Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD se už potřetí pochlubila s Vegou. Na vydání to přesto nevypadá.

vlastně na těch drbech o vydání Vega 10 před vánocemi přece jen něco bylo pravdivého :-) S ohledem na to že nikdy nejde o úplné informace a zdrojové informace často bývají interpretovány mylně, řekl bych že ta informace měla vlastně na mysli prosincové (byť papírové) představení výpočetních karet na bázi Vega10 (Mi25) nikoliv uvedení herní varianty Vega10 do prodeje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky proč vydat špičkový čip nejdřív pro hráče, když za stejný v jiném balení dostanete víc peněz od velkých firem, že.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bez debat. +1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pak se ovšem nabízí otázka, proč dělat tři prezentace, když do vydání zbývá možná i půl roku? AMD se zjevně řídí opačnou taktikou a pokládá si otázku, „proč ne?“. V případě Polaris byl scénář stejný a nic špatného to pro firmu neznamenalo. Investoři reagovali pozitivně"

Podľa mňa je táto situácia o dosť iná ako v prípade Polarisu. U neho totiž išlo o prvú generáciu vyrobenú na 16 nm a hlavne ani konkurencia nemala alternatívu. Dokonca sa hovorilo aj to, že je NVIDIA pozadu, pretože nič neukázala a AMD už malo na začiatku roka vzorky, ktoré odprezentovali. Takže sa očakávalo, že AMD vydá prvú 16nm generáciu s náskokom pred NV (čo sa nakoniec nestalo).
U Vegy už ale táto výhoda nie je. Minimálne GPU čo bola prezentovaná za posledný týždeň už konkurenciu na trhu má - GTX 1080 (aspoň to tak naznačujú predvedené výsledky z tohto týždňa). A tá sa bude predávať už rok, keď Vega príde. T.j. veľká časť trhu, kam táto karta smeruje, už bude nasýtená. Okrem toho NV vytiahla ako zálohu informácie o GTX 1080 Ti, ktorá by mala Vegu porážať. Takže teraz je vo výhodnejšej pozícii NVIDIA.
Ja netuším ako sa to nakoniec skončí, ale osobne by som neporovnával situáciu Polarisu a teraz Vegy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vega bude v době uvedení skoro o rok mladší než GTX1080, jestli nebude mít průměrně aspoň o 20 % vyšší výkon tak to prostě bude fail.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy pokud produkt AMD za cca $599 nebude mít výkon produktu Nvidie za $999, bude to fail(?).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

a bude produkt za 999 mit cenu 999 i za rok ? a opravdu za rok vyjde produkt za 599 ? nebude to spis 699 ? eshopy sou svine :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za rok? Řeč je o situaci, která nastane nejdéle za půl roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už chápu toho tvého červeného raka v avataru.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ten uz mel nox na foru pretaktovani.cz a to ty jsi tahal jeste kacera...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

... a ? Má to vliv na funkci?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hm... když může Nvidia tři čtvrtě roku vesele prodávat za 999 dolarů kartu s parametry vyšší střední třídy jen proto, že pro ni není žádná konkurence, tak nevídím příchod takové karty s takovou cenou, takovým výkonem a takovým zpožděním jako důvod k nějakému velkému jásání a plácání po ramenou. Jak to dopadne, záleží v podstatě jen na tom, jestli bude chtít Nvidia dělat AMD problémy, nebo ne, GTX 1080 mi nepřipadá jako grafika, na které by se nedalo dobře vydělávat, i kdyby zlevnila na polovinu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je take zahodny si polozit otazku co by takovy krok udelal s nizsimi radami grafik cena cca 10k za GTX 1080 by asi brutalne zahybala trhem navic by se trh neuveritelne rychle presytil velmi vykonnymi grafikami a tudiz by uzivatele nemeli dlouha leta zadny duvod k upgradu = ekonomicka sebevrazda ....leda ze by to stejne brutalne zahybalo s hernim trhem v momente nadbytku vykonu by se stejne rychlym zpusobem adpatovali i hry coz by zase donutilo nektere hrace k nakupu dalsi generace

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Titan X s GP102 a 12GB GDDR5X je karta o parametrech vyšší střední třídy?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to je high-end. GP104 ale je vyšší střední. GP106 nišší střední. Odpovád to parametrama, velikostma čipů, všim. Všim krom ceny kterou stanovuje konkurence kterou tam NV nemá takže ceny jsou jaký jsou. Ostatně AMD může bejt ráda že jsou jaký jsou, aspoň na Polarisech vydělává.

