Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: Facebookizace desktopových prostředí

Pro Facebook a další úchylné šmíráky mám jediný vzkaz: "Nasrat!" Dál nevidím důvod to jakkoliv řešit.

Milá Aničko(nebo spíš Davide Ježku), jen idiot se dobrovolně vzdá svého soukromí. Dost mě překvapuje, že v tom nemáš jasno. Nebylo by lepší věnovat prostor na tomto webu něčemu informačně bohatšímu?

Gnome se pod vedením šílenců dávno vydalo na cestu, ze které není návratu, takže podobné informace mě nechávají naprosto chladným. Od toho to je svobodný software, abychom mohli svobodně zvolit alternativu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Facebook účet mám (pokud ho nesmazali) ale už jsem se na něho aspoň 2 roky nepřihlásil... a snažím se vše okolo soc. sítí ignorovat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť někdo nedávno prohlásil, že soukromí je přežitek :)). Osobně mám účet na outlook.com + skydrive, avšak nic soukromého, co by mi vadilo tam mít, tam nemám a pokud bych měl lepší konektivitu doma převedl bych vše domů, protože server s bsd mi tu s dublicitními službami běží jen ta "skoro páteřní síť" tu chybí :)
Všechny sociální sítě vesele ignoruji, protože se raději pobavím v reálu než přes facebook s anonimním kamarádem, kterého vlastně ani neznám + nemám prostě čas sedět u toho a sledovat půl dne cizí životy, raději si žiju ten svůj :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to má i své výhody, ti lidé nemusí být "virtuální". Zrovna vrčera jsem si vzpomněl na člověka, kterého jem mnoho let neviděl, žije v zahraničí, a navázal kontakt. Nebo takto urdžuji kontakt s několika dalšími, kteří jsou různě po světě. On to ten fb hodně zjednodušuje jak nalezení, tak urdžení kontaktu.
Soukromí je věc toho, co tam dáte. Pro mě je to hlavně komunikační platforma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to chápu, ale většina to tak nechápe + obava o soukromí (i s podmínkami používání fb či g+) je poměrně na hraně či za hranou. Ruku na srdce kdo dnes čte ujednání o používání? Mohou pak nastat precedens soudní řízení např. o pitomou fotku :) a lidi v poslední době nemají soudnoust :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problem facefucku je v tom, ze nejaky jiny debil nahraje nejakou fotku se mnou, tam me nejak oznaci .... tohle je skutecna invaze do soukromi a anonymity. NSA at si klidne potaji smiruje, kdyz tim zmari nejaky teroristicky utok, JA JIM FANDIM .... ale facefuck bych fakt zakazal!!! Minimalne by mel moznost oznaceny clovek fotku permanentne smazat vcetne vsech komentaru a to automaticky, kdyz me nekdo oznaci a profil by mel mit moznost byt zcela nanalezitelny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To platilo pred 20ti lety, protoze co nedas Ty, to da nekdo jiny at chape nebo nechape dusledky sveho jednani. Jakmile nekomu predas sve cislo, e-mail, fotku, ... tak si to ten nekdo krasne synchronizuje a stavas se zbozim, jako kdokoliv jiny. Zkratka treba jednou zavola nejaky doterny telemarketing, nebo se lepe zacne cilit reklama apod.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kolik je let tomu co se identifikuje jako Anička? Nevím proč se to otírá o rok 1968 a vše co se dělo potom. Poslední dobou si myslím, že za komančů byl člověk mnohem svobodnější než dnes. Jistě byl povinný chodit do práce, stály se fronty téměř na vše, toaletním papírem počínaje, přes banány až po auta, atd... Ale nikde mě nešmírovaly kamery, výběry z bankomatů, můj mobilní operátor nevěděl v které zemi se nacházím, nikdo nečetl moji emailovou komunikaci. (je sice pravda, že když jsem někdy v roce 1983 poprvé četl knihu Penězoměnci od Artura Hailey, tak jsem dumal nad tím jak bankomat vlastně vydává lidem peníze) Šmírování nahrazovali bonzáci, důvěrníci, uliční výbory a další výbory KSČ, STB, atd.. Jistě , komunisté se snažili mít vše pod kontrolou. Ale ani se jim nesnilo o tom jaké možnosti šmírování dává dnešní doba a co vše si lidé nechají líbit, když se jim to například podá jako opatření proti terorismu. Když jsem v roce 1985 uvažoval o emigraci do NSR a dále možná do USA, nebo Austrálie. Tak mé představy o mém budoucím životě se dost lišily od toho co se ve jménu svobody a demokracie děje dnes v "demokratických" zemích na světě. A už vůbec se mi ani náznakem nezdálo o komunistickém paskvilu jménem EU a tím co se děje po podepsání Lisabonské smlouvy. Jak je možné, že takový tvrdý komunista jako je Barroso je vedoucích pozicích v EU? A to se raději neptám kolik tam má svých kámošů.

