Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Applu končí „irské daňové prázdniny“, Evropa chce doplatit €13 miliard

No-Xi, oprav si prosím jednu věc v textu/nadpis - nepíše se "€13 miliard" (v češtině nic takového nedává smysl), ale "13 miliard €". To samé u částek v dolarech u dalších tvých článků...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U € máš pravdu, ale cena v dolarech se skutečně píše s $ ještě před samotnou částkou, stačí se mrknout třeba na ebay.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to aka mena, ale u nas sa pise znak meny za cislom .... takze to plati aj pre dolar a aj akukolvek inu menu ....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně o to mi šlo :-). Nicméně koukám, že se to nezměnilo, a to už jsem na to no-Xe upozorňoval i jinde, ale evidentně to je házení hrachu na zeď :-/.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeeej a ze preco sa iri dostali tak rychlo z krizi :( Pekny podvod na zvysnu cast europy. Keby taketo ulavy dostali podniky ktore na uzemi EU vykonavali vyskum, vyrobu a zamestnavali ludi z EU tak poviem ok. ale takto NIE. Toto uz naozaj irsko prehnalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady jde hlavně o to, že Apple v Irsku přímo ve své pobočce Cork zaměstnává na 6 000 lidí (v celé EU snad 22 000), což je docela dost a Irsko o toto nechce přijít. Evidentně je to pro ně lepší forma než prostá přímá firemní daň (což si asi kdysi spočítali). Pokud to EK hezky srovná tak, že Apple z Irska odejde, tak na tom Irsko bude tratit, ne že by získalo více výběrem daně. Ne vždy je vše tak jednoduché.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kedysi si to spočítali, ale dnes to už neplatí, lebo príjmy Applu sa od tej doby zdvojnásobili. A čo myslíte, prečo tak prosperuje? Akože zamestnali ľudí. Ale štát neustále bežných občanov zdaňuje, niekedy aj dvojmo. A čo by Írsko stratilo? Nebodaj sa Apple presunie do Afriky? Alebo Južnej Ameriky? V Číne mu tiež žitko nekvitne, tam má problémy. No kam by išiel? Na začiatku Apple využil to, že Írsko bolo v problémoch a mal lepšiu vyjednávaciu pozíciu. A získané pracovné miesta v očiach politikov vyzerajú dobre pred občanmi, ktorí ich majú voliť v nasledujúcich voľbách. Ak bude chcieť Apple odísť, nie je problém bojkotovať Apple. A ten určite nebude chcieť prísť o európsky trh. Cook vyhlásil, že hotovosť v EÚ presunie späť do USA. Myslíte, že je to také jednoduché? Zamyslite sa, prečo ju vlastne drží v bankách EÚ. Prečo si USA firmy zakladajú u nás pobočky? V USA by mu tie zisky zdanili ešte viacej ako tu. A v USA sa daňový úrad nemazná. A USA politici tiež potrebujú peniaze na svoje sociálne experimenty.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nemít v Evropě velkou pobočku a přijít o trh jsou dvě úplně odlišné věci. Můžou tady prodávat přes dealery i bez evopské pobočky. Tak je to prosté. Pokud nepůjde optimalizovat daně v Irsku, udělají to jinde, kde to půjde (a nejsou sami - v IT jsou to všichni, včetně Microsoftu, Google, IBM, Oracle atd..).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, tady se zapomíná, že existence evropského centra v Irsku je způsobeno jen tou nesmyslnou daní v USA za převod peněz do USA. Pokud to v USA zruší, a nechají příjmy jen normálně zdaňovat, tak sbohem a šáteček.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ zrušia európsku pobočku, tak predajom cez dealery sa daň odvedie v danom štáte. A pochybujem, že by zdvihli cenu výrobkov tak, aby vykryli straty na tých daňových únikoch. Kto by od nich potom kupoval predražené výrobky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když firma v USA prodá něco dealerovi do Evropy, tak daní samozřejmě v USA. V Evropě se pak daní jen zisk dealera, který je mnohem menší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto je blbost.

DPH plati spotrebitel a mal by ju zaplatit tam kde tovar kupil. Teda ked kupim telku na slovensku tak z telky zaplatim DPH do slovenskej kasicky. Ked sme neboli v EU tak sa za kupenu telku v CZ nechalo vratit v CZ DPH po potvrdeni o vyvezeni telky. Ale DPH sa malo platit na slovensku, tato povinnost bola ale az od urcitej sumy.

Po vstupe do EU sa kvoli zjednoduseniu dani, plati DPH v krajine v ktorej sa tovar kupi. Toto funguje vcelku dobre pre fyzicky tovar. Nepojdete kupovat iphone do irska kvoli 1% dani.

Problem je pri predaji nehmotnych veci. Tam staci pre celu EU jedna firma pre cele eu a dan potom platite tam kde firma sidli. Takze do Irska. Z moralneho hladiska je to prachsprosta kradez.

To ze USA zdanuje prijmy svojich firem zo zahranicia nema s DPH nic spolocne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, když si koupíte na Apple.cz iPhone, druhý den jej máte doma, a fakturu vystaví Apple Irsko. Ovšem Apple na to má české DIŠ, takže to nafakturuje s DPH, kterou u nás odvede. A neříjkejte, že ne, takových faktur mám hodně.
Tak je to patrně i s apkami.
Jinak nehmotné věci se samozřejmě musí primárně danit tam, kde sídlí prodejce. Co když narazím na nějakou aplikaci, či ještě lépe písničku někde na webu v Tanzanii, to aby kvůli jednomu zákazníkovi k nám někdo letěl se přihlásit a platit daň tady? Asi debilita ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pán je jistě odborník. Tolik komentářů, a v nich tolik nepřesností až zjevných nesmyslů.
Zjistěte si, co je to MOSS (Mini One Stop Shop) a k čemu slouží.
Daň (DPH) z nehmotných věcí se v EU už nějakou dobu platí ve státě spotřeby, i když dodavatel sídlí třeba i mimo EU.
V komentářích se plete dohromady placení DPH a daně z příjmu. Kauza Apple a Irska se týká daně z příjmu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když kouím něco na webshopu v USA, např. písničku, tak žádnou DPH neplatím. Jiná věc je, že velcí poskytovatelé obsahu (steam, netflix) už mají zastoupení v EU, takže standardně se platí s DPH.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když koupíte něco nehmotného ve webshopu v USA, např. tu písničku, tak Vy skutečně žádnou DPH neplatíte, ale provozovatel toho webshopu by měl z takového obchodu odvést DPH do ČR, a to buď tak, že se zaregistruje k DPH v ČR (resp. v každé jednotlivé zemi EU, do kterých poskytuje elektronické služby spotřebitelům), nebo v jakékoliv jedné zemi EU, a přes MOSS pak odvede DPH do ČR (resp. jedním přiznáním a jednou platbou do všech jednotlivých zemí EU, do nichž dodává elektronické služby spotřebitelům).

