Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Carrizo přináší 4-15 % IPC, hardwarové 4k video a delta-kompresi

vyrobci podplacení Intelem zase k těmto procesorům nedají wifi AC a podsvícenou klávesnici, takže AMD nikdy nebude mít plnohodnotný, moderní notebook, Intel se o to opět postará

ale lidi rádi drahé procesory a bez reálných inovací od Intelu už několik let, dobře vám tak, když kupujete jenom Intel ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Segmentace AMD procesorů šla na vrub tomu, že v mobilních zařízeních nebyly tyto procesory schopné jakékoli rozumné konkurence.

To nyní, alespoň podle slajdů, padá, Carrizo vypadá jako naprosto ideální mediální procesor, a v pořádku je i spotřeba. Podstatné nyní bude, zda AMD bude zvládat výrobu a dodávky a zda jeho dodávky budou konkurenceschopné z hlediska cen (což by mohly, pokud se jedná o SoC a s ohledem na snížený příkon, a tedy nízké náklady na "měď" v chlazení)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

stále nechápeš, proč stále neexistuje jediný notebook s AMD a Wifi AC?
natož kombinace podsvícená klávesnice+wifi AC

jediná odpoěď = Intel korupce, jinak se to vysvětlit nedá, historie nám odkrývá, jak to pravděpodobně je

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

já to chápu velmi dobře. Ten důvod je ten, že takové počítače by byly NEPRODEJNÉ, protože jejich cena by se přiblížila těm inteláckým, což je/byla ale jiná liga.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Solidní notebooky s AMD APU jsou - HP Elitebook. Nicméně za stejnou výbavu a zhruba stejný výkon CPU, jaký nabízí alternativa s intel variantou (nejsilnější AMD 19W Kaveri vs. hodně slabé i3), je požadována téměř totožná totožná cena. Takže zde opravdu záleží pouze na preferenci uživatele.

Jenže to je profesionální sféra, takže cena vypadá naprosto přestřelená. (za poloviční cenu jinde dostanete dvojnásobný výkon - prostě se platí za něco jiného, než vidíte v HW konfiguraci.. ..tedy doufám, v ruce jsem to nedržel)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě lžeš, že by to bylo neprodejné (takový nesmyslný tvrzení ti někdo platí?), wifi AC je povinnost, musí být všude
lidé kupují dle přínosu technologií, tudíž AMD nemá šanci, když Intel korumpuje výrobce, že neexistuje jediný notebook AMD + wifi AC, natož AC+podsvícená

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Není náhodou u nás wifi AC zákonem zakázána? Podle VO-R/12/08.2005-34 jsou u nás povolené pouze 20Mhz kanály, takže výhody Wifi AC nemůžete u nás legálně využívat.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Letmo jsem to proletěl, ale nikde nevidím napsáno, že by bylo zakázána konkrétní šířka pásma, ale je omezen výkon na 1MHz, takže pokud budu pálit plný výkon na 20MHz pásmu, nebo poloviční na 40MHz. A pro každé pásmo zvlášť, takže to co se vyšle na 2,4GHz se nesčítá s 5GHz.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Páni, nemícháte tady jablka s kompotem?

Výkon v MHz? Co to jako má být? Výkon je vyzařovací výkon a ten je tuším do 200 mW.

Přidělené (volné) frekvenční pásmo je stále stejné jako u přechozích variant tj. konkrétně pouze 5 GHz (4,915–5,825 GHz rozdílem od 802.11n je schopnost používat až 160 MHz pásmo (80+80), u Nka to bylo 40 Mhz pásmo. Též je zde lepší modulace 256-QAM. Nic co by narušovalo telekomunikační normy, pásmo je stále stejné (jen může být více zamořené kopcem kanálů).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A co si tak rozkliknou to VOR a přečíst si to. Jabka tady s kompotem nemíchám, naopak vy nerozlišujete jabka ani hrušky, pro vás to jsou prostě malvice.....

