Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Referenční takt APU Bristol Ridge prý překoná 4 GHz

Nebál bych se tvrdit, že výkon GPU naroste značně (30+%). U APU byla vždy brzda propustnost pamětí, tentokrát tu máme hned dvojnásobný boost v nejslabším místě - jednak delta kompresi použítím GCN GPU 3. generace, pak přechod na DDR4, kde se již dostáváme s takty na 3+Ghz

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Grafika v Kaveri právě s limitací ze strany paměťové sběrnice počítala, takže oproti samostatné verzi (HD 7750) nenesla 16 ROP, ale pouze 8. To zůstává i u Carrizo. Čip má oproti HD 7750 jen polovinu jednotek pracujících s frame-bufferem, tudíž je limitace nižší a implementace delta-komprese jako takové nebude mít příliš razantní dopad. U Zen-APU s 16 ROP budou dopady výraznější.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jsem hodne zvedav, cim prekvapi APU ZEN / napr. HBM(2) jako soucast GPU / ?
Pac to AMD nak dloooouho trva, tak predpokladam, ze chteji vyjit s "absolutni" bombou, zda se to podari, je vec jina, chci verit, ze uvedeni novych ZEN CPU/APU nebude trpet vaznejsimi porodnimi bolestmi....
mno, casem budeme chytrejsi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU Zen muze prekvapit pouze tim, ze to konecne bude prodejny produkt ktery nebude pouze v ceniku a prodejci ho budou moci drzet skladem, protoze se ho proda samostatne vic nez 3 kusy.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

chces tim rici, ze AMD ma pouze neprodejne CPU/APU?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Upadnuta AMD procesorova divizia tvrdi ze su pre trh nezaujimave.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Eh, mam lidi, Kteri stale jedou na Llano (prvni generace APU) a pro jejich pouziti web, video atd...... jsou maximalne spokojeni za ten peniz. Co to melete o neprodejnch kouscich. Jedou si to svoje fullHD video a sou naprosto spokojeni, maximalne sem do sestav dodal ssd a je klid. za ty roky jde o nejspokojenejsi zakazniky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no ted mají v akci nějakej procesor AMD FX a zdarma k tomu dostanete AMD SSD disk a to všechno bratru 3500,-kč. Njn jenže připlatit si 2000 už není taková hrůza a mít i5 a k tomu ssd od intelu za 2,5, tak to je u intelu 8000,-Kč. Jenže u intelu ten CPU vydrží delší dobu a je úspornější...Já mám jen strach, že intel AMD nedovolí vyrábět nějakou bombu. Vzhledem k tomu že AMD intelu prodává nějaké ty grafické patenty nebo co, kdyby AMD chtělo intel přeskočit , mohl by intel pohrozit že koupí patenty nVidie a to se jim nehodí do krámu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

můžeš mi vyvětlit pojem "Jenže u intelu ten CPU vydrží delší dobu"???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A tím odkazem, který nijak nesouvisí s výše uvedenými tvrzeními, jste chtěl říci co? :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

------------------- ------------------- ------------------- -------------------
Clovece nestastna nevedoma, co myslis pojmom "intel cpu vydrzi dlhsiu dobu?" Moralnu zivotnost, fyzicku zivotnost aleco co?

1) Uz 4 roky vlastnim Phenom II X6 1090T a nemam ziadny dovod na upgrade, pretoze AMD nema na trhu napr. 4x vykonnejsi CPU (t.j. + 300%). A to ani Intel so svojimi prihoretymi APU, kde IPC za posl. 7 rokov narastlo o 15%, vid bod 3!!!! Ano je tu FX 8370 s relativne konzervativnymi 125 W, ale tych +30/40% mozem okaslat (aj to iba v multithread, pretoze v singlethread je jakz-takt na urovni K10.5). Davno su prec casy ked som kupil prvy Duron K7 600 MHz a za dva roky som to mohol hodit do kosa, lebo som mohol kupit min 4x vykonnejsi Athlon XP Barton 3200+ (2200 MHz). Instrukcne sadu AES a SSE4 family k zivotu nepotrebujem, ostatne ten CPU ma (64bit, podpora virtualizacie, SSE3 family).

2) Je vseobecne zname ze AMD ma kur*vsky dlhoveku kompatibilitu zakladnych dosiek/socketov. Napr. ten Phenom II X6 mozem dat do fosne s AM2+, AM3 a AM3+ socketom (prvucicky AM2 uz nie). Pokazila sa mi stara 7-rocna fosna kupena v aprili 2009 socket AM2+. Vydrzala by istotne aj dlhsie, ale ja blb som tam 2 roky robil distribuavane vypocty a potom zacala pomaly blbnut. Myslis ze som musel menit CPU? HOVNO! Krasne ide aj v "najnovsej" AM3+, akurat som vymenil RAM DDR2 za DDR3. Pozeral som to, u AMD existuje spatna 8-rocna (slovm OSEM ROCNA) kompatibilita CPU a MB !!!!!!!!!!!!!!! Detto apr APU mal FM1, FM2 a fcul FM2+ a kompatibilita je nadstandardna.
Intel? Pre APU nad*baynch socketov 1156,1155,1151,1150 a kompatibilita medzi nimi VELKE HOVNO. To ked som kupil nejaky SandyB s patricnou fosnou a chcel dat do fosne nejaky Skylake, zistujem ze potrebujem novu fosnu !!!!!!!!!!!!!!

