla) necela devadesatka lidi ..... nejvetsi vrasky ted intelu dela to, zda nezdrazi desktopvy uberhiend i7-7700k (a jakoze uz vime, ze spousta obchodu zdrazila), ktery je vlastne ve vsech ohledech lepsi nez o pulku drazsi 1800x:)
Je to uplne to same jak s buldozerem, akorat ma o neco mensi spotrebu. Obrovsky hype, vykon o nicem a to taky zvlaste kvuli zbytecnym 2x vic jadrum na slepenci dvou procesoru (4+4). Puvodni a pred Vanoci testovany ryzen mel jen pulku. Kazdopadne hadam, ze kdo koupil, vraci a pocka par tydnu nez bude za "AMD" cenu 3-5 tisic.
A uplnou tecku za tim fiaskem* udelal no-x, kdyz dal presne na me slova o tom jak to budou nekteri obhajovat, a na stejnou "poucku" jak u buldozeru, ze nakonec to zalezi na SW jestli se tomu procesoru prizpusobi (no, uz mi to ani neprijde smesne ....)
* a ano, sic to neni vysloveny propadak, tak fiasko s hypem a vsim tim rozruchem plnym fejkovych slajdu treba tady na diitu, to fiasko rozhodne je!

Takze BTJ mel zas 2x pravdu ..... jednou, ze by se tu nemelo furt mlet a vyzdvihovat do nebes neco, o cem se nic nevi na zaklade hypu z AMD ..... a podruhe, ze to nebude zadna hitparada:)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

je to bohuzial tak ako pisete. uz aj na takom obrovskom fore ako je overclock net ludia zacinaju menit nazor na nahypovany rezen . ked sa objavuje cim viac recenzii. nordichardware to pomenovali zo severskym chladom )) no x a faker47 ci limonavy joe su len amd trolovia.. jediny kto tu ma pravdu cely cas je paradoxne marek a to je este mlady ,, ked naberie skusenosti tak ukaze fanatizmus vyssie spomenutych lahko a z eleganciou . im ostanu lane nadavky a blokovanie ip )) jaj bavim sa )))

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No asi kazdy v tom vidi to co chce ze? Ten kdo od zacatku prudil, tak bude spokojeny. Najde si tech 5 testu z 25, ktere z nejakeho duvodu Ryzenu nesednou a bude je omilat dokola a dokola a tvrdit, ze je to sracka. Pak ti co z nej byli nadseni, protoze vidi potencial napr. pro konverze videi nebo multitask, tak ti ukazi Handbrake a budou spokojeni.
Kdo ma trochu zdraveho rozumu, tak se podivat, co potrebuje a podle toho koupi..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale to urcite... nekdo potrebuje vykon 8-mi jader na domaci vedecke vypocty (80% populace) a zbytek na hrani her :)
Ostatne podobne argumenty tu byly i s Buldozerem....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A ty si ze kterych hor? Mozna ze k vam jeste krome hrani her nic jineho nedorazilo.
Predpokaldam ze mas aspon 1080Ti nebo rovnou Titan, a hrajes s tim na 1080p aby jsi videl ty rozdily v FPS v praxi :))
Pokud nemas, tak nechapu proc tady vubec neco takoveho pises..ale tak spon se ti ulevilo..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale vůbec ne Jakube. Představ si, že na světě existují lidé co mají rádi muziku a jiní třeba filmy. Znal jsem lidi co měli plné skříně archvů s DVD. Dnes znám lidi co maji videoarchiv na domácím serveru. Pokud budeš provozovat doma síťovou infrastrukturu s nějakým streamovacím serverem (EMBY, PLEX) pak bohužel zjistíš, že i s nejnověší GK Pascal potřebuješ vícevláknový výkon CPU pro onfly streamování. A to je jen zábava, ne vysoká matematika nebo projektování raketoplánu. Jednou dospěješ a zahodíš joystick a pak zjistíš, že počítače opravdu nejsou jen o hrách. Pravda (ted to neber osobně) určitá část mladých mužů nedospěje nikdy a navěky zůstanou u maminky, ale to je jiný příběh.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak, hry nehraju, ted pisu z I3-2200 a integrovane grafiky. Mam dve deti a ty hrajou na GF 650 TI boost 192bit, protoze to v te dobe byla karta s dobrym pomerem cena vykon.. Az budou vydelavat, at si klidne za sve penize koupi top high-end.
O streamovane video se mi doma stara PI z prvni generace a zatim neni duvod na upgrade, HD ready filmy to utahne, a pro moji HD ready Plazmu mi to bohate staci.. Stejne nestahuji vetsi filmy, nez 5-6 GB. (a v soucasne dobe vetsinu po shlednuti vymazu, pokud se vubec vydrzim divat az do konce)..

