Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme UPS: APC CyberFort - prodlužovačka s akumulátorem

Teda ten výstupní průběh je o mnoho horší, než jsem čekal. To je vážně strašlivý.
Díky za Vaše články!

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ten výstup mně přijde jako naprosto nepoužitelná katastrofa... Nicméně aby ten problém většina lidí pochopila (problém je zejména ta doba, po kterou je výstup na nule...), tak by se měla hned vedle ukázat sinusovka, jaké leze ze zásuvky, aby bylo srovnání. Tohle je fakt jako... moc. To je zcela mimo jakkoliv přijatelný výstup.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud blbě neměřím, tak jsem zjistil, že z těch UPS často leze na horní hranici toho, co většina spotřebičů snese - k 250 voltům. Takže po usměrnění s velkým kondenzátorem, což je u všech spínaných zdrojů s pasivním PFC (nebo bez), to bude trochu pila, ale jinak nic drastického, PWM pracující na o tři řády vyšší frekvencí tím bez problémů nakrmí transformátor tak, aby byl výstup OK. Rozhodně na tu chvilku co to sem-tam pojede na baterky. Tady potíž není.

Potíž je s aktivním PFC co dělá boost a pak těmi všemi motory - což je docela čatý případ, lidi tohle cpou k oběhovým čerpadlům ke kotlům. Velmi nevhodné, jednak veliký fázový posun (vysoký zdánlivý výkon), což vraždí UPS, a druhak humus co vraždí motor. Motory to kupodivu i přežívají, ale UPS poměrně často umírají po dvou-třech cyklech.

Mám s těmi snímky ještě něco v plánu, uvidím, jak to v redakci pořešíme. A co se týče aktivních PFC, s tím si chci taky hrát.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak doma mam APC CS650, na firme APC CS350 uz roky rokuce a stale vpohode, samozrejme vypadkov vela nieje a na ten cas dokoncit pracu alebo nudzovka to zatial nesklamalo. mam aj kotol, obehovku mam cez staru APC 250 este s tym velkym vypinacom vpredu, stara sunka. Vyberal som si UPSky podla akumulatora, do vsetkych mi idu 7,2Ah, co je take akurat pre moje pouzitie. ta UPSka pri kotle na drevo zatial no pblem, ono vypadkov az tak vela nieje a je to iba nudzovka, keby nieco, takze to tragicky nevidim, asi raz za 8 rokov tak poriadne zamakala /prikon obehovky cca 50W/, inak boli iba male vypadky aj to iba par a zase kebyze bude velky vypadok, par hodin, nato sa neoplati mat doma cely zivot nieco velke a mat to stale v poriadku /prinajhorsom pri dlhom vypadku 1den+ by som z auta natiahlol kabel, mam tam menič 12/230V/. ja a vsetci moji znami mame APC-cko alebo Fortron pri kotloch a vekla pohoda, je to iba jedna z ochran, kotol ma aj ine ochrany /dochladzovacia slucka a pod../ takze ja to odporucam, mam to 8 rokov, moji kolegovia aj viac a niky nebol problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo by tyhle levné UPS (Back-UPS ES, CS) nějak jednoduše upravit k zálohování právě třeba oběhových čerpadel? Napadlo mě použít třeba tlumivku, ale netuším, jestli to není blbost, a případně s jakými parametry...

Jinak dík za článek, taky se mi tu jedna taková UPS válí už nějakou dobu - jednoho dne se vypnula a začala pískat, pomohlo až vyndání baterie (odpojení od sítě nestačilo a vypínačem vypnout nešla). Pak nějakou dobu fungovala a pak už se takhle začala chovat prakticky pořád, takže bylo třeba sehnat náhradu (dal jsem tam Back-UPS RS 550 a zatím se zdá OK).