PS pokud sociální sítě používám s rozumem a pečlivě volím co na nich zveřejním, nevidím v jejich užívaní problém. Samozřejmě je hloupé řešit na FB práci na černo v USA a pak se dotyčný diví, že ho na letišti v USA zatknou, dají mu přečíst komunikaci z FB a šupem letí domů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pletes dohromady jablka s bramborama ...
Za komunistu nikdo nevedel, komu volas z mobilu, protože...ehm...nebyly mobily. Nesmirovaly te tolik kamery, protože....ehm...nebyly kamery na takove urovni, jako dnes a nesly obvykle na takove věci pouzit.
Komuniste vyuzivali veskere DOSTUPNE technologie k tomu, aby obcany smirovali. Pokud by komuniste měli dnesni technologie, tak uroven smirovani by byla NESROVNATELNE horsi. A ještě by se o tom ani nevedelo.

Dneska to cely stoji za hovno. Za komancu to ovšem stalo za pytel hoven, na to se proste nesmí zapomínat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Komunisté nikoho nešmírovali, nechte si ta pitomá zjednodušující klišé z dílny pseudopravicových mafiánů. Pokud někdo někoho šmíroval, byla to StB nebo kriminální policie a vždycky se souhlasem prokurátora - a ten ho dal tehdy, pokud bylo prokazatelné důvodné podezření na trestnou činnost (což tehdy mohla být i podvratná či protistátní).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-D tak ten je dobrej...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

+1 , souhlas prokurátora :)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě stačilo si někdy v roce 1998 přečíst vlastní spis, který byl na mě veden u ČSLA. V něm jsem se dočetl že i starý děda co bydlel o pár domů dál byl členem uličního výboru KSČ a byl jeden z těch co na mě podával informace. Donašečů bylo všude dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, ti sami (a jejich potomci) co dneska kvakaji na fejsbuku, tak tehdy kvakali do protokolu STB.
To dulezite ale jak spravne pises, ze tehdy nebyla technologie dostupna na tak rozsahle smirovani jako dnes, takze lidi se nezmenili, stale maji potrebu na druhe praskat, jen k tomu pribyla technologie, ktera to cele desivym zpusobem ujednodusuje. neni mi teda jasne, proc tolik lidi stale nadava na dobu pred 89, kdyz dneska je to diky technologii jeste horsi a ty lidi to tak chteji a jeste tomu tleskaji.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano milada horakova , byla vlastizradkyne, general cepicka taky , letci z anglie nebo jenom ti co meli jiny politicky nazor a makali v uranovych dolech.

S timhle proste jdi do prdele , komunismus je zlocinecky rezim od zacatku az do konce, kapitalismus ma mouchy to je jasne , ale pokud se rano sbalis a odjedes kamkoliv na svete tak te nikdo u hranic strilet nebude.... Ani za to , ze jsi komunista nebo odsak...

Vzpamatuj se .

