Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ballot screen po pěti letech skončil

BFU stejně nevěděli co s tím dělat. Takže nakonec to byla práce pro IT, který uživatele uklidnil, že to může zavřít.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je to samé, jako když BFU narazí na tlačítko "Souhlasím s podmínkami"

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Opera mě také znechutila svým přístupem a vybrečením si ballotscreenu, ale nakonec jsem to překousnul, a zůstal, protože to byl prostě nejlepší prohlížeč.
No a pak přišla další rána. Zmrzačení opery, a to už jsem nerozdýchal.
Přešel jsem tedy na chromáka, i když by to bylo asi jedno, jestli chropera, nebo chrome.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já jen s tím rozdílem, že jsem přešel na IE11.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky a firefox jako backup.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Posledni poctiva Opera 12.17 byla zmrzacena debilnim jadrem Chromu ktery dnes spolu s ni povazuji za nejvetsi bezpecnostni riziko k zhlizeni internetu vubec, kolik svinstva to dokaze na sebe nabrat a jak nekvalitni sou vykreslovane vysledne stranky, u mne vede jednoznacne Firefox + Explorer na par nutnosti.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

12.17 má snad ještě jádro Presto, ne?
"Identifikace prohlížeče

Opera/9.80 (Windows NT 6.1; WOW64) Presto/2.12.388 Version/12.17"

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť psal "poslední poctivá Opera 12.17" => všechny následující verze jsou ty zmrzačené paskvily...

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Podíl IE klesá v Evropě, celosvětově se drží kolem 58-59% - což znamená, že mimo Evropu roste. Ostatně s koncem téhle EU kraviny začne růst i v Evropě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím, i BFU už přecejenom znají nezřídka třeba Firefox, nemluvě o Chromu, který se často do systému dostane třeba i pouhou nepozorností nějakého softwaru, ke kterému je přibalený... BFU pak vidí novou ikonu na ploše, zkusí, co to je, "aha, taky internet", a už to je.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím,že by Chrome měl být považován za malware a odstraňován příslušnými programy.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

Tak! Spolu s McAfee!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano lenze lama najBFUovatejsi BFU (baba a dedek) si sam ten browser nenaisntaluje. Ako pises, ked zbada na ploche novu ikonu MOZNO prekona strach a klikne na nu a vysledok je "aha taky net". Inak nie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já hlavně nechápu, proč s nasazením nového jádra překopali celý prohlížeč a zrušili na něm všechno dobré. Myslel jsem si že jenom vymění motor a jinak to zůstane pořád stejný prohlížeč.
Bohužel jsem se ukrutně mýlil ;(

A bohužel Opera 12 začíná být technologicky docela zastaralá ;(

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem v to doufal.
Problém byl v tom, že Presto nebylo jen jádro vykreslující obsah stránky, ale používalo se i pro celé to customizovatelné UI. Z blogů tvůrců vím, že doufali v to, že mnohé jen přepíšou do "Chromia", ale očividně si ukousli velké sousto.
Myslím si, že rozhodnutí použít jádro Chrome bylo hlavně obchodního charakteru ve snaze ušetřit peníze na vývoj použitím něčeho existujícího (cizí práce) místo znova objevování kola. Bylo to špatné rozhodnutí. Další špatné rozhodnutí bylo nepoučit se z něj. Proto je Opera, která přišla jako první s většinou velkých inovací ve světě prohlížečů, tam kde je... irelevantní.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem používal IE, pak mi začalo vadit neustálé tázání ano/ne a absenci doplňků, pak jsem přešel na maxthon, u kterého jsem vydržel nejdéle, ale doplňky (hlavně adblock) mi také chyběly. Poté jsem přešel na chrome, který šel hned pryč, protože jsem se přes něj nedostal to uživ. rozhraní routeru. Pak přišla na řadu právě opera a musím říct, že byla hrozná, zařadil bych ji i pod nové verze IE. Nestabilní a neoptimalizovaná.Nyní jsem rok u firefoxu a už bych ho asi neměnil.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Mě teda Nová Opera nepřipadá nestabilní nebo neoptimalizována. A to používám beta větvi. Nestalo se mi, aby prohlížeč nebo jeho část zkolabovala.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nová Opera je jako střela a Firefox vedle toho kulhá na obě nohy. Opera se postupně doplňuje o předchozí skvělé funkce a máme se na co těšit.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