Taky mě celkem překvapilo to "chlazení", holt další kurvítko, resp. prvek, který zabrání tomu, aby se relativně levná UPS dala bez dalších úprav použít k dlouhodobějšímu napájení něčeho pouhým připojením akumulátoru s vyšší kapacitou. Podobně mě "překvapilo", že tam na není skoro vůbec řešená ventilace (děr jenom pár, a to ještě malých, podobně třeba u Back-UPS CS).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

netreba nic, hlavne treba si uvedomit, ze najcastejsie UPSka maju baterie 4,5 a 7,2Ah, ked si to vypocitas, zalohuje ti to len na kratky čas /bezna obehovka 50-60W cca 1,5hodiny pri baterke 7,2Ah/ takze vyberajte nie podla vykonu ale podla akumulatora, to je alfa a omega, cim vecsi, tym lepsie.... a ta "sinusovka" je fakt humus ale pouzitelne, obehovka je motorcek, on znesie vela, samozrejme trocha huci ale ked raz za rok ti to zalohuje na kratky cas, tak pouzitelne, vyskusane, ide to dobre. Kotol musi byt isteny dochladzovacou sluckou, to je dolezite. Bezny kotol na drevo /Viadrus a pod/ treba prikladat cca raz za 2-3 hodiny, takze zaloha na 1,5h mi prijde OK a na viac sa neoplati, mam to 8 rokov a nikdy som nepotreboval veciu zalohu a za 1,5h vecsinou v kotli aj prehori drevo a uz to nieje o hubu... takze beznu APC-ku s 7,2Ah k obehovke a je to, teraz je lacna a u nas frči ku kotlom na obehovky tato http://www.alza.sk/fortron-nano-600-d522382.htm ma klasicke zasuvky a akumulator 7Ah, nikdy neber s mensim akumulatorom !!!! /jedine, ze pripojis externe napriklad autobateriu ale podla mna zbytocne, ja som to zatial az takto za 8 rokov nepotreboval a poznam ludi, co nemaju vobec obehovky zalohovane, zase to netreba prehanat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to naštěstí nebylo nikdy potřeba, ale problém je, že v případě dlouhodobějšího výpadku si pak ani nezatopíš (je třeba oběhové čerpadlo a v mém případě i ventilátor ve zplynovacím kotli)... Takže i když je poměrně malá až mizivá pravděpodobnost, že to pojede několik hodin v kuse, i tak by bylo fajn takovou možnost mít (a něco mi říká, že to půjde vyřešit nějak sofistikovaně a poměrně levně :-) ).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale pojde, kup klasicku UPSku ako vravim, na hodinku mas vystarane a doma mas super zalozny zdroj, kazdy den ho testujes, dobijas, menis akumulator pravidelne a vola sa to automobil. Ja som tiez vela hutal, ako super by bola zaloha velka, ale naco, moji rodicia nemali zalohovanu obehovku roky, ja mam zalohovanu klasickou UPSkou 8 rokov. takze moja logika bola takato> na beznu zalohu mi staci stara UPSka s 7.2Ah akumulatorom a do auta som si napevno do kufra namontoval menic 12/230V. keby bol velky vypadok, tak natiahnem predlzovak z auta a mozem ponapajat vselico, niejen obehovky ale aj osvetlenie v dome, počítač, telku keby nieco... menic stoji 30-50 euro a auto mas pripravene stale. Investicia velmi mala, jedna UPSka cca 50 euro, napriklad ten Fortron a jeden menic do auta - super vec aj na stanovačku, chatu a pod, cena tiez cca 50 euro. Teraz to prave riesim, brat dokoncuje dom a tak to tiez riesime, ja mam napriklad na dome fotovoltaiku 2000Wp... ale iba na ohrev vody.... jeden moj kolega teraz tiez dokoncuje dom, stavia ho uz 4.rok, nema nejak nazvys..... a firma co mu instalovala kotol mu zalohovala obehovku nasledovne: obehovka na 12V, velky akumulator/autobaterka, inteligentne dobijanie a aj fotovoltaicky panel, investicia cca 400-450 euro. je to potrebne? kotol ma chraneny samozrejme dochladzocvacou sluckou pre extremny pripad a dat do zalohovania obehovky take prachy? UPSka 50 euro, on dal 500 euro a samozrejme ze bude musiet sa o to aj starat, menit akumulator a pod.... ja za 8 rokov som to nepotreboval a plno ludi nema nič a on ma doma super zalohovku a v penazenke prazdno.... treba s rozumom, prehodnotit okolnosti ale este raz, doma ma kazdy auto a to vam zalohuje o behovku aj na par dni a na bezny vypadok staci UPSka... a este jedna vec, co take by sa stalo, keby ste jeden den nekurili v kotle? mozno by sa manzelka potesila a trocha by vas zohriala pod perinou :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby bylo vidět, jak to na krátký okamžik nevadí a je to v pohodě. Voltcraft Energy monitor 3000 ihned od momentu zasunutí neměří napětí. Díky tomu je samozřejmě na nic, protože jaksi tuto veličinu rovněž potřebuje k tomu, aby to mohl s okamžitým proudem házet na hromadu příkonu/spotřeby (aka integrovat). Napřed jsem myslel, že jen jako můj multimetr značky El Cheapo není vůbec schopen to změřit, ale jaksi to nefunguje už ani na sinusovce…