http://www.financnisprava.cz/cs/mezinarodni-spoluprace/mezinarodni-spolu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klasika prodám něco za 1000 někomu v daňovém ráji za 10000 a on odvede malé daně tam, pak to prodá do EU za 10010 a v EU zdaní jen těch 10... Pro každého selskuy uvažujícího člověka je to normální podvod...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podvod je to jen pro komunisty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ta daň se týká ZISKŮ firmy, ne příjmů.

Z 10,010 zaplatíte minimálně DPH 23 %, pokud je ta firma mimo celní unii tak ještě clo. Firmě v daňovém ráji po odečtení nákladů něco zůstane a to zdaní sazbou daňového ráje. Takže, že by z toho neměly berňáky nic je nepravda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

DPH je zkratka daň z přidané hodnoty. A jelikož přidaná hodnota je po nákupu z daňového ráje 10 a nikoli správných 9010, zaplatí minimum. Jediný kdo zaplatí celou pálku je koncový zákazník u nás.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. DPH se prostě platí z ceny zboží. A je jedno, jestli to prodáte rovnou, či z mezistupněm. ten mezistupeň šetří výrobci daň z příjmu, na DPH nemá vliv.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je jedno jak se to jmenuje, je to daň z koncové prodejní ceny, což si snadno spočítáte z každé maloobchodní účtenky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Také si to myslím. A kam by mohli pobočku přesunout? Jestli se Turecku podaří dostatečně zmáčknout EU, tak třeba tam. A věřím, že by se s Turky dohodli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc se vyjadrujes k necemu ocem nenamas ani nejmensi paru? Vis otom ze se jedna o Evropskou centralu. A tu ma v evproe jen kvuli tomu aby snaz dovazel zbozi. Takze otazka zni kam jinam by v evprope mel jit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nměl za to že ji tu má hlavně proto aby ty peníze nemusel posílat na účty do USA... Ne bay snázeji něco dovážel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na dovoz zboží prostě nepotřebujete evropskou centrálu. Bohatě vám na to stačí pobočka "Apple EEE sro" s 20 lidmi. Stačí vám na to i adresa v paneláku a bílý kůň.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Akože zamestnali ľudí. Ale štát neustále bežných občanov zdaňuje, niekedy aj dvojmo. A čo by Írsko stratilo?“

Apple by se přesunul do země, kde by měl lepší podmínky. A Irsko by nemělo ani ty daně, ani další příjmy, které z Applu má.

Mimochodem, pokud by někdo v ČR zaměstnal 6000 lidí za průměrnou mzdu, už jen odvody těch 6000 zaměstnanců by dělaly zhruba miliardu za rok.
(Pro srovnání, podle Babiše celý koncern Agrofert zaplatil dohromady v roce 2014 na daních asi třičtvrtě miliardy.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všechno tohle ale částečně Apple, ale i další firmy, např. Intel v Irsku má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evropska unie nutne potrebuje prispet na uprchliky, ono to mozna nevypada, ale lidi co jen jedi, spi a serou stoji dost penez a protoze nelze jen zvysovat dane vlastnim obcanum, je obcas potreba pumpnout i nekoho ciziho. Je samozrejme chybou americkych IT firem, ze si neplati sve politiky v evropske unii a proto jsou tyto bohate neplatici spolecnosti idealnim zdrojem prijmu, jednou se tak pumpne Microsoft, po druhe Google a ted je rada na Applu. (Ze by EU resila veci systemove a pro vsechny, to rozhodne neni na poradu dne, videli jste snad pumpnout ropne spolecnosti a mnohe dalsi se sidlem v Holandsku, ktere taky neodvadi dane? Logicky nevideli, mimo jine i proto, ze si plati vlastni politiky a tudiz ti po nich startovat nebudou.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A můžou uprchlíci i za skvrny na Slunci? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za to zase mohou Sluníčkáři. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

bez skvrn na slunci by pravděpodobně nastala doba ledová

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prozatím možná i ano. Pánové Hertzsprung a Russell se ale v budoucnu postarají o to, aby nebyly zapotřebí. Tedy pokud se o to my ostatní nepostaráme dříve sami. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice to není moc čestné jednání ze strany Apple, ale to, co předvádí EU je ještě horší.
Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže danit občany přes 50% jejich příjmú a firmy 0.005% je naprosto OK a zlá EU toto blaho pro všechny nepochopila?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně nechápete podstatu. Zdaňte je víc nedostanete nic. Čím větší bude daň, tím větší bude snaha ji neplatit. I běžný občas často řekne, že to radši chce bez účtenky za míň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle taky není pravda. Pokud obchodníkovi prostě nic jiného nezbyde, než zaplatit tak prostě zaplatí.... Dokud má nějakou možnost jak se tomu vyhnout, tak se tak ve větší či menší míře děje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky je možnost se zdanění vyhnout. A na výši daní pak záleží, jak moc se lidi budou snažit.

V krajním případě je vždycky možnost jednoduše míň pracovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda. Šedá ekonomika jde značně eliminovat, pokud je skutečně vůle.. A těch pár procent co projde výsledek neovlivní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je vule, jde v podstate cokoliv...stat na to ma sily dost, aby zabil klidne polovinu sveho naroda a to by v tom byl cert, aby se ti zbyli nebali...
(sveho casu to takhle delal trebas pan Stalin a jak mu to panecku fungovalo)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svoboda neznamená svoboda neplatit daně. V dnešní době máme dostatečné technické možnosti. Nikoli jako před 100 lety...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na tom, čemu říkáte šedá ekonomika.

