Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ARM: Naše procesory jsou už dostatečně výkonné i pro notebooky

BTJ: Ne, nejsou:) A i kdyby byly, nebezi na nich zadny operacni system.

Ono mi prijde, ze pan ARM ty cisla vycucal jak kdyz pejsek a kocicka varili/pekli dort ..... nebo jak kdyz predpovida gartner:o)
Prodej tabletu se samozrejme zvysi diky nastupu 2v1, coz jsou zarizeni notebook+tabletPC .... nicmene tenhle cely trh je ARM zcela pochopitelne zapovezeny, ale jinak souhlasim, ze prodeje tabletPC se zvysi mozna i vic jak 2x.
U telefonu bych to ale videl naopak .... koukam do kristalove koule a vidim, ze nastane tezky propad s prichodem windows 10. Windows jsou obecne nocni murou vyrobcu, protoze dokazou na zarizeni prezit dlouhe roky bez nutnosti investic do noveho HW (staci se podivat na vyvoj PC, kdyby tam byl android, kde kazda dalsi verze je deravejsi nez ta predesla a hlavne bez moznosti aktualizaci, tak to by byly raketove prodeje:o). Jestli je MS licencuje cinanum a nebude si budovat kult osobnosti jako apple s jednou znackou, tak v roce 2020 uz o androidu neuslysime. A naprosta vetsina z tech prognozovanych 2 miliard telefonu pripada jiste na android, kde lidi kupujou v prumeru dva kousky za rok, aby ten telefon nejak udrzeli pri zivote. Navic pro W10 budou aplikace univerzalni, cili vetsina noveho SW uz se bude psat jenom v RT, coz zcela nepochybne exponencialne zvysi poptavku.
Teoreticky by samozrejme asi bylo mozne ozivit myslenku windows RT na armech a samozrejme RT je budoucnost, ale nevidim to v pristich 10ti letech jako prevazujici trend, natoz za 5 let .... proto to taky MS pustil k ledu a historie potvrdila, ze architektura, kterou MS pusti k ledu do dvou let umira, tak drzme palce:o) Pravdou pochopitelne je, ze ARM nema co postavit vykonove a spotrebou ani proti novejsim atomum, natoz core M .... icore, to by asi byl vtip vubec zminovat:o)

A veta "ARM věří, že Chromebooky jsou jen prvními vlaštovkami, které začínají éru notebooků " .... ta je jak nekolik let stara ne? Chrome booky uz vlastne skoncily driv nez zacaly ... kde jsi ten clanek vubec vyhrabal?:o) To je tak dva, tri roky stare ne?

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

a co je operacny system? v dnesnej dobe na tychto supernevykonnych srotoch je operacny system hocico, co dokaze spustit browser. Nic viac sa na tom aj tak robit neda, ci uz to ma atom alebo nejaky arm

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče toho výkonu, tak jo, jsou. Uvažuj, že velké části uživatelů stačí i nějaký novější Atom a současné out-of-order ARMy (Cortex-A57 nebo i novější revize Cortex-A15) jsou výkonnější, než ty Atomy.

S tou druhou částí by šlo souhlasit - proč by to někdo dělal. Na notebooku je x86 na rozdíl od telefonů vzhledem k podpoře aplikací vhodnější a ten rozdíl v klidové spotřebě toho procesoru není tak zásadní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ad telefony - Intel doted nema kokurencni SoC pro vykonne telefony, ma jen Atom X3, coz je vec znama pod oznacenim SoFIA vyrabena ve spolupraci s Rockchipem na 28nm technologii.

Co se tyce univerzalnich aplikaci, tak tam zjevne musi pocitat s jejich behem i na ARMu, protoze telefony s Win10 na ARMech pobezi.

Ale souhlasim, ze tyhle predikce trhu jsou vesteni z cajovych listku, uvidime, co udelaji bezni uzivatele, kteri jsou tak omezeni, ze se predikcema neridi :) O ARM strach nemam, ten tu byl pred Windows a bude tu i bez nich. Jedna se o otevrenou platformu, to by musel Intel licencovat x86 kazdemu na pozadani (coz neudela) nebo vyvijet a vyrabet spoustu zakaznickych cipu (na coz ani on nema kapacity).