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tve mě by fakt zajímal pohled do tvé dílny :-D

Na počátku zdejších článků o zdrojích tady na Diitu jsem si udělal jistý dojem (Fluke, Agilent, BKPrecision apod.), který se ale postupem času poněkud rozplívá. Nakonec je to trafopájka a bez TrueRMS multimetru. Nu což, hlavně že slouží.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No jo, kupodivu není nutné hned investovat desetisíce, aby člověk vůbec mohl začít, logicky se dá začít s horším a vypracovat k lepšímu. Ale vysvětlete to dneska vohnoutovi, že to není zařídit si živnosťák a druhý den nasrat kýbl mincí, a když to nefunguje takto, tak že taky není pravda, že to nejde vůbec. Přitom příležitostí je na každém rohu pět.

Tady kolega má sice Fluke, ale přitom měří to, co zvládne shit za 200 korun z Bauhausu, na papíře je elektrikář, ale má problém zapojit zásuvku a o pájení má úplně zcestné představy. Přitom to sice trvalo, ale má už milionový obrat…pak že to nejde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je zase druhý extrém.

Jinak pokud je silnoproudař, tak má celkem správně o pájení zcestné představy, protože v silnoproudu se nepájí (ačkoliv to někteří dělají a ještě si myslí, že to dělají správně).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na papíře, kvůli rozvodům pro UPS apod., ale reálně dělá tak na baterkách (takže většinou malé napětí, u větších sestav nízké) a fluke je tak na voko aby to jako vypadalo. Spíš myslím jak začne chytračit co se jak má pájet s lidma, kteří to dělají denně…

Když jsme u toho, osobně věřím pájenému spoji víc, jak mechanickému. Třeba ty fastony v zařízeních jsou občas peklo…přitom na místě, kde by ničemu nevadilo to připájet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Když jsme u toho, osobně věřím pájenému spoji víc, jak mechanickému."

To je právě to ;-) Při zkratu v závislosti na impedanci smyčky procházejí obvodem porudy několik tisíc ampér než zareaguje jistící prvek. Mechanické spoje jsou na toto stavěné a testované. Ale pokud někdo slaněný drát zapájí pájkou (místo, aby použil odpovídající trubičku), a tento vodič potom umístí pod šroub, tak v případě zkratu se pájka odpaří, čímž dojde ke změně (změnšení) průřezu toho vodiče a potom spoj nedrží jak má a může časem zahořet pěkným obloukem.

Mimochodem zkratové proudy v továrnách dosahují takových hodnot, že takto naindukované mg pole mechanickými účinky může celkem škaredě roztrhat kabelové žlaby apod.

Takže ono sice na první pohled vypadá pájený spoj odolněji než mechanický, ale v případě nestandardního stavu je to dost nebezpečná věc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Potíž je, když ten mechanický stojí rovněž za prd - to pak při normálním provozu může mít ztrátu, která se ještě uchladí, ale při zkratu se to taky roztaví.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pekny no, Behemot me opet potesil zjistenim ze mam dalsi smejd. Ted je otazka co za UPS koupit aby to nebyl podobnej smejd :(

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Osobně beru Eaton (vyšší verze), zatím OK. Doma starší AEG, zatím běží 3 roky..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen UPS. Me Behemotova zjisteni (diky za ne) docela desi. Muzu si dneska vubec jeste neco koupit, abych na to mel z bezneho platu a pritom ze sebe neudelal hlupaka, co kupuje smejd? Nebo si proste musim za par miliard koupit celou fabriku a nechat si to vyrobit na zakazku?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ad z běžného platu: Jestli to směřuje na cenu výrobků, tak bych právě doporučoval se na ni vyprdnout a koupit něco kvalitnějšího (bez ohledu na cenu), což se v průběhu let mnohokrát vrátí. Osobně se snažím kupovat výrobky o třídu vyšší než reálně potřebuji, což se mi jednak vrátí v podobě kvalitnější funkce a taky (při dobrém výběru), mnohem delší životností a tím i samozřejmně mnohem nižší cena za čas, než u výrobku s nižší pořizovací cenou.

