Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Polaris má několik prvků, které umožňují efektivněji nakládat s výkonem

Po rekordně dlouhé době na jednom procesu (28nm) přijde proces o dvě generace novější (14nm) a je z toho rekordní skok v efektivitě. Kdo by to byl nečekal? AMD jsou poslední léta fakt tragédi. V cpu jsou na tom ještě hůř, protože nedokážou využít ani výhody nejnovější architektury, kterou již mají k dispozici. Zodpovědní manažeři by se měli obejmout s manažery z Das Auto a skočit ze skály - svět by byl méně blbý.

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

Proces má vliv pouze na energetickou efektivitu. S efektivitou architektury, o které je v tomto případě řeč, nijak nesouvisí.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

"V souvislosti s architekturou Polaris se hovoří hlavně o změnách, které povedou ke zvýšení energetické efektivity."

Jsem zmaten :) asi půjdu dělat také skladníka. ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No a pokud se zvládnete prokousat dalšími třemi řádky, narazíte na větu…

<i>„Energetická stránka, kterou se AMD v této generaci snaží vrátit na konkurenceschopnou pozici, ale <b>není jedinou změnou Polaris</b>, respektive čtvrté generace GCN.“</i>

…, což je náplní zbylých 3/4 zprávy :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Chci vidět, jak někdo dokáže rozlišit, jaká úspora je díky nm a jaká díky architektuře. Vzhledem k odlišným frekvencím a zřejmě zase jinému pojetí změn frekvencí....sci-fi.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak kua. Mali by najprv vydať starú arch na novom procese, a až potom novú arch na novom procese... nech si to môže každý červíček otestovať a preskúmať. Veď o tom to celé je... oh, wait...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že pán šéfuje nadnárodní korporaci a velmi dobře se vyzná jak ve výrobě GPU tak CPU ...

čoveče se ti divim, že jsi jim neposlal životopis, když bylo výběrko na nového šéfa společnosti ... jo a nebo jsi ho poslal, ale skladníků už měli dost co ... :-)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle slaboduchou odpověď jsem od někoho čekal. Zřejmě si myslíte, že manažeři nebo ředitelé společností musí mít vždy lepší analytické schopnosti než průměrně inteligentní člověk, který danému problému také rozumí. V historii jsou stovky případů, kdy tomu tak nebylo.

Viz dieselgate. Lidé s rozhledem v oblasti motorů a trhů s automobily si byli jistí, že s dieselem v osobáku se v USA-Kanadě nikomu prorazit nepodaří a jejich podíl zůstane vždy natolik nízký, že je to i zbytečné plýtvání penězi. Páni manažeři byli ale chytřejší a snažili se hlavou prozazit zeď. Výsledek? Pár tisíc lidí z koncernu přijde o místo. So sad.

AMD suicide story ani nemá smysl rozepisovat, takže jen největší chyby. Všem bylo jasné, že vynechání 2x nm procesu povede k obrovským ztrátám, ale hoši z AMD-GF si mysleli opak. Tak snad někdy v zimě přijdou s horkotěžko vyladěnými 14nm na zázračné frekvenci 3,4GHz. Přitom mohli mít nový socket na DDR4 s desetijádrovým excavatorem 2Xnm už asi tak rok na trhu a Intel by se svými blbě taktovatelnými (celkově horší možnosti vyšších frekvencí) 14nm procesory nebyl tak suverénní. Prodání zajímavé divize Qualcommu........

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, kolikrát se tak může průměrně inteligentní člověk trefit? 50% úspěšnost? A 60% úspěšnosti dosáhne 5% ze všech průměrně inteligentních lidí? :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hloupé chyby nejsou o trefování, ale téměř o jistotě vyplývající ze silných předpokladů z analýzy a proti tomu by nikdo neměl jít. Budeme na Sahaře prodávat písek? Všechno je proti nám, ale my to zvládnem. Skoro takhle nadutí byli hoši z AMD a VW.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nechci ti do toho kecat, ale fakt chceš AMD vinit za to, že nevyužívá výrobních procesů, které nejsou k dispozici? Respektive jeden 2Xnm proces by byl, ale dle všeho je nevyužitelný k ničemu, co by mělo spotřebu víc jak pár wattů (a i tak je jeho přínos zanedbatelný.)

Takže je hezké říci "AMD-GF si mysleli opak", jenže GF je už delší dobu samostatná a dělá si vlastní rozhodnutí. AMD je v tomto obětí okolností.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou k dispozici, protože to AMD nechtělo nebo GF to nechtělo. Ty společnosti jsou propojené a musí spolupracovat na oboustranné prosperitě. Chtěli ušetřit čekáním na 14nm, jenže to čekání je vzhledem k situaci AMD sakra dlouhé. Z těch dluhů se AMD nevyhrabe i kdyby byl Zen natolik úspěšný, že by měl vrcholný model v desktopu cenovku vyšší než 15k.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ty společnosti nejsou natolik provázané, aby se jedna z nich vrhla do bankrotu kvůli vlhkému snu druhé. To fakt ne.

