Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Applu hrozí pokuta $450 milionů za manipulaci cen e-booků

zkrz na zkrz prohnilá společnost a hl*upí lidé ji stále podporují, není divu, proč je svět tak zadlužen.....

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

tak ako každá iná veľká spoločnosť. neviem prečo sa tomu svet ešte čuduje.
takéto dohody sa dejú bežne, a príde sa tak na 1 z 1000

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft je další krásný příklad plný korupce a podplácení

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Svet je zadluzen pouze proto, ze lidi si zvykli prozrat letos i to co vydelaji pristi rok. Navic Homo Sapiens je uz dost nebezoecne premnozen (nekdo nejak spocital, ze planeta dokaze uzivit pouze 800 milionu obyvatel).

Apple je ale zrovna jedna z firem, ktera se zrovna takhle nechova.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Já mám sice k výrokům soudů až patologickou nedůvěřivost, nicméně informace o těchto praktikách Apple jsou součástí obecného povědomí, nevidím tedy šanci Applu rozsudek zvrátit růžově.

Zásadně nesouhasím s tím, že se nenažraně Apple nechová.

Pamatuji si velmi dobře, jaký boom nastal, když Apple povolil "klony" - tedy hardware, které nebylo přímo vyrobeno Apple, během éry PowerMaců, když mu teklo do bot.
Jakmile klony nižšími cenami a dostupností a konfigurovatelností vyhrály a vytáhly Apple z propasti, tak je bez milosti zařízel a zase klonování zakázal, aby byl jediným výrobcem HW i SW.

Pokud většina lidí vidí M$ jako nebezpečný monopol - co je pak Apple, jenž si monopolizoval ne jen OS jako M$, ale dokonce i HW?! Jak bychom asi nadávali na M$, kdyby jako jediný vyráběl i hardware? To si neumím představit. Asi by zkrachovali jen na nenávist lidí.
Ale Applu to s jeho kecy a marketingem prochází.

Že vy si, člověče, stoupnete do fronty na iPhone 83?!
http://www.youtube.com/watch?v=GXr1kmuqGcU
;-)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Zaujala mě myšlenka, že si Apple zmonopolizoval nejen OS, ale i HW...asi už hodně pamatuju, ale to, že dodavatel HW dodává i svůj OS pavažuju za něco zcela běžného, ať už ve formě interpretru Basicu v ROM + pár assemblerových rutin na 8bitových počítačích, nebo ve formě OS v dnešním pojetí u 16bitů jako byly výrobky Atari, Commodore nebo právě Apple. Umožňuje to sladění OS a HW, ze kterého profituje uživatel, vyšším výkonem nebo větší výdrží provozu na baterie. To je mi ma výrobcích Apple sympatické, sladěný OS bez zbytečného bloatware, který přibalují výrobci HW s Windows.

Jedním z modelů, jak by to mohlo vypadat, kdyby si MS vyráběl i HW je současná situace na trhu tabletů nebo smartphonů...možná by byl svět pestřejší bez monopolu a vývoj by byl hnaný kupředu konkurenčním bojem.

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

Uff. Ja mel do dneska za to, ze se Apple do svrabu dostal prave proto ze povolil vyrobu "klonu". A prave proto do toho uz nechce znovu jit.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Ne, bylo to právě opačně. Apple byl po přechodu z Motorola 680x0 architektury na Motorola + IBM PowerPC architekturu procesorů ve vážných problémech. Emulace byla relativně pomalá (PowerPc Macy pak nebyly rychlejší než 680x0 Macy) a nativně PPC aplikací bylo relativně málo. Stejným problémem si prošla Amiga, jen to řešila jinak (PPC byl přidán jako další koprocesor, což bylo dražsí, ale zajímavější řešení, nevyžadující emulaci 680x0 kódu - OS a staré aplikace bežely na nativním 68040 nebo 68060 procesoru a nové PPC aplikace prostě jely na 603/604e PPC procesorech, ram byla sdílená pro oba procesory, speciální chip-ram (2MB) na základní desce zase sdílely 3 koprocesory Amigy a kupodivu to fungovalo).

Proto povolil klony, ty situaci zachránily a pak je obratem zase zařízl, jak se situace stabilizovala a zákazníci přesli na PPC. Po pár letech se situace s přechodem PPC -> x86 zase opakovala...

Pravdou je, že PPC procesory byly fantasticky rychlé na jednoduché bitové přesuny a operace, takže Photoshop nebo třeba 3D řežba Marathon na nich jen letěla. Výpočední výkon (RayTrace) ale měly x86 procesory lepší, takže tady není nějaký "jasný vítěz", ale přesto "velké modré" s PPC časem ujel vlak a Apple to pochopil...

