Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Všechny procesory Ryzen nabídnou odemčený násobič a OC podporu

Vzhledem k mnozstvi informaci, ktere uz k RyZenu 'proleakovaly' az na verejnost - nevi se nahodou, zda se chystaji notebookova CPU nebo APU s 8 jadry / 16 vlakny?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

K čemu proboha? 8mi jádro s TDP 35W ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Do blade serverů, třeba?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K čemu proboha? 8mi jádro s TDP 35W ? keď do blade serverů, sa už onedlho bude dať osedlať třeba 14nm 16-jadrový Intel Denverton na microarchitektúre Goldmont :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aby sa ma netykali
Kvůli chybě v nových procesorech od Intelu lze přes USB port bez povšimnutí ovládnout jakýkoli systém
10. 1. 2017
Všech­ny pro­ce­so­ry stan­dard­ně umožňují ně­ja­kou mož­nost hard­wa­ro­vé­ho pří­stu­pu pro la­dě­ní a kon­fi­gu­ra­ci, kte­rá pro­bí­há při vý­ro­bě. Ale za­tím­co dří­ve by­ly nut­né spe­ci­a­li­zo­va­né ná­stro­je, u pro­ce­so­rů s ar­chi­tek­tu­rou In­tel Sky­la­ke a no­věj­ších už je mož­né k JTAG při­stu­po­vat i přes roz­hra­ní USB 3.0 v rám­ci DCI (Di­rect Con­nect In­ter­fa­ce).

Kvů­li to­mu lze za­ú­to­čit na da­ný sys­tém, aniž by to by­lo mož­né de­te­ko­vat, pro­to­že útok pro­bí­há na pod úrov­ní soft­wa­ru. Tím­to způ­so­bem by tak pří­pad­ný hac­ker mohl změ­nit bi­os a na­sta­ve­ní, do­stat se k in­for­ma­cím, vklá­dat vlast­ní kód (ma­l­ware) a po­dob­ně.

http://m.connect.zive.cz/kvuli-chybe-vnovych-procesorech-od-intelu-lze-p...

12. 9. 2013

Nejprve pár slov na úvod. RdRand je instrukce, kterou získávají programy náhodně generované číslo z hardwarového generátoru náhodných čísel v CPU. Je dostupná v procesorech rodiny „Ivy Bridge“ a je od té doby standardní součástí instrukčních sad IA-32 (alias i386) a Intel 64 (Intelova implementace x86-64, alias amd64). Generátor náhodných čísel v těchto CPU splňuje šifrovací standardy NIST SP800-90, FIPS 140-2 a ANSI X9.82. Takže využití těchto skrze RdRand náhodně generovaných čísel v zabezpečení dat šifrováním by mělo být (v současné době) bezpečné.

Jenže jak díky Edwardu Snowdenovi víme, skutečnost je jiná a NSA (Národní bezpečnostní agentura USA) má softwarové i hardwarové systémy amerických společností prolezlé svými backdoory. No a Intel je navíc americká společnost a jak komentoval přední kernelový vývojář Ted Ts’o (a současně tvůrce /dev/random), Intel v minulosti na něj tlačil, aby /dev/random v kernelu PLNĚ spoléhal na výstup z RdRand, což Ted odmítl.
http://diit.cz/clanek/linus-torvalds-vzkazuje-v-linuxu-neni-nsa-backdoor

Ani AMD nie je bez chýb. Ale toto začína byť silná káva

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pekny hnus. To nebude nahoda.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já se zase dočetl, že jen dřívější možnost debugu povolili i přes USB3. Tj. JTAG rozhraní bylo dostupné i v době minulé a nově je dostupné i přes USB3.0
Navíc se to údajně musí povolit, není tento druh přístupu automaticky povolen. A zda to jde v BIOSu/UEFI povolit, to je otázka na konkrétního výrobce. Dále se to prý týká jen řady "U".
Nechápu tedy, kde je ta senzace?
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že teraz je to default povolené, nie zakázané ako v starších modeloch