Ano uznavam, ze jsem v situaci, kdy se jako uzivatel Fabie ucastnim diskuzi o novem Porsche, prestoze si ho nikdy neporidim.. Ale je to muj konicek (lepsi nez hrani her)..

Za hypoteku zaplatim mesicne 20 tisic, a provozni rezije bytu sebere dalsich 10.. takze opravdu nepotrebuji poucovat o hodnotach... pro mne je procesor za 10 tisic zbytecnost, at je to AMD, nebo Intel.. to same plati pro mobily..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho co jste napsal, opravdu nechapu smysl vaseho prvniho prispevku. Vy mate svoje potreby a moznosti, staci Vam co mate (nebo nestaci, ja nevim). Druzi to CPU pouzivaji jinym zpusobem. Ja treba tech 8Jader v klidu vyuziju a to nedelam zadne vedecky vypocty. Pokud jste fanda jak tvrdite, tak o to vic by jstye mel byt z Ryzenu nadseny, a pokud ne nadseny, tak aspon Vas zajimat, proc nekde jeho vykon je nizsi, nez by se dalo cekat, byt exceluje v jinych vecech.
Ja jsem majitelem FX a urcite teto koupe nelituju. Ne proto ze AMD, ale protoze vykon/cena pro moce ucely byl uplne jinde nez to stejne s Intelem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale take ze se o to zajimam, a myslim ze jsem nikde nenapsal, ze to je epic fail. A rozhodne jsem rad, ze se konecne zase neco deje (ledy se pohnuly)

Jenom mi prislo ponekud nefer ten PR hype, ktery mohl navnadit ruzne nadsence k myslence, ze za cenu 4 jadra dostanou 8mi jadro, ktere jim zrychli dvojnasobne celkovy vykon pocitace...

Podle mne hlavni revoluce prijde az s vydanim procesoru pro middle a low end. (Coz uz se alespon trochu projevilo tim, ze Intel zprovoznil 4 vlakna v novych Pentiich)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je v poho :)
Tak Hype, delaji lidi. Uprimne, ja jsem se jim taky nechal trosku unest, ale zklamany rozhodne nejsem. Je fakt, ze asi (po HYpu) se cekal o neco lepsi vysledek ve hrach. Ale to je asi tak jedine. On ten vysledek je ale i tak velmi dobry a odpovida vice tem prvotnim odhadum, byt jsou tam hry kde exceluje taky. Ve zbytku si myslim, ze Ryzen hodne dobre prekvapil.
Je fakt, ze jeho cena, je jeste porad vyssi cenova, zajimavy bude za svoji cenu urcite i R3, ktera pujde proti inteovskym 2 jadrum.
Hezky vecer

