Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple zřejmě u AMD poptává procesor na míru

"pokud mě paměť neklame, nebyl žádný z Intel procesorů Apple postavený na kousku křemíku, který by Intel nepoužíval i pro jiné segmenty, aby jej bylo možné vnímat jako produkt postavený „na míru“"

Jestli to nebude tim, ze pro "4%" se opravdu neoplati prizpusobovat... v PC/NTB sfere snad porad nema apple relevantni podil na trhu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, kontroverzni 4% neni tak silne jako "Intel inside"- to si Apple na vyrobky lepit totiz nemusi a nebude ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V PC/NTB si Apple drzi svych stabilnich 8% s tim ze v USA se v podstate nekupuji jine pocitace nez Apple. Prodava se to tam vsude, i ve Wallmartu mezi houskama je Apple stanek.

Staci kouknout na zabery z US univerzit, ne-Apple notebooky lze v jedne ucebne spocitat na prstech jedne ruky. Same nakousle jabko na viku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsi opilý? Podíl mac OSX je teda podle tebe vyšší než windows? Kde? V žádném státě na téhle planetě!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To jistě přestřelil, na druhé straně faktem je, že Apple počítače jsou v USA hodně populární a zvlášť ve školství a akademické sféře. Také bych řekl, že Apple, alespoň v oblasti MacBooků, určitě posiluje, protože začínám jabka v korporátní sféře vídat stále častěji a to na úkor laptopů s Windows.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podla toho a akom podsegmente a kedy, aktualne je TOP s asi 1/4 pocitacov v USA

http://gs.statcounter.com/#desktop-os-US-daily-20150301-20151021
a ani dlhodoby trend nie je nezaujimavy
http://gs.statcounter.com/#desktop-os-US-daily-20080701-20151021

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

covece byl jsem kousek od centraly Apple v US a ve Wallmartu jsem zadny Apple na prodej nevidel, na Apple stor jsme narazili jen v SF ktere jsem prosli asi nejvice pac jsme tam stravili 8 dni, pak 2 dny v LA, a 3 dny v LV, ale ze by tam byly PC od Apple nejak zvlast videt jsem si teda nevsiml

z firem kterou jsem tam navstivil byla treba ILM kde jsme meli osobni prohlidkovou prochazku firmou diky cloveku co tam pracuje a produkt Apple tam melo minimum lidi a ne jako pracovni stroje

mona na univerzitach to bude rozsirene, ono se ani neni cemu divit, jak nektere firmy (i ona zminena ILM) tak skoly na Apple produkty maji v US celkem slusne slevy v radech klidne 40-50% takze zamestnanci a studenti tech instituci si radi tyto produkty kupuji, maji je celkem levne a rekneme se zajimavim servisem, kdy treba do 3 mesicu se muze dany produkt zdarma vymenit za novejsi model pokud byl uveden na trh onen novej model

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ve Walmartu koupis akorat iPad, Mac ne, zato je koupis v Best Buy. Co se tyce ve firmach, jak kde - u nas davaji inzenyrum macy, neinzenyrum windows, ale obecne jsou tu rozsirene docela dost, uz se mi stalo vickrat ze v Caltrainu z Mountain View meli na 4 sedacce 4 lidi mac.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za slovo "poptává"? Z jaké popelnice jste ho vyhrabali? Není to čistě náhodou ze slovenštiny? Správně tam mělo být "požaduje".

+1
-53
-1
Je komentář přínosný?

Poptávat není požadovat. Z čeho pochází termín poptávka?

http://www.pravidla.cz/pravopis/15622-poptavat.html

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Eh, cože?
„Poptávat“ je normální české slovo a neznamená „požadovat“ (jakkoliv třeba angličtina má pro poptávku i požadavek stejné slovo: Demand).
Je to vlastně protistrana od „nabízet“.
Když chci nějakou věc prodat, nabízím ji. Naopak když si ji chci pořídit, poptávám ji.

Viz také https://cs.wikipedia.org/wiki/Poptávka

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

@Trashman: a nevylezl jsi náhodou z popelnice ty sám?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Hehe myslim, ze jste to Trashmanovi pekne zbastili. Faktem je, ze jsme v byvale firme meli co docineni s Applem. Nasi pravnici pripravili nekolik rozumnych uprav smlouvy co nam dali podepsat. Po mesici z Applu prisla odpoved ve smyslu:"Nejste uplny trapaci, takze vam posilame puvodni smlouvu JESTE JEDNOU" :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč se domníváte, že poptávání je ze slovenštiny? Něco poptávat - viz slovník spisovného jazyka - poptávati se ned. k poptati se; vyptávat se, dotazovat se: p. se po známých, po ztracené knize; p. se po zboží (nespr. p. zboží); p. se na známé; p. se lidí; poptával se, jak se mu vede...
Neříká vám nic slovo poptávka? Poptávat se po něčem a něco požadovat jsou dva zcela rozdílné výroky.
:-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

MacBooky Pro s IrisPro grafikou sice možná nemají procesor na míru, ale dané procesory se jinde snad ani nevyskytují. A mám takový dojem, že se podobné rozštěpení volby hardwaru stalo i párkrát v minulosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou verze NUC s IrisPro, ale konektivita je priserna.. snad zrusili i TB port z nej. PCIe nula...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ideální by bylo kdyby Apple koupilo AMD a měli to pak in house

