Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Architektura a technologie Radeonů HD 6800

Drobná ale podstatná chyba: "Dvojnásobek ultra threaded dispatch procesorů" se nekoná, tuto dezinformaci rozšířil pan Souček na konkurenčním serveru, stačí si prostudovat architekturu HD 5800 pořádně z vícero slajdů ne jen jednoho a zjistíte to sami ... příště méně opisovat a ověřovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

je ti něco nejasného na slajdech z oficiálních prezentací HD58 a HD68? jsou obě uvedeny v článku a je to tam jasně vidět.

mimochodem od no-Xe já neopisuji, od toho jsou jiní lidé. takže příště prosím méně obviňovat a více koukat, co je v článku zde na diit uvedeno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu, v oficiální 6800 prezentaci nic takového napsáno není. Srovnávat schéma z 6800 a 5800 prezentace nelze, v 5800 slajdech je schéma moc zjednodušené. Stračí si najít pozdější prezentaci nebo materiály k rozhovorům na téma 5800 a tam zjistíte, že v HD 5800 jsou dva dispatch processory stejně jako má každý své cahce, obrázek z 5800 prezentace to ukazuje jako jeden kus, v detailních whitepaperech jsou vidět dva!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Kleber: docela rád bych viděl ten whitepaper! dokažte co tvrdíte. pokud hledám dobře hledám oficiální whitepaper od AMD týkající se HD5800 není, ono AMD na tyhle veci zrovna 2x není...
Jediný Radeon řady HD5xxx který dle mého má 2x UTDP je HD5970 který ale taky má 2xGPU.
Jediné co lze na pozdějších prezentacích vidět je tzv. Global Data Share a to je dáno tím že GPU je prakticky rozděleno na 2 části a tím mezi nimi musí být určitá logika zajišťující komunikaci. Je to zjednodušeně řečeno takový Dual-Core GPU.
Takže být Vámi oveřuju raději sám... Pokud mi dodáte přesný link na Vámi uváděný whitepaper a budete mít pravdu pak se rád omluvím...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo a jeste sem dam odkaz na stejny pic u HD4800 http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2008/09/02/ati-radeon-4850-487...

jasne vidíte změnu... HD4800 je "vcelku" kdezto HD5800 je rozdeleno na 2 stejné celky jak jsem psal...
Možná se pletu ale mam pocit ze kleber si motá jabka a hrušky dohromady...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě vám skutečně něco uteklo. Očekával bych, že když už chcete analyzovat architekturu nějakého HW, kouknete se hlouběji než do marketingové prezentace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To myslím plně vystihuje erudici českých autorů. Prohlédnou si marketingové prezentace a už jsou z nich odborníci na grafiky. Divím se vám, že takové zoufalce vůbec čtete...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zato ty si najväčší borec...Diit.cz je podla mna stále veľmi dobrý web a podobný sa v česku/slovensku zhána veľmi tažko, drvivá väčšina už len surovo skopíruje tlačovú správu a viac to nerozoberá..na to že to robí len zopár ludí je to fakt dobrý web.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zoufalci patřili konkurenci... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„The 6800 series now includes two dispatch processors, each with its own instruction and data caches (the 5800 had only one)."
maximumpc.com

„Rather than have a single Ultra-Threaded Dispatch Processor (accelerates threading for different data types), AMD has dedicated one to each of its SIMD units, improving efficiency overall."
techgage.com

„The 6800 array right away includes dual dispatch processors, any with a own direction as great as interpretation caches (the 5800 had usually one). In further to a second dispatch unit, a dispatch processor has been updated."
internalcomputer.com

„We can also see that in an effort to increase rendering efficiency even more, AMD has broken up the Ultra Threaded Dispatch Processor into two with each section having its own instruction and constant cache."
hardwarecanucks.com

Tak buďto se mýlí no-x, diit a tyhle weby co jsem namátkou našel, nebo nikdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem hledal jak vsteklej a dosel jsem k tomuto:
Na nekterych prezentacich je skutecne UTDP rozdelen do dvou bloku ale:

1) Vindicator ma pravdu ale pak by se mílil snad kazdy web ktery jsem rozklik - NEPRAVDEPODOBNE.

