Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Blíží se konec dotykových notebooků

No já nevím, když jsem sháněl nový pracovní NB, tak žádný rozumný s dotykovým displejem nebyl k mání. Nakonec jsem na dotykový displej rezignoval. Dotykový displej měly tak akorát NB nižší třídy, vhodné pro děti a psa, tak trochu jako spotřební zboží...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jj, jsem na tom podobně. Ne že bych se nemohl dočkat, až si ten notebook zapatlám, ale dotykový display jsem chtěl čistě z toho důvodu, že by třeba mohly v blízké budoucnosti vzniknout nějaké zajímavé dotykové strategie nebo jiné zajímavé hry. Nebo že by někdo třeba vydal prostředí, kde ten dotyk bude pomáhat s ovládáním a produktivitou. Zatím jsem IMHO o nic nepřišel, :-) ale může to přijít každým dnem, nicméně taky připraven nejsem...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale je jich spousta, ja jsem ted poridil 14" Dell E5440 za £290, 6 mesicu stary (jako novy). 1600x900 touchscreen, core i5 4300U, batterka 5-12h (8h wifi surfovani). Jen jsem ho upgradnul SSDckem je a to delicko :-)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

A má lesklý displej ? A jste placen dellem či intelem za propagaci produktů nebo se jen musíte asi v pěti reakích chlubit, že máte nový notebook ?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Leskly gorilla glass, upozornuji jen na to, ze se da za 10tis v prepoctu sehnat pekna strela :-) Jo a taky se musim chlubit, sdedil jsem to asi po otci nebo co, ale clovek se preci rad pochlubi ne? Puvodne jsem napsal matny gorilla galss lol, protoze jsem ten notebook jeste nepouzival v prostredi kde bych videl odlesky... Musel jsem ho ted vypnout a jit na svetlo abych se fakt presvedcil, ze je leskly :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jo jenže u mě a u spousty lidí lesklý displej prostě NE. To je věc kterou nepřekousnu. Velký, malý jiné rozložení kláves ( i když to taky naštve ) atd, to není až takový problém ale lesklý displej NE.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No tak, vazeni vyrobcovia, ked uz teda prestanete davat dotykovu vrstvu na displeje notebookov, tak hadam by tie displeje mohli prestat byt tak uzasne leskle. Ja ich mam rad matne, nerad sa totiz na displeji vidim ako v zkadle, je to deprimujuci pohlad... :-D

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Jsem taky zastance matnych displeju, nicmene leskle pojedou urcite dale, jsou krajiny kde proste to lidi zadaji, napr Turecko, vetsina zemi Asie apod. Takze se budou strihat dal. Nastesti mame na vyber :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Si ten display zapatlej prsty a už lesklý nebude :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Asi ma tu ukamenujete, ale kupil som si hybrid Asus T100A. Na dotyky som si zvykol a ked switchnem na MacBook Air, tak prve minuty sa cudujem ze Mac zase zamrzol, lebo na nic nereaguje. Az potom mi dojde, ze nie je dotykovy. Na browsovanie, scroll, zakladne odtuknutie ok/cancel je dotykovy display ok. Vyuzitelny tak do velkosti ntb 13"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro děti je dotyk taky přirozenější. Už jsem viděl několik patlat po televizi a strašně se divily, že to nic nedělá :D Zvlášť takový, co měli už tablet "na hraní"...

Ale vypadá to, že než se k notebookům dostane nová generace, zvyklá na dotyk, tak už zase dotyk nebude v módě :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pazoury bych jim urazil, kdyby mi matlali po plazmě. Jinak dotykovou obrazovku jsem ještě ochoten tolerovat na mobilu, kde ji rychle o kalhoty přeleštím, ale na laptopu to nemá co dělat.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

"Pro děti je dotyk taky přirozenější."