Kam mířím, z doby našich tátů máme například zesilovače, reprobedny, fotoaparáty, objektivy, potom samozřejmě ruční nářadí (někteří lidé mají a používají ruční nářadí staré více než 100let) apod. Ty elektronické výrobky fungují už skoro 40 let a dá se jim krásně prodloužit život snadou výměnou diskrétních součástek. Můj "nový" necelých 10 let starý Marantz PM6002 si opravím i za 20 let, tam není nic speciálního, proprietálního. Takové výrobky se stále dělají a prodávají (ale ne v elektrosupermarketech, tam jdou na spotřební životnost záruka + den).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tou cenou jsem myslel to, aby to nestalo statisice, protoze to si pak nikdo krome par milionaru domu neporidi. Problem je dneska tu kvalitu poznat a najit. Kdyz vezmu zdroje, co tu Behemot recenzoval, vyhovoval by mi jen jediny - Seasonic SSP-350GT. Cenu bych unesl, byt vetsina lidi ne. Ovsem zase nema kabel na grafiku, coz ho vylucuje z jineho nez nenarocneho pouziti. A to je jen priklad. Jaky mam treba vybrat notebook? Auto? Mobil?
Z rucniho naradi mam zkusenost, ze jejich akumulatory jsou snad z blata. Pritom to staci vymenit za modelarske clanky a potom uz je to nesmrtelne. Pokud tedy prislisny kus lze rozebrat bez zniceni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si teď do herní mašiny pořídil 450RT (http://www.heronovo.cz/rozborka-zdroje-seasonic-ssp-450rt/), který PCIE napájení má. Tak třeba ten.

Nebo ustřihni 12V molex a dej si tam PCIE napájecí konektor ;-) Existují i redukce.

Vyměnil jsem ho za původní Seasonic S12II, který jsem chtěl použít jako zdroj pevného napětí pro jistou aplikaci, ale když jsem ho rozdělal a zjistil, že po více než 6 letech je stále jako nový (za tu dobu jsem vyměnil akorát ventilátor), a ty NipponChemicon kondenzátory měnit nemusím, tak půjde do nějakého dalšího PC. Tenhle zdroj mi tehdy poradil Ježek zde na CDR a určitě bude žít déle než 10let (ne Ježek, zdroj :-)).

Notebook používám Lenovo Thinkpady (aktuálně tedy T530). Původních IBM thinkpadů máme ještě na firmně několik, ale výpočetní výkon už nestačí požadavkům, takže leží na rozebrání ve skříni.

Auto nemám. Mobil mám 11let starou nokii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

RT už zrovna nemají dobré osazení…jinak není třeba nic stříhat, nechají se koupit redukce na PCIe, případně se dá rovnou připájet kabel po skončení záruky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Strihat zdroj v zaruce i neprijde jako dobry napad, navic viz Behemot nize. To spis redukci.
K Thingpadum bohuzel pristup nemam, osobne mam stary Della cekam, az budou delat lepsi. Ale toho se asi nedoziju.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já tam mám smajlíka ;-).

Jinak s Dellem máme horší zkušenosti co se týče kvality, ale na druhou stranu mají opravdu funkční next bussines day. Přijede borec, vymění i víc než se pokazilo, odjede. Celkem bez problému. Thinkpadů se tolik nereklamuje, ale když už, tak to stojí za to (moje předchozí T500 procestovala celou republiku, ztratila se, našla se, opraveno, anabáze na 4 měsíce).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že tohle "černé cosi" je opravdu šmejd...

Jinak tady mám různé APC Back-UPS 500,,Back-UPS Pro 650, Back-UPS CS 650, Smart-UPS 750 a další vyšší modely 1000-3000 ve stáří i více než deset let a stále spolehlivě slouží... asi se tenkrát ještě vyráběly slušné věci :-)
Aku jsou samozřejmě laciné CSB s pravidelnou tříletou obměnou.... ukázalo se to jako nejefektivnější řešení

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

APC Back-UPS 500 už mi 2 odešly asi po 5 letech na to, že přestaly dobíjet. Takže taky šmejd, i když lepší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Některé drží, některé ne. Spousta těch starých jsou off-line, některé line-interactive, ale pořád s humusem na výstupu.