To že AMD tentokrát nemá čip kterym by se postavili ani tomu x04 GPu je průser. Vega tu měla bejt teď. Pokud tu bude fakt za půl roku tak bude mít roční spoždění za 1080tkou tzn pokud jí o dost nepřekoná bude to fail, jinak to ani zhodnotit nepůjde. V té době bude už out 1080TI a Vega by měla (kor jestli na cca 1500mhz žere 300W a efektivitu těch SP známe), bejt alespoň někde mezi 1080TI a Titanem aby se ledy pohnuly, i tak by to byla prohra protože ty k takovému výkonu 300W nepotřebujou, ale aspoň by to bylo close. AMD prostě od příchodu Pascalu odevzdalo vše vyšší jak mainstream do rukou NV naprosto bez boje, což prostě neni fajn strategie. Je to neobhajitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje slova a jsem rád že v tom nejsem sám. Nulová snaha, nulový výkon HBM pamětí oproti GDDR, spotřeba el.energie, slibotechna neustálého oddalování vydání. Podle mě je to kartel, jak se tady vedle píše...
Prostě se dohodnuli intel, nVidia a AMD, rozdělili si role jen kvůli tomu aby drželi Samsung dole a neměl tak šanci proniknout.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Demagogie par excellence. Vega pro výpočty s 12,5 TFLOPS v FP32 má mít spotřebu pod 300W. Nvidia P100 s 10,6 TFLOPS v FP32 má TDP 300W. Viz web Nvidie. Další človíček, co ani neví o čem píše a plete výpočtové akcelerátory dohromady s herníma grafikama.

Jinak je skvělé, že jste všichni zruční manažeři a AMD byste mávnutím ruky vyvedli z dluhů. Opravdu mě udivuje, jak si někdo myslí, že v AMD nevědí, že přicházejí o kus trhu od mainstreamu výš. Jistě, že to ví, ale s omezenými prostředky (oproti finančně zajištěné Nvidii) prostě nevydají Polaris i Vegu zároveň i kdyby se rozkrájeli.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Flopy nejsou všechno. Kdyby počet TFlops byl jedinym ukazatelem, tak by ve své době už Hawaii Radeony vše vydrtily, ale nestalo se. Pokud jsou flopy cca stejný obvykle má NV karta v praxi lepší výkon, hlavně v hrách. V GPGPU je to různé, každé arch sednou jiné operace, ale AMD v tomto odvětví nemá moc support proto NV dominuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Článek je o výpočetních kartách, o hrách není vůbec řeč. Vega pro hry může být konfigurována jinak, nebude mít 16GB vram, spotřeba bude zřejmě někde jinde atd.. takže děláš zcela zcestné závěry, o to mi šlo.
Ale co už, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Vlastně AMD bude dle tebe vždycky špatné, ať vydá cokoliv. :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsi na to přišel? Já jsem měl produkty AMD v době kdyb byly top. V tomhle odvětví neni žádná loayalita, každej kdo jí má je blbec. Beru to co je zrovna nej, každá generace je nová hra, nová šance pro oba tábory. Tuhle generace mi AMD nenabídlo nic vyššího než mainstream.... hádej co mi asi zbejvá.... Polsední karta AMd co dominovala scénu byla 7970, a taky jí v druhym kompu dodnes mam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z tvého původního příspěvku, na který jsem reagoval. "I když vydá AMD to a to, stejně to bude fail, protože to bude spotřebu, kterou jsem si právě vymyslel." :o)
btw AMD jsem měl v PC naposledy asi před 10 lety