Ve VORu se píše o maximálním výkonu/Mhz, takže v pásmu 2,4GHz je výkon pevný max 100mW, o šířce pásma se nepíše, u 5150-5250MHz je povoleno max 200mW, ale střední výkon nesmí přesáhnout 0,25mW/25kHz, 5250-5350MHz je povoleno taky 200mW, ale stř. výkon nesmí přes 10mW/1MHz... Jak říkám, stačí si přečíst ten VOR. Modulace nemá s výkonem ani šířkou pásma nic společného, tak si v tom udělejte jasno...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se omlouvám, ale máte to formulované zvláštně, že to lze také pochopit jako "omezení na 1 MHz" přičemž to lze chápat jako jednotku výkonu a opravdu to v takovém pojetí smysl nedává. Nějak mi v rychlosti, ten poměrový význam unikl. Až nyní po té co jste se rozepsal už je mi jasné co jste myslel výkon/1MHz. V tom nemám námitek. Nicméně daná čísla nejsou něco, co by muselo vzrušovat majitele domácí WiFi, která stejně nedovolí jít mimo limity a nastaví se "automaticky" (takže mě nenapadlo, že se tímto směrem ubíráte, protože to se snad týče "vekovních WiFi" což je úplně jiný problém).

Modulace nemá s šířkou pásma nic společného, rozhodně. Netvrdím, že ano.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

No jo, si to tak po sobě čtu a je to hodně dvouznačné, no :D Tak to se omlouvám za nepřesnost :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

V poho, nemyslel jsem to nějak imperativně, sám jsem to četl nepozorně, až dovysvětlení mi docvaklo. :-)

Jinak, abychom se dostali k původní myšlence. Omezení na 20 MHz tam (ve VORu) nikde nevidím, koneckonců by pak byla mimo zákon i většina 802.11n WiFi co to obvykle smaží na 40 MHz kanálech.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze to co koupili notebook s drahym Intelem ho stale pouzivaji.

Jen za tenhle tyden jsem vyhodil do elektrodpadu tri notebooky s AMD procesorem, vsechny mely samozrejmne stejnou zavadu - usmazenou zakladni desku. Dokonce si troufnu tvrdit, ze z tech co si tu okolo me za poslednich 5 let koupili notebook s AMD procesorem tak uz jim nefunguje ani jeden, nekteri menili zakladni desky uz v ramci zaruky. Kdyz to jednoho dne nezapnou (cerna obrazovka, vetrak bezi), prinesou to a chteji to opravit.

Takze AMD nikdy nebude mit plnohodnotny moderni notebook, dokud nevyrobi mobilni procesor a grafiku ktera topi aspon stejne jako dnesni mobilni Intel a Nvidie a ma soucasne stejny vykon.

Protoze stavajici mobilni procesory od AMD jsou po strance vykonu proti Intelu hodne pozadu.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě lžeš, AMD APU 4 jádra se nemůže rovnat žádný Intel, grafický výkon je úplně jinde (utáhne i GTAV, Intel se nechytá) a CPU stačí naprosto na vše
Intel je jednoznačný loser, ale Intel to má zaplacený u výrobců, známý to fakt

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nelže - aktuálně mám ve scrapu určeném do elektroodpadu 2 ks notebooků s AMD CPU. Oba s přesně týmiž popisovanými příznaky. Smiř se s tím, že AMD bylo minimálně donedávna totální lowcost, který si to "odnášel" nekvalitními deskami, poddimenzovaným chlazením a samozřejmě "pouze" wifi-N, to vše ve jménu co nejnižší ceny.

Další problém co AMD dlouhodobě má, je malý objem výroby. Třeba typicky Dell se opravdu SNAŽIL prodávat i AMD, ale problém je prostě ten, že AMD nebylo schopno dodávat v potřebném množství.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vzdycky me baví tyto jednoduché odsudky. OK . Intel procesory jsou pekné kramy protoze tady mam 2 noťasy s usmazenyma deskama s i3. Co na tom ze vyrobce notebooku je hajzl a odflakl chlazeni (protoze intel a cena procesou), proste za to muze intel ne ?!? Bohuzel i vlastni skusenost s NB Asus. Po 2letech a mesici praskla headpipe. S originál dily prilis velka cena na opravu. Nastesti pro me nekomu jinemu odesla deska takze jsem ziskal to chlazeni celkem za hubicku ale zvlastni je ze i to nechladi tak jak ma. No neni to divne ? Urcite za to muze Intel. :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tiež potvrdzujem - notebook s AMD(Turion X2 RM74, HD4570) po 6tich rokoch - odpálená základná doska, príznaky: vetrák beží, nič iné, čierna obrazovka.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

ssamozřejmě lžeš, stačí dát do notebooků s AMD SSD disk a nikdo nepozná rozdíl, proto se taky SSD disky moc k AMD nedávají, mohly by se totiž začít prodávat

