Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple a HTC se dohodly: licenční smlouva na 10 let je tu

HTC-WP-8S-4F-multicolor
Ač by člověk mohl mít pocit, že Apple by klidně zažaloval i sám sebe, kdyby z toho koukaly peníze, často je jeho cílem spíš vzájemná dohoda, která mu zpřístupní technologie nepřítele. Jedna taková dohoda byla právě uzavřena se společností HTC, přičemž její platnost je příštích 10 let...

HTC vedla s Apple poslední roky poměrně dost právních bitev. Obě firmy ale asi shledaly, že výhodnější a levnější pro ně bude se domluvit a pokračovat dál v normálním životě. Nebo možná už právníkům Apple přerostl chaos v hromadách dílčích žalob přes hlavu a potřebovali smést se stolu co nejvíc nepořádku, aby se mohli plně soustředit na jiné spory … třeba ty se Samsungem.

Každopádně Apple a HTC dosáhly globální dohody, která zahrnuje ukončení všech vzájemných soudních sporů a desetiletou licenční dohodu. Licence se vztahuje na současné i budoucí patenty vlastněné oběma společnostmi, nicméně podrobnosti jsou uchovávány v tajnosti. Prohlášení šéfů obou firem (Tima Cooka za Apple a Petera Chou za HTC) samozřejmě vyjadřuje obligátní potěšení nad tím, že je vše urovnáno.

Asi netřeba pochybovat o tom, že pro Apple se toho moc nemění: po současném iPhonu 5 přijde jistě iPhone 6 a další, ale co HTC? Přeci jen v Androidím světě poměrně slušně začíná kralovat jihokorejský gigant Samsung, pročež se hovoří mimo jiné o tom, že HTC by mohla posílit třetí tábor, kde zatím ne moc úspěšně válčí Nokia, a sice Windows Phone. Jisté však je, že HTC má minimálně pro příštích 10 let klid. Tedy od Applu, kdo ví, jestli se nedočkáme i vzájemných žalob s jinou firmou ;-).

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Apple a HTC se dohodly: licenční smlouva na 10 let je tu

Pondělí, 12 Listopad 2012 - 19:50 | De | Vždy žasnu, když vidím známého, co si koupí...
Pondělí, 12 Listopad 2012 - 18:27 | Pety | Ale to jsou výjimky, těch pár naivů, co se...
Pondělí, 12 Listopad 2012 - 13:33 | renoor | Hurá, konečne sa môžu v HTC začať sústrediť na to...

Zobrazit diskusi