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to mě nenapadlo, že mluvíš o Titanu X, u něj mám zafixovanou cenovku 1200 dolarů a žiju spíš v českých cenách, kde se nejdražší modely GTX 1080 prodávají za nějakých těch 25, 26 tisíc. Ale koukám, že už jsem se dlouho nedíval na kurz dolaru, střed na 26 korunách... OMFG :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne vidim ze kdyby v pristi generaci vydala nvidia grafiku a pojmenovala ji 1150 a nasadili cenu treba 25k a ta grafika by byla treba rok nejvykonejsi kartou natrhu. Tak se najde spousta lidi co si budou klepat na celo a budou rikat 25k za lowend se asi posrali ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klepali by sobě nebo AMD na čelo? Domnívám se, že by takový low end za 25k, byl naprosto v pořádku Když by na ten low end AMD nemělo ani se svým ultra mega highendem v crossfire dvou karet?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za argument? :-o Nebo si snad opravdu myslíš, že cena srovnatelně výkonných grafik konkurence, která v době vydání Vegy pro hráče bude cca rok v prodeji, neklesne? :-o Co lze z diskuzí vyčíst, je skutečnost, že hráči nečekali na Vegu a rozebrali 1080 i za cenu, kterou NV nasadila. I když přijde Vega s grafikou s mírně vyšším výkonem (nějaký extra výkonnostní skok vůči konkurenci tak nějak nepředpokládám :-( ), je otázka, zda hráči budou relativně nové grafiky měnit, a je téměř jisté, že smetanu už slízla NV a AMD se bude muset, jako vždy, podbízet cenou. Tím nechci samozřejmě říci, že mě to netěší, ale s takhle mizernými maržemi se AMD bude z dluhů hrabat sakra dlouho. Bohužel. Ale uvidíme, osobně jsem zvědavý na cenovou politiku všech velkých hráčů v první polovině příštího roku. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ceny grafik neklesají, teď nedávno jsem viděl kdesi 390X za 13.000,-Kč...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K media kitu by mohli davit I pár papírků lsd. Můžete si o tom nechat zatím zdát.

AMD Vega: "Are you ready? We don't"

Spíš bych reálně chtěl aby AMD popadla OpenCL vice za pačesy a vytřískala z toho vice konkrétních věcí než neVidia.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No "analytici" v úterý ani ve středu ani ve čtvrtek nijak zásadně nereagovali, spíš vybírali zisky po záhadném růstu při otevření v pondělí. Teď se otevřel Wall Street a je tam nějakej pokus o 3 % růst, asi Lisa Su kupuje...
http://www.marketwatch.com/investing/stock/amd

Jen podotýkám, že Battlefront, Battlefield a Doom CGN extrémně sedí, tak aby potom nebyly slzičky. V současné chvíli se mi zdá lepší produkt Ryzen než Vega (+zpoždění). Mnohem lépe by (bývali) udělali, - pokud jim GF konečně umí vyrobit 1500 Mhz čipy -, kdyby vydali Full Polaris 11 na 1500...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GCN ofc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovýma komentama se bavím už od března, kdy jsem nakoupil za $2,50 :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za 2,50 byly v dubnu, za 3,50 v květnu, léto je až od června, teda aspoň tady - abys to nepřehajpoval ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v dubnu už za $2,5 nebyly, asi máš chybu v matrixu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...já jsem u tebe četl od léta, ne od března, asi chyba v matici, nebo v matrici? ))) 2,54 duben low by voko, až tak jsem to neřešil.

Nicméně nVidia v tom samém období rostla skoro stejně. AMD za posledních 5 let jen dohnala NASDAQ, kdežto nVidia ho těžce nadstřelila, ale to zase tak objevný není. Zajímavější je, že po prezentaci AMD v úterý rostla nVidia a AMD ne...

