Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Finský premiér: Apple nás připravil o Nokii i papírový průmysl

Vzhledem k oblibě účetních schovávaček nadnárodních společností lze pochybovat, jestli přejdivší i věrní zákazníci vůbec sypou do nějaké státní kasy ;)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Správný tvar je "přešedší" na místo "přejdivší".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Super. To někde číst, tak bych si to musel nechat přeložit ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, "správný tvar"...pouze pokud za korektní považujete adjektivizaci přechodníků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně pád Nokie vidím v neschopném managementu, který nebyl schopen udržet Symbian na špici, ačkoli pro to měl veškeré předpoklady. Místo toho chrlili desítky skoro zbytečných modelů, kde téměř každému z nich něco podstatného chybělo. O poprodejní podpoře darmo mluvit, updaty firmwaru přišly až se S^3, a to ještě člověk byl vazalem brandovaných productnumberů. Dtto podpora SW třetích stran, Nokia obchod přišel až v závěru éry Nokie.

Takže ne Apple, ale neschopnost Nokie rychle inovovat.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Plus celá Skandinávie jde do řitě, sice to třeba zrovna v případě Finska není taková katastrofa jako Švédsko, nicméně v každém případě tam maj přebujelý sociální stát s obrovskými daněmi a napojenou byrokracií, takže sám režim jako obvykle velmi přispěl k tomu, že to šlo celý kam to šlo. S každou další regulací, byrokratickou povinností, poplatkem a daní to vede ke „stokrát nic umořila osla“. Pokud nejste zrovna Babiš napojenej na režim a cucající dotace, tak nakonec budete postaveni před rozhodnutí utýct, nebo lehnout. Ale aktuální stav nelze udržet donekonečna.

http://mises.org/daily/4655

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podobne nazory ctu uz velmi dlouho a porad se to ne a ne naplnit. podle mnoha "odborniku" uz meli byt davno na dne, ale oni jsou porad na samem vrcholu co se zivotni urovne tyka. co delaji spatne? jaktoze uz davno nezbankrotovali?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jaké životní úrovně, co o tom víte? Všichni, kdo tam byli, potvrzují, že to je totální peklo. Ve Švédsku navíc po ulicích táhnou gangy slimáků na dávkách, ale v rámci tohohle multikulti se s nima nesmí nic dělat a média o tom nesmí nic říkat - nemyslete si, že to bude jiný než ve Francii, Spojeném království atd. Že se zatím na jejich rozsáhlé gangy s distribucí fetu, zneužívání dětí apod. nepřišlo neznamená, že to tam není.

Na dno taky rychle jdou, stačí se podívat jak tam všechno krachuje a na státní dluh. Možná zjistíte nepříjemnou pravdu že i přes to, jak politikouni blbnou vohnouty řečma vo tom, jak je to fšechno fpohodě, tak naprostá většina evropských zemí má takové dluhy, že kdyby je věřitelé chtěli splatit hned teď, tak okamžitě celá Evropa lehne. To mi fakt nepřijde vo pohodě a můžete se jak chcete tvářit že je to dobrý. Německo, Itálie, Francie, UK, všichni mají už dluh přes 2,5 bilionu dolarů. Severské země začaly všechno prožírat ve velkým až relativně nedávno a současně mají dost přírodního bohatství, nicméně i tak už mají dluh stovky miliard dolarů a stále roste.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně... a v ČR je super blahobyt. To jsou zase debilní kydy...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ČR není EU? Samozřejmě tohle všechno platí i pro ČR. Náš státní dluh (v procentech DPH) je zhruba na evropském průměru.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Miluji "odborníky", kteří si pletou HDP (Hrubý Domácí Produkt) s DPH (Daň z Přidané Hodnoty) :-)
... nějaká další moudra?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No tak pravičáci mají ten světonázor jednoduchý, víc DPH = míň HDP, takže z jejich pohledu jsou to cosi jako převrácené hodnoty a takový překlep to pro ně zas není. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jste čet v Haló novinách nebo jak se teď to Rudý právo jmenuje?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To myslíte ty vaše? Nebo kde jsem prohlásil, že tady je to nějaký lepší? Všude jsou stejní bolševici, všude je to +- stejně na prd. Někde mají o něco lepší životní úroveň na úkor toho, že je to tam fašismus, jinde naopak.

Situace ovšem lepší nebude, poslední volby opět všude vyhrála samá pakáž. Topka se zelenejma mozkama to je vůbec katastrofa, ti jsou rudější jak komouši, ale ani ten zbytek není o moc lepší. NE, nebude líp.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"kdyby je věřitelé chtěli splatit hned teď, tak okamžitě celá Evropa lehne"

bla bla bla... představte si to,že i jiné státy mimo Evropu mají problémy.
Kdyby někdo chtěl, tak celý svět může lehnout popelem :-P

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ani nemusi chtit. Dluhova bublina se nafukuje stale vice a vice, krize "odpalena" zadluzenymi nemovitostmi v USA jen lehce upustila. A ty dluhy neni CIM zaplatit, protoze presahuji celkovou cenu vseho co je na zemi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dulezite je aby dluhy nerostly a "zaplati" se casem diky jevu zvanemu inflace :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže rostou a inflace se udržuje proto, aby to aspoň trochu zakryla.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsi na nějaké kandidátce nebo co jako?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Olomouc budiz prikladem jak se da s vysledky voleb manipulovat. Jo kdyby volby mohly neco zmenit uz by je zakazaly.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Manipulovat?