AMD výrazné dluhy nemá - jen už jí dochází provozní kapitál.;)

(a teď divočeji: Pokud Zen oproti očekávání vedení nebude kasovním trhákem, AMD odstřihne prodělečné části společnosti, takže u x86 architektury zbude už jen Intel. Neboli vlastně nikdo, protože to antimonopolní úřady nepovolí. A vzhledem k čistce na poli architektur, kterou Intel provedl, tak po neúspěchu Zenu zbude na trhu už jen ARM.:D )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"AMD výrazné dluhy nemá - jen už jí dochází provozní kapitál.;)"

Celkove dluhy ma AMD ve vysi 2.24 miliardy USD, muzes mi pls. prozradit tvoji predstavu o tom, jak podle tebe vypada vyrazny dluh? :-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Výrazný dluh je pro mne větší, než je momentální hodnota majetku firmy. A dovolím si tvrdit, že i v případě bankrotu, kdy se často neprodává nejvyšší nabídce, ale alespoň nějaké nabídce, by za patenty kápla slušná částka.
...nehledě na zcela funkční grafickou divizi a vcelku zajištěný obrat stávajících konzolí.

AMD nemá problém své dluhy časem splatit, jen by to pro ni znamenalo stop investicím do ztrátové x86 divize a v podstatě se stát bývalým ATI s bonusem ARM SOC.

To, že se tak zatím nestalo, znamená, že vedení v budoucnost se Zenem věří. Zda oprávněně uvidíme vcelku brzy. V současné podobě AMD opravdu nemá budoucnost, ale co udělají nové produkty, kdo ví?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Výrazný dluh je pro mne větší, než je momentální hodnota majetku firmy." - pokud tim myslis ucetni hodnotu majetku firmy, tak ta je pri prodeji zcela irelevantni. Dulezita je trzni cena, neboli cena, kterou je ochoten zaplatit pripadne kupec...ktery zaroven vi, ze to kupuje v tomto pripade vcetne "maleho" dluhu, prevysujiciho 2 miliardy USD.

"AMD nemá problém své dluhy časem splatit" - to je jen tva spekulace, kterou nemuzes nicim dolozit. BTW - ten dluh je stejny, tzn. ze se mezikvartalne nesnizil, takze bych byl s nejakou bezproblemovosti splacet dluhy hodne opatrny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mi skoro přijde, že jsi vůbec nereagoval na můj příspěvek.:/

Vůbec jsem nemluvil o prodeji firmy jako celku. Jen o rozprodávání patentů. A k tomu by se kupci určitě našli.:)

Takhle, pokud tedy budeme brát BANKROT v tomto okamžiku: 2.2 miliardy dluh - 0.7 miliardy operační kapitál, takže máme 1.5 miliardy dluh. Pokud je hodnota ATI teď 3x menší, než za kolik ji kupovali, tak je to zhruba ta částka.:) Ale znova, není důvod pro ni hledat kupce, je výdělečná, bez dotování ztrátové x86 divize ten dluh splatí.

"ten dluh je stejny, tzn. ze se mezikvartalne nesnizil, takze bych byl s nejakou bezproblemovosti splacet dluhy hodne opatrny." - no, také nikdo zatím nezařízl ztrátovou x86 divizi. Zmizení této ztráty podmiňuje splácení dluhu, to jsem snad napsal zřetelně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ale znova, není důvod pro ni hledat kupce, je výdělečná, bez dotování ztrátové x86 divize ten dluh splatí." - takze podle tebe by bylo nejlepe zbavit se CPU divize? OK, to je cesta ze sr...., ve kterych momentalne AMD je...ma to ale jeden maly hacek, a to je neprenositelnost x86 jako takove na dalsi subjekt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A vracíme se opět k předešlým příspěvkům: ten háček ale AMD řešit nemusí. To ať si řeší někdo jiný. AMD má zodpovědnost jen vůči svým akcionářům. Musí být výdělečnou firmou. Pokud to s x86 nezvládá (a Zen nepřinese obrat,) nikdo ji nemůže nutit, aby vývoj na poli x86 dotovala i nadále.

(a jen pro upřesnění, prodání licence na x86 jsem na mysli fakt neměl, tu prodat nemůže - ale také ji nemusí aktivně využívat)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, tady jsi úplně mimo. Kdyby AMD přešlo na 2x nm proces (u procesorů), tak už je dávno zkrachované, protože ty astronomické náklady na přechod neměli jak rozpustit do ceny procesorů, stejně jako by si s Excavatorem (architektura dost o ničem, jako svého času Netburst) až tak moc nepolepšili. Tím spíše, že nebyl nikdo, kdo by reálně tuto výrobní technologii v té době měl, Glofo byli mimo úplně, TSMC to odpískala nakonec taky. A jistě nečekáš, že by Intel propachtoval AMD své továrny...