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pozde. Ted uz jsou x86 procesory dostatecne usporne pro notebooky. Kdo by se chtel patlat s arm, ktery ma mensi sw podporu jak x86.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

třeba Apple, Google, příp. i Microsoft, prostě firmy, které mají dost prostředků na to, aby sw na Armech dotáhli do použitelné podoby.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Apple toho možná i schopen je, dovedl emulovat PowerPC architekturu na x86 přímo kernel-level, aby při přechozu na x86 šly spustit staré programy. Jejich výkon byl asi jen 40% ale i to je obrovské číslo s tim že emulujeme prakticky vše. Vzhledem k tom uvšemu to běželo krásně.

A díky tomuto neuspěly windows RT, nebyly to ani windows, nešly tam spouštět klasická x86 win32 aplikace, jen metro apps, zpětná kompatibilita čehokoliv naprosto nulová, proto taky chcíply. Pokud by MS nebo apple udělal OS co poběží na armu a bude schopen spouštět x86 aplikace, tak to šacni má. Ale ARM je stále dost nevýkonnej, je furt o hodně pomelejší jak jdejaké 8 let staré mobilní core2. Tak jak by to na tom asi běhalo.... Na druhou stranu to jde udělat easy protože x86 maj výkonu tuny. Ono ostatně, ARM aplikace se nevyvíjej na ARMech že... vyvíjej se na x86 strojích a spouštěj se přes virtualizaci.

Do laptopů se arm fakt nehodí. Pokud by tam člověk chtěl spustit browser a jít na youtube a facebook tak možná ano, ale cokoliv jinéhojaksi putna, tzn za laptop se to moc označit nedá. Na Armu stačí chytit video (ať ož online či offline) co nechytne akcelerovanyxm přehrávánim UVD jednotka v GPU a jsi v háji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Ono ostatně, ARM aplikace se nevyvíjej na ARMech že... vyvíjej se na x86 strojích a spouštěj se přes virtualizaci."

Tady někdo zřejmě neví o RISC PC, nebo o tom, že kompilátory pro ARM samy o sobě běží zcela bez problémů i na ARMu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

me fascinuje jak se porad traduje (casto sice jen nevyrcene) , ze dnesni x86-64 procesory jsou nejakym velkym zroutem energie v ntb .. podivejte se kolik zere procik a kolik zere zbytek: displej, grafika (pokud tam je extra), hdd..

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby neexistoval silny lobbing ARM-u uz davno sme mohli mit usporne x86 procesory v mobilech a tabletech v sirsim uziti, a neboli by potreba 4-8 jadrove ARM-y aby dohnali vykonu 2 jadrovych x86 procesoru.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Lobbing, ha :-). V době kdy vznikl trh smartfounů (2007 první iphone atd.), kde se rozjela paralelní větev mobilních "jako-počítačů", žádný 4 W x86 neexistoval. Takže jaksi jiná volba než ARM nebyla. To že má takové CPU Intel dnes je věc jiná, trh už je rozdělený jinak než tehdy, navíc tyto úsporné x86 procesory nejsou žádné trhače asfaltu, jsou na tom vlastně dost podobně jako ty ARMy. A až se výrobci ARM SOC dostanou k 14 nm litografii, tak se zase dostanou spotřebou dost dolů, taže souboj ještě zdaleka vyhraný není.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Jsou na tom +- stejně.... vůči Atomům... Ale atom je v rámci Intelu v x86 to nejpomalejší. Intel si sám podžezává větev tim že nevyužívá svou převahu a snaží se rejžovat. Když si porovnáš výrobní ceny takových Core-M a Atomů, vs prodejní ceny vs výkon.... ono všude kde jsou atomy by mohly bejt Core M který maj výkon/watt totálně jinde, ale to by Intel musel upustit své ego a změnis trategii že Atom = cheap low-end, a Core M = předraženej ULV CPU do ultrabooků. Jejich reálné výrobní náklady jsou velice podobné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co by měl Intel dělat? Zdražit Atom, nebo zlevnit Core M?

Kdyby zdražili Atom, tak okamžitě skončej v mobilech a tabletech, protože tam bude stejně výkonný ARM levnější a u notebooků by se možná našly další společnosti, které by svou lowendovou řadu postavily jako Chromebooky s ARMem.

Zlevnit Core M se jim asi taky moc chtít nebude - tady už moc alternativ není, tak proč jít s maržemi dolů, když se to v pohodě prodává i za současné ceny?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

do tech 5 let tomu docela i verim, spousta lidi si dnes vystaci s tablety a stezuji si u nich jen na dotykove ovladani, takze i soucasnej high-end od ARM od vsech moznych vyrobcu by temto lidem stacil i v hybridech a chromeboocich kde by meli navic prave i dalsi nez dotykove ovladani

co bych ale uvital u takovich pocinu, je at to neomezuji jen na nejake pajene uloziste 16/32GB, ale at je tam moznost osadit i kuprikladu M.2 nebo mSATA SSD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

--------------------------- --------------------------- ---------------------------
Tie dementne prihorete americke biliony ma neprestanu udivovat. Existuje niekolko ciselnych nomenklatur/nazvoslovi velkych cisel: http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_large_numbers, ale neboli by to amici, keby nepouzivali tu najdementnejsiu a najnelogickejsiu.