3) http://goo.gl/7JgGCo (vykon na rovnakom takte 4,2 GHz) - za povsimnutie stoji Cinebench a SuperPI. Vsetko su to APU 4-jadraky a SuperPI je singlethread aplikacia. 5. kapitola clanku z roku 2012 (!!!!) porovnavajuca IPC Nehalemu, SandyB, IvyB, (Haswell este nebol na svete). Kto ma Nehalem Ci7 napr. typek 920 z roku pana 2009, ma defacto po 4 rokoch IPC vyssie o nejakych 7 az 10% a celkovo po 7 rokoch o dalsich 7%. GRATULUEJM INTEL, za 7 rokov vyssie IPC ani nie o 20%. Vadou Nehalem Ci7 920 z roku 2009 je frekvencia iba 2,66 GHz. Totiz v roku 2009 vznikla obchodna znacka Ci7 (o nieco neskor Ci5 a Ci3), dovtedy svetu vladlo Core2Duo a Core2Quad a rok 2009 je cas, ked narast IPC u Intelu PRAKTICKY ZASTAVIL !!!

Ked tresnem pojem "vydrzi dlhsie", je dobre vediet co tym myslime. SA SPAMATAJ !!!!!!!!!!!!!!!!
------------------- ------------------- ------------------- -------------------

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tolik nenávisti když řeknu pravdu.
"Jenže u intelu ten CPU vydrží delší dobu", jak to jen vysvětlit, prostě za dva tři roky příjdou zase náročnější hry, které klidně dnešní procesory budou zvládat, ale nebudou zvládat propustnost dat protože nové hry budou využívat nejen výkon CPu ale také propustnost a jakýkoliv restriktor bude v brzké době brzdou č.1. Nebylo to myšleno na spolehlivost.

Pro notorické hráče, kteří mají potřebu hrát pořád něco nového je jasná volba v AMD, kdy mohou obměňovat za relativně malej peníz a být stále ve výkonostní třídě. Pro ty kteří používají počítač nejen na hry ale i na práci, je lepší intel. Nejen kvůli výkonu, ale kvůli setrvačnosti firemní svéry v programovém vybavení. (program pro kreslení v CADu stojí třeba 150.000 a na to se ti už vyplatí mít silnější stroj, kterej ti vydrží několik let, protože vzhledem k částce za sw je cena hw nepodstatná).

Beru to jako osobní zkušenost, doma mám dvouprocesorový AMD na DDR2 a prostě ačkoliv to je vykonné, tak na dnešní firefox a www stranky a flashe prostě nemá. A procesor intel ze stejné doby taky na DDR2kách sice na tom není o moc líp, ale je takovej svižnější.

A mínuskujte si jak chcete, mě je to jedno. Byl jsem AMDčkař, ale jednou jsem si čuchl k intelu a už jsem nakaženej. A mohu jen zamáčknout slzu v oku jak jsem jako malej ladil chladiče CPU a jižního můstku a ofuk RAMek aby se dala základka přetaktovat. To vy maldí plácající se v DDR 3-4kách znající takty jen 3GHz a výš s TDP o který si nespálíte ruku a naprosto ledových RAMkách a při přehřátí nehrozí zničení CPU nemůžete chápát.

Ale já Vás chápu a neodsuzuji Vás, byl jsem stejnej jako vy, až zkušenosti Vám přehodnotí žebříček... zkušenosti a pracovitost, protože když budete socky tak budete nadosmrti vymetat low end a hrát na tom tahové strategie.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Bravo... Komik Vašeho formátu se opravdu nerodí každý den... :o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tiez by som tejto hluposti rad zatlieskal, pretoze si mimo reality.

V prvom rade, vacsina ludi, co tu pise su casto starsi ako ja (a myslim, ze aj PjetroDe je starsi) a ja sa uz povazujem za moralne stareho programatora. Urcite sa tu najdu aj taki, pre ktorych PMD85-3, Didaktik-M neboli prve pocitace s ktorymi prisli do styku. Kazdu vykonom prevysujucu nasledovnu x86 generaciu urcite tunili, pretaktovavali, pretoze v tej dobe aj par MHz navrch bol obrovsky vykonostny skok (286,386,486). U nas na zakladnej skole bola 286ka za 96 000 Sk v 1991 serverom a pridblizne 10 Didaktikov Alfa klientskymi pocitacmi. Cez ne sme ovladali lego so senzormi, motorcekmi a cez jednoduche GUI s malymi scriptami sme "programovali" za akych okolnosti ma auto, kolotoc, otocny domcek reagovat na zmeny senzorov. Ale aj tak najradsej sme hravali zabky, manic miner, duch pampuch, Willy. Takze tie tvoje rozpravocky o mladych placajicich se v DDR3-4kach ... su obycajne sra*ky.

Po druhe, vykon procesora v roku 2009 sa u Intelu nazoaj z pohladu historie ako keby zastavil. Ale sucasne je fakt, ze bezni ludia ho nepotrebuju. Ano kupia si notebook (z mojho pohladu srot) za 350Eur a ledva sa to vlecie, ale kedze tomu nerozumeju, tak im to staci. Mojim rodicom staci AMD E-350 s Lubuntu. Mojmu strykovi doteraz "stacil" Intel Pentium IV!!! Ten mal snad 12 rokov. Tak som mu kupil Intel NUC i5 za 300Eur + nejake doplnky ako SSD, RAM s Mintom 17.3. Sice frfle, ze "mu stacil aj ten pomalsi", pretoze sa mu to po 12tich rokoch zda cele ine, ale on aj tak pouzival len Firefox, takze si zvykne.