Gratuluji, právě jste se dostal na watchlist. :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně, když výrobci razí strategii, že dotykové budou notebooky do 10 a pak až nad 40 tisíc mezitím nic, tak to holt nekupuje nikdo, kdo nechce ani šmejd s Atomem, ani ultratenký a ultradrahý ... pak se jen napíše, že to nikdo nekupuje ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

... a protoze neni zajem, tak se prestanou vyrabet uplne. Kdy uz nekomu dojde, ze "one size fits all" je spatna taktika. Osobne o patlaci display zajem nemam, ale umim si predstavit jak bude lidem zvyklym na tablety chybet ... a konecne, o touchpad nemam zajem taky a stejne jsem ho na notebooku dostal.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

mám konvertibilní tablet s Atomem Bay Trail-T a je to výkonější než můj notebook s Core i3 ULV... a to poměrně výrazně.

když vemu v potaz spotřebu a výdrž tak mi to přijde jako solidní produkt... teď ještě vyšlo Core M a to tu laťku zase o kus posouvá. Rozhodně mi to nepřijde jako "šmejd"

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Neni pravda, viz muj prispevek vyse... Dell E5440 (14 palcu, core i5 4300U, 8GB ram £290, 6 mesicu stary)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, zrovna u malych notebooku bych dotykac chapal. Coz samozrejme neznamena, ze pritom musi zmizet klavesnice, touchpad a podpora mysi.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No, upřímě to docela chápu. Po 5 letech na Lenovo X201 Tablet jsem dotykový displej využil jen pro záznamy na přednáškách (a to jen některých) a na občasné odmačkávání dialogů "OK". Plus je to k nezaplacení, když se na něco, co z nějakého důvodu nelze řešit přes telefon, potřebuji podívat např.v dopravním prostředku. Ale pro studenta by se to asi uplatnilo, bohužel pro mě to přišlo už příliš pozdě :-)
Zabila to zejména neustále se rozjíždějící kalibrace, která me nutila kalibraci neustále opakovat a váha stroje (necelé 2kg). Takže teď už se těším na to, až se do x86/64 platformy dostane provedení Asus Transformer Padu, který mi nabídne telefon se všemi mými daty (jen tam ještě musejí vmáčknout to SSD), ale který bude druhým displejem k primárnímu displeji tabletu, kam bude zadokován (a kde může být navíc např. sekundární baterie a silnější procesor, ke kerému půjde připojit klávesnice (ev. s další baterií) či dokovací klávesnice s mechanikou/napájením/...). To pak bude perfektní nástroj a možná - snad - konečně to ultimátní řešení.
Kdyby to Asus nezvoral v první generaci mizerným dokováním a ve druhé likvidací paměťové karty, mohlo to být už teď. No ale jako u všech těchto vynálezů, musíme počkat, až na to doba dozraje, nebo až nám to marketingově vnutí Apple (nic proti Jablíčkům, jen proti jejich marketingu).

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ten ausus se ale dodava bez operacniho systemu, takze smolik .....
Asi jsi myslel transformer book

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné - šlo mi o ten systém jako celek a už je nějakou dobu pryč, tak si to moc nepamatuju.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak opravuji co jsem napsal - jedná se o Asus PadFone, to je ten koncept, který jsem měl na mysli.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pominu nulovou vypovidajici hodnotu zdrojoveho clanku (jako sorry, ale nadpis a dokonce i cely obsah clanku "Vendors stop developing touchscreen notebooks" je ..... rekneme dost vagni .....) a prejdu k tomu, ze je to proste nesmysl. Na prakticky vsech noteboocich je W8 a to je v soucasnosti zdaleka jediny dotykem ovladatelny OS, ktery k tomu navic vyslovene vybizi .... prave na notebooku s obskurnim touchpadem je touchscreen jedinou kompaktni alternativou (kdyz teda pomineme zrejmou mys) ..... co bych za to dal klikat na nabidky, rolovat webove stranky, presouvat okna atd atd .... prstem misto touchpadem:o) Ano, na presne veci je touchpad neocenitelny, ale na minimalne 75% (osobne si myslim, ze to bude blizko 100%) prace na notebooku bude dotyk prstem na obrazovku mnohonasobne rychlejsi a pohodlnejsi. Takze verim, ze trend bude spise presne opacny .......
Treba ted pisu na klasickem PC s monitorem a ted budu muset dat ruku pryc z klavesnice, hledat mys, hledat kurzor a kliknout na "Uložit" ... pritom se vyslovene vybizi levy ukazovacek, ktery mam 15cm od toho tlacitka, aby proste praskl na to ulozit prstem:) Osobne, muj dalsi monitor bude dotykovy ....

