Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Apple vysvětluje, proč nový Macbook Pro nemá slot na SD karty

Dokazali lidem namluvit, ze stupidni oled displej je lepsi nez sada hornich HW klaves ..... absenci SD karet nebo chybejici JACK bych v tomhle kontextu uz ani neresil .....

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jako by to nedokázalo Lenovo. Své zákazníky u pracovních ThinkPadů dokázalo přesvědčit umístěním klávesy Print Screen a zničilo rozložení klávesnice - hmatová orientace s uskupením do bloků, zástupného numerického bloku a funkčních kláves. Už se přidal i Dell a není důvod peskovat jen Apple.

Kdo tušil, že v roce 2016 značky jako Dell a Lenovo stanou na nejvyšších příčkách zoufalství - odpadu, které přetrumfne kdejaký Acer TravelMate P6/646 s dokovacím konektorem, poctivou funkční klávesnicí, kvalitním zpracováním a stejným on-site servisem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mezi Thinkpady (Thinkpady, ne levny elektroodpad) a libovolnym Acerem je ponekud rozdil v poctu zavad - a o tom to je. To co mi tu nosi na opravy jsou same Acery a HPcka, nic jineho.

Snad nikdo nepocita s tim, ze notebook ktery se stejnou hw konfiguraci, ale o par tisic levnejsi, bude i stejne kvalitni. Snizovat naklady se da ledaskde - i na vyrobnim procesou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> poctu zavad - a o tom to je.

O tom to neni, s tim ze hardware magicky vydrzi donekonecna nepocitam a mam zalohy.

Pokud ale mam za novy thinkpad vysolit ~1500 eur, ocekavam ze bude *alespon* stejne dobry ve *vsech* ohledech, jako 5+ let stary thinkpad za 200 eur. Nepouzitelna klavesnice -> nepouzitelne na pracu -> nema smysl utracet prachy. Hlavne ze vi co chteji zakaznici, takze vyrabeji ziletky.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

U nepoužitelného notebooku na ceně nezáleží, protože se nebude pořizovat nevhodný laptop s částkou 60 - 70000Kč. Dokud na trhu existují laptopy - pracovní nástroje, tak po těch zmetcích pragmatik určitě nesáhne.

Pro zajímavost. Všechno jsou to Elitebook (HP) a Travel Mate (Acer)?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, HP ProBooky či EliteBooky vzhledme k prodejům prakticky bez závad. Pavilion je něco jiného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám přesně opačnou zkušenost. Já mám už asi 5 let Acer TimelineX druhou generaci. Baterie ještě pořád vydrží cca 2 hodiny. Všechny plasty drží.

Kamarád si koupil Lenovo v stejné cenové relaci. Po roce mu měnili kryt protože plasty kolem chladiče se rozpadly. Po 3 letech odešla základní deska.

Takže pokud mám dát 25 tisíc za notebook, vyberu si raději acer.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne kazdy Lenovo je Thinkpad, dokonce ani ne kazdej Thinkpad je Thinkpad. Pokud clovek chce kvalitni notebook musi to byt Thinkpad rady T,X nebo W (dnes P). A ty se do 25 tisic vejdou dost tezko. Ja mam X220 (ten stal 26000) a W520 (puvodni cena kolem 60000). Oba maj vic jak 5 let a u obou baterka vydrzi vic jak 4 hodiny a o nakym praskani nekde nemuze byt rec.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To akoze Acer ma NBD zaruku a naozaj im to aj tak funguje? Pamatam si jeten Elitebook s HP NBD a tahalo sa to asi 3 tyzdne. To by som rad videl teda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

iReader $299 už Apple nabízí, nebo se k tomu chystá?

Apple mělo svého času výborné Powerbook, které prodávala klávesnice. Před mnoha lety se oddělení desingu urvalo z řetězu a všechny ostatní parametry se musí podřídit vzhledu. Bohužel za cenu pragmatické funkcionality, kterou okruh zákazníků evidentně nežádá. Úspěch zaručen, výplatní konto pro akcionáře naplněné a zákazníci spokojeni. Kdyby se ovšem ziskuchtivý mor nešířil dál, do světa pracovních nástrojů, nebylo by potřeba kritizovat Apple. Ale zase máme svého padoucha, který může za negativní změny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> .. okruh zákazníků evidentně nežádá. Úspěch zaručen, výplatní konto pro akcionáře naplněné ...

Coz platilo, az to neplatilo:

This is the third consecutive quarter in which income and revenue were down year over year. Revenue was 9 percent lower than it was a year ago. And this is the first time since 2001 that the company’s revenue for the full fiscal year — $215.6 billion — is lower, not higher, than the previous fiscal year. The prior year it was $233.7 billion.

Rekl bych (i podle reakci na netu na novy Macbook), ze zakaznici zacinaji mit plne zuby, takze drahe jabko bude muset trochu pohnout p*deli a mozkem.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě záleží jestli ze svého korporátně-byzysového obláčku dokáží problém rozpoznat. Microsoft je dávno ztracen v mlze, Apple se v mlze též ztrácí a nedokáže naslouchat potřebám zákazníků, resp. rozpoznat na co v tom uzavřeném jablečném světě přistoupí jako na užitečnou věc a co už začnou brát jako buzeraci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja s vizi applu naprosto souhlasim, v dnesni dobe ruzne konektory atd nemaj na HW co delat, jen to zabira misto a kazi design, vse by melo fungovat bezdratove mezi sebou a je jen otazkou casu kdy zustane jen jeden konektor nebo zmizi uplne