Když si vyměním olej v autě sám místo abych využil autoservis, je to šedá ekonomika?
Když si udělám oběd doma místo abych šel do restaurace, je to šedá ekonomika?
Pokud se nesnažím dělat lepší práci, protože to stojí víc úsilí a po zdanění nedostanu o moc víc peněz, je to šedá ekonomika?

V případě neúnosného zdanění je vždycky možnost jednoduše omezit zdanitelnou ekonomickou aktivitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kromě toho bych řekl, že šedá ekonomika, resp. nezdanitelné aktivity, budou do budoucna na vzestupu, hlavně v sektoru služeb, s tím, jak moderní technologie usnadňují transakce, které je extrémně složité nějak evidovat (a tudíž zdanit).

Viz Uber ve srovnání s klasickou taxislužbou, nebo AirBnB oproti klasickým hotelům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od Apple je to normální, je to soukromá firma z jediným cílem a ten je zisk.
Nečestné, a já bych si troufl říc až zločinecké je to od Irska. Vlastně tak sám okrádá a umožnůje okrádat jiné státy. Daně se mají ovádět tam kde se generuje zisk. V případě Apple se zisk generuje v okamžiku koncového prodeje (výrobní náklady jsou nula nula prd).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To s tím ziskem je kolosální nesmysl. Je to proti všem zásadám volného obchodu, svobodného trhu atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen dodám, aby z toho místní něco měli, tak v USA mají právě Sales Tax, která toto řeší. Místo naší nesmyslné DPH.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koruna (ojro) zaplacená na daních je koruna ukradená. Každá optimalizace je dobrá. Firma vynaloží peníze určitě lépe, než úředník.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak zaprve ty a ja musime dane platit tak proc by je nemel platit apple? proc by nekdo mel mit takove vyhody na ukor ostatnich. de facto apple parazituje na ostatnich danovych poplatnicich a ma konkurencni vyhodu diky statni podpore. spravedlive by bylo zrusit dane z prijmu i ostatnim firmam a fyzickym osobam, ale to by civilizace jak ji zname pravdepodobne prestala existovat

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně o tom, že mi chcípla koza, tak ať chcípne sousedovi taky (já musím platit daně, tak ať je platí i ostatní). A já tvrdím, že placení daní, minimálně v té výši, jak je to dnes, rovná se chcípnutí celého stáda koz. Zbyla mi jen prázdná ohrádka, do které mohu nahnat další kozy (když si je koupím) a můžu mít jistotu, že tam pochcípaj taky. Takže nařídíme všem, že si všichni musí pořídit ohrádky a všichni do nich musí nahánět kozy, které si za svoje koupí, a běda, jak tam někomu zůstanou a nepochcípaj!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

priste si precti cely komentar a ne jen prvni vetu : "spravedlive by bylo zrusit dane z prijmu i ostatnim firmam a fyzickym osobam"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale já si to přečetl celé, jen jsem ten konec považoval za irelevantní, tak jsem na něj nereagoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To 1% Vám přijde jako dost pro tak bohatou firmu? Kdyby tolik měli odvádět všichni, tak prosím vyberte 3 položky ze 4 které byste zrušil - školství, armáda, zdravotnictví, infrastruktura. S tím 1% bychom utáhli totiž sotva to jedno. Ale nadávat na daně je strašně cool, takový český archetyp daňového stěžovatele je podnikavec který je neodvádí vůbec (takže mu může být prakticky jedno jak velké jsou) a když ve svém BMW jede po dálnici, tak ještě nadává proč tady nepostaví lepší cestu. V čem je takový člověk "lepší" než parazit, který záměrně nepracuje a čerpá dávky?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrusit 4 ze 4, samozrejme...zrusit VSECHNO a nechat to na trhu, dopadne to nesrovnatelne lepe, nez jak je to dnes.
Btw, neznam JEDINEHO cloveka, zijiciho v CR, ktery by tu nezaplatil ZADNE dane.
I kdyz je clovek OSVC, zaplati neco okolo 50% minimalne...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Trh už to přeci dávno vyřešil ... po státech kde se neplatí daně evidentně není dostatečná poptávka :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozřejmě je vysoká poptávka. Ale ne většinová, bohužel. A Bohužel není možné žádný takový stát založit, když si zloději rozebrali celý svět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poptavka je, ale problem je v tom, ze lide jsou indoktrinovani od malicka, v podstate ziji v zoo, ze ktere se boji vyjit ven, nebot spravce zoo jim 24 hodin denne cpe do hlavy, ze jedine on jim zaridi, aby se meli dobre a ze venku je Satan.

Ja se tem lidem nedivim, ze tomu vymyvani mozku podlehnou...
v tuto chvili jsme tedy v situaci, kdy otrokar vysvetlil svym otrokum, ze je pro ne Buh a pokud by snad chteli jit jinam, prijdou okamzite do pekla.
A otroci za cenu vlastnich zivotu otrokare branej...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidé jsou tu hlavně indoktrinovaní nesmysly o tom, že trh něco vyřeší...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co presne konkretne by nevyresil a proc?
Bavim se samozrejme o zcela neregulovanem trhu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neregulovaný trh vede k monopolu a nevyřeší téměř nic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To absolutne neni pravda a neexistuje zadny dukaz, ze by tomu tak bylo.
to je pouze zbozne prani socialistu, aby tomu tak bylo a mohli se vuci tomu vyhrazovat.
Ne,neni to tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není nesmysl. Nevím jestli 100 % věcí, jak věří Lojza, ale naprostou většinu věcí ano.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„po státech kde se neplatí daně evidentně není dostatečná poptávka“

Myslím, že ta poptávka je naprosto evidentní, například u vrstvy těch nejbohatších.

