Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k BlackBerry 10 pomalu, ale jistě ustupuje ze scény

Minulý týden jsem restartoval svůj passport, protože přijel update systému. Běžel od posledního updatu bez chybičky, cca půl roku. Tohle žádný crapdroid nedokáže. OS 10 je naprosto luxusní záležitost a idiot Chen ho zaříznul. Ať za to skončí v pekle.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nevím zda je Chen idiot, popravdě ani nevím kdo to je, asi nějaký pošuk z BB, ale jsme si jist, že důvodem k likvidaci OS10 jsou mizerné prodeje a to je potom zaříznutí jediné možné řešeni, snad jedině, pokud by se našel nějaký filantropický miliardář, který by ztráty hradil pro radost marušírínů a dalších. Ono je hezké, že je něco dobré, ale když to skoro nikdo nekupuje je to dost na prd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

John Chen je CEO BB od roku 2013, a samozřejmě, že produkt, který nemá žádný marketing, se těžko bude prodávat, což je jenom jeho vina. Těší mě na tom jenom to, že ta jejich droidí sračka se taky dobře neprodává.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenze je otazka, jestli za mizerny prodeje nemuze mizerna nabidka zarizeni, kdyz za poslednich 2,5 roku vydali jedno bezne pouzitelne zarizeni, blackberry classic. Exot jako passport to nespravi (BTW mam ho taky)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že důvodem jsou mizerné prodeje. Důvodem mizerných prodejů ale není samo BB10, důvodem mizerných prodejů je nejasnost ve strategii před třemi lety, kdy BB na trh uvedlo jako první celodotykový BB Z10 a na model s klávesnicí se půl roku čekalo. BB10 navíc ze začátku muselo mít BES server než modely s původním systémem (pokud firma chtěla BES), takže se do toho nikdo nehrnul. Než si ujasnili, že se vlastně nechtějí ze dne na den změnit z byznys značky na hustokůlní napodobitele Apple, tak měsíce plynuly.

Plus - viděl jste někdy někde reklamu na mobil od BlackBerry přímo od výrobce? Já ne.

Čili ano, zaříznutí je jen naprosto logickým důsledkem mizerných prodejů, jenže osobně nevěřím, že je Android spasí - mobil za 22 tisíc si nikdo nekoupí se stejným systémem jako je na mobilech s cenovkou o nulu kratší, ať si má klávesnici nebo bezpečnostní certifikace.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Srandisto :-)). Prodeje začaly jít do háje od doby kdy výrobce předal britské policii šifrovací klíče během nepokojů které probíhaly v Londýně. Tam se totiž party co rabovaly domlouvaly právě aby koordinovaly své akce na různých stranách Londýna právě telefony BB. Policie totiž byla zoufalá protože nemohla být všude a netušila kde ty party udeří příště. Problém nastal když si ale lidé z korporátní sféry co tyto telefony používají uvědomili že, když výrobce dá klíče britské policii, tak se dá očekávat že by je dal třeba i policii USA a případně jiným a i za jiným účelem. Pro uživatele to byl nepřekousnutelný precedens který naboural jejich přesvědčení že se ty telefony odposlouchat nedají. Tak že si za to může výrobce sám a i sebelepší přístroj už ty lidi k firmě nevrátí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už je to dost let a tak zdroj se bude hledat obtížně. bylo to na netu a dokonce i zmínka ve správách v naší televizi. Ti blbci od britské policie se tím dokonce pochlubili a vyzdvihovali BlackBerry na piedestal že pomohli potlačit nepokoje a rabování. Přitom to byl od těch hovad polibek smrti. Ono by se to zřejmě ale stejně provalilo. Protože ty telefony se opravdu odposlouchávat bez pomoci BlackBerry nedají. BlackBerry tehdá prostě podlehlo tlaku bezpečnostních složek tak jako je stejně tlačeno na MS, Google a další na poskytnutí informací. Jestli tyto korporace podlehly také a nebo jak se nechávají slyšet že vzdorují je dnes jen na úrovni spekulací. Tyto společnosti si právě poučeni uvědomují jaké fatální následky by to mělo, kdyby vyšlo na povrch že spolupracují.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč tohle vysvětlení kulhá:

