Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Za exploze Note 7 nemohly vadné baterie. Neuvěříte, v čem byl problém.

takže chybná konstrukce přístroje. njn i ten nejlepší konstruktér se občas utne a nyní si na to dají pozor všichni výrobci.
Je to stejné ve všech odvětvích, jsou chyby a omyly na které se přijde až když se něco stane.
Teď alespoň víme, že jeden takový problém je do budoucna vyřešen.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hm na této teorii mi vadí jeden faktor a to je čas. Že se baterie časem nafoukne je známá věc, ale ty telefony byly v provozu poměrně krátkou dobu aby už docházelo k nafukování baterie. Něco mi říká že problém bude ještě někde jinde. Nevěřím že inženýři v Samsungu s tímto aspektem nepočítali a chování baterie není pro ně novum. Říká se že v jednoduchosti je krása, v tomto případě takto jednoduché vyřešení proč telefony hořely mi přijde až triviální. Ne toto vysvětlení mi nestačí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zvětšují se při každém nabíjení, takže se to mohlo stát relativně rychle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak celá ta kauza se odehrála v létě během velkých teplot, takže teplotní roztažnost v tom klidně mohla sehrát nějakou roli.
I když kdo ví, jestli to byl jediný problém.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vysoký nabíjecí proud a teplota (částečně i od procesoru a dalších komponent) v malém prostoru. A bude hůř ("quickcharge 4.0").

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

když jsem si to poprvé četl, také se mi to zdálo jako hovadina. Přeci jen, několik lipolů mi rukou prošlo a k nějakému drastickému nefouknutí nedošlo (kromě zřejmě defektního kusu, který byl nepoužívaný a po chvíli byl jak vzducholoď).

Na druhou stranu nemáme před sebou "obyčejnou" lipolku, ale miniaturizací "pomrvenej" výmysl, který své rozměry pravděpodobně měnit může. Zároveň, pokud se do toho tlačí slušné proudy, ohřívá to okolí... něco to udělat může.

Pak si člověk říká, zlatý NiCd/NiMH, které pouze "vytékají". Pamatuji si, že alcately 300 měli batterypack z AAA baterií a mám takovej dojem, že to byly dokonce NiCd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U li-pol clanku muze dochazet k nafouknuti i o desitky procent objemu, staci kdyz se prekroci nabijeci/vybijeci proud/napeti. Majitele zavodnich dronu by mohli vypravet.
Pokud byl nabijeci proud u Notu 7 na hrane toho co baterie snese, tak staci treba, aby baterie byla vyrobena v pondeli a muze se nafouknout...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jakož to elektronik tohle vím. Ten práh tolerance je velmi úzký a pak je to velmi rychlé, nicméně očekávám, že výrobce není tak nezodpovědný, aby se honil za každou "minutou" navíc na úkor tohohle rizika. Sám raději s li-poly nic nebastlím, nelíbí se mi to nabíjecí koleno a přesnost, se kterou se musí napětí snímat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V dnesni dobe, kdy se setri uplne na vsem, je tohle ocekavani prinejmensim naivni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spise Samsung co se tyce bateri jde do vetsiho rizika nez konkurence.
Treba pro porovnani Starsi S3 baterie versus LG. https://youtu.be/jMupt_sTf0s?t=52s
Do LG vesele boda a nic se nedeje. Samsung reaguje hodne prudce. Takhle se nechovaji ani nase modelarske baterky od cinanu.
Ano konstrukci podelali. Ale baterii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dávám + za dbaní rad pana Vágnera při tvorbě nadpisu :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Adam Vágner by si mohl hlavně zamést před vlastním prahem, jeho sugestivní titulky recenzí grafik si revizi zaslouží rovněž.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neviem pozrel som si posledných 10 recenzií aké mali titulky a tam nič sugestívneho nevidím. Ale asi mám tú nesprávnu optiku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Yup. Včera si někdo (Adams Adams) stěžoval No-X na "clickbait" článek a přidal poznámku:
"Doporučuju tam příště ještě do titulku dát "Neuvěříte, v čem byl problém... ", nahrabe to ještě víc"

a hele, co se nám tady dnes objevilo :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já to oceňuji, budu rád, když se tu takové titulky objeví častěji!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Faktem je, že tentokrát je to výjimečně celkem na místě, protože takováhle blbost by mě opravdu nenapadla.