Stejně tak prodej mobilní grafické divize je celkem logický - má smysl prodat něco, co je (zatím) na vrcholu a zač utržím peníze, než to podfinancovat a nakonec muset prodat pod cenou nebo rovnou zavřít.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Excavator s L3 cache (malou nebo větší) a 10-14 jádry (podle zvolené velikosti L3 cache) s možností vysokých frekvencí by nebyl o ničem. IMHO by bylo levnější vyvinout 2xnm jako GF-AMD-IBM? a začít brzo něco nového prodávat, než prodávat o dost déle 14nm vyvinuté (ne zdarma) ve spolupráci se Samsungem. Kór když už museli vědět, že menší nanometry už nepřináší jen výhody.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Levnější pro koho? A druhá otázka, pro kterou z těch společností by varianta s 2Xnm byla perspektivnější?

2Xnm výroba měla jet u TSMC, v Glo-Fo byli s vývojem natolik pozadu, že jim hrozilo, že přijdou na již plně pokrytý trh. No, ani TSMC to nebyla schopna dotáhnout do použitelného konce, ale to riziko dalších promrhaných investic si zkrátka v Glo-Fo nemohli dovolit.

Soustředili se tedy na 14/16 nm, ale voila, začalo hrozit opět to samé. Rozhodli se tedy uchýlit k licencování technologie. Glo-Fo byly za poslední roky zatlačeny hodně do úzkých a ty se tu dušuješ, proč se nechovají jako dominanta trhu.:D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Všem bylo jasné, že vynechání 2x nm procesu povede k obrovským ztrátám,"

Vsem je jasne jen to, ze tady placis nesmysly. Videls clanek o Bristol Ridge ? na 28nm je to skoro stejne rychle jako 14nm Intely s podobnym TDP. Hadej proc ? treba proto, ze ty "XY nm" cisla jsou akorat marketingove krasozvasty ( viz tohle http://diit.cz/clanek/14nm-proces-infografika ), navic 28nm po ctyrech letech tuneni bude asi drobet jinej nez prvni varianta... takze bavit se o nejakem fiktivnim "2x nm" procesu bez konkretnejsiho urceni je totalni nesmysl.

A AMD suicide story zacala davno pred Bulldozerem, to uz jsou jen dusledky.

"celkově horší možnosti vyšších frekvencí"
Jop a tim by uplne odrovnali Intel protoze ten nema vubec vyssi IPC... oh wait...

Jedina vec kterou by dosahli nejakym dalsim Excavatorem, ze by Intel trochu slevnil a oni by prom**ali dalsich par desitek/stovek mega. Protoze vsichni by hezky podekovali AMD a pak by koupili ten o 5% rychlejsi Intel :)

Ted se hlavne potrebuji dostat do zisku, nez zkouset blbosti typu hlavou prorazit zed (aka intel)... proto taky udelali ted deal v Cine nedavno...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tragédum z AMD sa podarilo ovladnut cely herny trh. Ak si si nevsimol 100% konzol ma hw amd a v dohladnej dobe sa to nebude menit. A ak si si nevsimol 99% hier sa robia na konzole a portuju sa na pc. A ak si si nevsimol tak naprosta vacsina prijmov z predaja hier je na konzolach.
Ak sa este podari vydat konkurencieschopny zen tak akcie amd budu mat hodnotu vacsiu ako v casoch najlepsich.

Ale to clovek ktory nevidi meter pred seba nepozna.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Také myslím že vynechání 22nm byla chyba. Takhle se už roky trápí. Přitom pokrok na Bulldozer architektuře je mohutný. Na zmíněných 22nm by dýchal Haswellu za krk. A udrželi by si výraznější podíl, takhle je to už fosilní platforma kterou tu a tam nějaký výrobce oživuje jako dr.Frankenstein. NetBurst byl beznadějný, Bulldozer nikoliv. Těžko soudit podle čeho počítali že se jim vyplatí počkat na 14nm, možná to brali jako jedinou šanci na srovnání procesů výroby s Intelem. Jenže za cenu osekání všeho i toho co mohlo dobře vydělávat. Takhle i jméno AMD upadá v zapomnění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD s 14nm drzim palce. A at uz si to zde pritomni skarohlidi a posmevackove uvedomuji, nebo ne. Z uspechu AMD budeme tezit vsichni. A fans Intelu a nVIDIA zejmena tim, ze pujdou ceny HW jejich oblibenych znacek vyrazneji dolu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.