BI-lion = milion^2, teda (10^6)^2 = 10^12
TRI-lion = milion^3, teda (10^6)^3 = 10^18
KVADRI-lion = milion^4, teda (10^6)^4 = 10^24
KVINTI-lion = milion^5, teda (10^6)^5 = 10^30
SEXTI-lion = milion^6, teda (10^6)^6 = 10^36
SEPTI-lion = milion^7, teda (10^6)^7 = 10^42

... krasna logika jak svet (A NAVYSE LAHKO ZAPAMATATELNA)

... vznikajuce fugy 6 rádov su zjemnene tym, ze do nazvoslovia bolo strcene okrem
-IÓNOV aj -IARDY a nove cislo ma novy nazov po 3. rádoch a striedajú sa -IÓNY a -IARDY

Co do riti na druhu je emericky bilion (cili nasa miliarda). Aha uz viem, predsa 31622,776601683793319988935444327......, sak logika jak svina. Ako z hladiska logaritmov fajn, sak to je 10^4,5 co uplne absurdne mozno vyjadrit ako cislo so 4,5 (4 a pol) nulami, kedze dek. logaritmus sqrt(10^9) je presne 4,5. Sak logika. Amici .....
--------------------------- --------------------------- ---------------------------

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

ano, stejně logické jako datum ve tvaru měsíc, den rok

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Muze nam to pripadat blby, ale je to dost o zvyku. A hlavne kratsi notaci pouziva aktualne vice zemi nez dlouhou na kterou jsme zvykly. Tady trosku prohravame. http://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale long scale je logickejsia a jednoduchsia na zapamatanie. Emericky septitilion ani len netusim narychlo kolko by mohlo byt, viem len ze menej ako v long scale. BTW, najuzasnejsia je grecka nomenklatura zalozena na myriade, 10 000.

BTW2, novsie veci casto nie su lepsie ako stare, ale nie vsetko nove (ako long scale) musi byt zle. Vidme M. Luthera, ktory sa v 16. storoci snazil zreformovat tu 1,5 tisic rocnu katolicku mafiu pretrvavajucu dodnes.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zase logika podle toho z ceho se vychazi. Long scale bere jako zaklad milion, proto bilion je milion x milion a bi- tri- atd se bere jako exponent milionu. Short scale bere jako zaklad 1000 a vychazi z puvodniho vyznamu milion - cislo o "rad" vyssi jak 1000. Pak bilion je o 2 "rady" vyssi, trilion o 3 "rady" vyssi atd. A protoze maji ve zvyku oddelovat v cisle rady carkou (napr 1,000,000) tak se jim to i dobre pamatuje a jen odpocitaji pocet radu a vedi jakou predponu maji pouzit.
Oboje ma svoji obhajitelnou logiku a zduvodneni, na rozdil od datumu, kde jsou uplne posahani :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Milion ma povodny vyznam ako velky tisic, resp. tisic tisicov. Ako logika v tom je - pridavam vzdy 3 rády = zvacsujem po tisicoch, len hladat v cisle 10^9 nieco BI, t.j. nieco dvojite, to ide tazko. Dva-krat po tisic-nasobkoch zvacseny tisic, tri-krat po tisic-nasobkoch zvacseny tisi, 4x po tisic-nasobkoch zvacseny tisic, 5x po tisic-nasobkoch zvacseny tisic ... to mozu pouzivat jedine amici.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nejak nechapu proc je tu tento prispevek, neni to pod jiny clanek?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

až se v počítačích začne používat sextilion, můžeme se těšit na sexybyte

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy, pretoze v IT sa nepouziva ani milion ci miliarda (emericky bilion). Nikto nehovori DVD ma kapacitu 4,7 miliardy bajtov alebo CD 734 milionov bajtov. V IT sa pouzivaju prefixy a v IT mame preto krasny binarno-dekadicky prefixovy bordel v udavanej/zobrazovanej kapacite storage medii :))) od doby GB vs. GiB (rozdiel 7,37%) a kedy to uz zacinalo ozaj vadit.