AMD A procesory jsou tu dlouho a konkurenci v iGPU nemají, spotřeba taky není nějaká brutální

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

nechceš si změnit nick? Navrhuji "samozřejmě lžeš" ;-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

vidíš, já tu mám ve scrapu jenom notebooky s Intelem. Pravda, může za to nVidia.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

to je výjimka, která nastává jednou za 7 let ;-)

ale desek do D630 s nvidií jsem měnil za poslední 2 roky (samozřejmě za verzi s Intel GMA) asi dvě (pozáruční servis pro známé). BTW nvidiácká D630, to byl jediný případ, kdy Dell nestihl 24hodinové NBD co pamatuju, protože jim došly náhradní desky... takový to byl nvidia fail.. :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tobě za ty lži musí Intel platit, to jinak není možný :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

V úvodním komentáři je "... zvýšení poměru spotřeba / výkon". To snad ne. Když už tak snad zlepšení poměru. A když zvýšení, tak ten poměr třeba obrátit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

----------------- ----------------- ----------------- ----------------- -----------------
Konecne po dlhyyyyyych rokoch AMD ma konkurencieschopny produkt do notebookov. Dufam ze sa presadi a portfolio notebookov bude siroke od 10 az po 17 palcove !!! Hned by som vymenil moj 17-palcak Lliano A4-3305M notebook za 3 stovky z roku 2012 pouzivany 3 roky sporadicky u rodicov len tak na "brouzdani" po nete:

http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-A4-Series%20A4-3305M.html

Ma to 35W a iba 2 jadierka-vlakienka. Je to sice posledna poctiva K10 architektura (jak stare Phenomy), ale aj tak si myslim, ze 25W Carrizo (aj ked je to modularna architektura, ale zato posledny stavebny stroj Excavator), by bol slusny upgrade. Zvlast multimedia UVD2 vs. UVD6 a VCE1.0 vs. VCE 3.1, 3D vykon 160 SP (VLIW4 ci 5) vs. 512 SP (GCN3) a aj CPU vykon ...

A hlavne aby bol aj segment 17 palcakov normalny, lebo 17 palcove notebooky na AMD platforme je posl. 3 roky uuuuuuuuuuuuuuuplna katastrofa. Dokopy asi 3 modely a aj to s 2-3 generacie starym Pilledriverom. Notebooky 15tky na baze AMD maju uz pestrejsie portolio, ale tiez ziadna slava.
----------------- ----------------- ----------------- ----------------- -----------------

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Carrizo vypadá velmi zajímavě a konkurenceschopně.

Co se 17" brutálů týká, tak ty po zásluze jdou do háje. 17" notebook je nesmysl a anachronismus, i 15,4" modely mně přijdou jako velké a těžké.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ked chcem netobook na prenasanie, na to su 13-14-tky. Na tom sa da este jakz-takz robit, pokial neni chorobne vysoke PPI a na tak prtavom displeji FHD. Ked chcem desktop replacement v zmysle pohodlne velke kukadlo-zobrazovadlo, 17tka je bez diskusie - pokial nechcem kupovat, alebo nemam miesto na externy monitor. Taky notebook nebudem nikde prenasat. Dokonca by som uvital 18,4-palcaky, ale bohuzial segment 18-palcakov vykapal a obavam sa, ze to postihne aj segment 17-palcakov.

Moja filozofia je: doma ked uz nie desktop (tie pomaly vymieraju), tak riadny desktop replacement, 17-18-palcak. Pokojne aj 4,5 kila, 3 sachty na HDD/SSD + dalsia po odobrati optickej mechaniky, proste riadny kus. Ano mozem si kupit externy box a do neho 8 TB Seagate, viem. No a potom 13-14-palcak max. do 1,8-2 kila na prenasanie kde clovek potrebuje.