Nicméně Photoshop v3 na Macu uměl víc věcí než Photoshop v6 na Win a bežel na 603e bez L2 (!) a s 32MB ram (jenže také třeba s SCSI diskem atd.) minimálně 2x rychleji když došlo na 100MB + skeny před down resizem, aby se odstranilo moaré, než na Athlonu 1GHz a 256 nebo dokonce 512MB ram PC. Nemyslím si, že by PPC procesory neměly výkonově na dnešní požadavky, ale už se holt stalo...

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

A byl by nejaky zdroj?
Protoze vsude se docitam ze jako jo, Apple si od toho sliboval zvyseni obsazeni trhu a zejmena zvyseni svych zisku (coz se sice na kratkou dobu stalo, ale podle infa to netrvalo ani rok), ale ze se to nakonec zvrhlo smerem a la IBM PC (nikdo nekupoval od Apple. Vsichni kupovali pouze klony), takze to Jobs, ktery mel o dalsi rok prijit zpatky do Apple (tedy v dobe kdy bylo Apple fakt v exkrementech), zarizl. Neco ve smyslu ze Apple je preci vyrobce (tedy "vyrobce") HW a nikoliv SW (ten ma byt pouze pro zkompletovani k HW).

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Co se Amig týče, Commodere nikdy oficiálně na PPC nepřecházel, PPC byly implementovány do Amigy jako rozšiřující karta třetích stran, např. Phase5

Co se týče klonů Maců, klony Applu finančně vůbec nemomohly, proto byly zaříznuté.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

"Navic Homo Sapiens je uz dost nebezoecne premnozen (nekdo nejak spocital, ze planeta dokaze uzivit pouze 800 milionu obyvatel)."

něž něco podobného řeknete, tak se radši nad tím zamyslete. Ano, lidi se přemnožili, to je fakt. Ale těch 800 miliónů je opravdu špatný vtip.
Pokud by to opravdu tak bylo, tak by jsme dávno téměř všichni už umřeli, protože jsme už 9x ten limit překročili (teď jsme někde nad 7,2mld lidí)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

No kdybych to měl komentovat čistě podle přírodních zákonů, tak myslím, že je vše v pořádku - prostě je nejsilnější protože dělá všechno proto, aby byl, a když si nějakou pozici vydobude, tak ji i využije (například v tomto případě tak, že je pro nakladatelství dost silným partnerem na to, aby takovou dohodu uměl spáchat). Nevím nad čím se kdo diví, Darwin funguje.
To, že se vyskytují slabí jedinci, kteří si do úst berou slova jako "morálka", "etika", "nenažranost" atp. je jen přechodný jev, než je ti silnější, kteří takové zbytečné skrupule nemají, převalcují a donutí vyhynout. Apple je svébytné uskupení jedinců, kteří se dobrovolně a plně ze své vůle na něčem dohodli a v tomto případě se dohodnuli i s jinou skupinou a podle toho jednají a nikdo jiným jim do toho nemá co kecat. Sílu, se kterou to prosazují, si - bez skrupulí sice, ale tvrdou prací - vydobyli a nadávat jim ted je totéž jako zavírat pro jistotu všechny nabušenější holky a kluky z posilovny, protože svojí silou mohou někoho zastrašit tak, že jim své peníze a šperky dobrovolně rád vydá, jen aby přežil.
Přiznávám se bez uzardění, že takovýmto výše uvedeným kandidátem na vyhynutí jsem i já a nadávám za to svým rodičům kudy chodím, že mě vybavili takovýmito - v dnešní době zcela nesmyslnými - vlastnostmi a "cnostmi".

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

to,co jste nastínil je velmi ŠPATNÁ teorie a totální překroucení Darwina!

Kdyby skutečně bylo možné,že se totálně vyhladí morálka, etika, atd. tak by tady zůstali jenom nenažranci, kteří by se dali na ten NEJJEDNODUŠŠÍ způsob obohacení: přijít do Applu, všechny je tam vystřílet a přivlastnit si jejich majetek...a to by nebyl případ jenom jednoho magora, takhle by se choval ÚPLNĚ KAŽDÝ.
Už chápete ten problém? Lidstvo by se samo vyhladilo nekonečným bojem o majetek.

