Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Atom Apollo Lake je až o 30 % rychlejší než Braswell

To byl v mobilu tak slabý ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je ARM u výrobců zaběhlý, nemusí být Atom slabý - stačí, aby byl "nedostatečně lepší". V kombinaci s tím, že ARMy jsou k dispozici i jako logické bloky pro běžné výrobní procesy, byste v podstatě od výrobců žádal, aby prodávali něco, co sice není pro nikoho viditelně lepší, ale zato se to složitěji navrhuje a vyrábí. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale Atomy boli rozšírené, teda aspoň u niektorých výrobcov. Intel "investoval" viac ako miliardu dolárov ročne do úplatkov, aby boli používané namiesto ARM. Neviem presný počet zariadení, ale za miliardu ich muselo byť dosť. Prečo by ich potom napríklad taký Asus opúšťal, keď softvérovú podporu mali vlastne hotovú?

Stačilo aby použili x86 aj v novej generácii, ale oni namiesto toho prešli na ARM. Bol teda ARM viac ako "nedostatočne lepší", bol tak dobrý aby stál za zmenu platformy? Myslím že si nato už odpovedal :D

A tá druhá veta môže platiť pre výrobcov bez vlastných tovární, ale Intel tie Atomy navrhne aj vyrobí, predáva tak už len finálny SOC.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tazko povedat preco Asus opusta Intel ale osobne si myslim ze to skor bude otazka SW nez samotneho HW. Staci sa pozriet za ake ceny tlacil Asus tie svoje Zenfony. Za tu cenu to je brutalne nadupany telefon ktoremu tazko moze nieco konkurovat (iste nieje to top kvalita ale stale sa treba pozriet na cenu). Skor bude problem samotny Android. Sice beha na x86-64 intelackych CPU ale nieje to idealne, stale sa najde dost aplikacii co pada alebo vobec nefunguje. Google na to tiez nejak zurivo netlaci aby vyvojari vyadavali podporu okrem ARMu aj pre Intel. Pri aplikaciach napisanych cisto v Jave az taky problem nieje, horsie je to s appkami co maju vlastne binarne kniznice. Vdaka tomu Asus musel asi enormne usilie a financie investovat do sw - prepisy, updaty atd. a na samotnom HW zasa asi az tak vela nezaraba aby sa to vyplacalo. Pritom sa divim ze nevyuzili prave to ze je to Intel. Mohli sa napriklad spojit s vmware a rozbehat virtualizaciu.Ktory telefon umoznuje beh viacerych OS?Iste je otazne ci by zaujem a predajnost takehoto riesenie bola adekvatna ale dali by sa najist dalsie vyuzitia intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavný problém bol v tom že Intel má horší výrobný proces ako ostatní. Výsledné SOC bolo príliš veľké a teda aj drahé a žravé.

Je to veľké ako desktopové Skylake, teda okolo 120 mm2. Pre porovnanie, jedno jadro A72 má jednotky mm2, a 10nm A73 dokonca len 0,65 mm2.

Žravé to je. Intel síce uvádza hodnoty TDP ako 4,5 W ale podľa tabuliek to platí pre frekvencie okolo 0,8-1 GHz. Pri vyšších frekvenciách to už ide cez 6W, 15W a vyššie, podobné hodnoty ako podtaktované desktopy. Navyše Intel pod pojmom TDP rozumie TDP pri "typickom", nie maximálnom vyťažení. To má samozrejme vplyv na výkon.

Takže Intel síce mal celkom výkonné mobilné SOC, ale tiež neskutočne drahé, a aby bolo výkonné tak sa montuje do aktívne chladených Surface. A aktívne chladenie v mobiloch a tabletoch je myslím celkom FAIL.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