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nic ve zlém. Každý má prostě jiné potřeby. A situaci rozumím. Také jsem se do poslední chvíle modlil aby vydržely kondenzátory na AM2+ desce s Phenomem X6. A posledních 20 let jsem upgradoval CPU jen se zárukou více jak 100% nárůstu výkonu. Což v posledních letech byla SCIFI, kvůli nekonkurenčnímu prostředí. Nové procesory Intelu rostly výkonově jen o jednotky procent. Sice si tu někteří diskutující roztrhají občanky, ale to nic nezmění na situaci, kdy se pár lidí co zadržovali nutný upgrade najde. A ono utratit za CPU 30 tis. nebo 10 je v rodinných rozpočtech rozdíl. Nakonec budou hlasovat kupující. A bylo by fajn jim pomoci v orientaci. Nic horšího než monopol jednoho výrobce nás totiž jako spotřebitele potkat nemůže. Vždyť jsme si to v posledních 6 letech užili až až. Tak Ať se Vám daří a pěkný večer.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To same i Vam. Opakuji, opravdu jsem moc rad, ze se konecne zase neco na poli procesoru deje. A urcite souhlasim, ze konkurenci potrebujeme.. A jestli nektery muj prispevek vyznel moc offensivne, tak to se omlouvam.
(a jinak jste se celkem trefil - odesla mi deska a ja jsem z hruzou zjistil, ze sehnat desku s patici 1155 neni vubec zadna legrace)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je v tom, že buldozer byl rychlý jen v některých situacích, v ostatních byl výrazně pomalejší, než konkurence.
Ryzen ale takový není, tam, kde se 8 jader hodí, tam je excelentní, a tam, kde je to moc, tak narozdíl od buldozeru nebrzdí.
CPU za 10 000 a více není a posledních 15 let nebyl pro 80 % populace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale nesmysly.

http://www.techspot.com/review/1345-amd-ryzen-7-1800x-1700x/page3.html
Ve workstation nakládačka.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu, je nakladacka jak moc to zere.
A jako jo, natrhli v multithredovem cinebenchi i7-7700k prdel jak cyp!!! A WOWOWOWOTOMTOJE AMD PYČO !!! Protoze presne kvuli cinebenchi a indiove pajce si KAZDY NORMALNI CLOVEK vybira procesor. Ja vole uz ani nepoustim operacni system, rano prijdu do prace a cely den valim cinebench jak cyp! To je uplna bomba .... to je produktivita .... to je onanie:o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hele troliku, ty si kup jednojadroveho Atoma. Xmesicu tady vsude trousis ty svoje moudra o tom, jak jsou multiCPU zbytecna, tak fakt nevim, proc te vubec CPU jako Ryzen zajima.
Zalez zpatky k P4 a uz konecne drz Papouska ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Slyšel jsem, že kromě počítání do sta může pomoci i meduňka, makový odvar a nebo se nadopovat hořčíkem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, ty máš prostě talent vychytat jednu jedinou věc, která je na tom dobrá - že to nežere - při tom fail výkonu - ale přesto se ztrapníš výkřikem, že to žere. Žere to naprosto stejně jak 6900. Takže zkus něco jinýho, cokoliv. Hlavně ať ti teta v domově nepůjčuje kreditku. (salt)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš fuckt mamlas. Cinebench je jen nástroj na otestování vykonu podobně jako je třeba motorová brzda pro auta. A pokud má auto na brzdě vyšší výkon než jiné, tak ten výkon se projeví i v běžném provozu na silnici. Stejně jako vyšší výkon v Cinebenchi se projeví i v mnoha dalších aplikacích, které běžně používáme. Je to jen takový ukazatel a ano, řada lidí se tim řídí, protože to ukazuje na vysoký vykon v adekvátních aplikacích.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam pocit ze jsme na serveru DIIT ne DIG. Takto omezene komenty bych cekal spis na konkurencnim modrem serveru. Sem chodi docela dost lidi, kteri vi, ze se pocitac da pouzit i na neco jineho nez na hry a potom je zajmaji treba i vysledky Cinebench. Byt tebou uz se radsi zdrzim komentaru ohledne procesoru, nez ze sebe udelas uplneho i....a. Sry ja zapomel, to uz vlastne asi ani nejde... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jedno jsem chtěl dodat, nelze příliš porovnávat 8jadro se 4jadrem. Jednak 8jadra maji obecně nižší takty, druhak hry většinou nevyužijí. Takže na hry je lepší výše taktovane 4jadro než níže taktovane 8jadro.

Konec konců i ta DemIntelí i7 6900k je často porazena 4jadrovou 7700k. A vemte si, kolim stoji, na Alze okolo 30 klacků! A to se vyplatí!