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

to by nešlo dohromady. Oba podniky cílí na jinou skupinu - Apple vyhovuje nižší tržní podíl kvůli vysoké exkluzivitě a s tím je spojená vysoká cena. AMD cílí na masovku....
Ikdyž je fakt že s penězi Apple by se technologický potenciál AMD mohl plně realizovat. A už jen aliance s třetinovou podílovou Apple účastí by přidělala hodně vrásek Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak o tomto bych dost pochyboval, Apple nespoji osud svych budoucich produktu s firmou, ktera ma tak nejistou budoucnost jako AMD. Pokud neni na poradu dne prevzeti takove firmy.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Procesory od AMD jsou normální x86 (resp. sadu AMD-64 dokonce licencují Intelu), takže pokud by AMD zkrachovalo, šel by Apple o dům dál.

Apple už jednou dal Intelu studenou sprchu, ve chvíli kdy dal do iHraček procesory ARM. Pokud použijí AMD, ani nemusí nic měnit a rekompilovat, jen se napíše pár nových kextů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Apple už jednou dal Intelu studenou sprchu, ve chvíli kdy dal do iHraček procesory ARM." - v iPh a spol. nikdy Intel nebyl (byt se o to snazil), takze v tomto pripade se nejedna o vymenu Intel za neco jineho, narozdil od uvedeneho hypotetickeho scenare s CPU.

Poskladlit Intel vyjednavanim "naoko" s AMD s cilem dostat lepsi podminky, tak to si samozrejme predstavit dovedu, nejednalo by se v branzi o nic noveho.

Navic, zatimco dodavatele dedikovanych GPU a dalsich komponent ve svych produktech celkem bezne strida, o CPU se to rict neda ani omylem - proc by to tedy kvuli jednomu (mozna) povedenemu produktu delal? :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

s majetkem AMD jakožto technologického a inovačního lídra by dodavatele měnit nemuseli, to nejlepší by měli doma....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Brutalni smysl pro humor...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak Applu celkem vyhovuje koncept IGP, který je vhodný pro většinu jejich produktů (notebooky, mac mini, imac) a tady je AMD silné. Třeba též nezapomínat na HSA, jehož použitím by v ideálním světě podpory softwarem bylo možno vykouzlit desítky, někde i stovky % výkonu navíc. A právě Apple dokáže takový ekosystém vykouzlit klidně jediným updatem OS - kdy HSA nastrká do všech svých možných aplikací pracujícími s fotkami, přes itunes až po garage band. Byla by to po čase konečne revoluce a důvod Apple opět vnímat jako leadera určujcího trendy. A hned jak by HSA bylo masivně podporovano Applem, tak by to hnulo vývojem i takových apek pod win a CPU se silnými IGP by začala hrát prim. Však než se objevilo první low level API ( mantle), tak mnozí taky nevěřili, že lze získat desítky procent výkonu navíc a dnes už o přínosu DX12/Vulkan a AS nikdo nepochybuje a jejich nepodpora v budoucnosti by znamenala pro výrobce GPU sebevraždu. Teď je třeba učinit další kroky a tím by mohlo být právě HSA. Je třeba přestat plýtvat dostupnými HW prostředky (single thread rendering v DX11 např) a začít je využívat efektivně. Low level API se nám naučila používat vícejádrová CPU, HSA zase naučí aplikace používat integrovanou grafiku v procesoru. Až to bude fungovat dohromady, tak konečně nic nepřijde v niveč.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas- tak to bylo s tim ARMem, jeste dneska si v Intelu rvou vlasy vsichni kolem Atom blesiho cirkusu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že u MacBooka (takové to plné baterky s jediným USB-C konektorem) není Thunderbolt a ani vlastně žádný extra výkonný procesor, jsou zde vrátka otevření cesty jinému výrobci CPU (a okolní bižuterie). Tam kde Apple bude chtít Thunderbolt (všechno "Pro", iMac, Air), tam asi bude nutný Intel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ad Thunderbolt - zapomnel jsi na Mac Mini...ale jinak mas pravdu, tohle hned tak nahradit nepujde. Na T ma Apple postavenu vetsinu produktu, o monitorech a dalsich podporovanych periferiich nemluve.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

zrovna toto neni pro Apple nijak vyznamny problem. Nebylo by to prvni dobre rozhrani co zabili.
Plus vzhledem k tomu ze maji od Intelu prakticky excluzivni licenci tak nebude pro Apple problem si vynutit/nasmlouvat jeji dalsi pokracovani i v pripade koupe AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak problém Thunderboltu je, že se mu vůbec nedaří, ani v Applím světě. Příslušenství je drahé jak kráva i na jablečné poměry. Nejčastěji se používá prostě jako DP pro připojení monitoru což není nic moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni to uplne jako DP, TB monitor je nejbliz kam se s macem dostanes k dokovaci stanici - je v tom ethernet, USB hub, firewire, vse na jednom drate - akorat napajeni je vedle (pravda, ty prachy oproti standartnimu monitoru bych za to nedal, ale v praci je to prijemny bonus)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No já vím co to umí (vytažená PCI Express), ale jde o to kolik lidí to používá. Apple monitor jsem v praxi ještě neviděl. Obvykle se prostě se koupí nějaký pořádný monitor a připojí se přes TB jako by to byl DP.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.