Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Atomy Cherry Trail umí až 2,4 GHz při 2W SDP

Nezlobte se na mne, ale pokud bych se díval pouze na parametry procesoru Mullins, jež jste v článku zmínili, tak mi přijde, že po energetické stránce je novému Atomu víc než rovnocenný, přičemž dosahuje i stejných taktů.

Ano, 14 nm je zdrcující výhoda, ale dle srovnání zde uvedených parametrů ji Atom opravdu ani trochu nevyužil.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se nezlobím :-) Mullins má o 40 % vyšší SDP, přičemž Cherry Trail má při nižším SDP ještě o 9 % vyšší maximální takt. Čistě podle papírových parametrů se jeví, že Cherry Trail má zhruba o polovinu vyšší energetickou efektivitu.

Reálně ten rozdíl může být výrazně vyšší, protože tato čísla nevyjadřují, jak často je maximálních taktů dosahováno a hlavně na jak dlouho dokáže v rámci svého SDP/TDP každý SoC maximální takty udržet.

Mullins pracuje na tepelný dluh, tzn. velmi krátkodobě zvýší takty na maximum (okamžitá spotřeba může být vyšší než TDP), aby co nejrychleji dokázal provést určitou operaci a co nejdelší čas mohl trávit v klidovém režimu. Pokud ovšem během této krátké doby operaci nedokončí, musí takty výrazně snížit, jinak by průměrná spotřeba přesáhla TDP. Ještě jednodušeji řečeno: pokud by Mullins setrvale běžel na taktu 2,2 GHz, nebylo by jeho TDP 4,5 wattu, ale možná 10 wattů nebo víc. Je velmi pravděpodobné, že Cherry Trail bude díky 14nm FinFET procesu schopný na maximálním taktu setrvávat výrazně déle, aniž by přesahoval TDP limit.

Pokud výrobcům tabletů Mullins neimponoval v loňském roce, kdy si oproti soudobým produktům Intelu vedl docela dobře, je pravděpodobné, že po vydání Cherry Trail, oproti němuž má většinu parametrů horších, nebude mít na trhu šanci. Vliv asi budou mít i „dotované“ ceny Atomů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Mullins nikam neprorazil a AMD se rozhodla tento sektor opustit - nechtěl jsem tvrdit, že by Mullins byl terno. Ale právě proto, že ternem nebyl ani kdysi, tak nový Atom - podstatně mladší produkt, založen na mnohem pokročilejší technologii - jako svatý grál nevypadá ani trochu.

Znova dopíši: dle zde zmíněných parametrů. Je mi jasné, že takty jsou dnes relativní pojem. Skoro stejně jako třípísmenné zkratky končící na DP. Reálné srovnání může být opravdu nebe a dudy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

někde jsem četl, že Mullins nebyl nasazován do tabletů hlavně kvůli neexistenci "connected standby" driveru.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To se musí napřed otestovat. Neni TDP jak TDP (srovnejme si třeba spotřebu 95W Sandy bridge a 95W FXka že...

A neni výkona jako výkon. Současné Atomy jsou o něco jiné než bejvaly ty co neuměli out-oforder zpracování instrukcí. To samé ale Mullins, taky je někde jinde než bejvaly ulv čipy architektury bobcatu, chtělo by to test.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak o pulku vyssi SDP mi neprijde jako rovnocenne:) A srovnavat podle nejakych GHz, to je asi stejne tmarstvi, jak pod kazdym clankem od novem macbooku (ktery i tak povazuju za sracku) vypisujou lidi, ze maji rychlejsi procesor v jejich srandatelefonkach, protoze ma 2x vic GHz a 4x vic jader:o)))) Takze tezko muzes srovnavat atom a nejaky mullins, navic kdyz je na o dve generace starsim vyrobnim procesu ... proste tady AMD podle me nema co nabidnout ......

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Je mi hrozně líto, že Intel má takovou výhodu ve výrobním procesu. AMD má velice dobré produkty na to, že musí používat tak zastaralou výrobu.

Nechápu proč TSMC už dávno nenapumpovalo prachy do výroby pro AMD, kdyby mělo AMD konkurence schopné produkty tak se zvýší objem výroby a TSMC z toho bude rýžovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci ARM čipů dávají TSMC mnohonásobně vyšší objem zakázek než AMD, takže prioritou TSMC jsou ultramobilní procesy, které jsou pro desktop (AMD) nepoužitelné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Potom mělo AMD investovat do vlastní továrny případně koupit výrobu od IBM. Sice to byla velká investice ale měli by výrobní procesy i kapacity pro své CPU i GPU.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

AMD mělo svoje továrny, ale nebylo schopné je uživit, proto založilo GlobalFoundry, kam je převedli a celé to prodali Saudům. Jestli se nepletu, tak je to právě GF kdo převzal tragicky zastaralé továrny od IBM. AMD bohužel nemá finance, aby udrželo krok ve vývoji výrobních procesů.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Docela bych byl rad, kdyby to konecne dotahli vykonem alespon na uroven Core2Duo, aby na tom sli normalne provozovat Windows a internet. Pri te spotrebe by to slo uchladit pasivne, coz by byla krasa.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si počká ten se dočká... Pokrok nezastavíš ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, zapomínáte, že práci vývojářů CPU vytrvale hatí i co dělají SW, používají čím dál tím obskurnější jazyk a potřebují tak čím dál tím vyšší výkon a více paměti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tento problém bude jistě vyřešen na vyšší úrovni další vrstvou abstrace :-P

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No Core M ma vyssi vykon nez Core 2 Duo a pasivne uchladit jde. Ovsem je radove drazsi nez Atom.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho jake Core 2 Duo mas na mysli, protoze co se tyce multi threaded vykonu a vice specifickych operaci za pouziti novych instrukci je uz na tom lepe i Bay Trail. Zatim pouzivam Bay Trail tablet uz asi pul roku a spokojenost, provozuji na nem normalne 'Windows a internet' bez problemu. A je to levnoucky 7-palcovy tablet za v prepoctu cca 2000kc.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No me jde prave o single-hread vykon. Ono je hezke, ze to ma 4 jadra, ale bohuzel instalaci zaplat nebo serfovani to moc neurychli. Jak casto jsou opravdu vyuzita vsechna jadra, aby se necekalo, az neco dodela jedno? O tablety mi nejde, spise o notebooky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fajn.

A teď by to ještě chtělo, aby tenhle krásně úsporný kousek křemíku někdo osadil do notebooku, který _nebude_ mít

* dementní rozložení klávesnice po vzoru Apple s kreténsky nízkým zdvihem superplochých tlačítek bez prolisu na bříško prstu
* zkurvený clickpad
* tak děsně ošizenou baterii, že to navzdory nízké spotřebě křemíku vydrží opět posraných pár hodin i když by to mělo šanci běhat s přehledem celý den a ještě mnohem víc
* supertenký design, abych se bál, že mi v batohu něco notebook promáčkne, nebo se mi zlomí displej při otvírání
* ještě méně USB a jiných portů než kdykoli předtím
* nevypnutelný secureboot
* další ošizenosti a komplikace

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.