Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: 10 vlastností ideálního prohlížeče fotografií

Až na 10. bod by Aničce mohlo vyhovovat iPhoto :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aleeebo je tu este jeden program, ktory by splnil asi najviac bodov...Adobe Bridge. Viem, je to len na Win/OS X, ale o tom to cele je, pokial by som svoje pracovne nastroje vpohode spustil na Linuxe bez toho, aby som nieco skusal cez Wine(aj tak tam polovica veci nefunguje), nerobil by mi prechod na Linux ziaden problem. Seriozneho grafika som este na Linuxe pracovat nevidel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, ale vysvětluj to Aničce profičce. Mě případá, že každej "správnej" linuxák musí půl roku hledat minimálně 5 alternativ aby se dostal na to samý jako ostatní platformy. A to ještě neberu v potaz featury, které Anička nepožaduje (integrace s OS přes QuickLook, možnost porovnání 2 obrázků vedle sebe při úpravách, slideshow a mraky dalšího) :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mojim cielom bolo najst nieco podobne ako IrfanView. Skoncil som pri pouzivani geeqie a viewnior, ak treba naky edit tak šup do Gimpu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Gwenview ? :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

medzi pluginami nevidim napriklad zakladny g+

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Seskupování záložek ve Firefoxu viz: http://cdr.cz/diskuze/87046/thread

Prohlížení fotografií, jejich správa a úpravy viz: http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm (doporučuju, ale jen pro Win no)

Ad 1 - Miniatury: Ani u jednoho vyscrénovaného programu nevidím pod adresářovým stromem Náhled, který řeší potřebu vidět fotku honem větší než jako miniaturu (i když nevím co že vlastně brání zmáčknout Enter a projet její okolí :) )

Ad 2 - Zachování ale neukazování: Řeším to tak, že tyto snímky přesunu do ZIP archivu. Tím je mám vždy po ruce, ale nepletou se mi "do cesty" při prohlížení (a lepší prohlížeče umí procházet i archivy a to i ty zaheslované s tajným obsahem :) ). Další možností je pochopitelně vytvoření podadresáře, jakýsi "Trash" nebo "Originály", pokud si chcete nechat v adresáři jen upravené snímky a neupravené snímky mít někde bokem.

Ad 3 - Rychlé úpravy: Viz výše, FastStone Image Viewer, ale tohle je rada bohužel jen pro windowsáky.

Ad 4 - Časová osa: To mě osobně přišlo jako nápad naopak špatný, protože to jednak zabírá spoustu místa (přičemž nepotřebuji mít informaci o tom kolik jsem toho který rok nafotil stále na očích) a také díky tomu, že adresáře tvořím podle vzoru adresář/podadresáře: Tématickýcelek/YYYY-MM-DD Nějakýpopis. Ale ono to jde určitě stejně vypnout že, takže ta možnost tam je a nevadí. :)

Ad 5 - Hvězdičkování a tagování: No můj chlapský pohled je v tomto takovýto: To co nechci ukazovat, to je skryto v ZIPu nebo podadresáři, jak jsem psal dříve, a v adresáři zůstávají jen ty "ukázatelné" fotografie a ty umím ukázat i napříč různými adresáři. A to co nechci ukázat ani omylem je chráněno navíc i heslem. Takže hvězdičky bych nevyužil. A co se tagování týče, tak pokud můžu poradit, nedělejte to! Stačí aby se program zbláznil nebo se z jiného důvodu pokazila DB a je úplně všechno tagování a informace v něm v háji. Osobně se mi zdá lepšejší psaní těchto poznámek přímo do názvu souborů. Ono pak jde třeba udělat i takovou vychytávku, že v Total Commanderu zmáčknete CTRL+B a pár znaků z toho co hledáte a máte velmi rychle všechny potřebné snímky hned po ruce a je to rychlejší než jakékoliv prohledávání.

Ad 6 - Náhledy z RAW: Prohlížeč co používám má vlastní DB ze které načítá miniatury a negeneruje je tedy stále znovu (a nástroj na její údržbu: pročištění či smazání), viz výše. Ale nikdy neměním velikost miniatur, takže se mě tohle vlastně netýká.