2) UTDP je tvoren urcitym poctem stejnych casti, neco jako Processing Element (PE) kazdy PE je schopen obslouzit urcity pocet SIMD. UTDP je tak vlastne masivne paralelni a skalovatelny. AMD tak udelalo UTDP ve dvou castech kvuli variabilite a v podstate je to na dve casti rozdeleny 1 UTDP. Tudiz HD5800 = 1UTDP (nepr. 4xPE) a HD6800 = 2UTDP (8xPE).
Dává mi to asi největší logiku protože když fiknou jádro na 1/2 pak je i poloviční počet PE v UTDP ale to v zasadě nevadí jelikož také obsluhuje pouze 1/2 SIMD. v porovnáni s HD4800 pak jde o stejny UTDP avsak "rozdratovany" na 2x.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...By the way, you may have noticed the presence of two "ultra-threaded dispatch processor" blocks in the diagram above, and if you're into these things, you may have recalled that the diagrams of Cypress only showed one of these blocks. Truth is, though, that this diagram of Barts is simply more detailed than the earlier one of Cypress. AMD's David Nalasco tells us both chips have dual "macro sequencers," as AMD calls them internally, to "dispatch instructions to the SIMDs..."

http://www.techreport.com/articles.x/19844

Co dodat. Zde to máte přímo potvrzeno z AMD. Tenhle příklad myslím dostatečně demonstruje ubohost celé situace. Většina tzv. recenzí je jen papouškování reklamních materiálů bez jakékoli hlubší znalosti problematiky. Pak máte google zasraný zcela irelevantními tvrzeními těchto rádoby recenzentů.

Bohužel platí, že dneska se považuje za experta kdejaký zoufalec, No-X toho budiž příkladem. Takoví zoufalci s povrchními znalostmi dnes dominují internetu, takže znalost kvalitní informačních zdrojů je čím dál cennější. Doporučuju vám číst TechReport a Anandtech...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vrha poněkud jiné světlo... na to že 90% webu trvdí opak.
Možná je to způsobené tím že AMD k vydáváni oněch whitepaperů moc není a tak informace mimo officiální medialní slajdy moc nejsou k sehnání. včera jsem se o tom sám přesvědčil úři prohledávání webu AMD. Důkazem je že k takové informaci se dostali pouze po dotazu přímo na AMD. Koho to nenepadlo hledat v dokumentu SA09_AMD_...pdf tak neměl šanci najít onen obrázek a tudíž by ani nedostal nápad se zeptat.
Řekl bych že to není jen redaktory (přeci jen to tak tvrdí drtivá většina), ale spíše komunikativností AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Interpetujete to špatně. Kdo z vás skutečně ví, co je to thread dispatch processor a jak funguje? Můžeme se vsadit že nikdo, včetně mě. Jistě, můžeme se chlácholit tím, že jsme si přečetli nějaké whitepapery, ale ruku na srdce. Většina čtenářů těchto článků v životě neskládala ani hradlo, natož aby rozuměla vnitřnostem GPU.

Naprosto zásadní chybou je, že se dnes prakticky každý snaží interpretovat HW na úrovni, které už stejně nemůže rozumět ani on, ani jeho čtenáři. Vznikla zde jakási iluze, že článěk musí obsahovat takovou analýzu, přestože na ni logicky 99% magazínů nemá personální kapacity.

Vzpomeňte si, když před pár dny skončilo NDA na nové Radeony. Všichni se mohli posrat, aby měli v první vteřině co největší recenzi tohoto produktu. Přitom recenze na Techreportu vyšla snad skoro s denním spožděním. Nejde totiž o rychlost, nebo kvantitu, ale kvalitu.

Rozhodně pochybuji, že by se Techreport obrátil na AMD s dotazem na UTDP. Měli v plánu recenzi nového produktu a tak udělali jednoduše to, co se od recenzenta očekává. Když už chtěli psát technologické detaily, konzultovli je s AMD jednoduše proto, aby nepsali hovadiny. Naprosto stejně vypadá na Techreportu recenze čehokoliv. Dělají svoji práci a dělají ji dobře.

Ano. Chápu. Né každý má možnost a prostředky podrobné konzlutace s AMD nebo nějakou informovanou kapacitou z oboru. To přece není žádná ostuda. Prostě napíšu recenzi a nebudu si hrát na vědátora, když jsem získal povědomí jen na základě prezentace pro novináře, nebo žvaněnímkdesi na foru.