Po tretie, aby som do toho zahrnul aj obcasnych hracov hier a ludi pouzivajucich narocnejsie aplikacie (samozrejme tu nepocitam profesionalnych gamblerov, online fpskarov, strihacov videa, animatorov, a navrharov 3D objektov alebo plosnych spojov o velkosti 10x10km). Prave vdaka iniciative AMD a ich Mantle -> Vulkan, ktore poukazalo nevhodnu implementaciu DX9-11.1, ktora jednoznacne blokovala rozmanitost 3D prostredia. V hrach firmy museli vytvorit 3-5druhov objektov stromov, ktore tam klonovali v 10kach s roznymi texturami, aby sa zdalo, ze je tam cely roznorody les. Firmy vytvorili 5-10 druhov postav, ktore tam klonovali s inymi texturami, aby sa zdalo, ze sa tam nachadza roznoroda masa ludi... atd. Prave tieto zmeny ukazali hlavne vyvojarom potencial, kde mozu pouzit 5000 nezavislych objektov bez vyrazneho dopadu na vykon. Dokonca tym zabranili obrovskym prepadom s minimalnymi fps. A prave vdaka asynchronnym shaderom je to cele umoznene uplne nezavisle od jadra kodu paralelizovat. Sucasne zmeny v API umoznili rovnomernejsieho vyuzivania jadier CPU, ktore nemusia ist vobec ani na tretinovy vykon. TOTO je hlavne GRO toho, ze sa herny priemysel pri rovnakom hardwari dostane vizualne dalej pri zvysenej plynulosti hier. Takze ani tu nebude potrebny extra vysoky vykon procesora. Ano... nevyuzity vykon firmy mozu pouzit na lepsiu AI, lepsie algoritmy hladania ciest, pocitanie lahsej fyziky - aspon tej potrebnej k hre (teda nie vlnenie vlasov a sukni) a podobne.

Poznamka: zapojim do toho nejake prognozy vycucane z prsta - ale neberte ma za slovo a snazte sa pochopit myslienku ako celok.

Zatial tu vacsina fanatikov NVidie poukazuje na nezmyselnost AS, nutnosti vysokeho vykonu singlethread CPU a zrovnavaju to s nejakym Hitmanom, alebo prave vyjdenymi hrami. Aj ked bezi ta ci ona hra lepsie u AMD, alebo u NVidie, tak prave nepochopili, koli comu nasledne ten DX12 a Vulkan vznikol. A to prave koli mnozstvu roznorodych objektov, nezavislych n-tit. Co prave vyvojari hier, zatial nemohli pouzit, pretoze 80% grafik, ktore tvoria NVidie to NIE SU SCHOPNE utiahnut. Uz len pokusy, kde mierne dvihly mnozstvo roznorodych objektov robi NVidii problemy. Ano... teraz im aktualna hra pobezi bez prepadov. Problem ale je, ze herny priemysel NEMOZE vyuzit potencial DX12 a Vulkan, pretoze neexistuje na to dostatocny trh s hardwarom, ktory NVidia brzdi.

Je to uplne rovnaka paralela ako s IE6, ked zaberal 90% trhu a donho sa obuvala Opera, ze blokuje vyvoj trhu. Vsetci IDIOTI tu vtedy tvrdili, ze co sa tu Opera rozkrikuje, ved stranky pod IE6 funguju, a pod Operou su neustale problemy. Rozkrikovala sa pravom, pretoze poukazovala na fakt, kde su viditelne slabe miesta vo Web moznostiach. Ze ked si vytvorili stranku s kvalitnejsim dizajnom (aj technickym), tak ju nemozu proste zfunkcnit pod IE6, pretoze MS nechcel zmeny implementovat. Teraz povazujeme za normalne, ze ma browser 5-50 zaloziek a bezi to svizne, teraz mame videa bez ramikov, moze bezat aj 10 videi sucasne a browser v pohode reaguje, nezamrza, je ponukany graficky pestrejsi obsah, a firmy si mozu navrhnut akykolvek dizajn bez toho, ze by to prestalo fungovat v 90% prehliadacoch.

To iste sa udialo v pripade AMD - Mantle vs. DX11 a NVidia. Microsoft to svojou pasivitou brzdil. NVidia to brzdi doteraz, pretoze ona rovnako ako MS chcu predavat len a len svoj vlastny obsah. Seru na okolity svet, pretoze maju strach, ze by ich niekto neznamy (kludne aj nejaka cinska firma) mohla predbehnut s vybornym napadom. Neumoznili trhu sa rozvijat dalej. A aj vdaka tomu je teraz vykon procesora pre beznych ludi (vacsina zakaznikov) uplne irelevantny. Pretoze Mantle bolo zverejnene, a otvorilo vyvojarom oci a MS aby nestratil svoj DX monopol, tak to vacsinu tych noviniek v ukrutne kratkom case implementoval do DX12. To je prave ten ... strach o stratu pozicie na trhu.