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U jakého výrobce desek? Nebo u všech? Zdroj?
díky
Zdar Max
PS: jinak to, že výrobce desky nechá by default zapnutý DCI není chyba Intelu ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to bug referenčných EFI a boot nastavenia OCI registrov v CPU ono je to uz dávno, co mala problem s PCI registrami VIA

Vylaďte si svůj VIA northbridge
autor: Vylíčil Vladimír , publikováno 10.2.2003
Tento článek je určen především pro vlastníky desek s VIA KT333 / KT400 chipsetem, tedy s northbridge VIA VT8367 / VT8377 , kteří se s něj dozví, jak optimálně vyladit northbridge pro co nejvyšší paměťovou propustnost, jak efektivně chladit procesor „softwarově“ a několik dalších nastavení, které jim umožní vyždímat z chipsetu maximum. {mospagebreak title=Úvod do problematiky}

Nastavení northbridge podstatně ovlivňuje výkon integrovaného paměťového řadiče, výkon AGP, řízení CPU-PCI a nastavení důležitých parametrů V-Link NB/SB. Nastavení northbridge se děje po inicializaci CPU podle parametrů, jak je naprogramován a nastaven BIOS. Ideální situace by byla, pokud by výrobci základních desek umožňovali nastavit většinu registrů northbridge přímo v biosu.

Bohužel dnešní situace není zdaleka tak ideální, jak se na první pohled zdá. Desky PCChips, ECS, Albatron dovolí změnit uživateli jen ty základní parametry northbridge a nastavení jejich biosů je velice podobné referenčním biosům od VIA. O mnohem lepší je situace u výrobců Asus / Epox / Gigabyte / Abit / MSI / Soltek, BIOSy těchto desek umožňují nastavit více parametrů, především těch, které se týkají nastavení pamětí. Nastavení dalších registrů je však provedeno velmi povrchně a někdy úplně špatně (nastavení V-Link NB/SB, nastavení registrů týkající se PCI sběrnice, v případě southbridge nastavení IDE – DIOR #/DIOW#, UltraDMA Extended Timing Control). V případě výrobců typu ECS je to pochopitelné, jejich desky jsou především určeny pro OEM použití a pro stavbu Low-End počítačů a tomu odpovídá cena i kvalita desek.

http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=36...

a vyrobcovia aj dnes použijú nastavenia PCI registr9v z default EFI..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"K čemu proboha? 8mi jádro s TDP 35W ?"
Můj 35W i7 6700T 4C 8T je v pohodě použitelný do herního mini ITX. Chladím jej pasivně a ve spojení s Fury Nano je to pohodová dvojka na hraní ve 1440p při typické zátěži kolem 178W ze zásuvky (celý komp). Odpověď na tvou k čemu to otázku zní tedy - na běžné domácí použití

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU (obecně, tedy i pro notebooky) budou nejvýš čtyřjádrová. Osmijádra pro desktop budou mít TDP 95 wattů, takže asi není těžké udělat si představu, kolik výkonu by se ztratilo podtaktováním na udržení TDP 35 wattů. Nemyslím, že by se něco takového v dohledné době chystalo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, že by výkon 95W 8C/16T Ryzenu pri frekvenciách na 35W padol (nemyslím, že by to bolo však na škodu) v podstate toto si mohol povedať aj Intel pri 91W TDP 4C/8T K-procesoroch Sky Lake (kaby Lake), pričom 35W TDP model Sky Laku Intel Core i7-6700T 2.8GHz ~ 3.60 GHz) je naozaj veľmi výkonný procesor i keď je podtaktovaný a logicky stratil výkon (diskutér MACHINA by vedel rozprávať), najnovšie pri Kaby Laku Intel posunul frekvencie ešte o čosy vyššie Core i7-7700T 2.9GHz ~ 3.80 GHz.