Ale kazdy clovek je iny. Ked je student 10-11 mesiacov v roku mimo domova, iste nebude mat doma notebook-delo leziace ladom. Skor sa jedna o klasickeho cloveka co denne pride domov z roboty. Tomu by okrem toho 17-18-palcakoveho dela v podstate stacil aj 10-12 palcovy tablet, pretoze v MHD/buse/vlaku sa zabavi aj na tablete. Na tablete toho ale zasa moc nenapracuje.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

nechapu, proc bych si mel misto desktopu kupovat sebevetsi notebook.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já to taky nechápu, ale každý má jiné nároky. Nicméně prakticky mám zjištěno, že 17" u nás ve firmě opustili úplně všichni, protože se to prokázalo jako nepraktické a synergie nevýhod desktopu (váha, rozměry) a mobilit (ergonomie práce s notebookem - klávesnice, monitor, myš). Dnes chtějí všichni co nejmenší (tedy 13") modely, dok+monitor je standardem.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ty možná ne, ale ostatní lidí tvůj názor sdílet nemusí. Já vím minimálně o jednom člověku, co 17" notebook vyžadoval, protože je to prostě pohodlnější na celodenní práci a potřebuje to PC přenášet. Vem si pod paži byť minitower, monitor, myš a klávesnici a jeď do terénu něco dělat... Nedovedu si představit, co bych dělal, kdyby přestali dělat 17" ntb a měl bych zase něco vybírat. Už teď to byl opruz, protože byla požadována jiná barva než černá...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Neni snazsi prenaset jen USB 3 SSD nez 17" notas? Pripadne s pauznutym virtualnim strojem kdyby neslo jen o data?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Přenášet disk nelze kvůli nainstalovaným aplikacím, virtuálka i když by to šlo, tak by pak člověk potřeboval 2x tolik železa a neřeší to, že se ten stroj občas použije i v terénu mimo domov/pracoviště. Prostě argumentovat můžete jak chcete, ale 17" notebooky tady svoje místo mají, ať se zákazník rozhodne, jestli se chce tahat za těžkým notebookem, nebo dá 10 tyček za dokovačku s monitorem a připlatí si za dokovatelný 13" notebook. Průser bude, až nebude z čeho vybírat.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To s tím dvojnásobkem železa je nějaký mýtus z dob dřevních. Kdybych to tak sám neprovozoval, tak bych to s takovou jistotou nepsal. Mám dva stolní počítače (oba s dvojicí 32" 4K LCD, proto 17" "desktop replacement" je pro mě spíše vtip ) a 13" notebook. Jedinou aplikací, kterou spouštím na fyzickém železe všech těch počítačů je VMware. Dokonce i spotify a VLC mám ve virtuálu. Když jsem na tento model přešel, nepozoroval jsem žádný měřitelný pokles výkonu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale to není o výkonu, ale o počtu fyzických strojů. Na co budu kupovat 2 těžký bedny s 2 monitorama a periferiema ať nežeru za 30k dohromady + 2x widle po 3k, když můžu koupit jeden notebook za 15k i s widlema. Navíc pak nejsem omezován ničím a můžu chvíli pracovat v kuchyni, chvíli v obýváku atd. Že to váží o půl kila navrch vem čert. Zas taková námaha to není, ale to člověk nesmí být chabrus na ruky... Jo když někdo potřebuje 32" monitor, tak mu nic jiného než desktop nezbývá, ale takovému člověku tyto notebooky prostě určeny nejsou. Jiná cílová skupina prostě...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pohodlné může být 13 - 14" notebook pořádné konstrukce s širokým rozsahem jasu matného panelu s vysokou svítivostí. Z pohledu konstrukce nejsou 17" vhodné vůbec, až na konstrukčně precizní mobilní pracovní stanice. Ovšem chtěl bych vidět, jak bys chtěl 17" použít třeba v letadle, nebo s foťákem na krku při výšlapu v poušti (Gobi), na horách (Andy) nebo na příbřežní větrné farmě. Ačkoliv nemusíme chodit do extrému, stačí lavička v parku a slunce (alespoň většině). Všude s Lifebook E743 v brašně nebo na zádech. Na práci ideální a nechá se nosit i při toulkách s focením a poznáváním planety.

Respektuji Tvůj názor, ale souhlasit nemohu. Našel jsem si 13 - 14" velikost pod 2kg, možnost na dlouhé cesty použít duální baterii, matný panel s rozlišením HD+ (1600x900), LTE a na stole v kanceláři i doma mi stojí monitory, dokovací stanice a periférie.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No však já s tvým názorem taky nesouhlasím a nevnucuju ti to, já osobně bych si taky radši koupil 13-14" evt. s dokem, ale co mám dělat, když po mně někdo chce 17" a zpátky ni krok? Mám mu říct, že je debil, že se to takto nedělá? Si ten notebook koupí jinde...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Protoze treba bydlis na vice mistech (pres tyden v "praci", na vikend doma). Takze nepotrebujes nic maleho, protoze s tim nechodis kazdy den, na druhou stranu se Ti hodi neco prenosneho co 2x do tydne prevezes. Coz s desktopem nedavas. Uz jen kvuli kabelazi.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

