Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Architektura Maxwell odhalena

Takže touto novou archterkturou se jen dotahuje na stávajicí už dávno vydanou archtekturu AMD. Pokud si dobře pamatuji tak to vždy bylo naopak. AMD (ATI) dotahovalo NVidii. A jsem zvědavý jestli začnou prodávat grafické karty s touto novou technologi Maxwell dřív než AMD začne prodávat "9.řadu" svých karet (aktuální je 8.řada, ale nově značena R9 2xx)? :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A v čom sa podľa teba dotiahli? Veď v pomere výkon/spotreba je NVIDIA už s Keplerom lepšia ako AMD s terajšou GCN 2.0.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V high-endu jsou na tom skoro stejne, ale nVidia podle me bude potrebovat kazdou vyhodu, kterou dokaze vykouzlit, protoze az se rozjedou hry na novou generaci konzoli, tak bude mit AMD optimalizacni vyhodu jako hrom.

Vubec by me neprekvapilo, kdyby optimalizace na podobny pomery jednotek jako u GCN mela spojitost i s timhle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spojitosť novej architektúry so situáciou ohľadom konzol je otázna. Nová architektúra sa vyvíja niekoľko rokov a pochybujem, že by ju narýchlo upravovali po tom ako sa podarilo AMD ich vytlačiť z PS4. No uvidíme aké budú čipy na 20nm.

Som inak tiež dosť zvedavý akú veľkú výhodu AMD získa optimalizáciami na konzole. A ako sa k tomu postaví NVIDIA. Tiež ma zaujíma kedy a či sa skutočne uvoľní Mantle aj pre konkurenciu AMD. To vyzerá byť tiež ako slušná výhoda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prepacte ale to je blbost. Uz teraz je AMD v XboxOne a PS4 co sa tyka grafickeho vykonu niekde na urovni mainstreamu mozno vyssieho mainstreamu. Vysledny vykon je aktualne este trochu vyssi vdaka tomu ze na konzole sa da ist z optimalizaciou dalej a vyltacit z toho viac. Lenze vykon grafik na desktope/pc ide stale hore a to co sa straca na optimalizacii a sw/ovladace (aj ked mozno matle toto teiz odstrani) sa pretlaci hrubym vykonom. Moc by som sa nedivil keby 750Ti na Maxwelle (ale podobne smerovana karta) bola vykonnejsia ako to co je v novych konzolach. Vysledny vykon bude rovnaky lebo prave sa vyuzije ten hruby vykon vs optimalizacia oproti konzoliam.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Energetická efektivita závisí na konkrétním čipu, jeho nastavení a chlazení. Např. s GK110 je na tom Nvidia o něco lépe než AMD s Hawaii (kde jde ovšem část spotřeby na vrub běhu za 95 °C v důsledku vyšší leakage), naopak u karet z řady HD 7700 a 7800 na tom byla lépe AMD. Nvidia s Keplerem mířila spíš na efektivitu výkon na watt, kdežto AMD vyvažovala výkon na watt plus výkon na tranzistor.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, že rozdiely sú ako kde a nie sú ani veľké. Zaujímalo ma ale hlavne to v čom si autor prvého príspevku myslí, že Kepler zaostáva za GCN 2.0. Keď podľa neho NVIDIA až teraz dohnala architektúrou konkurenciu. Nemáme predsa žiadnu ideálnu architektúru GPU ku ktorej by sa mali návrhári čipov priblížiť. Vždy je to predsa ovplyvenené aj politikou firmy a tým čo sa snažia s daným čipom dosiahnuť a teda kam ním hlavne mieria. Alebo sa mýlim?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě ne, přesto se dá říct, že byly doby, kdy Nvidia nabízela víc fíčur než AMD a nabízela i vyšší výpočetní výkon, kdežto s GCN 1.1 je situace opačná (ZeroCore, TrueAudio, Mantle, podpora až 6 displejů, multi-point audio…). Nvidia od PhysX nepřišla s ničím zásadním, co by jejím zákazníkům dalo výhodu oproti zákazníkům konkurence.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

podle podilu na trhu na ty vyhody zakaznici evidentne moc neslisej, to je nejaky divny :(