Problém je, že sice je celkem velká skupina těch, kdo na ten systém doplácejí a rádi by daně neplatili, ale na druhé straně je velká skupina těch, kteří z toho systému žijí- a rozhodně jim nevadí se nechat tou první skupinou živit.
A ještě větší problém (pro tu první skupinu) je, že součástí té druhé skupiny je i policie a armáda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase nesmysly. Většině těch vašich nákladů je pokryta speciálními daněmi. A je velmi pravděpodobné, že s 1 % dostanete na daních mnohem více, než s 30.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mnozí ekonomové jsou přitom toho názoru, že i Evropa celkově je na Lafferově křivce nalevo od optima (nejen USA).

Přitom třeba Slovensko a Ukrajina platí celkově méně daní než Irsko nebo Japonsko, a stejně jim to moc nepomáhá. Kuba je zase výrazně výše, ale přitom hned vedle Švédska a Finska.

Že by ty kozy nakonec závisely mnohem víc na úplně jiných věcech?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pane bože.. co to je za nesmysl.. z těch daní se platí silnice aby měl Apple jak dostat svoje produkty k zákazníkům, platí se školy aby Apple měl kompetentni zaměstnance, policisty aby chránili jeho duševní vlastnictví..., A koneckonců myslete si co chcete ale jestli si myslíte, že by daně měli být vyšší než jedno procento tak jsou daně pro Apple stejně moc vysoké...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je skutecne najivni si myslet, ze by se jakakoliv firma starala o cokoliv jineho nez vlastni zisk. tedy do te doby nez je nejak postihne, pak samozrejme budou chtit sjednat napravu. Samozrejme z verejnych penez.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Množstevní sleva, to neznáte? Sice Apple platil (ten přítopmný čas v článku je IMHO co vím blbě) ani ne procento, ale celkem jsou to obrovské penáze. Např v USA Apple platí nejméně % ze zisků z firem, jak si to umí ošéfovat, ale zároveň je největší poplatník daní v absolutní hodnotě.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

sorry ale tady proste jde o dodrzovani nastavenych pravidel. nevsiml jsem si ze by nektery stat mel uzakoneno ze bude vymerovat dane podle sympatii k danne firme

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To není o sympatiích, ale o obratu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ty kecy o obratu jsou nesmysl.
Dle vašeho rozhodování podle obratu by jste šíleně danil drobné podnikatele (to málo co vyděláte vám vezmeme)
a super nadnárodní korporace by jste vůbec nedanil (ty vaše 100 miliardové zisky vypadají tak hezky na papíře, tak my vám je necháme. Přece nebudeme kazit tak hezké číslo, že?)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, jenže ono to tak je všude. A nejvíce v socialistických státech, kdy nejvíce platí střední třída a nejméně superbohatí. Proto jsou obecně lepší nízké daně, jelikož ten rozdíl pak nebude takový velký.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tedy, ze by danove raje byli socialisticke staty nedava moc smysl. Z ceho by asi ten socialismus zaplatili? Co myslite?
Ze by snad z tech nulovych dani?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a najdou se firmy, co zaplatí 0%, a tedy taky $0.

Přitom Apple vypadá, že je v pozici, že ani neví co s penězi. Je to pro Spojené státy *celkově* lepší situace, než nerozpadající se infrastruktura?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jistých mezích ano. Od nějaké úrovně "úspor" si ale koledujete o tragédii obecní pastviny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem hodně zvědavý, jak to dopadne, zda se EU podaří prokázat, že transfery do Irska v rámci interního Apple účetnictví jsou prokazatelně fiktivní. Byl by to zajímavá precedens.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To bysme se rozloučili s většinou nadnárodních korporací. :-) Někteří jsou na Windows nebo na mekáči závislí, tak nevím, nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se prakticky neda dokazat. Navic to probiha vsude, konkretne u nas jde tusim o vic 300 miliard?
A ono tezko muzete odsoudit firmu, ze interne nakupuje ruzne pravni sluzby atd. za nesmirne nadhodnocene ceny a tim vyvadi aktiva.
Ono je to sice verejne tajemstvi, ale potrebovalo by nejakou zasadnejsi zmenu legislativy nez pouze jakysi precedent.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jako pozitivní vnímám fakt, že existuje na světě vláda, která dává přednost dlouhodobému příjmu z daně na úrovni 1% a zaměstnání tisíců lidí před okamžitým inkasováním 13 miliard euro. Možná, že naděje ještě existuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel daňové úlevy, prázdniny jsou stejné zlo jako dotace.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Daňové úlevy jsou řádově menší zlo, než dotace.

Na daňovou úlevu musíte alespoň nejdřív vyprodukovat něco, co se dá zdanit.
Dotaci můžete dostat i na neužitečnou kravinu, nebo i na něco, co je dokonce škodlivé. (Například peníze se utratí aniž by to mělo nějaký pozitivní výsledek a ještě navíc čachry při jejich utrácení posílí místní korupční prostředí- takže výsledek je horší, než kdyby tam žádné peníze nepřišly.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Danova uleva a dotace je obecne naprosto stejna vec. Samozrejme, ze zalezi na pridruzenych parametrech, ale obecne je proste zvyhodneni nejaky skupiny. Tedy pokriveni rovnych podminek a prilezitosti uz v tak velmi nerovnem systemu. Nebo si schvalne zkuste zazadat o danove prazdniny jako maly podnikatel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

apple neplati ani to jedno procento ale 200x mene. a jsem si jist ze bys mel jiny nazor kdyby tvuj konkurent mel dane 0,005% a ty jsi musel platit 20%

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

V Irsku firmy platí nejvíce 12,5%. A reální konkurenti Apple platili stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ubohejší komentár som nepočul. Svine sú tu Írsko aj Apple (ale aj ostatní).

Problém totižto je platenie daní za nákup obsahu v ich službách. Kúpim si appku za euro a na slovenku ostane prd makový, lebo v rámci EU sa platí v sídle firmy. Takže Apple si v Írsku zaplatí 1 eurocent dane, Írom s toho aspoň niečo kapne. Ale tí sú sakra radi, lebo z X miliard im tam ostane pekných X0 melónov na 6000 ľudí.

