Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD je po více než roce v černých číslech. Je to důvod k oslavám?

No, když se člověk podívá

http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=74093&p=irol-newsArticle&ID=...

tak z tabulek jde vyčíst, že grafická i cpu divize vydělávájí a v červěných číslech byli hlavně díky investicím?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to dobře chápu, je to důsledek započtení procesorů pro konzole a přesto jde čtvrtinu toho, co vygenerovala grafická sekce. Richland s VLIW-4 GPU působí morálně zastarale a Piledriver pro de facto mrtvý AM3+ taky. Pokud něco v procesorové divizi záplatuje ztrátu a generuje zisk, může to být jedině Jaguar a to především díky tomu, že proti němu Intel neměl co postavit. Teď už má Bay Trail.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celá platforma AM3+ může generovat zisk úplně stejným způsobem jako některé levné (vzhledem k parametrům) grafiky. Náklady na vývoj dávno splaceny...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teď ale nemluvím o výši marže (která je nízká) jako spíš o prodejích, které jsou na bodu mrazu :-). Hlavně je třeba brát v potaz, že peníze na vývoj AM3+ zaplatila AM2/3, přičemž AM3+ platí vývoj Steamrolleru a dalších, což je ve finančních výsledcích zohledněno. Jestli AM3+ zaplatila sama sebe, kdy se tak mohlo stát a jaký čistý zisk vygeneruje, jsou všechno údaje, které neznáme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FX-6300 je jedním z nejprodávanějších CPU, tak to zas tak mrazivé nebude...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V našich končinách ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dost nepravděpodobné, že jenom v našich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl jsem statistiky za poslední kvartál, ale donedávna prodeje samostatných CPU od AMD dost prudce padaly a ani APU to nestíhala dorovnávat. Zatím bych s tím optimismem opravdu brzdil - až budou alespoň tři kvartály po sobě v plusu, budu to vnímat, jako že se opravdu něco stalo. Takhle to stále může být důsledek shody několika náhod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že dokud neopustí svou pseudo-jádrovou architekturu, nebo aspoň nezačnou za jádro počítat celý modul a nezlepší výkon na takt, tak se to nezlepší. Mám rád AMD a dlouhodobě jsem je bral pro domácí použití, ale kdybych teď kupoval procák, tak to bude Intel ;/ Stejně jak jsem koupil nový ntb s Pentiem radši než s Trinity - grafiku mají super, ale jejich "dvoujádro" je prostě líné ;(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Realita je takováhle: Plocha jádra Vishera je 319 mm2....

Plocha jádra Ivybridge I7 3770K je 160mm2.... tzn polovina. 113mm2 počítali by jsme jen CPU bez GPU. Tak, to nám dost říká o výrobní ceně. (ato má ještě integrovanej northbridge kterej FXka maj na desce)

Teď prodejní cena: FX8320 = 3512kč, nebo 2580kč za FX6300 což je stejná die s deaktivanými jádry.

U intelu je to I7 3770K = 7625kč. Tak. A teď si porovnejme výkon a vlastnosti. J eto buďto plichta nebo výtězství Intelu (v některejch oblastech drtivé) spotřeba je méně jak poloviční, plocha jádra je poloviční, vzhledem k výtěžnosti bude i výrobní cena méně jak poloviční, a prodejní cena je více jak dvojnásobná pro I7.

Z toho mi vychází, že za situace kdy by AMD bylo na nule, tzn na těch cpu ani nevydělalo ani neprodělalo by Intel měl zisk tak čtyřnásobnej vůči výrobní ceně. Pokud by se uskromnil tak dvojnásobnej a AMD by bylo v těžký ztrátě. A to neberu v potaz severy kde FX architektura pohořla úplně a jaké marže tam intel má na svejch CPU.

Prostě dokud budou mít tak neefektivní CPU a architektury, jejich situace se v tomhle ohledu nezlepší. Je to dost smutné když do příchodu Core2 to byli právě oni kdo měl ty efektivnější jádra a architektury.

Myslim si ale že to už vzdali, už budou jen APU a živit se budou na low power čipech a GPU, ty jim jdou. CPU už nevydali pořádné a konkurenceschopné od Thubanu a to už je dost dlouhá doba na to aby se zase chytli, kor když se jim nedaří tu ztrátu stahnout. A kdyby se chytli, tak intel vydá CPU s podobnou plochou jádra které to rozdrtí. Ale aspoň by konkurenční boj začal, takhle nám Intel prodává CPU co maj 160mm2 za stejnou cenu za jakou nám v roce 2008 servíroval Nehalem co měl 263mm2. Takžeš prostě na situaci pořád víc a víc vařej. Ať se pak nedivěj že upadá zájem když jen dřou prachy z shirnků a mini čipů jako kdyby si člověk kupoval high end. 7600 kč za CPU die co má 113mm2 je prostě zlodějna.

