Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Diagram procesoru Zen zveřejněn! Nese dvojici 256bit FMAC FPU

Tak pocet jednotek na prekonani IPC Haswellu by teoreticky Zen mel. Ted bude otazka jaka bude latence cache, velikost reorder bufferu a jestli vylepsili predikci smycek. Dvojte sipky z decoderu predpokladam ze znaci podporu SMT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toz ted otazka kdo na ten zazrak vydrzi cekat. Zatim jedu na G2020 coz uz mi pomalu prestava stacit, a Skylake se zatim jevi jako slusne lakadlo na upgrade, a navic tu bude uz behem nekolika mesicu. Na tohle bych cekal jeste rok a pul, a kdovi co z toho vlastne vyleze, po zkusenosti ze zmrsenym bulldozerem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jedno je jisté, pokud se to povede, tak za rok a čtvrt bude mainstream 8 jádro a ceny budou díky konkurenci někde kolem 5 táců.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Bude, ale osmi jadro od Intelu :-)

a AMD si bude muset ta sva pomala 16jadra prodavat za 3 tisice, aby je vubec dokazala prodat.

Tahhle to je uz 6 generaci CPU za sebou - AMD dohani 2-3 roky stare Intely s polovinou jader.

+1
-56
-1
Je komentář přínosný?

před použitím zatřepat....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pred 4 - 4,5 rokmi v čase menej ako 1roka do vydania FX8150 ako prvého 8jadra od AMD na konkurencieschopných 32nm bol web plný predpovedí o "mainstreamových" 8jadrách a kľudne aj 10-12 jadrových highend modeloch do desktopu a o tom ako supervýkonné tie CPU budú ...

...ako to ale s prvým Bulldozerom skončilo všetci vieme, len "nm" či 8jadier nakoniec dieru do sveta nespravilo a ani s 8 jadier sa nestal mainstream.

Čo tým chcem povedať ?

Že akokoľvek vo svete CPU konkurenciu potrebujeme a tie jadrá a nanometre vyzerajú super, treba sa držať v realite a nečakať že AMD hneť za 1,5roka vydá nejakú superdrtičku ktorá donúti Intel predávať CPU o špecifikáciach dnešného i7 5960X za 5kkč.

To je utopia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si naopak troufl tvrdit, že v portfoliu AMD procesorů je osmijádro mainstreamem. Viz nabídka CZC:
- 4jádrové modely: 1
- 6jádrové modely: 3
- 8jádrové modely: 10

Cena osmijader začíná na 3500 Kč vč. DPH. To už by se dalo oprávněně nazývat i low-endem.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

No až na to že ako vieme to "8 jadro" je vlastne spojenie 4och modulov s dovma jadrami a odpovedajúcim výkonom.

Plnohodnotné 8jadro je i7 5960X ktoré má aj odpovedajúci výkon - aj s vypnutým HT.

Ano, napríklad FX8350 má 8 jadier, je prezentované odjakživa ako 8 jadro ale čo s toho keď reálne stačí v multijadrových úlohach "len" na 4 jadro/8vlákno i7 3/4xxx ?

Nehovoriac o tom že keď na to pozerám tvojou logikou tak to vlastne Zen ani žiaden "jadrový" posun v desktope neprinesie kedže 8 jadrá - naviac za priajteľné ceny - sú tu už s nami 3,5 roka :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Z velké části máš pravdu. AMD osmijádro je variace na Intel čtyřjádro/osmivlákno. Tak to prostě je. Plnotučné osmijádro, zdá se, bude AMD dělat až na ZENu.
Na druhou stranu ten marketing má taky svůj kus pravdy. Prodávají to jako osmijádro a do určité míry to i osmijádro je. Jasně, že je pomalé jako Intelí čtyřjádro, ale je to osmijádro. Stejně jako první Atom byl jednojádro s HT a jeho rychlost odpovídala spíš konkurenčnímu půljádru.
Rozdíl je v tom, kam ty procesory míří. AMD osmijádro je - jak správně no-X píše - low-end až mainstream. Intelí osmijádro je high-end v každém případě.
Takže i když je AMD osmijádro jen z pohledu ALU jednotek (řekněme, že to je „heterogenní slepenec osmijádrového procesoru se čtyřjádrovým koprocesorem na steroidech“), pořád je potřeba to za osmijádro brát. Je to hybrid, není to úplně osmijádro, ale není to ani čtyřjádro. Je to prostě čtyřmodul.