A keď započítam tie optimalizácie tak Apple vlastne "optimalizáciami" nakŕmi Írsko prachmi z ostatných štátov EU a do USA si odvezie pekne celé eurko (bez omrviniek).

Ak sa chcete Kukať jak si s Vami tieto firmy vytierajú zadok tak kľudne, ale ja chcem aby dane z mojich prachov ostali tu a nie kŕmiť nejakého vycikaného Íra (Hranolko má stále málo, tak ho treba prikrmovať).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, když si koupíš něco v cizím obchodě, např. v německém, či u Apple v irském, tak je logické, že se daně platí tam. Stejně, jako když si Bratislavák, koupí něco v e-shopu sídlícího v Košicích, tak se zdaňovat bude v Košicích, to je přece normální.
Apple nic do USA nepřevádí, jelikož USA mají nesmyslnou daň 35 % na trensfer peněz do USA, i když ty peníze jsou již zdaněné v místě vzniku. Proto má Apple více než 200 mld USD mimop USA a neví co s nimi, jelikož by je potřeboval v USA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

35% zdaneni ich penez nema nic spolecneho s tym co apple robi tu. je to problem applu a USA.

Zmyslom DPH ako dane z pridanej hodnoty, je zisk pre stat z obratu tvoreneho jeho obcanmi, z ktoreho sa plati chod statu. Preto sa plati obcanom do kasicky nasho statu. V EU je dohoda o DPH v ktorej sa kvoli zjednoduseniu DPH nemusi DPH prevadzat do statu kam bol tovar dovezeny.

A prave tato posledna veta je to, co applu umoznuje mat jednu firmu, ktora ma sidlo v danovom raji a tym padom platit dane len tam. z pohladu nehmotneho tovaru je toto uplna kravina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zcela uznávám, že ne každý Vidlák musí pochopit význam mého komentáře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když si koupíte appku za 1 Euro a autor bude Slovák, tak nějaké to % jde provozovateli vaší platební karty, tuším 30 % z částky si nechá Apple a +- 60-70 % jde autorovi aplikace (nevím přesně cca 2/3). Autor aplikace si odečte náklady, příjem zdaní, přičemž daňová zátěž je cca 50 % toho co vytvoříme za hodnoty. Takže sloveskému bernímu systému zůstane nějakých +-30 centů z té aplikace za euro?

Když koupíte aplikaci jiného autora, jde to do jeho země.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kurnik a úplně jsem zapomněl na DPH. Nevím jakou sazbu máte na Slovensku, ale ta se odvádí též zprodejní ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja za hodne negativni zase fakt, ze si nekdo muze myslet ze zauctovani transakce muze mit snad vliv na zamestnanost. To byla opravdu perla!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda neviem, ale už tu bolo spomenuté, že je to nesystémové a že aj iné firmy toto v niektorých štátoch únie zneužívajú. Môžete sa na to pozerať ako na socialistické šafárenie za komunistov. Ale určite asi nikto nebude namietať, že tieto firmy okrádajú bežných občanov a aj zo strednej triedy sa postupne stáva chudoba, lebo neskutočne bohatnú veľké korporácie, ktoré majú neférové výhody, zatiaľ čo živnostníci krachujú. Súťaž firiem by mala byť postavená na férových podmienkach. A nemyslím si, že by 12,5% bola nejaká krutá daň, keď u nás máme 19% a sú krajiny aj s vyšším daňovým zaťažením. A napriek tomu mala firma Apple drzosť podvodmi nezdaniť veľkú časť ziskov, napriek tomu, že mala dohodnutú 2,5% daň. Toto je megapodvod. Týmto okrádajú v konečnom dôsledku bežných ľudí. Pretože tie dane by sa použili (aspoň dúfam) na rozvoj krajiny. Všetci plačú, v akom biednom stave je školstvo, zdravotníctvo, nemáme na opravy ciest, ale takéto daňové úniky im sami dovolíme a ešte niektorí budú tvrdiť, že je to ich šikovnosť.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych tedy s dovolenim namital, a to zcela zasadne.
Zadne firmy zadne obcany neokradaji - naopak staty okradaji jak ty firmy, tak ty obcany...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sveho casu mela (mozna furt ma) v Irsku pobocku kazda velka IT firma. Nakonec se vzdy komunikovalo s Irskem. Takze co ty ostatni? Vybrali si Apple, protoze je nejbohatsi? Co treba Microsoft?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle EU už řešila i s Microsoftem a Googlem... nepamatuji si jak to přesně dopadlo, ale myslím si, že se na nějaké částce (potichu) dohodli

