Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lisa Su: V následujících kvartálech zaktualizujeme celou nabídku Radeonů

Tak aktualizace nabídky v následujících kvartálech je fakt široký pojem, já čekám minimálně na avizovanou dvouprocesorovu Fury, a 370X a 380X. A to nemluvím o tom, že minimálně ta R7 370 by si určitě zasloužila nahrazení novějším čipem (něčím podobným, jak byla Tonga), klidně ještě na 28nm procesu. Jak je třístovková řada postarší, tak ta 370 už je v ní s nepodporou FreeSyncu a TrueAudia vysloveně jak pěst na oko (BTW, vzpomene si ještě někdo na TrueAudio?).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že nepřišli s náhradou Pitcairnu není dobře, na druhou stranu - co je k náhradě za ty tři roky motivovalo? Nvidia za celou dobu existence tohoto čipu proti němu nepostavila přímého konkurenta. Ten přišel až před dvěma měsíci s GTX 950. Nevím, jaké má AMD plány, ale pokud by plánovala uvést 16nm testovací čip v prvním kvartálu, který by zároveň spadal do téhle výkonnostní relace, pak by vývoj 28nm čipu pro 6 měsíců na trhu bylo jen vyhazování prostředků, které AMD nemá.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

rozvolnit prodej takto na kvartály mi nepřijde moc rozumné. Pokud se 16nm opravdu podaří, bude problém prodávat v následujícím kvartále výkonnější modely, protože mnoho zákazníků si raději už počká na nové modely - leda by u starých došlo k brutálním slevám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co by to udělalo. Po uvedení GTX 750 a 750 Ti se taky nepřestaly prodávat výkonnější sedmistovkové GeForce v očekávání větších maxwellů. Nikdo nevěděl jistě, kdy, v jaké podobě a jestli vůbec přijdou, tak nač čekat. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Od maxwellu jsme nevěděli co čekat, větši kusy nemusely zopakovat efektivitu 750tky, ale zde? Zde máme známej fakt a to jest 28 vs 16nm, to už by default i kdyby se architektura nijak nezlepšila znamená při stejně velkém čipu cca dvojnásobnej hrubej výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen jedná technická, resp. téma k zamyšlení. I když TSMC uvádí, že 16nm proces proti 28nm snižuje spotřebu o 60 %, víme, že se tento údaj týká pouze čipů taktovaných na velmi konzervativních taktech (malé mobilní SoC), zatímco u velkých čipů a čipů na vysokých taktech bude rozdíl ve spotřebě daleko menší.

Z toho vyplývá, že pouhý přechod z 28 na 16nm by ke zdvojnásobení výkonu nestačil. Čip sice může mít papírově 2× více všeho, ale spotřeba nebude stejná jako u 2× pomalejšího 28nm čipu, ale vyšší. V důsledku toho bude řízení spotřeby více omezovat takty a výkon se zdaleka na dvojnásobek nedostane. Pro zdvojnásobení výkonu je tedy třeba zároveň upravit architekturu pro zvýšení energetické efektivity, nebo počítat s tím, že karta bude mít TDP hodně přes 300 wattů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Palec nahoru za obrázek. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

=> prejmenujou uz 5x prejmenovany modely a budou se tvarit, ze to sou ubernovinky na trhu ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

This works every time!

- with love, Jen-Hsun Huang

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

tak si tak říkám ta první fotečka není to Radeon 9700?

Jinak já osobně čekám a těším se na nové hrafiky :-) Počkám si kdo se s čím vytáhne a ten lepší vyhraje :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

lol koukám překlep :-) grafiky ne hrafiky :-) to je takl jak člověk píše ve spěchu :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Doufam ze misto prime rady Fury vydaji jiz jenom radu Fury Nano 2X a Pro ktera bude uzivat HBM pameti 2 generace, dale k modelum R9 490 a 480 bych ocekaval uziti jiz pameti HMC(GDDR5X), k nizsim pak GDDR5A od Micronu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Té Fury PRO moc nevěřím, ale teoreticky ji nic nebrání. Fiji HBM2 podporuje, alespoň by mohly být 8GB verze. Přeci jen 16nm to už nebude trvat tak dlouho a na tu chvíli vydávat další Fiji za to asi nestojí. S GDDR5X v mainstreamu a lowendu počítám taky. Myslím že je nereálné chtít na levné kartě nejnovější HBM2 paměti a související interposer. Asi to stále ještě není dost levné

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vezme se štětec, bélítko a bude se malovat :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mě zas napadlo, že by prostě jen mohlo jít o rebranding starých modelů pro novou kolekci.
http://vrworld.com/2015/06/24/amd-moves-to-justify-radeon-300-series-reb...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.