Ve skutečnosti totiž konkurentem 7700k neni 8jadrový R7, ale bude jim 6jadrový R5, který bude cenově jinde, pravděpodobně bude o třetinu levnější než 7700k.
Přičemž tipuju, že herní výkon bode podobný jako u R7 na stejných taktech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teraz mi vysvetli čo z týchto benchmark-ov robíš na workstation-och?
Keď už tak niečo blišie k realite http://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-1800x-cpu,4951-9.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzu se zeptat co tou otazkou sledujete? A co je to Workstation? :)

Workstation nema zadnou definici. Pokud myslite obecne treba CADy, tak u nekterych vam vypraska i3 7350 za 5k I7 6950 za 40k, protoze jsou ty single aplikace :))
Z mnohy tech grafu jasne vidite, ze ty aplikace vubec neskaluji s vice jadry.
Podle mne Workstation aplikace je zrovna ta, kterou pouzivate Sam a tam je rozhodujici, jeslti mi ten CPU da, co potrebuji. Zbytek je docela jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak to bolo na mňa tak som len skôr narážal na ten test čo postol, kde okrem Excelu boli len benchmarky ktoré s realitou nemajú nič spoločné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Beru :) Ja jsem se v tom nejak neorientoval ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To neberu. Stačí se podívat co ze těmi benchmarky je.

Např. PCMark 8 Creative includes web browsing, photo editing, video editing, group video chat, media transcoding, and gaming workloads.

Adobe CC? Editace videa.
Excel jste nerozporoval. Zbývá rendering. Co je na multimediálních věcech nepoužitelného. Navíc Hype běžel kolem vitruální reality a v tomhle se marketinkové odd. AMD trefilo. Výkon ve všech mnou uvedených disciplinách pro VR potřebujete jako koza drbání. Vlastně se divím, že tu nikdo VR ani nevzpoměl. Co je z výše uvedeného nepoužitelné a jen akademické? Sorry nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, BTJ neměl 2x pravdu.
Současné OS a SW(hlavně kompilery a jejich optimalizace) jsou pro Ryzen zastaralé. Je to to samé, jako když 80ti letý děda je zvyklý na audo s třemi rychlostmi a posadí se do šestikvaltu.
Tvoje technické znalosti by jsi měl zdokonalit, potom to zkus napsat znova a trochu více podle reality.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Současné OS a SW (hlavně kompilery a jejich optimalizace) jsou pro Ryzen zastaralé." Hele, nechci bejt zlej, ale neslyšeli jsme tohle už kolem Bulldozeru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slyšeli, ale ačkoliv jsem žádné detailní testy nedělal, můžu říct, že Windows 10 jsou na mém FX-8150 co se týče odezvy, rozložení zátěže a práce s CPU obecně, o dost jinde (lépe) než Windows 7, které jsem na tom provozoval hodně dlouho. Úsměvné je, že FX-8150 považují (asi legitimně) za 4 jádro s 8 HW vlákny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže na Alze koupilo 90 lidí Ryzen. Problém je, že jeho konkurenta od Intelu i7-6900k za celou tu dobu, co se prodává, tedy přes rok, koupilo cca 20 lidí.
A další bláboly nemá cenu ani řešit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm 90 lidí, jo? Já jenom že ze svého okolí znám dva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No myslím, že 90 ks procesorů za 10000 a více za jedno půldne je slušný výsledek :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mistr blabol opet perli. Vidi slepence tam kde nejsou. Vidi v obchodech neco jinyho nez ostatni... vcera si mel ryzen dostupny v obchodech v dobe, kdy v zadnym koupit nesel. Dneska vidis nekde zdrazeny i7-7700k, zatimco ja ho vidim v czc o 600 levnejsi nez vcera :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Určitě bude, Ale díky za link, je vidět, že zlevňování Intelu začalo. A to je dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pratele nemyslite to vazne ze ne? UZ ME TO FAKT SERE! NIKDO NIC NEZLEVNIL!!!
Jak je mozne, ze redaktori .... jakoze radoby redaktori, stovky webu prevezmou stejny blabol!!!! To ani nikoho nenapadlo zjistit, co je na tom pravdy???? Na tom webu je vsechno "zlevnene" oproti MSRP!! Stejne jako v kazdem eshopu!! MUSI PRIJIT BTJ Z CR, aby jim to vsem vysvetlil, ze jsou uplni curaci???? Proboha .... takze mili redaktori vsech webu, kuwadopcuz!!! Zadejte si https://archive.org/ tam zadejte ten citovany obchod a uvidite, ze ta strasna sleva na i7-6950x (nebo ktery to byl) je tam stejna cena uz pul roku!!!! U vseho dalsiho taky! Semtam nejake zlevneni nebo zdrazeni! Jak je mozne, ze takovy blabol prevezme tolik kokotu???? To je nekde nejaka stranka, kde se tyhle fabulace generujou a kazdy povloidi platek to prevezme????