Jinak podle tržní kapitalizace je nVidia 5x větší než AMD, když už jsme u toho srovnání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia nerostla skoro stejně. Ano rostla také velmi pěkně, za což jsem rád, protože to znamená, že se daří celému segmentu. V absolutních číslech rostla opravdu neuvěřitelně. Ale mě jako investora zajímají jen relativní čísla. A v těch AMD od března rostlo o 300%, kdežto Nvidia "jen" o 200% Tzn pokud bych stejnou sumu investoval do akcií Nvidie, mám teď podstatně méně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw růst Nvidie v posledních dnech souvisí s úplně jinou skutečností:
http://marketexclusive.com/nvidia-corporation-nasdaqnvda-files-an-8-k-en...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, já to chápu tak, že si něco spáchali s Goldmanama a teď jim to platí v akciích, ale co to je za prasečinu - opci za pojištění nebo cokoliv, to z toho jaksi nechápu. Prostě reportujou mimotržní pohyb akcií na formuláři Komisi. Jesti jim Goldman teď bude měsíc hypovat akcie, aby to nVidii víc stálo, to je jejich problém. Kdyžtak osvětli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to pochopil tak, Goldman měli domluvenou nějakou opci. Nvidia by tedy teď pro ně musela emitovat nové akcie, ale udělali dohodu v tom smyslu, že Nvidie dá Goldmanům akcie z vlastních zásob nebo je koupí na trhu a nebude emitovat nové. Tím nesníží hodnotu akcií, ale na druhou stranu bude muset celou transakci zaplatit kapitálem (jde o cca $63 mil.) Takže jednak jde o tu hodnotu akcií a za druhé takovéto čachry si může dovolit jen společnost, která je na tom finančně naprosto zdravě, takže signál pro trh, který na to reaguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No spíš něco potřebovali refinancovat / provozní úvěr / investovat / optimalizovat daně a Goldmani měli opci, že buď nVidia bude solit cache nebo akcie (a milion jinejch kombinací). Akcie vyrostly, Goldman chce akcie. Jelikož je to mimotržní pohyb, na trhu to nVidia nenakupuje a asi jim vydali další akcie (nebo někde našli v šuplíku). Takže nVidia nakoupila nějaký plnění a nezasáhlo jí to do cacheflow a navíc pro trh to vypadá, jakoby v konečným důsledku Goldman investoval do nVidie a to možná bude ten hype a ve třetím důsledku si pomůže i sama nVidie. Čachry....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problemom je DC (byvaly DAL), lebo bez DAL, nebude ovladac pre Vega(AMD ju stale predvadza s ovldacom pre Fiji) ani pre Windows a AMD vyprazdnuje sklady

Getting Lucky With An AMD GCN Graphics Card For Just $15 USD
Written by Michael Larabel in Hardware on 13 December 2016 at 02:04 PM EST.
A Phoronix reader pointed out an AMD AIB partner selling "mystery box" refurbished graphics cards from $5 to $15 USD, so I decided to give it a go and see what cards I would receive.

This morning I received the box from VisionTek... For $15 I ended up getting a refurbished VisionTek Radeon HD 7750 1GB card. Not bad!
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=VT-Mystery-Box-GPUs

It Looks Like AMDGPU DC (DAL) Will Not Be Accepted In The Linux Kernel
Written by Michael Larabel in Linux Kernel on 8 December 2016 at 08:40 PM EST. 231 Comments

While AMD developers have been working to improve their "DAL" (now known as "DC") display code for the better part of the past year and this code is needed for new hardware support as well as supporting HDMI/DP audio on existing AMDGPU-enabled hardware plus other features, it's still not going to be accepted to the mainline kernel in its current form.
http://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-DC-DRM-No

8 December 2016 at 10:11 AM EST. 32 Comments
RADEON --
AMD developers sent out a "request for comments" of their Display Core (DC, formerly known as DAL) code-base that they are hoping to merge soon as it's needed for the bring-up of future GPU support. It looks like they will initially merge the code just for the yet-to-be-released GPUs and will then gradually switch it on for currently supported Radeon GPUs.