Teď jsem si prolétl například recenzi na PCT, a kupodivu recenzent se tam nepouští do sáhodlouhého blábolení o architektuře. Udělal co umí a aspoň nevypadá jako šašek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady to je: http://img23.imageshack.us/img23/4171/cypressdetail.jpg příště raději mlčet ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mala chybka, v tabule parametru karet je uvedeno u karty 5770 sirka pametove zbernice 125bit misto 128bit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jste si všimli, že 6870 má 75 W na teraflop, zatímco 6850 má při nižší frekvenci 85 W na teraflop? A to přesto, že spotřeba s frekvencí roste exponenciálně a navíc má 6850 nejnepovedenější část GPU vypnutou. Nějak mi to nejde do hlavy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že kdyby vypnutá část stále žrala šťávu, ale nic nedělala tak by to mohlo odpovídat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj vypnuta cast je vypnuta pouze logicky a stale neco zere

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Slabiny se na HD 6800 nacházejí jen těžko. Kdo však čekal na více překopanou architekturu, která bude skutečným "trhačem asfaltu" pro rok 2011, ten se již za pár (tý)dnů dočká v podobě Radeonů HD 6900."

Ste si istý, že HD 69xx bude mať nejako extra naviac prekopanú akchitektúru oproti HD68xx?
Síce sa čosi šušká, že asi budú použité rýchle pamäti až do 7GHz a možno širšia zbernica, ale osobne zaťial skôr očakávam viac jednotiek na jadre oproti HD68xx a mix HD 58xx s vylepšeniami HD 68xx.

V každom prípade sa nechám prekvapiť ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poradte mi niekto. Podľa tabuliek má HD6850 spotrebu 127W a preto iba jeden 6pinový napájací konektor. HD6870 má už 151W, ale špecifikáciu PCI-E 75W a jedného 6pinového konektora s 75W prekračuje len o 1W. Je skutočne nevyhnutné použiť obidva napájacie konektory? A ak áno, bude stačiť na to zdroj Corsair VX450W, ktorý má iba jeden 6pi konektor, ale dalo by sa redukciou zobrať z molexu druhý? Na 12V vetve špecifikácia udáva Max Output 396W a 33A. Bude mi tento zdroj stačiť pre HD6870?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj, pokud se jedna o kvalitni znacku bude stacit.Jeden konektor by asi taky stacil, ale radej bych to zapojil pres redukci, karta to muze vyzadovat.Sice redukce se moc nedoporucuji, vzhledem k tomu ze droj je schopen na urcitou vetev dodatjen urcite maximum(podle specifikace), ale v tomto pripade to nebude problem.
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400060000008B9&Search=red...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máte s tým reálne skúsenosti? Pretože práve toto ma zaujíma. Čo sa týka tej spotreby, tak zdroj má vzhľadom na použitý HW dostatok rezervy, jediné, čo ma trápi je práve to prúdové zaťaženie. Ten Corsair je podľa špecifikácie výrobcu na http://www.corsair.com/products/vx/default.aspx dosť kvalitný. A tiež ma prekvapuje, ako dostane zdroj s jedným 6-pin konektorom certifikáciu nVidia SLI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S touto GK kartou zkusenosti nemam, ale napajeni pres redukci z molexu se bezne pouziva bez problemu, dokonce i nekteri vyrobci si to dovoli takto prodavat.Nesmi se ovsem na tu stejnou vetev povesit dalsich deset zarizeni, to by pak byl problem.Takze pokud z teto vetve bude napajena pres redukci jen GK, nemel by byt problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží aj, či konštrukcia zdroja používa napr. jednu spoločnú 12v vetvu alebo niekoľko oddelených. Ak je spoločná, tak je jedno na ktorý molex to cez redukciu pripojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak som to vyriešil, objednal som Asus HD6850, lebo má directcu a iba jeden napájací konektor. Trochu menší výkon, ako vyšší model, ale stále dosť dobré na občasné hranie hier. Zajtra mi príde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak je to na občasné hranie, tak nemáš čo riešiť. Vyzerá, že táto nová HD 68xx sa celkom podarila ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aj práve preto som čakal a dúfam, že som dobre urobil. Pôvodne som chcel HD5770, tiež kvôli jednému 6-pin napájaniu (HD58xx už má dve a 5830 bolo úbohé) a integrovaná HD3300 s dedikovanou 512 MB DDR3 bola na hranie núdzovka, aj keď na všetko ostatné bola v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte by som dodal, že používam 4x2GB DDR3 Corsair a procesor je úsporný Phenom II X4 905e a 2x150 GB Velociraptor + 2 TB 5400rpm Samsung. Takže to je asi všetko, čo mi zaťažuje procesor ak nerátam pár vecí povesených na usb.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dobry clanek. rozhodne ocenim fakt, ze jste jeden z mala techwebu s prevaze pro-amd ctenari, ktery mel i tak odvahu napsat o nevyhodach morfologickeho antialiasingu. skoda jen, ze jste je nepopsali vsechny nebo alespon vetsi cast. podle me je dost podstatny i fakt, ze morfologicky AA detekuje hrany i tam, kde nejsou nebo kde jsou, ale AA v danem miste je nezadouci. to se stane napriklad pokud mate na nejake texture text, u ktereho chcete mit jasne ostre hrany a maa vam je vyhladi a tim muze zapricinit i necitelnost daneho textu. nebo nepriklad efekt svetelne tabule slozene z led diod, kde maji jednostlive ostre ohranicene skupiny pixelu naprosto schvalne vypadat "hranate a zubate", ale maa vam je vyhladi a tim efekt znici. pak jsou tu pripady, kde detekce hran hranu neodhali. ty ale vetsinou nebyvaji zavazne, nebot se casto jedna o ceny, ktere i sam clovek ma problem spravne interpretovat. tato "nedetekce" ma zavaznejsi dusledky jen velmi vzacne