Bohuzial iniciatorom tychto inovacii mal byt o par rokov skor Microsoft. Lenze zaspal dobu a strata trhu je nevyhnutna. Vulkan API bude funkcne na vsetkych smartfonoch, kde MS nema ani poriadne zastupenie OS, ani telefonov; bude funkcne na obrovskej vacsine tabletov, casom aj TV, pocet notebookov s inym OS ako Windows tiez porastie - odhadujem na 20% do roku 2020. Desktop sa bude menit pomalsie, ale aj tam pride cca 20% s inym OS do roku 2025.

Verte mi, rad by som sa ako programator windowsak mylil. No kedze android bude vsade, tak ludia budu chciet kompatibilne aplikacie aj na notebookoch, aj v TV, aj inde. Co je vlastne vidiet u Microsoftu, ktory sa snazi cez ich Azure servery vytvorit obrovske cloud centrum v ktorom budu vsetci zdielat aplikacie, preto uvolnuje .Net Core 1 (ci One) pre linux, preto uvolnuje SQL server pre linux, preto kupil Xamarin, preto casto teraz vidame bez nejakych velkych reci "Microsoft Love Linux". Je to strach o stratu pozicie na trhu a sucasne snaha o vybudovanie niecoho velkeho. Chce aby pod vsetkymi operacnymi systemami vedeli programatori naprogramovat aplikacie, ktore "nejako" pobezia na kazdom OS (na Windowse to pobezi s lepsie previazanou funkcionalitou a pohodlnejsie) ale pritom smetanu chcu lizat len oni sami. Chcu centralizovat sklad aplikacii. Tvrdia, ze to s bezpecnostou myslia velmi vazne (pritom si sami cez Cortanu, Telemetrie, BIO a hlasove sluzby a americke pravo seru do vlastnej postele). Oni nevidia ten strach ludi a firiem zo straty kontroly nad svojim zivotom. Dlhodoby plan maju pekny, ale tym, ze ignoruju Android je obrovska chyba. Ak aj ziska a prekonvertuje 20% smartfonov na Windows, tak nasledny rast bude pomalsi, a necha dostatok casu implementovat ostatnym firmach nutne a postacujuce vlastnosti, tak aby konkurovali.

Poznamka 2: a zapojim do toho trochu politiky.
Je zaujimave sledovat, preco zrovna Googlu chce EU (nie USA) naparit pokutu v miliardach Eur. Preco zrovna Francuzska policia obsadila Google pobocku a chcu na nich cez media vytiahnut "uniky na daniach" vraj v hodnote 1.6 Miliardy Eur. Vidim v tom to, ze Google odmieta hrat tu hru, ktoru hra Microsoft, tak nanho spustili verejnu polovacku. Ja v tom vidim stale to iste, na co Snowden dostatocne vcas upozornil. Absolutnu moc nad informaciami a zakazat malym firmam ako Opera, AMD a akejkolvek inej poukazovat na nedostatky existujuceho stavu. Mediami cez dobry marketing rozostvat ludi a obalamutit vacsinu naivnych. A ti tu potom splietaju o nutnych vykonnych procesoroch.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A svoje tvrdenia "vycucane z prsta" dokladam zverejnenim ARM.COM buducorocnych arm procesorov a arm grafik ( http://dopice.sk/hzl) - pripadne clankom od slovenskeho it magazinu DSL (/article.php?article=18439). Nechcem robit reklamu, tak si to musite bohuzial najst.

Vykon najlepsich ARM grafik bude porovnatelny so strednou cenovou triedou notebookov. Ked to do 2-3 rokov nasadia na dve tretiny smartfonov a tabletov, tak uz Microsoft a NVidia mozu len smutne pozerat, ako im klesa trh. Ano ich produkty su TOP a su skvele, ale vdaka namyslenosti, sebeckosti sa aj rovnakym sposobom scvrknu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja mel jak Intel, tak Nvidi v predchozim kompu - Intel 9550 quad a 460 Nvidia. Jelo to v pohode, byl jsem spokojeny. Ale nemuzu rict, ze bych nad tim nejak omdlival. Kdyz jsem si pred rokem stavel dalsi comp, nechtelo se mi do toho vrazet moc penez. Zabrouzdal jsem zpatky k AMD a fakt nemuzu rict, ze bych pocitoval nekde ze by mi chybel vykon (samozrejme jej nikdy neni dost). K tomu opravdu vynikajici pomer cena/vykon, zlvaste po OC. A to mam k tomu notas s i7 4700 Intelem, rychlejsim SSD a je to pomalejsi, diky aktualizacemi zaprasenemu Win7 nez to AMDcko :)
Je to o pomeru co za ty penize dostanes, pokud na tom cloveku nesejde, pak Intelovskou i5ku. Akorat ja za tu cenu koupil CPU+Desku+Chladic :)) A v multithreadu (ktery je pro mne podstatny) mam plus-minus autobus stejny vykon. A kdo to potrebje, at si koupi Intelovsky i7 za 9k nebo 10core za 50k..

ps: docela mam obavy, ze kdyz vyleze Zen, tak uz AMD tak prijemne ceny mit nebude..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takovu hloupost je skoda komentovat. Snad jen k dane osobe.. Clovek ktery nechape rozdil mezi APU a vykonovym CPU a pomer cena/vykon v zavislosti od cilove skupiny uzivatele, je pro nej lepsi, kdyz se zdrzi komentaru. Jinak se akorat sam dela smesnym.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Byl bych skeptický ohledně použití drahých technologií jakou jsou HBM2 paměti u produktů které jsou určeny pro lowend/mainstream. Technicky by to samozřejmě možné bylo, ale prakticky by to takový produkt prodražilo možná natolik, že by byl v segmentu pro který je určen neprodejný. Ani mainstremový Polaris je nenese a Nvidia vám je nechce dát ani na GTX 1080 :-), který si přiznejme nestojí zrovna málo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u těch grafik to nemá význam. Fury má zbytečně rychlou paměť na kterou nemá výkon a i zřejmě i díky jejich ceně/dostupnosti nenese 8GB, které by ta karta mohla použít a těžila by z toho daleko více než z rychlosti.