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

som sice apple odporca ale suhlasim aj tak tie porty vyuziva tak 1% ludi. Nepamatam si za posledne roky ze by som ten port pouzil. A ked uz ma clovek v ruke SD kartu tak predsa ta karta musela v nejakom zariadeni byt (sama os sebe nema zmysel) takze nieje problem to zariadenie pripojit s microusb kablom priamo do toho notebooka... Ak je niekto fotograf a potrebuje v terene presuvat fotky do PC tak aj tak tu citacku alebo kabel urcite nosi u seba.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ma to jen tri drobne problemy,

1) prenos pres usb je casto X krat pomalejsi nez ctecka
2) prenos pres usb zere baterku toho zarizeni, z ktereho data tahas (zdaleka ne vsechny fotaky nabijeji pres USB)
3) image na RPi a podobne hracicky nekde zapsat musis

To ze ty to nepouzivas, neznamena ze neni milion lidi kteri ano.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

4). Hodně majitelů řešilo nedostatek místa na Macboocích tak, že si rozšířili dostupnou paměť SD kartou. Nebylo nutné připlácet extrémní sumy za větší disk / ssd, které si účtuje Apple.

Je to jen další forma omezení, kterou chce Apple dosáhnout vyššího prodeje modelů s většími disky. Tzv. více vydělat na příplatcích.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem se těšil jak si koupím nový MBP, ale houbelec, ten nový kus má smysl tak za 4-5 let, až bude USB-C naprosto běžné a ve všem. Úlet je, že vydají nový iPhone a MBP během dvou měsíců, a jsou vzájemně nepropojitelné bez dokoupené redukce. Jen mě mrzí, že ten původní MBP, v podstatě 2 roky starý HW nechali na té stejné ceně. Asi věděli, že to bude jistou dobu jediná možnost volby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kym som nemal synology, tak som sd kartu pouzival na pravidelne automaticke zalohy. Na relativne velkom notebooku ked sa nezmesti maly slot aspon microSD, tak nech si taky book strcia do analneho otvoru!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo a kvuli tomu budu tahat (dalsi) kabel s miniUSB, bude to vyrazne pomalejsi a pokud mi ve fotaku dojde baterka, tak si nenactu nic. Navic, co kdyz budu chtit stahnout fotky z fotaku kamarada a protoze asi nebudu mit driver pro dany model, tak si taky mozna nic nestahnu (slava proprietrnim resenim).
Uz si ty genie nekdy stahoval 15GB z fotaku pres WiFi (napr. Canon 6D) - urcite ne, jinak bys takovou blbost nikdy nenapsal. A jestli applu chybi prostor cca 25x30x2 mm tak at se pani inzenyri jdou bodnout. I Steve Jobs se uz musi obracet v hrobe.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No já mám fotoaparát a notebook a nenapadlo by mě nosit kabel abych přetáhl fotky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, bezdratove - za kazdou cenu.

Pak vlezes v Praze na sidlisti do panelau, zapnes wifi -- jeeee ona je ta wifina nejaka pomalaaa? Proc se 10 MB kopiruje dve minuty? Jo ono je tu 2700 siti okolo...... ono to nema sitovou kartu? Pomoooooooc.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Někde na samotě u lesa dobrý, ale tahat rychle něco přes wifi v centru nebo uprostřed sídliště, zvlášt v době večerní špičky je naprd. Zlatej kabel (ideálně Cat6a a vyšší :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, kabel je kabel ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bluetooth je argument jak noha, když většina foťáků odjakživa jde připojit přes USB. Já ale raději kartu vytáhnu, strčím do počítače a baterka se může nabíjet (musí se vyndat) nebo se aspoň nemusí vybíjet při prohlížení na počítači. Některé adresáře sd karty jsou přístupné jen v PC (zejména zápis), ne ve foťáku nebo telefonu (to už je spíše schválnost výrobce). Další využití čtečky je příprava firmware pro RaspBerry Pi nebo i některé set top boxy (některé jdou aktualizovat jen přes SD, ne přes USB).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

akym sposobom pripojis usb kabel z fotaku, ked ten pocitac ma len usbc?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli je usb kompatibilní s usbc, ale narážel jsem na to, že foťák šel k PC připojit odjakživa, takže to není důvod rušit čtečky SD karet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, ale pamatuju doby, kdy tomu tak nebylo. Navic nektere zarizeni ani USB nemaji, nebo maji nejakou variantu mene obvykleho provedeni USB, takze musis mit specialni kabel. Nastesti zacinaji mizet. Ale zrusit ctecku nejrozsirenejsiho formatu karet je fakt blbost. Ale aspon iOveckam zacne dochazet jake iOvce jsou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ať si jabko nakousne kdo chce :-) (jo a v nakousnutým stavu nevydrží moc dlouho, shnijou dřív).

Mam prDELL a SD karta z čtečky nečumí vůbec, je zároveň s hranou NTB, musí se na ní máčknout aby povylezla a dala se vyndat a když je tam krytka tak o čtečce ani nevim.
Takže v tom bych problem estetiky neviděl, čtečku používám a fotograf nejsem.

Znám i lidi co microsd berou místo flashky, protože to daj s redukcí do foťáku, bez redukce do mobilu atd. nejsou odkázaný jen na USB. a o tom to je

S tim bezdrátem jak tu někdo uvedl, ano do jisté míry je to krásné bez drátů a pohodlné.
Leč kabel je kabel. Oni ti wifináři a modrozubysti na to přijdou, hned jak se dostaví neduhy bezdrátu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Co mají také říkat než mlžit kolem skutečné podstaty toho, že užitečný SD slot musí pryč částečně esteticko designerského diktátu a částečně počítám i proto, aby se zatrhlo toto:

http://www.macprices.net/2013/02/21/niftydrive-sd-card-based-custom-expa...