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No-X neda se tomuto pomatenci dat fakt BAN? Ja vim, ze to je neco, co nerad delate..ale myslete taky na nase zdravi, kdyz tady clovek prochazi tyhle emocni vylevy...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že těch ču*áků, ko*otů a p*č bylo pro dnešek dost. Až bude někomu z kolegů chybět, odblokují ho.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Třeba se dostane časem k STB :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze jsem nenapsal nic co by nebyla pravda, musel bys asi sebereflektovat ze? Intel nezdrazil a kdybys mel trosku soudnosti, tak se podivas do toho weboveho archivu a nebudes placat takove nesmysly a jen papouskovat cizi weby. To same s cely HYPEm ohledne AMD, ktery proste HYPE byl a jen tupe plneni clankove kvoty kazdym blabolem, co se na netu vyskytl. Ja jsem osobne presvedcen, ze tve clanky vic lidi od AMD (nyni kdyz vyslo najevo, jak to je) odradilo nez pritahlo. Jestli to byl ucel, tak palec nahoru ....
Nebyt prehnaneho HYPU a nesmyslnych startovacich cen, mohlo AMD zazit renesanci. Na pristich financnich vysledcich AMD neses cast viny i ty .....
Nejvetsi prdel je, ze ja jsem fanousek AMD a kdyz byla moznost (vzhledem k vykonu, cene atd), tak jsem je vzdy preferoval.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A neni lepsi si zajit do hospody a tam ten svuj adrenalin vybit pri nejake rvacce?
Pripadne se zamerit na vyuziti spisovne cestiny pro zvlast povedene argumenty za doprovodu sarkasmu a ironie?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Marně přemýšlím, jestli znám nějakýho podobnýho človíčka s naprosto nekonzistentními názory, nerváckou povahou a maximální snahou o totální demagogii jako jsi ty.
"Na pristich financnich vysledcich AMD neses cast viny i ty" - to si tisknu a dávám na nástěnku k několika podobným geniálním prohlášením, co tam mám od Jardy Crhy pro zlepšení nálady.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Poruším svá pravidla a zastanu se no-Xe... jako sorry, ale to, kolik utrousíš v diskuzi pohlavních orgánů, znaků představující smajlíky, je dlouhodobě neúnosté. Přečti si někdy, jakým způsobem se tady vyjadřuješ. Připomíná mi to hádky na pískovišti u dětí, které neumí pořádně mluvit, ale ví, že jejich růžový hrabičky jsou lepší než ty hnědé, které má "oponent". Ještě udělej dlouhej nos a bude to komplet.

Opravdu věřím, že se svým chováním tady bavíš a záměrně provokuješ. Přesto vem v potaz, že všeho moc škodí a nám opravdu už tohle chování leze na nervy. Nebo jsi opravdu takový narcis a zarytý fanoušek dvou tří značek, bez schopnosti se normálně vyjadřovat a diskutovat? Nedej bože přijmou fakt, že někdo něco vidí jinak?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mne se fakt nechce na toto odpovidat, uz jen jakou delas ze sebe chudinku...ale dobre polopate
- Diskutuj jako vetsina z nas tady..to je NORMALNE
- Nepouzivej VULGARISMY
- NEURAZEJ druhe bezduvodne
- NETROLL dokola a dokola porad to stejne
- NEZAPLEVELUJ diskuse uplne zbytecnyma prispevkama

.. a nikdo proti Tobe nebude nic mit. Vsichni budem OK.