fiha, to uz sa mozno pomaly bude blizit k vykonu core2duo z pred 10 rokov

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proc pouzivaji cinani ten divny a totalne neesteticky font pro psani nasi abecedy? Nikdy jsem nic jineho nevidel - v jakekoliv prezentaci nebo dokumentu. Nemaji cit pro tvary pismen ? :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je pro ně asi čitelnější, jsou naň uvyklí (i ze škol apod.), viděl jsem jej i na obalech od potravin apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked sa pozriem na dnesne CPU tak mi je az do placu.Podobne ako v nedavnom blogu tu na DIIT mi zacina tak trochu chybat doba Pentii(MMX),Pentia2. AMD K6 uz tak moc nie lebo tam to AMD zacalo hyzdit roznymi prepoctami na IPC, aj ked to stale este bolo fajn oproti dnesku. Dnes kazdy vyrobca vyhrli o kolko % je vykon vyssi ale realne to je uplne mimo. Frekvencie sa aj tak moc nehybu, IPC ke kadejak ratane na jadro a este sa do toho zamiesa Hyperthreading pripadne nieco ine no a cele to tlaci powermanagement. Nakoniec clovek ma v reale sice nejaky vykon ale dosahuje ho tak maximalne 10% vypocetneho casu lebo inak procesor sa furt "ladi".
Dnes mame 8jadrove SoC v telefonoch s papierovo neskutocnym vykonom ale ked to clovek vyzhavi tak za 5 minut zacne telefon vykrikovat ze je prehriaty a konec zabave, takze je aj tak realne ten vykon nepouzitelny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Goldmont (APL, Broxton, Denverton) prinasa do Atomov mnohe prvky zo Sandy Bridge arch.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ideální by IMHO bylo značku Atom zrušit a nahradit nějakou jinou a odlišit tím, že se jedná o jinou technologii, která vychází z Core2Duo atp. Atom je pro mně synonymem lacinýho šmejdu a zatímco v mobilu nebo tabletu bych ho snes, tak v jiným/větším zařízení v žádným případě. Od začátku to byla habaďůra, jak vytřískat peníze ze zastaralý architektury.

Na druhou stranu to, že se Intel takhle střelil do nohy je možná dobře, aspoň mají šanci jiní výrobci jako ARM nebo AMD mimo androidí platformu. Jinak by byla jeho dominance totální a spotřebitel by v podstatě neměl na výběr.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No a kde jsou tabletove atomy (~2W)? Nebo pro tuhle iteraci necha cherry trail?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Inu z nuly se dobre roste. Bohuzel porad je to odpad. Skoda, ze taky neuvadi srovnani s necim soucasnym jako iCore, nebo naopak s necim pouzitelnym z minulosti, treba CoreDuo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukončit tyto produkty je podle mě špatné rozhodnutí. Protože když se podívám co dnešní běžný maminko/tatínko uživatel potřebuje (web, přehrát video na sledujserialy, befun apod. kouknout do mailu a použít Skype) tak tito lidé prostě nebudou kupovat i7 ať si to Intel přeje sebe více. A je jen otázka času (už se pravděpodobně stalo) že přijde i odklon od "velkých" operačních systémů jako třeba W10 a pak se nám koncová zařízení promění na Chrome OS, Remix OS a iOS zařízení která právě poběží na ARM a ejhle, už nebude potřeba x86.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Docela by ma zaujimalo podla coho definujete "velky" a pripadne "maly" OS. Chrome OS je postaveny na Linuxovom jadre a vpodstate aj okolo GNU Linuxu. Remix OS zasa na Andoride co je zasa kolecko okolo Linuxu. iOS vychadza z OSX co je zasa NexSTEP s Mach kernelom smrncnuty Unixom a programovany ObjectiveC. Vsetky tieto OS maju nejaky kernel a okolo neho API. To je v zasade jadro OS a pri spominanych 3 OS (ostatne aj Windows do toho spada) to je krpata cast samotneho systemu (teda ak berieme kolko miesta to zabera). Ten bordel naokolo sa da v kazdom OS pekne nabobtnat - rozne API, frameworky, kniznice, GUI atd.
Dnes je zasa skor trend centralizacie a manifraimov akurat ze teraz sa tomu inteligentne nadava Cloud.
A co sa tyka jazykov a API, programovat v kompilovanom prostredi alebo nejakom VM uz nieje dost "cool" a frcia rozne scriptovacie jazyky kde metodou pokus-omyl (rozumej nieco copy+pastnem do zdrojaku, uploadnem na srever a rovno vidim v browsery ci mi to system zozral. Spolu s tisice zakaznikmi na prodkucnom web,no a co. Dnes treba vydavat vsetko rychlo...) sa nieco zlepi. No a nehovoriac ze uz z toho blbnu aj stary konzervativci a snazia sa za kazdu cenu narvat uz bez tak z docela zaprasenej syntaxe nove cool ficury (ze c++, o tebe hovorim).
Takze mozno ze na strane klienta uz ten vykonostny poziadavok nebude tak kruty ale vykonne budu stale potrebne. A zasa z dnesnym trendom bastlenia aplikacii bude stale treba aj vykonny desktop a vlastne aj mobil (staci sa pozriet na "optimalizaciu" a "kvalitu" Androidu a ich dalviku/art).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.