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Podle jakého podílu na trhu? :-) Mantle a TrueAudio byly uvedené během Q4 2013, přičemž statistiky za Q4 2013 ještě neexistují. Ve statistikách za Q3 2013 měla AMD podíl 21,2 % a Nvidia 18,5 %.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

aha ty beres koukam celkove podili vsech GPU, ja vim ze pro tebe je Mantle a TrueAudio modlou protoze jsou pro AMD, ale prozatim je Mantle jen bublinou bez poradnych vysledku a jeste par let tomu tak i bude (a ted jeste aby jim tech rekneme 10-30% konkurence nesebrala novou archytekturou, pac pak by to pro AMD byla doslova nutnost aby to nedopadlo tak jako AMD vs. Intel) a jestli cekas ze se za Q4 a Q1 neco zmeni, tak to je bohuzel jen tve ocekavani, ono se asi zmeni, ale radostne to protebe asi moc nebude :(
zeptej se klidne i dalsich vyvojaru jak uzasne nane pusoby Matle pote co se ponem pidi aby ho meli ve svich projektech, nooo moc radostne to zatim neni a s takovim pristupem asi do sveta moc diru neudelaj, ale tak radost ti brat nebudu, je to samozrejme uplne super a nejlepsi a do roka a dodne to budou mit vsechny hry :D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"(a ted jeste aby jim tech rekneme 10-30% konkurence nesebrala novou archytekturou, pac pak by to pro AMD byla doslova nutnost aby to nedopadlo tak jako AMD vs. Intel)"

tak na to až to seberou tou "archYtekturou" si počkám....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa dobre pametam tak Mantle povodne zacalo ako projekt DICE a potom sa k tomu pridalo AMD. Samozrejme ako to presne bolo budu asi vediet iba oni ci to bola nejaka spolupraca alebo to niekomu z jednej alebo druhej firmy skrslo v hlave a ostatny sa toho chytili.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Možná výkon/spotřeba ano, ale z pohledu normálního uživatele nemá tento ne moc velký rozdíl prioritu. Ale prioritu má cena/výkon a ta je zas na straně GCN (AMD). A i pro takové Minery co zkupují grafiky s čipem Hawai (AMD grafiky s GCN) to jasně dokazuje! A jedině Maxwell technologie to může změnit, ale kdy tu reálně bude? Zatím v obchodech není a bude kdy? Za půl roku? Za rok? A to tu jde! NVidie prostě zaspala na vavřínech nebo šla špatným směrem a AMD toho využila. Nebo se mýlím?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jo tak proto ma Nvidia na trhu s dedikovanyma kartama jen cca 62% a AMD 38%, to protoze ma prioritu cena/vykon v podani AMD karet, to sou veci :))

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat dedikované grafiky je poněkud nicneříkající v situaci, kdy AMD přesunula low-end na úroveň APU, kdežto Nvidia low-end nadále prodává odděleně.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

jo tak proto i nadale vydavaj lowendove rady kdys us tak alespon prejmenovanim? to asi proto aby si kanibalizovali na APU

ale jako kdys se podivame i na ty celkova cisla vcetne APU, tak to taky neni zrovna moc uzasne, nebo tobe 3% nad Nvidii prijdou jako vyhra?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Mno, jestli myslíš 3 procentní body (přesněji 2,7 procentního bodu), pokud se tedy bavíme o 21,2 % vs. 18,5 %, tak to je na tom s podílem ve výsledku AMD o ~14,6 % lépe než Nvidia. Jasně, beru si do textu hezčí číslo, aby ten flejm za něco stál, ne? ;-) Stejně ti evidentně o nic jiného nejde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samancz už jinej nebude, ale kdyby si chtěl zkrátit dlouhou chvíli tak si může přečíst, jak dobře se vede Tegře :o)

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?p=8593700&sid=1946eb92ee46c7d3c04...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zato ty budes doufejme casem jinej, pac dat odkaz na svuj vyplod je uzasny, napsat k necemu co do kasicky za rok prisipe 398milionu dolaru trzeb a cca 180milionu zisku ze je to prodelecnej podnik, safra tak takhle bych chtel prodelavat taky :))

a nezapomente me ominusovat :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samane ty jsi opět nezklamal, ostatně jako vždy :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

človeče koukám na ten příspěvek a můžeš mi říc kde vidíš, že del42sa tvrdí že prodělávají?
Já tam vidím jen konstatování, že meziroční srovnáni tržeb končí propadem o 48%... nic víc... Ale pořádnej nvidiak tam asi vidí něco jiného přes ten zelenej hlen co má na očích...

Kdyby jsi se raději naučil česky kámo... napsat archYtektura... to dalo určitě zabrat...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tržní podíl prodeje grafik na světě v roce 2013 : Intel 63,4%, AMD 19,7 % a nakonec Nvidie 16,9 %. Myslím, že tato čísla mluví za vše. A to byly info z druhého kvartálu 2013. Myslím, že na konci roku tento podíl pro AMD se určitě ještě zvětšil díky vydařené R9 2xx sérii. Přeji hezký den všem

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takto to bolo za Q3 2013:

http://jonpeddie.com/press-releases/details/intel-and-nvidia-raised-ship...

Takže u AMD pokles o 4.2%, u Intelu nárast o 3.5% a u NVIDIe tiež nárast o 2.3% v porovnaní s Q2 2013. Uvidíme ako to bude za posledný kvartál kde sa očakáva zlepšenie pozície pre AMD (týmto by sa mali potvrdiť všetky fámy o tom či naozaj bol o GPU od AMD až taký zvýšený záujem alebo ich proste iba nedokázali vyrábať v takom množstve ako obvykle - kvôli iným súčiastkam).