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Lzes, ano je to ted o neco lepsi, ale napriklad ridic Smetana vyjadril jiny politicky nazor a sel za to sedet, takze jediny rozdil je, ze dneska te nepovesej, akorat zavrou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jses tak hloupej, neinformovanej, nebo debil? Nejak to z toho co pises nejde poznat :-((
Smetana nejprve poskodil cizi majetek. Ja chápu, ze pro bezneho frikulina to nic neznamena, no ja osobne bych rad zil ve svete, kde se cizi majetek nicit nesmí.
Za to dostal trest odpracovat nejake verejne prospesne práce.
On ale neeee....on je spravedlivejsi nez všichni soudci světa, on se nejakym posranym soudem ridit nebude, ze jo...
No jo no..ale když v CR někdo neodpracuje verejne prospesne práce, AUTOMATICKY se preklopi do rezimu "vezeni", v pomeru 2:1 (za kazde 2 neodpracovane dny je 1 den vezeni). S tim ZADNY soudce nic neudela, neboť je to proste dane zákonem.

Pan Smetana mohl vyjadřovat názory, jak chtěl, pokud by u toho nenicil cizi majetek.
Jiste, majitel toho majetku se na to taky mohl vykaslat a nezalovat ho. Ale vůbec se nedivim tomu, ze to udelal. Smetana mel mnoho sanci, jak do vezeni nejit, vůbec to nebylo na poradu dne. Ale on dobrovolne řekl, ze radsi pujde do vezeni...Tak když tam tak chtěl, tak mu to prejme, a nedelejme z nej nejakou obet systemu, prosim.
Nemusel tam, chtěl tam...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To já se zase dost divím, že to ODS udělala. Právo na to sice měla, ale ze všech ostatních pohledů mimo toho čistě právního (politologického, obchodního a spousty dalších) to byla pěkná blbost. Vysoudili cca 15 tisíc jako náhradu škody na plakátech, ale škody, které si tím způsobili u veřejnosti byly neporovnatelně vyšší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Coz je samozrejme dobře a nechybelo moc, a povedla by se ta uzasna věc, ze by se ta strana vůbec nedostala do parlamentu...Skoda no :-(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Haha, volebni plakat je vsude z vyjimkou totalitnich systemu verejnym majetkem. Takze Smetana bud poskodil cizi majetek a je tu totalita nebo ne, rozhodni se.

Ale OK, nebudeme se prit o tom co je a co neni verejne nebo soukrome. Paralela odsouzeni ridice Smetany s komunistickyma lidovyma (zmanipulovanyma) soudama je v necem jinem, a to v osobe soudce, jak muze byt zalobcem poskozeny clen ODS Langer a soudcem Langerova jeho manzelka? To by se v demokraticke spolecnosti proste stat nemohlo, kdyz to reknes kdekoli na zapade, ze tady je neco takoveho mozne a stalo se, tak se usmejou a reknou "vychod no". Proste jenom to ukazuje, jak u nas ta komunisticka totalita dal pokracuje akorat ted pod hlavickou kapitalismu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na to mas nejaky zdroj, který to potvrzuje? To s tim verejnym majetkem volebního plakatu?
Osobne se mi to nezda. Vytisknu si plakat, je muj...vylepim ho, a tim se stava VEREJNYM majetkem? Jen proto, ze jsem ho nekam umistil? Opravdu prosim jediny relevantni odkaz na to, co tvrdis.

K tomu soudu - pokud by to nekomu vadilo, mohl si na to například stěžovat. A především - ona ho ta Langerova neodsoudila do basy - dostal verejne prospesne práce, coz je trest sice mirne tvrdsi, nez bych si predstavoval ja, ale stále to není zadna hruza. Jinak se mi zda, ze si pletes pojmy s dojmy. A nebo se rozchazime v terminologii. Langer byl ten, který podal oznameni, ze se stal trestny cin(pokud se nepletu). To není zalobce. Zalobce je někdo uplne jiny. A především to je slangovy vyraz, kterym se obvykle oznacuje "statni zastupce", tedy ten, který predklada zalobu.
Nevim vůbec nic o tom, ze by snad Langer byl statni zastupce...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že ty máš problém pochopit psaný text. Já předpokládám že je každému jasné, že popsané věci se nepoužívaly z toho důvodu že nebyly běžně dostupné v zemích východního bloku. A nevím neví, když se podíváš kolik lidí z vrcholných funkcí bývalého KSČ, SSM, STB dnes vládne v tomto státě mocí a penězi, tak je to k pláči.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nikoho nenutí se na [KDE / Gnome / Unity] k Facebooku přihlašovat, je to čistě dobrovolná záležitost která vyžaduje akci ze strany uživatele.

