Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Biostar má pasivně chlazenou Mini ITX desku

A kde to kupim?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tuhle chvíli nikde, ještě jí ani výrobce nemá zařazenou na webu mezi produkty. Prodejce hardwaru, kteří mají v nabídce produkty od Biostaru, je možné najít třeba přes heureka.cz

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby to po pár měsících neodešlo, když tam není ventilátor. Jsem takhle koupil pasivní zdroj, dal za něj přes 4 000 a po pár letech odešel, a to to bylo PC s Celeronem 420 a pasivní Geforce 7100 GS, takže těžký low-end. U PC si myslím, že platí, že pokud někde odebereme musíme jinde přidat. Jak tam prostě nebude proud vzduchu, nevydrží to... Důkazem je můj notebook, kde se ventilátor zapíná víceméně každou půlminutu... A ať mi tu nikdo netvrdí, že tahle deska je menší žrout než notebooková...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To jsou fakticky notebookové komponenty, respektive netbookové komponenty. CPU + GPU + čipset dohromady v jednom čipu TDP 15 wattů. Třeba 15wattové grafiky byly běžné kolem roku 2000 a chladily se většinou pasivně jednoslotovým chladičem. Tady je použitého cosi jako dual-slot.

Nevím, o jakém notebooku je řeč, ale většina moderních mainstreamových notebooků nemá prakticky žádný radiátor - většinou jen žebra tak heatpipe o proporci kolem 10×10×50 mm, které profukuje odstředivý ventilátor. Ten se rozjíždí ze dvou důvodů - samotná pasivní část je tak malá, že nemá prakticky žádnou tepelnou kapacitu a krom toho je ze všech stran uzavřená, takže nemá teplo kam předávat. Jediný způsob, jak může odejít, je roztočení chladiče.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade tvoj zdroj neodisiel na prehriatie, ale kvoli vyrobnej vade (nejaka zmetkova suciastka).
Nehovoriac o tom, ze dnes nie je problem uchladit 100w pasivne a tu sa bavime o smiesnych 15w, co je urcite spickova spotreba a nie dlhodoba. 5w si dnes vezme bezne vykonnejsi smartphone ci tablet v zatazi, ktory nema prakticky ziaden chladic a este je to cele uzavrete vo vnutri, takze nechapem vobec tvoj predpojaty predsdok. Pre informaciu, moj domaci komp so spotrebou 300+ W mam chladeny ciste pasivne, v skrinke nenajdes jediny fan a vida, ono to funguje a uz i docela dlho. ;)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.