Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Velký rozbor revoluce: AMD chce skloubit otevřený ovladač a linuxové Catalysty

No priznam sa mam z toho docela zmiesane pocity a zaver ktory som si z toho clanku zobral je taky klasicky... Papierovo mame pekne plany ale je tu viac problemo a uskali ako pomaly pozitiv. Vsetko nebude stat na tom ci sa to technicky da alebo nie ale skor ci idelogia komunite dovoli ustupit alebo nie. Takze nakoniec sa mozno uzivatelia dockaju pokroku alebo nie. Obrazne povedane bude zalezat ako sa Linus vyspi. A celu mizeriu pekne vysthla pasaz v clanku o Xorg/Waylande a Mire. Na jednej strane ludia potrebuju funkcne ovladace ak chcu pouzivat desktop pod linuxom na druhej strane je to pre vyrobocov hw a ovladacov do urcitej mieri teraz loteria lebo sa nevie ktore rozhranie/server vyhra (ktore sa viac presadi). Pekne to vidiet na Inteli. Je malo pravdepodobne ze by Mir ziskal majoritnu popularitu a rucite by to nebolo zo dna na den ale keby predsa len tak moze zaplakat lebo mu bude ovladac pre Wayland nanic (skoro). Iste ma prostriedky ale skoda zabiteho caso. A to je asi aj cela podstata. Stale sa pouziva stary Xorg a Wayland vs Mir stale neni jasny.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, plán je to hezký. Doufám, že bude Linus paličatý a bude trvat na podpoře starších rodin grafických karet, jako podmínku realizace této věci. Samozřejmě tu asi neposoudíme technickou náročnost, ale toto je bolístka valné části výrobců, pokud se tedy obtěžují vůbec se tímto zabývat. Ti kteří ne, mají na to právo a patřím mezi lidi, kteří jim to nemají za zlé. Nicméně vrásky mi dělají výrobci, kteří si tahají triko s podporou v Linuxu, která končí s další verzí kernelu. Zde bych si tedy dovedl představit "využití situace".

Dále si myslím, že není problém se jmenovanými distry, které se drží starších verzí. Postupně přecházejí na novější verze, ač s odstupem času. Čili by po nějaké době na tento model museli přejít také a tak by se jednalo o nějakou dobu, kdy by muselo AMD udržovat "dva modely". Přičemž si nemyslím, že zrovna AMD se zabývá tím co bylo, tedy v přeneseném slova smyslu zpětnou podporou.

Nesdílím obavy s aa bb (zajímavý nick) o tom, že není rozhodnuto, který grafický server zvítězí. Podle mého názoru jako vždy zvítězí ten, který je podporovaný většinou. Ubuntu má s Mirem v podstatě smůlu, protože pokud neprobublá alespoň do Debianu a Fedory, tak to bude záležitost pouze jedné distribuce a nikdo se tím zabývat nebude. Nemálo věcí takto skončilo v propadlišti dějin jen proto, že se nedostali do zásadních distribucí. A v tu chvíli je pak jedno, jak moc dobré byly. Osobně neumím v totu chvíli posoudit co je lepší (Wayland vs Mir), ale domnívám se, že Wayland bude "vítězem".

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Alebo spravia nejaku kompatibilnu vrstvu a budu papat drivery z waylandu podobne ako Haiku z BSDciek

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je jedna z bolesti Linuxu ktory az prehnane stavia na distribucii sw cez zdrojaky, ale komercny SW byva vecsinou distribuovany v binarnej forme.No a razantny vyvoj Linuxu casto robija a meni verzie kniznic a celeho prostredia s cim sa prave komercne aplikacie, bez rekompilacie , docela tazko vyrovnavaju. Na druhu stranu ked sa zasa neupdatuje system nastava problem s kopatibilitou a funkcnostou s okolitym svetom (mysleny linuxovo aplikacny). Preto enterprise distribucie su "pomale".

No co sa tyka grafickeho serveru tak neviem.Wayland je asi najpravdepodobnejsi pretoze vychadza z komunity, lenze Canonical a Ubuntu si ziskali velku popularitu a proste ich postavenie a hlas sa neda ignorovat. Myslim ze ani dnes nemoze niekto so 100% istotou povedat ze Canonical sam vdaka Ubuntu nepresadi Mir aj ked bude proti vsetkym ostatnym. A vyrobcovia sa budu zaoberat funkcnostou nie na co najvecsom pocte distribucii ale na co najrosirenejsich distribuciach, tj tie ktore su pocetne najviac zastupene. Samozrejme je otazne ako moc je zlozite napisat nejaky univerzalny ovladac ktory bude mat akurat rozdielnu medzivrstvu podla toho ci bezi na Waylande alebo Mire. Aj to je cesta.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

>No a razantny vyvoj Linuxu casto robija a meni verzie kniznic a celeho prostredia s cim sa prave
>komercne aplikacie, bez rekompilacie , docela tazko vyrovnavaj