Harry Wentland of AMD made their plans of DC more clear in an email sent early this morning, "We propose to use the Display Core (DC) driver for display support on AMD's upcoming GPU (referred to by uGPU in the rest of the doc)
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-DAL-DC-RFC-Patches

Preco AMD robi s VEGA taky bordel a ide cez Linux?

Lebo Linux je nachylnesji na cghyby v ovladcoch a kode hier,. To viem od Valve

1.DX renderer s chybami daval vo Windows 270.6 fps.
2. Po preklaopeni do openGL a Linuxu mali 6 fps
3. Po opravach chyb sposobujucich prepad vykonu v OpenGL dosiahli v Linuxe 315 fps, almost 20% faster than Windows with DirectX . (bezchyny reneder je o 5150 vykonnejsi na Linuxe ako chybny)
4. Po preklopeni na openGl rendere vo Windows dostali 303.4 fps — compared to Windows 7/DirectX/L4D2 at 270.6 fps. In short: OpenGL is faster than DirectX. o 12%. Ano ja viem Direct X render ma chyby (bezchyny render/engine je na Windows rychlejsi len o 12%)
https://www.extremetech.com/gaming/133824-valve-opengl-is-faster-than-di...

Cize ak sa hry/ovladace vyladia na Linuxe budu z toho profitovat aj vo Windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tím bych si hlavičku nelámal, pokud mají v AMD tři kusy karet... Nicméně snad nedojde k situaci Polaris, kdy při uvedení 480ka ztrácela 10 - 30 % výkonu a na pctuningu se z toho děti poprvé udělaly, aby po chvíli, když se prach usadil, byl výkon -10% DX11 a +10% DX12. To je reálně mohlo stát docela hodně prachů, to je pravda.

Ale představme si jinou věc: v lednu vydají Ryzen a desky bez GPU a jakou grafiku si tam noví kupující píchnou? Z toho mi plyne jedinej závěr: Ať už uvedou na CES cokoliv, ten druhý produkt zároveň ohlásí datum vydání, jinak by si srali do vlastního hnízda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

este sa doplním statistiky jadra Linux 4.9.

AMD realuzovala 2,9% blokov kódu, ale 11,1 % roadkov kódu a keďže sa v Linuxe razí cesta, co najmenších nezávislýcj blokov kódu s definovaným rozhraním , aby sa predišlo špagetovému kódu, problem DC je v tom, ze má obrovské bloky- problém nastal, keď AMD preradilo číňanov z fglrx na amdgpu. Prostel OSs ma iné pravidlá práce..

228 companies (that we know about) supported work on the 4.9 kernel. The most active of those employers were:

Most active 4.9 employers
By changesets
Linaro 1876 11.6%
Intel 1869 11.6%
(Unknown) 1293 8.0%
(Consultant) 1055 6.5%
(None) 924 5.7%
Red Hat 916 5.7%
Google 541 3.3%
Samsung 535 3.3%
AMD 476 2.9%
IBM 401 2.5%
Renesas Electronics 331 2.0%
Huawei Technologies 274 1.7%
Linux Foundation 262 1.6%
Mellanox 237 1.5%
SUSE 233 1.4%
ARM 228 1.4%
Oracle 207 1.3%
Texas Instruments 167 1.0%
BayLibre 146 0.9%
Broadcom 136 0.8%

By lines changed
AMD 105820 11.1%
Red Hat 104492 10.9%
Intel 89456 9.4%
Linaro 75310 7.9%
(Unknown) 45676 4.8%
(None) 34464 3.6%
Nokia 34051 3.6%
Google 31054 3.2%
(Consultant) 28989 3.0%
Samsung 25438 2.7%
Oracle 14425 1.5%
Huawei Technologies 14220 1.5%
IBM 13432 1.4%
Raspberry PI 12816 1.3%
QLogic 12439 1.3%
Mellanox 12284 1.3%
Cavium Networks 11741 1.2%
NXP Semiconductors 11662 1.2%
Cisco 11507 1.2%
Linux Foundation 11182 1.2%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevydaju lepsie kombo ako i7 6700+1070 za menej penazi tak to bude prepadak na plnej ciare

