Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX Vega, damage control článek

Nadpis se povedl. +1 :-)

Jinak je mi z clanku docela smutno, protoze se mi zda, ze AMD rezignovala na hracsky trh a Vega karta ma predevsim vypocetni potencial a dost mozna muze mit zajimavy odbyt prave diky lidem, co potrebujou neco pocitat. Bohuzel nejaky herni potencial tam sice muze byt, ale to je ve hvezdach podle toho kam se hry pohnou v pristich letech a pripadne jak bude v nasledujicich generacich kontrovat NVidie, na soucasnych hrach to proste bude znacne ztracet.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by rezignovali na hráčský trh, spíš jde o to, že si finančně zatím nemohli dovolit vyvíjet jeden čip pro výpočetní sféru a jeden čip pro hráče, takže to spojili. Je znát, že se snaží výpočetního potenciálu využít i v herní sféře, ale to už vyžaduje podporu ze strany aplikace (FP16, Int16, intrinsics, primitive shaders).

S hodnocením lepší počkat na recenze.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

kdy se ty recenze vlastne ocekavaji? Pri zacatku prodeje v pulce mesice?

Ale ja jsem v podstate rad, ze AMD nestiha. Zacatkem roku jsem menil PC a rozhodl jsem se pockat na VEGU. No a casem jsem zjistlil, ze vykonout GK vlastne nepotrebuju a staci mi GT710 za par stovek. Takze diky AMD za usetrenejch 15k :-)

PS: na obcasne hrani je super si pronajmout virtualni stroj v nejakem cloudu(napr. MS Azure) a pak to pres Steam streamovat do lokalniho PC. Pri hrani par hodin mesicne je to finance hodne efektivni. (navic te srandy(sakrovani) to rozchodit :-) )

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Celkom ma zaujíma to hranie v cloude. Ako to presne funguje ? Keď mám hru kúpenú cez Steam, dá sa to s MS Azure prepojiť ? Akú grafiku treba na takéto hranie vlastniť v PC? Nie sú tam veľké latencie ? Čo sa týka ostatných HW parametrov, PC mám celkom slušné (GPU i5-4690k, 8GB RAM, optická linka) až na grafiku, ktorú plánujem tento rok upgradovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaklad je, ze Steam ti umoznuje streamovat hry v ramci stejne site. (i kdyz to neni hra ze Steamu, teoreticky i treba malovani)

Postup:
- vyrobis VM, ktera ma grafiku. V pripade Azure to je Nvidia Tesla M60.
- Nutne je, abys svuj PC a tu VM v Azure dostal do jedne site. Tj musis pouzit nejakou VPN. Bud budes mit doma VPN server a nebo ten VPN server nainstalujes na VM v Azure. Ja nainstaloval OpenVPN na VM v Azure.
- Nainstalujes Steam a hry co chces hrat.
- Ty dva PC se ve stejne siti uvidi a Steam nabidne stremovani her.

Ad latence: s tim samozrejme pocitat musis. Progaming hraci by asi brblali, ale u me to bylo v pohode. Kvalitni linka je zaklad + vybrat neblizsi datacentrum. Ja mel latenci cca 20ms. Behem hrani se bandwidth pohybuje 20-30Mbit/s. Da se to stahnout i klidne na 10, ale pak musis pocitat s artefakty v obraze.

Ad lokalni PC: musi byt schopno dekodovat H264 v realnem case.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tu mas navod, ktereho se da +- drzet. Clanek je ale dost stary(z dob, kdy tyto masiny byly v Azure v Betaverzi) a neco uz nebude aktualni. Navic to ten clovek dela pro Mac.

https://lg.io/2016/10/12/cloudy-gamer-playing-overwatch-on-azures-new-mo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

super, díky, to vyzerá nádejne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, díky. No, to dekódovanie H264 by pre CPU nemal byť snáď problém, linku mám 250Mbit/s takže OK. Najväčší problém bude asi tá VPN a zosieťovanie počítačov :-). Na takéto to domáce kutenie mám málo času, a keď áno, tak si radšej zahrám :-). Ale možno to skúsim, ďakujem za radu. A aké hry na tom hrávaš ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hral jsem na tom Battlefield 1, The Witness, Overwatch.. Ale uz jsem to teda aspon 2 mesice nezapl :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