GTX1080 je pořád slabá karta na to aby mohla nějak výrazně těžit z HBM pamětí, tak proč je tam dávat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

HBM su cool vec a preto o tom neznalkovia basnia od rana do vecera naprieč diskusiami... Podla mna dost smutne lebo to vypoveda o urovni znalosti diskutujucich.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimálně u APU dává HBM(2) celkem velkou výhodu/možnost enormního navýšení hrubého výkonu, navíc bys ušetřil na klasických RAM a ještě získal hodně zajímavé možnosti co se týká režimu práce se sdílenou pamětí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém AMD je už delší dobu právě propustnost pamětí... :o/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase budu v táboře téměř osamocen, nicméně čekám na 35W modely, zbytek je mimo moje "green" uvažování. Pak zahodím AM1 platformu, kterou AMD totálně zazdilo a v klidu přejdu na výkonnější, leč W stále nežeroucí. Mám mini-atx case, napájení z notebookového 60W adaptéru a na AMD 5350 a jeho 25W to stačí násobně, takže na 35W Bristoly to bude taky v klidu a přitom grafika násobně výkonnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja jedu od 2008 na AMD5050e / 45W TDP, v max. zatezi cca 65W, idle cca 25W s 400W "noname" zdrojem, OC 10%, OV 0.00V / + IGP HD3200, coz mne vetsinou staci, ale jsou i jini...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

rozumím ti, čekání na ZEN jsem nevydržel a proto mám 35W i7 Skylake (6700T) v 7,5 litrovém mini ITX s goldovým zdrojem. Ať mě někdo zkusí trumfnout v efektivitě :-). Teď už jen čekám na Nano2 (Vega jádro s HBM2). Aneb slibuji si 4K hraní se spotřebou kolem 200W :-) v krásném nerušivém miniITX formátu. O tom, že to bude možné jsem přesvědčen. Teplo je ok, teď tam mám podobnětopící mini ITX R9 380. Asi už chápete proč mě taková GTX 1080 nechává naprosto chladným :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

mno vzhledem k cene CPU a "efektivity" zdroje na tomto prikonu / sice gold, ale o kolik si rekne na cca 50W, pokud pominu hrani /, to vse by asi srovnavat slo...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no každopádne s tým Gold zdrojom je na tom lepšie, ako s nejakým NoName...a odpoveď je naprosto presná viď test Seasonic SSP-350GT http://diit.cz/clanek/seasonic-ssp-350gt-recenze/mereni .
Tento zdroj používam v NAS-ku s Athlonom 5350 a 2 diskami WD Green+SSD ako systém...takže účinnosť sa u mňa pohybuje medzi 82-91% nakoľko jadrá priebežne zaťažujem v Handbrake-u (encoding videa), keď už to beží 24/7 ako NAS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vsak souhlas, ja jen ze nebyl uveden typ zdroje, pokud je to "naky" gold na 500+ W, tak to bude zase jinde....

BTW: je otazkou, zda pouzit "predimenzovany" noname zdroj s cca 75%< ucinnosti, ci cca 10x drazsi gold s optimalnim vykonem....
tady se musi rozhodnout kazdy sam za sebe...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom ze noname ve skutecnosti predimenzovany neni, ma jen mizernou ucinnost, lzive popisky a jeste je u nej mnohem vetsi riziko poskozeni komponent pri jeho odchodu. Osobne volim vetsinou nejakou stredni cestu, takze treba OEM Seasonicy. Nejsou zvlast tiche, nemaji super ucinnost, ale za ty penize dostanu zdroj co mi skoro jiste neoddela pri odpaleni pulku komponent v PC a nevzplane.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vsak jsem napsal "predimenzovany", pac 400W je tak do cca 200-250W, ale pokud ma vsechny ochrany OK, tak je to pouzitelne...
jasne, ze je nejlepe vybrat zdroj s nejvetsi ucinnosti v prevazujicim rezimu spotreby, ale vetsina uzivatelu na to holt nema, tak se hledaji kompromisy / bohuzel /...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

omlouvám se, zdroj je SFX (větší by nevešel) Chieftec SFXGD-C 500W.

Tady ho měřili
http://www.eteknix.com/chieftec-sfx-500gd-c-500w-power-supply-review/5/

při 20% loadu tj. 100W je účinnost 92%, ale pravda, chtělo by to vidět účinnost tak při 10%. Sestava je zamýšlena na 175W GPU a 35W CPU, což nám vychází na 210W. Chipset, M.2 SSD, 2,5" disk to vše je už celkem zanedbatelné, tedy v loadu to má max cca 250W tj. 50%, při kterém je účinnost 93-94%. Po výměně R9 380 za Vegu Nano to bude malé, efektivní a přitom stále výkonné na 4K. A pokud se na tom zrovna nehraje tak to nejde vůbec slyšet :-). Chladič CPU je overkillový Big Shuriken se 120mm ventilátorem, který se točí na min otáčky, CPU má ve full loadu asi 39 stupňů :-), nicméně když se k tomu připojí GPU load, tak grafika, ano grafika ohřeje CPU chladič na 60 stupňů, ale žádná tragédie, holt místa je málo :-).