On totiz vitez voleb neni ten kdo ma nejvic procent, ale ten kdo jich ma vic nez 50 - a to nemusi byt nutne ten co ma sam nejvic procent..........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt rikam, manipulace, sice legalni, ale neeticka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je tu sedi na definici bolsevika, tak je to Behemot.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"naprostá většina evropských zemí má takové dluhy, že kdyby je věřitelé chtěli splatit hned teď, tak okamžitě celá Evropa lehne."
- Jenze veritele si dluhy nemuzou hned ted vybrat. Veritele pujcili vladam na urcitou dobu. Dluhopisy maji presne danou dobu splatnosti. Po ni vlady bud maji na splaceni ze sveho a vrati co si pujcili nebo si opetovne pujci. Muzeme tomu rikat permanentni kontokorent :)

"Severské země začaly všechno prožírat ve velkým až relativně nedávno a současně mají dost přírodního bohatství, nicméně i tak už mají dluh stovky miliard dolarů a stále roste."
- Jedina severska zeme s vyznamnym nerostnym bohatstvim je Norsko a to ma jisty fond budoucnosti, kam presunuje financni prebytky z vyvozu ropy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což je samozřejmě úplný blábol, je tam docela dost ropy a plynu v šelfu (nemluvím o ropných jílech v horách, kde by podle organické teorie vzniku ropy nemělo nic být) , v horách spousta rud a nerostů. Navíc jsem mluvil o přírodním bohatství, to zahrnuje i lesy, pohybující se vodu (což využívají na hromady vodních elektráren), ryby atd.

Papírenský průmysl jim zničilo to že jsou drazí a nekonkurenceschopní (=daně a byrokracie) a Čína. Vona i ta Ikea sice vznikla ve Švédsku, ale jak to tam šlo dolů trubkou to rychle přesunuli do Nizozemí. Málo co z nábytku pochází ze severského dřeva, většina ani není ze dřeva, ale dřevotřísky a podobného odpadu a dělá se to bůhvíkde všude možně, ale rozhodně ne na severu, to by nábytek nestál od pár stovek nahoru ale od pár tisíc nahoru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze jak to funguje ve Svedsku:

Svedi maji takove platy a podminky, ze v praci nemusi pracovat a kdyz Sved rekne za hodinu tak to bude mozna tenhle tyden. Ve Svedsku manualne pracuji pouze cizi delnici - na jakoukoliv praci je vyhodnejsi za tretinu ceny najmout delniky z Polska kteri prijedou i s vlastnimi karavany kde bydli trajektem. Socialni davky a podpora jsou na takove urovni, ze kdo nema praci tak nema zadny duvod si ji hledat. Proste socialismus na Ntkou na ktery seredne doplati. Predpokladam ze za posledni 3 roky se stuace nijak zvlast nezmenila, takze na dalsi stavbe bude Sved zase jenom vedouci stavby a dozor, zbyle desitky lidi budou z Polska, Ceska a Ukrajiny.

A za bankrot Nokie pry muze Apple - takze predpokladam ze tech 10 poslednich let kdy si Nokia jaksi nevsimla ze se zmenil svet na to asi vliv nemelo nebo co.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak ja uz ziji 8 roku v UK, ve Skotsku, vystudoval jsem tu na University of Dundee a ze bych tu tedy videl neco co popisujes tak to teda ne. Nanestesti takovych tajtrliku jako ty je spousty, stezuji si na kde co a nevazi si / neuvedomuji si, ze maji teplo, jidlo a strechu nad hlavou. Kritizuji kde co bez osobni zkusenosti, vubec nic jim nechybi, ale stezovat si budou, protoze oni prece vi... Deluzoidni intelektualove...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

http://winteryknight.wordpress.com/2014/09/02/uk-authorities-ignored-gan...
http://www.bbc.com/news/uk-22630303
http://www.bnp.org.uk/news/london’s-black-knife-crime-plague-now-“-bad-south-africa”
http://northfieldpatriot.blogspot.cz/2010/11/brixton-is-as-crime-ridden-...
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2379478/Revealed-How-500-000-imm...
http://www.bnp.org.uk/news/national/british-working-class-kids-turned-en...
http://www.edinburghnews.scotsman.com/news/crime/edinburgh-crime-rises-s...

Mám pokračovat? Ten poslední link moc pěknej, taky už tam buzerujou řidiče zatímco roste počet vloupaček…

V Anglii jsou už celá města kde je víc barevnejch přistěhovalců než místních a lidi se tam bojej vylézt z baráku. Na severu to možná zatím není tak zajímavý, protože tam celkově moc není, lidí málo, menší platy, je tam chladněj a pravděpodobně nejsou takový dávky. Kdyby to tam bylo tak úžasný jak prezentujete, tak hádám nebude referendum o odtržení, že, a nebudou ho tak vehementně falšovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jako uznavam, ze si dobry v pajeni a opravach atd. Zustal bych jen u toho a nemluvil zasvecene o necem s cim mas hovno !osobni! zkusenost. Opravdu zijes v jakesi deluzi, bojujes proti vetrnym mlynum. Ty fakt smyslis jak nejaky dezinformovany, medii namasirovany teenager. Nepis uz o necem s cim nemas osobni zkusenost a vidis to jen nejakou podivne zdeformovanou ne-inteligenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam znamy v Anglii konkretne v Londyne a mohu potvrdit co Behemot pise, plno barevnych co dostanou i byt za pusu, socialni davky stedrejsi nez u nas, byrokracie na kazdym kroku, sice kdyz uz k necemu dotlacite urednika tak je to hned a ne jak u nas za dva roky. Pracovni moralka tech barevnych je jak sledovat zpomaleny film, ano on dela a nezastavi se, neni ho videt ze by stal, ale dela 3x pomalejsim tempem. atd.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