Předpokládám, že první prodeje budou velké, protože frikulíni půjdou po F-displeji jako husa po flusu, ale až se tato skupina vyčerpá, tak zde zůstanou lidi co mají MacBook Pro na práci, přičemž ten nový v podstatě nemá co nabídnout (ve smyslu nějakých praktických vylepšení jako větší výdrž atp.). Snad jen ten touchpad, ten je super, ale stejně to myš nepřekoná.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Az ked som si kupil ext citacku SD/microSD (Kingston USB3.0), az vtedy som zistil, aky slaby je hardware citaciek vo vsetkych notebookoch s ktorymi som robil. Uprimne, bez tej citacky v ntb sa zaobidem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nutno říci, že čtečky v Macech většinou možnostmi převyšovaly to co je běžně viděno v NTB, zejméně těch levnějších. Jak plnou podporou SDXC, tak rychlostí přenosu u Macbooků omezenou na 480 kbps u noťasů nebo přes PCI-E i iMaců a vyšších modelů, kde je omezením jen rychlost karty.

Nicméně tomu je konec. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navíc umístit tu čtečku někam naspod nebo pod krytku aby to nerušilo design, by neměl být takový problém, ale chtělo by to chtít. A to oni nechtějí, protože chtějí diktovat uživatelům, co mají dělat a co ne. Je to takový moderní i-fašismus.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Idea je jasná a na konci článku je to naznačeno. Applu v současnosti klesá prodej skoro všeho, ale obrovsky roste prodej všech možných předražených redukcí.

Vždycky se můžu podojit smíchy, když nějaký frajer manažer vytáhne na meetingu naleštěný nový MacBook a pak vytáhne z tašky chumel redukcí a drátů, do kterých se okamžitě zaplantá, jen aby mohl pustit prezentaci na projektoru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý se spokojí s VGA konektorem na svém NTB, tudíž majitelé všech modernějších NTB, i těch non Apple potřebují redukci/ kabel k projektoru. Navíc nevidím rozdíl mezi zamotaným klubkem 2m VGA nebo mDP-HDMI kabelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, můj Dell má jak standardní VGA, tak HDMI, což je postačující prakticky pro všechny projektory, či televize a samotný kabel není třeba tahat sebou, ten už je do projektoru vždy připojen.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak...sam jezdim po zakaznikach a obcas jim neco promitam na jejich projektoru a zatim jsem s kombinaci VGA + HDMI nenarazil na sistuaci, kdy bych se k projektoru nepripojil...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiež to tak vidím. Tiež mám zmienené dva porty na niekoľko rokov starom 13" Asus notebooku a nevidím žiadne obmedzenie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé na mém HP ProBooku jsou také všechny konektory. Je lehký a není nemoderní. Už vidím jak na centrále v korporaci kde pracovalo X tis. zaměstnanců všichni jedou na wifi.. (zrcadlení na projektor a podobně.) Pracovní laptopy měli všichni a světe div se s konektorovou výbavou. Na nějaké neustálé kouzlení s kabely neměl nikdo sebemenší náladu. Vy už Martine pracujete?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pracuji a to velmi dlouho, daří se mi velmi dobře. To co jsem napsal není o počtu konektorů, ale o tom, že NTB s projektorem se vždy propojuje nějakým kabelem. A prvotní příspěvek mluvil o zamotaném klubku drátů. nevidím rozdíl v zamotaném HDM, VGA nebo mDP kabelu. Asi jsem to napsal málo srozumitelně. Mám k dispozici několik NTB, jen ten primární, ten na kterém nejvíc dělám je MBP od Apple, a zašmodrchané dráty nebo problém s tím, že má jen TB/ mDP jsem prostě neměl.

Počítače od Apple jsou dobré, jen bohužel dražší ve srovnání s konkurencí. Ovšem to poslední co bych obhajoval je jejich přístup ke konektorům, ne k tomu jaké konektory mají. VGA konektor mě opravdu neschází, a když by mě živilo přednášení nebo bych častěji něco prezentoval, tak na to budu mít separé maličký NTB, který to prostě bude všude zvládat. Nebudu řešit NTB co je určen na něco jiného, který je z jiné cenové hladiny. Pokud se jedná např. o MB Air, tak tam přece stačí jedna 5 cm redukce mDP-HDMI nebo VGA a nic se nebude zamotávat, a zavazet. Počítače jsou stejné jako auta, nebo ženské. Neexistuje nejlepší počítač na světě, není jeden pro všechny a na všechno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě budete grafik nebo něco podobného, proč ne. Nicméně většina diskutujících tu řeší mobilitu nového laptopu. Na čož vy by jste si dle vlastních slov pořídil něco jiného. :-) Máte pravdu každý si vybere něco jiného, někdo auto, jiný raději rovnou soukromé letadlo. Každému dle jeho možností. To ale nijak nemění fakt, že existuje silný segment uživatelů (zaměstnanci v korporacích) pro které nový laptop od Applu ztrácí na užitečnosti. Je to jen vlastní strategie Apple se stavět čím dál tím více do segmentu "luxusního zboží" to je jejich věc a štěstí akcionářů. Počítač si koneckonců musí vybrat každý sám podle účelu a hloubky peněženky. Podobné články jako tyto by čtenáři aspoň měly pomoci se zorientovat a poukázat na případné mušky při té které volbě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Apple NTB nebo telefony nejsou dobrá volby v našich končinách z mnoha důvodů. Přesně jak píšete, mají smysl jen v omezených segmentech a já do něj patřím. Nekupuji MBP protože je to nejlepší NTB na trhu, i když je precizně dělaný a má dlouhou výdrž, ale protože nutně potřebuji OSX, resp. macOS jak se nazývá dnes. Prostě je to pro mě výrobní nástroj, a nutně potřebuji vysokou produktivitu a spolehlivost. Cena není až tak podstatná, stejně tak se já nemažu s cenou pro mé zákazníky.

