Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Anička nejen o Linuxu: Ubuntu není jen Ubuntu

Ak sa nemílim tak LXDE má základ v openbox ale radšej mám Fluxbox predsa len texták je lepší ako xml. Radšej mám základ Ubuntu čo je Debian ten nieje tak spotvorený, má síce svoje muchy ale nemá pachuť komercie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže článek zaplnil místo, aby tu něco bylo.
Chaotická změť=rustikální.
Anička má Mageiu. Po kolikáté už se opakující informace?
Existují prostředí jménem LXDE a XFCE.

Co takhle některý článek vzít více do hloubky a nemást začátečníky?
Co takhle zmínit hlavní nedostatky těchto prostředí?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenm kdyby sem zavital nejaky zacatecnik: Urcite to placani neposlouchejte, pokud chcete Ubuntu vyzkouset, tak urcite nainstalujte klasicke Ubuntu bud nove 13.10 nebo LTS 12.04. Derivaty jsou nekdy znacne horsi, napriklad v clanku zminene Xubuntu postavene na polofunkcnim prostredi Xfce. V linuxu obecne a v Ubuntu samozrejme taky mate naprostou volnost, tedy ani Unity, onu vyznamnou cast Ubuntu pouzivat nemusite a jednoduse po instalaci Ubuntu si na netu najdete navod na doinstalaci klasickeho Gnome, KDE, LXDE, Cinnamon nebo jineho prostredi a doinstalujete si to tam. Je to naprosto jednoduche, obykle je to na 3 napsane prikazy a zvladne to kazdy. Pro zacatecniky prechazejici z Windows 7 doporucuju KDE, pro milovniky XP spis LXDE.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...polofunkcne xfce...

dobre si sa teraz vypatlal

no davaj presvec ma

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Derivaty jsou nekdy znacne horsi, napriklad v clanku zminene Xubuntu postavene na polofunkcnim prostredi Xfce." <= Bylo by dobré tyto doměnky potvrdit nějakými zkušenostmi. Xubuntu bylo podle recenzentů v porovnání s vlajkovou lodí Ubuntu poslední rok dva dost napřed - fungovalo tam to co v Ubuntu blblo. Já jedu na Lubuntu a jsem víceméně spokojen.