'Mam znamy' zase zadna osobni zkusenost. Ale o tech lidech kteri makaji normal a kterych je 10x na n-tou vice se vetsinou nemluvi, neuvazuje.. Britanie ma jednu z nejmensich nezamestnanosti v EU, 6.5 procent myslim. Jedniostranne zavery bez jakekoliv perspektivy na celek jako takovy me nezajimaji. Navic, ber me jako priklad jak muze dneska inteligentni clovek / Cech zit velice do pohody 'v takove strasne spolecnosti' jako je ta britska (uz 8 let). Jestli se tem znamym nelibi tam kde jsou tak at padaj zpet do Ceska a nestezuji si.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„podobne nazory ctu uz velmi dlouho a porad se to ne a ne naplnit. […] jaktoze uz davno nezbankrotovali?“

Osvěžte si znalosti historie ;-) Konkrétně ve Švédsku k tomu došlo už před 20 lety.
Základní studium viz http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Sweden#Crisis_of_the_1990s

Když se ten jejich slavný Švédský model sociálního státu ukázal být dlouhodobě neudržitelný, byli donuceni ho reformovat a ten socialismus zmírnit.

Další věc, podle mě ty státy vypadají jako neuvěřitelně socialistické když se porovnáváte některé oblasti života, ale zase v jiných je to naopak.
Například Dánsko ve srovnání s námi v některých směrech vypadá jako tuhý socialismus. Ale třeba myšlenku, že pracovní právo má firmám umožnit co nejpružnější najímání a propouštění zaměstnanců podle potřeby, se tady neodváží říct ani většina těch, kdo si říkají „pravičáci“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celá skandinávie? To myslíte i Norsko, které má obrovské naleziště ropy a jeho ekomomika je jedna z nejsilněších v Evropě???

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A hydroelektrárny. :-) Ty jim ještě přijdou vhod, až budou prodávat elektřinu výše na merit order jako vyrovnávadlo pro obnovitelné zdroje v okolních zemích... Kapacity na to mají habaděj.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To tam mají všichni, nicméně je to stáhne ke dnu, pokud neuzavřou hranice, až to rupne, navalí se tam hromada přistěhovalců. Minimálně svoloč co je teď ve Švédsku potáhne dál a když to bude hodně špatný, tak se přidají i domorodci. Je to propojený systém…a bolševici se to snaží dál propojit jak to jenom jde, aby měli úplně všichni snahu to udržet na nohou co nejdéle, protože by jinak šli do kelu rovněž.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě hlavní průšvih byla bezradnost ohledně dalšího vývoje po Symbianu.

Takže investovali do vývoje dvou operačních systémů, aby oba a k tomu Symbian pohřbili přechodem na Windows.

Dokreslením budiž to, že ještě po oznámení přechodu na Windows vydali „vlajkový telefon“ -a jediný- s MeeGo, který měl sice dobré recenze, ale kdo by si koupil telefon s předem pohřbeným systémem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jj, zrovna včera známej přecházel na ip5S z meego nokie kde je "fasovali" za paušál u čezu a musím říct že jako uživatel iphonů od doby modelu 3G zroku 08/09 jsem čuměl na to jak byl ten systém a je dodnes vyspělý na to že to nemělo už nějaký rok zpět aktualizace perfektně stabilní, komunita jej dokonce stále drží na živu, aplikace snad všechny i když ne úplně fit, fungovaly, telefon bez obalů poničený atd ale stále funkční, na svou dobu doběhl možná přerběhl tehdejší iphone, dodnes použitelný a ten obraz je skoro srovnatelný s retinou od dob ip4, nechápu to (ale chápu) ten stroj s tím OS mohl dle mého nokii dostat někde pod android a iOS, ale jak tu již psali Elopa tam něko dobře nastrčil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O Nokii nás všechny připravil jistý Stephen Elop...toho by Finové měli nenávidět.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

S tím nesouhlasím - Elop je jenom nastrčená figurka, která udělala svou práci. Problém je v tom, že většinu akcií Nokie vlastnily různé investiční skupiny a důchodové fondy, kterým buď bylo šumák, že je tam ten šašek tlačen, nebo jim to přišlo jako dobrý nápad, protože to je ten manažer, který předtím vedl Office, tak musí být dobrý. Nokia dojela na to, že tady ti investičníci a důchodáři nerozumí IT.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, že čím víc je akcionářů, tím hůř se jim podaří zvolit schopný vedení. Krásně je to vidět u států, kde v podstatě je každý volič akcionářem podniku "stát". A jaký si volí management, to vidíme na každém kroku sami.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U Nokie byl tlak velkych akcionaru aby novy CEO nebyl fin a diky neschopnosti spravni rady vcas a razne zasahnout proti nekompetenci Elopa dopadla Nokia tak jak dopadla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no zabYjaka uz jsem nahlasil a ted k clanku..
1/ nokia umira pomalu cela leta - pamatuje nekdo jeste nokii jako vyrobce dobrejch CRT monitoru?
2/ spolihat na jednu firmu, ze potahne hospodarstvi je nesmysl.. mimo jine to plodi i to, ze pak stat firme na miru sije zakony (Nokia sveho casu pohrozila, ze pokud Finsko neschvali zakon umoznujici firme spehovani mailu zamestnancu, tak ze ze zeme odejde - pominme ted, ze po xti letech je to bohuzel normalni - tehdy to normou rozhodne nebylo) plus lobysticko-vydiracskej potencial oklestujici prava obcanu ve prospech privilegovanych byznysmenu...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nokia delala i vyborne CRT televize - rodice ji jeste maji na skrini (funkcni).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jednu takovou jsem v 90. letech opravoval a už tehdy v ní nic finského nebylo. V podstatě to bylo OEM se značkou Nokia.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý deň,

v súvislosti s predajom značiek a s nadnárodnými spoločnosťami by som rád uviedol nasledovné.