The Witness plánujem kúpiť, keď bude na Steame v zľave. Stojí tá hra za to ? Podľa ukážok a recenzcií to vyzerá super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me se to libilo. Ale kupuj jen pokud mas rad logicke hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me je to uzasna hra. Naprosta vypiplanost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chlapi, díky, počkám na zľavu na Steame a kúpim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až tak do toho nevidím, ale nie je možné aj to, že AMD bude ďalej výkon vegy zvyšovať novými verziami BIOSu a ovládačov ? Vieme, ako to fungovalo v minulosti, že aj keď AMD vydalo grafiky, výkon nebol nejaký oslnivý, ale vďaka ovládačom a relatívne dlhej podpore (v porovnaní s nVidia) tie grafiky ešte pomerne dlhú dobu dokázali výkonnostne držať krok s ďaleko novšími kúskami či už od AMD, alebo od konkurencie, a zreli ako víno.

Čo sa týka novej vegy, veľmi by som si prial, aby AMD vyšla tak isto ako Ryzeny. Po takej dlhej dobe by si to AMD zaslúžilo, a rovnako aj spotrebitelia a hráči. Mával som grafiky od nvidia (GeForce 2Ti bola moja úplne prvá 3D grafická karta, a ako parádne na nej fičal Morrowind), ako aj od AMD/ATi, a vždy som bol fanúšik skôr červeného tábora (aj keď teraz mám i5-4690k, ale to len preto, lebo som ho zohnal za veľmi slušných 100€, tak som menil celú platformu). Teraz mám však trochu obavu, že VEGA bude mierny prúser. Ani nie v tom, že by to boli úplne zlé karty, ale skôr v tom, že každý po takom dlhom čakaní očakával proste viac a hype spľasne ako bublina (ale želám si, aby som sa mýlil). Už DD na svojom webe zmenil v posledných článkoch rétoriku a pripúšťa aj túto možnosť a snaží sa hľadať pozitíva kariet kde sa len dá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co to meles? NVidia podporuje grafiky dyl nez AMD.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nvidie aktivně podporuje starší grafiky jejich postupným downgradem v ovladačích. :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Existujú nejaké reálne testy, ktoré by ukazovali, že nejaké GPU od NV mali predtým vyšší výkon v hrách ako majú v tých istých hrách dnes? Pretože tomu ja hovorím downgrade a nejak neviem, že by sa niečo podobné niekedy stalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a dáte mi seznam her kterých se zlepšení výkonu dotkne, kolik to bude a kdy to bude?

Proč kupovat zajíce v pytli a nekoupit hotový produkt? To to posměšné AMD heslo "Waiting forewer" opravdu chcete uplatňovat?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pozor: Koduri je plne podepsan az pod architekturou Navi, takze pokud si pockas jeste dva roky, tak ziskas kartu, ktera bude naprosta bomba a navic bude zrat jak vino. :-D :-D :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

hele, drobet ti to skripe.. radeony maj vetsinou uz pri vydani lepsi pomer cena / vykon nez geforce, takze ten zajic v pytli jsou spis produkty nVidie.. protoze s horsim pomerem cena / vykon pri koupi jde jeste za rok-dva vykon do kopru kvuli osizeny podpore novejch technologii..