To samozřejmě nemění nic na tom, že v případě ~98% takovýhle nadpisů je to zbytečné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konkurence má motivovat. A hle jak to pěkně funguje. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tak, když se urve designér - stejně jako v případě Apple Macbook Pro 2016.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neuveritelne. Bateriu ukotvit na par miestach a dat jej 1 mm do lozka baterie na kazdu stranu a 0,3 mm na vysku, telefon by bol o 1 mm sirsi aj o 1 mm dlhsi a o 0,3 mm hrubsi (co je normalnemu cloveku uuuuuuuuuuplne u prdele) a bateria by sa mohla roztahovat az az ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hmm.. tak to vypadá, že neustálá snaha výrobců o co nejtenčí zařízení je nejen z principu hloupá (který uživatel by si řekl, že místo velké baterie by radši chtěl ten mobil o 1 mm tenčí, protože tloušťka 8 mm je prostě moc ?), ale jak se zdá, tak může být i nebezpečná o.O
Jestli se tahle informace potvrdí, tak to vážně s tím ztenčováním zašlo až moc daleko..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je pravda co se píše, tak to není o celkových rozměrech přístroje, ale o zanedbání fyzikálních vlastností baterií. Někdo při návrhu "střev" zapomněl nebo nevěděl, někdo kdo věděl nezkontroloval a průser byl na světě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten expanzní prostor pravděpodobně bude růst (resp. klesat) s velikostí baterie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomu nevěřím

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Note 7 ma 5.7 palcu, teda pekna krava, Samsung dobre vedel ze tenhle typ baterii se casem nafukuje/bobtna, a presto vyvijeni samotneho telefonu urychlil aby to jednak stihl v nejkratsim moznem case tak s tim slo i o razne snizeni nakladu, ja sem nazoru ze kdyby Note 7 uvedli mesic pred vanocema doslo by jednak k normalnejsimu navrhu PCB tak potrebnemu prostoru pro vyvijejici se baterii, zbytecne vec uspechali, takhle je to stalo nejenom miliardy dolaru v roli zisku a pokut, ale zabali i vyrobni linku pro tehle model urcenou a tez budou propoustet, a to jenom proto ze nekto nedokazal pockat az kdyz to bude poradne hotovo a poradne otestovano, jenze s timhle se Samsung radne popalil nakolik nedochazelo jenom k defekci zarizeni ale jiz i k primemu ohrozeni zivota cloveka samotneho.

Ja nevymenitelne baterie nemam rad, nevim co se s nimi uvnitr zarizeni deje a hlavne kdyz sou to velkokapacitni bestie, tato sprosta moda se jiz zapocala uvadet i u notebooku s tim ze se paji nasilu i operacni pamet na board, cili dojde li k nafukovani baterie notebook praskne a cili dojde li k defektu jednoho pametoveho cipu RAM, muzu cele zarizeni rovnou vyhodit.

Zelena ekologie jak vysita, ukazkova, tuny bordelu na planete s pridomkem ECO FRIENDLY.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