V lete som si nechal zostaviť nový desktop jednou českou firmou. Rozhodoval som sa medzi ňou a slovenským výrobcom, ale podľa referencií som sa nakoniec rozhodol pre tú českú (ja medzi Čechmi a Slovákmi až tak nerozlišujem, sme si podľa mňa veľmi blízki).

S počítačom a servisom som bol veľmi spokojný a chcel som firmu odporučiť ďalej známym. Sestra má nový laptop od apple a veľmi sa bavila na tom, že som si kúpil nejakú noname značku. V práci kolegovia rozmýšľali rovnako - ak si nekúpiš Apple, prípadne DELL alebo HP (to už patríš do nižšej kasty), považujú Ťa za socku, čo si nič lepšieho nemôže dovoliť.

Momentálne riešim kúpu nového kotla - znova som sa rozhodoval medzi českou a slovenskou značkou, tentokrát vyhrala slovenská. Pri potravinách pozerám krajinu pôvodu. Antivírus som si kúpil od slovenskej firmy, aj keď bol trochu drahší.

Chápem, že nie každý si to môže dovoliť. Ale súčasne si myslím, že by sme mali podporovať kvalitné miestne firmy, šikovných slovenských a českých živnostníkov, takých, ktorí nedostávajú žiadne "dotácie" vo forme 10 rokov daňových prázdnin. Takí sa nám skôr odvďačia tým, že príjmy zdania tu a svoje peniaze minú takisto tu.

Myslím, že podporou veľkých nadnárodných spoločností dlhodobo len strácame.

Prajem pekný zvyšok večera.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jenže běžný spotřebitel leckdy nerozliší, jestli ta daná česká/slovenská značka nepatří zahraniční megakorporaci. U spousty česko-slovesnkých výrobků už zůstala právě jen ta původní značka... takže ano, koupím si tuzemský výrobek a část peněz poplyne výrobci na tuzemské náklady (protože je to třeba rentabilnější vyrábět zde), ale dividendy nakonec odletí do zahraničí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, to je bohuzel pripad velke casti zavedenych znacek (treba potravinarstvi - co nevlastni "Prostě StBák", to vetsinou patri zahranicnim firmam)... ale je tu jeste jedna vec - ikdyz kupujete cesky vyrobek -znacku vlastnenou stopro Cechy majici sidlo v Cesku a danici zde, nemusite jeste kupovat cesky vyrobek - nejsem si uz presne jistej tou firmou, takze ji neuvedu, ale jedna ceska firma vyrabejici outdoorove obleceni a vybaveni, ktera je uspesna i venku, sveho casu (nevim jestli stale) nechavala velkou cast vyrobku sit/delat v Cine (aka velkem pracovnim koncetracnim tabore).. to si pak vyberte...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

ad "ceske" outdoorove firmy.. tak jak vidim, mohl jsem v klidu uvest jeji jmeno - neni v tom zdaleka sama:
http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/-cesko/c1-62984960-pruzkum-temer-po...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

zezactaku to bylo opravdu nejen "Named Nokia" ale i Made in Nokia factory" - po tomhle obdobi nejdriv Nokia vytvarela jakesi subznacky, kde mela aspon nejakej majetkovej podil (Mascom napr.), casem "prodala" znacku Nokia na monitory tusim Viewpointu nebo Viewsonicu (si uz nepamatuju) - takze nekolik let opravdu to bylo opravdu tak, ze Nokia s tim opravdu nemela nic spolecneho (dokonce ani jakesi kvalitativni navrhy, standardy nebo snad supervize - proste Nokia management prodal znacku a v podstate se to da povazovat jako podvod na zakazniky).. nakonec to umrelo i v tehle podobe - coz se divit nelze, kdyz se z toho stal stejne neinovativni sunt jako z 90% zbyle produkce...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si pamatuju jak jsem kupoval nokii crt tusim 20" monitor, drahy tezky, ale velice kvalitni kram. Byla v tom ta nejlepsi elektronika a taky posledni elektronika pro CRT monitory od sony, a jeste dlouho po nastupu LCD suntu tento monitor je daleko daleko kvalitativne prevysoval. Jenze to holt zralo snad 100W a zabiralo pulku pokoje :) Ale rozliseni 1800x1440 , roztec bodu 0.21mm , ostrost a podani barev mozna dohnaly az IPS technologie o 10 let pozdeji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1920×1440, 1856×1392, 1800×1440 je jakejsi hybrid a muselo by dojít k deformaci

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Proč by mělo dojít k deformaci? 1280*1024 taky není 4:3 a CRT monitory to běžně braly. Jestli to někdo roztáhl na 4:3 nebo to správně nastavil na 5:4 bylo už jeho volbou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je vtip, že?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to měl být vtip? 1800x1440 bylo běžné rozlišení u CRT vyšších kategorii.
Je to 5:4 stejně jako 1280x1024 nebo 2560x2048

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, a CRT mají poměr stran kolik, Halík? Nápověda: 5:4 to nikdy nebylo, není a nebude.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A čemu to vadí, když se u CRT dá rozměr volně nastavit? 5:4 monitory se nevyráběly, přesto tu to rozlišení bylo. To si nepamatujete, jak se nastavoval rozměr obrazu na CRT?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže z už tak malýho monitoru ještě kus uříznu? Mě snad šálí zrak.