http://www.dedoimedo.com/computers/xubuntu-ringtail-high-end.html
http://www.dedoimedo.com/computers/xubuntu-quetzal.html
http://www.dedoimedo.com/computers/xubuntu-pangolin.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne preferujem Mint, konkrétne so XFCE. LXDE je pekné, páči sa mi, ale potrebovala som tam urobiť niečo ako "zástupcu pre adresár a dokument na ploche" a proste sa mi to jednoduchým spôsobom nepodarilo :-) mne by vytváranie a editácia .desktop XML súborov nevadili, ale ten komu som to inštalovala považuje zoznam.sk za internet a jednoduché úkony ako vytiahnuť zástupcu na plochu sa tam nedali spraviť tak priamočiaro. Možno to v novšej verzii ide, priznám sa neskúšala som. V XFCE to išlo bez problémov tak som zostala pri tom a používam to aj u seba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna preinstalovavam svuj desktop a vyhazuju Mint a nahrazuju ho Ubuntu 13.10, s Mintem mam totiz dva problemy, obcas to pri aktualizaci uplne rozhodi grub, na zadne jine distribuci jsem se s podobnym chovanim nesetkal a na Mintu nejsem schopen rozbehat Sambu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jéžišmarjá, ani to nemusím číst, další "nová" verze ubuntu, to nám vnutili v práci (páč je ZADARMO), hnus velebnosti, nakonec na mém pracovním počítači se po letech vrátili XPéčka, protože bylo zapotřebí komunikovat s externími přístroji a to jaksi tučňák neumí a navíc nekompatibilita potřebných programů... za další, když kliknu na ikonu, předpokládám rázné spuštění programů ale né až si to systém rozmyslí a za nějaký čas postupně spustí (to je velmi nepříjemné když se s nadřízeným dohadujete, pak ještě na vás nadává, že zdržujete), nebo když je uvedená zkratka Alt+F pro hledání, tak by mělo vyskočit hledání při namáčknutí této kombinace, ale když se v žádném takovém případě nestane a namísto toho se posouvaj okna, né vážně, zatím mě ti linuxáci nepřesvědčili, že to je použitelnej systém, možná tak na doma na hraní ale né do práce, holky v kanclu z toho taky šílely, obzvlášť, když něco nešlo spustit nebo nešlo tisknou či to tisklo jinak než mělo, prostě samý trable a problémy... Takže až to bude alespoň z poloviny tak odladěné jako třeba XPéčka, pak možná uznám, že jde o dobrý systém, takhle mi to zatím nikdo nevymluví a může se ohánět jak chce...Tučňák maximálně na server ale komunikační rozhraní je fuj...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu je dokonce mnohem lepsi nez XPecka, jenomze stejne jako po ciste instalaci Windows XP musis jit a doinstalovat ovladace, nebot pokud to neudelas, nebudou ti XPecka poradne fungovat, tak stejne tak, je po ciste instalaci Ubuntu provest nastaveni systemu a to u vas v praci zjevne nikdo neudelal. Za to ale nemuze tucnak, to problem tvuj, ze to nevis nebo vaseho IT oddeleni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se na mě, ale to jsou jen keci v kleci, ten tučňák tam byl instalovaný tak jak měl být, po té, co jsem to přeinstaloval na XPéčka jsem se nestačil divit, jak dokáže být ten starej celeronovej krám rychlej, takže brzdi v tom vychvalování, ju, zažil jsem to a proto tučňák už nikdy více, stejně tak jako android, stejně tak jako Vista, atd...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já asi žiju v nějakém jiném vesmíru, protože mám zkušenosti přesně opačné. Všude, kde byly Windows nahrazeny Linuxem (distribuce SLED a OpenSUSE) se lidem ulevilo. Pochopitelně si to vyžádalo trochu pozornosti při výběru hardwaru a také to u nás není plné ignorantů, kteří odmítají jakoukoliv změnu už prostě z principu. Samozřejmě nejsme závislí na softwaru od Adobe apod... takže toto jsme řešit nemuseli.
A s hrůzou vzpomínám na dobu, kdy jsme kdysi u jiného zaměstnavatele z nějakého záhadného důvodu museli provozovat Windows i na některých serverech. Bylo to otřesné a zároveň zábavné - mohli jsme soutěžit v tipování, který z nich vydrží běžet víc než týden. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, windows server 2008 ci 2012 je uz hodne pouzitelny (dokonce par adminu rika, ze je stabilnejsi, co je pravda nevim). Co si pamatuju, tak win NT server (rok 94?) byli staveny na tyden v tahu (aspon to psali v manualu :D), win 2k server uz dokonce mesic...

Kazdopadne do prace se linux hodi malokomu, vzdy je nejaky sw, ktery je delany pro windows a alternativa bud vubec neexistuje, nebo je na horsim levelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tipnul bych to na problém Unity, je děsně paměťově nenažraná. A Dash je líný. Na slabší stroje bych instaloval LXDE nebo Xfce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proc tohle nezaridila firma, proboha? To mate nejake samozvane spravce pocitacu, ze nic neumeji udelat, nastavit, apod.? To jste jako cekali, kdyz jedete celou dobu na windows, ze tam hodite linux a najednou vsechno pujde tak jako predtim?
Tak najivni neni snad ani decko ze skolky.

