Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k A ještě jednou: Apple testuje Macbooky a iMacy založené na ARMu

Macy na ARMové architektuře by ztratily jednu ze svých současných výhod - bootování do Windows přes BootCamp.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Coz je vyhoda jen pro pomerne malou skupinu lidi. Mam okolo sebe docela dost mackaru, ale Widle vedle MacOSu nema snad nikdo. Maximum jsou tak XPcka v Parallels.

Dual boot Windows ma urcite svoje uzivatele, ale vazne jich nebude tolik.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, taky vedu jen widle prez parallels, chvilku sem je mel v dualbootu ale po par restartech to zacne cloveka tak otravovat ze dualboot stejne smaze

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, ale je jedno, jestli Windows běží přímo nebo přes Parallels. Pokud by byl v Macu ARM, musela by se x86 architektura emulovat a bylo by to velmi pomalé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toto mohu minimalne za sebe potvrdit, Win XP pekne izolovane ve VirtualBoxu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze dual boot je totalni kravina ....... to jeste nekdo pouziva? PCcko (pardon MAC) si nikdo nekupuje za sest petek aby se vosiral s dualbootem ..... nainstaluje tam bud windows nebo tam necha mac (osobne znam firmu, kde zamestnancum nakoupili macbooky pro kvuli spickovemu HW, ale masox tam nema nikdo:). Ale uz taky dost ztraceji, zadny macintosh nema dotykovy displej, coz je u obskurnich W7 nebo jeste neceho horsiho, celkem fuck ..... ale pokud by clovek chtel i nejake mobilni vyziti (typicky angry birds atd), tak je absence dotykoveho panelu velka prekazka.

Jinak OSX a ARM je POCHOPITELNE(!!!) naprosta kravina .... to snad nemuze napadnout normalniho cloveka ..... zbavili se obskurni architektury, aby presli k mainstreamu a ted by sli zas do exoticke a obskurni architektury a rozbili si cely ekosystem? Predstavuje: LOL&ROFL .... mozna nejake iOS "notebooky" ala chromebooky, ale dost pochybuju ..... apple jeste zas tak gracii neztratil, aby vymyslel obskurni zarizeni a tutove propadaky .....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To že něco testují nic neznamená, o tom se spekuluje dlouho ale zatím to nemá praktické opodstatnění. OSX na ARM běží bez problémů, ovšem proč to dělat, když na těch počítačích je potřeba spíše výkon než úsporný režim v sleep režimu nebo při minimálním zatížení. Intel je pro Apple počítače lepší volba, u iPadu nebo iPhonu je to jiné.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No tak zrovna v noteboocích je potřeba spíš poměr výkon/spotřeba než výkon jako takový. A pokud A8 bude v tomhle směru lepší než konkurence, proč by to Apple nepoužil? A ten poměr bude ještě důležitější, pokud se podaří ještě více snížit spotřebu LCD/LED/OLED displejů. Matice aktivních LED diod s vysokou účinností ve stylu OLED je v principu asi to nejefektivnější, co se dá použít, a pokud se takový displej jednou objeví v noteboocích, buďte si jist, že Apple po tom skočí jako jeden z prvních výrobců. V tu chvíli procento spotřeby připadající na procesor vyskočí hodně nahoru, takže pokud v tu chvíli budou chtít kromě exkluzivního displeje nabídnout patnáct hodin provozu na baterii, tak by jim takový hyperúsporný čip (co do objemu užitečných výpočtů na každý spotřebovaný joule) určitě přišel vhod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OSX na ARM??? To si pletes s iOS, coz je uplne jiny system, to vim i ja a to MAC nepouzivam:o)))
Apple je dlouhodoba firma s knowhow v oblasti OS (to neni gugl), takze verim, ze pro OSX maji templejtu a staci kliknout nekde na tlacitko a cely system se zkompiluje a pobezi pod ARMem ..... ale OMFG, k cemu by to jako bylo, kdyby pro to nebyly zadne aplikace????????!!!!!!!:o)))))))
Tezko rict jak to maji s iOS, ale pocitam, ze to opet neni android a gugl, takze prechod na jinou platformu by byl opet jednim tlacitkem, ale jelikoz se jedna o virtualni prostredi, tak by tam vse fungovalo ..... jelikoz od clovetrailu je vzdy intel lepsi volba nez ARM (o baytrailu nebo dokonce cherrytrailu ani nemluve), tak bych si spis vsadil, ze apple spis nez po armech na osx (naprosta kravina), pokukuje po x86 na iOS, cili ty iPady a iPhony ......