Linux umoznuje mat rozne verzie tej istej kniznice naraz na systema a vyberie sa ta sparavna.
Len verziu treba napisat v zavislostiach balicka. Potom moze byt binarna distribucia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víš, toto je argument, který jako jeden z několika zaznívá poměrně často a je v podstatě nepravdivý. V zásadě totiž novější verze knihovny "umí to co verze starší". Čili zde se projevuje naopak chyba programátora, který váže svůj SW na konkrétní verzi. Ano, jsou případy, kdy tomu tak není, ale těch není mnoho. Jak již kolega výše napsal, je možné "dělat bordel v systému" a používat vícero verzí jedné knihovny. Ale o to myslím moc lidí ve světě Linuxu opravdu nestojí. Tady jde o věc naprosto jinou. Programátoři jsou pro jiný systém zvyklí udělat program pro konkrétní jádro a verze knihoven a žít s tím, že pro tu verzi OS bude fungovat. Pokud chtějí psát programy pro Linux, musí více používat hlavu a hlavně se se systémem seznámit a pochopit jak se věci mají. Nemohou přilepit "svoje knihovny a svoje programy / podprogramy", ale musí se naučit pracovat jinak. Jak nemalé množství programátorů dokazuje, není to až takový problém. A to nemluvím pouze o OSS, ale také o programech komerčních. Nebo mohou dělat to co někteří dělají, tedy plakat nad tím, že to nejde (což je nesmysl). Pamatuji si doby nedávné, kdy byly v diskuzních fórech používány argumenty, že není možné udělat jeden klikací instalační proces napříč distribucemi. Je to v podstatě stejný nesmysl. A než se tu do mě někdo pustí, pořád existuje možnost, která je ve světě Linuxu používána běžně a to se v dokumentaci rozepsat o tom, od které verze té a té knihovny bude fungovat "tento program" = specifikace závislostí. Ano, od které, ne se kterou. Naprosto běžná věc. Enterprise distra jsou pomalé z pochopitelných důvodů... v teoretické rovině. Konzervativní přístup se z pochopitelných důvodů očekávat dá a úplně to chápu. Za konzervativní ale považuji např. Debian a třeba i CentOS, ale např. SLED mi nepřijde konzervativní, ale spíše jako nástroj na cestování časem. To se dostávám jinam...

Co se týče Ubuntu, tak bezesporu populární je. Canonical přinesl do světa Linuxu spoustu dobrých věcí, to se mu musí nechat. Má ale na svědomí i věci "nehezké". Ale to teď nechme být. Každopádně vize kohokoliv není nutně dobrá, ať se tlačí sebe víc. Podívej se na Metro (nebo jak se to teď zrovna jmenuje), podívej se na Unity, podívej se co se stalo s uživateli Gnome atd. Jsou věci, které nejdou tlačit silou vůle, pokud jsou od základu kravinou. Zde to bude podtržené tím, že výrobci HW se přiklánějí k Waylandu a ať se nám to líbí nebo ne, oni budou rozhodovat. Uživatel bude totiž vyžadovat funkční grafický server, který bude podporovat výrobce jeho grafické karty. V tom se evidentně shodneme. Není otázka, jak složité je napsat jeden "univerzální" ovladač, který bude fungovat s libovolným serverem. Pokud jsem úplně nevypadl z obrazu, tak je to zhola nemožné bez toho, aniž by to nebyl invalida. Cpát mezi ovladač a server další zbytečné vrstvy apod. není tou správnou cestou. Stačí se podívat na Xorg, který díky podobné cestě došel do slepé uličky. Osobně doufám, že nakonec zvítězí rozum a pojede se napříč distry na jednom serveru. Jsem zastáncem více možností, když půjde o programy či prostředí. Ale stěžejní věci by měly zůstat tam kde jsou, tedy striktně držené na omezeném počtu, v tomto případě na čísle 1. Canonical má tendence přebírat otěže určování směru, ale podle mého názoru to v některých věcech přehání a komunita jej prostě někdy musí klepnout přes prsty. Tento případ to prozatím není, ač z toho trochu obavy mám, pokud by se zadařilo protlačit Mir.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne nevidim v podpore starych verzi problem: melo by to (snad) dopadnout tak, ze co funguje ve free ovladaci, bude fungovat dal, a NAVRCH bude mozne pripojit binarni cast podporujici veci, co free ovladac neumi. Pokud tahle binarni cast nebude fungovat pro starsi karty, tak majitele starsich karet budou tam kde ted.

IMHO je to nejlepsi reseni situace - mysleno nejlepsi dodrzujici licence, samozrejme jeste lepsi by bylo dat vsechno open source.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady vidím problém v tom NAVRCH. Pokud přejdou některé povinnosti na komunitu, pak si dovedu představit, že to NAVRCH bude fungovat o pár generací déle, než je tomu u AMD nyní. Nemluvím o optimalizaci Catalystů pro Radeony řady X1000 pro nové hry. Abych nebyl špatně pochopen. Ale dovedu si představit, že by fungovalo řízení spotřeby, regulace chlazení apod. i pro některé již nepodporované řady.