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi jako tva na substratu o-rezana i7 6700K je 4790K nebo 2500, 2600 a 2700K a co se tyce 1070 nechtel bych mit zmetka ktery je jenom tupym provarenym Maxwellem a hardwarove neakceleruje api DirectX 12, Vulkan 1.0 a s tim SH-I co 5 lety Radeon HD 7970 jiz davno umi, fakt prima koupe.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Síce si pletieš AS s celým DX12 a Vulkánom, ale pozri sa aspoň na tento test, aby si nepísal nezmysly ako si predviedol teraz:

http://www.gpureport.cz/recenze/50-asus-strix-gtx-1070-o8g-gaming/async-...

Síce neverím, že to pochopíš, ale nádej tu je. :-)

Inak NVIDIA zasa podporuje Tile Based Rendering či SMP čo žiadna súčasná GPU od AMD nemá. Sú snáď preto AMD grafiky zmetky? Určite nie. Tak načo je dobré písať takéto vyjadrenia k NV grafikám? Odpoveď je jednoduchá. Proste ťa baví troliť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně je to : tile-based immediate mode rasterizer. Its not deferred !

Tile based Rendering je něco úplně jiného (Kyro, Gigapixel, Power VR, etc.)

http://www.realworldtech.com/forum/?threadid=159876&curpostid=159892

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dík za opravu link. Som si naozaj myslel, že ide o tile based rendering. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten tile-based immediate-mode rasterizers je narozdíl od klasického full-screen immediate-mode rasterizers pravděpodobně jen přínosem co se energetické efektivity týče, ale není to žádná převratně nová funkce, která by Radeonům scházela.

Co se týče SMP, tak by jsi si měl "updatovat" svoje vědomosti o konkurenci, protože ta již obdobnou funkci podporuje.
http://images.anandtech.com/doci/10894/Radeon%20Software%20Crimson%20ReL...
http://www.roadtovr.com/amd-radeon-crimson-relive-adds-asynchronous-spac...
http://www.cnews.cz/clanky/amd-opet-vydava-superovladac-co-je-noveho-v-e...

Z článku na EHW:
AMD také uvádí podporu pro „MultiView Rendering“, což je vykreslování více pozorovacích úhlů (levé/pravé oko) s využitím redundance výpočtů – obě scény jsou totiž velmi podobné a s touto funkcí je grafika spočítá naráz v jednom průchodu, což vyjde celkově rychleji. Mělo by jít o podobnou techniku, jakou Nvidia inzeruje pro Pascaly pod jménem Simultaneous Multi-Projection.

Je zajímavé, že pod tímto článkem jsi byl v diskusi docela aktivní (12 komentářů), ale asi jsi ho moc pozorně nečetl... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš. Je to asi podobné s tým, že NV Pascal tiež podporuje AS a koľko ľudí tvrdí, že nie. :-) tile-based immediate-mode rasterizers som použil schválne ako príklad toho, že si každý môže nájsť niečo čo jeho neobľúbený výrobca grafických kariet nepodporuje a označiť jeho výrobky za zmetky či šrot. Pričom je to samozrejme hovadina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia si za to může sama, protože u arch. Maxwell/Kepler lhala o tom, že AS podporují.
http://www.svethardware.cz/recenze-directx-12-multi-engine-asynchronni-s...
"Závěr:
Dnes bohužel zase tak optimisticky končit nemůžeme. Musíme konstatovat, že grafické karty architektury Kepler/Maxwell, kterých dnes využívá asi nejvíce hráčů, jednoduše asynchronní shadery nepodporují a s největší pravděpodobností ani nikdy podporovat nebudou."

A u pascalů je ta podpora taková nemastná, neslaná.
viz chování 380
http://www.gpureport.cz/recenze/50-asus-strix-gtx-1070-o8g-gaming/images...
vs chování 1070
http://www.gpureport.cz/recenze/50-asus-strix-gtx-1070-o8g-gaming/images...