Smart jsou ovšem údajně celkem držáky, byť teď tu mám na testování z firemní serverovny co prý zlobila, byl tam jeden 100uF kodnenzátor, co se pomalu vydal do zadku, praděpodobně to bylo ono.

Kvalitní akumulátory vydrží podle mě i v těchto věcech 5+ let, teď jsme měnili Panasonic, které v on-line Victronu poklidně odešly po devíti letech…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Smart 3000VA v práci postihl "čínský efekt" - výkoňák se propálil deskou.. :D

Já už APC moc nevěřím, doby starých "plechových" APC, které vydržely 15 let fungovat už jsou dávno pryč.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zatím se zdá, že drží Eaton a Victron.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To bude veselo az se tenhle bazmek stretne se APFC zdrojem od kvalitaru jako je EuroCase nebo podobni. Fuj.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No, ještě veseleji bude, až se to střetne s „line interactive“ UPS Eurocase za ~tisíc korun. Tuhle mi čtenář dával echo, že to existuje, koupil to a hned se to málem rozteklo už při nabíjení. Když to zatížil, zakouřilo se z toho za pár sekund…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na to ze se zabyvas opravami casto, tak me docela prekvapuje, ze jeste nepouzivas teplovzdusne odpajeni + odsavacku, lze to udelat i podomacku celkem jednoduse...
v dobe, kdy jsem opravoval desky SMEP+prislusenstvi, tak jsem klasickou trafopajku temer nevyuzival, mikro tak na 50% a zbytek jsem delal u spriznene firmy, kde mely podomacku udelane "profi" zarizeni....
BTW: v te dobe delat ctyrvrstve PCB / disky Memorex / trafopajkou by ani neslo....

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Zatím se skoro všechno, jestli to není úplně šmejd, dá dělat trafačkou. Maximálně pořídím ještě 75W na menší věci :D Horší jsou hlavně SMD komponenty, které jsem skoro nedělal, ačkoli přibývá. Mno, pravděpodobně dojde brzy k výraznému rozšíření, pokud ano, bude info…

Jinak fén musí být ten miniaturní, jinak se zahřeje půlka desky a malé součástky klidně odletí.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

V praci mame jednu vadnou APC 2200XL. Hledanim na netu a ohledanim mista cinu jsem zjistil, ze zde bylo zarucni inzenyrstvi privedeno k dokonalosti. Jediny odpor, dimenzovany na maly vykon, zpusobi destrukci celeho zarizeni. 20 vykonovych tranzistoru, vcetne budicich a ridiciho svabu poslo s dymem. Cistokrevna konstrukcni chyba, kterou nikdo v celem procesu vyroby a kontroly neodhalil. Zakazkove integrovane obvody, takze APC pujde na soucastky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kondenzátor s ESR 27.7 Ohmů jsem tedy ještě neviděl.

Nový Samxon RL 1uF 50V - 0,99uF 1850mOhmů (tak jo, 1uF to ještě změří, 0,47uF kondíky už měřit ale domítl )
http://postimg.org/image/wcxlhszdz/

Nový Samxon GK 47uF 25V - 45,86uF 220mOhmů
http://postimg.org/image/l1jrxpiyx/

Nový Samxon URL 1000uF 6.3V polymer - 1134uF a pod 10mOhmů ESR:
http://postimg.org/image/3tae9ix05/

...

Dokonce i vypájené hrůzy mívají většinou řádově lepší parametry, odpor ESR v ohmech (dokonce blížící se ke třem DESÍTKÁM ohmů) jsem ještě neviděl. Je ten kondík ještě k dispozici? Znovu tu hrůzu změřit? Něco takového se totiž jen tak nevidí... a já jsem skutečně překvapen...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I nové GP malé kondenzátory, řekněme 0,47 uF a méně, mají třeba už kolem 10 ohmů. Velká napětí rovněž.