Takže taký 35W Ryzeník 8C/16T by sa vedel v tomto segmente prerazniť hlavne keď na rozdiel od Intel nemá tú nezmyselnú iGPU, keď to aj tak výrobcovia párujú s dGPU.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> 35W Ryzeník

Rezník ? Nebo Trevor Reznik ? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

65W Ryzen by snad mohl jít jednoduše vyrobit i v domácích podmínkách omezením maximální frekvence a snížením napájecího napětí. Dále je poněkud absurdní, když vlastně AMD delší dobu tlačí "Future is Fusion" a nyní postaví Ryzen bez dGPU jako vrchol své nabídky. Já jsem za to ale rád.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel běžně nabízí 35W 8C/16T viz Xeon D-1537 (1.7 / 2.3 GHz)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, souhlas, jde o to, že většina běžných desktopových procesorů je honěna daleko za svůj sweetspot, proto 35W i7 6700T/7700T, který není nikterak ořezaný (cache, thready), ale pouze podtaktovaný přes svou 30-40% spotřebu oproti modelům K nabízí ne 30-40, ale zhruba 70% výkonu, někdy i více, máme to s Tralalákem změřené :-). Na 7700T turbo atakuje skoro 4Ghz, což není o tolik méně oproti K.
Opět nezbývá než souhlasit s Tralalákem, i7 nese zbytečný iGPU křemík, velký procesor bez něj 8C/16T by mohl tedy i na oněch 35W podávat překvapivý výkon. Bohužel AMD nic takového v první vlně nechystá. Dokonce i Intel modely T jsou docela úzkoprofilové zboží povětšinou končící v OEM drahých all in one a tenkých klientech, takže je otázkou zdali na podobné AMD Ryzen ekvivalenty vůbec dojde. Přece jen je AMD menší než Intel a nemůže si dovolit mít na trhu tolik modelů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba vyrobce Eurocom do nekolika svych notebooku nacpal desktopove Intel CPU (i7 4790 84W, nebo i 91W kousky), samozrejme ze na baterii bude vydrz takoveho stroje stat za houby, ale jako o nahrade desktopu by se o podobnem stroji uz dalo konecne uvazovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pisou nekde, jak je to hlucne v zatezi? :) Ono staci hukot 45W CPUcek, pokud to zrovna nesedi v notebooku, ktery ma 5 cm na vysku.. Ten 90W kousek si nedovedu v plne zatezi fakt predstavit, zvlast pokud je k tomu jeste i nejaka dedikovana grafika. To musi byt horsi jak vysavac

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že je něco možné neznamená že je to ideální. Pokud někomu vyhovují obrovské provozní teploty, hluk a nízká životnost budiž. Já bych to nechtěl ani v desktopu. Tam mám i7 6700T a chladím jej pouze pasivně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mna by zaujimala tato vec
http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2017/01/2017-AMD-at-CES-Ryzen...
rozdiel medzi X370 a B350 doskami ma byt v pocte PCI liniek a v pocte Sata?
tj OC CPU by malo byt na obidvoch doskach rovnako mozne a dosiahnutelne?
nemyslim na OC na kost, ale nejaka rozumne dosiahnutelna vyska

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím důvod, proč by výsledek přetaktování měl záviset na čipsetu. Leda nepřímo - dá se očekávat, že výrobci na dražší desky s čipsetem X370 použijí kvalitnější součástky a v důsledku toho by mohly mít mírně lepší výsledky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to beriem. takze pre mna cipset X370 prave stratil zmysel :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kedze AMD nepovedala, ze "A" rada lacnejsich cipsetov nepodporuje taktovanie, ibaze budu na lacnejsich doskach tak cakam, ze vyrobcovia ich pouziju a navrhnu nejake lacne dosky tak, aby to šlo aj tam, taky asrock je na to expert... počkajme, už je to blízko...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD konstatovala, že čipsety řady A přetaktování nepodporují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak OK, uvidime ako sa s tym popasuje Asrock :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k rozdilum ceny desek dost pochybuju ze se tim bude Asrock vubec zabyvat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chudák AMD, ještě nové procáky nevyšly a nejsou známé ceny, a už potenciální zákazníci špekulují, jak co nejvíc ušetřit :-) . Jako kdyby byl HW v dnešní době nějak drahej ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nj, pcmaster race ostava na youtuberoch a intel/nvidia - a ich fanusikoch
my potencionalni zakaznici amd mame aj ine zaluby, nielen hw :P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takze budes radsi hodiny/ dny spekulovat jak pretaktovat CPU na desce co stoji 20-30$ mene a pretaktovani na urovni chipsetu nepodporuje ?
Osobne si tech 20-30$ radsi priplatim protoze sveho casu si cenim vice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

