Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Avago koupilo Broadcom za 37 miliard dolarů

Broadcom chip logo 2013
Nákupy v řádech desítek miliard USD vidíme jen málokdy. A když jde rovnou o jednu z předních technologických firem, tak je jasné, že tu máme skutečně zcela výjimečný obchod, který může zahýbat poměry na trhu.

Před pár dny bylo oznámeno spojení dvou amerických fabless výrobců. Avago, které před desítkami let vzniklo jako polovodičová divize Hewlett-Packard, kupuje za brutálních 37 miliard dolarů firmu Broadcom, založenou sice „až“ v roce 1991, ale s o to významnějším postavením na trhu.

Ostatně sám Broadcom si v průběhu let vylepšoval své portfolio nákupy jiných společností, kde se zejména z roku 2008 sluší vypíchnout nákup DTV Processor Division firmy AMD za směšných 141 miliónů dolarů - ano, té divize, která dělala čipy Xileon a TV tunery ATI. Jedním z posledních nákupů pak bylo odkoupení firmy Renesas za 164 miliónů dolarů, to v souvislosti s mobilními čipsety a LTE. Ale Broadcom jistě netřeba představovat.

Spojením obou firem má vzniknout společnost s tržní hodnotou téměř 80 miliard dolarů, která ponese jméno Broadcom (ač vlastně Avago kupuje tuto firmu). Celý proces sloučení má být dokončen po všech těch regulačních / antimonopolních kolečkách začátkem příštího roku. 37 miliard dolarů bude vyplaceno tak, že 17 miliard zaplatí Avago v hotovosti a zbývajících zhruba 20 miliard dolarů v akciích výsledné velké firmy. Akcionáři současného Broadcomu tak získají celkově zhruba třetinový podíl v nové firmě.

Avago poslední dobou nakupuje opravdu masivně, již dříve koupila kupříkladu výrobce PCI Express můstků PLX, firmu LSI / SandForce, známého producenta SSD řadičů. Naopak ale loni v květnu prodala tuto svoji tehdejší divizi SSD řadičů firmě Seagate.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Avago koupilo Broadcom za 37 miliard dolarů

Pondělí, 1 Červen 2015 - 19:13 | HKMaly | IMHO existuje nejaky vyznamky pravni rozdil mezi...
Pondělí, 1 Červen 2015 - 10:09 | frr | Papírově je Agilent -> Avago už pár let...
Pondělí, 1 Červen 2015 - 09:56 | frr | ...koukám žer nebo budeš sežrán... a patrně...
Pondělí, 1 Červen 2015 - 09:45 | aa bb | Docela by ma zaujimalo co to znamena alebo co by...

Zobrazit diskusi