A jeste cpat posledni, nestabilni verzi Ubuntu, na stare celerony .. Tady je videt, ze proste nekdo nemyslel a dal vam tam ten skaredy linux, co nic neumi, naschval. Abyste nahodou pak nemohli rict, ze ste to ve firme nezkusili :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja mam starej notas s Celeronem 300MHz, byly na tom Windows 95 a bylo to desne pomaly, XP bys na tom vubec nerozchodil. Nahodil jsem Ubuntu 10.04 s fluxboxem a slape to zdaleka nejrychleji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je někdo zvyklý pouze na Win XP, tak při přechodu na Ubuntu nutně zažije pořádný kulturní šok a pokud je navíc konzervativní a nerad se učí nové věci, tak pro něj Ubuntu zůstane nepoužitelné. Myslím, že pro přechod z Win je pro zajištění pokud možná hladkého přechodu výhodnější používat distribuci založenou na KDE, např. Kubuntu. Tam se ten kulturní šok dostaví přece jen mnohem menší. :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem u vas v praci jsou vazne blbci, protoze pro pracovni ucely je doporucena verze LTS teda 12.04, takze vam meli nainstalovat tu, pristi LTS vyjde za pul roku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by nebylo spatne dotycnemu hned napsat co je LTS. To hned jasne vypovi o duvodu, proc zrovna tuto verzi do firemniho prostredi. Snad si to dokaze sam prelozit.

Long Term Support (LTS)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Linux možná není dokonalý, ale tipnul bych, že většina problému vznikla mezi klávesnicí a PC. Jak píše Redmarx, je potřeba doinstalovat ovladače, nehledě na fakt, že před instalací OS bych si měl ověřit zda to podporuje veškerý software a hardware, který ke své práci potřebuji. Navíc poslední verze Ubuntu jsou relativně náročné, pokud máte 7 let staré kancelářské PC, pak se není čemu divit, že vše nenabíhá hned. Od toho jsou tu lightweight distribuce jako Lubuntu, Slackware, Arch, Debian či LMDE. Opět chyba toho, kdo vybíral OS. Tvrdit, že XP jsou odladěnější než současné Linuxové distribuce, může opravdu jen amatér.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď na Flaizerův příspěvek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

holka neštastná, pořiď si normální počítač a nebudeš muset řešit takové zbytečné problémky :)))
Nechápu jak někdo může mít za hlavní stroj těžce neergonomický laptop, ale u žen je to bohužel až příliš častý scénář.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle clanky mi uz trochu lezou na nervy - prijde mi, jako by nikdo nemel cas na nic jineho, nez zkouset dalsi a dalsi distribuce linuxu a hledat tam rozdily oproti ostatnim jen pro ty rozdily. Mne staci, ze se uz musim vyrovnavat se ctyrmi distry a nejradsi bych to shodil zpatky na jedno, kdyby to slo. Dulezite je pro me jakykoli Linux rozchodit do funkcniho stavu s rozlozenim desktopu aby to bylo co nejblizsi zjednodusenym Win 7 (takze koncim u Gnome nebo XFCE), nastavit ovladani co nejvic stejne a pak uz jen dam obcas update balicku... potrebuju pracovat a ne se rozptylovat tim, ze mam jinou grafiku/ovladani/zakladni prikazy pro praci/... Nesnasim Ubuntu, protoze jsem zacal s Linuxem nekdy davno na SuSE 8, kvuli kompatibilite s kolegy ted jedu na Ubuntu 12.4 a vytaci me to obrovske mnozstvi drobnych rozdilu. Moje rada: u Linuxu si vybrat hned na zacatku distro a desktop, u ktereho vydrzite roky. Pro produktivitu prace je fakt dulezitejsi konzistence, nez prilis caste zkouseni novinek v hlavnim nastroji, ktery k praci pouzivate.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ale ne vzdy to jde. Treba ja se kamaradil s Fedorou, pouzival jsem grafiky od ATI, ale v dobe HD2xxx zacala ATI na linux neuveritelne srat, tak mi nezbylo nez prejit k NVidii. Bohuzel vykopat tehdy z Fedory polofunkcni Nouveau bylo skoro nemozne, tak jsem ji nakonec opustil a presel k Ubuntu. Od te doby se ho drzim. Obcas mam tendenci vyzkouset neco noveho, naposledy to byl Mint, ale vzdycky si nabehnu, protoze to zdaleka neni tak dobre jako Ubuntu (v Mintu problemy s Grubem a Sambou).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.