Jen si nemyslím, že tyto články slouží k orientaci pro čtenáře. Jednak nevychází z osobních znalostí daných zařízení, tudíž těžko mohou posoudit klady a zápory, často obsahují víc emocí nebo osobních antipatií. K tomu se jedná o NTB z jiné kategorie než většina místních čtenářů by vůbec volila. NTB kde verze s 1T SSD stojí skoro 100k, je prostě jinde a pro drtivou většinu uživatelů nemá smysl. Včetně těch co používají počítač profesionálně.

Nejnovější MBP je dobrá vize do budoucnosti, bral bych všemi deseti aby se prostě všemožné konektory smrskli na 1-2 typy a basta. ale to není přítomnost. Já prostě budu kupovat starší model, protože nechci zatím NTB bez RJ45 a čtečky SD karet. Kdyby mě živilo něco jiného, tak jako zákazník mám naštěstí výběr z široké nabídky kde čeho, přesto cena nebude to rozhodující.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona "vize" přináší jen pocit a vidinu zisku. Mor, který se bude šířit a brzy nebude možné koupit slušný laptop, protože nebude dost "trendy".

Místo spolehlivých tlačítek a diod (notifikace stavu v zavřeném stavu např.: v dokovací stanici) se všechno musí dělat SW, dokovací konektor ustupuje tomu z-k-u-r-v-e-n-é-m-u smrsknutí na dementní USB, které svou praktičností a pohodlností trumfne i kaktus v řiti. Místo jednoduché zacvaknutí a spuštění v zavřeném stavu. To co trvá přesně sekundu, s USB zvládnete za 10ti násobek času po provedení dalších X úkonů. Takovou budoucnost myslíte? Děkuji pěkně, s takovou bych poslal výrobce a propagátory na IT popraviště.

Na výběr nemáte, protože dnešní situace vypadá následovně. Snesete cokoliv, nebo máte smůlu. Tak prosím. Řekněme, že je leden 2017 a vy mi doporučíte notebook dle následujících kritérií:
- 13 - 14" ze slitiny a odolného plastu se špičkovou pevností
- Mobilní Core i7/Xeon ... v žádném případě "U/ULV" sráče
- TPM, vPro, Fingerprint, Secure Bios
- 2 paměťové sloty, M.2/mSATA + 2.5 SATA
- UMTS/WAN/BT 3x3
- Trackpoint i touchpad s vlastními tlačítky
- D-SUB, DP/HDMI, USB3, RJ45, COM (většina terminálu rozvodů a přečerpávacích stanic používá standard COM), SmartCard, SD, 3.5mm jack
- Ultrabay s duální baterií
- Dokovací konektor
- Dedikované klávesy Ins, Home, Del, PgU/D, SysRQ a zástupnou numerikou (FN+)
... a den ještě nekončí, přesto již od druhé položky vznikla prázdná množina kandidátů. Tak by měl vypadat pracovní nástroj pro el. inženýra - programátora, který čas od času musí cestovat ke kritické el. infrastruktuře (ta opravdu není běžně dostupná) a pracovat (a patchovat) s často 20 i 30 let starými unixovými systémy. Tedy kromě trávení času programováním řídících embedded a rts systému.

Přesně 20. ledna 2014 jsem ho vybalil s tříletou cestovní zárukou, která bude končit. Jediné co mi zbývá je nechat si ho, protože náhrada neexistuje a musím do 14 dnů předložit požadavek na nový, proto tolik naštvanosti a zoufalství v jedné odpovědi. To díky vám vizionářům - sjednotitelům.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

HW u IT kopíruje automobilový průmysl. Tam také se vyráběli a prodávali auta dle technických parametrů a různých kategorií zákazníků. A zákazníci se v tom velmi často vyznali, probíralo se to, bylo to důvodem k polemikám nebo dohadování. Dnes to připomíná módní salón. Auta se prodávají masově, dle barvy, jak vypadají budíky, zda to má o jednu ptákovinu navíc, jak moc je to narvané elektronikou, která je pak nejporuchovější. Motory co dříve vydrželi 500-700k km, jsou dnes po 300k mrtvé. Pak je možné, že dají do prodeje Oktávku s litrovým motorem.

Počítače se stali masovkou a taktovku drží méně znalý zákazník, kterých jsou ale miliony, profíků je mnohem, mnohem méně, a akcionáře výrobce zajímá jen objem, podíl na trhu a zisk. Ne zda vyhráli prestižní ocenění v odborném časopisu.

Takže příští rok budu na tom podobně jako vy muset koupit nový NTB, tudíž jedině MBP 15" late 2015, dva roky staré železo za stejnou cenu, když ho uvedli na trh. Ovšem osobně nemám s tím USB-C/ TB3 žádný problém, je pěkné připojit NTB k externímu monitoru jedním kabelem a mít tím vyřešené LAN, nabíjení, externí disky, monitor, ...... Jen je problém že na to není trh zatím připravený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj problém vychází z náročnosti a konzervativnosti. Sám jsem na sebe velmi náročný, v zaměstnání si nemohu dovolit udělat větší chybu a musím přemýšlet, jak spojit historii a budoucnost, neboť v našem oboru běží valná většina systémů na modulárních standardizovaných principech. Konzervativnost, ve které se osvědčené věci nevyhazují a systémy se nemění podle toho, jak zrovna fouká vítr.