Mě to přijde pohodlný, posílat zprávy, postovat fotky, přistupovat ke kalendáři... přímo z DE, někdo se toho bojí. A konzervy stejně používaj XFCE :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"Pak by totiž člověk mohl skončit jako RMS, pochutnávajíce si na čemsi, co právě odloubal ze svých chodidel protože v dnešní cloudové éře se ortodoxním až fundamentalistickým vyhýbáním všem takovým službám vlastně pomalu stáváme „asociály“, sami sebe vyčleňujícími z majoritní společnosti."

Co to je za blábol? RMS je sám chudák na světě a nemá přátele? Nevypadl tady někomu mozek na dlažbu? Co jako myslíš těmi chodidly?
Takhle shazovat člověka díky, kterému používáš programy GNU, licence GPL a vlastně píšeš do tohoto plátku!

Prober se děvče.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi nevidel to video, jak uprostřed nejakeho rozhovoru s nim si odloubaval tvrdou kuzi z chodidla na noze, a pak sup s tim do pusy ?:-)))
Doporucuji, zvlaste takhle před obedem doporucuji velmi :-))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ha :-D tak to jsem neviděl.

Ale uvažte, přece lidi kteří nejsou na sociální síti nejsou rovnou asociálové. To je zoobecňování jako na Novinkách.

Definice asociála dle Anduly - člověk který nesedí za počítačem doma, má jenom pár opravdových přátel.

Definice sociálního člověka dle Anduly - člověk který sedí za FBíčkem a má stovky "přátel".

WTF?!?

Pokud si to nepamatuješ Andulo, tak před spuštěním virtuálního FB tu fungovala reálná sociální síť už milióny let a lidi nebyli asociální a pozor ona ta síť stále funguje.

Hauk, domluvil jsem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele me do toho netahej, ja nejsem na jediny socialni siti také :-)
Ale ten clovek je fakt docela ujetej, tak nejak obecne...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To si delas srandu? RMS je typickym prikladem toho, kdyz se rekne: boverak, asocial, bezdecko ....
Pokud nechces poslouchat jeho tlachy, tak skoc na 1:50:)
http://www.youtube.com/watch?v=I25UeVXrEHQ

Dalsim skvelym prikladem o jakeho cloveka jde je tady:)
http://www.youtube.com/watch?v=9sJUDx7iEJw

On je presne typickym zastupcem open source programatora, ktery programuje ZADARMO:) Takhle dopadnou vsichni, kdo programujou zadarmo a on by nejlip, kdyby byl veskery SW zadarmo, ja (a patrne vsichni, kdoz nekdy k programovani cuchli) osobne doufam, ze se to nikdy nestane:))) Je pekne mit par open source programu a rekneme i alternativ, ale obecne je to maxiRMSutopie:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na to druhy mam perfektni remix :-) Vzdycky jsem si rikal, co asi tomu bylo zakladem, a konecne to mam, dekuji moc :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No tak tady máš zas ukázku člověka, který zadarmo nedělá
http://www.youtube.com/watch?v=wvsboPUjrGc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud porovnam projev urcite snahy o akcni motivaci lidi a na druhé strane olupovani suche kuze z chodidel a nasledne pojidani, vyberu si to první, sorry.