znam hodne lidi, kteri svu j notebook prakticky neprenaseji. pokud ano, tak z v ramci mistnosti ho prinesou a daj na stuj, neco na nem udelaj a pak treba jeste ten den ze stolu odnesou. tady jde o design, coz mozna nechapes, jelikoz spousta lidi tu ma v mozku jen IT, ale vsichni lidi nejsou jako vy. oni radi obetuji vykon za cenu lepsiho vzhledu. rozhodne by nikdy do pokoje nedali desktop. uz jen pro jejich daleko vetsi velikost a hlavne pro milion ruznych dratu. do notasu staci obcas dat napajeni a ani to neni pravidlem. na stole v obyvaku pred televizi naprosto idealni

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Neumim si představit že bych dělal na 15" notebooku. 17" je tak akorát. Dá se na to koukat celý den a zároveň je to ještě přenosný. Na klíně nebo v posteli notebook vážně používat nehodlám. Většinou používám dvě obrazovky a s 15" bych to musel udělat tak, že bych k němu připojil dva monitory, klávesnici, myš a zaklapnul ho. Akorát by my zabíral místo na stole na které bych nemohl nic položit. Né děkuji.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

já používám 13" a Docking station. ;-)

Tahat se >2 kg elektronikou, ne děkuji. ;-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

zalezi od situacie :)
- v praci preferujem maly/lahko prenosny + dock + externe monitory (striedam casto pracovne miesto)
- ale doma, ako desktop replacement, by sa hodil skor nejaky vacsi (zatial musi stacit lenovo t500), ktory v pripade potreby jednoducho upracem do suflika/na policku (par krat za mesiac)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Emm...dejte mi echo až se tohle začne u nás prodávat, do té doby mě nebuďte. :)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Sice fajn ale jediny normalne vyzerajuci ntb/ultrabook sa stejne s amd nikdy neobjavi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, nechapu nad cim tady vsichni jasaji. Lepsi spotreba je sice fajn, ale vykon nude proti intelu porad tragedie. FX-8800P ma mit takt 1,7 GHz a turbo 2,1... drtive prohraje snad i s celeronem. Kaveri ma o 20% slabsi IPC nez Core2 Duo... tohle bude skoro na urovni C2D. A nemusim snad popisovat, jak mizerne se pracuje na 2GHz C2D. Vsak je to 9 let stary CPU, vazne gratulace AMD, ze po tolika letech ho skoro dotahne.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

jo s core 2 duo se na nekterych strojich cukal i desktop jenze to bylo tehdejsima intelackejma grafarnama integrovanyma v cipsetu ktery nezvladaly poradne akcelerovat ani plochu ve vyssim rozliseni.. tohle ma grafarnu 2 x rychlejsi nez soucasny intely.. core 2 duo ma dve jadra bez ht ale carrizo umi ctyri vlakna

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Zobrazit plochu 1280x800 zvladne pomalu i S3 Virge.
Navic ja uvazuju ciste CPU singlethread vykon (proto mluvim o IPC). Tam se neuplatni ani lepsi grafika ani vic jader. Proste cela BD architektura je tragicka a AMD by ji rychle melo zahodit a prijit s necim lepsim. Intelu trvala likvidace netburstu 2 roky (po tom, co se ukazalo, ze nikam nevede - Prescott, 2004). AMD se placa s BD uz 4 roky a dalsi rok bude.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

zalezi od uhla pohladu a samozrejme narokov, nespominam si v poslednej dobe, na co by som potreboval vyrazne vyssi singlethread vykon .. teda porovnanie na tejto urovni ma v podstate az tak nezaujima .. a myslim ze podobnych pripadov nebude malo ;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Singlethread vykon je potreba skoro na vsechno - treba i rendering www stranek probiha ciste singlethread... a se vsim tim javascript, flash, css a html5 balastem to vyzaduje solidni vykon. Proto taky AMD v mobilnim segmentu prakticky neexistuje - hnat frekvence nahoru a kompenzovat tenhle nedostatek kvuli spotrebe nelze.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Netburst byl na světě od uvedení do náhrady nástupcem déle (listopad 2000 - srpen 2008, resp. červenec 2006 [Conroe]), než Bulldozer (říjen 2011) a jeho nástupci. Takže Intelu trvala náhrada této architektury necelých 6 let, AMD bude trvat zhruba 5 let, takže tu není žádný výrazný rozdíl.