Na každý pád: zaplaťpámbu, že Zen se od této architektury oprostí. Myslím, že jestli to v AMD úplně neposerou, bude Zen osmijádro konečně trochu konkurenceschopný produkt. I kdyby vycházel ze současné architektury a jejího IPC, potenciál to má velký.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Mám to pseudo osmijádro od AMD a na takové to domácí počítání to stačí a v zimě to ještě ohřívá nohy. Málo peněz, málo optimalizace.
Spíš čekám už dlouho na to, aby jádra nebyla furt kurv. univerzální CISC, ale více specifická.
Na starším Phenomu I X4 spusím Skype konferenci, tahám soubory z MS sítě, zapnutý Outlook, Java rozhraní v IE, začne scanovat antiVir McAfee, začne se sekat něco. Video v MPC nebo na Tubě.
Jádra na 80%.
Kdyby byla více specifická(VoIP kodeky, síťové přenosy, modulace zvuku, specifika pro nenažraný Office x..) tak by na to stačilo méně MIPS.

Největší prča je, že videopřehrávač Kiss co mám už 5 let, přehraje náročná videa plynuleji než Phenom X4, který má xkrát víc tranzistorů než ty šváby v Kissu. Stejně tak telefon Siemens pro Skype má lepší kvalitu hovoru(Izrael-ČR) než skype na kompu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Takže dve veci:

1. v portfoliu AMD sú 8jadrá highendom lebo oni nič lepšie neponúkajú

2. no v porovaní s Intelom je to len mainstream ktorí bojuje s i5/i7

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ta úvaha je chybná. Výrobce nemusí nutně nabízet high-end. VIA taky nenabízí high-end, nebo byste si dovolil VIA QuadCore nazvat high-endem? Já tedy ne.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

VIA už je nepodstatná, je to embended only, i jejich nej CPU dostane totální nakládačku od nejlevnějšího Celeronu za 1200. To už neni ani low-end. Nano bylo o něco lepší jak staré in-order Atomy, ale od té doby už uběhlo mnoho let... a VIA se moc neposunula.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je úplne jedno ako na tom bude oproti Vami menovaným super low-end "konkurentom".
Praktiky v nie tak dávnej histórii z dôb, za ktoré sa neskôr s iným konkurentom dohodli na mimosúdnom vyrovnaní vo výške 1mld $ jasne ukázali, že cestičky ako presadiť aj horší produkt sa našli, a v súčasnosti zas v konkurencii s ARM ponúknuť dumpingové ceny im dávajú priestor, ktorý si zrejme môžu dovoliť len oni. Viesť s nimi konkurenčný boj bolo a je nereálne a to aj pre väčších borcov. Tutiž je úplne jedno či ste výkonnejší a zároveň menej žravý.

Dôležité je, že svoje vlastné produkty dokážu povzniesť vďaka novšiemu výrobnému procesu a microarhitektúre na vyšší level s nižšou spotrebou pri zachovaní zavedenej a osvedčenej produktovej línie.
Napr. z pasívne chladeného VIA Eden X2 U4200 1.0GHz sa posunú na pasívne chladený VIA Eden X4 U5100 1.2+GHz @ 1.73GHz Turbo a pri aktívne chladených produktoch z VIA QuadCore L4700 1.2GHz na VIA Nano X4 2.0GHz.
Osobne sa domnievam, že sa dočkáme aj nejakého starého, dobrého a osvedčeného MCM (Multi Chip Module) => 4 Cores per die on two die = VIA OctaCore procesora.