1. Šlo o starý systém, na novém systému - o kterém je tento článek - mě nic nenutí používat aplikace, kterými tečou data skrz servery BlackBerry, takže nikdo nemá klíče od mé komunikace. Kupodivu zařízení se starým systémem se prodávala dobře, i když tedy údajně platilo vámi popsané.
2. Služby BlackBerry jako je Messenger, od kterých má BB klíče jsou provozovány miliony lidí na platformách Android a iOS, klíče možno vydat a nikomu to zjevně nevadí.
3. Počet lidí, kteří při nákupu kalkulují s nějakými klíči se bude limitně blížit nule, počet lidí kteří se rozhodují podle reklamy bude řádově někde jinde. Když někde ukážu BlackBerry, první otázka není "A tobě nevadí, že v Anglii vydali klíče?" ale "Jé, ono to ještě existuje?"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když předloni Motorola updatovala systém na Moto G z 4.4.2 na 4.4.4, tak jsem před restartem koukal na uptime a měl jsem tam přes půl roku. Tu poznámku o droidu asi nějak nechápu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to klasicka VHS situace. BB10 ma proti Androidu spoustu funkci a vyhod, ale lepsi neznamena dobre prodejny. Z pohledu vlastnika BB10 zarizeni, jako jsme my dv,a muze byt v realu lepsi postupne utlumeni BB10 nez alternativa. Tou by totiz mohlo byt rozprodani firmy na divize a patenty. Takhle aspon dostaneme aktualizace, ktere nebudou prevratne, ale zajisti funkci zarizeni - to je porad vic nez dostane vetsina lidi co si zitra poridi Android :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nová doba - kvůli fríkulínským ovcím zblblým z focení narcistických selfíček a jiných krávovin skončí jeden z posledních slušných mobilních OS, protože prostě není dostatečně trendy .... R.I.P.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nic vam nebrani ten jejich system zadotovat.

Pokud si dobre pamatuju, tak BB byl hlavne v korporatu, myslite, ze tamni ovce rekly, ze chtej neco na selficka a proto presly jinam? Myslim ze ne.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel mám osobní zkušenost, že i v enterprise sféře se spousta hlavně tzv. manažerů shlédla v těchto krávovinách (zřejmě chtějí být dostatečně trendy, možná před svými dětmi, příp. mladými milenkami ...)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hele, lidi, neblbněte, mít firemní BB je peklo. Zaměstnavatel pak ví všechno - kam kdo chodí na net, jaké mu kdy přišly maily, jaké kdy odeslal, co tam má za aplikace, komu kdy volal, kdo volal jemu, SMS apod. Nevím, kolik toho platí ještě dnes, ale původní filosofií BB bylo právě toto zaměstnavateli poskytnout. Jediný, komu vyhovuje pracovní BB, je manažer, který pak má další nástroje, jak zaměstnance honit jak zduté kozy v pracovní době i mimo ni.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Už tři roky, od chvíle kdy vyšel BB10 o kterém je celý tento článek, umí fungovat mobily od BlackBerry plnohodnotně bez BIS/BES, tj. pokud zaměstnavatel opravdu nechce, může být BlackBerry jen jeden z dalších modelů telefonů, které firma svým zaměstnancům nabízí. Znám pár případů, kdy tomu tak je - na výběr je iPhone, Samsungy nebo BlackBerry. Kdo chce klávesnici volí BB a kromě firemního mailu který má připojený přes IMAP nemá v telefonu žádné propojení se společností.