Přitom stačí neobhajovat pitomost a přiznat, že to je blbě a patří tam 4:3, kteréžto existují po malých krocích od 320×240 po 2048×1536.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LOL, LOL, LOL, ROFL :-)
Takže tedy by lidé neměli myslet samostatně, neměli by mít volbu se rozhodnout že "z už tak malého monitoru ještě kus uříznu" (což mimochodem v době, o které jde řeč, zas tak malý monitor nebyl), a to bez ohledu na to, jaké - subjektivní či objekitvní - důvody je k tomu vedou, ale měli by se podrobit pouze jedině diktátu těch, kteří tomu rozumí (v tomto případě Vás, potažmo Vámi akceptovaných principů - zde "nativního rozlišení")?
Nebo-li, extrapoluji to správně, měli by lidé dělat pouze a jen to, co schválí a za obecně správně považují odborníci v oboru kovaní? A pokud to ostatní neudělají, tak to nemůže existovat? Nebo dokonce nesmí existovat? A jakýkoliv názor, který to obhajuje, je apriori nesmyslný a dehonestovatelný - ne proto, že obsahuje (z nějaké perspektivy viděné) vady, ale že se odchyluje od jediného správného, ze všech možných úhlů promyšleného standartu, tedy všeobecně nejméně neakceptovatelného kompromisu?

Ach, pardon, ale to už tady přece máme, ne? Namátkově: Ministerstvo dopravy (a vyhl. 361/2000), jehož odborníci (a věřte - do dopravy to budou stejní nadšenci jako Vy do elektroniky, žel bohu na dopravě podléhající politickým vlivům) nám kecá do toho, jak smíme/máme jezdit. Či Ministerstvo vnitra a legislativa kolem zák. č. 112/2002 Sb. (kterou taky dělají lidé v oboru se pohybující). Ministerstvo financí (a daňové zákony), které nám kecá do toho, co se udělá s nejméně 1/3 našeho výdělku (reálně větší částí) - tam to asi nejsou fandové do makroekonomie, ale to bych sem raději netahal :-) Atd.

Tak jak je to tedy: mají být určovány ve všech oborech standarty lidmi, kteří tomu rozumí, aby ostatní nedělali hlouposti a dokonce o nich ani neměli přemýšlet, jako o možných alternativách, protože to pro ně není nejlepší, nebo by si každý měl dělat co chce i za cenu toho, že bude - z něčího pohledu - neefektivně využívat své vlastní (žel bohu námi všemi sdílené) zdroje?

Všímáte se prosím vůbec neintegrity vlastního projevu? Dokonce už i mezi různými thready v jediné diskuzi? Já vím, že už do Vás zase šiju, ale tenhle ad-hoc(ismus) až demagogie je už absolutně šílený, to trhá oči - kdo to má číst, v jinak docela rozumných a zajímavých diskuzích?
I pan Ježek, který je občas - a to zdůrazňuji: z mého pohledu! - poněkud kontroverzní, to má pěkně poskládané a zapadá to do (jeho) obrazu. Nemusím s ním souhlasit, ale je to OK, protože to puzzle toho jeho obrazu sedí. Vy máte ty puzzle dílky snad pospojované přes sebe pájkou, nebo já nevím. Zkusil jste aspoň někdy, jestli Vám do sebe sedí tím zoubkováním?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Člověče co to blábolíte? Na tohle fakt nemám co říct, to je v jedné věte o voze, v druhé o koze a ve třetí o dortu. Jste takovej Pat nebo Mat filosof či co? Jestli tu má někdo problém s udržením reality pohromadě, já to nejsem…

Pouze poukazuju na to, že prasácké nastavení monitoru jehož výsledkem je deformace obrazu nebo oříznutí a nevyužití celé plochy je špatně, což je objektivní fakt. Samozřejmě vám to nenutím pod hrozbou násilí jako režim co do toho motáte, klidně si zaříznetě rohy jak to maj v Battlestar Galactice, nebo si dejte doprostřed černou elipsu, ale to pořád nic nemění na tom, že to je hloupé a špatné a můžete to okecávat, jak chcete.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to je přesně to, co nechápte. Znovu si přečtěte Vaši poslední větu. A uvědomte si, co z ní pro Vás dále vyplývá a jak to uplatňujete v diskuzi. Pro zjednodušení:
1. "Hloupé a špatné" je to pro Vás. Ale nemusí to tak být pro druhého. A tím pádem je to pro druhého - z jeho pohledu na věc - validní argument a žádné okecávání. To že - a znovu opakuji a zdůrazňuji - P-R-O--V-Á-S (a ještě jednou, větši font tady už fakt není:) Z--VA-Š-E-H-O--P-O-H-L-E-D-U je to blbost, neznamená, že pro někoho jiného není.
2. Pokud vám nedochází bod 1., pak je (ale mimochodem také jen z mého pohledu mé logiky) nesmyslné, abyste se zastával jakékoliv deregulace, neboť, pokud tento V-Á-Š (znovu zdůrazňuji:) O-S-O-B-N-Í, možná odborněji podložený, ale stále S-U-B-J-E-K-T-I-V-N-Í pohled na věc prosazujete jako (zkusme hrubou generalizaci) "absolutní pravdu", pak stejně tak (např.) "socani" mají plné právo činit totéž, jen třeba v jiných oborech (např. mnou zmíněná správa veřejných financí, dopravy atp.). Pozn. pod čarou: To, že to ústí v korupci je pak problém sice s tím spojený, ale problém jiný. Jeho základní prapříčina, kterou trošku triviálně identifikujete jako "státní (tj. něčí, ne Vaši) kontrolu nad danou věcí", je daná přesně stejným postupem, jaký zde předvádíte. Ale naprosto precizně stejným. Tedy opět zkusíme jinak: To, jakým způsobem se stavíte k problematice nastavení rozlišení na monitoru a jeho použití v dané diskuzi, je naprosto stejným pokusem o "nastolení správné věci napříč všemi", jako levicové pojetí státu, které kritizujete u Skandinávských zemí o pár diskuzních vláken výše - tam se totiž někdo pokouší o totéž co Vy s tím rozlišením, jen v trochu větším měřítku.
3. Pokud Vám stále není jasná spojitost mezi body 1. a 2. (a tedy Vámi zmíněným dortem), pak nemohu říci, která vlastnost/schopnost Vám chybí, ale bohužel mě to nutí konstatovat, že neovládáte elementární schopnost analýzy faktů a jejich relací v abstraktním mluveném/psaném projevu. Je možné, že to dobře zvládáte v oboru jiném, ale v tom případě bych doporučil věnovat se primárně jemu a při vstupu na jiné pole bych doporučil krajní opatrnost.
Mimochodem - i faktografická (obsahová) skladba každého projevu je rozkreslitelná, třeba jako elektrické (je to správný termín?) schéma (mám na mysli např. zapojení tištěného spoje). A pokud tak budete činit pro vlastní potřebu, nemusíte se držet žádných konkrétních formálních notací. Už samotným pokusem o sestavení takového schémátka (např. při studiu legislativy je to věc takřka nutná) se lze leccos naučit a dovtípit o postojích protistrany v dialogu či analyzovaném sdělení všeobecně.