Mimochodem, uz se ti nekdy stalo, ze bys musel k necemu motivovat třebas 100 lidi najednou?
Ja vim, ze S.B. se chova mirne prehnane. Ale uprimne receno mu rozumim. Ovšem clovek, který nikdy nevedl stovky/tisice/ještě vice lidi a nemusel je smerovat nejakym smerem, kterym ještě k tomu mnoho z nich nechce jit, to asi nedokaze ocenit, obavam se.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslim, ze Ballmer je proste bombardak. Treba tahle reklama http://www.youtube.com/watch?v=tGvHNNOLnCk .... je proste narez:o)
Ma proste osobity styl:) A je fakt, ze kdyz vede 100k zamestnancu, tak je muze motivovat jista silenost CEO:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Příšerné. Nepřijde mi jako bombarďák, ale případ pro Chocholouška. Pokud bych měl pracovat pod takovým šílencem, tak to raději vzdám. Pokud jejich zaměstnance nemotivuje dostatečný plat a zajímavá práce tak fakt už nevím co na to říct.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je snad neco jako klaun ne? V civilu se mozna chova pricetne. A me by teda v microsoftu zajimava prace rozhodne nemotivovala. Plat, no, hmm ... to by dost zalezelo kolik by nabizeli ostatni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že je v tom rozdíl. Jeden z hlavních je, že Ballmer to dělá za peníze. Stallman je spíše obětí toho facebooku a "dejte všechno na youtube". A co se týče toho pojídání suché kůže, vypadá to trošku nechutně, ale v salámu možná sníš nebo si snědl horší věcí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že v případě toho tvora, který si říká BTJ, zůstane navždy jen u toho čuchání. Nedovedu si představit situaci, kdy by od toho chtěl něco víc...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty mas fakt dost ... diky za tvuj "hodnotny" prispevek, nicmene budu asi mluvit za vsechny, kdyz reknu, aby do budoucna byly tvymi prispevky pouze mlceni .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu bych souhlasil s tim, aby byly vsechny programy open source, ale na druhou rozhodne nesouhlasim s tim programovat zadarmo.

Pokud si nazor na open source delate i z neceho jineho nez z RMS, urcite jste se uz doslech, ze existuji i business modely umoznujici aby komercni firma vydelavala penize a platila programatory za vyvoj open source. A nejen open source, ale primo programu pod GPL, protoze ne kazdy open source je pod free-as-beer licenci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale to predpoklada, ze ziska penize uplne nekde jinde ..... z reklamy, nebo treba jako gugl z podilu na prodeji SW. A to je velice specificky pripad, v 99% to nikdy neni realizovatelne. Jak bys delal CAD programy? Jsou sice mizerne open source alternativy, ale ty maji drtivou vetsinu technologii vykradenou z komercnich SW, kde jejich firmy investovaly nemale penize do vyvoje. A tak je to uplne se vsim open source SW .... najde se jen velmi malo SW, ktery by se "neinspiroval" u komercniho SW ..... nemusime chodit daleko, muzem zacit linuxem, ktery se az napadne podoba komercnimu unixu:o) Treba MS kdyz chtel pouzivat veci z unixu, tak za ne zaplatil, podobnou fakturu by jste asi u Torvaldse hledali velmi dlouho a hlavne marne:o) Open source (a ted myslim, ten opravdu pravy open source) je jen okrajova cast, takova geek legracka, ve skutecnem svete bude vzdy vladnout komercni SW a open source mu stale ukrajuje vetsi podil, tak se neni treba divit, ze se firmy rozcilujou. Kdyby open source zacal prevazovat, tak by se vytratila inovace, uniformita, nikdo by se s nikym nedomluvil, kazdy den by vznikaly tisice forku, na jedne stejne veci by delalo tisic lidi a hlavne nikdo (az na velmi svetle vyjimky) by nic uz nevymyslel, neinvestoval do vyvoje a podobne, taky proc? Zadarmo:o) Zadarmo se da v ramci semestralniho projektu preprogramovat alternativa photoshopu do gimpu .... ale to je tak vse, uplne novy krucialni produkt by zadarmo vznikl fakt jen velkou nahodou:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.