Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pozor na nový BIOS od Gigabyte, odpaluje Ryzeny až 1,7V napětím

Mel bych jine doporuceni, davam ho roky: Nekupovat Gigashit!

Edit: Posledni dobre desky od Gigabyte byly na Core2Duo a Core2Quad, uz si nepamatuju nazvy cipsetu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pre kazdu znacku sa istotne najde skupina odporucani s hodnoteniami typu "Gigashit", "MSIshit", "Asushit" a tak podobne. Nez samotne odporucanie je preto dolezitejsia relevantnost jeho zdroja.
Ja od r. 2009 supesne pouzivam dosku GA EP45 DS5 pre Core2Q, samozrejme je to skusenost vyvodena z 1 kusa.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vsimni si toho Editu v mem prispevku, naschval jsem to tam psal prave proto, aby se nekdo neohanel temahle staryma deskama. Nasim take jeste stale bezi Core2Quad na desce od Gigabyte. Problemy nastaly az u prvnich i3, i5, i7, pokud se nepletu tak Nehalem. Od te doby jsou desky Gigabyte spatne a to nejen osazeni ale i design, vcetne napriklad spatneho navrhu takovym zpusobem, ze v integrovanem zvuku jsou slyset interference apod. Gigashit uz opravdu nebrat, nakonec nikdo jiny s RyZenem tento problem nema a to presto, ze treba Asus jsou mnohem lepsi v deskach pro Intel nez AMD. MSI i ASRock take bez problemu, samozrejme zalezi i na konkretni desce, ale u Gigashitu obecne nebrat radeji nic!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No nevím. Mám od Gigabyte desku čtyři roky s i7 a nepozoroval jsem žádné selhání. A od doby, co přestali používat kondenzátory s tekutým dielektrikem, jim přestaly hořet po záruce i modely z nižších cenových relací.
Možná by to chtělo pořádné zdroje ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tady je mnoho uživatelů co si pořídí jednu desku za 5 let a na základě toho mají nějaké úsudky.

Pokud skládáte PC do firem a opravujete HW kde komu, často máte lepší přehled.

Nicméně tím nepřebijete "Muh deska best"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ze je zrovna jedna deska OK mnoho neznamena, ja mam na starem i7-950 taky Gigabyte a funguje dodnes, ale problemu od BIOSu pocinaje pres spatny design a sileny zvukovy vystup konce, bylo presprilis.

Jednoznacne rikam - 1. Asus, 2. ASRock, 3.MSI. Nic jineho nebrat.

Zdroje vedu jen Gold - Seasonic, SuperFlower a podobne. Ve zdrojich to fakt neni.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznacne rikam, na zaklade vlastnich zkusenosti s ASUS, Gigabyte a MSI - vsechno jsou to stejne shity. Asrock jsem sice nemel, ale na zazraky neverim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Seasonic nebrat, měl jsem 2 kusy 1050XM a oba odešly (asi za to může fanless režim když to běží skoro pořád těsně pod hranicí odběru, kdy se spustí větrák, tak tam něco po 1-2 rocích odejde ale to jen hádám)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nebrat, jejich Pentium 75 MHz mělo špatně počítající FPU.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

:oDDDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pověstné tím byly hlavně Pentia 60 a 66 Mhz. https://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_FDIV_bug

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hodnotit vyrobce podle jedine verze neni zrovna moc rozumny napad, navic tohle je 1kw model z 2012 a od te doby se zdroje posunuly trosicku nekam jinam.
Obesne s vyzsimy modely jako treba Prime u Seasonicu a HX/AX u Corsair vetsinou nebyvaji problemy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto všichni výrobci desek jsou dnes šitózní, naprosté šílenosti co potkává ASUSy, GIgabyte atd. Možná paradoxně nejlepší zkušenosti mám s AsRockem

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

1,7V do Ryzenu zatim pustil pouze Gigabyte, ano predevsim desky s oznacenim Gaming byvaji osizene. Vim co mluvim, mam Gaming od MSI, to bylo naposled. Ale je rozdil mezi tim neco trochu osidit a mezitim zkurvit to tak, ze to odpali procesor!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdíl mezi křápem od MSI a deskou od GB.