B350 doska podporuje OC, podla toho slidu ktory som hore linkol
prave som chcel vediet, ci okrem tych veci, ktore som v prvom komente napisal, je v OC nejaky rozdiel (sata,pocet pci liniek) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Procesory Ryzen, tedy samostatné procesory pro socket AM4 bez grafiky postavěné na architekture Zen, které také bývají kódově označované jako Summit Ridge, budou bez výjimky vybavené odemčeným násobičem.

AMD nechystá hloupé to segmentování v dosavadních krocích Intelu na základě omezení násobiče, základní(cenové) rozvržení bude vycházet jenom a primárně z počtu jader, vláken(SMT) a taktů":

-a ted si strc do prdele ty svy suntacky ctyrjaderny nagelovany Kabylake-y Intel-e!, konecne ti pride poradna konkurence a lidi zacnou ukazkove srat na tvy votrepany ctyrjaderny vic jak 10-lety modely za 400€, takovy to model Core i7-7700K je dokonce drahsi o 38€ vuci 6700K pri svem uvedeni!

Kdyz bude Ryzen X8(/16) s taktem 3.6 a boostem na 3.9GHz s TPD 95W stat 400€, beru ho vsemi deseti.

Neco mi rika ze Intel si uz za sve 8 a 10 jadra nebude moct uctovat 1200 a 2000€ ale pujdou cenou dolu minimalne o 60%.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, 10tisic za trapny 4 jadro to uz je moc jak je Intel nenažraný...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

uz pretaktovanie nie je az tak potrebne ako kedysi ked vsetci taktovali aby mali lepsi vykon. teraz na vacsinu veci vykon postacuje aj bez pretaktovania. Ale pytat si o dost viac za to ze sa da taktovat mi vzdy prislo divne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No musím přiznat, na 4444MHz ta i5 6600K háže chyby. Takže maximum je 4344MHz, to jsem celkem zklamán :(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil bych to nastavit, tak že bych vyhnal nahoru jen Turbo pro všechna jádra a pak nastavit výše napájecí limity Turbo boostu, pro short stroke třeba 140W z 95W a pro long stroke třeba 125W namísto 95W.

Zkoušel jsem to u několik i5-6600K a všechny držely v pohodě 4,3GHz stabilně. Tedy vyhnal jsem jen jejich turbo násobič na 43x a pak přifouknul TDP limity a je to naprosto v pohodě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

4,3 to drží, 4,4 ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dals tam po delidu chladič? :p A proč taktuješ na takový prasečí frekvence? BCLK nechej 100. Asi máš smůlu na kus. Nebo se zeptat na pcTuningu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co napětí? Když máš delid, tak tam naper 1,4-1,45V pokud máš pořádný chlazení. Pro hraní a běžný užívání zvyšuj jen násobič, dolaď napětí podle teploty v zátěži, snaž se udržet pod 80°C. Když už budeš mít stabilní takt, tak zkus napětí snižovat (klidně i o 0,01V), tím zkrouhneš teploty, až se zasekneš na nějakym napětí, kde už to snižovat dál nepůjde přidej 0,05V pro jistotu a máš hotovo. Já mám na 6700k nastaveno 4,6GHz při 1,344V a chladim to s prstem v nose AiO X41, který má jen 140mm radiátorek a delid nemám. Jasně, mohl bych jít i výš, ale k čemu? Takhle mám ticho a chládek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj díky, zkusím to, protože s tím 4,5 ani nenajede. Ale co jsem zkusil teda nehýbat s BLCK, respektive zakázat mu automatické taktovaní BLCK tak to zatím na těch 4400 drží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to neplácat kraviny... 7700K stojí stejně jako 6700K.
https://ark.intel.com/products/88195/Intel-Core-i7-6700K-Processor-8M-Ca...
https://ark.intel.com/products/97129/Intel-Core-i7-7700K-Processor-8M-Ca...

