Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další komponenty

ASUS P8Z77 WS - detail
Do redakce nám dorazila docela zajímavá deska značky ASUS. Jedná se o desku s čipsetem Z77 z řady „Workstation“, takže svými vlastnostmi vyčnívá z řady…

Kapitoly článků

1.  Co obsahuje?
2.  Další komponenty
3.  UEFI - Setup
ASUS P8Z77 WS - ASMedia ASM1442

Na předchozí straně byla řeč o čipsech ASMedia. Toto je další z nich - ASM1442, jehož úkolem je zajistit video výstup do DVI-I portu (s možností převést jej redukcí na HDMI).

ASUS P8Z77 WS - ASMedia ASM1061

O tomto čipu už řeč byla: ASM1061 obsluhuje oba eSATA porty. Vpravo pak na ASUS deskách docela známý Digi+ EPU.

ASUS P8Z77 WS - chlazení čipsetu Intel Z77

Chlazení čipsetu je poměrně zajímavé. Na „růžové Pedro“ jsme (nejen) u ASUSu už zvyklí, ale čtyři díry právě v místech, kde jsou rohy čipsetu, to jsme ještě neviděli.

ASUS P8Z77 WS - Intel Z77

A toto už je čipset Intel Z77 (finální prodejní kus) v celé své kráse po zbavení zbytků teplovodivé žu-žuvačky. Jak již bylo řečeno, obsahuje jako novinku USB 3.0 řadič.

Proč tedy ASUS dává na své desky ještě další USB 3.0 řadič ASMedia ASM1042? Důvodem je podpora USB 3.0 Boost, kterou zatím ASUS umí jen na čipech ASMedia ve spolupráci s firmou MCCI. Jinými slovy to nebude fungovat na všech USB 3.0 portech, pozor na to. Kompletní podpory UASP (kterou USB 3.0 Boost umí) se (pokud jde o Windows) dočkáme až ve Windows 8.

ASUS P8Z77 WS - odstrojená bez chlazení

Takto vypadá základní deska po odstrojení. Čip PLX působí dojmem severního můstku a skoro by se dalo říci, že skutečně podobnou roli hraje. Jestliže jsme ale kdysi v rámci nadsázky nazvali čip nForce 200 východním můstkem, musí i PLX PEX8747 být východním můstkem. Mno … jestli ono to není jedno ;-). Zajímavá je také bohatá napájecí „kaskáda“.

ASUS P8Z77 WS - napájecí kaskáda

Možná jste si všimli, že jsme odstrojili i takový malý bezvýznamný detail - krytku čehosi s logem ASUS.

ASUS P8Z77 WS - detail

To proto, že nás zajímalo, co je pod ní. Nic zvláštního, jen dvě LEDky. Logo pak efektně pulzuje, když je počítač zapnutý. Co by výrobce neudělal pro milovníky cirkusáckého vybavení výpočetní techniky ;-). <irony>U desek řady Workstation je toto opravdu „killer feature“.</irony>

ASUS P8Z77 WS - LEDky pod logem ASUS

Na blikající logo se můžete podívat v závěru této kapitoly na videu.

ASUS P8Z77 WS - konflikt chlazení napájecích obvodů a standardního Intel chladiče CPU

Nakonec jsme při používání ještě přišli na jednu takovou nepěknou věc. Standardní chladič některých méně výkonných Intel procesorů z boxu, jak asi víte, má takový háček na zaháknutí kablíku od větráku, využitelný typicky v době, kdy větrák nasazený není, ale je někde uklizen, protože se nepoužívá. Chlazení okolo procesoru je zrovna tak vysoké, že tato nižší verze chladiče procesoru na něm svým háčkem přímo sedí. Moc jsme nezkoumali, jestli pak chladič korektně sedí na procesoru, ale pokud by to vadilo, pak to vadí ve třech ze čtyř možných pozic nasazení chladiče.

ASUS P8Z77 WS - konfliktní nasazení Intel chladičeASUS P8Z77 WS - nekonfliktní nasazení Intel chladiče
Konfliktní (vlevo) a nekonfliktní nasazení boxovaného chladiče procesorů Intel na ASUS P8Z77 WS

Jediná varianta, kdy to nevadí, je na obrázku vpravo, kdy háček civí na paměti. Tam žádný překážející chladící blok není. Zase to má tu kosmetickou nevýhodu, že kabel od větráku to má do konektoru trošku dál.

Ještě než vás pustíme do galerie, kde se můžete podívat na všechny fotografie, ukážeme vám, jak vidí zapojení zařízení HWiNFO64:

ASUS P8Z77 WS - HWiNFO64 - přehled zapojení součástí

Všimnout si můžete jednak PLX switche připojeného k procesoru – přestože máme v socketu LGA1155 procesor Sandy Bridge, PLX switch vypadá, že by dával PCIe 3.0, a to především na druhé straně, kde jsou grafické karty. Jinými slovy na grafice je pravděpodobně možné zapřáhnout PCIe 3.0 (pokud ho grafika umí), i když procesor umí jen PCIe 2.0 (switch už si s tím nějak poradí). Další komponenty jsou samozřejmě zapojené na PCIe linkách čipsetu: FireWire řadič, USB 3.0 řadič, oba SATA řadiče a obě síťovky. Pokud osadíte i dva PCIe ×1 sloty, je čipset plně obsazen. Mimochodem je zvláštní, že ASUS zvolil dvě čistokrevné PCIe ×1 síťovky, přičemž však mohl využít i integrovanou Lewisville 82579V, pro kterou je v čipsetu rezervována v podstatě separátní PCIe linka (pro operační systém transparentní – síťovka se pak tváří jako součást čipsetu). Např. na starší desce ASUS P8P67 Deluxe to tak je, jedna ze síťovek je integrovaná Lewisville, druhá „obyčejnský“ Realtek.

A nyní slíbené video s blikajícím logem ASUS a po něm už fotogalerie.

Kapitoly článků
1.  Co obsahuje?
2.  Další komponenty
3.  UEFI - Setup

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Detailní představení základní desky ASUS P8Z77 WS

Pátek, 27 Červenec 2012 - 10:58 | ANDREW | hmm tak nakonec jsem zjistil ze i zkrz DVI to jde...
Neděle, 6 Květen 2012 - 00:54 | VCR33 | Právě proto 2 sítovky na boardu dávají smysl....
Pátek, 4 Květen 2012 - 11:24 | ANDREW | proc by ne ? .. staci preci pouzit viceportovou...
Čtvrtek, 3 Květen 2012 - 13:25 | WIFT | Má to jednu vadu na kráse: Link aggregation neumí...
Pondělí, 30 Duben 2012 - 12:34 | ANDREW | OT: je nekde nejaky napsany-popsany doporuceni...
Pondělí, 30 Duben 2012 - 12:32 | ANDREW | zajimava obezlicka .. jasne no , tim ze tam hdmi...
Pondělí, 30 Duben 2012 - 09:39 | WIFT | Geforcky GTX 275 mívaly audio SPDIF vstup,...
Pondělí, 30 Duben 2012 - 08:17 | ANDREW | .. ja bych rekl, ze zustane asi jen u tech...
Neděle, 29 Duben 2012 - 23:35 | zoki | Pripájam sa. Tiež by som rád vedel, či to má...
Neděle, 29 Duben 2012 - 16:07 | Kert | Ono by stačilo polotiž ostázku, umí Ivy Bridge s...

Zobrazit diskusi