co me trochu zklamalo na hd6000 je fakt, ze vzhledem k problemum s vykonem hd5000 pri pouziti aa v kombinaci s teselaci a odhalenym osizenym antialiasingem, kterym si amd pomahala v benchmarcich (rozebirano tentokrat i na anandtechu), jsem cekal, ze tohle v nove rade cipu napravi a vse bude bez problemu. misto nejakeho elegantniho reseni, na ktere imo amd ma zdroje, prisli s timhle osizenim. vubec bych se nedivil, kdyby tak amd jeden podvod (osizeny supersampling) nahradilo v benchmarcich pouzitim maa tam, kde ma byt klasicky aa, a tim zamaskovali nedostatecny vykon cipu. dost totiz pochybuju, ze nekdo dela per-frame analyzu kvality obrazu kazdeho davkove pusteneho benchmarku pri testech vykonu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase tvůj zkreslující pohled na věc jehož přečtení je rovno hrdinskému činu.

1) Pokud chceš psát delší příspěvky, tak s velkými písmeny na začátku věty.

2) „ze jste jeden z mala techwebu s prevaze pro-amd ctenari"
Ono je dost těžké po určitém zklamání (zpoždění,spotřeba..) s fermi najít nějaký techweb kde by nebyli v převaze příznivci AMD karet - stačí se podívat na podíl DX11 karet na steamu a všem je jasné proč. Růstem procent u nvidia karet prosím neargumentuj(je to demagogie) nebo ti to vrátím s růstem HD6000 až se objeví a pak pochopíš proč to je demagogie:). Fermi je pro většinu lidí větší či menší zklamání a zaslepenci jako ty s tím nic neudělají - spiš naopak.

Se zbytkem příspěvku, až na antiAMD tón, souhlasím, ale proč nezmínit ten fakt, že MLAA jde vypnout a je vhodný jen pro nějaké hry, tudíž zase děláš z komára velblouda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálnímu člověku je jedno co má produkt za "značku". Příznivec = idiot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to o definici slova "příznivec". V tomhle smyslu jsem to myslel jako majitele radeonu podle kterého je jeho současná karta lepší než konkurence a tudíž si ji koupil a je s ním spokojen. To co koupí příště je ve hvězdách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

opravdu jsi si jisty, ze se da vypnout v benchmarcich, jak jsem psal vyse, na kterych zakladate vy vsichni svoje predstavy o vykonu radeonu? ale vlastne co cekam, vy jste podvody s aa ignorovali u hd5000, at uz kvuli fanboyismu nebo neznalosti faktu, ze se tak da nabrat opravdu hodne vykonu (vzdyt super sampling renderuje v nekolikanasobne vetsim rozliseni, nez je vysledek)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Copak, už si dopředu hledáš zdůvodnění, proč budou po vydání Caymana karty Nvidie neprodejným šrotem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl by si snad někdo koupit 470ku před 6850/6870? No to si děláš prdel asi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ani v nejmensim. gtx470 je ted velmi vyhodna koupe, zvlast v cechach, kde je cenove jeste o fous niz, nez ve svete

"At the top end we have the Mexican standoff between the recently price-reduced GTX 470, the newly released Radeon HD 6870, and the overclocked GTX 460 as represented by the EVGA GTX 460 1GB FTW. At $260 the GTX 470 is several percent faster than the 6870, and at only $20 more NVIDIA has done a good job pricing the card. If performance is your sole concern, than the GTX 470 is hard to beat at those prices – though we suspect NVIDIA isn’t happy about selling GF100 cards at such a low price."

(zdroj: http://www.anandtech.com/show/3987/amds-radeon-6870-6850-renewing-compet...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen malá poznámka, co máte s tou novou Colonization? Já jí hraju na starém jednojádrovém 2GHz Athlonu a ATI 1950 Pro úplně bez problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.