To že obchody to nacení jinak je jiná věc...

A něco mi říká, že top Ryzen 400€ stát nebude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je taky trochu rozdíl mezi čísli v oficiálních cenících a skutečných cenách, za které Intel procesory prodává.

4-mi jádra s HT 6700K/7700K mi přijdou jako nevýhodná koupě, proto sem si koupil 4jádro bez HT, pokud by mi výkon nestačil, šel bych do 6800K, které je jenom o 10% dražší než 6700K, přitom nabízí o 50% více výkonu, 140W TDP, 4kanálový paměťový řadič atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel 5820K je lepší volba, jde mnohem lépe točit + je lehce levnější. A to říkám jako fanda Intelu. Broadwell-E se moc nepovedl, Xeony ano, více jader a trochu vyšší takty, nicméně ty nejdou typicky taktovat a patří do serverů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tohle je tema s mnoha ruznymi uhly pohledu a preferenci :)

subjektivne bych si vybral radeji EOL produkt nez uplnou mrtvolu a navic jsem clovek ktery se vylozene uz dlouha leta vyhyba taktovani(zbytecne navysovani rizika + prinos vetsinou minimalni a vyrazne zhorseni provoznich parametru) >>> zaroven vyzaduji slusny vykon za prijatelny peniz takze minimum je pro mne bud Kackove CPU nebo slusnejsi Xeon :) (aktualne smrdim na obyc skylake i7 6700 :) co mi bezi v domacim PC a dokonce mam doma v jednom kompu i i7 6700T verzi az prekvapive vykonna na tak nizkou spotrebu s TDP max 35W a neb jak poskladat naslapany usporny herni stroj ala neslysne a chladne HTPC a server v jednom )

samozrejme kdybych byl OC fanda tak vybiram jinak :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tou mrtvolou myslíš i7-5820k? Někde se válelo solidní srovnání s 4790k a příliš dobře (herně) nevyšlo, ale stále se jedná o výkonný a letovaný procesor s lepším odvodem tepla.

Doma se mi třepotá ještě starší kostlivec, i7-4930k, na "zastaralém" X79 s velmi dobrou deskou (Asus P9X79 WS), která pohodlně obslouží moderní rozhraní, zbývá mi dostatek PCIe linek a moderní NVMe disk Intel 750 lítá jako z praku. Měl jsem relativně šťastnou ruku výběru procesoru, který s vhodnější deskou* stabilně dosáhl 4.7GHz s napětím 1.25V. Do klubu overclockerů vstoupit nehodlám, základní výkon s přehledem stačí a NH-D14 se může neslyšně otáčet v všech režimech.

Mrtvolky koušou :-)

------
* Pravděpodobně model Rampage od Asus, nebo něco podobně nepraktického. Vynadal, zakázal a odmítl prodat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell E mozna ne, ale Broadwell rada byla celkove po dlouhe dobe CPU, ktery prinasel neco noveho ve forme integroane edram. Konecne prisla opravdu nejaka evoluce po 3 generacich sandy bridge. Konecne doslo i k vyznamnejsimu posunu vykonu v nekterych scenarich. Slabina Broadwellu byli nizsi takty a mozna na tom CPU Intel tolik neryzoval..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak v podstate obdoba ceske doporucene maloobchodni ceny nema nic spolecneho s realnou cenou za kterou intel prodava sve produkty

vsak to tam i pisou :) >>> "Listing of RCP does not constitute a formal pricing offer from Intel"
"Recommended Customer Price (RCP) is pricing guidance only for Intel products. Prices are for direct Intel customers, typically represent 1,000-unit purchase quantities, and are subject to change without notice. Prices may vary for other package types and shipment quantities. If sold in bulk, price represents individual unit. Listing of RCP does not constitute a formal pricing offer from Intel."