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Cituji: "Macy na ARMové architektuře by ztratily jednu ze svých současných výhod - bootování do Windows přes BootCamp."

Maca mám já i spousta mých kolegů a nikdo z nás bootování do Windows nepoužívá. Windows ve virtuálu se mohou hodit, ale dualboot je nepraktický.

Švédský Datormagazin (7, 2014) testoval 7 notebooků s vysokým rozlišením. Mac Book Pro 13 Retina vyšel jako hardwarově nejlepší. Testovali i, zda by pro uživatele Windows bylo lepší koupit Maca a nainstalovat tam Windows, než koupit notebook třeba od Samsungu, Lenova, .... Vyšlo jim, že ne. S Windows 8.1 byly na Macovi problémy: některá menu se překrývala, ovládání pomocí gest bylo omezené, ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dualboot je nepraktický? Ne pokud potřebujete výkon - jednoznačně potvrzeno třeba tady:
http://www.macobserver.com/tmo/article/benchmarking-parallels-fusion-and...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dualboot může být dobrý třeba pro hry, které jsou jen pro Windows. Ale jinak? V práci používám kancelářské a webové aplikace, doma něco pro práci s fotografiemi, videi, skenerem, ... Všechny tyto aplikace jsou nativně pro OS X. Pro mě je důležité, abych mohl notebook otevřít a do několika sekund pracovat. Kvůli pár Windows aplikacím, které spustím jednou za rok, se mi nevyplatí zdržovat se rebootováním. To radši nastartuji notebook s Windows 7, který se mi nepoužívaný válí na pracovním stole.

Doba, kdy to bez Windows nešlo, je už dávno pryč. A nejsem sám, kdo to tvrdí. Ve zmíněném Datormagazinu to píší také.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No a kde se vezme software? To pojede v emulaci? Nebo všichni (tři) výrobci SW pro Apply už tvoří ARM verze? A nebudou se zákazníci divit, že na tom nejdou spouštět nějaké programy? Jako z toho byli někteří diskutéři na větvi v případě Windows RT?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Apple uz kdysi zvladl prechod PowerPC na x86, urcite zvladne novy prechod na ARM, a donutit softwarare aby si to prepsali na platforme nezavisle

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nutno říci, že až do verze 10.6 se PowerPC kód emuloval, což na poměrně silných x86 procesorech oproti posledním užitým generacím PowerPC nebyl problém, zatímco emulovat x86 (dnešní i5 a i7) na ARMu už by podle mě bylo naprosto mimo. Leda by měl Apple v šuplíku nějaký úžasně výkonný emulátor, ale stejně. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Format PE pre windows je iny pre RT a iny pre Windows8, 7,Vista,... a teda subor pre win8 nejde pod RT priamo

BinHex na Mac OS umoznuje mat v jednom subore binarky pre rozne platformy a dokonca je to povinne mat 32-bit aj 64-bit verziu, BinHex umoznil spustat na OS X 64-bit programy na 32 bit OS a 64-bit CPU pri x86 a PowerPC k tomu.. binHex umoznuje pridat do jednho subory subory pre ARM aj x86.

Kedze apple pouizva system kompilatorov LLVM
ABI je LLVM bitcode a ten ide prelozit napriamo pre vsteky archiotektury. Teda jedine, co je potrebne je mat LLVM pre ARMv8 (uz je final verzia par tyzdnov) Dat nove SDK pre novy MAC OS X 10.10 kde bude nove LLVM a jedna zmana v Makafile a SW pre 10.10 bude kompatibilny s 10.10 na ARM-e.. . Nieco podobne sa chysta (resp. je diskutovane) aj v Linuxe ale Microsoft o tom nechce pocut.. To je rozdiel

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono ani tak nejde o Apple jako spíše o třetí strany... Hlavně ty zásadní jako je Adobe a další soft pro profesionály (včetně Microsoftu a jeho Office pro MAC).