podivej na tpu.. uz rok po vydani prisla gtx1060 o veskerej naskok co mela pred rx480.. to byla fakt super investice..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jde to vsechno s NVidii do kopru, ja mam dokonce velkou obavu, ze je NVidia na pokraji krachu. Napriklad takova GTX1080 rok a neco na trhu a vykon uplne v kopru. Ale nebudme tak skromni, co treba GTX1070, kterou mam v pocitaci ja, taky je neco pres rok na trhu, ja ji mam teprve 8 mesicu a v podstate si na tom novy hry nezahraju a treba grafiky od AMD, ktere na skladech Alzy a CZC uzraly jak vino, maji snad 100% vykonu navrch. (Proste chlapi, prestante zit ten svuj sen a probudte se v realnym svete!!!)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ani to troleni ti nejde :)
ale je fakt ze napr. ve sve dobe vyborna GTX 960 je aktualne ve vetsine situaci nepouzitelna a o hodne starsi protipol od AMD je stale pouzitelny narust diky optimalizacim a low lvl API i u tak stare grafiky prodlouzil jeji zivotnost ... 100% narust to neni ale ten narust je tak vyznamny ze to netlaci uzivatele do nakupu nove karty ...vim NV se v tomhle smeru chova vice komercne ...

sam mam MSI GTX 980 + skylake i7 ( zatim bohate staci) ..takze me tahle generace uplne mine ...ale v druhem PC mam starickou kartu od AMD za par supu (hlavne kvuli AWD) a Witcher3, GTA 5, Doom, Tomb raider apod. zvlada napohodu .. a pritom novejsi a drazsi GTX 960 se prestala chytat (na takove urovni na ktere bych si predstavoval jeste uzivatelsky prijemne hrani ..) a pritom jsem tu kartu chtel vymenit za bazarovou GTX970 ale pak prisel Vulkan a karta ozila ..takze jeji vyrazeni se zase odsunulo :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

a jak pomohl vulkan při hraní Witchera, GTA, TR? Jen že to nebude asi tak žhavé... 960 byla nepodaření x60, byla hodně pozadu, dřívější x60 karty byly vyššímu modelu blíže. Nicméně Witcher nebo RoTTR dává na FHD pohulit i 1080. U toho TR dokonce až s DX12 patchem dokážu v max. out nastavení mimo AA udržet 60FPS. Ve witcherovi jsem musel snížit AA na vlasy aby to nedropovalo pod 60.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ano ty masy lidi kteri nakoupili mainstremove karty budou resit plne detaily a stabilni snimkovani 60+ ;) takze opravdu o GTX 1080 rec neni .... ver nebo ne spousta lidi kupuje "hotove" sestavy kam se v nejlepsim pripade dostala 950/960 dnes jiz 1050/1060 nebo samostatne levne dedikovane karty ...

pro pomalejsi typu JirkaK jeste trochu jinak aby pochopil :)

jde o to ze puvodne dobre GTX 960 degradovala u vetsiny titulu na nehratelnou uroven i dokonce u tech samych u kterych drive slapala jeste jakz takz dobre narozdil od protipolu od AMD kde ten vykon naopak stoupl i u hry ktera nebezi na Vulkanu a navic i u novych titulu je to stale pouzitelna karta ac v dobe vydani byla sice v pomeru vykon cena velmi dobra ale v porovnani s konkurenci vychazela vetsinou hur ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Môžeš sem dať príklad hier, kde bol výkon GTX 960 vyšší ako je dnes? Aj s relevantnými testami, kde to je vidieť? A prosím ťa nepíš nič o googlovaní. Rád by som videl niečo od teba, pretože mám skôr pocit, že len píšeš tzv "všeobecné pravdy" bez reálneho základu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovy klasika, ani to trolení mu nejde ;) V jednom z PC mám GTX950, která i dnes postačuje na dostačující hraní v FHD, tak že by nestačila 960ka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky bych rád věděl zda Witcher, který se k 960 dával běžel v 3/2015 lépe než 8/2017 ale samo uvítám data z více her než jen toho Witchera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poměr cena výkon je sice strašně dobrá věc, ale itegrovaná grafika v pentiu, která mi přijde jako svělá s poměrem cena/výkon mě jaksi nevytrhne když chci 60FPS minima, max detaily...Tohle s odřenýma ušima dělá 1080 jen s 1080Ti máš jistotu že toho skutečně dosáhneš... a teď mi doporuč kterou AMD kartu s lepším poměrem cena/výkon si mám koupit... Jo a samo budeme započítávat i provozní náklady na 20h/týdně v plné zátěži po dobu dvou let.