Ad 7 - Statistiky pro výběr nového stroje: Zrovna to samé jsem nedávno také řešil. Šel jsem na to tak, že jsem si holt prošel ty nejtmavší fotografie. Ale pak jsem si uvědomil, že mi to vlastně asi nic moc neříká o tom co potřebuju, jen co zvládá a nezvládá to co už mám. :(

Ad 8 - Galerie: imgur.com

Ad 9 - Sociálnínesmysly: imgur.com

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nedá se mi nezeptat... co z toho neumí DigiKam?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

24bit RAW, časová osa a myslím, že je "asociální" :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Časovou osu má a sociální je až běda.

RAW umí, ale popravdě nevím, jestli 24bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to zkoušel v dobách kdy byla v3 novinka. Možná jsem blbě hledal, ale sociální nebyl (pro mě jednoznačně plus - mail nebo sdílení v "čoudu" si ještě naklikat umím navíc mám jistotu, že to bude dělat to co chci já).

Jo a docela mě pobavil tag "jsou", "nálepky" a "takřka" - tak hlavně aby v tom nebyl bordel :D http://diit.cz/sites/default/files/images/2176/shotwell-tagy-a-hvezdicky... BTW s těma Plitvičkama docela dobrej "prokec", ale zase se tím vysvětluje proč nám Anička cpe linux za každou cenu (i tam kde nemá svoje opodstatnění, resp. tam kde je apple tolerován i sebevětším haterem) stejně jako pan Ježek :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi nedochází, jaká je souvislost linuxu a Plitviček (nemluvě o tom, že pokud jsem dobře četl, tak to nejsou Aničky snímky ;-)? Jinak mně teda nepřišlo, že by Anička někomu linux vnucovala, spíš to ve mně minimálně v prvních článcích vyvolávalo opačný dojem.

Co se týče těch tagů, tak tam bych to viděl asi tak, že to byla nějaká ukázka a David k tomu (pro účely snímků digiKamu možná do nějaké recenze nebo tak) nacpal tagy ve stylu "nálepky jsou takřka neomezené", kde co slovo, to tag. Nic víc bych za tím nehledal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, absenci "sociálních sítí" také vnímám jako pozitivum, leč je cpou naprosto všude.

Info ode mne je z DigiKamu verze 3.1.0., kterou mám nainstalovanou ve své oblíbené distribuci - jsem linuxák. Ale ne proto ti budu kontrovat v tom, že nám p. Ježek nebo Anička cpou Linux. Články od Aničky jsou podle mého zamýšlené jako víkendové čtení.
P. Ježek je redaktor IT webu a píše o operačním systému a jako o takovém dostáváme info v IT magazínu. Stejně jako WIFT píše o různých nastaveních Windows atd. To podle mého na web s tímto zaměřením patří.
Navíc jsem opravdu nepostřehl, že by ten či onen systém někdo z redaktorů zde protěžoval.

Souhlasím, že existují místa, kam Linux nepatří, ale je otázka, co si pod tím každý z nás představuje :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nezdá se mi., že by se za představy něco dalo koupit. A fotky nebo nedej bože grafika/dtp je zrovna ta disciplína kde lino ztrácí hrozně. Kecy typu Aniččina kamarádka říkala, že japko působí na zákazníky nelíp možná platí pro vás, ale ne pro mě (grafika mě několik let živila a ač jsem odkojen na windows tak na macu je to úplně jiná liga. Ale možná patřím mez těch x tisíc ovčích vygumovanců nebo jak je nejchytřejší linuxáci nazývají). A jinak ano, server (mail + web, komerčně) mě běží na debianu, ale za linuxáka se fakt nepovžuju