Mna len neskutocne, ale neskutocne sere, ze ked sa napr. europan z long scale a amik zo short scale bavia o emerickom dlhu http://www.usdebtclock.org, tak sa do boha nedorozumeju, lebo kazdy to cislo nazyva vo svojej nomenklature inak. Toto je pripad ked treba pomenovat velke cislo, nikto nehovori 18200 tera-dolarov, ani vedecko mantisovo-exponentne 1,82x10^13 dolarov. Proste treba pomenovat to cislo.

Alebo kolko km ma svetelny rok? No spytajme sa astronomiu studovaneho amika v jeho priblblej short scale ... Tam je ale vychodisko, kedze hlava studovana (prirodovedne podkuta) moze pouzit vedecko mantisovo-exponencialny zapis a uviest to v km, m, alebo aj nm. Jedine exaktna, rigorozna, kauzalna, logicka veda nas zjednocuje (matematika), nie priblble nazvy ci lokalne konvencie.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak on v dekadickych - binarnich predponach bordel neni. Uz dlouho plati, ze k, G, T jsou dekadicke predpony, a ki, Gi, Ti jsou binarni predpony (navrzeny roku 1995). Jenom o tom asi nikdo nerekl mikrosoftu :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo to by riesilo problem, kedze vacsina storage ma uz kapacitu dekadicku a Wokna furt pocitaju binarne. Binarne je len CD, RAM/VRAM a L1/L2/L3 cache v cipoch. Vsetko ostatne ma kapacitu dekadicku.

Soudruzi v Mrkvosofte este nepotrehli, ze PC pouziva kazdy dement a nie ako v 60. rokoch, ked si pan XY povedal ze kilo bude 1024 (na nete sa da najst konkretne meno, kto je za to zodpovedny!) a velke salove PC pouzivali vedci a specialne skoleny personal. Lame BFU je u prdele jak to funguje vnutri (binarna sustava, booleova algebra, Turing & von Neuman ......), pre lamu BFU je mega 1000000-nasobok a nie nejaky divny 1048576-nasobok. Len soudruzi v Mrkvosofte na to este neprisli. Riesenie je aby Wokna zacali pocitat DEKADICKY. Ved 1/2 ludstva by dostala infarkt, keby to nechali binarne jak to je, ale opravili by jednotku a lidi by videli divne MiB (amik zreve - co, vole? muzi v cernem?), GiB, TiB ....

Ale zasa na druhej strane keby Wokna zacali pocitat dekadicky, dementom by sa zasa zazracne zvacsili disky ... a zas by sa divili. A kedy normalne, ale raz by sa ten isty disk zvacsil o 4,8% (MiB vs. MB), inokedy o 7,37% (GiB vs. GB) ci v niektorych pripadoch dokonca o 10% (TiB vs. TB).

Takze ani jedno riesenie (ostat pri binarnom pocitani so spravnou jednotkou, alebo prejst na dekadicke pocitanie) neni bez infarktu pre lamu BFU.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jistěže jsou. Téměř dosahují půlky výkonu nejslabších Atomů, co se dávají do noťasů za šest tisíc. :-) Plnohodnotný OS na to nedáte, ale dětem na hraní - proč ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc ne? Protoze i deti mnohdy potrebujou vic nez facebook:o) A taky je dobre deti vychovavat, aby mely nejake znalosti pocitacu a ne jen deravy web na pochybnych zarizenich ....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Je stejně zajímavé vidět, jak ti co vyrostli na PC vnímají x86 téměř jako svatý grál a je až cítit strach, aby monokultura nebyla prolomena. Jako člověk co žažil mnoho CPU platforem musím říct, že je to jedno, že x86 není nic magického nic bez čeho by počítače nemohly být. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jiste vis, ze vzdy nakonec zvitezila jedina platforma, protoze vice HW platforem je zcela kontraproduktivnich ..... navic se podivej, kolik zpatecniku ma jeste XP ..... nez se rozsiri univerzalni RT myslenka, kde by vlastne nebyla platforma dulezita a kdy umre win32, tak to bude jeste hooooooodne dlouho.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jedno slovo, konkurence, ta je skutečně fajn. A pak je to příležitost pro džihády vedené v diskusích. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebyt tech hroznejch ARMu, tak tu dnes nemas usporne Atomy. Nebyt Alphy, nevznikl by Athlon v te podobe, v jake vznikl, Intel by nemel poradnou konkurenci a mozna bychom doted jeli na naslednicich NetBurstu. Mozna by ani nevznikl x86-64, Intel by tlacil do 64bitu desktopove verze Itanii. To je vsechno jen mozna, ale je na tom videt, jak konkurence tlaci vyvoj dopredu. Ostatne nebyt manazerskeho rozhodnuti v IBM, ze do sveho prvniho PC nepouzije v te dobe standardni platformu pro 16/32bitove pocitace Motorolu 68K a misto toho ji staci horsi, ale levne cipy od Intelu, nebyl by tu mozna dnes ani Intel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