Grafiku kupuju na dva roky... pravda GTX980 mi vydržela sotva 8 měsíců, ale 1080 se nedalo odolat, neskutečné čekání od představení po první den prodeje... ty tři týdny byly utrpení.

Stejně to mám s ryzenem, potřebuji silné jádra a 4 co mám teď mi stačí... Bohužel ryzen nedosahuje takového výkonu na jádro, dokonce ani 16c/32t ThR pro mě není upgrade

A k té 1060/RX480... je důležité říct že majitel 1060 už má rok výkon co majitel RX teprve teď :) Jelikož je karta v polovině své morální životnosti... fér deal. Nicméně takhle slabé karty mě už nijak neoslovují, dnes mě dokáže oslovit jen 1080Ti/TitanXp, ale po přechodu na 4k už je to zase strašně málo výkonu a Volta 100% nebude karta kde by na 4k dokázal v max detailech držet 60FPS minima...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kocman kolik ti Igor platí za ten guerilla marketing? Budu se ho na tebe muset zeptat, až s ním zase půjdu na pivo. :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Jelikož je karta v polovině své morální životnosti.."
A to je přesně ono, díváš se na to očima člověka, který chce úplný highend, ale těch je celkem málo, Lidi, co jim stačí FHD a 1060/480/580 je X-násobně víc, takže to o čem píšeš nereflektuje názor drtivé většiny, ale názor pár majetnějších, takže tvůj názor je pro většinu lidí špatný.
(Doufám, že se tu neobjeví Crha a nebude mě vysvětlovat, že jsem socka, že on si "nebýt socka" svou poctivou prací zaslouží :oDDD )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten už se tu neobjeví ))) Osvěžuje se v bazénu na 30° )))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, co jim stačí FHD a 1060/480/580 je X-násobně víc, rozhodně to ale není drtivá většina.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nebudeme slovíčkařit, ne?
Myslím tím kolik lidí chce 1080 a víc (nebo i 1070) a kolika lidem stačí slabší karta. Nemám rád Steam statistiky, ale ok, taky jsou za červenec...
1070 - 3,41%
1080 - 1,74%
1080Ti - 0,53%

To je cca 5,8% hráčů na Steamu má grafiku 1070 a silnější - podle mě je zbytek drtivá většina, nebo se pletu?
A ze starších...ještě 980Ti - 0,83%, což nemá moc vliv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale má reakce byla na jednoznačné konstatování že Poměr cena/výkon u NV karet je při vydání horší než cena AMD karet.

Já to nezpochybňuji, i když i o tomto by se dalo polemizovat, jen jsem doplnil že poměr cena/výkon je jistě důležitý faktor u koupě HW, ale stejně tak co od toho HW člověk čeká. Pokud od něj čeká výkon 1070+ tak si nemůže koupit slabší HW (a je jedno zda AMD nebo NV), který má lepší poměr cena/výkon.

V začátku kryptomanie když jsem byl nahnutý koupit 1080Ti jsem sledoval ceny a ze skladových karet, pokud nešlo o low end měla paradoxně právě ta 1080Ti nejlepší poměr ceny a výkonu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepotřebuji úplný highend, stačí mi nejnižší grafika která splní mé požadavky, že to jsou obvykle ty nejsilnější na trhu ... při výběru není cíl vybírat drahé grafiky, budu rád za levnou grafiku, ale musí splnit co očekávám, jinak mi je k ničemu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem náročný, chci prostě jen to nejlepší :oDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, nejlepší pro své potřeby. Při vydání 1080 to byla právě ona která mé potřeby naplnila a to i ve chvíli kdy vyšla 1080Ti, stále stačila, ale před prázdninami jsem k počítači na stůl postavil 4k TV a 1080 přestává stačit, bohužel ani ta 1080Ti mi neposkytne co bych chtěl dosáhnout, proto jsem se do ni nijak nehrnul, takže budu vyčkávat na něco co posune výkon o 60-80% nad 1080Ti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, GTX1060 měla při vydání výkon, jaký mít měla a RX480 ji po až roce dorovnal, super čekání... drobet ti to skřípe... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No witchhammer má pravdu, krásně to bylo vidět třeba na "boji" AMD R9 380 a nVidia 960 ...
Když se vydala 380, tak byla cca 5-10% pod 960, a postupem času se to otočilo a skončilo to myslím 15% náskokem 380ky, takže ano AMD neumí udělat ovladače v den vydání pro nové architektury (nejspíš kvůli nedostatku peněz), ale během pár měsíců je pak AMD lepší koupě, obzvlášť, pokud lidi nekupují grafiku každý rok. Nvidia grafiky jsou zase lepší v den vydání (možná proto, že architektura se prakticky nemění, jen se přidávají jednotky a MHz) a pro lidi, kteří častěji mění grafky, třeba co rok, dva.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není zdaleka jen o ovladačích, ale i o tom, že se mění požadavky her. Nároky na aritmetický výkon rostou rychleji než nároky na fillrate, takže se postupem času portfolio her změní ve prospěch karet, které mají vyšší aritmetický výkon, což jsou Radeony.