Na druhou stranu pokud firma chce mít tyhle věci pod kontrolou, dávno k tomu nepotřebuje BB, s pomocí nástrojů centrální správy tohle lze šmírovat na každé existující platformě.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak od toho taky firemni mobil je. Soukrome veci patri na soukromy telefon. Jina vec je, ze cas "online" v pohotovosti na telefonu ma byt proplacen, bohuzel se tu vzilo: Ty se budes tvarit, jako ze te nemuzu kdykoliv otravovat s praci a ja se budu tvarit, jako ze nepouzivas mobil soukrome. Navic se tu bere firemni mobil jako benefit, ikdyz je to pracovni pomucka. Ridic si taky do prace nenosi vlastni autobus nebo s nim po praci nejezdi na chatu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, takze predvadeni se pred detmi a milenkami muze za pad BB. To je dobry :-)

Jestli to neni spis tim, ze HW klavesnici vyzaduje jen malokdo a s celodotykovyma proste zaspali...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zaspali?? Ja iný ako s HW klávesnicou nechcem. Písať na dotykovom je utrpenie a najradšej by som to hodil o zem.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas! Jenže tohle těm fríkulínům, kteří to mají jenom na hraní, prostě nevysvětlíš :-(

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Takze proste kazdy kdo nepotrebuje HW klavesnici je frikulin? A nenapadlo vas, ze vetsina lidi to proste po vetsinu casu nepotrebuje? K cemu mi to je pro cinnosti jako navigace, cteni webu, telefonovani, pocasi a spoustu dalsich? Jsem kvuli tomu frikulin, ze nepisu na mobilu romany?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o romány, ale třeba o maily .... Ano, pro konzumaci obsahu, hraní stupidních her či focení selfíček opravdu HW klávesnici nepotřebujete ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A mozna vas to prekvapi, ale konzumace obsahu je to, co dela drtiva vetsina lidi vetsinu casu. Uz je to 9 let, co se prislo na to, ze v takovem pripade je lepsi HW kbd vubec nemit a vetsina sveta to uznala.

By me zajimalo, proc je potrebujete presvedcovat, ze se spletli a kvuli tomu, ze jste to nepochopil to povazujete za kravoviny.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, drtivá většina lidí většinu času konzumuje obsah namísto vytváření skutečných hodnot. Pak se ovšem nelze divit, že se hodnoty generují někdo daleko na východ od nás a západní civilizace je zadlužená až po nosní dírky.
A jestli to většina světa opravdu uznala, to nevím. Mám spíš pocit, že lidi jednoduše podléhají marketingu konzumní společnosti a chovají se davově - no prostě jako ty ovce ...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, vetsina lidi konzumuje, ale tech par skalnich co ma jeste HW klavesnici na ktery pise maily to zachranuje. Z takove myslenky se mi az zatocila hlava :-)

Nevim jak vy, ale ja si hodnoty vyrizuju u vetsiho kompu, je to takove pouzitelnejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, vidím že ta debata opravdu nemá cenu ...
Dobře, buďme aspoň rádi, že (zatím ještě) můžeme každý svobodně vyjádřit svůj názor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vy za tim vidite marketing a stado a machrovani, ale skutecnost je mnohem prostsi. Ovladani mobilu matlanim je pro drtivou vetsinu aktivit mnohem jednodussi nez to delat z klavesnice. Je to podobne jako mys a klavesnice na desktopu a i tam pouzivaji klavesnici k ovladani jen pokrocilejsi uzivatele. Na mobilu uz to nezachrani ani klavesove zkratky, takze matlani vyhrava na cele care.

Ostatne i to psani zprav je na miste jen v pripade strucneho sdeleni. Pokud to ma byt delsi, tak je lepsi to psat vsema deseti na desktopu nebo rovnou zavolat vzhledem k rozsireni neomezenych tarifu, ze.