"Jistě, nebude to taková „hitparáda“ jako u grafických karet společnosti AMD. S největší pravděpodobností ani výkonnostní zisky z využití asynchronních shaderů nebudou takové jako v případě GCN. Nicméně, dá se předpokládat, že ve hrách, které asynchronní shadery využívají, grafické karty architektury Pascal nebudou výkon ztrácet, jako tomu bylo u Maxwellu, ale naopak, nějaký ten nárůst výkonu to přinese."

Doufám, že teď nevytáhneš své obvyklé přirovnání k tesselaci, která OBĚMA výrobcům SNIŽUJE počet snímků, protože technologie Async Shaders má oběma přinést ZRYCHLENÍ! A to se koná jen u jednoho výrobce.
Alespoň, že u Pascalů už nedochází k velkým propadům jako u Kepleru/Maxwellu, ale na druhou stranu ani k výraznějším ziskům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudem rozporovať čo si napísal. Aj vyššie tvrdím to isté čo ty. Že AMD má lepšiu HW podporu AS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytecne to tu dramatizujete, samozrejme, ze by AMD byla radsi, kdyby uz byla Vega na pultech obchodu, ale on ten vyvoj nejakou dobu trva a proste to jeste nedodelali a pokud akcie nepadaj, tak neni nejakej duvod krecovat.
Vzhledem k velikosti AMD preci nikdo nemuze ocekavat, ze vydaji v jednom roce Polaris, Zen i Vegu, to je zcela mimo jejich moznosti.
Takze super Polaris je venku, vcelku obstojne to konkuruje mainstreamu a lowendu konkurence, za par tydnu prijde RyZen, uvidime cemu vsemu bude konkurovat, kdyz prekona Skylake i5, tak to bude uspech a pak se konecne v AMD uvolni zdroje i pro dodelani Vega.
Osobne pocitam s Vega nekdy v prubehu leta a ono se vubec nic nestane, kdyz nebude driv.

1. DX12 her je jako safranu a tech co vyuzivaji pokrocile techniky, ktere sedi pokrokovym kartam AMD, jeste mene.
2. Nez vzniknou "only DX12" vyvojarske enginy, bude to jeste chvili trvat.
3. Ti kdo nutne potrebovali mit nejnabusenejsi grafiky, uz stejne maji GTX1070 a GTX1080. Tyhle lidi stejne driv jak za rok upgrade provadet rozhodne nebudou.
4. NVidia planuje novou radu grafik, ktera muze byt na urovni Vega nebo Vega dokonale trumfnout, nekdy na jaro 2018. AMD ma tak spoustu casu.

Jednoduse, pokud NVidia nepredvede nejaky majstrstyk a nebude mit Volta hotove nekdy na konci leta 2017 (a to se nepredpoklada), ma AMD dost casu vydat Vega a uspesne je prodat v predstihu pred necim, co by ty Vega karty mohlo rozdupat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"1. DX12 her je jako safranu a tech co vyuzivaji pokrocile techniky, ktere sedi pokrokovym kartam AMD, jeste mene"

Viem o jednej a to je AS. A tie pokročilé techniky znamená v dnešnej dobe hlavne prepísanie všetkých postprocesingových filtrov z pixel shader-a do compute shader-a (sú aj iné veci s tým spojené, ale to sa deje u hier na ktorých sa dnes marketingovo DX12 prezentuje, kým neprídu plne podporované renderery, ktoré využijú výhod tohto API). Čo sa týka lepšieho využitia CPU, tak tam výhodu nikto nemá. NVIDIA akurát v tom, že má lepší DX11 renderer, ktorý menej zaťažuje CPU a preto má v ňom lepšie výsledky. BTW si všimni, že najväčšie rozdiely v náraste výkonu pri použití AS boli v hrách, kde mala AMD vyslovene podhodnotený výkon v DX11 či OpenGL. Na rozdiel od NV, ktorej výkon bol lepší už v základe v týchto API. Netreba sa pozerať iba sucho na percentuálny nárast bez zhdonotenia základu z ktorého sa vychádzalo. Samozrejme časť výkonu má AMD lepší kvôli lepšej HW implementácii spracovávania render a compute úloh, ale časť prezentovaného výkonu je čistý marketing. A čo sa týka pokrokovosti, tak AS (ktorý aj NV od Pascalov podporuje) nie je všetko. NV má zasa tile based rendering, SMP, lepšiu podporu HDR a pod. Tak si teraz vyber čo je lepšie. Ja beriem súčasnosť a a budúcnosť v najbližších pár rokoch a nie teoretický úspech niekde v budúcnosti. Vtedy už budú vonku karty, ktoré tie súčasné pošlú k vode. A to u oboch výrobcov.