ale na obhajobu ceskych obchodniku hadam ze ted maji aktualne po odecteni DPH marzi na i7 7700k/6700k cca 3k coz neni zas tak moc na jinych vyrobcich se napakovavaji mnohem vic :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nákupní cena v CZ distribuci je u 6700K i 7700K na korunu stejná. A marže 3 tis. na cpu opravdu není, to jsi o řád přestřelil. :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba ještě vyčkat na české ceny. Pak teprve s přihlédnutím k výkonu, který bude vztažen ke konkurenci, budeme moudří.

Osobně mě zajímá test ve hrách, kde pojede 4jádro se 4threadama oproti 4jádru s osmi threadama a totéž v podání konkurence. Jak to předběžně vidíte ? :)

A pak také otestování úloh za použití SIMD instrukcí. Přeci jen čekám, že každý výrobce bude mít jinak řešenou implementaci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem četl, že 256 bitové vektorové AVX instrukce se budou v Ryzenu počítat po půlkách, tedy stejně rychle jako při výpočtu s 128bitovými instrukcemi, protože tam není tolik výpočetních jednotek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čili při použití 256bit vektorů pojede poloviční rychlostí. Mám pocit, že jsem to také zahlédl s komentářem, že není častý scénář využití 256bit vektoru. A odhadlo-li to AMD dobře, asi nás změna v blízké budoucnosti nečeká.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty dvě vlákna zvládnou každý za takt minimálně jednu avx-128, avx2-256 jede polovinou. Pokud mi něco neuniklo. Jak to tam rozhodí scheduler a kolik microop na jedno celý jádro+takt to zvládne, to už je zbytečný lámání si hlavičky. Architektura je podobná jak Ivy Bridge zkříženej se Skylake (narážím na tu tabulku porovnání instrukcí). Rozhodně bych nečekal, že někde v grafu nějaký eksprd typicky z PCT objeví, že nějakej videofilter jeden polovinou jak intel. To právě nejede. AVX jede rychlejc než Broadwell-E. A AVX2 si dovolím tvrdit tě vůbec nemusí trápit - nikdo to nepoužívá a Intel to má taky polovinou. O rychlosti AVX-128 jsem teda nikde nic nečetl (jestli to Intel má 2x rychlejší než AMD), abych byl fér. Jo a AVX-512 na jeden takt bude mít až cannonlake 10nm a Skylake Xeon Purley / Coffee Lake oba 14nm. Teď to má jen Larabee, jak jsem se dočetl na https://en.wikipedia.org/wiki/AVX-512#CPUs_with_AVX-512

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě že ne. Skylake jede 256 bit vektory v jednom taktu. Tak se ptám jak moc velký to bude omezeni pro Zen, ktery pojede poloviční rychlosti v tomto případe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi to bude záviset na dynamické frekvenci těchto instrukcí. Ale tipl bych si, že i v AVX kódu šestijádro od AMD pořád ještě minimálně v průměru přebije čtyřjádro od Intelu (ne každá instrukce bude AVX), takže to bude zase otázka ceny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"A AVX2 si dovolím tvrdit tě vůbec nemusí trápit - nikdo to nepoužívá"

Odvážné tvrzení...? https://mailman.videolan.org/pipermail/x264-devel/attachments/20130423/f...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo myšleno AVX-512... sry

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, H264/5 by to malo využívať, ale zaujímavé je, že ZEN tam bol približne o 10% rýchlejší ako Broadwel. Čo je čudné vzhľadom na polovičnú priepustnosť, že?