Možná by se hodilo brát ohledy i na reálnou situaci - výrobní procesy, které má AMD k dispozici. V současné situaci může být paradoxně za menší jádra a la Excavator ráda, protože návrhy větších by byly s 28nm procesem velmi nákladné na výrobu a stejně by nemohly přímo konkurovat 14nm čipům Intelu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale Northwood byl proti K7 slusne konkurenceschopny. Az s uvedenim K8 (podzim 2003) a Prescottu (zacatek 2004) se ukazalo, ze tudy cesta nevede :-) U BD se to vi od zacatku.
Krom toho Intel mel od roku 2003 i Pentium M, ktere se s trochou snahy dalo pouzit v desktopu (Asus CT-479) a celkem bez problemu prekonalo nebo minimalne dorovnalo K8.

Na vyrobni procesy bych to nehazel - zaklad je spatna architektura. I 32nm Sandy Bridge vydrti vsechny mobilni CPU AMD.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Už první generace nebyla konkurenceschopná z důvodu vysoké ceny procesoru a ještě dražších pamětí. Pak sice opustili RDRAM, ale procesory, které měly stejný výkon jako konkurenční modely, byly stále mnohem dražší a zároveň výrazně žravější. Prodávaly se jen díky silnému marketingu Intelu a darům / cash-back akcím OEM výrobcům.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Willamette za moc nestaly, ale starsi PIII (obzvlast pak Tualatin) na tehdejsi Athlony celkem stacily. S Northwoodem nesouhlasim - napriklad P4 3.0 HT cena pri uvedeni $417 (21.4.2003), AXP 3000+ $588 (10.2.2003). Pricemz podle mych testu je P4 rychlejsi o 22% (bez HT) nebo o 29% (s HT).

Takze asi tak... kazdopadne v mobilnim segmentu (o tom je tenhle clanek) nemelo smysl kupovat AMD snad nikdy. No, mozna v kratkem obdobi, kdy koncily PIII-M a jeste nebylo Pentium M. Mobilni netbursty vazne nestaly za nic.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

P3 ale neměly s Netburst nic společného. Výkon měly stejný jako Athlony, ale byly dražší.

XP 3000+ byl v ten okamžik top model AMD, který stál proti top-modelu Intelu, jímž byl P4 3,06. Druhá věc je, že tehdejší oficiální MSRP AMD byly vyšší než reálné prodejní ceny. V červnu 2003 bylo oficiální MSRP Athlonu XP 3200+ při odběru 1000 ks $464, reálně se maloobchodně dal sehnat za $400. P4 3.0 v té době bylo za $417 a P4 3.2, které proti tomuto Athlonu stálo, vycházelo $637, tzn. o víc než polovinu víc než 3,2+ Athlon.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu, proc stavet proti AXP 3000+ P4 3.2. I znaceni odpovida -> Athlon 3000+ ~ P4 3GHz. Vykon o dost lepsi, cena rekneme stejna teda. Ono taky problem pozdejsich AXP bylo jejich znaceni, ktere rostlo podstatne rychlejsi nez vykon. Treba AXP 2000+ ztraci na P4 2.0A cca 8%. AXP 3000+ na P4 3.0HT ztraci uz 23%.
Northwood a pozdeji Gallatin byl az na spotrebu celkem v pohode CPU. Dokazal v pohode drzet krok se vsemi K7 i prvnimi 130nm K8. Az s prichodem Prescottu se to zvrtlo.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je nejnašlapanější APU dneška, jen tak dál. Do noťasu naprosto parádní. Příští rok jen nahradí CPU část ZENem a bude vymalováno! Takže teď už zbývá jen vyrábět a dodávat...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

http://www.jagatreview.com/2015/06/hands-on-amd-fx-8800p-carrizo/2/
Ten cinebench ho v multicore vykone stavia asi 10 percent pod 37W i5 4210m. (277 vs 305)
Na to, ze AMD donedavna nevedelo prekonat i3, je to velmi slusne.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna nedávno se objevil malý počítač myslím od Zotac s FX-7600P. Doufám že i nová generace si najde cestu do desktopu a to dříve než jako výprodej před novými modely.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

klicova otazka: umi h265 HEVC dekodovat i v 10bit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.