ps: ja docela obdivuju trpelivost No-X, ze te tady nezabanoval uz davno, podle toho co si obcas smerem tady k redakci uplne bezduvodne dovolujes. U mne by jsi ho mel davno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já už jsem s ním předevčírem něco řešil a bylo to jak mlácení prázný slámy, nakonec jsem to vzdal. Vypadá to že mu rupla cévka z Ryzenů a něco se ucpalo. Třeba se to za nějakou dobu uvolní a bude zase normálnější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by se měly začernit obhroublé výrazy, tak vlastně ani nevím, co jsi nám chtěl sdělit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No tesim se hlavne, az vyjde R5 + obyc desky, pak to mozna bude zajimave pro obycejny upgrade..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Cena 560€ ? Tak za túto cenu mi ponúkali koncom minulého roka i7 6850K. Takže stále nie som rozhodnutý či ísť do AMD. Asi počkám až do konca leta.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co 1700... cena 359,- Euro. Decentni OC na 3.9 na vsech jadrech... :)
Jen bych pockal, az doladi trochu BIOSy..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To byla nějaká podpultová cena? Jinak za tu cenu je Ryzen výkonnější v multithredu o dost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně moc nechápu, co se kolem vydání Ryzenu všechno děje. Ti, co čekali nějaké skandální rozsekání Intelu byli podle mne mimo realitu, stejně jako již konečně umlčený admin, programátor a vševěd BTJ (podle mě to stejně hraje, tohle lidská bytost nemůže vyplodit).

Patřím mezi pragmatiky, kteří i zde říkali, že si v klidu počkají na úplné recenze a pak vyhodnotí. Osobně jsem doufal

http://diit.cz/clanek/ipc-zenu-na-urovni-ivy-bridge/diskuse#comment-941324

že se AMD přiblíží Intelu, ale nepředpokládal jsem, že ho dorovná nebo dokonce předhoní. Čili pokud si odmyslíte emoce obou táborů, tak AMD udvedlo obrovský kus práce a většina recenzentů AMD po právu chválí.

Pokud si projdete recenze jako já, tak zjistíte několik zajímavých věcí:

1. tam, kde jde o hrubý výkon procesoru, dosahuje Ryzen velmi dobrých výsledků, včetně jednovláknového výkonu.
2. tam, kde jsou využívány "intrukční sady", často nepodává vyrovnaný výkon.
3. hry a proprietární SW jaksi bývá laděn na konkrétní architektury. Neříkám, že to platí vždy, ale pokud se programátoři o své aplikace starají, je tomu tak.
4. optimalizace operačního systému Windows nejsou zdaleka hotovy, jak se ukázalo, ani scheduler není na Ryzen připraven, což je v den uvedení procesoru tristní.
5. nikde jsem nepotkal test, který ukáže rozdíl mezi 4 moduly RAM s procesory obou výrobců

U bodu 3 děláte nesmyslně brzy závěry. Sice si nemyslím, že se to dotkne starých her, ale nedávných by mohlo alespoň z části. Navíc zapomínáte, že architektura Zen půjde také do konzolí a skoro si troufnu tvrdit, že u konzolových titulů dojde k optimalizaci velmi rychle.

Já jako linuxák jsem narozdíl od velké většiny z vás koukl i na test Phoronixu a doporučuji vám si jej pročíst. A to i bojovníkům z obou táborů, včetně úvodu, kde je jasně napsáno, že úplná podpora pro "Ryzen a chipset" bude až v jádře 4.11 (což opět AMD nezvládlo)

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ryzen-1800x-linux&num=4

Podle mého názoru si vede R7 1800X vede nad (má) očekávání dobře a asi jste zapomněli, jaké porodní bolesti přináší nová architektura. Pokud si vzpomeneme na příchod stávající architektury Intelu (ano je to už pár let), tak dosahovala podobně nevyvážených výsledků, protože programátor nemohl včera počítat s architekturou, která vyšla dnes. Není vše pouze o instrukčních sadách.

Ke 4. bych rád dodal, že chápu, v jaké situaci AMD je a jaký má rozpočet, ale moc nechápu, že v minulém týdnu nepřišly do OS Windows aktualizace alespoň v takové míře, jako do linuxového jádra 4.10. Přeci se drtivá většina recenzí dělá právě na Windows a tohle AMD může uškodit víc, než nesmyslný hype, až opadnou emoce.