Osobně si nedovedu představit, že by byly ovladače výrobců open source. Otevírají dokumentaci k HW stránce věci a pokud by byli tlačeni k otevření SW části, pak by ztráceli své výhody. A co nikdo neřekl nahlas je to, že jediný, kdo by z toho v konečné fázi profitoval by byl ten, kdo grafiky dělat nikdy neuměl, tedy Intel, popř. "VIA". Zde chápu postoj výrobců. Jen bych si přál, aby nebylo AMD tolik poplácáváno po zádech do doby, kdy bude podporovat své grafické produkty alespoň tak, jak činí Nvidia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z vašeho příspěvku to skoro vypadá že to Mir má spočítaný, Ubuntu ale není zrovna malá distribuce a osobně to vidím tak že budou nějakou dobu fungovat oba servery i na uzavřenejch ovladačích a časem se najdou síly a slabiny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezký článek, ale spojení "držet se stála nových kernelů" jsem nějak nepochopil. Která kráska tam stála? Nebo to mělo být stádo kernelů?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to uz vyzrea,ze Liuxove Catalysty su o kusitik lepsie ako Windowsove a niekedy vypali aj open osurce Galium 3D

AMD Radeon: Windows 8.1 Catalyst vs. Linux Gallium3D vs. Linux Catalyst
Published on 27 March 2014
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=radeon_1404_win81&num=5

K tej rekompilaciu. Treba skompilovat modul jadra pre Calatysty.
Ovladac s Linux sa sklada z dvoch casti.
1) modul krenelu poskytujuci funkcionalitu
2) "konektor" na Video Server (X11, Wayland, Mir,...), co je bezny program, ktory preklada ABI serveru na ABI modulu, pripadne realizuje funkcie, ktore modul neposkytuje , ale Server potrebuje postupnostou volani v kernelu. Moze pouzivat kniznce tretich stran

Kedze kernel modul v jadre ma ine ABI ako Catalysty, tak sa musi prekompilovat. AMD a nVidia to robia tak, ze urobia kniznicu, tu skompiluju a dodaju v binarnej forme. Aby obisli licenciu, ktora zakazuje distribuovat binarne moduly s jadrom, ale umoznuje spustat moduly na tom systeme na ktorom bol modul kompilovany, tak prekompiluju kniznicu s kniznicami jadra na koncovom systene..

AMD v podstate chce, aby bol jeden modul a konektory boli open source a z catalystov.
Kedze uz experimatlne funguje vymena konktorov za beh grafickeho servera, aby sa dalo prepinat medzi dvoma roznymi grafikami, tak bude mozne pouzivat OSS ovladac, ktory ma menisu spotrebu ale nizsi vykon standardne a v pripoade hry spustit ten catalystovy.. Ak to vyjde , cely kernel team bude robit OSS, bude viac ludi a tym lepsi modul...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ach ten ten tiskařský šotek zase řádí. Už mu chybí jen ten Jáchym: "A v dubnu 2014 vyjde Ubuntu 16.04 LTS"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale že by to chtělo kompletní revizi Catalystu i ve Windows - vždyť to používá neustále updatovaný starý ATI soft.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě vždycky pobaví, jak si AMD Catalysty vždycky při instalaci i 8 let po akvizici ATI a 4 roky po zrušení značky ATI standardně vytváří v Program Files složku <code>ATI Technologies</code> ;-).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Prisli si vypytat povolenie od komunty na pouzitie veci ktore vytvorila. Cely tento desktopovo linuxovy svet je uz v kontexte 21. storocia trapny a jeho neuspech prameni prave v tom, ze je rozbity, neexistuje tam jeden standard a tym padom sa nahana za vlastnym chvostom.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To se pořád slibuje, jak to bude lepší, jak se AMD polepší - nepolepší, nevěřim tomu, že někdy dosáhne Catalyst rychlosti ovladače pro Windows. AMD nemá zkušenosti, zdroje a ani důvod to dělat. nVidia zkrátka v podpoře (ač uzavřené, ale koho to štve, když to funguje výborně?) povede dál, jejich ovladač je ve všech směrech tak o 10 let vývoje napřed a určitě se to ani v několika příštích letech nezmění. Ušetřete si nervy a vyhněte se AMD, pokud máte v plánu dělat na Linuxu něco jiného, než psát v officu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta poslední beta (14.3) opravdu přinesla ohromné zrychlení na linux. Mám je nainstalovené den takže nemůžu moc hodnotit, ale zatím se zdají jako velké zlepšení o proti 13.10 (asi se začali snažit kvůli SteamOS). Snad jim to vydrží a aspoň trochu se vyrovnají nVidii...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(omylem double post - smazáno)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.