U pajenych pamet je mira defektu stejna, jako u dalsich spoju ktere jsou celkove v radech desitek tisic v modernim zarizeni. To, ze se zavada prioritne projevi v te desitce spoju zrovna u pameti, je velice spatny predpoklad. Mate snad nejak sve tvrzeni podlozeno, ze nejporuchovejsi cast notebooku je pamet? Jde jen o marketing... chces vice pameti, kup si novy kus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaká desítka spojů. Jde o ty miliardy paměťových kondíků, kde ani jeden nesmí svými parametry ujet. Navíc výrobci chipsetů patrně právě z důvodu podpory kurvítek nepodporují používání ECC jinde než v serverech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proc by to melo ujizdet v pameti a ne treba procesoru, ktery ma TDP o rad az dva jinde a v dynamicke zatezi je to tedy omnoho vice namahano ? ECC je znova jen marketing. To bych se mohl taky dozadovat dvou paralelnich procesoru aby me nahodou vypocty neujeli (ala Power), ale potrebujeme to v zarizeni pro konzumaci blbosti z facebooku? :) Jinak ECC neslouzi jen pro "vadne" pameti - ale taky vadne prenosy po off-chip cestach. A jakkoliv to takto zabezpecite, porad je BER nenulove - takze to nema velky vyznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik jste potkal vadných procesorů a kolik vadných paměťových modulů.
Ale chápu, jestli PC používáte jen ke konzumaci fecebuku, tak vám nutně ecc přijde jako marketingová blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nastesti ani jednou. Obcas nejaky disk nebo SSD odejde, ale ze by se me systemy kazili nahodne kvuli chybam v pametich.. to ne. Provozuji 4-5 systemu nonstop. Bud jsem dobre nakoupil, nebo to neprovozuji na hrane mechanickych a tepelnych rozsahu :) Pochybuji ze za tu stabilitu muze jen Linux - ale musim rict ze pod Win to opravdu padalo. ECC mam v jednom ze serveru a indikaci chyb jsem v logu nenasel. Takze nemam pocit ze je to neco, bez ceho se neda zit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U monolitických integrovaných obvodů zpravidla platí, že relativní (vzájemná) přesnost parametrů součástek na čipu je lepší než absolutní. Tedy to, aby "parametry ujel" jeden kondenzátor, je docela nepravděpodobné. Pokud v dané aplikaci záleží na absolutních parametrech, pokazí se spíš více věcí najednou. Proto se spousta integrovaných obvodů (především analogových) vyrábí tak, aby pracovaly s poměrnými parametry vnitřních komponent a nějaké ty absolutní hodnoty se vnucují třeba přesnými diskrétními komponentami zvenčí. Pokud se takový přesný obvod jeví jako jedno pouzdro, je leckdy hybridní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I kdybys měl nakrásně pravdu, jako že nemáš, tak jako argument na obhájení generování tun a desítek tun bordelu navíc jen kvůli marketingu to stejně nestačí, tím to prostě neobhájíš. Tohle jejich chování je dobře známé a není obhajitelné ničím, to je právě důvod proč je tu ta kritika - korporace s tím musí přestat. Osobně taková zařízení nekupuju, stejně jako předřečník bych si nikdy nekoupil mobil se zabudovanou baterií ani shitový notebook, který měla korporace potřebu zprasit jenom proto, aby někde nesmyslně ušetřila půl dolaru na kusu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dnes, ale zítra nebudete mít na výběr.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tím nesouhlasím, mám hloupý tlačítkový telefon. A vlastně už teď se snažím jej skoro vůbec nepoužívat a mám ho u sebe jen kdyby se mi něco stalo a potřeboval bych zavolat rychlou rotu a abych zaplatil jednou za měsíc výdaje.
Navíc jsou tu firmy, které vyrábí takové ty "odolné" telefony a ty jen tak neskončí, protože si našli své úzké kruhy zákazníků a tady ty tlačítkové nesmysly je nezastoupí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslím
Samsung vymenil svojho hlavného dizajnéra mobilných zariadení, môže za to Galaxy S5?
8 máj, 2014
http://androidhryaplikacie.sk/androidnovinky/samsung-vymenil-svojho-hlav...