MSI mělo třeba desky, kde bylo možné osadit FX-9590, deska fungovala a VRM doslova shořelo. Místo aby PC postlo s hláškou, že je to unsupported to nechali shořet.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme mozne to je, ale u MSI je to spis obcasna otazka levnejsich rad, u Gigabyte je to pravidlo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

MSI je jedinej vyrobce, ktereho znam, co dokazal dokurvit PCI-Express kompatibilitu. Coz je docela vykon vzhledem k tomu ze PCI-e je nativne zpetne kompatibilni, jak grafiky tak desky. Proste jsem jednoho dne potreboval vymenit v jednom PC grafiku, vyzkousel jsem asi pet, pulka sla, pulka nesla, nez jsem updatnul BIOS a zacali fungovat vsechny. Takze asi tolik ke kompetenci rakosnicku z MSI.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem jednou řešil pro známého upgrade PC s i5-2500K a P67 MSI deskou. Koupili jsme tehdy nějaký Kingston kit, tuším Fury 2x8GB DDR3-1866 a Radeon R9 380X 4G.

Po osazení všech komponent žádný POST.

Nevadí, flashnu BIOS. Ti kikoti mají jakýsi ClickBIOS, který je ve formě NEPODEPSANÉHO exáče jen ve Windows!
Po upgrade na ClickBIOS 2 se změnilo celé UI toho BIOSu a začaly fungovat nové paměti, 380X ale nikoliv.

Po upgrade na ClickBIOS 3 opět nepodepsaným exáčem a po kompletní změně BIOSového UI začala fungovat i grafika, ale celkem mě to naštvalo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jen jsem zapomněl dodat, že specialista na nekompatibilitu je Pegatron, který často dělá boardy pro HP desktopy, HP ty desktopy zprasí tak, že jsem u nějakého PC se Sandy Bridge nemohl použít Ivy Bridge CPU, moduly větší než 4GB a grafiky novější než HD6970, cokoliv co bylo UEFI prostě NOPE.

Prostě slušnej oddíl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

OEM PC obecne nebrat, at uz od HP, DELL a nebo kohokoliv jineho.
Dost casto tam maji sve proprietalni komponenty, kaslou na updaty driveru/biosu a navic kvalita a vyber komponent stoji za starou backoru.

Pokud se samozrejme nejde do high-endu kde pouziji nejdrazsi dostupne komponenty ktere si ale zase nechaji draze zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MSI je firma ktorá najviac šetrí na VRM. Ja som mal B350 gaming pro carbon a vrm bolo po OC pekne horúce. Našťastie už je preč. MSI šetrí na vrm aj na najdrahších modeloch. https://www.youtube.com/watch?v=9t6LP9glKmc

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

• A proc by mel byt Asrock nekvalitni ? Prave Asrock patril mezi jediné, kteri metrizovli platformu AM4 [RYZEN] jako prvni.
• Gigabyte taky nedala spatné desky, nebo se da alespon u nich vybrat i docela slusné desky i kvalitou a celkovym provedenim (neni to je o kondikach made in Japan), ale ipoctem vrstev PCB etc.
* Chtelo by se trochu probudit, ze Asrock je na HO** platilo mozna pre nekolika lety, kde ano, nekteré modely treba jako na chipsetu P67/H67 meli problém s mofsety.

• Desky MSI hlavne Gaming me kleklo uz nekolik, minimalne 3 nedokazali ani bezproblémove flashnou BIOS, o Asus se nebudu ani vyjadrovat, nevim proc by mel mit lepsi desky jako ostatni, to jen ze lidi maji vetsi duveru ke jménu ASUS nic vic, kazdy vyrobce ma lespi a horsi zakladni desky, pro SAV Asus pracuji jiz nekolik let (zacinal jsem u diagnostiky PHi/osazovani SMD), kdyby byly tak kvalitni by jsme byly bez prace, urcite nezapomenu, jak k nam dojel naval zakladnich desek PRIME pro Ryzen na AM4 které byly vraceny k preflasovani BIOSu/MicroCode protoze byly prakticky nepouzitelé (neplati jiz dnes viz posledni Agesa), staci se podivat na SAV nalepky (ty papirové kolecka na desce jestli preferujete)..

PS : Nebudu to rozpytlavat, ale kdo rekne ze startu GigaShit je bud neznalec, nebo zaostalec.
* Vse je o konkrétnim modelu, jejich provedeni, osazeni né o konkrétni znace.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

>na x370 K7 BIOS z 18. srpna 2017 vyhnuli a pokud už jej máte nainstalovaný, pak raději nastavili
>napětí procesoru manuálně.