Málokdo si uvědomuje, jak je poměr mezi fillrate a aritmetickým výkonem mezi Radeony a GeForce rozdílný. Třeba Vega 64 má fillrate jen o ~5 % vyšší než GeForce GTX 1060, ale aritmetický výkon má 2,5× vyšší, pár procent nad GTX 1080 Ti.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Plus nVidia poskytuje herným vývojárom a štúdiám odbornú a technickú asistenciu pri písaní kódu, takže tí hry optimalizujú primárne pre nvidia grafiky, resp. nvidia už v čase vydania hry pozná kód a vie optimalizovať ovládače tak, že v čase vydania hry tá beží ako po masle (na rozdiel od grafík AMD). AMD má v tomto dosť obmedzený rozpočet a zanedbáva podporu herných vývojárov, a výkon v hrách potom narastie po niekoľkých týždňoch až mesiacoch, keď zapracuje na nových driveroch, ktoré zlepšia beh hier na ich kartách. Neuvedomujú si však, že hry sa testujú na aktuálnom železe, resp. aktuálne železo sa testuje v čase vydania, a máloktorá redakcia robí opakované testy po niekoľkých mesiacoch, keď sa AMD uráči vydať aktualizácie driverov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale no tak.. kde to zijete ludia? zjavne trh funguje a je spravne rozdeleny! v tomto pripade gamers and peasants. nespochybnujte spravne rozhodnutia slobodneho trhu, lebo ... koho zaujima nejaky nevyuzity vypoctovy vykon?
netusil som ze sa pridam ku trollingu

nazdravie!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Podle článku je RX Vega silně závislá na vývojářích(rasterizér, FP16, přímá teselace, ...), ale stejně na ně AMD dlabe. Raději si navrhne větší čip, nechápu proč takhle blbne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle sledovat aktuální situaci? AMD právě s podporou do toho šláplo, spolupracuje se studii, dává jim sestavy s Ryzeny a Vegami na vývoj.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dát někomu mašinu za 2k USD když rozpočet na hru je klidně v řádech desítek mio USD je plivnutí do moře.

Podpora je v tom že aktivně někdo komunikuje s vývojáři a hledá jejich potřeby, vývojář chce něčeho dosáhnout a zástupce výrobce HW jim říká jak toho nejlépe dosáhnout a naopak,vývojář říka výrobci co by potřeboval změnit aby to pro něj fungovalo lépe a nějak to dají dohromady.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A to se děje a je to i vidět na Ryzenu ve hrách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, NVidia grafika funguje tak mesic po vydani a pak jde vyslovene do kopru, zatimco AMD grafiky uzraji jak vino. Pritom AMD uz davno vi, ze vsechno je to o aritmetickem vykonu a NVidia vubec nevi, ktera bije. Jednoduse NVidia ztratila tah na branku a je v podstate na pokraji krachu.

Dam takovy prikladek: Zadna karta AMD dosud vykonove neporazila GTX980Ti vydanou 2.CERVNA 2015!!!!!!!!!!!!!!!!