"Čínsky" Katherine Core CPU/GPU SoC.:

Zaujímavejšie však bude čo vykúzli VIA join-venture podnik Zhaoxin (v CONSUMER segmente), ktorý využije vyššie uvedenú zrejme modulárnu VIA/Centaur x86 CPU microarchitektúru, ako aj niekdajšiu S3 Graphics GPU microarchitektúru (tu už zrejme prepracovanú a povýšenú vývojármi Zhaoxin/S3G, nedivil by som sa keby Directx 12.0) v rámci pripravovaného Katherine Core alias CPU/GPU SoC. (zrejme využijú aj 16nm litografiu).
V rámci modularity CPU časti SoC. poskytne pri zachovaní ostatnej HW infraštruktúry (GPU časť, radiče, pamäťový controler, NB/SB atď.) na výber x86 alebo ARM CPU časť SoC.

Keď sa nad tým však zamyslím aj vzhľadom na začiatok svojej úvahy - bude naozaj zaujímavé sledovať ako sa zachová čínsky trh keď príde produkt z pevninskej Činy (teda aj tej ostrovnej keďže Taiwan považujú za "svoj" v ich logike jednotnej Číny) a budú ho "patrioticky" presadzovať. Je možné, že sa to niekomu páčiť nebude keď pocíti svoju vlastnú medicínu...
No nechajme sa prekvapiť - snáď to nebude také horúce.

link: http://www.zhaoxin.com/
link: http://campus.chinahr.com/2015/pages/zhaoxin/dep02.asp
link: http://www.sisoftware.eu/rank2011d/show_run.php?q=c2ffcfe988e9d4e3d0e2d5...
link: http://www.sisoftware.eu/rank2011d/show_run.php?q=c2ffcfe988e9d4e3d0e3da...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Praktické zkušenosti s produkty VIA Embedded:

Není to nijak zvlášť rychlé (trochu rychlejší než starý ATOM), docela to topí (s chlazením to VIA nepřehání), pokud sháníte low-end koloběžku na nějakou telemetrii nebo upgrade starého hardwaru pro DOS tak Vortex míň žere, víc se podobá 486tce a má bohatší GPIO a další staromilské periferie.

V grafických driverech VIA/S3 nelze fidlat s podrobnostmi geometrie - vůbec ta grafika je v některých ohledech dost "svoje", pro embedded použití by mohla být méně "plug'n'pray". Ale pravda je, že nemohu ukázat prstem na značku, která by byla výrazně lepší. Snad jen drivery od Intelu dodnes dovolí víc černé magie, jenom by to Intel mohl taky trochu popsat v dokumentaci...

Technická podpora - když helpdesku VIA Embedded nahlásíte zjevný bug v BIOSu (např. vadná inicializace RS485), první reakce je zásadně "a kolik že tisíc kusů toho chcete prodat" ?

Starší Epie jsou vcelku odladěné, chodí a jsou trvanlivé, někteří zákazníci na ně nedají dopustit... a pravda je, že se VIA Embedded (celé portfolio) nakonec docela prodává, a do servisu se to prakticky nevrací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nechapem ta, o co ti ide?
AMD ponuka 8jadra za lowendove az mainstreamove ceny, ako mozes porovnavat (a preco kua) s nejakym i7 5960X?
dookola, pri kazdej novinke od amd..uz je to unavne,(amd nema vykon na jedno jadro(mantra intel pozitivnych), amd ma vysoku spotrebu(ano, ale na 32nm to nieje az take strasne a tych 125W mas az pri vytazeni vsetkych! 8 jadier), amd skoro krachuje..)
porovnavaj 2ks 100€ cpu alebo 2ks 160€ cpu PROSIM