To, co tam pusitili betu niecoho? Dens mi dosiel na openUSE Tumbleweed amd-ucode s mikrokodmi AMD z 23.8.2017

To vyzera na nejaku betu AGESA-y,
http://diit.cz/clanek/agesa-1006-pridala-26-parametru-pro-pameti
ktorej sucastou je mikrokod..

Mimochodom cudujem sa, pred update-om mikrokodu trval ./congigure crosscompilingu PHP 3 minuty 39 sekund po update 49,5 sekundy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je nova agesa 1.0.0.6b s novym mikrokodem. Ale nikde sem nenasel zadny podrobny info. Asrock uz ma aktualizovany bios pro nektery desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja nemusim aktualizovat mikrokod cez EFI (BIOS us davno nie je) ale vie si to urobit jadro samo pri tvorbe inird a nacitat ho tak, preto viem, ze je novy mikrokod, a tusil som nu AGESA-u s novym mikrokodom,,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte vyrabi kvalitni zakladni desky, vinit tuhle spolecnost jenom z pohledu zpackaneho BIOS-u muze jenom idiot. Je prepoklad ze kdyz uz nekdo tak aktivne aktualizuje bios, ma i k tomu patricne aktivni zhlizeci utility a jiste si zmenu v davkovani napajeni procesoru vsimnul, nastavi ji zatim na manual a nebo zpet downgraduje, je preflashoval desitky biosu jenom na tehle znacce a problem nebyl, hlavne to chce neflashovat hned aktualni bios ale vyckat aspon pul mesice/nejlip mesic jestli neudelaji korekci v zasahu.

Co mi vadi vic ze vyssi zakladni desky jsou debilne navrzene nebo vybavene a nasledne za to zbytecne prodrazene, k prikladu nac je vzadu u portu tlaciko na zmenu nastaveni profilu biose nebo rovno jeho resetovani? uplna debilita, nebo nac je zakladni deska stoloveho pocitace vybavena wi-fi/BT modulem? uplna hovadina. Ja bych namisto techto veci chtel vic USB portu nebo nic, a zakladni deska muze byt razem levnejsi o 50/80€.

Nebo audio SoundMax u ASUS zakladnich desek, nikdy! Realtek ma lepsi beh i podporu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a já třeba nádávám proč tam ten BT a WiFi není. To že máte desktop neznamená že ho k síti připojíte kabelem.

Ale od toho je více různých desek a člověk si vybere co potřebuje.

A ty různé tlačítka na resety biosu... skvělá věc, ne každý chce rozebírst počítač a hledat správný jumper/vytahovat baterku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu Wi-Fi a BT u desktopu? Aby tam byla hromada další zbytečné omáčky? Však si ten modul můžete dokoupit, přijde mi lepší, když je to optional, než když to tam prostě je a zvyšuje to cenu.

Je pravda, že mi pak aspoň zbydou moduly pro upgradování chipsetů v noteboocích.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna BT by se mi u PC hodilo a i kdyz pouzivam kabel tak wifi bych se taky nebranil.
Nehlde na to ze Wifi modul byva soucasti pouze nejvyzsich modelu a obcas I jen nekterych variant. (treba u Asusu Croshair VI Hero vs. Hero Wifi-AC).
V tomhle pripade byl bohuzel WIFI model dostupny az par mesicu po releasu Ryzenu takze sem si horko tezko musel wifi modul a hlavne ten stupidni drzak shanet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, ve firmě provozuji plejádu Gigabyte H97N-WIFI, H170N-WIFI, B85N Phoenix, Z170N Gaming 5, Z170-D3H, AX370-Gaming 5 a všechny jedou naprosto bez problémů, včetně starších kousků jako třeba Z77X-D3H či 990XA-UD3.

Pak jsem koupil jeden Asus H97 Plus a pokazil se.
Sabertooth X79 byla vadná od koupě, opět reklamace a reklamační technik mi řekl, že závada kdy po odpojení napájení není závada, ale můj názor, to mě tehdy dost rozsekalo.

Relativně často mi přistávají na opravu desktopy kde jsou příčinou poruchy Asus desky, stejně tak Asus notebooky jsou často naprosto wtf.

Mě samotnému extrémně zlobila Asus III Formula na AM3 a také jiné desky, mám tu třeba nějakou Asusí H77, která zlobí podobně jako Sabertooth X79 před reklamací.