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní otázka ale nepadla: Jaké "všimné" dostávají irští (a uhnijní) politici, aby Apple mohl platit 0.005% daní ?
To zadarmo určitě nebude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se, jaké má Apple obraty za kvartál. Pak se podívej, kolik zaměstnanců v Irsku má, myslím, že kolem 6000, každý z nich dá v minimální míře státu na daních asi 4900EUR, což je celkem něco přes 700 000 000 Kč.
Dále Irsko má cca 4,6milionu obyvatel.
EU chce doplatit daň, není to pokuta. Doplacení má být 13miliard EUR za 11let.
Nevím, kolik Apple ve skutečnosti ročně státu přinese peněz, ale může to být tak 1miliarda Kč ročně.
Když si to vše spojíš, tak i jako vyžírkovský politik bych je chtěl mít ve svém státě, aniž bych chtěl úplatek, protože jednak ti taková firma dá pozitivní kritiku od obyvatelstva, dále máš pak miliardu Kč ročně, kterou můžeš začít "přerozdělovat".
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to opravdu není zadarmo, pak je to tím, že se to Applu pořád vyplatí, než platit daně jinde. Jinak by to přeci nedělal :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak nic neni zadarmo, ze?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy se ptám za co vlastně státu platíme daně a co nám tento stát za tyto daně nabídne protislužbou. Pokud jsou daně vybírány jako výpalné, že jste si dovolil existovat na území státu, pak se mi to ovšem zdá jako sprostá zlodějna. A ten co to vybírá je sprostý zloděj. Nebo dokážete říci co nám tento stát za naše daně dává? Já tedy ne. Vojáků máme podle počtu 20 tisíc a z toho je úředníků 14 tisíc. Takže aktivních vojáků máme 6 tisíc ale stále v cizině. Policistů máme sice 40 tisíc, což je dvojnásobek proti roku 1989, ale ty zajímají hlavně pokuty. Nic jiného jako protislužba od státu za daně mě již nenapadá. Jenom nepište, že máme zdravotnictví zadarmo, protože z platů se strhává zdravotní daň a z ní máme zdravotnictví placené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takze po silnicich nejezdis, do skoly jsi nechodil, invalidum pravidelne posilas penize aby neumreli hlady, mistni warlord ti odvedl syna aby slouzil jako combatant a po nocich slouzis v domobrane, ze?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zase nesmysly. Silnice jsou zaplacené ze spotřební daně, které se vybere o dost více, než se do silnic dává,. ze silniční daně a z mýta.
Invalidní a další dávky se platí primárně se sociálního pojištění.
Armáda nás stojí směšných 50 mld Kč z biliónového rozpočtu stát a asi ze svou biliónů co jsou celkové náklady na stát a obce. Atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a školství a zdravotnictví je zadarmo?
a o tom mýtu bych radši pomlčel, je to tak velký tunel (většinu peněz bere soukromá firma!!!), že se ty peníze musí brát odjinud.
Dále ještě policie, hasiči, veškeré úřady (i když některé z nich jsou úplně zbytečné), atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravotnictví je převážně ze zdravotního pojištění. To mýto je ještě navíc ke spotřební a silniční dani, samotný výběr spotřební daně z paliv přesahuje náklady na budování a údržbu silnic.
Školství je chyba, že je defakto plně státní. Ale zapomínáte na další daně, jen na DPH se vybere cca 17 % ze všeho co se u nás spotřebuje. atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to pak taky podle toho ve školství vypadá ;)
https://www.novinky.cz/komentare/413705-komentar-ideologicka-nalejvarna-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píše to syn velkého ideologa, takže to musí být pravda, poněvadž jablko nepadá daleko od stromu a podle sebe soudím tebe. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže soudíme dle autora. No nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Btw osobne soudim autora vyrazne pozitivneji, nez jeho otce.
Pravda ale je, ze jeho otec byl casto pod tlakem okolnosti a to pak je jednodussi moralne selhat.
Ale zda se mi, ze jeho syn je preci jen o trosku serioznejsi "pravicak", nez jeho otec, ktery o tom spise mluvil, ale casto pak konal v rozporu s tim :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chtěl bych vám zdůraznit jedno důležité slovo ve vašem tvrzení o zdravotnictví: "PŘEVÁŽNĚ ze zdravotního pojištění."

Takže ačkoliv praktičtí lékaři jsou přímo placeni pojištovnami, tak třeba velké nemocnice jsou v rukou států, krajů a obcí. Je v tom dost velký chaos a stát určitě vydává prachy za státního rozpočtu na zdravotnictví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano vydává. A ano je v tom chaos, protože je to státní. Přitom zdravotnictví vůbec státní být nemusí, ale lépe se v tom pak krade.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozpočet ŘSD na opravy a údržbu: 9 miliard v roce 2014, skoro deset v 2016. A to je jen údržba.
Výběr silniční daně necelých 6 miliard.

http://www.finance.cz/dane-a-mzda/dane-v-cr-a-v-eu/dane-v-cr/inkaso-dani/
https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=89774

Otázkou je, kolik je spotřební daň z paliv. Našel jsem 81 miliard za rok 2011. Dohromady s mýtem by to s podivem stačit mohlo (a mělo). V tom dokumentu je tabulka s 87 miliardami pro rok 2014.

Ale stejně se nikdo nevyznáme v tom, kde se v té byrokracii kde co ztrácí a kdo vlastně "staví silnice". Např. nevím, jestli to nejde i z jiných kolonek, než státního fondu dopravní infrastruktury.

Původně jsem ti to chtěl vyvrátit, ale asi máš pravdu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, právě všechno opravdu důležité , co stát dělá, je buď malá položka v nákladech, či je vysoce podfinancována (armáda např.) , anebo má vlastní daň.
Srovnejme např. ze Singapurem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Singapur je jedno město s tím jde těžko něco srovnávat..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to není úplně pravda. ŘSD je jenom špička ledovce, v opravě a stavbě nových silnic figuruje mnohem více subjektů.

Budu vám to citovat:
Vlastníkem dálnic a silnic I. třídy je stát a tyto komunikace spravuje ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).
Vlastníkem silnic II. a III. třídy je kraj, na jehož území se silnice nacházejí.
Vlastníkem místních komunikací je obec, na jejímž území se místní komunikace nacházejí.
Vlastníkem účelových komunikací je právnická nebo fyzická osoba.

Takže pokud ŘSD jenom do "údržby" letos nalije 10miliard, tak výdaje ostatních subjektů musí být taky nemalé. A to je ještě potřeba započítat stavbu nových silnic (tady budou jasně nejdražší dálnice a proto asi ŘSD nezvěřejňuje konkrétní čísla).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výstavbu pokryje spotřební daň z paliv.
Je pravda, že v tom bordel u místních a dalších komunikací, ale zde jsou zase daně z nemovitosti apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle je perla roku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1/ Policie není jenom o pokutách. Řeší i kriminální delikty, bouračky a další.
2/ Zapomněl jsi na hasiče.
3/ Máme tu i výzkumné ústavy, školy, veřejné osvětlení...

