Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Avago koupilo Broadcom za 37 miliard dolarů

Docela by ma zaujimalo co to znamena alebo co by to mohlo znamenat do buducna. Broadcom je docela vyznamny. Mozno nam tu nenapadne rastie konkurencia k AMD a Intelu aj ked asi v inom segmente. Tak isto je nejak ticho o tom super HP procesore/pocitaci.
A Avago je teda stale divizia HP alebo im nejak patri alebo je to uz samostatna spolocnost ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Papírově je Agilent -> Avago už pár let samostatná akciovka, samostatně obchodovaná na burzách. Odštípnout relativně soběstačnou divizi do samostatné akciovky a prodat ji přes burzu (tzv. "spin-off"), to je pokud správně chápu jedna možná krátkodobá taktika ve chvíli, kdy "teče do bot". Nebo je možné, že celkový úhrn tržních kapitalizací ve výsledku naroste, díky psychologii v burzovním kasínu apod. Kolik procent Avaga po těch letech dosud vlastní firma HP, případně kolik procent HP a Avaga vlastní shodní lidé v pozadí, to je asi dost ve hvězdách, pokud nejste insider, nesedáte na valných hromadách, nebo nemáte přístup k údajům ve "středisku cenných papírů" nebo jak se tomu venku říká... kdo s kým v pozadí kamarádí apod., to už je vůbec námět k beletristické tvorbě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...koukám žer nebo budeš sežrán... a patrně stejně budeš sežrán :-)
A pravidelně každých pár let přemaluj štít, ať nikdo pořádně neví, co jsi zač...

HP Semiconductors => Agilent => Avago
Oxford Semiconductor -> PLX -> Avago
"NEC semiconductors" => Renesas -> Broadcom -> Avago
a v zápětí Avago=>Broadcom

Podobně luxuje drobné konkurenty PMC Sierra.

A protože nesleduju tržní kapitalizace, občas mi přijde, že méně známá ("menší") firma koupí slavnějšího ("většího") konkurenta... buď je to jenom moje konzumerská nevědomost, nebo perou prachy / optimalizují daně ;-) Viz ta finta, že relativně slavný Broadcom je spolknut méně slavným konkurentem Avago, a vzápětí se celý takto vzniklý moloch přejmenuje na Broadcom... Ono vůbec mluvit o tom "kdo koho koupil" není černobílé, funguje tady fuzzy logika - pokud dojde k share swapu z tím závěrem, že si akcionáři původních subjektů rozdělí podíly v nové firmě třeba v poměru 1:2, došlo spíš ke spolčení dvou klanů za účelem upevnění pozice na trhu...

Mimochodem Agilent/Avago je (byl?) jeden z asi tří největších výrobců optických transceiverů (SFP apod.) pro Ethernet, FibreChannel, SDH apod. Kromě toho Avago mívalo v portfoliu rodinu Tachyon = FibreChannel řadiče, opět cca v první trojce spolu s Qlogicem a LSI. Avago tenhle byznys nedávno prodalo konkurentovi PMC Sierra (který mj. spolkl a dál prodává řadiče Adaptec). Občas tuším vídám Avago na švábech v elektronice harddisků - taky slušnej kšeft - ale už nevím, jestli i tohle odešlo k PMC-Sierra (patrně ano).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO existuje nejaky vyznamky pravni rozdil mezi A kupuje B a B kupuje A, ktery zustava i v pripade share swapu, ale kteremu lide bez pravniho vzdelani nemaji sanci porozumet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.