Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Americké námořnictvo se vyjádřilo k 600miliónové žalobě za nelegálně užívaný sw

"s tím, že nevěděli, že by byla vyžadována licence na každý jednotlivý počítač." "a mohl celou věc zarazit už dávno"
Tímto se přiznali, pokud by to soudil normální soud tak by platili jak mourovatí, ale protože soud bude rozhodovat o státním zařízení s tím že by prachy pocházeli od daňových poplatníků tak žalobu soud nejspíš zamítne. Navíc nikde není psáno, že by měla firma něco zarážet dávno a kolik je takové dávno?

Krásné ovšem na tom je, že když by žalobu zamítli, tak se tím dost otvírá cesta pro piráty, protože by mě zajímalo jak se vypořádají s tím "že není vyžadována licence na každý jednotlivý počítač".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mlčení = souhlas.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cital si cely clanok? Ak ano nemas problem s chapanim textu?

Firma mala prostriedky a vedela ako sa ich SW pouziva. Tym padom davno o tom vedela a ozvala sa az teraz. Tato argumentacia, ze ona nic nemusi by pred sudom neobstala. A asi aj preto neobstoji

V clanku bolo jasne napisane, ze si zakupili licenciu, ktoru mozu naninstalovat na neobmedzeny pocet PC, nie pouzivat na vsetkych naraz. Tym padom sa neotvara ziadna diera pre piratov. Skor to vyzera, ze v tej firme maju asi bordel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proste usa strana sporu si je vedoma ze ich nema kto odsudit ked to zamietnu: ALEBO existuje NEJAKY NAJVYSSI SUD KTORY BY AMERICKEJ STRANE NARIADIL ? preco autor nedal do clanku odkaz na tu anglicky pisanu stranku kde sa o spore pise a analyzuje sa to.. nemci v diskusi pod nim pisali ze arogantnych amikov tazko nejaka mensia nemecka firma postavi do pozoru. v tychto sporoch som z europou.. hlupa europa vyraba americke "uspesne firmy" z eich zdanuje tisicinou percenta.. to sa potom machruje a ukazuju cisla aka "velka je ekonomika usa alebo californie" ked je to len bublina na zaklade hlupych eu zakonov co nahravaju usa firmam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to že ve firmě je bordel neznamená že její zákazník ji může nelegálně odrbávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se opravdu jednalo o síťovou licenci a firma byla o počtu instalací informována, není co řešit. Jakkoli nemám američany a především velení jejich armády rád, v tomto mají asi pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odb: Takže hypoteticky, ty tvrdíš, že ak založím na súde obhajobu na tom, že MS vedel o tom, že používam načierno Windows (predsa má svoju telemetriu a zbiera o užívateľoch dáta), tak nemá nárok na mne vysúdiť nič? Si padol na hlavičku? Nebudem sa teraz baviť o relevantnosti licencie umožňujúcej inštalovať SW na pol milióna počítačov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo, jak se něco s takto šílenou agregací používá. Ty licence musí být permanentně vyčerpané jen tím, že to čas od času někdo spustí omylem ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oni asi očekávali, že to bude reálně využívat jenom pár lidí. Ale nejspíš mají jednotnou instalaci systému pro celý Pentagon, aby si ušetřili správu (když se na počítači cokoli pokazí, prostě se jen nahraje standardní image). A do té instalace ten software přidali a naklonovali ho na všechny počítače. Doufám, že v Pentagonu moc lidí nekliká na náhodné ikonky, z toho by mohl být docela průser :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, ale stejně - kolik takových softwarů tam v tom megaimage mají? To si fakt nedovedu představit, co se stane, když takový počítač spustí - vždyť pokud kvůli tomu, že 38 lidí z toho půl milionu chce nějaký program, tam musí být nainstalované tisíce takových "spících" aplikací. Už jenom množství ikon na taskbaru musí být masakr. :-)

Já jim do toho teda nechci mluvit, ale začal bych přemýšlet o nějaké "on demand" instalaci software.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já samozřejmě vůbec nevím, jak funguje IT v Pentagonu, ani jaký OS tam používají, psal jsem jenom obecně, jak se spravují sítě podobné velikosti, kde jeden člověk v IT má na starost desítky až stovky pracovních stanic. Pokud ty aplikace jenom leží na disku (nespouští nic na pozadí), tak nijak nepřekáží. Image bude mít třeba 100 nebo 200 GB, ale to se vejde i na obyčejná SSD. Uživatelská data jsou samozřejmě na serverech. Ikonky na ploše jsou v uživatelském profilu načítaném ze serveru, takže ty se dají přizpůsobit, aby se v tom uživatel vyznal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty aj rozmýšľaš, keď niečo píšeš? Akože simulačný soft, ktorý má používať 38 ľudí (podľa licencie) znamená to, že sa musí nainštalovať na vyše pol milióna počítačov? Si padol na hlavu? Nehovoriac o tom, že na servri sa dá nastaviť, kam sa predvolený soft inštaluje v rámci siete. Napríklad v doméne hodíte stroje do nejakej skupiny, prípadne určitú množinu vyberiete z danej skupiny. Ale nechať to inštalovať na také množstvo je krávovina.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dovolil bych si sem přidat link na článek, kde je snad i ta žaloba.
http://uk.businessinsider.com/bitmanagement-sues-us-navy-pirate-software...
Z toho co jsem četl, tak si američani koupili těch 36 licencí, aby si to vyzkoušeli (klasická síťová instalace jako třeba MatLab). Poté požádali Bitmanagment, aby jim odstranili ochranu a tahali je za nos s tím, že to nasadí na půl milionů počítačů a dokoupí licence. Bitmanegment jim to pravděpodobně ještě pomáhal integrovat do jejich systému. To je nejspíš to masivní kopírování. Jenže nakonec amíci používali ten " upravený" software, který licenci nepožadoval a více licencí si nedokoupili.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

asi takk amici odrbali nemcov .. to ma napada znama scena z filmu cierna macka kde tam syn vravi tatovi ked ich odrbali ztou naftou ))) bohuzial usa nema kto sudit..zatial..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jim na to ta firma skočila, tak si za to může sama. Měli to líp ošetřit ve smlouvě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyjadreni nejmenovaneho americkeho generala s US navy: "Bububububububu. Este ceknou nackove a omylem jim hodime na Berlin atomovku." (Konec soudniho liceni.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na vyjádření ohledně deponování atomovek do různých evropských zemí je v poslední době kabrňák Kreml.
Ostatně, nikdo tady neví, co přesně si obě strany dohodly, případně jak trotlfest je nějaká (pokud...) vzájemná smlouva. Takže bych to nechal na ten soud, ať rozhodne, pokud se nedohodnou mimosoudně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má snad Kreml jaderné zbraně po celém světě? Na vaše dojmy lze napsat fakt, že USA mají jaderné zbraně v Turecku, odkud je Erdogan vykopnul do Rumunska :-) A jakým směrem míří? Na to nebudete potřebovat svůj obvyklý denní návod z Washingtonu, že?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.