Pokud ale vždy použijete první význam, který Vás při pohledu na nějakou informaci napadne (zvlášť u tak hanebně nejednoznačného a zašumělého média, jakým je komunikace přirozeným jazykem), a prolinkujete ji v hlavě na to první (prvoplánovité) co Vás k tomu napadne, a následný konstrukt držíte za každou cenu, pak je to sice možná ukázka silné charakterní osobnosti a názorové pevnosti v čase, ale jinak je to postup vhodný spíš pro elektrikáře, než pro filosofa, zabývajícího se tím, zda by lidské zřízení mělo být takové či makové (kterýmžto filosofování se Vy sám zabýváte o několik řádků výše, takže do té filosofie zde fušujeme oba).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zadny vtip. Mrkni na specifikace:
http://www.overstock.com/Electronics/Nokia-445XPro-21-inch-CRT-MonitorRe...

Bylo to jeho max rozliseni, k zadnym deformacim nedochazelo, ono ty CRT monitory netrpely nekterymi neduhy co trpi LCD dodnes. Ale holt 120W prikon , to by asi dneska ekologisti v EU nerozdychali :)

Ja si pamatuju svuj prvni Invex tusim 95 kde jedine na co jsme koukali s otevrenou pusou byly prave monitory 17+ v te dobe i blba 15 byla dost luxus ktera stala deset tisic a na tehdejsi platy...

Mozna behemonte toho moc nepamatujes, my nekteri jsme hravali na SVGA kartach s 512kb vram :) a muj prvni monitor umel 800x600 prokladane cili neco jako 30hz, vlnilo se to jak americka vlajka na mesici :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja som mal este herkulesa, a zlty monitor :) to bola parada. ..vsetci ostatny zelene a ja zlto cierny obraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shodou okolnosti , herkules , proti EGA apod. mel daleko lepsi zobrazeni , ten monochromaticky obraz byl o dost lepsi jak tehdejsi ostatni technologie. Sakra my na zakladce jsme meli PMD nebo co to bylo a tam ty monitory byly , hrali jsme tam takovou tu povestnou skakacku, bylo to v siti a jen ucitelka mela server s temi 9 palcovymi disketami tusim. Hehe nostalgie jak cip.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jj ..PMDcka sme mali aj my ..a "server" bol PP02.
myslim ze sa pisalo na tom v qbasicu, ale tym uz som si neni isty ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, jestli máte nějakej problém s chápáním, ale asi jo. Tak po lopatě.

Krom jednoho případu (GDM-FW900) mají všechny CRT poměr stran 4:3. Samozřejmě to zobrazí cokoli jiného, klidně 21:5, ale protože to není 4:3, tak tam deformace PROSTĚ BUDOU A ŽE JSTE SLEPEJ NA TOM NIC NEMĚNÍ. Správné rozlišení je 1280×960 a 1856×1392. To rozlišení s poměrem 5:4 je v ovladačích pro LCD, že na to nemáte intelekt a cpete to na monitor s úplně jiným poměrem stran, no, co na to říct :-)

Ty hloupé kydy směrem ke mě, který používám CRT dodnes a nejsem zvědavej aby to vypadalo odporně prasácky, tudíž to používám POUZE na SPRÁVNÝCH nastaveních, pominu, protože jste to mohl používat klidně od války, ale pokud myslíte druhou stranou těla než hlavou, tak je to naprosto irelevantní.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zkus pochopit jednu vec, tady to kazdy chapal tak, ze je rec o tom, ze u LCD monitoru musi byt bud nativni rozliseni, nebo rozliseni delitelne dvemi ctyrmi a podobne. Jinak potom nevychazi 1 bod na LCD na pixel z cehoz prameni zkresleni. To u CRT neplati. Jak snadne.... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což je taky blbost, LCD zpravidla umí interpolaci a zobrazí to, byť hnusně. Což je ten samej případ - jde to, ale je to na hovno. Proč se do krve hádáte že varianta na hovno je skvělá a ta správná ne jenom proto, že jste to nevěděl (a ještě se tím chlubíte nebo co jako)?