nova Opera je, ako ked si das rano kavu bez kavy, cukru a smotany...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Patrně jsi neviděl verze 27 nebo 28.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze nie, ked aktualna je Opera_26.0.1656.60, z ktorej prave pisem... a ta nevie nic co vedela <12.*

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jsi zaslepený nebo zakonzervovaný? Jen blázen může tvrdit, že Opera 26 nemá nic co Opera 12. Samozřejmě že nemá všechno, ale že nic, je blbost. Co speed dial, Turbo, gesta, záložky (které jsou od 27 i synchronizovatelné). A přes rozšíření blokátor reklamy, poznámky, individuální stylování, změna UA, mobilní režim atd. Popravdě nová Opera už tam má skoro většinu běžných funkcí, co Opera 12. Jediné, co chybí je customizace prostředí. Ale na druhou stranu, díky rozšíření třetích stran se funkce Opery mnohonásobně zvýší.
A jen blázen si může myslet, že musí být všechno tak, jak to bylo předtím (do puntíku přesné). Je to nové jádro, tudíž se očekává odlišné fungování. Navíc webkit nabízí další možnosti rozšíření a vylepšování. K čemu prostá nevzhledná správa záložek, když to lze udělat nově a pěkně (co naláká nováčky).
Určitá komunita Opery jsou zvláštní individua. Jakékoli změny ihned odsoudí. Jako když rapidně změnili jádro Presto, tak nadávali, že je to zmetek. Přitom je nezajímalo, že nové upravené jádro Presto tehdy lámalo výkonové rekordy a předběhl i tehdy rychle Chrome. Když odstranili Unite, které popravdě bylo trnem v oku a moc lidi to nepoužívalo, tak se nadávalo, proč to vyhodili. Totéž o odstranění mailového klienta. Což je sice oprávněné, ale měli k tomu asi důvod. Pokud vylepšovat a držet krok, tak proč neobětovat pošťáka.
A to samé se děje i v případě změny na webkit/blink. Pravda začátky byly o ničem, ale současná Opera (od 26) je již dostatečně použitelná, aby se dalo přejít z Opery 12. Ale ne, prej to není Opera. V té podobě samozřejmě ne, není to Presto. Ale stále je to Opera, jen trochu jiná. Změna je život.
Asi tak jako když Firefox změnil prostředí. Také se nadávalo, že to již není Firefox.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

niesom ani jedno, som konzervativny, lebo mi vyhovuju zabehnute veci. Na stranke vyhladavam zasadne cez okienko vlavo dole, cierne pozadie a biely text menim zasadne cez ikonku vpravo hore. Taby mam dole, a v niektorych zalozkach mam nastavene aliasy. Az pride nejaka Opera 93 a bude vediet veci, co vedela 12ka, tak sem kludne napisem "uz je to OK" Aktualne je to naprd.

btw. opera mala okrem mail aj IRC klienta... tiez mala celkom doby download manager, co miesto zlepsenia dojebali statocne. Proste z toho spravili chrome len vymenili nazov za opera. To je komu naco?

edit2: napr. dvojita sipka spet, ktora ta hodi na uplny zaciatok na danej domene.. fantasticka funkcia, ktoru nema doteraz nikto. Post 12 Opera si nezasluzi niest nazov "Opera", mali to premenovat.