Netvrdím, že stát funguje ideálně. IMHO je spusta úředníku zbytečná až kontraproduktivní. Ale daně se holt platit musí. A takový úlevy na daních, to akorát naštve poplatníka, kterému je daň stržena z platu a potom ještě přeneseně zaplatí daň (DPH) při každém nákupu. Když si koupí byt, zaplatí raketu a pak každý rok znovu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Daně se platit musí? No reálně asi jo, ale neměly by dosahovat 50 %. Např. Rakousku Zhersku stačily daně 0-cca 7 %. Upozorňuji, že důchody a zdravotnictví bylo soukromé, ale to se dnes také platí zvlášť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano skvela doba s povinnosti odslouzit vojnu 8 let s alternativou zaplatit 1200 zlatych

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za Rakouska Uherska byla vojna 3-4 roky dle zbraně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo 50 %, tak je to ještě dobrý ;). http://dfens-cz.com/kolik-penez-platime-statu/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někdo méně, někdo více, průměr je cca těch 50.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stat jsme my. A vzhledem k neustalemu oslabovani role statu v kombinaci s velmi silnou roli nadnarodnich korporaci nema stat samotny moc moznosti to zmenit.
Pokud by to nebylo Irsko byl by to jiny stat, tam je potreba naprosto zmenit pravidla a hlavne ten stat postavit mocensky nad korporace. Ono tezko muzete urcovat pravdila nekomu, kdo je mocensky nad vami a zbavili jste se navic vsech pak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

stat nejme my. "ja jsem stat" si naposledymohl rict snad ten ludvik XIV. stat jsou politici a urednici. zajimalo by me jak muze byt korporace nad statem. jak rika stara poucka " moc vychazi z hlavne pusky" takze dokud ma stat vlastni ozbrojene sily, tak muze korporacim ( i komukoliv jinemu ) diktovat a pripadne i znarodnovat. stat muze vsechno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne receno, klidne si bud stat, nebo trebas letadlo, ale netahej do toho nas ostatni...Trebas ja zadnej stat nejsem, byt nechci a rozhodne me urazi, pokud by me nekdo chtel narknout, ze mam s nejakym statem neco spolecnyho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nabizi se jedina otazka .... proc jim to trvalo tak dlouho??? O tom, ze apple krade na danich jak straka se vi uz dlouhe roky. Americka vlada kazdou chvili na tohle tema vydava prohlaseni, ze apple je sice americka firma, vyuziva americkych vysad, ale do spolecneho rozpoctu nic neprinasi. Se fakt divim, ze bylo potreba EU, aby jim takovy fasismus zatrhli! Pritom by stacilo, kdyby jednotlive staty pohrozily zakazem prodeje jejich vyrobku. Lidi u nas vydelavaji prachy, pozivaji pozitky statu placene z dani a cast prachu poslou podelanemu applu nekam do irska? Stacilo proste apple v CR zakazat a by jste videli, jak rychle by tu apple zacal platit dane, jeste pred platnosti zakazu a hezky to ututlat, aby to nahodou nenapadlo i nekoho jineho. Apple se prodava v nejakych 200 zemich, mi nerikejte, ze az urednik z EU se s tim rozhodl neco udelat. Kazdopadne je to dobre. S guglem uz zacali asi jako trenink, ted se konecne oprou do applu. Jeste kdyby jim zakazali vyrabet detskyma otrokama v zemich tretiho sveta a nemel bych s applem problem ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ zase lže. Apple nekrade, jedná vždy legálně. Mohlo by tě praštit do hlavy, že za Apple se postavilo i Irsko.
Dále Apple je největší daňový poplatník v USA. Že na procenta platí nejméně je jiná věc. Ovšem amíkům vadí hlavně fakt, že Apple nepřevádí již zdaněné peníze z ciziny za nesmyslnou daň z převodu peněz 35 %.
Mimochodem v některých státech v USA mají firmy daně 0 %, a dá se to využít tak, aby se neplatila i federální daň.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

<smutna-ironie>Ano, tomuto producentu a velkobochodu mirne opotrebovanym ovocem lezi na srdci predevsim a primarne blaho lidstva, odstraneni hladu a stradani v zemich tretiho sveta a vubec zvysovani obecneho blahobytu. A to celosvetove. Navic je to pritom s tim nejvznesenejsim dyzajnem a i jinak nejvic kul.</smutna-ironie>

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

TO jesme nepsal a hlavně by to bylo špatně, kdyby tomu tak bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"amíkům vadí hlavně fakt, že Apple nepřevádí již zdaněné peníze z ciziny za nesmyslnou daň z převodu peněz 35 %." Tomu 0,005% hovoríš zdanenie? USA len reaguje na to, že firmy ako Apple neodvedú daň v EÚ. Tak prečo by o tú daň politici USA neobrali Apple? Nech zrušia nezmyselnú daň 35% za prevod a nech Apple platí normálnu 12,5% daň v Írsku. Lenže to by nebohatla USA, ktorá vyciciava celý svet svojou politikou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na te dani z prevodu neni nic nesmyslneho krome jeji vyse. co maji amici z toho ze americke firmy plati dane jinde? ze ta sazba je prehnana vi i americka vlada a vsichni ostatni krome volicu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No USA by mělo být ráda, že někdo v cizině vydělá peníze a chce je přivézt do USA.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

americti volici a danovi poplatnici maji evidentne zcela opacny nazor nez ty. jestli to nebude tim, ze vedi, ze kdyz ty dane nezaplati apple tak je budou muset zaplatit oni. protoze statni vydaje se uskromnovat nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No takhle má Apple 200 mld v zahraničí, místo aby je utratil doma.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

on je neutraci ani v zahranici ani doma, zatim na nich sedi a premysli co s nima, takze to neni zadny rozdil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém té daně je v tom, že firma vydělá např. u nás peníze, zdaní je 19 %, a pak, když si je chce převézt do USA, tak platí dalších 35 %.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

u nás teda určitě Apple neplatí žádnou 19% daň!!! Kde na tyhle zvratky chodíte??

Vždyť o tom je ten článek, že Apple neplatí v jednotlivých státech tu 19% (nebo jiné číslo) a místo toho v Irsku platí 0,005%.
A nejedná se jenom o Apple, každá nadnárodní společnost, co chce posílat prachy do USA, má sídlo někde v daňovém ráji a proto neplatí ty 8% - 20% daně.