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Celkove souhlas az na desktop, muj 28" monitor mam moc daleko na to abych na nem chtel touchscreen, nicmene uz pisi treti pripevek na mojem novem dotykaci Dell E5440 a jeste jsem se touchpadu nedotknul. U mojeho scenare pouzivani tohoto notebooku - laptopu (v kresle, posteli, na sedacce, v leze a polo-leze kdy mam loket / ruku porad o neco oprenou a ne ve vzduchu), ktery je predevsim konzumovani obsahu, lehke ediace textu a ovladani windows 8 / 8.1 a nyni Windows 10 technical preview pouzivam temer exluzivne jenom touchscreen, rekl bych 99 procent casu. Touchpad jenom tehdy potrebuji-li vyjet nejake to menu v prohlizeci, ktere vylozene vyzaduje aby tam nejdrive najel ukazatel mysi. Co se palcovani, spineni, umatlani a upatlani obrazovky tyka tak uz ten notas mam tyden a jeste jsem nemel potrebu tu obrazovku cistit... Kdyz je rozsvicena tak zadne cmouhy nejsou videt a kdyz je notebook vypnuty, tak mi to nevadi az tak ze bych to musel cistit. Tohle je uz muj druhy touchscreen po Aceru V5 122p a pocinaje windows 8 je touch ovladani extremne presne i v prostredi klasickeho desktopu. Zvykl jsem si velice rychle a notebook bez touchscreenu uz bych nechtel. Brzy budu tesovat par touch screen aplikaci delanych na editovani videa abych neskoncil jen u te konzumace obsahu, ale taky nejaky za pomoci touchscreenu vytvoril. Cheers :-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

To je vidět to intuitivní ovládání ... Ctrl-S a nemusím dávat ruce a prsty pryč z klávesnice. No, pravda, to že máš na mysli odeslání příspěvku do diskuse mi došlo až po chvíli.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dobre to shrnul Vit Adamek, presne tak to vidim taky ... az na to, ze ja mam monitor u PC daleko bliz:)
Nechapu ale ty minusy ..... zajimalo by me slozeni zdejsich diskuteru a nebo nejaky chuj si udelal 50 uctu?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

No mě osobně dotykáč přijde docela užitečný a zajímavý. Neříkám, že na něj člověk šahá neustále, ale jako doplněk klasického ovládání super. Měl jsem od Lenova T410S, teď jsem ho vyměnil za T440s, obojí bez dotykáče.
Syn dostal na vánoce Yoga Pro, tzn konvertibilní Nb a používá to docela přirozeně. Když si ho od něj půjčím, tak mi to přijde také hodně přirozené - klasicky pracuji myší a klávesnicí, případně touchpadem, ale třeba dlaždice na úvodní obrazovce automaticky klikám prstem a to i v klasické notebookové poloze. (přetočený je samozřejmý)
Když se vrátím zpět ke svému, tak automaticky mačkám displej, než mi dojde, že není dotykový.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, nejsi sam kdo si vybudoval tenhle zvyk a snazi se ovladat i ostatni notebooky automaticky touchscreenem :-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ja kdyz vybiral novou televizu v obchode, tak tam bylo nejake menu a ja klasicky na to klikam a nic:o)
Dnes uz jsou i ty nejjednodussi mobily dotykove, tak se to tak nejak ocekava automaticky vsude ...... a jak rikam, trend bude spis presne opacny, nikdo uz nebude chtit nedotykovy panel, taky proc? Tenhle clanek je naprosto nesmyslny a zbytecny, zalozeny na totalne na hlavu padlem clanku z digitimes ....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nazev clanku bych upravil - blizi se konec notebooku.