V zásadě nesouhlasím s názorem, že trh není připraven. Naopak, už od studia na ČVUT byla dokovací stanice běžnou součástí produkce všech solidních výrobců a všechny potřebné periférie připravené. To až s příchodem Thunderboltu v počítačích Apple se znovu začalo vynalézat kolo a stále tomu chybí špetka funkčnosti. V práci čekají dva monitory, periférie i převodníky/programátory pěkně připojené do dokovací stanice a doma s tou samou stanicí (mám dvě) si přepínám jedním tlačítkem mezi stolní pracovní stanicí a laptopem. Nemusím se namáhat, jednou zapojeno a funguje to bez sebemenšího zádrhelu. Kdyby nebylo potřeba modernizace v rozhraní (např.: USB3), stejnou práci by zastala dokovací stanice stará 10 let, protože se myslelo na zpětnou kompatibilitu. Všechno potřebné dodnes čipsety Intel umí, proto nechápu důvod řešit nativní věci komplikovanou externí cestou.

Auta bych do toho netahal, ono není problém si koupit moderní vůz s 2.5 litrovým atmosférickým motorem za podobnou cenu, jako nová Octavia Scout s motorem 1.9TDI. Kdyby měla Mazda 6 variantu s "4x4", pravděpodobně bych dnes jezdil s 2.5l SkyActive motorem. Bohužel neměla, proto už 3/4 roku jezdím se Scoutem, kterému nevadí trocha bláta. Do rakve na střechu nafukovací člun, do kufru palivo, řízení, .... a na vozík 251cm dlouhý model bitevní lodi Tirpitz. Nebo bez vozíku a hurá za hranice na soutěže lodních RC modelů (ten se vejde naštěstí zakurtovaný do kufru se sklopeným sedadlem). Luxus výběru prozatím existuje, prozatím, proto není nutné si vybrat 1litrový kozí dech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj notebook miracast podporuje ale v porovnání s kabelem je to naprd. Problém je v tom, že to jede přes wifi, takže to užírá pásmo a zpomaluje. Je to nouzový řešení dobrý tak akorát pro smartphony. Doufám, že v budoucnosti až bude skoro všude USB-C/Thunderbolt/eDP s video výstupem se tenhle nesmysl vyřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě kecáš. Na co by "manager na meetingu" měl chumel redukcí a drátů????? Může mít napáječ, ok to maji všichni. Asi bude mát bezdrátovou myš, tam moc chumel kabelů neni. A všechny trochu nezaostalé projektory maji hdmi. A tim to končí ... .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nj, El Risitas... :)

Hlavne ze to vyraby tenky jak ziletka, kdyz pridas ty dongly tak to zabira 10x vic mista :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší by bylo, kdyby tlačili TB a zároveň uvolnili jeho licenční politiku...
Jinak SD čtečka je opravdu pro většinu lidí dneska zbytečná, daleko horší je absence ethernetu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

naopak, ethernet je pro vetsinu lidi zbytecnej... nemuzes to brat podle sebe a povazovat to za vetsinu :) protoze vetsina ma wifi router (kterej ma zapojenej uplink a vsechny 4 ethernet porty volne) co pouziva s telefonem a take chodi s laptopem po domacnosti a nechteji za sebou tahat kabel, nebo se prepojovat do ethernet zasuvek v rohu kazdem mistnosti, protoze je nemaji i kdyz jsou po rekonstrukci nebo v novostavbe...

dalsi vec je ze pro ethernet potrebujes kabel a je jendo jestli na jeho koncil mas jen rj45 konektor, nebo na nem nasazenou miniaturni usb sitovku kdy do pocitace misto rj45 zapojujes usb :

naproti tomu pro kartu musis zvlast vsude nosit ctecku karet (+ ponechavam dalsi veci co uz byli zminene) a rozhodne i pres upadek compact fotaku diky "fotaku" v mobilu, stale bude vice lidi co pouzivaji SD kartu nez co pouzivaji Ethernet...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A uz jsi jel wifi nekde ve velkem panelaku, kde mas dalsich "100" jinych siti? Vis jak ta WIfi bude zpomalena, v extremnim pripade se treba nenapojis vubec. Tvrdit, ze Ethernet nevyuzijes jen znamena, ze nemas zkusenost v momentu, kdy narazis na hranice fyzikalnich vlastnosti bezdratoveho rozhrani.
Ja v takovem baraku jsem, mam desktop a pracovni notebook, oba zapojeny pres Ethernet, protoze jinak se na tom neda poradne delat. Jedine drat, ti takovy problem vyresi. V pripade chybejicich sitovky, pak musis dokupovat redukce na USB port..tudiz dalsi srajda navic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a mas kolem sebe opravdu "100" siti v 5GHz ? ;)
kazdopadne se nauc cist, ja netvrdim ze ja nevyuziju ethernet, pouzivam ho od te doby co sem pred 20rokama presel z tokenringu ;)