Moc se těším, až vyjde komplexní recenze, s podrobným měřením kde čeho, protože ať koukám jak koukám, co web, to trochu jiné výsledky. Skoro jako by to bylo dělané v rychlosti, aby to v 15hod vyšlo, přičemž leckdo hlásil, že má vše potřebné již minulý týden. I přes nesmyslená pochybení, ode mne si AMD za Ryzen vysloužilo palec hore a pokud se ukáže, že se můj čenich neplete, asi i smeknu. No uvidíme, jak se věci vyvinou.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

protože programátor nemohl včera počítat s architekturou, která vyšla dnes. - ono je to spíš o kompilatorech, optimalizace v asm dělá asi málokdo.

Scheduler - to je ostuda především MS, protože vice než 4 jádra tu jsou minimálně od dob Phenom 2.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuji si problémy i5 vs i7, ale ty jsou myslím poměrně vyřešené. Psal jsem to níže, nemyslím si, že jde primárně o chybu MS. Nikde jsem neviděl ani náznak toho, že by AMD dalo vědět "hele optimalizace scheduleru si vyžádají ještě pár dní, tak s tím počítejte"... jinými slovy, nenaštvu si MS, ale dám vědět, že nejsem průserář.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím s tebou len pridám jednu poznámku, presne pri Linuxe je vidieť ako je to s optimalizáciou.
Do jadra si každý výrobca robí optimalizáciu sám (alebo ak to neurobí niekto za neho čo v prípade AMD a Intel neplatí tý sú veľký prispievatelia do jadra) a tu to AMD nezvládlo k termínu vydania že to opravia alebo dopracujú o týždeň, mesiac či rok je irelevantné tieto recenzie sú tu a na nete budú prevyšovať neskoršie.
A ešte malé rypnutie do tých čo veria že stačí mávnuť čarovným prútikom a MS vydá aktualizáciu a SMT bude bežať ako z rozprávky, zabudnite ak to opravia bude to trvať však oni niesú schopný opraviť bezpečnostnú chybu v Edge do 90dní od oznámenia tejto chyby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že to stihnou aspoň do kernelu 4.11., bude to zajímavé sledovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On ale rozsekal. Za cenu 4 jader Intelu AMD dodává 8 jader s podobným IPC. Co by jsi proboha chtěl víc, 12 jader?:-D

Co ale nechápu, na potiz s SMT MS narazil až díky veřejnosti a neměl sestavu od AMD předem nebo do poslední chvíle nevěřil, že to AMD vydá?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli koukáme na ty samé testy a ceny. i7-7700K stojí 10tis a R7 1800X stojí 15tis a cena desek je při podobném vybavení stejná. Včerejší testy mě nepřesvědčily o jednoznačně lepším výsledku R7 1800X oproti i7-7700K. A trochu se obávám, že ještě do hry promluví řadič pamětí.

Já doufám, že se v tomto pleteš. Nevidíme do zákulisí, ale jestli MS o tomto problému nevěděl, tak by to znamenalo, že buď to nevěděl sám výrobce, čemuž se mi věřit nechce, nebo že AMD s MS nekomunikuje, což je taky asi hloupost. Na mě to působí tak, že se do systémů nedostaly základní optimalizace v den uvedení, což podle mojí dedukce nezvládlo AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano asi je skutečně vhodná otázka, zda se díváme na stejné testy, zda na testy CPU nebo sestav. To si dost lidí totiž plete. Co jsem koukal na testy CPU, tak jakékoli 4 jádro naprosto irelevantní výsledky, logicky, chybí jádra, co by počítala a ta jádra samotná mají obdobný výkon.