zákon x86 č.1) x86 je svatý grál, jež přináší výkon a slávu
zákon x86 č.2) nenecháš padnout x86 v prach, neb x86 emulace Crysis enginu na ARM je blbost

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Taky pamatuju Alphu, PowerPC, dokonce Motorolu, SPARC (ještě úplně nezemřel), Itanium (naprosto marginální slepá větev)... x86/AMD64 vždycky všechny zválcovalo poměrem cena/výkon a dnes už dohnalo i příkon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale az po tom, co od techto platforem prevzalo sikovne technologie.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Lenze my dvaja sme deti dobby predMicrosoftovej

vid clanok
http://www.noulakaz.net/weblog/2013/06/02/linux-is-more-popular-than-win...

resp. obrazok
http://www.noulakaz.net/weblog/wp-content/uploads/2013/06/20130602-andro...

A deti doby Microsoftovej nedokazu pochopit, ze v roku 2008 nastala doba poMicrosoftova

a nechcu tomu stale verit... A jedine, co drzi x86-ku su Microsoft Windows

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jakpak to ten Apple asi dela? :-)

x86 procesory a Windows nevidet.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je!!! Je!!! Je!!! :-D Tak tam někdo koukám těžce ujíždí asi na houbách ne??? A ty mu to žereš protože seě taky beztak na houbách :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky jak casto takovy AMD64 pocitac pusti 8086 instrukci, ze ... pocitacum to nevadi. Vadi to lidem, protoze firmy (vetsina, cest vyjimkam) ne a ne pustit zdrojovy kod nebo alespon prelozit aplikace treba pro ten ARM.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Spíš se mi zdá, že na druhé straně vznikl takový stereotyp, že x86 je strašně špatná architektura co inherentně žere víc než všechna konkurence a strašně brzdí výkon... že prakticky cokoliv jiného by bylo lepší, hlavně různé RISCy a dnes ARM. Čili zase religiózní přístup, jenom naruby. Místo x86-fanboys jsou tu x86-haters. Každopádně nějak seriózně podložené ty názory ti lidi většinou nemají.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Inženýrská realita je taková, že jednodušší technický systém navrhne menší tým v kratším čase za méně peněz a s menším objemem chyb. To ukázal už původní ARM, který s výjimkou shifteru fungoval "na první pokus", a na jiné úrovni v téže době i Ceres/Oberon. Ovšem jestli inženýrský přístup považujete za "religiózní", přestože je prověřený dvěma stoletími nelítostné praxe, no, to je vaše věc...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže většina slashdotářů tyhle názory nemá z nějaké "inženýrské reality", ale prostě je to jen další mýtus kterej nekriticky vstřebali. Je v tom i trochu (anti)fanouškovství, jako všude.

To, o čem mluvíte vy, může mít v reálném světě dopad co já vím... 0-5 %? Ono spíš v reálném světě jde o to, kolik se do vývoje konkrétního procesoru vrazí zkušeností a prostředků, a díky tomu taky je Intel tam, kde je. Realita je taková, že má prakticky nejvýkonnější architekturu (ono ani stavební stroje od AMD nejsou žádnej čaj, když by se srovnávaly s non-x86 konkurencí - takovouhle třídu architektur dělá prakticky už jenom to IBM...). Pro výkon procesosu je zkrátka podstatný jeho vlastní návrh, nějaká skvělá čistota architektury to nezachrání. A stejně tak x86 není nějaká tragédie, která by výkon signifikantně kriplila.

O co mi v tom komentáři šlo, je ne to, že ARM nemůže teoreticky nabídnout co já vím, o 5% vyšší výkon (tomu klidně budu věřit, i když za rigorózně prokázané bych to nepovažoval), kdyby se do vývoje jader taky narvalo dvacet let a stejné peníze jako AMD/Intel historicky narvali do x86.