Jinak kdyby to nebylo i na hraní, tak k tomu 35W CPU by byl určitě lepší 120W pico psu například. V rámci možností a zamýšlenemu účelu sestavy se jedná o to nejlepší, co šlo vymyslet a jsem na svůj build hrdý, je opravdu zajímavý a ukazuje co všechno se dá postavit s mini ITX grafikou a že karty typu Nano mají smysl. BTW case je Lian-li PC Q21
https://www.youtube.com/watch?v=FH_pp9mVwJw

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl bych takový optimista že by Vega byla tak úsprná aby v limitu 175W utáhla 4k... výkon jistě bude dostatečný, ale ten výkon bude stát dost energie. Ano bude to mít lepší efektivitu, ale taky podstatně vyšší výkon, očekával bych spotřebu někde 200-250W jako takovou docela optimistickou

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by neutáhla? Podívej jak výkonná je GTX 1080 s menším jádrem a to nese horší paměti. A 150W polaris s obyč GDDR5 má výkon kolem 390X. Proč by o hodně větší Vega s HBM2 tohle neměla dokázat? Však nějaký inženýr z AMD říkal že klasické GDDR5 na 256bit kartě o vysokém taktu sežerou 50-60W, zatímco HBM 10-20W. Pokud chceš postavit kartu s TDP 175W, tak pokud použiješ GDDR5, máš pro GPU už jen 120W, zatímco na kartě s HBM pamětma máš o 40W k dispozici víc čistě pro GPU. Nemyslím, že bude mít Nano2 zvýšené TDP oproti Nano1. Fyzické rozměry karty a chlazení by to jednoduše neumožnily. Navíc proč, na vyšší TDP jsou přece větší Fury karty, případně X s vodníkem. I kdyby byla Vega větší než Fiji, prostě se jen nastaví nižší takty, aby se karta vešla do daného TDP. O vhodnosti Vegy a velkého pascalu pro 4K netřeba pochybovat. Pokud by ho neměly utáhnout tihle 2, tak kdo tedy?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude mít vega víc - o poměrně dost víc - výkonu než 1080, což bych předpokládal, výkonově 4k utáhne, ale 175W TDP je utopie, zvlášť když POlaris od té hodnoty nebude daleko. Velký herní pascal uvádí TDP 300W a ten ty HBM také ponese. I kdyby zachovali 250W jako u současné Ti/Titanu, pořád je to daleko k vašim 175W. Tohle budou high end čipy. Samozřejmě ho můžete stlačit dolů frekvencí, ale to ho zas dost zkryplíte.

Nepředpokládám žeby AMD ani nVidia byli schopni ty velké čipy stlačit na tu vaši vysněnou hodnotu, tam budou čipy podobné té 1080

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi nečetl co jsem psal o spotřebě HBM pamětí. Takže ještě jinak, srovnej si současnou R9 380 se současným Fury Nano. Mají stejné TDP ty karty a přitom je Nano o tolik výkonější. Stále nechápeš? Jak to tedy vysvětlíš?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

cim mensi mas bednu tim ucinnejsi zdroj se doporucuje, protoze odpadni teplo ze zdroje se stava cimdal vetsi problem. zvlast u ITX a vsemoznych malych resenich

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to bydlíte v paneláku nebo proč potřebujete ITX?

Je to jak s auty, nikdo nechce tříválce HTP ale pak se najde celá banda užitečných ovcí co to kupuje a ještě si chrochtá jak úžasné auto mají.

Za mě jedině ATX nebo E-ATX!!!!

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nepotřebuješ použít víc jak 1 CPU, víc jak 5 disků, víc jak jednu PCI-E kartu, víc jak 32GB RAM, tak k čemu ti pak je ATX nebo E-ATX?
Jinak co takhle řešení externího zdroje něco, jak udělalo AMD u projekt quantum. Docela se mi líbilo externí PSU windy varius ex350r, ale už se nevyrábí a tak mě napadla varianta že by se dal použít modulární zdroj. Rozebrat ho a použít tu desku s konektory. Tu dát do vnitřku PC a k ní pak jen přivést kabelem jednotlivé větve (3.3V, 5V, 12V, -12V) a znovu napájet. To jen tak k příspěvku o patro víš k odpadnímu teplu ze zdroje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, tady Jarda je jen diskuzní trol. viz. jeho Mr. Bean foto. Mám počítač v obýváku a za full ATX bednu bych se musel stydět. Ale jak píšeš proč něco většího. Já mám v 7,5 litrech nejlepší Skylake i7 čip v plné specifikaci s max cache a jádry co nabízí, 256Gb M.2 SSD, 2TB 2,5" disk, slot-in blueray palírnu, grafiku, 2xLAN a wifi. Oproti 95% full ATX sestav mi nechybí vůbec nic. Díky vhodnému výběru komponent to uchladím. Když ten build postavím vedle full ATX bedny, tak většina lidí kroutí hlavou, protože jim to full ATX rázem přijde jako ze středověku a přitom neumí nic navíc :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu přínos tvého příspěvku. Nedokážu se zžít s myšlenkou že veškeré teplo je soustředěno do jednoho bodu, uchladit takový centralizovaný zdroj tepla je k ničemu protože jsou součástky blízko u sebe. U ATX je velikost důležitá že si krásně udělám větrné tunely kam potřebuji, ofukuju co potřebuju, je tam spousta mista a komponenty se nezahřívají o sebe.
Pro vás jsou třeba hodnoty do 83°C v pohodě, ale pro mě je teplota nad 47°C hřích. Spoustě kamarádů co to provozovali stylem že na teplotě do 90°C nezáleží, počítače dávno zkolabovali a muslei grafiky strkat do troub. Mám taky grafiku pájenou už za platnosti ROhS a jakto že mě pořád jede? Aha že by to bylo tím že jsem měl vymyšlené chlazení a ta grafika za celou svou životnost nepoznala teplotu vyšší jak 50°C. Všechno je to o chlazení... A s tou narážkou na mě, si dovolím nárážku opětovat. u mě lidi s ITX a minipočítačema jsou "neužiteční idioti" kteří ku*ví trh. Tečka konec dohovořil jsem a jak by napsal BTJ: "A močím na Vás!"