Pokud jde o test PC, je zde samozřejmě více faktorů, včetně např. zmiňované správné podpory ze strany OS, ale pak se nebavíme o vlastnostech CPU že:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele jsem vážně benevolentní, ale tohle na mě nezkoušej. Ano, mluvím o sestavě a mluvím o ní proto, že užívám sestavu, ve které používám operační systém a aplikace. Neužívám samotný CPU ani jeho teoretické možnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu nevyrovnanemu výkonu, ono se to časem určitě zlepší i tim, jak budou vylaďovat architekturu procesoru. Tady je otázka, do jaké míry je to zasluha optimalizace HW a do jaké míry SW. Dalo by se to zjistit otestováním dvou procesorů stejné řady, jeden z počátku výroby, druhý po několika letech vyroby, kdy došlo k optimalizaci architektury pomocí nástrojů dostupných v době vydání první verze daného procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevyrovnaný výkon v některých disciplínách je podle mne zakopán v SW. V Linuxu to uvidíme v řádech týdnů (ve světě her to bude spíš v řádech měsíců), buď se to zlepší a bude to jak si myslím nebo ne a bude problém v architektuře, což by dobré nebylo. Uvidíme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono zakopaný pes je taky v pamětech, protože Ryzen jede pouze na dvoukanálu, tohle je zbytečné omezení, nevim proč. Možná časem vyjde revize podporující i čtyřkanál. Kéž by.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

For the record: narazil jsem na zajímavý článek, který srovnává vnitřní uspořádání (architekturu?) CPU jader Ryzen vs. intelí produkci cca od Haswellu po Skylake. Je to čtivé pro geeka, který už v životě potkal assembler, a přitom není študovaný inženýr přes architektury procesorů.

Je to bohužel německy a bohužel nikoli volně ke stažení. Já ten článek četl v papírovém C'Tčku (které jsem nekoupil, někdo mi ho půjčil) - jeho elektronická stopa je tady:

https://www.heise.de/ct/ausgabe/2017-6-Die-Zen-Mikroarchitektur-von-AMD-...

https://shop.heise.de/katalog/von-grund-auf-neu

Napsal to nějaký Andreas Stiller. Nešlo mi do hlavy, že takové parádní pojednání napsal zrovna němec - ještě jsem zpětně googlil a dohledával na důležitých IT webech u nás i v anglofonních internetech, jestli nenajdu podobně výživný text... nenašel jsem.

Přestože opravdu zajímavé jsou v tomto smyslu jenom asi tři kapitolky z celkem snad čtyřstránkového textu, stojí to za přečtení celé. Od běžně dostupných článků na téma Ryzen se ten text liší ve dvou ohledech:

Jednak se nejedná o prostě opapouškované slajdy a bodové seznamy z pera AMD, ale ten člověk jednotlivé detaily architektury podrobněji komentuje a srovnává uspořádání jednotlivých bloků u Ryzenu a u intelích produktů (případně říká, "o tomto bloku poskytl Intel informace naposledy u Sandy Bridge" apod.) Je to sice na těch pár řádcích nutně stále ještě dost povrchní popis, ale i tak je to o level výživnější čtení, než u veškeré novinářské konkurence. Teprve z takového popisu se mi poskládal trochu slušný obrázek, kolik všelijakých keší, look-aside bufferů, prediktorů, prefetcherů apod. moderní CPU jádro obsahuje. Takových fines je tam popisováno snad deset různých. Třeba okolo stacku se točí jednak prediktor větvení, druhak (nezávislý blok) prefetcher dat předávaných funkci pointerem na struct, další příbuzná finta tuším v rámci prediktoru větvení je "akcelerace" nepřímých skoků skrz tabulku pointerů na funkce (late binding v C++?) apod. Je tam dost podrobně rozebrána struktura klasických keší (počínaje L1 i-cache a d-cache a jejich vazbami do nitra jádra procesoru), jsou zmíněny rozdíly v implementaci u-ops bufferu u Ryzenu vs. u intelí produkce... akcelerace vícepatrových tabulek mapování virtuální paměti...

Druhá hezká věc je, že si autor zřejmě sám nakreslil dva blokové diagramy: blokové schéma jádra Ryzen a vedle něj Skylake. Tzn. ty diagramy mají shodný styl a mluví "stejnou řečí".

Opravdu škoda, že ten text není volně k dispozici = nemohu ho přímo nalinkovat a přitom nekrást.

Perlička na závěr: text je uzavřený poznámkou, že "autor se na pozvání a na náklady AMD zúčastnil Ryzen Tech Day v San Franciscu" - potkali jste někdo takový disclaimer o "osobním zájmu" v našem tisku či na webu? Popravdě i na zahraničních webech jsem takovou věc zaznamenal dost vyjímečně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.