Spíše bych řekl, že těch 5% lidí "bez skrupulí" posouvá vývoj lidstva dál a zbylých 95% musí být "morální", aby usměrnili ten vývoj správným směrem (jinak by jsme všichni postupně vymřeli...)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Nene, to nemáte pravdu, to co popisuji je přece zcela správné a přesné: každý jedinec je svébytný a nikdo mu do toho nemá co kecat, s kým si co dohodne, vždyť se podívejte, kolik lidí tomu rozumí lépe viz.:http://diit.cz/blog/mezinarodni-ostuda-ceskych-drah/diskuse
Je nutno se rdít za takové výlevy slabošství a změkčilosti a bezpáteřnosti a neschopnosti a sockovství, které jsou zakrývány pseudo-cnostnými rétorikami typu "etika" a "morálka". "Není dobro a zlo, je jenom moc a ti, kteří jsou tak slabí že o ni nestojí./There is no good and evil, only power, and those to weak to seek it." [J. K. Rowlingová, 1997]
Přijít tedy někam a někomu něco nakazovat, protože VY si myslíte, že je to v nepořádku, neznamená, že pro jiné uskupoení lidí to taky není v pořádku. A je-li jedno uskupení silnější než jiné, pak zvítězí (pokud je to za souhlasného přikyvování té slabší části, pak se tomu říká eufemisticky "demokracie").
Za mě osobně: je potřeba klásti si morální a etické otázky a je potřeba o ně bojovat, jako je potřeba bojovat o právo na štěstí, o právo na majetek, o právo na zdraví, o právo na život. Ale ufňukané "já chci, protože mám právo" je nesmysl. A bojovat o morálku a etiku je špatné a slabošské a příroda s blbci jako jsme my už poradí.

[A jen pro jistotu, abychom se správně pochopili: kolik najdete ve výše uvedeném příspěvku neintegrit?]

+1
-48
-1
Je komentář přínosný?

Aha, není Rowlingová ta - citlivější povahy prominou, ale jinak to napsat nelze - PÍČA, která prosadila zákaz tzv. klecových lůžek, díky kterému musí být pacienti nadopovaní sedativy, což jim jistě uškodí více a navíc to více stojí?

Aha. Tak z jejich keců bych si zrovna příklad nebral...

O boji za právo ledasco vím, ale spíše bychom měli bojovat za to, aby se vyplácelo být morálním a spravedlivým a čestným člověkem. V takové společnosti pak sociopatům pšenka nepokvete. Opačný stav, kdy grázli nejen že nesedí v base, ale vládnou nám, vidíme dnes kolem sebe. Jak se Vám to líbí, když jsme otroky penez a vlády diktátorů a můžeme si jen vybrat, kdo nám bude rozkazovat následující 4 roky, ale nemůžeme ho už odvolat, když poruší vše, co slíbil a rozkrade vše, co se dá?

(církevní tunel, např.)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Ale Vy mi asi trochu nerozumíte: mě se to nelíbí, mě se to dokonce hodně nelíbí, ale nebudu si lhát do kapsy.
Všem těm, kteří mě mínusovali mohu vzkázat jediné: to, že je něco podle Vás "správné" a že je to náhodou správně i podle mě, neznamená, že je to tak funkční a realizovatelné. Prostě není. A jestli někoho z Vás uráží, když říkám, že to, co považujeme za správné, je prostě v rámci téhož systému hodnot (a od těch se to odvíjí především), který spoluutváříme, neprůchodné a jakkoliv za to budeme bojovat, tak je to Don Quiotský boj s větrnými mlýny, tak se klidně urazte, ale já budu koukat na svět tak, jak je.

A jedna z těch vět, byť použitá v dětské knížce, od té "PÍČI", obsahuje velmi, ale velmi důrazné varování, a jen proto, že s tou dámou nesouhlasím v mnohém a nad mnohými věcmi může zůstávat rozum stát, neznamená, že ji odepíšu takto trapným a přihlouplým způsobem (http://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#.C3.9Atok_na_.C...). I nad Vašimi názory a argumenty jsem se zamyslel (jestli rozumíte, které 2 věci tím chci říci) a jak vidíte, tak s nimi v akademické rovině souhlasím, ale prostě nemyslím si, že bych byl takový optimista až snílek-idealista (tak říká realista optimistovi :-). Prostě ne, je to hnus a hnus to bude a nebudu kvůli tomu, že je to hnůj, rozprašovat vůni fialek a "spravedlivých" ideálů, kterým to budu jen darmo maskovat.

A pak není divu, že když přijdou další podobní magoři jako v odkazované diskuzi, se "sílou peněženky" a dělají více méně totéž jen 100% naruby, ale ty zákony na kterých to běží jsou stále stejné a nevyhnutelně konvergující k formálně jinému leč obsahově stejnému, tak najednou jim a zjevně ani tady tahle diskuze nevoní.