Teď jsem dělal zdroj z iMac G5, Celetronix, NCC KZE, taky 27+ ohmu. Vedle toho byl PAG 150 uF/400 V na kaši, najdi si to na BadCaps, psal jsem do vlákna s těmi Celetronix sráči z G5.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já se na tyhle nové šunky vykašlal. Má tu galerii starých ups až po novější modely. Poslední dobou jsem měl tu možnost narazit na samé hezké onlinovky. Takže mi desktop zálohuje jedna, druhá (starší) odpočívá. Server mi krmí stará line-interactivka s docela poctivou výrobou a poměrně složitou logikou (velmi nízká, ba prakticky nulová integrace obvodů)... Spolehlivost vysoká, rozhodně lepší, než současná produkce APC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rozborku BackUPS 700 ES jsem dělal před cca 3/4 rokem (http://www.heronovo.cz/rozborka-apc-backups-700-es/ -- včetně průběhů normální sítě a taky výstupu APC Smart UPS). Jedná se o můj vlastní 7 let starý kousek a musím trochu nesouhlasit s tímto článkem.

Na to, že se jedná o to nejlevnější, což jde u APC koupit (a ještě nazývat UPSkou), je to podle mého názoru dobrá UPS (autorovi doporučuju se mrknot například na Orvaldi :-)). Jasně, neměřil jsem kondenzátory (které ale po 7 letech a v této cenové kategorii mají celkem právo být mimo) apod, ale celkové provedení desky a použitých součástek se mě osobně prostě líbí v porovnáním s provedením jiných zařízení ze stejné kategorie za podobnou cenu. Mám na mysli například ATX zdroje z té doby apod.

Ano, průběh napětí na výstupu je strašný a ochrana "chráněných" zásuvek prakticky neexistuje (ale tato problematika je mnohem složitější a je nutné mít další ochranu proti přepětí (6kV přívod, 4kV hlavní rozvaděč, 2.5kV podružný rozvaděč a 1.5kV zásuvky citlivých spotřebičů (tohle je napětí, které se reálně může dostat až do spotřebičů a proti tomuto jsou ochrany ve spotřebičích stavěné, pokud takhle kaskáda neexistuje, dostane se do spotřebiče až 6kV a s tím žádná ochrana ve spotřebiči nic nenadělá))), použitý akumulátor si každý soudný "kutil" vymění, chladič mosfetů není chladič apod.

Pochopitelně, kdo chce, tak může sáhnout po Smartce (která má, nebo měla, zase jiné neduhy). Ale v každém případě bych byl rád, kdyby i ostatní komponenty vydržely 7 let (z doby pořízení té UPS už nemám vlastně žádný další HW, vše odešlo).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, vždyť je to offline věc, skutečně jen prodlužovačka s baterkou. Navíc tady se nejedná o žádných sedm let, měl jsem zatím k opravě čtyři a nejmladší zemřela snad po třech letech nebo co.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Člověče, vždyť je to offline věc"

Já vím.

"Navíc tady se nejedná o žádných sedm let"

U mě ano. Nedokáži ale posoudit, zda se v průběhu těch let změnila výroba, nebo mám prostě štěstí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Urcity cas sme pouzivali tieto zalozne zdroje(niekolko desiatok kusov) pretoze ma klasicky vystup. Postupne vsetky odchadzaju(kazda vydrzala minimalne 3 roky). Autorizovany servis APC ich neopravuje a povazuje ich za "nevydarenu" radu UPS. Porovnatelna rada CS ma minimum poruch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, já snad ošidím své děti o mou přítomnost, ze skříně vytáhnu oscák, opráším ho a projedu celý "UPS-ový park"... abych se podíval, co z které opravdu leze :-)
... a asi i na induktivní zátěži, když už tady padla ta zmíňka o zálohování kotlů a oběhových čerpadel.

Mimochodem "pajšl" z nějaké 650-ky od APC (poslední výkonový model s aku 12V) mám v autě jako měnič a udržovací nabíječku. Když byla krize, tak malá vrtačka z toho jela... a že se odvrtávaly v Mongolsku štefty na motoru na druhém autě... a zda se to odvrtalo na sinus, pilu či obdélníky nám bylo opravdu jedno :-) ... ono vyhlídka na cca 350km na laně mimo slušné komunikace není nic moc...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak za pořízení oscilogramů, co z těch UPS vlastně leze, se taky přimlouvám :-). Dost mě to zajímá... kdysi jsem to taky někde hledal pro ty levné UPS, APC uvádí něco jako "stepped sine-wave aproximation", pod čímž bych si představil trošku kostrbatou sinusovku, ale ono houby, je to "modifikovaná sinusovka", takže vlastně obdélník s určitou dobou napětí v nule :-/.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak co se tyce klasickych tak CS500 s 7,2Ah noname baterii, baterie 4+ roky, UPS 8+ let mi zalohuje sitove prvky,kamerovy system a nouzove osvetleni celkove 60+30+60W, ale pomalu se to projevuje a budu se do ni muset podivat, neb jede i desetkrat do tydne v ruznych intervalech a uz se mi letos jednou kousla a vypla vystup.

