Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASUS Disk Unlocker řeší problém s 2TiB disky po svém

ASUS logo
Mnozí umí spojit příjemné s užitečným, ale málokdo k tomu umí udělat „z větru bublinu“. Jak moc se to druhé povedlo společnosti Asustek, to posuďte sami. Uvádí totiž software „ASUS Disk Unlocker“, což by bez bližšího kontextu mohlo znít jako snaha vyždímat z disku více kapacity, než jaká je ta nominální. Není tomu tak, utilita se pouze zpřístupňuje operačnímu systému celou kapacitu disků větších než 2 TiB, a to skutečně pozoruhodným způsobem (Western Digital to u svých 2,5 a 3TB disků v podstatě moc neřeší). A ač není jediného důvodu, proč by takový software nemohl pracovat obecně na jakékoli základní desce s podporou existujících standardů, Asustek tvrdí, že je určena pro jeho desky (neříká vyloženě „jen pro jeho“, ale je to z toho cítit, má i jejich seznam). Jak to funguje? Pojďte se podívat, stojí to za to ;-)

Jak asi víte, pro Windows XP je problém pracovat s diskem větším než 2 TiB. Přesto je to díky ASUS Disk Unlockeru možné. Tento nástroj totiž sestává ze dvou částí: samotného ovládacího softwaru a především patřičného „filter driveru“. To je v podstatě „další ovladač“ přímo pro koncové pevné disky (tedy nikoli pro řadiče, na něž jsou navěšené), skrze nějž se pak k disku přistupuje trochu jinak, konkrétně tak, jak onen „filter driver“ píská (možná si vzpomenete, že jsme vás před časem informovali o jednom takovém „filter driveru“ pro disky – byl jím FlashFire, který urychluje pomalé flash disky přidáním softwarové cache právě formou instalace patřičného filter driveru).

ASUS Disk Unlocker - popis

ASUS Disk Unlocker filter driver je možné instalovat už při instalaci samotného operačního systému, což je důvodem, proč lze >2TiB disk použít i pro Windows XP. Instaluje se stejně jako ovladač pro řadič, tedy přes klávesu F6 hned po bootu z instalačního média. Tento filter driver v podstatě „přemapovává“ pro systém disk tak, aby jej viděl jako maximálně 2TiB, takže na tom systém nezkolabuje. Zároveň však umožňuje vytvořit ze zbytku další virtuální disk a využít tak zbývající místo nad 2 TiB.

ASUS Disk Unlocker - ovládací nástroj

ASUS Disk Unlocker je možné instalovat také na již hotový systém, v případě Windows XP se pak ale pochopitelně předpokládá, že takový disk bude určen na data, nikoli jako systémový, protože bez onoho filter driveru by systém tak velký disk vůbec nepochopil a nešlo by jej na něj vůbec nainstalovat. Pro Windows Vista a Windows 7 (a pro Windows Server 2003 a tedy i Windows XP x64) je však toto řešení již zbytečné, neboť uvedené systémy již s takovými disky pracovat umí, jen je problém z nich startovat systém. Windows Server 2003 (tedy i Windows XP x64) Windows Vista 32bit. a Windows 7 32bit. vůbec z takových disků neumí bootovat a Windows Vista (od SP1 výše) x64 a Windows 7 x64 to umí pouze, pokud beží na počítači s UEFI. Kde UEFI není, může pomoci ASUS Disk Unlocker. Podporované systémy Windows vyjma 32bit. verze Windows XP umí z >2TiB disků bootovat i bez UEFI, ale nevidí pak více než právě ony 2 TiB. V takovém případě je možné dodatečně nainstalovat ASUS Disk Unlocker a zpřístupnit v podobě virtuálního disku i ten zbytek.

Nyní by měl následovat náš rozbor toho, jak moc je takovéto řešení efektivní, ale protože jsme se na tom v redakci moc neshodli, necháme to na vás v anketě. Zbývají už jen odkazy ke stažení, pod nimi je malá ukázka z odkazované příručky.

ASUS Disk Unlocker - poznámky z uživatelské příručky

Jak se vám jeví efektivní řešení ASUS Disk Unlocker?

Výborné řešení, lepší než přechod na UEFI a OS s jeho podporou
8% (25 hlasů)
Je to v rámci existujících možností pěkné řešení, UEFI by ale bylo lepší
46% (152 hlasy)
Je to neefektivní, malý virtuální disk (zbytek po 2 TiB) mi nedává smysl, rozhodně počkám na UEFI
28% (92 hlasy)
Nerozumím tomu, nevím, oč jde
7% (23 hlasy)
Mám jinou odpověď / jiné řešení
12% (38 hlasů)
Celkem hlasů: 330
Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS Disk Unlocker řeší problém s 2TiB disky po svém

Středa, 10 Listopad 2010 - 13:42 | Vladimír Tranta | Mám pro WinXP externí řadič ASUS SATA III a na...
Středa, 10 Listopad 2010 - 10:56 | Pety | Ale nové verze Windows to mají vyřešeno také, jen...
Úterý, 9 Listopad 2010 - 21:43 | Jirka88 | tjn, ale bere ti to 3x tolik energie. A stejně...
Úterý, 9 Listopad 2010 - 17:50 | paco | snad kazdy soucasny OS ma otazku velkych disku...
Úterý, 9 Listopad 2010 - 17:17 | Pety | Já taky nevím, proč do toho borowitz tahá MS......
Úterý, 9 Listopad 2010 - 15:04 | HKMaly | Myslim ze dneska se uz autori BIOSu nemuzou...
Úterý, 9 Listopad 2010 - 13:21 | paco | jaka je souvislost mezi 2001, SATA radice, MSFT a...
Úterý, 9 Listopad 2010 - 12:26 | Pety | A jéj, už jsem ožralej, vidím svůj příspěvek 2x...
Úterý, 9 Listopad 2010 - 12:25 | Pety | A za co? Že od roku 2001 nedodává výrobcům...
Úterý, 9 Listopad 2010 - 12:13 | borowitz | Muzeme podekovat MS.

Zobrazit diskusi