Ja si moc dobre pamatuju, jake byly smartphony pred matlanim. Ze vseho nejvic to pripominalo drbani levou zadni za pravym uchem, nejaka produktivita sla do haje. To je proste fakt.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si k tomuto tematu dovolil rict ze ne kazdemu vyhovuje to s cim jsou spokojeny masy a budme radi ze nam zatim trh nabizi to i ono. Ja jsem na BB presel pote co uz nebyl k dispozici zadny Android s HW klavesnici. Ale nez mit treba slider s klavesnici, tak to uz bych se snad na ni vykaslal uplne.
A k tematu konzumace vs. produktivita - ja pouzivam telefon hlavne jako telefon + PDA. Obcas si zahraju karty kdyz nekde na nekoho cekam a potrebuji zabit cas. Nechci v kapse zadne padlo a koukat na video nebo surfovat na malem displeji mi prijde jako "drbani levou zadni za pravym uchem" abych citoval. Kdyz chci surfovat tak nejmene na 10" a video si pustim na velkem monitoru, pripadne TV.
Ale je zrejme ze jsou jini lide kteri maji jine preference a ja jim je neberu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou mě se na 5,3" čte na webu mnohem líp, než na tabletu - měl jsem k dispozici 7", 8" i 10" a mobil vyhrává, protože se prostě líp drží. V kombinaci s RSS četčkou asi není nic lepšího. Ale fakt to chce trochu větší, 5" a okolo, třeba ty malé iPhony už jsou na čtení fakt na prd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono je to samozrejme hodne i o zraku (resp. veku). Kdyz uz clovek blbe vidi do dalky i na blizko, tak to na malem displeji neni zadna slava. Teda rozhodne to neni nic co by mne lakalo. Radeji opravdu klasicke stranky ve verzi pro PC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě nemůžu posoudit táhne mi teprve na 40, ale taky nejsem zrovna žádný ostříž. Každopádně hodně pomůže dobrý browser - já mám třeba rád mobilní Firefox, protože má super nastavení velikosti písma a formátování stránky udrží rozumnéi při větší velikosti - že se nemusí používat rolování do stran ani převrácení na šířku. Narozdíl třeba od mobilního IEčka, tam je to fakt děs.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Karell - prosím ťa aspoň netrep, že matlanie po displeji je lepšie na ovládanie ako HW klávesnica.
Na mojej Q10 napríklad v priehliadači stlačím T (top) a mám vrch stránky, B - spodok stránky, S - vyhľadávanie, W - prepnúť kartu v prehliadači, U - zadať adresu, P - naspať, N - dopredu...... to je niečo málo z prehliadača.

A to nehovorím o tom že si pod hocijakú klávesu môžem nastaviť hocičo ako N - nová správa, K - kalkulačka, L - kalendár, P - nová poznámka, I - prehliadač...... alebo zavolať na hocijaké číslo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce vhodnosti ovladani, tak samozrejme zavisi na dane aplikaci.

Nicmene v tom prohlizeci - kamkoli na strance se dostanu prislunym zamatlanim, kde najednou ovlivnuji smer i rychlost (zduraznuji kamkoli, ne jen nahoru a dolu), to na klavesnici jednoduse nejde, je na to potreba analogove zarizeni. Vsechny ostatni akce funguji na jeden pohyb nebo tuknuti prstem, jen vyhledavani a forward je na 2. Kazdopadne vetsina z toho je mnohem rychlejsi, nez tu klavesu vubec najdu ze...

Dalsi vec je, ze ja treba mam na svym mobilu skoro 2x tak velky display a 7x vice bodu, takze nemusim tak zbesile scrollovat a samozrejme i UI se dela lip, kdyz na to je misto. Trochu mi to pripada, ze klavesnici resite problemy, ktere byste bez ni nemel :-)

Co se tyce rychlych kontaktu - klavesove zkratky jsou vyborne na situace, kdy komunikujete s par lidma a nemenite to. Ja pouzivam recent a mam tam lidi se kteryma jsem casto v kontaktu prave v tu chvili. Predstava, ze budu predelavat zkratky kvuli tomu, ze zrovna pracuju nebo podle toho s jakou partou zrovna jedu na vikend, to by me asi mrsklo :-)

Kazdopadne vetsina potrebnych aktivit je 2 uhozy daleko, coz je myslim srovnatelne s hledanim prislusne klavesove zkratky. Takze v tomto se rychlost ovladani na tom Q10 muze priblizit matlafounu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.