V tom čase uz bola S6 vyvíjaná, takze S7 a Note7 boli neho prvé samostatné návrhy..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo verim, ono to nasvedcovalo, ze to bude telefonem, myslelo se na rizeni energie baterie, ale tak tohle je taky vcelku realna moznost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lithiové baterie není dobré podceňovat, ale tohle mi přijde že se firma jen pokusila zviditelnit a nějak tomu nevěřím. Ano baterie se nafukuji, ale pokud se o neco nepropichnou, tak se velmi dlouho nic nestane. Opravdu bylo v krytu, nebo na displayi neco ostreho o co se ta baterie mohla poskodit? Ve vsech zarizenich konci nafoukle baterie tak ze prasknou display, protoze jsou prilepene k displayi (taky vyborne kurvitko) a vyjimecne otevrou kryt telefonu. Neverim ze by nekdo dal pod baterku neco ostreho... Navic baterie se nafukuji pri proudovem pretizeni na konci kapacity, nebo ke konci zivotnosti. Podle me tohle opet nebyl tento pripad - projevilo by se to tak nejdriv za rok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsi nepochopil o čem se v článku píše. Je to právě o tom že baterie se neměla o co propíchnout, ale zároveň neměla dost prostoru pomalu ani na svou přirozenou tepelnou roztažnost (teplem se všechny věci roztahují a chladem smršťují, učí se to ve fyzice už na základní škole), natož na něco navíc při práci s ní - takže za specifických podmínek začala teplota a tlak v baterii růst, ale jelikož baterie neměla kam zvětšit objem, rostl tlak dál natolik, až se porušila strukturální pevnost toho co to celé drželo - telefonu. Efekt exploze tím bohužel posílil, pyrotechnici ten jev znají dobře - výbuch je vždycky ničivější, když je tlak do něčeho uzavřený.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

vždyť je to celý z plastu prosimtě...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To na danou věc nemá podstatný vliv. Rázová vlna se bude odrážet (nebo-li usměrňovat) a vystoupí v nejslabším bodě, bez ohledu jestli se jedná o kovový, plastový, nebo jakýkoliv jiný obal. V tomto případě se spíše jedná o chemický výbuch, tedy tlak a teplotu nutnou k zažehnutí prudké exotermické reakce. Takové malé pšouknutí, protože baterie a telefony jaksi nepoužívají látky vhodné pro výbušniny.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, tak vas ucili ze se teplem vse roztahuje a chladem vse smrstuje? Proc kdyz si date vychladit piti do mrazaku a zapomenete na nej, tak se roztrhne lahev? Pokud vim tak existuji urcite krivky teplotni roztaznosti ktere to popisuji a ne vzdy je to tak jak tvrdite.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mas sice pravdu, ale tahle anomalie je dosud znama jen u H2O :). Pro pripadne zajemce zajimava prednaska o vode:
https://www.youtube.com/watch?v=jzQaUhMonM0

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Matne si spomínam, že podobný problém už bol preberaný v súvislosti s batériami Samsungu. Že batérie s ostrými rohmi boli natlačené do priestoru kde rohy boli zaoblené, a to spôsobilo pokrčenie rohu a skrat vnútri batérie. Aspoň takto sa zdôvodňovala prvá vlna explodujúcich telefónov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Celý tento článek je směšný :-) A i pokud by to byla pravda - chyba by byla na straně baterií. A Samsungu by pouze stačilo seřídit výrobní linku aby produkoval "méně plné" menší baterie - během týdnů či měsíců by mohl začít distribuovat nové baterky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Celý váš příspěvek je směšný :-)

Máte špatný předpoklad. Design telefonu se musí přizpůsobit baterii a NE naopak!!
Baterie musí splňovat nějaké bezpečností normy a nejde jen tak zavolat do výroby a říct jim "nějaký blbec zpackal design telefonu, takže udělejte baterie, co budou mít uvnitř velké vzduchové bubliny."