Druhou tu mam CS650 s autobaterii, ta zalohuje velkej komp a ledku TV co pouzivam i jako monitor, bezna odber sestavy 120 - 200W podle denni doby/autom jasu TV, udrzi ji 3 az 4 x 15minut, tech 15 minut ma jako limit, takze se po nich vypne, zrejme je to ochrana ve fw prave proti zniceni vykonovych prvku prehratim, docela rad bych to nejak obesel, chlazeni si pak upravim.

Pak tu mam 2 mrtve ES550, u kterych se projevuje ve clanku zminena zavada, uz tu lezi minimalne rok, ale mam jeste jednu funkcni ES700 kterou vicemene taky napouzivam tak jsem se nedokopal k oprave.

Tak ted me tenhle clanek dokopal k tomu, ze jsem objednal kondiky a pustim se do nich, jsem sam zvedavej kolik toho po oprave najedou, projedu i tu sedmistovku a vsechny tri hodim kolegovi do kanclu na pilu, tam budou pod zatezi porad tak jsem zvedav jak dlouho prezijou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Má někdo zkušenosti např. s CyberPower Value SOHO 600ELCD ? Ta hrůza se ani nezapne při obnovení napětí v síti. APC SMART-UPS 1500 jsme už měnili 2x, pokaždé smrt krátce po záruce. Uvedené CyberFort v mém okolí také nemají nejlepší pověst. Existuje nějaká kvalitní ups do 500mm racku v cenové hladině APC smart-ups 1500 ? Dík za rady.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

šel bych do tohoto: http://www.czc.cz/eaton-5px-2200i-rt2u_2/92489/produkt

ale ten 50cm rack, hm... :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Diky, pridam do zalozek. Vsiml jsem si ze eaton tu jiz byl zminen snad nekolikrat. Cena je OK. a rack nakonec taky bude nejspise min 60cm. Jeste by to chtelo LAN management.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Karta se do toho dá IMHO koupit, stojí tuším okolo 6-7 litrů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No ja tu mel nedavno jeden APC (takovy dlouhy, nevim, co to bylo ale taky neky cybercosi), vubec nejel, do zasuvek nesla elektrika. Vnitrni deska vypadala hodne podobne, nic nebylo vyvalene, tak jsem to neresil, odstrihl kabel a vypinac (to mi pripadlo, ze bych jeste mohl pouzit) a putoval do dvorecka:) Stejne k tomu ani nebyla baterka, tak co s tim. Behemote, vyplati se ti to takhle vubec spravovat? Doufam, ze se tim nezivis:o) Vzdyt to zabere hromadu prace a hlavne casu a vysledek je, ze to sice mozna jede, ale za chvilu tomu chcipne baterka (ktera je drazsi nez nova UPS) nebo zas neco jineho.
Zajimalo by me, jestli tam daji aspon za padesatnik tepelnou pojistku, kdyz ten cinsky kram uz zacne horet, tak aby to aspon odpojilo od elektriky:o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Čínský shitózní baterky stojí 300, Panasonic 750 (9 Ah) a vydrží tak těch 5+ let. Samozřejmě jen blázen koupí za litr originální pack, což je CSB se samolepkou APC. Přijde mi to celkem rozumný, samotná UPS dneska stojí tu dvojku a po repasi to s velkou pravděpodobností bude zacházet jen na baterky. Jinak se uvidí, jak bude zájem, budu teď dostávat i vyřazené UPS, když to budu dávat třeba za půlku co stojí nové se zárukou, jsem přesvědčen, že to lidi budou brát.

Pojistky bývají uvnitř transformátorů, jen se to nesmí poddimenzovat jak to dělal Genius u beden, je to úplně první vrstva vinutí. Zevnitř ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by se mi jich par hodilo, potrebuju aby to melo seriak pro spravu. Tedka jsem kupoval dve APC 350EI, ale kdyz budou starsi kousky s novejma baterkama, budu rad za nabidku. r-man at seznam.cz .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz koupis top kondiky tak vyjdou na stovku, primerena HTcka s dobrymy parametry vyjdou na 35 korun, plus odhaduju hodinu letovani pro laika, nutne vybaveni je pistolovka/hrotovka a odsavacka.