jasne sem psal ze nelze podle sebe vytvaret pozadavky/chovani vetsiny, ta vetsina o ktere byla rec totiz ethernet proste nepouziva, bezdratove rozhrani pro ne nepredstavuje zadne limity...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To co pises ale neni podstatne. Mozna to pojede lip v 5Ghz pasmu, osobne ani ted nevim, ve kterem mi jede router poskytovatele. Princip ale zustava stejny.
A nemas pravdu. Ja jsem soucasti "vetsiny", ktere to nejede. Stejne jako napriklad muj kamarad, ktery ma uplne stejny problem a jede taky na ethernetu. Stejne jako nekdo dalsi co o tom psal vyse.
Kazda bezdratova technologie ma svuj limit. A bude to jen horsi, protoze tech zarizeni neustale pribyva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme ze je podstate jestli jedes pres 5GHz, protoze pak:
- kolem sebe budes mit "jednotky" siti, jednak to lide pouzivaji mene(tedy vyhoda teoreticky docasna), druhak ma 5GHz kratsi dosah, resp. vice tomu vadi prekazky/zdi takze mnohem mene "siti" od sousedu se dostane az k tobe....

- ma mnohem vice kanalu a mnohem vice zon ktere se neprekrejvaj, narozdil od 2.4Ghz ktere sice ma 11 (nekde az 13) kanalu, ale jen 3 zony... viz napr: http://media.bestofmicro.com/4/Q/365642/original/Wi-Fi-Channels.jpg

- 5GHz 802.11ac zacina rychlost na 433Mbps (tedy +- pulka GigabitEthernet) a az 2600Mbps (tedy +- 2.5x GigabitEthernet), pripadne 802.11ad s rychlosti az 7000Mbps (7x GigabitEthernet)...

ty ses soucasti "skupiny ktera vyzaduje ethernet", ovsem to o cem byla rec je "vsichni uzivatele internetu" a z nich naprosta vetsina preferuje Wifi pred Ethernet, Ethernet nepouzivaji, ani nevedi co to je...

edit: jeste "drobnost" 2.4Ghz Wifina je nachylna na ruseni ruznych pristroju, napr DetskeChuvicka co jede ~2.4Ghz dokaze tu Wifi totalne zablokovat/zabit, to ale neplati(opet) o 5GHz Wifi...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kabel je kabel! :-) Kabel je jistota a jistota je kulomet! ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a je to nazor tvuj (a muj(teda ten kabel:)) nebo nazor vetsiny ze skupiny "vsichni uzivatele internetu"?
mozna to unika, ale tato vetev neni o tom co je lepsi (jen sem upresnoval ze wifi neni tak spatna kdyz clovek rozumne pouzije 5GHz) ale o tom co pouziva vetsina ;)
aneb kdyz si stoupnes na Vaclavak a budes se lidi ptat s cim se setkavaji casteji a v jedne ruce budes drzet "microSD kartu s/v redukci na SD" a v druhe "ethernet kabel" na co myslis ze ukazou?
a pokud se budes ptat jestli pouzivaji doma pripojeni laptopu pres Wifi nebo Ethernet co myslis ze odpovi? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja Ti neberu, ze 5GHz je lepsi a ani ti neberu, ze vetsina lidi ani nevi, co je to Ethernet ;) To je pravda.
Akorat, ze stejne jako se ted divas na 5GHz pasmo, ktere nabizi vetsi rychlost, atd., stejne tak jednou dojde k situaci, kterou mas ted u 2,4Ghz pasma. Tech zarizeni bude pribyvat, routery z 2,4Ghz se budou nahrazovat 5Ghz, to znamena, ze se to bude zaplnovat stejne, jako je dnes zaplneno 2,4Ghz. Jestli to bude za 1 rok nebo za 10 je sice rozdil, ale nic to nemeni na principu, ze k tomu stejne jednou s nejvetsi pravdepodobnosti dojde. Kdezto kabel timto netrpi a pokud je odstineny, ani trpet nemuze. Ono se k tomu muzou pridat i dalsi veci, chytre spotrebice, atd. To vsechno bude na Wifi viset a vzhledem k tomu, ze lide koupi, co jim nekdo nabizi, tak i tyhle zbytecnosti se budou sirit dal. A nakonec dojde k podobne situaci jakou tu mame dneska, nemluve o tom, ze treba latence po dratu jsou daleko mensi nez u Wifi a kdo treba hraje nejake MMOG, tak stejne jede na dratu ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to zacatek vetve byl o tom ze ethernet je pro vetsinu lidi dulezitej, coz snad uz bylo vysvetleno ze pro vetsinu neni i presto ze pro urcitou mensinu(do ktere se radim take) je ethernet vyhodnejsi :)

k situaci jako s 2.4GHz nedojde, pokud nebude tvojich 6(max) primo sousedicich sousedu misto 1-2 routeru jich mit kazdej 10-20 ;) jak sem posilal obrazek, v 2.4 mas 11 kanalu ktere dohromady daji 3 zony, tobe muze byt jedno ze je 11 kanalu kdyz ve vysledku se musis dostat do te zony ktera neni zaplnena, takze mas 3 moznosti, u 5GHz mas mnohem vice kanalu a zon, navic ma kratsi dosah, hure se dostava pres zdi, takze narozdil od 2.4Ghz ktere mas od sousedu o 10pater vejs to u 5GHz nehrozi...
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels

dalsi vec pak je ze az to "neco bude" tak bude zas i pro doma dostupna Wifi 10GHz, 60GHz...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Wireless_Gigabit_Alliance
http://www.cnews.cz/tp-link-uvedl-prvni-wi-fi-router-s-podporou-80211ad-...
http://cdr.cz/clanek/wifi-standardy-v-oblasti-frekvenci-pod-1-ghz-co-od-...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak si zkus přes to wifi táhnout třeba 3 x 4K stream a k tomu ještě normálně fungovat s internetem. A provozovat to na větší vzálenost než 30cm od mimo antén gigabit routeru. Ve většině případů nemožné. A to nemluvím o tom, že by takhle fungovalo více zařízení v síti. Zatímco osadit v bytě do každý místnosti zásuvku s ethernetem je jistota vyjde to i s giga routerem lacinějš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ake se nauc cist ;) kolik myslis ze z vsech uzivatelu internetu si taha 4K stream? vetsina uzivatelu ma 14-15" LCD s 1366*768... kolik myslis ze vsech uzivatelu ma doma alespon 1 zasuvku ethernetu? promile... kolik myslis ze vsech uzivatelu internetu ma v routeru s 4LAN portama zapojeno alespon 1 kabel? (tedy nepocitam ten 1 ve WAN) nebude to vicec nez jedno procento... atd... TY nebo JA nejsme vetsina, ani tvoji 2 kamaradi/znami co to maji jako ty nejsou vetsina...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vetsina sice ne, ale i ja mam pres rok 42" IPS UHD a vseci moji nesocko kamosi maj taky velke, i vetsi nez ja, 4k a streemuji radi s nadsenim 4k obsah o prirode z netu nebo rovnou ze 4k kamerky z dronu.

Brzy nepujde ani koupit displej jiny nez 4k at tv nebo monitor a stejnetak fotaky s videem a kamery.

A moji sockokamosi nebo ti co maj sice jine zaliby ale take posilhavaj a sklonuji zkratku 4k ;-)

A vetsina ma CRT TV a mobily ;-)) ... A mladi budou mit i 4k ale jen na mobilu :-))...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

koukam na 43" IPS UHD a ze vzdalenosti ~3m neni poznat rozdil mezi FullHD a 4k, ale kazdopadne ja nebo ty nejsme v te vetsine, v dobe kdy budou bezne 4k televize u vetsiny, bude ta vetsina mit doma Wifi s rychlosti ~2-5Gbps, ty budes mit mozna 10-100Gbps optiku, ale porad nebudes ta vetsina z budoucnosti, nicmene ted byla rec o vetsine ze soucasnosti ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jen 43" a ze 3m!??? :-)) ... Aby jsi vytěžil detaily 4k videa i díky jemnosti pixelů 4k obrazovky, musel by jsi sedět taky do 1m, nebo míti 100"+ úhlopříčku! ;-)

Nedivím se tedy, že neponáš rozdíl a nechápu proč na takovou vzdálenost a malou úhlopříčku pořizovals UHD???... Já mám ze 3m 65" FullHD jako TV a zdá se mi pro dobré FullHD dikumenty z přírody od BBC a pod. natož moje 24Mpx fotky i malá ze 3m a 42" mám jako PC monitor! a z jen 0,5m!!! :-) Pak pozná rozdíl i slepec, jeli zdroj obrazu "jen" FullHD nebo 4k :-) , nebo silně komprimované "4k"... ;-)

Jinak souhlas a šak jsem psal - že většina má ještě CRT Tv nebo PC monitor dokonce ani ne FullHD :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je mi jasne PPI ;) proto sem psal z jake vdalenosti to stejne neni poznat ;) jesti koukas na 42" z 50cm tak bacha aby se ti krk nenasvalil tak ze bude sirsi nez hlava ;)

nicmene zpatky k zacatku vetve, stremovat po siti 4k rozhodne nema potrebu vetsina, tedy te vetsine Wifi nedela zadnej problem ;)

btw: na 24Mpx bys mel poridit 8K televizi, takhle ti to poradne nevynikne ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem hodně OT al enedá mi nereagovat, neva?:

- Tak jasně že 4k je jen 8Mpx a tedy nejužší hrdlo záznamu a reprodukce obrazu :-( Ale i tak je to posun :-)

- Navíc je jemnější vystínvání i malých ploch, neb co je ti platná 10bit vstup i elektronika u hrubého rastru obrazovky s málo px :-(, když skok odstínu je možný pouze po pixelu - tedy px je limitující pro jemné přechody jasů nebo barev! A moje 4k umí stínovat i fyzicky jemněji :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný pravý důvod je hamižnost, nenažranost, greed. Stačí se podívat do Apple konfigurátoru jaké příplatky si účtují za větší SSD disk a hned Vám je to jasné. U předchozích modelů člověk koupil 256Gb SSD a nějakou tu větší SD kartu používal fixně pro rozšíření kapacity úložiště. Tím, že Apple SD odstranil, tak jedinou možností zůstane nekřesťansky si připlatit za větší disk. A to je celé, žádná vize o tom jak se dnes přenáší bezdrátově, to jsou jen kecy. Však kdyby tam SD slot nechali, tak jdou data přenášet bezdrátově dál nebo snad SD slot nějak bluetooth/wifi brání??? Ta firma nejenže tahá z lidí peníze (to by nevadilo, zatím máme svobodu to nekoupit) ale ještě k tomu z lidí dělá pitomce. Ať mi nějaký applista vysvětlí co privilegovaného spatřuje na tom být v klubu pitomců