Applu se nelíbí, že našlo způsob jak ušetřit v EU a platit daň 0,005% ale v USA mu to nespolknou a hodlají mu ty peníze skrouhnout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NEPSAL JSEM V TOMTO PŘÍSPĚVKU O APPLU, ale o nesmyslné dani. Týká se to i lidí, takže taková Serena např. vyhraje Wimbledon, kde získá 2 mil liber, z toho zaplatí na místě 50 % a dalších 35 %, když je převede do USA. Tedy to je příklad, nevím teď, jestli nemjaí USA a Británie smlouvu o dvojím zdanění, kde by to bylo řešeno, ale pokud by to nebylo, tak by to tak bylo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakých 50% já četl něco o +- 20% za výhru ve VB... A pokud mají smlouvu o zamezení dvojího zdanění tak to většinou funguje tak, že se doplatí rozdíl. proto když v irsku neplatili nic tak pak v USA zaplatí "vše". A týká se to snad jen "daňového rezidenta". Tj. Někoho kdo tam žije/podniká atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi by se to dalo dohled. Za rolland garros je prý 60 % daň. Narážel jsem na to dvojí danění. Předpokládám, že USA nemá smlouvy se všemi státy světa, kde vydělávají americké firmy a občané. A Apple právě teď tento problém řeší-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se všemi zeměmi asi ne, ale s námi třeba má a předpokládám že s evropskými státy taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je v podstatě komické, že váš oblíbený Microsoft v Irsku taktéž provozuje daňové optimalizce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale Micro$oft se s EU (potichu) dohodl na doplacení nějaké částky, ne?

i když pořád to doplacení byla jenom komická suma v porovnání s tím, kolik by mu musel platit v jednotlivých státech na daních. To už je ale úplně jiné story.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se Apple nakonec dohodne také. Teď je prostě na talíři on, příště to zase bude někdo jiný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechces platit dane najbohatsi smelinar? Ok ale na vymenu neplatenia budes rozvyjat infrastrukturu, IT systemy v statoch ktore o dane okradas, zlepsovat siete atd, tvoje vyrobky zadarmo do skol a do kazdej socialne slabsej rodiny atd.

Neplat, ale nieco za nieco.

Co vlastne s tyma prachami robia? Ich vyrobky su dokola to iste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple teď staví nové sídlo za 5 miliard $ , ale jinak jenom schromažďuje finanční rezervy a nic s těma penězma nedělá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak z čistě pragmatického by bylo určitě lepší, aby ty peníze dostal Apple, než EK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt nářez tady :)
Nemám nic proti Apple, ale proti jiným firmám a lidem je to prostě nefér!
Platit daně je společenská dohoda, když přijde strana, která nabídne, že se nebudou platit daně, budete ji vy všichni fakt volit? Asi těžko co?
To, že jsou některé daně a jejich výška nemravné na tom nic nemění.
Je fakt, kolikrát, se platí daně a neznamená to pro občany nebo obyvatele obce nic, nedávno jsem se byl podívat v obci z mého mládí a od roku 1989 se tam skoro nic nezměnilo - domy zchátralé - vše při starém (infrastrukura) - vládnou tam celou dobu komunisti, to je teprve pakáž zlodějská.
Známý mě říkal, že tam chtěli postavit na pozemku který leží ladem domy, ale když zajišťoval povolení, soudruzi si řekli o takový bakšiš, že se to prostě nevyplatilo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz prijde strana, ktera nabidne, ze se nebudou platit dane, budu ji volit okamzite a jeste ji zadarmo delat reklamu, jak jen budu umet....
Platit dan NENI zadna "spolecenska dohoda" Platit dane je na urovni "platit vypalne". Tomu take nerikame "spolecenska dohoda mezi obeti a mafii".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za výpalné nic nedostáváš za daně ano... A jestli si myslíš že jakýs takýs pořádek, infrastruktura sociální smír se zařídí sám tak jsi u ně norrmální naivní magor.. To že to není zdaleka dokonalé ještě neznamená že to není lepší než nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepsi je, kdyz se vykvet myslitelstva - rozumejte - lide se svetovym rozhledem, laureati stinovych nobelovych cen, pilire vedeni a humanity, navic s dostatkem casu, takhle sejde na jednom miste ... to potom i ta seberozumnejsi myslenka dotykajici se samotne podstaty zanikne ve vrave ... skoda, ze se to deje prostrednictvim toho media, ktere ma snad zatim jeste nejvetsi emancipacni potencial (naopak je to samozrejme mozna jen jeden z pruvodnich jevu tohoto potencialu, takze snad jeste neni tak zle ...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že jsou takové praktiky nadnárodních společností vychcané je jasné a nikomu se to moc nelíbí, samozřejmě. Ale postoj evropské komise, to je fakt síla. Irsko, jak jsem pochopil, porušilo nařízení EU tím, že zavedlo zdanění tak jak zavedlo. Je to opravdu tak - porušilo? A pokud ano, kde byly dohledové a regulační orgány EU? Takže dle mého, pokud někdo pochybil, tak to bylo Irsko a právě to by mělo pokutu zaplatit, ne? Pokud to tak dopadne, a ani bych se nedivil, tak vlastně pokutu udělí EU EU? :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale tady se nebavíme primárně o pokutě. Nejprve se irsku řekne tytyty tohle dělat nebudete, honem to spravte a daně dovyberte, nebo přijdou sankce (a nemyslím že to bude pokuta)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

95% komentujících by si mělo zjistit kolik daní na tom našem světě existuje a kde všude je musíte platit. Pánové... DPH není jediná daň - uvědomte si to.

A teď něco na zamyšlení k článku... Proč trestat Irsko, nebo Apple? Podle mě je vše v pořádku a Irové se zachovali tak jak by to mělo fungovat všude. Prostě jdu tam kde mám lepší nabídku. Pokud mohu dosáhnout stejného cíle za rozdílné náklady proč platit víc? Irsko se zachovalo naprosto správně a já jako obchodník, také udělám ústupek abych vydělal a uživil se. Možná by si všichni ti velcí úředníci měli uvědomit, že stejně jako hospodaří firma a chce vydělat, tak by se tak měly chovat i státy a motivovat firmy aby u nich byly.

To co ukazují je závist, že si Apple našel cestu i přes všechny jejich nařízení a klacky které hází slušným lidem pod nohy každý den.

Jak nemám Apple rád a jejich produkty za přehnané ceny bojkotuji, tak tady má u mě velké plus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.