Jo, lžete si do kapsy, 'hrdobci', ať minarchií nebo sociální společnosti, jo lžete si až se Vám bude od huby prášit, mínuskujte si, zametejte ten hnus pod koberec nebo vymyslete jinej koberec, kam ho vmetete, jestli si myslíte, že takhle to zmizí. Ani já ani vy už to nezažijem, takže proč si neplácat idealisticky po rameni a tvářit se, jak budujeme lepší zítřky.
Ale převzít zodpovědnost, makat na tom, aby to bylo jinak, a to vše tváří v tvář tomu, že je to stejně boj prohraný, a že se snažíte oblafnout neoblafnutelné to ne, na to už tady nikdo kuráž nemá, tak mínuskuje. to je normální zbabělost.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

"A bojovat o morálku a etiku je špatné a slabošské a příroda s blbci jako jsme my už poradí." Nuz moralka a etika nieje dar od prirody ale vymysel nas ludi aby sme sami seba odlisili od zvierat.
Nanestastie vacsina ludi sa stale radsej necha podvedome viest prapovodnym "silnejsi prezije" ako by sa mali cielavedome namahat s moralkou ....

+1
-49
-1
Je komentář přínosný?

Správně! Je to jen náš výmysl, který ti, kteří se jím nezatěžují, obracejí proti nám samým. Takže nás prostě (díky využívání mnohem prapůvodnějších pravidel) převálcují - ostatně, už to Vy sám píšete "většina lidí se tím (s)vést nenechá".
A protože to já blbec už jinak než podle těch výmyslů neumím, jsem druh na vyhynutí, to je smutná realita. Můžu (a budu) bojovat až do konce, ale ten je neodvratný.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono kazdeho z nas raz caka koniec. To je jedina spravodlivost ;-) Otazka je kedy vyvoj ludstva dospeje do takej vysky ze prestaneme stracat drahocenny zivotny cas nezmyselnymi konfrontaciami. Zatial je vzajomna spolupraca "vynutena" len v ramci lokalnych zaujmovych skupin (statov,narodnosti , korporacii, nabozenskych frakcii...). Na dobrovolnu celoglobalnu spolupracu sme este prilis zatazeny primitivnymi vrodenymi pohnutkami. Hlavne zavistou..
Aspon ze uz mame nejake vacsie spolocne organizacie ako OSN, UN, Cerveny kriz ,FIFA a pod. Chcelo by to nejaku silnu motivaciu na zjednotenie. Napriklad ohrozenie inou vesminou civilizaciou.. Bez toho sa zabomysich vojen nezbavime.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Zbavíme. Stačí rozumně vychovávat děti, nebít je, naučit je vyjednávání a kompromisům a ústupkům... uplácet je, něco za něco, atd. A svět bude lepší.

Neříkám, že někdy není odpověď zdrcující silou a násilím na místě - např. když někdo řekne, že jdeme do války. Pak je kulka do hlavy na místě nejjistějším řešením a zárukou, že se jiní tohle nepokusí zopakovat...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jo jistě, báječný nápad s touhle výchovou dětí. A dopadnete přesně tak blbě jak moji rodiče, kterým to dodnes vyčítám: jsou principy a zákonitosti, přes které se nedokářu přenést, protože jsem si - slovy Humphreyho Applebyho z "Jistě pane premiére" - osvojil "pěkne luxusní choutky" (v citovaném seriálu to bylo svědomí). Jednou z nich je, že se ráno chci na sebe při holení podívat do zrdcadla, aniž bych musel znechuceně odvrátit pohled (po duševní stránce, ne fyzické). A myslíte, že mi to k něčemu je? A že celý ten boj má smysl? A jak mě to baví, když já debil a pitomec stará nic jiného neumím? A že jsem tím této společnosti nějak prospěšný? Ani h****o, zlatá rybko. I ta reálná prospěšnost je dnes už od těch sraček odvislá.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, prostě ne. Nedospěje. Jo, to ohrožení tou vesmírnou civilizací by pomohlo. Nějaká celosvětová choroba by taky stačila. Lidi obvykle fungují tím lépe, čím větší mají průser - není divu, že ty nejvyspělejší státy (byť dnes už taky dost často ve vleku politické nesmyslnosti) jsou ty, které musely bojovat co nejvíce proti tvrdým drsným přírodním podmínkám (Švýcarsko, skandinávské země, Holanďané...) - ale také za to ve své "národní povaze" (ale to fakt existuje) zaplatili nepřístupností až izolací, tvrdostí, neústupností, skoupostí, egocentričností, sníženou empatií atp.
Ale ne, prostě jsme vystavěli - ITicky řečeno - nad přírodní zákony takový hrůzný interface, který nám umožňuje pomocí naprosto - z mého pohledu - úděsný, neetických a amorálních principů tyto zákony "leverage" (=pákový efekt, pardon, nenapadá mě momentálně lepší termín, než "vytěžit"). A dále je to už jasné - je-li dle přírodního zákona slabost trestána a odsouzena k záhubě, pak, pokud dovedu jako společnost jako celek tuto "slabost" redefinovat, což je v současné době "ta správná" morálka, etika atp., mohu tento přírodní zákon bez skrupulí zneužít.
A dále - viz můj příspěvek o zbabělosti nahoře.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, jak může někdo k těmto a podobným mít důvěru.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.