On totiz tablet a notebook je naprosto to same - pocitac, u ktereho je pocitac a displej oddelen (notebook) a kde tvori jeden celek (tablet). Tedy se blizi doba, kdy se veskera pocitacova cast prenese do displeje a zbyde tak jen oddelavaci klavesnice s touchpadem.

Vznikle zarizeni bude fungovat stejne jako dnesni notebook a tablet, podle potreby. Obrazovka bude samozrejmne dotykova.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se rika konvertibilni notebook a jsou jich uz desitky druhu ...... a samozrejme, v dnesni dobe to je jedina rozumna volba pro toho, kdo chce notebook.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Mam konvertibilny ultrabook (aj ked ho 99% casu pouzivam v notebook mode ... lebo transformer :) ) a tak som si zvykol na dotykovu obrazovku, ze sa jej v buducnosti nemienim vzdat. Clickpad je velky nepodarok, trackpoint je pomaly a sice aj ked mam pripojenu BT mys, tak velmi casto pouzivam aj dotykovu obrazovku ... clovek si rychlo zvykne z ostatnych zariadeni a potom je tazko zit bez tejto technologie :) Klasicky notebook v mojom pripade uz urcite nie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám "klasický" ultrabook s běžnou konstrukcí a dotykovým displayem a nemůžu říct, že by to bylo až tak neužitečné, jak se mi to jevilo ze začátku. To jsem si říkal, že akorát budu šílet z toho, že mi lidi na display sahají a dělají mastné fleky (což jsem dříve i nyní víc než nesnášel).
Každopádně našel jsem i výhody - pochybuji, že bych jinak na notebooku bez dotykového displye měl Gorilla glass (ačkoliv se k tomu chovám jak v rukavičkách, i běžným čištěním se mi dříve dělali na displayi drobné škrábance). Druhou výhodu vidím jednoznačně při prezencích s klientem, kdy mám notebook tak abychom na něho viděli oba. V tomto pohledu je dotykový display výborná věc, neboť touchpad i když je velký se z tohoto úhlu stává docela nešikovným.
Toť do výhod/použití za mne asi vše. Pokud je to věc, co zvedne cenu o 500-1000, je to pro mě rozumná investice, pokud takový display stojí řádově více, je to zbytečné.
Osobně si myslím, že nebude velký cenový rozdíl vyrábět jeden (dotykový) typ displaye/panelu a sázet ho jak do tabletů tak notebooku, než mít dvě linky, ze kterých pojede na jedné dotyková a na druhé nedotyková varianta. A vzhledem k tomu, že už i větší kousky s odnímatelným displayem jsou, využití se jistě najde.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No asi na tom něco bude.

Dotykáč jsem si nechal pořídit v práci (=protože to šlo), je to Lenovo S540. S tím že to využiju bud v každodením používání nebo při nějakých prezentacích u zákazníka. Zatím se nevyplnilo ani jedno z toho, stejně jsem furt na myši+klávesnici.

Možná to bude tím že nepoužívám Metro (=hurá za desktop mód, plus "Windows+X" místo klasickýho start menu) , a v ne-Metro režimu žádné dlaždice (na který by to člověka lákalo šáhnout) nejsou:-)

Jediný na co dotek vlastně používám je na odhalení/buzerování kolegů v práci kteří mi na obrazovku při ukazování něčeho fyzicky matlaj, a těch ostatních (kteří ukazujou bez matlání)..

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.