edit3: password manager.. stlacis ikonku "kluc" a ponukne ti na vyber vsetky loginy co si sa prihlasoval. Najgenialnejsie vyriesene prihlasovanie viac uzivatelov na svete a oni to sprznia na styl ako to maju vsetci ostatni.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

edit4: tlacitko zpet u opery 12 - znamena proste zobrazit to co bylo pred chvili.
tlacitko zpet u Chromaka a spol znamena reloadovat stranku a to je pekna blbost, ktera je jeste nekdy doplnena 2-3 dialogmi zda jsem se skutencne nepomylil a chci skutecne reload.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A jak dopadla ta kauza s tim, ze ballot screen vypadl microsoftu z poolu aktualizaci? ... tusim na 3/4 roku a NIKDO SI TOHO NEVSIML?:o) Az nekdo to nahodou zverejnil, tak opera prispechala a chtela tusim milion eur za den nebo neco takoveho ....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft dostal brutální pokutu, snad skoro za miliardu... Vzhledem k tomu, jaká kravina ten ballot od počátku byl (víceméně souhlas s autorem), tam mi to přišlo mírně nefér, či alespoň v moc velké výši.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj? Protože si vůbec nepamatuji, že by Opera s něčím takovým přišla!
Ono je to stejně i na samém začátku. Opera si jen stěžovala na nedodržování standardů. Dominance byla myšlena v jiném kontextu. Díky integraci IE do OS, se toto nedodržování standardů rozšířilo do mnoha počítačů. Baloot screen nebo dominanci si vymysleli média a EK. Opera si stěžovala, ale co se z toho vyplodilo je pouze a jen pouze dílo EK.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiez nechapem, ako to autor prekrutil, a este diskutujuci s vytekajucou slinou ako u nervneho psa a stekaju cez plot na macku (kocku) tomu pridavaju na vrch korunu.

Opera spolu s dalsimi iniciovala presetrenie Microsoftu, ktory zneuzival trh webovych stranok svojim integrovanym (vraj neoddelitelnym zo systemu) prehliadacom a to tym, ze:
- udrzoval chybovy IE6 (IE7) resp. opravoval chyby s vyraznym oneskorenim a az po zverejneni chyby (ziskanie administratorskych prav cez tieto diery v IE umoznovalo sledovat aj uzivatelov inych browserov).
- renderovanie stranok bolo pomale a nedodrzovali velku cast standardov w3c - a pri vacsinovom vynutenom podiele vdaka OS to sposobovalo, ze vyvojari webu to zlepili pre IE a dotovany Googlom Firefox (aj preto, lebo Fx mal v sebe volanie IE enginu). Na ostatne prehliadace sa tym padom kaslalo. Toto brzdilo vyvoj technologii, ktorymi konkurencia chcela prerazit.
- Opera bola takto donutena k svojmu renderovaciemu jadru Presto implementovat obrovsky subor plny javascriptu, ktory pre jednotlive stranky programovo opravoval problemy zobrazenia, pretoze stranky boli skriplene a nie podla standardov. Udrzba toho suboru bola financne narocna a pre kazdu stranku co aj tak nefungovala sa kydalo na Operu. Tie prehliadace, co na tuto udrzbu nemali peniaze, tak sa vydavali cestou "kopirovania" IE, co znovu degenerovalo trh, pretoze sa obchadzali znovu standardy.

Aj nase sudy na Slovensku nefunguju vzdy tak, ako by sme si zelali, no bohuzial verdikt EU bol taky, aky bol a ten musime akceptovat, ci bol dobry, alebo nebol.

Baloot screen si vymyslela EU, ale primarne nebol cieleny na uzivatelov. Co sa ostatni mylne domnievali. Bol urceny pre web developerov! Pretoze od vtedy web developeri museli pocitat s moznostou, ze uzivatel si zvoli INY prehliadac, a teda MUSI zoptimalizovat svoje stranky AJ PODLA W3C standardov, ktore pouzivali ine prehliadace.

Za poslednych 5 rokov webove stranky a technologie vyrazne poskocili v porovnani s obdobim 2003-2008. Aj vdaka zlepsenemu renderovaniu Javascriptu v IE, kde web developer mohol nahadzat na stranku kopu javascriptov a tym vytvorit krajsie stranky pre uzivatela. Umoznili uplne inym firmam a startupom sa na trhu webovych stranok presadit. Co zasa donutilo Microsoft, aby vydal IE10 a konecne IE11, ktory uz zacal zvladat to, co konkurencne browsery.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ironie je, že ta volba prohlížeče nakonec přežila Operu (ve variantě plnohodnotného samostatného prohlížeče).
Možná to byl takový neortodoxní pokus Operu zachránit.

