Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD zvažuje rozšíření licenční politiky

Pokiaľ sa nemýlim, tak aj naopak Intel má licencované od AMD niečo so 64 bitovej architektúry. Čiže aj preto nemôže Intel vyskakovať ako sa mu zachce.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Keby len to..
AMD ma patenty na:
1. matematicky koprocesor
2. Integraciu matematickho koprocesora do CPU (dnes sa integrovany koprocesor vola FPU)
3. Integraciu mat koprocesora do CPU architektury x86...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

x87 je pokud vím Intel a i kdyby nebyl, tak dnes už není potřeba licencovat stejně jako ostatní 80486 subset.
Možná máte na mysli SIMD instrukční sady, kde AMD má (jen) 3DNow a SSE3?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme existuju tisicky patentov, ktore si AMD a Intel na zaklade tzv. krizovej zmluvy (tzv. patent cross licence) "zdielaju". AMD pouziva cca 2 tis. patentov Intelu a Intel cca 1,4 tis. patentov AMD, no tie "core" patenty vlastni Intel, znamy je patent na integrovany pamatovy radic, ktory sa tyka snad kazdeho vyrobcu akehokolvek procesora, na druhej strane AMÐ 64 bit rozsirenie (tam je to skor otazkou starsich vs. novsich intrukcnych sad).

No a k clanku, pre AMD je semi-custom cesta, aj ked na tenkom lade. V pripade konzol su vseobecne zname nizke marze, dlhy zivotny cyklus konzol a pochopitelne casom klesajuce dodavky vzhladom na zasytenie trhu. Z ekonomickeho hladiska ziadne terno, aj ked lepsie ako nic. A semi-custom v pripade AMD produkcie je takmer vyhradne smerovane na "herne" konzoly, o ine "novodobe" segmenty (wearable, Internet of Things etc... ) sa biju mnohi dalsi teda najma z rad ARM produkcie a tlaci sa tam vyrazne Intel - vid. Intel Atom, Quark, Edison, SoC pre Glass..

AMD to ma v sucasnosti komplikovane, CPU tazko prerabaju, GPU sa podla poslednych statistik vobec nedari a Nvidia rapidne zvysuje svoj podiel - http://goo.gl/OCpYOZ

Takze pokladm cestu semi-custom za otaznu, AMD hlada vsemozne cesty a zial jeho "core businness" (teda CPU a GPU) stagnuje.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

ad link - to je opět statistika, která se týká jen vybraného segmentu - slotových karet. Vzhledem k tomu, že AMD má low-endové grafiky integrované v APU (a do této statistiky se nedostanou), kdežto Nvidia produkty v těchto výkonnostních relacích prodává jako samostatné karty, není divu, že v grafu postaveném takto bude mít lepší výsledky. Pokud se srovnávají všechna prodaná GPU (a nikoli grafické karty), je podíl AMD a Nvidie aktuálně totožný: 14,1 % (zbytek má Intel).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.