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty cena odpovídaj reálné hodnotě, ala výkon vs vlastnosti vs stav platformy, atd. Osobně nevim jak na tmohle při danné ploše jádra může AMD vůbec vydělávat, a pokud ano, raději si nepředstavovat jak vaří Intel.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

a proč ne? Pentium 4 vs Core je taky podobný příklad kdy se nevyhovující architektura zahodí a přijde se s novou výkonnou. A AMD něco takového vydat prostě musí jinak končí, nikdo soudný už pak stamiliony dolarů půjčovat nebude.
Bulldozer měl dva kritické momenty - prvním je špatný výrobní proces a druhý ještě horší bylo špatné odhadnutí trhu a jeho setrvačnosti. Vždyť donedávna bohatě stačilo vysokotaktované dvoujádro....
Tvůrce programů jde vždy cestou nejmenšího odporu a pracuje s tím co dobře zná a do novinek se moc nehrne protože to znamená peníze navíc....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Byly doby kdy Athlon64 drtil Pentium 4 a kdyz Phenom II delal tvrdou konkurenci Core 2 Duo a Quadum, k prikladu ze je treba konkurence jasne poslouzi model Quad Q6600 ktery Intel predaval za par tisic a osobne si myslim ze uz davno mohlo byt za podobnou cenou prodavano to jejich vosmjadro kdyby se FX od AMD povedl, jenze nejenze nesaha Intelum ani po patu ono je to jejich jadro dokonce o 20% pomalejsi jako u Phenomu II.

Kdyz bude jadro architektury Zen dosahovat minimalne 3/4 vykonu jadra architektury Nehalem-Refresh, maji zakaznici vyhrano a Intel bude muset konecne slevit, to co dela dnes ja naprosta kradez, jako chtit 420€ za 4 jaderny 4790K ktery navyse neni ani pajen ale jenom potrit pastou je fakt des, uz davno meli byt 6 jadra za cenu 4 jader a 8 jadra plne nahradit 6 jadra, jenomze Intel nic netlaci a tak se motame od dob Core i5 750 na ctyjadrech.

AMD by mohla Zen procesory rozdelit do kategorii:

Socket AM4 jako to prima konkurence LGA2011-3

Socket FM3 jako to prima konkurence LGA1151

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že to AMD neudělá a naopak donutí Intel přijít se socketem, kam půjde narvat i něco víc než jen 4jádro. Tady je krásně vidět, jak absence konkurence dovoluje silnější firmě dojit trh. Škoda, že Zen nepřijde už letošní podzim. Ale hlavně, že přijde!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problem neexistencie viacjadrovych cpu v beznych desktopoch je stale v SW. Intel vyladil svoje 2-4 jadrove CPU aby boli schopne slusne bezat aj pri starsich jednojadrovych aplikciach ktore nevyuziju viacero jadier. Jednak turbo boost a potom aj samotne ladenie IPC. Napisanie kvalitneho pararelneho kodu ktory aj tie jadra vyuzije na realne zvysenie vykonu aplikacie je dost tazke.Chyba kvalitny a rozsireny jazyk alebo kniznice/kompiler a podpora pre existujuce jazyky. Ono ale asi aj tie naroky na vykon v desktope sa dost zmenili, kedze hlavna masa ludi zistila ze na bezny konzum si vystacia aj s tabletovym ARMom.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak už se na ten Zen těším, už se nebojím jak při zveřejnění schématu buldozeru, kdy bylo hned jasné, že herní (a jiný prestižní) výkon to moc mít nebude. A zbývalo jen doufat v zázrak, který samozřejmě nepřišel. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme základ bude QuadCore + SMT (dve šípky) = 4C/8T
link: http://www.planet3dnow.de/vbulletin/threads/421433-AMD-Zen-14nm-8-Kerne-...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chápu to jako základní stavební jednotku - obdobu současného modulu. Jedna jednotka pro APU nebo samostatné procesory střední třídy, dvě jednotky pro high-endové procesory. Z jader o dvou jednotkách se také budou skládat profesionální MCM Opterony.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.