Jinak stále si myslím, že uživatelské aplikace napevno sdrátované s operačním systémem jsou špatný nápad, nicméně Operou zvolený způsob řešení byl ještě horší nápad.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

To už pět let při nových instalacích Windows na PC a následných aktualizacích odškrtávám tu krávovinu, aby se neinstalovala teď, ani nikdy jindy? No hurá, jsem rád, že to skončilo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jj, delal jsem totez. MS sice zrovna nefandim, ale tohle byla fakt volovina...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Po vytrucovani si ballot-screenu Operou si zatrucoval aj Microsoft - niektore veci ohladom spravy predplatnych (office 365), kreditiek a pod. v prostredi Microsoft uctu a uctov pre hracov na Xbox nastavil tak, ze na Opere ani Chrome sa robit nedaju, alebo su s tym problemy. Na podpore spravy transakcii to bolo take male tajomstvo, ze sprava transakcii a kreditiek na Chrome a Opere nefunguje, odporucali sme tieto veci robit v IE. Aj to je sposob, ako vykopat konkurenciu z ringu - jednoducho su stranky spravene tak, aby boli nekompatibilne s niektorymi prehliadacmi tretich stran a basta. A kedze kazdym dnom pribudaju uzivatelia Microsoft uctov, OneDrive, Skypu ci Xbox uctov - tak je jasne, ze pocet uzivatelov Opier a Chromov bude nadalej klesat, lebo vela veci im cez tieto prehliadace nefunguje a fungovat nebude.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tak existuji i jine sluzby nez Office 365, takze to zrovna tak muze ublizit Microsoftu, ze si nekdo vybere radeji jine cloudove Office.
Jinak ale ani Google sve sluzby nepodporuje na vsechny prohlizece a pouze toleruje Firefox a IE (zatim).

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Ano, existují. Ale horší.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Qupzilla

Zmrsena Opera se muze jit bodnout. Nemam rad Chrome, vetsinou jsem na linuxu, takze IE nepripada v uvahu vubec a tak zatim stale pouzivam Firefox (kvuli doplnkum), ale postupne migruju prave na multiplatformni Qupzillu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To je pěkně závádějící otázka. Správné by bylo zeptat se, zda to Microsoft zkusí znovu, protože pokutován byl za zneužití monopolního postavení a případ "Opera" nebyl první. První případ se týkal Media playeru. A tento případ se netýkal ani tolik Opery jako spíše Internet Exploreru a toho, jak si ním Microsoft budoval svoje "standardy". A samotný Ballot Screen je taky výmysl Microsoftu a ani ho nedokázal pořádně udělat.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

"První případ se týkal Media playeru"
Pamatuji jako by to bylo včera.
Schůze EK kde byla vyhlášena pokuta pro MS a nařízení udělat Windows N byla streamována pouze v kodeku wmv9. Málem jsme s kamarády umřeli smíchy.
Teprve po 7-14 dnech(po ukončení všech jednání!) byl dodán odkaz na stream v kodeku rm(real media).

Málem jsme umřeli podruhé, protože stačilo už jen vydat soubor ke stažení a dívat se na "live" stream něčeho co je už 14 dní na CNN/MSNBC a ostatních webech ke k smíchu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ale áno, používam to. Po (re)inštalaácii Okien, keď sa to po niektorej dávke updatov objaví, rovno na toi kliknem pre inštaláciu Firefoxu alebo Chrome.
To je asi tak ... všetko. Glorifikovný odkaz na stiahnutie iného prehliadača.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Cela tahle kauza pomohla minimalne s tim, ze userum rekla, ze vubec existui i jine prohlizece. a ze prohlizec nerovnase internet. Uz to je podle me prinos.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.