Prosim vas UZ SE PROBUDTE. :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

'' Zadna karta AMD dosud vykonove neporazila GTX980Ti vydanou 2.CERVNA 2015!!!!!!!!!!!!!!!! ''

tak trebas..

..Ashes of the Singularity: Escalation
..Call of Duty: Infinite Warfare
..Dirt 4
..F1 2016
..For Honor
..Gear of War 4
..The Witcher 3

a jen tak abych nezapomnel to nejsou hry, kde je fury-x rychlejsi nez gtx 980 ti, ale jsou to hry, kde je dva roky stara fury-x rychlejsi jak rok stara gtx 1070.. vykricniku si domaluj libovolne.. (: joahele, uz kdyz ta gtx 980 ti v cervnu 2015 prisla tak byla pomalejsi nez r9 295x2 z dubna 2014.. tak se nejdriv probud sam.. (:

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Dam takovy prikladek: Zadna karta AMD dosud vykonove neporazila GTX980Ti vydanou 2.CERVNA 2015!!!!!!!!!!!!!!!!"

aspon nelzi :) a nebo zijes v blazene nevedomosti ? :)

jasne ze vsechno neni o aritmetickem vykonu ...a ty tve prazdne vykriky uz jsou taky smesne :) AMD jde jen jinou cestou i bezny BFU vidi ze si lepe drzi vykon napric generacemi i na novych enginech ktere v dobe vydani karet ani nebyli venku oproti NV kde dochazi jen k degradaci vykonu ..ac spotrebou a spickovym hernim vykonem AMD neoslni neco v tom preci byt musi ;) (to ze za mensi peniz dostanu i vetsi "pracovni" vykon jako bonus ma taky sve neprehlednutelne vyhody ...ovsem to neni pro kazdeho vetsina trhu jsou jen BFU kterym jde pouze o pareni her a stejne se nechaji zblbnout a kupuji karty jen kvuli logu NV na urovni GTX 1050 ... kdo chtel vic ovsem nemel jinou moznost nez NV GTX 1070 a vys tam se to da pochopit ze AMD zaspalo dobu a nenabidlo protivahu)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Clanek, jaky jsem na CZ serverech, snad krome Roota, uz dlouho necetl.
Smekam.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

jj, pěkně je to tady rozebraný a vysvětlený, taky se přidávám ke chvále

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fíčur, že se jim jejich seznam nevleze na krabici. 1 GCN5 je 1,4x větší, než 1 GCN3. Jen se obávám, že je to jedno. Karty budou vyprodaný bundle nebundle minimálně do vánoc, když si těžaři pronajímají celý Boeingy 747 na transport karet přímo od výrobců. Tím chci také říct, že karta a výkonu 1070ky za 11 000 a "future proof" nezní vůbec špatně, ale nějak si ji neumím představit v obchodech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"karta a výkonu 1070ky za 11 000"

s aktuálním kurzem CZK-USD by měla být ofiko cena 1070 pod 9600Kč a tlak konkurence by ji mohl tlačit k 9000...

samo nebýt kryptománie...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se říká nabídka a poptávka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

však to nezpochybňuji, jen říkám že oficiální ceny jsou naprosto jiné proti těm v obchodech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Karty budou vyprodaný bundle nebundle minimálně do vánoc, když si těžaři pronajímají celý Boeingy 747 na transport karet přímo od výrobců."

Obzvláště po tomhle: http://i.imgur.com/6bY68RT.jpg ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pěkně dlouhý článek, čekal jsem oddychovou četbu ala DD.
Nicméně se to dá shrnout jednou větou - Fičury se moc nepovedly, počkejte si na refresh.
Ještě že AMD udělali pořádně RyZen - uvést ho takto, tak už se rovnou můžou nabídnout Samsungu a doufat ve vyhandlování aspoň trochu slušnější ceny.
Podle mě jde o něco na způsob chyby TLB v Ageně - taky se musel softwarově omezit výkon kvůli nestabilitě. Takže ikdyž je čip nabouchán novou technologií tak z větší části musí být vyplá nebo zapínat se jen v "bezpečných" úsecích kódu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a kde je ta damage-control ? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

srandy bokom

vega je proste podarena vypocenta karta ktora spolu s epyc/TR narobi prievan v enterprise a prileje peniaze nazad do amd, co je super, defaultne ju bude mat aj apple takze hlavny fokus na WX/instinct je logicky

bezny konzument, ten uvidi az ako dopadne RX V56 vs 1070

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to je taky fakt Apple je spise "pracovni" nastroj nez herni tam najde sve uplatneni mnohem lepe a uzivatel na tom bude lepe jak s protipolem od NV ...