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

taky názor :-). Jen nevím jak kurvím trh. Díky lidem jako jsme já, je na trhu větší výběr komponent - malé desky, krátké karty, low power komponenty

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nekdo chce mit treba pocitac na ocich, pak ale neni hezky, kdyz je to velka bedna. i mATX je v takovych pripadech u televize jako pest na oko. proste v nekterych priéadech je miniaturizace zadana. pod stolem mi je jedno jestli je velka bedna, jakej ma vzhled atd... i kdyz lepsi nez velka bedna je pod stolem take nejaka hezka hubena bloncka. ale to sem nepatri
nehlede k tomu, ze v lete to odpadni teplo z pocitace muze ovlivnit klima v celem pokoji. si zkus mit zravy 24/7 komp v jedny mistnosti. pokud mas ucinnejsi zdroj, muzes mit malinko nizsi teploty, alespon v idle

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ty si plácal to jeděs - napsal jsi sem asi 5 komentů a ani jeden z nich nebyl v ničem pravdivej a užitečnej ...

proč si někdo chce koupit ITX místo E-ATX? ... no třeba proto, že mi stačí jakékoliv procesor s dostatečně výkonno integrovanou kartou třeba proto abych mohl postavit HTPC pod televizi kde určitě nechci mít bednu jako kráva (dokonce spíš chci tento ITX PC namontovat na VESA televize apod.) nebo mi to stačí jako kancelářský stroj ....

Já jsem majitel poměrně výkonného nebojím se říct "herního" PC, ale co mě opravdu zajímá je úsporná platforma (rozuměj max 35W), kterou prdnu pod bednu a pustím na tom internet, media a nějaký ty autíčka přes xbox ovladač ... a na to např cokoliv s IrisPro nebo AMD APU stačí (ještě dořešit ten problém se spotřebou - ale jednou to koupim, fakt, slibuju)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 tyzdne dozadu som skladal i5 6400, 8GB ram, 400W seasonic oem energy knigt. Spotreba idle 20W, prime95 63W. Vykasli sa na cely am1 a aj K11 apu

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

20W ti sezere jen zdroj pri prevodu napeti..... Tak netroll

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

20W ukazoval display meraca v idle a 63W ukazoval pri plnej zatazi prime95. Takze si tie minuska strcte do kakaca ;) v dobrom samozrejme

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Dost záleží na tom číms to měřil běžné wattmetry do zásuvky nejsou stavěné na měření PC zdrojů což je dost častá chyba i poměrně renomovaných webů které měří spotřebu obyčejným wattmetrem který je stavěný na měření odporových ,indukčních zátěží ale sinusového průběhu. Tak že jednoduše rychlovarnou konev , žárovku v lampičce nebo třeba vysavač ,mixér atd. S tím změříš opravdu poměrně přesně. Ale PC zdroj je spínaný zdroj a v závislosti na konstrukci zdroje ti bude takoví obyčejný wattmetr proměřovat dle situace 20 - 60% tak že se výsledek může na míle lišit od reality. Pro spínané zdroje nebo kapacitní zdroje se musí výkon měřit pomocí metody True RMS a většina levných měřáků to neumí tak že pokud máš wattmetr který měří pomocí metody true rms můžeš si být jistý správností výsledku ale pokud tento způsob nemá tak naměřené výsledky mohou být dost často nesmyslné.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

diky za objasneni. je dobry mit na it webech dostatek elektrotechnicky vzdelanych lidi. chybi mi tu dost clanky od behemota na testovani zdroju nebo opravovani stareho hardware. mel by to po nem nekdo vzit, protoze to bylo odvetvi, ktere jsem rad cetl a zaroven se u toho i vzdelaval

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

potom je ale zvlastne, ze ked mi asus utilita ukazuje pre i7 4790 20W v klude a 80W v zatazi, tak rovnaky watmeter mi ukazuje 60 idle a 120 load. Ci aj asus ai suite klame? Preco potom ked odmeriam svoj notebook a prepocitam spotrebu na kapacitu baterie, presne sa vydrz zhoduje?

uvedomujem si, ze mam pristroj za 15€ a nepresnost tam bude, meriam stym ale rozne pocitace tak 10 rokov a 20W v klude mi este nikdy nic neukazovalo.

edit: tak nie 10 rokov, na euro sme presli tusim 2009 a kupoval som ho urcite za eura, takze ma max 8 rokov.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem Fortrona, a ten s wattmetrem z obchodu za 500 ukazoval nějakou spotřebu, vyměnil jsem to za Corsair RMi, watmetr ukazoval o kousek méně (+- rozdíl účinnosti), když pak kouknu co tvrdí Commander Link, tak příkon reportovaný zdrojem +- vypovídá, dodávaný výkon reportovaný zdrojem pak +- odpovídá součtu spotřeby jednotlivých komponent.