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samořejmě tím neříkám, že to na linu NEJDE - ono to jde, ale musím na to vynaložit řádově násobně větší úsilí než na ostatních platformách plus musím mít chuť učit se ABSOLUTNĚ odlišným způsobům než na mac/win kde je způsob defacto stejný (krom správy barev, ale ruku na srdce kolikrát jste narazil na grafika s linuxem, který má zkalibrovaný monitor).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam doma sondu X-rite ColorMunki Display ;-))
S-PVA sklaibrovany monitor, Wacom tablet, CMYK+2 tiskarnu a fotky upravuji v Gimpu, scanner mam Epson V700, ale nejsme grafik, mam to spise na upravu fotek, co si sam fotim ... jo v linuxu to neni divne, tam to naopak 100% funguje ... nejvetsi brzda je gimp ;-)) ale nove jadro gimpu vypada, na svetlejsi zitrky ;-))
Jinak je gimp fajn, mnoho veci se v nem dela lepe, nektere hure, jine krkolomne , ale to je tak vsude, zadny program neni 100% a na retus staci, ucil sjem se v nem delat promoci tutorialu na photoshop, ony ty program jsou si dost podobne ve zpusobu fungovani, ze se neco jmenuje jinak, nebo jinde, ci se dela uplne jinak uz je drobnost ... problem mnoha lidi je, ze si mysli, ze gimp je easy program, ke kteremu sednou a jedou, pak zjisti se neumi ovladat ani ten photohop, ale to uz nevytrubuji dosveta, nebot slysely, ze je nejlepsi ;-))
Kazdopadne jeste neprisli nato, ze musi taky mackat ALT, CTRL, SHIFT aby byli schopni v gimpu neco udelat ;-)))

Ale nejsem profik, nezivim se tim, jen si obcas vyfotim nejakou tu modelku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je jak u blbejch na dvorku. Běž někam do studia, řekni "Dělám v Gimpu na Linu. A je to dobrý protože 7let stará domácí tiskárna" a oni ti řeknou "Tak si vemeš fotokrám a můžeš nám do toho hrdinsky mačkat cmd+Z"

BTW nejsi ty ten z roota co tam tvrdil, že Gimp je prostě best a aby to dokázal tak nahodil fotku holky, která po jeho zásahu byla zmalovaná jak nějaká šlapka z Bombaje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty ses nejakej neprijemnej.
Pritom si asi nepochopil o co Anicce jde.
Ona ani vetsina z nas nejsme profici kteri maji zrcadlo nebo skener za 50000 a výš pak us asi nebudu resin PC+Windows nebo Meca.

kdys is koupim mobil za 1200 taky k nemu nebudu prikupovat prislusenstvi a obal za 2000
zatimco k mobilu za 10000 us minimalne obal za 700 poridim.
¨
Tady jde o upravu fotek z vyletu deti atp.
Jestli si potrebujes zafrajerit tak ses vubec na blbym webu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže ona Anička kecá už v perexu (poslední slovo). Navíc minule s tím jablíčkem... No tak jako jestli někdo bere argument "líp to vypadá před zákazníkem" za rozumný a k tomu se prezentuje jako ajťačka tak to no comment. Paradoxně jí to ajťačka Anička linuxačka profička sežere taky. No a tydlety si pak říkají ajťáci...

Na to, abys poznal, že je Mac na tyhle operace lépe vybaven (jak sw tak hw plus jako bonus v os) přece nemusíš mít skener nebo foťák za pade. Podstatné je si to na těch operácích zkusit a ne jen blafat kraviny typu "a digikam má přejmenování souborů" - blablabla, tohle má mac taky na úrovni os (automator). To samý třeba ten quicklook, správa barev, vybavenost pro tisk (pdf no problem v základu atd.)

Telefon si kupuj jaký chceš, já obaly nenosím a nenosil jsem je odjakživa protože se nestydím za to, že je telefon škrábnutej. Ono to totiž takhle vypadat má pokud ten telefon používáš.

A opravdu si myslíš, že "neprofík" všech těch 10 bodů potřebuje? Já tam třeba vidím jeden úplně zbytečně, ale to právě pramení z OS a ne z prohlížeče.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

BTW Mac+Windows taky funguje ;) Jak říkám - ono to primárně není o penězích, chce to trochu používat hlavu...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

24bit RAW ale asi nidko z nas nema ze, nebo tady ma nekdo RedOne ;-))
FF profi zrcadlovky maji 14bit RAW, digitalni steny maji 16bit RAW ... obe DigiCam samozrejme zvlada.
Proc se 12bit a 14bit RAW prevadi jako 16bit ... protoze photoshop 14/12bit neumi ;-) i kdyz formaty to umoznuji.
Ale ano zvlada i scan z Epson 700 coz muze byt i 48bit TIFF ;-))

http://www.digikam.org/ je proste the best program pro amatery ;-)) ... a umi urcite i barevne profily

