Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD již testuje funkční vzorky 28nm APU Kabini, nástupce Brazos 2.0

AMD Kabini ilustrace
CEO AMD, Rory Read, odhalil několik informací ohledně hardwaru, který společnost chystá na vydání v příštím roce…

Read zmínil, že v laboratořích již mají funkční vzorky různého hardwaru, který plánují vydat v příštím roce. To si samozřejmě můžeme vykládat všelijak. Například to ani nepotvrzuje a ani nevyvrací zprávy o tom, že APU Kaveri (nástupce Trinity) vyjde později a mezi oba produkty se vejde ještě vydání 28nm „Trinity 2.0“, nebo alespoň její low-endové verze, 28nm Richlandu (což by měla být právě polovina Trinity vyráběná na novějším procesu).

Co však CEO potvrdil, je vydání mobilního APU Kabini v první polovině příštího roku. 28nm vzorky jsou prý funkční a přípravy běží podle plánu, takže by neměl být problém dodržet termíny roadmapy.

Teprve Kabini bude prvním skutečným SoC společnosti AMD (což je mimo jiné jedním z důvodů, proč nefigurovala v žebříčku JPR). Základem se stanou (až) čtyři CPU jádra architektury Jaguar, která zřejmě bude tím nejpovedenějším počinem, který od procesorové divize společnosti v následujících šesti měsících uvidíme.

AMD FAD2012 - Client and Graphics Roadmap 2012-2013

Na Jaguaru je zajímavé především to, že se AMD zaměřila na zlepšení ve všech zásadních ohledech: Jednojádrový výkon zlepší společná L2 cache, vyšší IPC, DIV jednotka i vyšší cílové frekvence, vícevláknový výkon zajistí dvojnásobný počet jader, o potřeby nových aplikací se postará vydatně rozšířená podpora instrukčních sad a lepší poměr výkon / spotřeba zajistí kombinace 28nm výrobního procesu a nových režimů spotřeby, které umožňují nezávislé řízení pro jednotlivá jádra.

Více k architektuře procesorových jader Jaguar najdete ve článku:

O grafickém jádru čipu Kabini zatím příliš mnoho informací nemáme, potvrzené je jen tolik, že bude vycházet z architektury GCN, což znamená mimo jiné podporu DirectX 11.1 a také, že patrně půjde o první z APU s podporou pro double-precision výpočty.

Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD již testuje funkční vzorky 28nm APU Kabini, nástupce Brazos 2.0

Pátek, 26 Říjen 2012 - 11:15 | corwin78 | Už se těším, bude to ideální podvozek pro můj...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 10:59 | Pety | Ale snaží se. http://www.zive.cz/bleskovky/amd-...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 10:52 | Slavomir | AMD je sranda firma, tí len plánujú a plánujú a...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 10:28 | kapa | Konecne dobra sprava od AMD, LLano, Trinity, to...
Pátek, 26 Říjen 2012 - 10:26 | Tralalák | Už minule som to chcel okontovať. Ten obrázok...

Zobrazit diskusi