Kdyz budu prehanet tak za 500,-(zapocitano 300 za baterii) mas UPS lepsi nez byla nova, vzhledem k tomu ze takhle mrtvou snadno od nekoho dostanes zadarmo, ja dostal 2, tak se to urcite vyplati. Nova stoji 2200,-. To je vyznamnej ekonomickej bonus, ani o ekologickym nikdo polemizovat nebude.

Jedinou otazkou je jestli ty kondiky jsou jedinou slabinou, to je taky duvod proc jsem se k te oprave tak dlouho neodhodlal...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lepší jak odsávačka je dentální pátradlo :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Udelej clanek o tom, co vlastne mas za HW k tomu, abys takove veci opravil. A treba i kde jsi cerpal znalosti. Mam za sebou elektro, ale VS, takze tohle je pro me magie:) V jednu chvili jsem nejake zakonitosti v obvodech v simulacich v pspice videl, ale to uz je hodne dlouho:o) Ted uz bych nezvlad ani prevodnik TTL na nejake relatko a to jakoze by se to jooo hodilo:)
Priznam se, ze recenze zdroju me moc neunaseji (minuly tyden jsem kupoval podle ceniku ten prvni:), zvlast kdyz se tam nepise, proc je neco spatne:) ale jinak clanky o elektronice by tu jiste odezvu nasly. DIIT/CDR uz davno neni jen o IT, vetsinu tu tvori Jezkovy nesmysly ala blesk s durazem na proklik a nejake recenze stupidnich her, ktere snad necte uz vubec nikdo, tak by to byla vitana zmena:o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Třeba něco jako jak jsem koupil na burze za 50 korun Chieftec CFT-1200-DF (byť bez kabeláže a deklu s větrákem) s vyblitejma kondenzátorama a pokud projde i zátěží, prodám ho tak za 2k5+? No ale to mi budou nadávat do hnusnejch buržoustů a vůbec :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlasim Success :-)

2 x ES550 opravena, 1x ES700 s novymi kondiky

Je legracni ze rozdil mezi 550 a 700 je ve dvou kondikach, ve dvou odporech a ve velikosti hlinikovych bloku na vykonovych prvcich, 700 je ma 2x tak velky :-). jo a 700 uz ma zeleny PCB

Vzhledem k tomu ze jsem nemel dlouho v ruce pajku tak byl odhad spravny, 2 hodiny na 2 kusy.
Ale musim se pochlubit, nic mi z desky nevylezlo, zadne spoje se neposkodily, cista pracicka.

Takze jeste jednou dekuji za impuls a dobry clanek. Ted jsem nasel na tipa.eu celkem slusny cinsky baterky za 330,- tak je objednam a pujdou holky do sveta.

PS: Dentalni pátradlo se neosvedcilo, ma kratkou spicku, s odsavackou je to cista pracicka. Muzes to vzit jako tema pro clanek, co si objednat za 1-2 USD s ciny :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dělá se to v různých velikostech, mám ta dlouhá, tenká.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tak já musím nahlásit neúspěch po výměně všech kondíků to (chrčení / pískání / strašný randál) dělá dál... nějaký další tip na co mrknout? kontakt u vyměněných kondíků zdá se být vždy na obou stranách ok, polarita je taky ok ... :(

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hlásím úspěšnou opravu, původní projev problému byl, že po připojení baterky začala UPS nekontrolovaně chrčet/pískat nebo jak to nazvat, a nešla vypnout, přestala až po opětovném odpojení baterky. Teď už je vše OK po výměně většiny elektrolytů (až na ty 4,7 uF/450 V a 330 uF/25 V, ty jsem bohužel neměl) za Nippon Chemicon :-). Takže ještě jednou díky za článek, Behemote.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pískajúca ES 700, po výmene kondenzátorov OK. Akurát teraz nepípa, ani keď prepne na baterku pri výpadku siete. Neviem, či sa to dá vypnúť softwérovo, dátový kábel mi nebol dodaný.
Za článok veľmi pekne ďakujem. Všetky články, ktoré som na vašej stránke našiel, sú na vysokej úrovni.
BF500-FR pískala Overload, po výmene kondenzátorov OK

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.