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Foťáky kolem 10-12k (Canon, nikoliv atrapy typu Sony HXblablabla co umí akorát tak jpg) běžně 24bit umí. Umí to snad i Šumix FZ50. Chroma a luminacle ti ty grafiku nic neříká? BTW ten 48bit tiff je přesně ten 24bit "raw" (a je to i přesně to co ti ten "neumětel" uloží).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DIGI-kam
Umi vse krome seskupovani podobnych fotografii do jedne (i kdys mozna i to )
Kdys zapnu vezrovani (tj ukladam ruzne vezre upraveneho obrazku a to i JPG+RAW) zobrazuje pouze posledni( to je dle mne podobna funkce.

24bit RAW umi take
spravce barev(nepouzivam ale umi)
casova osa super vec
Stahovani fotek z karty s automatickym prejmenovanim souboru RRRR-MM-DD_HH-mm-ss do adresare RRRR-MM-DD (volitelne)
zapis tagu nejen do databazovýho souboru ale i primo do souboru to znamena ze jaky koliv jiny program pokud umi cist EXIF me zobrazi popis jednou vytvoreny v DIGI kamu(to se musi zapnout)

nahledy jpg i RAW nacitani plneho obrazu nebo jen 1/2 pro vetsi rychlost

prohlizeci stolek zobrai 2 velke nahledy vedle sebe (vyborne na promazani 100 stejnych fotek )

vyhledani obliceju a otagovani primo do soboru

A musim Anicce ric ze se ho nemusi bat ani lamy natiz ona co uz neco umi

A a s Pluginy panorama a kipi pluginy (sosial site nebo i picasa, html, export ftp synchro.)

neznam nic komplexnejsiho a posledni verze zamakali jak na stabilite tak na rychlosti

ps. sorry za super cestinu :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jeee sory tech 24 bit neumi jen 16bit ale kerej fotak umi 16 bit ze?! :-)
A jestli si nekdo chce hrat ve na profi tak si snad koupi BIBBLE ne?
V cene fotaku a skla co potrebuje 24bit je to zanedbatelna investice(i tak si myslim ze 16 bit staci)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Foťáky to umí, parodie nebo hodně starý ne.

Když už tak Bibble Pro :) (mimochodem díky za tip!)

24bit nemusí mít nutně jenom foťáky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co XnView
http://www.xnview.com/en/xnviewmp/#screenshots

Mi se jeste libil PMView pro OS/2 ;-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty brdo on jeste existuje ;-))
http://www.pmview.com/ ... a ty silene prachy co zato chteji ;-))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Se divim, ze tu nikdo nedoporucil DarkTable - http://www.darktable.org/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem zkusil ten digiKam. Na Windows samozřejmě, nebudu kvůli jednomu programu instalovat jiný OS. Řeknu to asi takto: Doufám, že vám to na Linuxu běhá líp, protože horší aplikaci jsem ještě neviděl. Celý počítač se pak choval jak zavirovaný. Kliknutí na něco a čekání, někdy i desítky sekund než se něco stalo. Myš se sama zpomalila na hlemýždí rychlost. Zvuk z přehrávače byl najednou plný praskání. A další podivnosti. Jestli mi to mělo říct "Windows sux, přejdi na Linux", tak se to nepovedlo. Místo toho mi to řeklo "Linuxové aplikace sux". Vím že to bylo asi kvůli jakési emulaci KDE prostředí nebo co to dělalo, ale stejně. Už je to pryč, a to jsem ještě musel ve Správci úloh killnout 3 procesy co tam ten šmejd nechal.

PS: Program na správu fotografií u kterého se musí člověk kouknout do návodu, aby zjistil tak základní věc jako jak procházet adresáře s fotkama, je udělaný prostě neintuitivně. Někdo by řekl až idiotsky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na linuxu to samozřejmě chodí líp. nedělej si obrázek o KDE z letmého vyzkoušení KDE for Windows. To je fakt sra*ka nejhoršího kalibru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a na macu je to taky sra*ka, že jo...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.