v PC sfere bych videl zase vyhodu v tom ze dostanu profi funkce a profi vykon za zlomek ceny a k tomu si jeste slusne zahraji(na to uz ani neni tolik casu co driv) ....coz s pribyvajicim vekem a partnerkou ktera chce vetsinou veci ted hned (joke) vidim jako velky bonus .. prace s multimedii a nejake drobne projekty tak zvladnu mnohem rychleji a vsichni budou spokojeni...u NV abych dosahl podobneho vysledku bych musel investovat mnohem vetsi castky ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nové drivery popohnaly "pro" výkon na titanech a tam dost testů, kde Vega Titana podrtila už pro změnu Titan drtí vegu, někde je nárust i o 100%

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Môžeš dať odkaz na test, kde je to zmerané?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://wccftech.com/nvidia-titan-xp-titan-x-385-12-driver-update-massive... tady se o tom píše

NVIDIA Titan X (382.05) vs NVIDIA Titan X (385.12) Driver Gains:

Catia – 72% Increase
Creo – 107% Increase
Energy – 54% Increase
Medical – 53% Increase
SNX – 654% Increase
SolidWorks – 95% Increase

to jsou ty, které překonaly nebo se na pár procent přiblížili VegaFE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík. Dobrá haluz. Teraz je na mieste otázka, prečo NV tento výkon zlepšila až keď ju dotlačilo AMD a nebolo to takto hneď. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby majitelé mohli říkat že jejich karta zraje jak víno? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty testy jsou nic nerikajici kdyz chybi dost podstatnych udaju ale je pekne videt jak NV celou dobu odrbavala umyslne zakazniky a jak z niceho nic dokazou navysit vykon kdyz vidi konkurecni produkt ktery je navic vyrazne levnejsi a i po "updatu" od NV v mnoha ohledech vykonejsi s vice pameti a i "nedodelek" bez optimalizaci a vyuziti vsech funkci je VEGA FE velmi zajimavy a vykonny konkurecni produkt :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alebo to bude tak ako píše JirkaK. Aj NV GPU zrajú ako víno. :-) BTW AMD pri svojich testoch poskytla aké údaje? Prípadne tí, čo testovali VEGu FE?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/6qtf9b/titan_x_pascal_benches_w...

nevim ale autor cerpal od tohoto autora ktery udelal urcite hlubsi rozbor vc. metodik a HW ktery pouzil :)

https://www.pcper.com/reviews/Graphics-Cards/Radeon-Vega-Frontier-Editio...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redakce (No-x) má u mně velké plus za vtipný nadpis článku a ještě větší plus za poctivou práci s analýzou a kompletací informací.

A já jsem ještě zvědavější, jak to vlastně nakonec s těmi herními RX bude (ne že bych ji chtěl kupovat)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by celkem atakovalo RX 64....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

až na to že třeba gamer nexus, který zmiňují lidi v diskuzi v BF1 měřil na 1070 91.7FPS... tzn ta vega má reálně tak 5% v BF navíc a to by odpovídalo tomu co ukazovalo AMD pro Vegu64, odečtením 1/8 výpočetních bloků a 5% nižší frekvenci to sedí na OC 1070, lehce nad ni, akorát Vega ji překonává určitě spotřebou a hlavně cenou o 50 USD vyšší.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba v St. Quentin Scar GTX 1070 těch cca 70 FPS dosahuje. Docela by mě zajímalo, na základě čeho:

1. předpokládáš, že Gamer Nexus testoval stejnou mapu z jaké pocházejí výsledky TweakTown.
2. přičítáš GTX 1070 20 FPS a RX 56 nic(?)