Tím nemíním, že by to nešlo zvládnout, ale zase by byl PPP (plný pytel problémů)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, co som opisal je to, ze na vytorenie aplikacie v X-code (apl;ikacia na vyvoj aplikacii pre OS X a jedina na vyvoj pre iOS do Appstore) je to otazka 7 (mozno pridaju jeden a bude ich8) klikov mysou a doch zadania hesiel. A ma clovek staru aplikaciu aplikaciu updateovanu v Appstore s podorou MAC na ARM-e. Potom uz len cakate na schvalenie Apple-om a nainstaluju sa vstekym, co mali staru verziu bez podpory ARM-ovych MAC-ov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"No a kde se vezme software? To pojede v emulaci?"

Překompiluje se. ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Apple uz pouzival rozne architektury.

Apple II - 6502
Apple IIGS - 65816 (spatne kompatibilny s 6502)

Mac - 68k family
Mac - Power PC (kompatibilita s 68k pomocou emulacie)
Mac - x86 (kompatibilita s PPC pomocou emulacie + tucne binarky)

iOS - ARMv6
iOS - ARMv7, ARMv7s (spatna kompatibilita + tucne binraky)
iOS - ARMv8 (spatna kompatibilita + tucne binraky)

Pokial by chceli Mac na 64 bit ARMv8 tak to mozu kludne riesit tucnymi binarkami a mozno aj nejakou emulaciou

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nuz az na to ze ako bolo aj spomenute, vzdy sa islo s vykonom hore a teda emulacia to stihala. Tu chcu naprikladv v MacBookoch Pro 13" kde su teraz i5 supnut nejaky ARM ? Vzhladom na to ze 13" MacBook je vykonovo medzi MacBook Airom a 15" Pro , neni sanca aby nejaky ARM bol schopny emulovat x86 kod rovnako rychlo ako povodna i5. S pritiahnutymi vlasmi by som si vedel predstavit ze mozno nejaky pretaktovany 4 jadrovy ARM cez 2.0 GHz by vedel ako tak emulovat 1.3GHz Haswell z Airu ale aj o tom dost pochybujem.
Ostatne staci jednoduchy test, nainstalovat si QEMU na nejaky android s 2.0 GHz Qualcommom co su dnes jedny z tych vykonnejsich SoC a rozbehat tam windowsy. Bezia v tom win98 a aj to docela tragicky.Da sa tam nieco spustit ale zrovna na pohodlne pouzivanie to nieje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kazdemu je jasne, ze emulacia je nudzove riesenie. Bola vzdy tak chapana, vo vyssie spomenutych pripadoch.

Majoritni hraci, 90% sw bolo rychlo dostupneho aj pre novu cpu platformu, zbytok rozne utilitky atd kde az tak o vykon nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coz o to, me by se predstava desktopu/notebooku s desktopovym OS na ARM libila, ale v realu by to asi narazilo na vykonnostni omezeni, kdy by i obycejna nechutne udelana webova stranka byla problem. Nedej boze, kdyby to melo zvladat neco vic. Staci soucasne hruzy s "utajenym" Atomem jmenem Celenon/Pentium Nxx, ktere nemaji v noteboocich co delat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Apple ma v rukach po akviziciach technologie na vyrobu spickovych ARM CPU. ARMv8, 64 bit, pre notebook kludne 4x3GHz pri vybornej spotrebe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To sice ma, ale nejsem si jist, zda spickove ARM se vykonem vyrovna i3/i5/i7.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obavam sa ze ani 4core na 3GHz by A7(8) ARMv8 64bit na i5 nestacilo (najvykonnejsi 13" ma i5 na 2.6Ghz) a uz vobec nie na i7 v MacBookPro (4 jadra s HT takze sa tvari ako 8 jadro a na 2.3Ghz)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má ta "obava" nějaké racionální opodstatnění? Proč by 3GHz six-issue čtyřjádro nemělo stačit na 2,6 GHz eight-issue dvoujádro? Jestli někde je problém, v těchto číslech ho určitě nenajdete.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.