Inak sú 2 zaujímavé štatistiky. Jedna je práve tá o ktorej sa bavíme a teda celková štatistika a druhá sa týka čiste iba dedikovaných GPU (a tá je jednoznačne v prospech NVIDIe v pomere zhruba 62:38 - zatiaľ bez Q4 2013). Každý tieto štatistiky používa tak ako sa mu to hodí. Fanúšikovia AMD využívajú hlavne túto prvú štatistiku lebo celkovo vyznieva lepšie v prospech AMD. A to si živo pamätám ako ňou väčšina v minulosti pohŕdala kvôli tomu, že tam boli zahrnuté "nezaujímavé" integrované grafiky vďaka ktorým mal a aj má silnú prevahu Intel (v tomto boli kedysi fanúšikovia AMD a NV za jedno :-)). Odkedy si takto navýšilo podiel aj AMD, tak je to zrazu pomaly svätý grál. Pričom hráčov aj minerov zaujímajú hlavne diskrétne grafické karty. Hry sa tiež nerobia na integrované grafiky v CPU. To by potom ani nové konzole nemali "zbytočnú" diskrétnu GPU.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cena/výkon je priorita? Pre zákazníka áno, ale z pohľadu firmy by som povedal že nie. :-) Pochybujem, že cieľom firem je predávať za čo najlacnejšie (ak sa nesnažia práve vylepšiť svoj podiel na trhu). Takto to píšete (a nielen vy) ako keby NVIDIA nedokázala vyrábať grafické čipy tak, aby GPU na nich založené mohli byť predávané lacnejšie. Je pravda, že grafiky od AMD majú lepší pomer cena/výkon. To ale nič nehovorí o výhodnosti architektúry a nie je to ani žiadne plus či mínus GCN oproti Kepleru. Je práve nevýhodou AMD, že nedokážu svoje produkty predávať za takú cenu ako konkurencia (čo vôbec nie je chybou GCN a ani ju to nijak v zlom svetle necharakterizuje).

A s grafikami pre minerov to je tiež otázne. Zatiaľ to vyzerá, že ich nedostatok spôsobil skôr nedostatok súčiastok na ich výrobu (nehovoriac o tom, že aj keby tie grafiky boli drahšie aj tak by sa vykúpili lebo pre túto špecifickú oblasť majú dosť navrch oproti konkurencii). Viď výsledky za predchádzajúci kvartál. AMD sa konečne vďaka konzolám dostalo do zisku, ktorý je ale stále 2krát menší ako ho má NVIDIA. Pričom práve jej grafiky mali stáť na skladoch zatiaľčo AMD malo predávať všetko čo vyrobí. To možno aj predávali ale otázny je objem. Nie je to samozrejme presné porovnanie keďže tam sú zarátané aj zisky z iných platforiem (profesionálne grafiky či tegra). Ale tiež to o niečom vypovedá. Viac nám k tomu povie štatistika o vyexpedovaných grafikách, ktorá sa snáď skoro objaví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

inak zaujimave bude mozno po roku porovnat kolko priniesie zisku APU v konzolach versu kolko ma Nvidia z mobilnych cipov - TegraXY. Vzhladom na neutichajuci bool tabletov, telefonov a mobilnych zariadneni tak nejak asi bude mat vecsi zisk nVidia. Predsa len je lepsie predavat kvatna cipov aj ked za relativne nizku cenu ako APU za vyssiu cenu ale v mensich poctoch. Aj ked zasa je fakt ze AMD ma teraz na niekolko rokov vdaka tomu isty prijem, aj ked sa asi moc menit nebude, kdezto nVidia bude musiet bojovat o miesto s Mediatekom,Qualcommom a dalsimi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4x 32 cuda cores, to připomíná původní SM blok z Fermi GF100. 4 tyto bloky po 32 cuda cores tvoří jeden SMM blok. Ten má prozměnu o 64 cuda cores méně než SMX u Keplera (který v podstatě tvořily 4 SM bloky GF104) K čemu ty šachy s počtem CC ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

CC Fermi mali hot-clock, takže to nemôžeš len tak porovnávať. A k čomu tie šachy? To možno zistíme vtedy, keď budeme vedieť v čom sa tieto nové CC líšia od tých Keplerovských. Ale okrem iného mi to pripadá ako ďalšie navýšenie realtívneho geometrického výkonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Šotek

"Plocha GPU je ... o chlup nižší ... " Místo nižší by mělo být menší.

p.s. Protože stále neexistuje hlášení chyb na stránce, to píši do komentářů. Všimne si toho autor vůbec?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.