"4. NVidia planuje novou radu grafik, ktera muze byt na urovni Vega nebo Vega dokonale trumfnout, nekdy na jaro 2018. AMD ma tak spoustu casu."

Na úrovni Vega sú už v súčasnosti GTX 1080. A to nehovorím o Titanu X z Pascal generácie, ktorý je úplne iná liga. Podľa odprezentovaného výkonu stačí NV po vydaní Vegy vypustiť GTX 1080 Ti a znížiť ceny GTX 1080 na základe ceny Vegy. Prečo by mala potrebovať Voltu, keď Vega len dorovnáva to čo NV bude mať na trhu v čase jej vydania už rok?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku s tvym komentarem souhlasim, ale mas tam dve chyby:

1. Pascal podporuje AS jen softwarove, proto tam take ztraci procenta vykonu na AMD, jak nakonec rekl sam Huang, Pascal je jen optimalizovany Maxwell na nizsi vyrobni technologii, kde vyslovenych hardwarovych zmen bylo jen minimum. Na tom neni nic spatneho, Maxwell se hodne povedl a Pascal ho dovedl k dokonalosti. Ja ale zrejme, ze Volta prinese zmeny, ktere myslim razantne navysi vykon v DX12 (AS), takze se fanousci NVidie maji rozhodne na co tesit.

2. To, ze Vega bude vykonove na urovni GTX1080 vubec nikdo netusime, ukazalo se, ze nektere drive na netu zverejnene materialy jsou podvrh a z te soucasne zkousky AMD nevime skoro nic. Muze se stat, ze Vega bude vykonove shodna s GTX1080 a NVidii bude pro udrzeni se na vykonovem trunu stacit vydat vylepsenou GTX1080Ti, ale take se muze stat, ze Vega bude 20% nad GTX1080 a ze ani GTX1080Ti nebude vykonove stacit, ale je to malo pravdepodobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Práveže Pascal už AS na HW úrovni podporuje. Viď tento test:

http://www.gpureport.cz/recenze/50-asus-strix-gtx-1070-o8g-gaming/async-...

Nie je taký efektívny v tomto smere ako konkurenčné grafiky, ale rendrer aj compute úlohy spúšťa paralelne. Na rozdiel od Maxwella kde by takomto prípade došlo k prepadom výkonu. Ale súhlasím s tým, že priestor na zlepšenie tam určite je. Riešenie od AMD je toho dôkazom. Pri AS si treba uvedomiť, že aj napriek uvedenému je forma AS u AMD len jedna z možných implementácií a nie jediná možná.

2. Predpokladám po skúsenostiach z minulosti, že GTX 1080 Ti bude niekde kúsok pod súčasným Titanom X a OC edície budú atakovať jeho výkon. Kam podľa toho čo AMD ukázalo Vega nesiaha. Aspoň zatiaľ. Ale beriem to, že sú to všetko iba dohady aj keď založené na prezentácii AMD. Inak mám pocit, že chceli hlavne ukázať, že Vega zvládne 4K 60FPS a preto vybrali vcelku menej náročné hry, ktorými sa na túto hranicu dostali. Uvidíme čo nakoniec úkáže Vega keď príde na trh.
Čo som ale chcel povedať predchádzajim aj tý´mto príspevkom je, že Vega nie je konkurenciou pe Voltu ale pre súčasného Pascala a tým pádom nie, že má AMD čas ale prichádza neskoro. Dosť veľký rozdiel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.