Navíc baterie se určitě nemontují ve stejné fabrice a dovážejí je odjinud. Takže v momentě, kdy si někdo při konstrukci řekl "je to fakt na těsno", tak už někde musely být vyrobeny stotisíce kusů baterií.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byly rozměry baterií standardizovány nějakou normou pro všechny výrobce (dejme tomu 5-10 rozměrů od malých po velké) tak se tohle nemuselo stát. Byla by k tomu bílá kniha, která by určovala teploty, vůle, a další parametry (povinné, nepovinné - aby bylo možné vylepšování, např. zvýšení proudu atd.). Kromě bezpečnosti by to zároveň zlepšilo i ekologii tj. recyklovatelnost a opravitelnost.
Jenže halt výrobci chtějí mít zisk z výroby baterií a ne aby někdo jiný to mohl vyrobit laciněji a pak to prodával. Takže tohle je taky trošku daň za tenhle druh egoismu. A bude se to opakovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se IMHO nejaka firma snazila zviditelnit ..... kdyby to tak bylo, tak by se cely telefon nafukoval. Navic na tohle by asi prisli. Na 95% bych si tipl, ze to timto nebude. A pokud skutecne vybuchovaly i vymenene kusy, tak bych si naopak tipl, ze problem bude v nabijeci elektronice nebo SW (a tim nemyslim nutne osless android, ikdyz ....)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je velmi pravděpodobné, že ta firma vydala tu studii hlavně proto, aby se zviditelnila... ale to ještě neznamená, že jsou daleko od pravdy.
Přece jenom ta kauza se odehrála v létě, kdy jsou dost velké teploty, takže teplotní roztažnost v tom mohla hrát určitou roli.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Coze? uz jsem videl nekolik telefonu s pořádně nafouklou baterkou, ale že by zrovna bouchli... Navíc, kolik různých telefonu a zařízení s integrovanou baterkou již bylo vyrobeno a nic neexploduje. Ja nevim, tohle vysvětlení je takové... zvláštní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No právě že s nafouklou baterkou... to je sice příznak špatně navrženýho nabíjení (teplota, proud) ale jinak v pohodě, díky tomu nafouknutí evidentně, když se to nenafouklo během posledních pár minut, nic nehrozí (a každej si navíc dá pozor, aby s takovým přístrojem nedělal psí kusy).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Manageri splnili úkol na 100% a jistě dostanou přidáno, ovšem technici dostanou padáka. Docela mi to připomíná ten vzorový případ z 90. let se zvětšováním dostřelu Dany. Mohli těm kancelářským krysám stokrát říkat, že to nejde a že je to nebezpečný, ale když jim zeshora pohrozili vyhazovem, tak se koeficient bezpečnosti hódně přiblížil 1. A pak při ukázkovém vystřelu před GŠ se věž rozpadla ve dví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, žádnej prostor a rychlonabíjení k tomu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je toto příčina, tak bych jí docela věřil, je to prostě problém nevyměnitelných baterií a snahy o ztenčování za každou cenu... Apropos princip tzv "vůle" se učí už na střední škole, designeři v Samsungu asi rychlo-studovali, no.

Jinak znám už několik lidí co si koupili supertenké notebooky ("ultrabooky") a rychle jim odešly, protože prostě když je přenáší tak ohyb atd. - postupně se poškodí a popraská základní deska a vznikají různé obtížně detekovatelné závady. U macu je to možná o něco lepší, protože tělo je z kusu hliníku, které tomu aspoň částečně brání (ale zase ta cena...).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A docela mně mrzí, že nejlepší telefon současnosti, musel takhle skončit, kvůli diletantským chybám. Doufám, že Note 8 brzo přijde a bude lepší než cokoli kdykoli předtím...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obdivuji tvou jistotu tvrzení, ovšem se slovem "nejlepší" není radno si zahrávat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že je to takové překvapení, už vůbec ne hodné tak fantastického nadpisu, o této možnosti se spekulovalo hned od začátku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se bojím, ať mi nebouchnou i Gear S3 (http://chytrehodinky.net/samsung-gear-s3-dorazi-18-listopadu/) a nejsem bez ruky :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.