Takže sú dve možnosti:

a) buď klamal Intel, a ich výkon v AVX nieje až tak dobrý ako deklarovali
b) klamalo AMD, a majú 2x viac vektorov ako ohlásili

...alebo neklamal nik ale AMD ich dokáže spracovávať dvojnásobnou frekvenciou. (dvojnásobnú frekvenciu si môžu dovoliť keďže majú lepší proces ako Intel)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt se tu o par prispevku vyse dokonce 2x pise, ze AVX-256 umi v jednom cyklu az Skylake! Takze porovnani s Broadwell je v tomto ohledu k nicemu (tam to Broadwell predpokladam take dela nadvakrat).

A mozna to je ten duvod, proc to AMD prorovnana zrovna s tim Broadwell (ale je to spise tim, ze ze vice nez 4 jadrovy Skylake neexistuje).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell navíc podobně jako Haswell podtaktovává, když narazí na AVX instrukci. Jestli jsem to pochopil správně, tak až na jednu milisekundu po poslední zpracované instrukci, takže kód, který AVX instrukci použije zřídka (třeba jednou na pár tisíc instrukcí nebo podobně), se asi může dokonce zpomalit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Skylake, jak jsem se dočetl, už je situace s AVX skoro ideální. AVX jednotka je při zpracování běžného kódu uspaná a tak, když na ní přijde požadavek, tak jí tvá probuzení několik μs. I tak je schopna, ikdyž s malilinkým výkonostním penále tuto operaci vykonat. Poté jede na plný výkon. Jistý vývojář, v tom vláknu psal, že je tedy dobré použít prázdný cyklus před odesláním požadavku na AVX jednotku, chceme-li ji mít předem "nažhavenou" :) Jinak jsem taky zjistil, že u Skylake u neK čipů byl problém s přetaktováním, kdy AVX nelibě nesla pohnutí s Bclock.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"není častý scénář využití 256bit vektoru"
To ty instrukce nemuseli zavádět, když by stačily 128bitové :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni stačí. Asi. Nevím :) Každopádně jak píše kolega nade mnou Zen to vyřeší tak že 256bitové číslo spočte jako 2x 128bit, byť to bude pomalejší. U her nevím, ale asi u (de)komprese videa a zpracování fotek to nějaký využití má. Jak tak tápu po netu našel jsem intelí demo zvane AVX cloth. Mno a tady to vypadá jako že by to šlo nějak zamontovat i do herních engine. Výsledky: SSE 10 FPS, AVX 83 FPS, AVX2 135 FPS. (AVX2 používá nativní 256bit vektor) (Demo zobrazuje papíry plácající se ve větru - taková nějaká fyzika)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už aby to tu bylo. Mám silný pocit, že v létě si udělám druhýho Ježíška a má peněženka bude o pár tisíc lehčí. Ještě, že mě od Ledna povýšili, peníze se budou hodit...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ryzen považuji za první důvod k upgradu po delší době. Pochopitelně je hloupost kupovat cokoli z první série, u všeho se musí vychytat blechy a ověřit funkčnosti. Takže vánoce 2017...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Treba pockat na realne uvedenie , testy finalnych verzii a ceny. Inak su vsetky orgazmy zbytocne, ako v pripade RX480.
Ale po dlhsej dobe to zahybe s cenami Intelu, o tom niet pochyb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No posledni veta je odvazna. Treba si tam AMD da cenovku $1200 a Intel nebude s cenami hybat. Staci nejaka ta duopol dohoda mezi AMD a Intel s je to. Pripadne staci si uvedomit, ze AMD neni neziskovka (i kdyz je dlouho leta bez zisku :-) ), takze napali ceny trzni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu , co si napisal, podla mna neveri nikto.
Ak chce AMD dostat spat podiel na trhu, musi mat agresivnu cenu.
Intel vykon ma a s cenami dole pohne lahko, ak to bude potrebne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.