Šlo mi o to, že týpci na internetu si myslí, že ten rozdíl je ne 5% teoreticky, ale třeba 50% v praxi, a to je naprostá kravina.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chromebooky jsou hlavně paskvil podobně jako tablety/telefony s Androidem... Kačku bych za to nedal a přes práh mi to nesmí... A cpát do noťasu polotučnej ARM... Tststs!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Docela by me zajimalo, co je na ARMu polotucneho :) Chromebook/desktop asi neni pro kazdeho (on ten ChromeOS bezi i na x86, takze nedostatek vykonu nehrozi), ale dokazu si ho predstavit jako bezudrzbovy terminal pro podnikove aplikace. Tam muze byt naprosto idealni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ktore a preboha preco ich davat na desktop ? ARM nema ziadne cpu, predava navrh a design. CPU respektive SoC vyrabaju rozny vyrobcovia a tam paradoxne ked sa tak pozriem na top vykonnostne modely mobilov/tabletov sa vecsinou pouziva custom nedstandardne jadra (Snapdragon, Tegra). A tie maju spolocnu akurat tak instrukcnu sadu a ze pri prvych navrhoch akurat tak z ARMu vychadzali.
A druhy problem je ze nieje ziaden rozsireny desktopovy OS na ARM. MS nema potrebu portovat windowsy na ARM (aj ked vlastne kernel a asi aj nejake dev verzie ma) a zvlast ked Intel zapracoval na vykone a spotrebe a Apple tak isto nema dovod tlacit OSX na ARM (v desktopovej podobe). Potom tu uz ostava len Linux a jeho odnoze ktore ale na desktope stale paberkuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak x86 je taky jen instrukcni sada a architektura jednotlivych CPU se lisi. V cem je problem?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MS by i os měl, ale prostě není software. Cpát ARM do notebooku je zcestné, nepřinese to nic, kromě problémů. Když si člověk koupí atom, pojde vše, ať už z MS světa nebo *nix. Žádné problémy s dostupností, knihovnani nebo překladem (pokud je vůbec z čeho). Standardní EFI, takže na to nainstalujete cokoliv. Reálně je x86 zdaleka nejotevřenější.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na predrecnikovo tvrzeni, ze ruzne architektury procesoru s instrukcni sadou ARMu je problem, zatimco stejna situace i x86 mu zjevne nevadi. Na x86 taky neexistuje "standardni" architektura.

Nerekl bych, ze je x86 nejotevrenejsi, ale nejpodporovanejsi.
Cpat dnes do notebooku pro masove pouziti ARM je predcasne, na druhou stranu, nejak se zacit musi, dokud nebudou zarizeni, nebude podpora a obracene. Pro specificke terminaly postavene bud na Linuxu nebo na ChromeOS, proc ne. Az se ARM dostane vykonem nekam ke stredni tride, proc ho nepouzit...a jak tvrdi BTJ, Windows pro ARM jsou jen otazkou prepinace v kompilatoru :c)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Bud nechcete chapat jasny rozdiel alebo ho nevidite. Pri x86 existuju dnes len dvaja vyrobcovia o ktorych ma zmysel hovorit - AMD a Intel (VIA je fakt okrajova) a ty kazdy si vyraba ako aj fyzicke CPU tak aj implementaciu instrukcii do kremiku. A samozrejme aj potrebne smetie naokolo (radice, zbernice atd.). A v ramci moznosti je to kompatibilne. Minimalne instrukcna sada je do velkej miery rovnaka. ARM ziadne zelezo nevyraba, nevyraba ani ziaden cpu, len licencuje ich navrhy. A naopak rozne ine spolocnosti si navrh licencuju a potom nejakym sposobom ho pretavia do fyzickeho kremiku. A rozdiel je ten ze Snapdradgon co do navrhu bude mat asi tolko spolocne s povodnym Armackym navrhom ako VIA cpu s Intel cpu - akurat tak instrukcie. Ten vanilla navrh od ARMu vecisnou pouzivaju Rockchip a podobny vyrobcovia ktory robia velky objem, ale tie SoC niesu prave ten highend ktory by mohol ako tak konkurovat intelackemu Atomu. Preto to chvalenie sa Armu je trochu mimo. To je asi ako keby sa MIPS alebo Motorola zacali teraz chvalit ze maju skvelu instrukcnu sadu a na papieri navrh mega vykonneho CPU len to niekto musi vyrobit ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Windows možná ano, ostatní software ne. Teoreticky ano, ale v praxi narazíte na milion problémů - počínaje endianitou, konče externími knihovnami a chybami v kompilátoru. Ve firmě dodnes ani nemáme plně dořešen přechod na x64.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.