Funny je že westmere, ala 32nm shrink Nehalemu, 6 jader, je z ledna 2010 a má 248mm2. To je citělně méně jak Vishera a přesto jí to výkonem zadupe do země a je to téměř 4 roky staré CPU. Takhle si na tom asi AMD stojí,. Citelně ztrácí v efektivitě výroby a výkonu na 4 roky staré CPU konkurence. Hůře na tom ještě nikdy nebylo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jen chci dodat, že pokud se tady bavíme o ploše čipu , tak jeden modul BD je zhruba stejně velký jako dvě jádra SB. V samotných jádrech tedy zakopaný pes nebude. To co zabírá ve Vishere tolik místa na die je cache. Ta je oproti cache u Sandy Bridge (L1d 32 kB, L1i 32 kB a L2 256mB a L3 6mB) větší (L1d 2x16 kB, L1 i 64 kB, L2 2MB a L3 8MB)

To je 6.640kB pro SB a 10.096kB pro BD/Vishera. Je evidentní že celý cache systém u BD je navržen k dosažení co nejmenšího počtu cache miss což je u serverů obzváště důležitá vlastnost.

Ve finále to tedy není ani tak modulární architektura,ale velice robustní systém cache, který dělá FX CPU o dost většími než srovnatelné CPU na stejném výrobním procesu od Intelu.

Další věcí je to, že FLEX FPU v bulldozeru je nejspíše zbytečně velká, proto se také v souvislosti s technologií HDL (high design library) obejvila právě redesignovaná FPU od Bulldozeru, která je o třetinu menší (při stejném výkonu) a má o 15 -30% nižší spotřebu.

Mimo jiné proto má být FPU v Steamrolleru "zeštíhlena" (streamlined FPU) při zachování výkonu.

Takže, když to shrnu. Dva "nevýhodné" body modulárních CPU.

1. Velká (a pomalá) cache mířená hlavně na serverový workload.

2. Zbytečně velká a robustní FPU zabírající místo modulu.

Navíc jak se ukazuje, stávající návrh obsahující pouze jeden sdílený dekodér ani nedokázal tu FPU pořádně nakrmit a to způsobovalo slabší výkon v FPU aplikacích a vedlo k mylnému názoru, že FPU u BD je slabá.( což není )

Oba dva body by AMD mohla teoreticky "opravit". Upravená FPU nás čeká jak v Steamrolleru tak v Excavátoru ( tam dokonce 256 bit s podporou AVX2 ).

Co se cache týče, tak je to horší, protože systém cache se nedá jen tak jednoduše změnit nebo předělat, protože je to základní součást každé navržené mikroarchitektury a změnit systém cache ( např. na write back ) by znamenalo v podstatě celý procesor navrhnoud odznova.. :-(

Čili u cache systému už IMHO nelze nějaké významné změny očekávat ( maximálně nějaké drobné změny v latenci, rychlosti zápisu, dynamické vypínaní cache a podobné powersave featurky)

to jsem se rozepsal.... :o))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen dodám, že výpočet velikosti cache je orientační, protože jsem počítal pouze 1 modul + L3 cache u BD a dvě jádra + L3 cache u SB.(čili "dvě" jádra FX versus dvě jádra SB) Při započítání všech jader u 4 core SB a FX4300 by byly rozdíly ještě větší.(u FX8350 ještě výrazněji)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu co tím chceš říci ale.... to nic nemění na tom faktu to že modul BD má obdobnou plochu jak 2 jádra u Intelu je dost blbé pro AMD protože víme jak si prosti sobě stojí výkonem.

Dále FPU... je slabá. Proč tomu tak je ala jestli je samotná FPU slabá či jí bottleneckuje front end už je nepodstatné, výkon FPU je horší jak u K10, a to i tam nebyl žádná hvězda oproti tomu co má Nehalem a jeho následovníci.

Dále cache system je tak "robustní" že L1 je write-trough only, tzn 486DX welcome back, L2 je slow a latentní, L3 také. Sorry ale ty cache nemůžou bejt tak slow. Možná to byla dobrá idea pro servery ale v serverech je FX tragická a naprosto tam propadla, mnohem více jak K10. Jakkoliv to myslelo AMD dobře ani výkon ani efektivita tam neni.

Funny je, že kdyby jim Intel jen tak z ničeho nic "daroval" návrh Westemere, ala 4 roky starého CPU a AMD jej vydala na svém 32nm, všichni by to oslavovali jako návrat AMD, návrat konkurence, v multi by to dalo 4 jádrového haswella, v single ztráta rovněž drasticky menší, a plocha jádra by byla menší, a provozní vlastnosti lepší. Pokud prostě jejich nej CPU je citelně horší jak 4 roky staré CPU konkurence na stejném výrobním procesu které navíc má další řadu výhod, jako menší plochu, tripple channel, robustnější platformu, atd. Tak tady prostě nelze uznat AMD jakejkoliv úspěch či pokrok.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já tvoje zklamání chápu Docu, konkurence je potřeba, ale kvůli mnoha manažerským omylům a dalším nepříznivým okolnostem je situace jaká je. A jak ti už napsal Yuri na pctuningu, tak vzhledem k finanční situaci, která v AMD panuje můžeme být rádi i za ten Piledriver a Steamroller a za to že, že fixnou alespoň něco z té architektury. Zahodit tu architekturu na které makali několik let si opravdu nemůžou dovolit a musí nějak pracovat s tím co mají k dispozici.Tak to zkrátka je....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

mezi procesory AMD?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No ak sa to spriemeruje tak zisk vzhladom k obratu je len nieco cez 3%. To teda na firmu velkosti AMD neni az tak vela. Celkovo je haluz ze nejaky saso co sa nazyva umelcom, prefetovana nast rocna hviezdicka bez talentu je schopna zarobit viac ako firma ktora ma armadu inzinierov, spickovu techniku , know how a patenty. Tento svet je fakt chory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.