Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Be Quiet! Straight Power E9 – Fortron Aurum v černé

Opět pěkná recenze, jen bych se zeptal na často se opakující drobnost - nerezový chladič. Myslím, že je to nějaký pocínovaný ocelový plech a určitě ne nerez. (Nerez má pro chladič nepříjemnou vlastnost, že vede velmi špatně teplo - viz nerez ucha u hrnce o která se nespálíte narozdíl od starých železných smaltovaných) Můžete příště zkusit magnetem.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem magnetem a zkoušel jsem na řezu, není to žádný BK. Je samozřejmě možné, že mám slabé byť neodymové magnety, ve šrotu mi mnohdy silnějším magnetem naberou v nerezu hromadu krámů byť s malým obsahem železa…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nerez muze byt magneticka i nemagneticka, zalezi na krystalove strukture - esli je austeniticka (nemagneticka), anebo feriticka (magneticka).

Pro nazornost -
nejcastejsi levna nerez "17 / 0" (17% Cr) je magneticka, naproti tomu potravinarska "18 / 10" (17%Cr, 10% Ni) je klasicky austenit, tzn. nemagneticka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám, že to není tak snadné. Toto přesně se týká struktur železa a dalších feromagnetických látek, ale naprostá většina nerezových ocelí vůbec nemá obsaženo železo. Pak tedy záleží, jestli mají další feromagnetické kovy, protože to není jen železo (a mnoho jeho sloučenin), ale i mangan, kobalt a nikl (a jejich sloučeniny). Většinou ano, ale kdyby neměly žádný, tak se obávám, že je do magnetického stavu nepůjde dostat ať je struktura jakákoli.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"...naprostá většina nerezových ocelí vůbec nemá obsaženo železo"

Behemote, to je taková kravina, že být tebou, tak to radši smažu. Samozřejmě všechny korozivzdorné oceli (lidově nerez) obsahují železo!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Dostudujte si. Existuje velká škála nerazavějících slitin, kterým se říká ocel, ale železo v tom vůbec není. Případně, pod 0,5 %.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"naprostá většina nerezových ocelí vůbec nemá obsaženo železo"

WTF???

Vratit vyucni list a nechat se verejne profackovat na Staromaku.

Takovouhle kapitalni blbost jsem fakt dlouho necetl.

To vy si doplnte vzdelani, co to je ocel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uveďte přesné technické označení (normu) jedné z nich ;)

Je to fakt pitomost, dostudujte si.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dovětek - zřejmě si to pletete s nízkým obsahem uhlíku, což je něco naprosto jiného!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, z nerezi se už asi tak odjakživa dělají hrnce, tak s tím nevedením tepla by tam asi byl problém ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No to taky je.
Proto se delaji nerezove hrnce zasadne s tlustym dnem.

Hlinikove hrnce tluste dno nepotrebuji, pac je to oproti nerezu dobry vodic a po dnu se teplo z plamene rozvede pomerne rovnomerne.

U nerezoveho, nebo titanoveho (vetsinou pro horolezectvi) nadobi s tenkym dnem dochazi k lokalnimu prehrivani a tim padem pripalovani jidla. To odjakziva byl u techto materialu problem.

Proto se delaji a delaly i ruzne hybridy, napr. AL / INOX, tzn. sendvicove 2slozkove platovane materialy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu vám vyvracet představy, žijte si v nich, mě je to buřt…:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Bohudik to nejsou moje predstavy ale realita.

Zkuste si o problematice kovovych materialu a jejich aplikacich at uz obecne, nebo v potravinarstvi, neco nacist a az pak to publikovat, ne naopak.
Kdyby vase nazory citoval strojni prymyslovak, tak by se nedostal ani k maturite...

Shazujete tim sam sebe a druhotne i bohuzel verohodnost vasich clanku a celeho serveru.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

:-)))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Shafa má naprostou pravdu - korozivzdorná ocel je opravdu velmi špatný vodič tepla. Např. běžná nerez AISI304 má tepelnou vodivost 16.2 W/mK, hliník ~230 W/mK - tedy cca 14x větší!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže mám-li prakticky izolant, tak to budu řešit tím, že ho tam dám velkou vrstvu? Tak to pak jo. No není divu, že jsme na tom v oblasti vzdělání tak strašně špatně…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za zcestnou argumentaci? Pouze jsem vám na průkazných číslech ukázal jak špatný vodič tepla nerez je - a to je nesporný fakt!
Největší hrozbou pro vzdělanost jsou lidé, kteří veřejně šíří a obhajují bludy a nejsou schopni uznat, že se mýlí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky existuje trochu víc druhů nerezi, že…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale tepelnou vodivost mají maximálně cca 25 W/mK, více z těchto materiálů prostě nedostanete! Chcete-li v jinak dobrých recenzích psát o kovových materiálech opravdu si v tomto směru doplňte znalosti z důvěryhodných zdrojů! A to nemyslím nijak špatně. Howgh

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vyznavači Macha mají vždycky pravdu, jelikož rozumí všemu (od EKN až po metalurgii). Howgh
Nemá to cenu...

Behemote buď chlap a uznej chybu, zbytečně si kazíš "imidž".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tento zdroj (ve 400W verzi za cca 1700 Kč) jsem si vybral do nového PC, protože vycházel jako extra tichý a já chci tichý počítač. Po přečtení recenze ale se mi kvalita už tak nepozdává.

Jaký zdroj byste mi doporučili v relaci kolem 1500 (+- pár set) Kč? Musí podporovat Haswell a být hodně tichý. Výkon stačí 400-450W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„podporovat Haswell“ co to je?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já to nepsal a nerozumím obsahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že někdo zkritizuje i dražší zdroj za 2200 Kč, jenže pořád mě straší v hlavě ta pětiletá záruka. To přece nemůže být tak špatné, když na to dají 5 let. Některé Aurumy od Fortronu mají jen dva roky a lidé si stěžují na hlučnost. To se jím s tímto kouskem určitě nestane, protože ten ventilátor je hlučný asi jako pasivně chlazený zdroj nebo Noctua - nebál bych se ho doporučit audiofilům. Po přečtení recenze bych ho nedoporučil do sestavy s víc jak cca 450W odběrem, ale díky té záruce a minimální hlučnosti...

PS: Mám asi deset let starého Eurocase, kterého dobové recenze roztrhaly na cucky (já ho nekupoval), ale kupodivu slouží ve starém PC, které zapínám tak jednou za 3 dny doteď. Podobné zkušenosti mám i s motherboardy co mají ty zlé kondíky, ale pořád nechtějí odejít. Někdy je praxe jiná než teorie.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Mam doma jeste par puvodnich cca 8 let starych komponent z mnou prvniho kupovaneho pocitace. Byla to seriova sunka od Eldisu (Dobre PC) za 15tis. i se 17" CRTckem a zakladni deska od Asrocku co v to byla jeste dneska vypada jako nova. A to byl ten pocitac vyuzivany urcite tak 7 let vice mene kazdy den +- 5-8 hodin. A neni tam ani jeden sebemin nateklej kondik.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

4x 12V větev? To má být nějaký aprílový žert?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.