Já před deseti lety taky nevěděl že 1280×1024 není správně, no už to dávno vím, tak ze sebe nedělám vola, zkuste to taky…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Žádná deformace tam nebude! Prostě v případě 5:4 nastavím horizontální rozměr tak, aby kruh byl kruhem. Pro 16:9 by to šlo těžko, ale 5:4 je k 4:3 tak blízko, že je to v rozsahu běžné regulace rozměru u všech CRT.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Aha takže pro špatný rozlišení uříznu drahocenej kus místa, jóóóó to je výhra! Podle hesla sice jsem vůl, ale hlavně, že mám pravdu…aha skvělý.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, pokud něco není podle vás, tak je to nesmysl a všichni jsou voli. Jak v politice, tak koukám i v technice :-)
Jenže pokud to bylo nejvyšší rozlišení, ve kterém monitor jel, nejbližší nižší bylo 1152*864, 1280×960 často nepodporovaly drivery, tak se těch pár % v horizontálním směru rozhodně vyplatilo obětovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"nastavím horizontální rozměr tak, aby kruh byl kruhem"
a to kde? v catalystech jsem nic nenasel. Resim neco podobnyho mam starsi panel (TV) co ma defaultni vstup 1280x768 a to taky neni 16:9. U prehravani videa si to natahnu vertikalne a je to 16:9 nedeformovane, ale plocha a windows + vsechno co spustim je deformovany.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já to píšu o CRT monitoru. To je analog, tam byly rozměry nastavitelné volně - přímo na monitoru, nikoliv driverem. U LCD panelu máte smůlu.
Jinak co je to za divnou TV?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste PowerStrip.

V době CRT takových programů existovaly mraky, takže na ovladače se spolíhali jen ti, co nic neuměli, dneska zůstal nadále vyvíjený asi jen tento.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

PowerStrip mu asi nepomůže. On nemá problém s nastavením správného rozlišení, ale s tím, že TV má nečtvercové pixely - podobně jako staré plazmy 1024*768, kde se Windowsí plocha ze 4:3 zdeformuje na 16:9. Tohle je potřeba řešit přímo na úrovni systému.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PowerStrip má poměrně dost nastavení co se týče obrazu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Legrační je, že systémy založené na vektorové grafice by se s nečtvercovými pixely vypořádaly naprosto bez problémů, jenže to Windows nikdy nebyly. Ty měly (nebo dosud mají) problémy i se čtvercovými pixely různé velikosti. (Mno, možná Metro dnes funguje graficky trošku jinak, ale dělejte v Metru normální aplikace, že.)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nokia je krásný příklad toho, jak to v Evropě teď funguje.
Kdysi špička, ale pak přišlo nové "náboženství" a oni jaksi zapomněli na to, že je potřeba vyvíjet a zdokonalovat produkt, který živí. Ale místo toho měli "úžasně" ekologické sídlo, spoustu sociálních a ekologických programů, jenom zákazníky to moc nezajímalo...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pan Behemont .. makroekonomickym otazkam rozumiete ako kozel vyrobe piva.. v reklame to vyzera dobre, ale v skutocnosti to nestoji za nic.
Prosim skuste komentovat veci ktorym rozumiete a nerobte zo seba "saska k pohledani".

a k clanku nokia si moze za ten neuteseny stav sama, slabou flexibilitov a prispatostou vyvojarov, o papierenstve nic neviem takze k tomu sa tazko vyjadrovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě poučte, ale prosím po malých dávkách, nesnesu moc bolševického blábolení naráz.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

neviem akej ste politickej orientacie, ale to je ako keby som vam povedal ze mate fasisticke nazory .. tiez by ste asi nadseny nebol. No do politiky som nemienil ist.
Ono ak premier nejakej krajny vidi problem v modernych technologiach, tak asi ma vacsi prehlad o tom ako vy. Jedine ze by ste sa uz supermudry narodil ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Premiér má o něčem přehled? A to kterej? Poslední byl možná Churchill nebo pak snad ještě Thatcherová, jinak je to samej idiot a loutka někoho jinýho, přičemž akorát lžou a balamutí vohnouty přičemž realita je zpravidla naprosto opačná. Stačí se podívat jak lhal Bureš až se hory zelenaly když omylem snížili daň, čímž kryl akorát to, že by jemu klesnul vejvar.

Vaše naivita že se na taková místa dostanou jen samí skvělí jedinci je skutečně zoufalá. A to vidíte co vládlo a vládne vám na Slovensku nebo co se stalo prasezidentem u nás. Jeden by si myslel, že se kouknete a uvidíte…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"neviem akej ste politickej orientacie"

Tipoval bych to na ten dnes "moderní" evropský střih ultrapravice/neonacismu/nacionalismu, co se nám rozesral od západu až po Rusko.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem teda socan, nebo liberál? Nebo jako 95 % mediálně zmaštěných pomatenců nemáte nejmenší ponětí co je co? To bude nejspíš ono…až si dostudujete, tak se vraťte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty musis podporovat Svobodne, jako by si jim z oka vypadnul. Proc se jako inteligentni clovek michas do nejakeho politizovani? Uzivej zivota a pokud mas schopnosti vydelavat rozumne penize, poctive v ramci dnesniho sveta, tak si uzivej zivota a neradikalizuj se nam tady prosim te.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebyt ovce je radikalni LOL
Nenechat se masirovat medii je radikalni
Nenechat se manipulovat je radikalni
Upozornit na nepravosti je radikalni
Zverejnit pravdu je radikalni
To uz jsem nekdy zazil toto a vraci se to salamovou metodou. Vitejte nas ve vasem vysnenem komunismu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozlišujte mezí tím, co jste uvedl a mezi odporem vůči jakémukoliv systému a státu, který tady Behemot hlásá. Být z principu proti jakémukoliv systému je asi taková pitomost, jakou provozovali anarchisti na přelomu 19.-20. století. Z některých se pak stali radikální komunisti...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tady něco pěkného od Bastiata: http://www.mises.cz/clanky/stat-23.aspx

A ještě něco:
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014101202

Jak klasičtí liberálové, tak konzervativci monopol - stát uznávají. V tom si ovšem mohou podat ruku i se svými oponenty socialisty, takže musíme dál. Liberálně – konzervativní pravice věří ve stát tzv. minimální. Pořád monopol (tj. výlučný poskytovatel daného statku), ale takový nějaký jiný, odlišný od jiných monopolů. Miniarchisté (zastánci principu minimálního státu) jsou přesvědčeni, že všeobecně známé negativní projevy a efekty monopolů nevyplývají z jejich samotné podstaty (a jsou tedy nezměnitelné a neodstranitelné), ale monopolní zlo je pouze následkem špatné konstrukce. Podle nich stačí vhodný inženýrský zásah a monopol místo zla začne produkovat dobro. Věří, že vhodnou VNITŘNÍ strukturací monopolu (oddělení a vzájemná kontrola jednotlivých složek, uplatnění demokratických mechanismů) mohou zamezit negativním VNĚJŠÍM projevům monopolistického chování. To, co má vzniknout, je monopol zcela nového druhu. Monopol – nemonopol. Nahá – oblečená.