I některé jejich grafiky byly dost WTF a to i staré, třeba divná regulace otáček na Matrix 9600 GT, kdy to nechalo smažit GPU do 125°C a poté se fan zapl na 100% otáčky, nebo divná konstrukce chladiče na tříslotových Matrix edicí HD 6970/6950, kdy chladič visel jen za 4 šroubky a PCB se tak prohýbalo, což vedlo ke studeným spojům na BGA, chybějící chlazení VRM na R9 290X kartách, což bylo smutné.

Radšej AsRock, Gigabyte a Sapphire, to aspoň funguje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sakra to byla reakce na BlueMarxe, ale omylem jsem to postnul mimo. Snad si to přečte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo cetl jsem to, ja co kdy montoval, desitky kusu PC za cca. poslednich 5 let, teda nic moc reprezentatovni vzorek, ale aspon neco, tak Asus nezklamal ani jednou, MSI parkrat ano, Gigabyte uz delam jen na vyzadani, ale i tak tam byly dve reklamace. ASRock nedelam, je mozne ze zacnu. Pri tech zkusenostech co mam, tak se snazim kazdyho presvedcit na Asus.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na Asus Crosshair VI Hero s BIOSmi 0702 - 1002 som mal tiez znacne zvysene napatie (max. 1,45 - 1,48 V). Nastavil som manualne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná by to chtělo v redakci trochu ověřit informace - je fajn, že varujete uživatele, ale stálo by za to upřesnit, kterých desek se to týká.
BIOS z 18.8.2017 mají jen X370 Gaming K5 a X370 Gaming K3 - problém se týká obou?
Lepší desky (X370 Gaming 5 a X370 Gaming K7) mají BIOS z 1.9.2017 (F8 resp. F6) - předchozí BIOS (F7 resp. F5) byl hned výrobcem opraven (možná právě z uvedeného důvodu) a není už dostupný. V obou případech je tam implementovaná AGESA 1.0.0.6a, takže lze brzy čekat další update (implementace 1.0.0.6b).
Pokud nejsou BIOSy pro Gaming K5 a K3 v pořádku, měl by Gigabyte na svém webu uživatelele varovat a BIOS stáhnout.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To dá přece práci a zdaleka to nepřitáhne tolik kliků jako "až 1,7V napětím" :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Týkalo se to i desek Gaming 5,jež vlastním,BIOS F7 jsem měl nahranej,naštěstí procesor žije.Teď už je dostupná verze F8,která chybu opravuje.Divím se akorát,že se na to nepřišlo při beta testu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CPU žije, ale už je načatý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bety jsou teď špatně dostupné, aspoň na us fóru gigabytu, poslední F6G pro Gaming 5. Na druhou stranu je F6 (F4 pro K7) skvěle stabilní, tak už možná o další verze pro komunitu beta testerů neuvolnili. Škoda...
Aspoň, že to okamžitě opravili. Varovat uživatele by ale měli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Shrnu to tu, desky berte Asus a mate po starostech. Ja se to tak snazim delat a mam klid, kazdyho boj ale, kdyz chce RyZen krmit 1,7V prosim no, ja bych to nedelal. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Raději AsRock.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych nedoporučil ani jedno. U asrocku jsem použil jejich utilitu na přehrání biosu, která je přímo v biosu a výsledek je bricknutá deska.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A mě zrovna toto běží bez problémů

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se to stalo jen s Windows flashovací utilitou, flashování přímo v BIOSu u AsRocku skrze internet je super feature a navíc funguje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asus ma flashovani v Biosu take, ale mnohem uzitecnejsi vidim Flashback, ktery funguje vicemene offline i u bricknute desky (pokud je microcontroler vporadku) a i v pripade ze deska nechce postnout kvuli CPU, GPU ci Ram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen mě strašně zklamal. Schválně jsem čekal do června abych nebyl early adopter a bum - GCC bug, můj kus segfaltuje po pár minutách, a to včetně různých workloadů ve virtuálkách. Komunikuju s AMD supportem a přepínám na požádání různý flagy v BIOSu, né že bych těm voltům nějak rozumněl. A na čem budu pracovat když bude CPU v reklamaci to opravdu nevím. To mi ten přechod na AMD vyjde pěkně draho :-( Kdyby vše fungovalo jak má, tak bych byl velmi spokojený. Snad bude happy end.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To by se s jakýmkoliv jiným produktem stát nemohlo!