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je to legitimní marketinková strategie. Můžete mít jednu založenou na technologickém pokroku (pokroku pro civilizaci obecně) nebo jinou založenou na jiných vlastnostech lidské povahy.
Stejnou jako měli dobyvatelé třetího světa včetně dnešní Ameriky. Prostě prodáte pocit výjimečnosti. Třeba pár skleněných korálků. Za ten POCIT! Vám ti domorodci rádi zaplatí zlatem. To není výsměch, stejně funguje spousta "luxusních značek", kterým už ani nestojí za to předstírat, že jejich zboží má nějaké výjimečné vlastnosti, kromě toho, že je drahé a dodává majiteli pocit výjimečnosti. Moje poznámka není nic proti Applu, když to nebude nakousnuté jablko tak to bude třeba značka nakousnutého banánu. Ten kult značky musí být tím silnější o co levnější (výrobně) a neužitečnější korálky prodává. Na tom nic nezměníme, to je tisíci lety prověřený business. Pracujíci pro něž je laptop krumpáčem se poohlédnou po funkčním zařízení.. no a ten zbytek? Ten si koupí korálky.
HOWHG :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jaký smysl má rozšíření paměti o 64 nebo 128 GB ? V notebooku mám 768 GB SSD (2 x M.2) a zdá se mi to tak akorát. Na nějaké zálohování je ideální přenosný 2.5" disk (dneska nejvýhodnější jsou asi 1TB). Navíc rychlost SD karet je dost slabá proti SSD, přičemž ale srovnatelná kapacita je podstatně dražší. Není lepší dokoupit na ten Mac rovnou třeba dvojnásobně velký SSD? Nebo to Apple neumožňuje? V takovém případě bych jim ale tu jejich hliníkovou cihlu prohodil výlohou v nejbližším Apple storu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to výsměch a pohrdání. Místo aby tam byla čtečka, která je řekněme 2x rychlejší než jakákoli konkurence = vývoj, tak nenažranost, přesně. Vsadím se, že tržby klesnou, zisk sice taky, ale marže opět vzrostou. Takže ve výsledku bude Apple prodávat míň kusů za víc, něco jako Ferrari nebo Rolls Royce, bude mít míň práce se servisem, obsluhovat míň idiotů, míň zařízení... Ekonomicky to pochopitelně dává smysl, ale ten pán z Pepsi Coly nás na Mars nedostane ani nevím čím jiným prospívají lidstvu, že by se to dalo nějak morálně obhájit.

Částečně je to i kvintesence stavu v IT obecně, kdy Intel představí procesor s 1% lepším výkonem, nové grafiky jsou vlastně už dnes buď slabé nebo zastaralé, M.2 SSD furt kurevsky drahý, displeje už stačí, 4k televize už levný... čili tento podzim něco udělat průlomovýho je fakt těžký. Tak vymysleli čínskou hifivěž... a zkusí to ještě okotit, než se harware někam skutečně pohne... Ono příští rok zase dalším lidem klekne nevyměnitelná baterka, dojde místo na disku, větráček se zanese prachem, tekutina se rozlije... a hned bude co prodávat.

Lituju Applisty, co na tom fakt chtějí něco vytvářet. Práce, co jim "sebráním" Tim "ušetřil, zjednodušil" se přemění velmi rychle v to, že se budou po zbytek životnosti mrdat s donglama, redukcema, nekompatibilitou, levnýma čínskýma kopiema, vylomenýma konektorama... Bezdrát je utopie, frekvence jsou vzácnej statek. SD karty jsou zlo, kterých se Apple bojí jak čert kříže, protože za 2 - 3 roky, až bude na SSD kartě 1TB a bude to dostatečně rychlý pro 90% populace, jak bude chudák Applík dojit lidi...? Poslední záchvěvy.... dobře jim tak. (a Cook to je jasnej odchod do důchodu)

https://www.youtube.com/watch?v=NYVjIjBMx6o

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vaše rozčilení chápu. Problém je že nejde o to skutečně vyrobit něco průlomového. Jde o to vytvořit něco co se dá prodat JAKO něco průlomového. Stejně jako sýr co není sýr, krabí tyčku v které není krab... Nebo vysílat na dlouhých vlnách a zničit vynálezce VKV.. pro pár peněz... Betacam vs VHS.. to by bylo nekonečné.. .-). Klid a nohy v teple.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mít všude bezdrátové přípojení je úplná kravina.
Už dnes je pásmo nemožně zaplněné, nejsou volné frekvence.
I televizní vysílání muselo udělat kotoul aby se vešlo do menšího pásma.

Bydlím v paneláku mám router TP-LINK Archer C5, večer je dosah routeru sotva 15m. Absolutně zapráskané pásmo. Ještě že to používám jen por mobil.
Pokud je toto budoucnost wifi, tak to opravdu nechci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Je lepší dát si práci s pár průvrtama, třeba před malováním, natahnout mezi místnostma Cat6a nebo lepší kabel a má člověk pokoj od nečekaných výpadků a rušení. Ideálně pokud do domu vede optika, pak to bude valit stále na maximu. Protože situace ve wifi pásmu se neustále zhoršuje, na brouzdání po internetu nebo zábavná videa na YT to stačí, případně na nějaký deployment v IT firmách, ale spolehlivost takového připojení hlavně pro hry nebo multimedia je mizerná. Takže nejen v politice ale i tady platí známé A bude hůř!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moj pohlad na vec je taky, ze Apple si alibizuje znizovanie nakladov pri zvysovani koncovej ceny kadejakymi dristami o technologiach buducnosti a o tom, ako su tie stare dobre technologie vlastne k nicomu. Kolko usetria na tom, ze to tam nedaju? 3 USD, 5 USD? Vynasobit poctom predanych kusov a hned mame celkom zaujimave cislo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k tomu se ještě musí připočít další zisk z prodeje všelijakých redukcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rusicku wifi do baraku tech debilu co sebrali macbookum ethernet!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.