Už je to tak a neříká se mi to jako ex klasickému liberálovi snadno, říct to ale musím – centrální postulát liberálně – konzervativní ideologie, sám úhelný kámen, držící ji jako politický program pohromadě je utopický. Sám sebe omezující monopol, monopol, udržující se vlastní silou v stanovených mezích – něco takového prostě nejde udělat, je to v rozporu s poznanými společenskými zákony podobně, jako je perpetuum mobile v rozporu se zákony přírodními. A přesně tato utopičnost a nerealizovatelnost jejího programu je hlavní příčinou tristního stavu současné politické pravice. Samozřejmě příčinou nikoli jedinou, ale hlavní, kořenovou, nacházející se na samém vrcholu pyramidy příčin ostatních.

Tvrdím-li, že minimální stát je utopie, musím jedním dechem něco dodat. Ze všech velkých projektů společenského blaha, kterými nás tak štědře obdařilo evropské osvícenství se jedná o projekt nejméně odtržený od společenské reality. „Koeficient utopičnosti“ je rozhodně nesrovnatelný s oborovými klasiky Morem či Fourierem. Miniarchie je tak málo utopická, že ji dokonce lze za určité (poměrně vzácně se vyskytující) společenské konstelace i nastolit. Nastolit – a pak jen bezmocně přihlížet. Ať totiž uděláte, co uděláte, po různých cestách a za různou dobu, neodvratně a zákonitě dojdete od státu minimálního k fašismu, komunismu či k nějaké jiné, historicky dosud nepodchycené formě diktatury. A to ne kvůli chybám či špatnému charakteru vůdců pravicových stran, jak se domníváte, ale kvůli podcenění expanzívní dynamiky monopolu, kterou nechcete vidět. Dynamiky, proti které můžete postavit jedinou hráz – konkurenci.

Problematická udržitelnost minimálního státu není ostatně výmyslem libertariánů. Dobře si ji uvědomoval už Mises, sám přesvědčený miniarchista (mikroarchista?). Jasně chápal tendence intervencionistického státu gravitovat k diktatuře, věřil však, že je možné jej vždy zase zatlačit zpátky. Což by, jak jsem si i já dříve myslel, dávalo pravicovým stranám nepochybný raison d' etre. Sice to nikdy definitivně nevyhrajeme, říkal jsem si, ale kdykoli se Leviathan moc rozežere, vstanou noví Thatcherová a skopou ho zase zpátky do jeho minimální podoby. Perspektiva pro pravici sice ne zrovna povznášející, ale smysl by to rozhodně dávalo. Jenomže.

Jenomže Robert Higgs. Tento snad nejvíc nedoceněný společenský myslitel současnosti na jasných příkladech dokazuje, že stát jednou rozežraný nelze žádným způsobem vrátit na jakoukoli předchozí úroveň. Sílu perfektně zorganizovaných a vzájemně se podporujících zájmových skupin nelze prostředky demokratické politiky přetlačit, příběh o Ronaldu Udatném a neohrožené Margaretě je bohužel jenom další pohádka. Ratchet Effect, západka, šmytec. Poslední hřebík do rakve miniarchismu. Minimální stát nemůžete udržet (ukazuje Mises), nemůžete ho ani zpětně rekonstruovat (poučuje vás Higgs). Takže co vlastně mohou vykonat naši mírní liberálové v mezích zákona, tito rytíři smutné postavy? Ne mnoho. Snad jen zkoušet vrhat překážky do cesty rozjetého parního válce v zoufalé naději, že alespoň trochu přibrzdí jeho nezastavitelný postup ke konečnému cíli – zničení lidské společnosti. A za svou pošetilost budou ještě muset draze zaplatit, jako každý, kdo tvrdohlavě odmítá přijmout realitu. Cenou bude jejich osobnostní integrita, jejich charakter.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo tohle cetl? lol Dobre jsi si, asi postupnou masazi bez snahy uvazovat z vlastnich zkusenosti, vymyl mozek. Gratuluji. Btw, blogy v diskuzich nectu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

poznamka pre mladsie rocniky na Slovesnsku

cesky: kozel = slovesnky: cap

P.S. Na slovesku sme mali ¨Capka ministrom financii¨

Sergej Kozlík (Kozlik=Capko)
Bývalý Minister financií Slovenskej republiky
V úrade
13. december 1994 – 14. januára 1998
https://sk.wikipedia.org/wiki/Sergej_Kozl%C3%ADk

Ale mi mame vsteko mensie
napr.

cesky: kmotr = slovesnky: krstny otec

a my nemame ani poriadneho sefa mafie len takej mafijky

Multimilionár Ivan Kmotrík: Vďaka novembru 1989 mám viac peňazí
http://www.cas.sk/clanok/137652/multimilionar-ivan-kmotrik-vdaka-novembr...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No když si vemu jen Mečiara nebo Fica, na které lehce poukazuji výše, tak nemyslím, že byste měli jen malé zloděje a idioty ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.