Nicméně divil bych se kdyby obyč i5 měla v idle se vším všudy 20W.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

http://www.voltcraft.cz/meric-spotreby-elektricke-energie-energy-logger-... Kúp si tento, ja ho mám roky a meria to okrem V, A, Hz aj skutočnú spotrebu (W) , VA a aj cos phi,

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mě to ukazuje UPC a v idle do 35W i s obrazovkou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

iocz - Pises blbost, hoci mas tam vela spravnych veci ale ako celok je to bolbost a ludi si iba poblaznil.
PC zdroj je mormalny spotrebic s PFC/EMI napojeny na sinusovy priebeh napetia/prudu, cize nepotrebujes nutne true RMS merak, ale normalny merak bezny lacny to pomera, na vstupe mam sinus a meram spotrebu zariadenia, pomera to. Ty si im vravel pripad, ked je zariadenie napojene na nesinusovy priebeh, co v nasom pripade nieje. Napriklad, mas pocitac napojeny cez zalozak UPSku, daj lacny merak pred UPSku a meraj spotrebu PC, vpohode ju zmeras, lebo meras zariadenie napojene na siet/sinus, vsetko sedi..... no ak das merak za UPS-ku lacnu, ktora ma povecsinou na vystupe modifikovanu sinusovku, obdlzniky, pilu..., lacny merak uz ti ukazuje halusky nakolko nevie pomerat spotrebic napojeny na nesinusovy priebeh, potrebujes TRUE RMS merak. Ale ked mas bezne spotrebice napojene na siet, staci lacny merak. O jalovine zatial nehovorme, v domacnosti platime za W. Ja mam napriklad Ci3-2120 /8Gram, SSD240GB, DVDRW, grafika GF-730-GDDR5 a spotreba IDLE je 28W.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Blbosti nepíšu řešil jsem to i na czc kde jsem tenkrát řešil spotřebu u radeonu R9 390. Pač některým lidem vycházela nesmyslně malá spotřeba a díky tomu prosazovali špatný zdroj ale to je z jiného šálku já jsem už i na czc psal že dodám video kde bude krásně vidět jak se chovají wattmetry s true RMS a bez bohužel mi teď umřel tel a už je potřetí na reklamaci tak že až to dořeším dám video s měřením spotřeby tak aby bylo vidět co měří spotřebu správně a co špatně atd + vysvětlím tu problematiku. Tak aby to konečně pochopil každý i laik pač teď se tu nechci dohadovat. Nikam by to nevedlo až to podložím měřením videem atd. Tak v tom bude jasno teď by to nemělo cenu pač moc lidí tomu nerozumí a neví co se děje v měničích prozatím vám jen řeknu že to jaký je průběh napájecího signálu nemá roly měniče vám ten signál různě deformují a vracejí zpět do sítě rušení. Podobně se chová i PC zdroj je to dost podobné. O tom jaké rušení a jak se deformuje průběh napětí v síti vím dost už jen ze své profese. Nedávno nám opět na trafostanici probíhalo měření harmonických v síti a a opravdu když do sítě připojíte měniče nebo spínané zdroje atd. Tak vám v síti 230V 50hz není problém naměřit i 230V 600hz ano i takové věci se dějí :D a je to problém. Tak že pokud vám spínaný zdroj vrací rušení do sítě tím pádem vám deformuje sinus a běžné wattmetry vycházejí s čistého signálu oni si ho neumějí změřit a na základě toho dojde k špatně vypočítané hodnotě napětí a proudu odtud pramení to proměření. A ještě dodám výše uvedený měřič spotřeby Energy Logger 4000 byl už před dlouho dobou stažen z prodeje kvůli softwarové chybě jinak dnes používám Energy Monitor 4500 PRO což je dostatečná náhrada a měří též true RMS sice nemá paměťovou kartu což je škoda ale i tak aspoň měří přesně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zariadenia, ktore by tak vyrazne rusili siet istotne nesplnaju normu na pripojenie do siete a istotne ich doma ludia len tak bezne nemaju a nemeraju merakom z Lidlu. Bavili sme sa o spotrebe PC a PC zdrojoch, najcastejsia chyba nastava, ze ludia nevedia, co meraju, lacne meraky z Lidlu meraju cinnu spotrebu W, drahsie pomeraju aj VA, nie stale su to rovnake cisla ale obe mozu byt pravdive..., pre domacnost staci vediet spotrebu vo W....., napiste mi jeden bezne v obchode dostupny typ PC zdroja, ktory doma napojim na verejnu siet 230V a ktoreho spotrebu W spravne nepomera moj lacny merak z lidlu. Poziciam si ho a ja urobim videjko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.