To je nějaká nová variace na bulharskou konstantu? :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je konstanta "nvidia je dycinky lepčí" :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o mapu ale spíše že ten výsledek je z DX12, kde NV ztráci oproti DX11 docela výrazně. Majitel NV karty v téhle hře nemá důvod použít DX12 a ten dle gamer nexusu nemá ani majitel AMD, které mají o desetinky FPS méně než v DX11..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že to TweakTown neuvádí, by mě zajímalo, na čem stojí kategorické tvrzení, že o mapu nejde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Silně pochybuji že rozdíl mapy bude dělat 30%, když na GN těch 30% odpovídá rozdílu DX11 a DX12.

Vezmu tedy všechny známá fakta:

GN DX12 - 70FPS
TT - 72 FPS, odpovídá to výkonu 1070 v jiných testech pod DX12... rozdíl 3% je úplně ok na jinou lokaci, jiný průběh testu, rozdíl sestavy...

GN DX11 - 92 FPS
TT neuvádí... ovšem pokud měl GN o 3% náročnější lokaci, tak pro TT scénář vychází 1070 na 95FPS

vs

95 FPS u TT na Vega56 v DX12... to navýšíme zase o ty 3% jako u 1070... Vega tak bude na 98FPS

Dle GN testů je výkon AMD karet v DX11 i DX12 totožný... tzn vega56 v DX11 bude zase na těch 98 FPS.

Výsledek: Vega56 98FPS vs 1070 95 FPS. V BF1 tak bude Vega56 o nějaké kousíček výkonnější než 1070. Na thru tak bude Vega56 stavěná proti 1070 kde mají velice blízký výkon, stejně jako Vega64 se staví proti cca srovnatelné 1080. V případě Vegy56 ale hraje v neprospěch cena, která je výrazně nad 1070 (350 vs 400 USD).

Indicie která to potvrzuje

Mezi 1080 a 1070 je v základu nápříč mnohými testy kolem 15-20% výkonu rozdíl ve prospěch 1080, tomu odpovídají i výsledky v BF od GN jak v DX11 tak DX12. Tzn 1070 má cca 80-85% výkonu 1080.

AMD ukázalo nějaké performance testy Vegy64, která odpovídá výkonem cca GTX1080
Vega56 je o 12.5% ořízlá na HW prostředcích (výpočetní jednotky atd...), tzn papírově je na 88.5% Vegy64, k tomu má o 5% nižší boost takt, kombinace vychází že Vega56 má cca 84% výkonu Vegy64. Z toho vychází že Vega56 má výkon o chlup lepší než GTX1070...

Můj výpočet 98 vs 95 FPS tak odpovídá papírovému předpokladu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Silně pochybuji že rozdíl mapy bude dělat 30%“

Je zbytečné pochybovat, když je známo, že třeba ve St. Quentin Scar GTX 1070 zhruba 70 FPS dosahuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a no-Xi díky za super článek, připomělo mi to doby kdy začínal cdr.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samá pozitiva a sociální jistoty jak už to tak v propagačních materiálech bývá:-)

Ale vážně, na "papíře" to vypadá dobře a za 10dní už se, snad konečně, dočkáme nějakých reálných výsledků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek, zatím nejlepší, co jsem o Vega na internetu četl :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je někde příklad jak se používá primitive shaders?
Je to někde v experimentálních funkcích Vulkanu, nebo jak se to má používat?
Popř. přímo ve Spir-V?
Rád bych se podíval jak to vypadá, případně vyzkoušel, jestli dostanu nějakou vegu do ruky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem na toto téma více dotazů, ale zatím žádnou odpověď, takže předpokládám, že to teprve bude zveřejněno. Nic víc než ten vágní slajd v článku, pokud vím, dostupného není…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad to přidají do Vulkánu, případně by to mohlo probublat i do OpenGL. Nerad bych aby to byla jen funkce pro konzole a Macy v MetalAPI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.