Tak to CPU prostě reklamujte a AMD Vám ten Ryzen vymění jako ostatním.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

pouzivam iba gigabyte, a dufam, ze ich neprechvalim, skladam PC vyhradne s doskami od nich, za poslednych 7 rokov som nemal ziadnu rma, okrem tych kde sa zakaznik priznal, ze udrel blesk.
Vymenene v ramci zaruky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to všechno těžká sériová produkce, takže lepší/horší desky moc neexistujou. Osobně se snažím vyhýbat GA, protože jejich BIOS(y) stáli za prd. Viděl jsem vzdechliny všeho možného, někde vinou zdroje, někde uživatele, někde zásahou přírody (přepětí), nebo chybou z výroby.

Já jen doufám, že moje celkem hustě osazená Asus X99 E WS nedojede na komplikovanost, protože jak známe, v jednoduchosti je síla. Nicméně nic se tam výrazně nehřeje, tak snad není na průser zaděláno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna X99 platforma má celkem vysokou poruchovost, ale třeba budete mít štěstí :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že se jedná o obecnou statistiku, kterou utváří ošizené základní desky a nekonečná hloupost uživatelů. Po dvou "návodech z TyTrubko" jsou mistři v chlazení a taktování.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S kvalitním chlazením a napájením se nemáte čeho obávat, protože nic lepšího se stejně koupit nedalo. Asus WS jsou desky z říše snů a vynikající (dlouhodobou) podporou. Osobně jedu na Asus P9X79-E WS* a neexistuje kompromis (podporuje od A do Z). Nezbývá než počkat, respektive doufat ve vydání stejného kalibru pro Threadripper.

* Jen WS a Deluxe dostaly nativní podporu UEFI 2.3.1 v aktualizaci biosu (Sabertooth s omezením).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem ji koupil, vypadalo to robustně, nehraje si to na nějaké plastové krytky a další zbytečnosti. Žádné kolotoče, rgb blikátka a tak. Pouze se obávám, když jsem si detailně prohlédl, kolik obvodů to nese a jak je to opravdu "nabouchané" obvody a bižuterií okolo.

K tomu TR/ryzenu, i to je důvod, proč nejsem vyloženě zklamaný z toho, jak intel zlevnil (i když na úkor kvality produktu) a jak raketově AMD vyletělo. Jen mne ty desky tolik nezaujaly, jako toto. Tak snad to vydrží co nejdéle :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešus, to je ta firma co přes žebrované tělísko na south bridgi lepí kryt z tenkého plechu, aby ten chladič byl víc boží?

Ne děkuji - radši Gigabyte. Jejich chladiče na čipsetu jsou pořád chladiče. A beru ultra-durable modely a negamesím, takže nehrotím spotřebu procesorů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1)je to stará informace
2)týká se i ax370 gaming k7 (F5 stáhli a místo nej je F6 - maj to tam i napsaný , ze opravili vysoké napětí )

Měl jsem i tu špatnou verzi ale procik jel na 1,325 V , takže cajk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně pro změnu Intel SSD 750 U.2 odpálil Core i7-7700K. Srandička za 23 tisíc. CPU jsem dostal nové a za disk zpátky peníze, takže celkově ok, ale než to shořelo, užíval jsem si s tím taky dost legrace (náhodné restarty, neustálé štelování biosu a nekonečné, zcela zbytečné diskuse s podporou Intelu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy som mal Gigabyte dosky aj GK. Boli OK čiže úplná spokojnosť. Teraz som chcel zmenu a pod Ryzen R5 1600x som kúpil MSI B350 gaming pro carbon. Skončila na RMA. Dlhý boot, mrznutie biosu, občas nemožnosť sa dostať do biosu atď. A tak som sa vrátil k osvedčenému Gigabytu a kúpil AX370-Gaming K7 (rev. 1.0). Neľutujem všetko šľape ako má a na novom F6 biose sa mi zlepsil OC CPU na 4125 Mhz pri 1,416 /pred tým bolo maximum 4050Mhz/ a ramky Corsair 3200 LPX mi dovolili mierne zlepšenie časovania. https://ctrlv.cz/WbOQ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz na Gigabyte: dodavaji ke svym deskam nejaky SW na kontrolu rychlosti vsech vetraku v PC? Asus ma poslednich par let AI Suite/Fan Xpert a ten mi na vsech deskach, co mi prosly rukama, fungoval vzdy bez potizi a intuitivne i pro netechnicke koncove uzivatele. Co jsem skousel ruzne freeware/apod. tak se to nedalo srovnat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno, volá sa to Gigabyte System information Viewer. Z mojej strany maximálna spokojnosť. https://www.youtube.com/watch?v=kgeId_4nc1o

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diky! Ten Smart Fan 5 vypada zajimave.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.