Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První test 15W AMD Bristol Ridge: výkon na úrovni 15W Core i5-6200U

Tak ještě jak bude vypadat cena a první reálná konkurence pracovních notebookových procesorů je na světě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD a Intel sa inak pozeraju na TDP, ktore aj ked koleruje so skutocnou spotebou tak vypovednu hodnotu nema. Obzvast pri mobilnych zariadeniach je spotreba a z nej vyplyvajuce zahrievanie alfa a omega a tam sa AMD nechyta a nic na tom nemenia ani vybliskane promo srajdy. Notebook s AMD to su vyhodene peniaze cez okno. Takze ak najdes tieto AMD APU aspon v troch typoch notebookoch zo stoviek tak to bude uspech, vyrobcovia NBT nebudu riskovat nezaujem dopytu ako aj nasledne reklamacie. Tot realita a fakty poslednych rokov.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Když to je těžké pane, hodnotit něco a přitom sále ze srdce nenávidět vše od AMD, to není moc objektivní.
Zvlášť když jste ještě ntb s APU od AMD asi neměl nikdy v ruce.

+1
+52
-1
Je komentář přínosný?

Potiz je v tom ze treba az ja budu zase mit v ruce notebook s AMD procesorem a grafikou, tak to bude reball GPU.

Coz znamena 2h casu stravene tim, co napachalo AMD s produkci tepla a EU s bezolovnatym cinem. To by asi nastvalo kazdeho.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

No já teda nevím, ale reballují se i nVidia grafiky v noteboocích. Takže to nebude problém AMD, ale návrhu teplotních profilů v notebooku. Popravdě to na Gůglu vypadá, že nVidia dokonce převažují, ale to budou spíše herní grafiky, objektivní srovnání nikde nevidím. Stejně tak, že by nějak extrémně bylo třeba reballovat APU (nepočítaje PS4, ta se vyskytuje opravdu hodně).

Předpokládám, že s 15W APU nadstandardní problémy nebudou. Osobně mám i jedno staré APU E350, tj tuším 18 W a pohybuje se to mezi 50 - 65° C což není žádná katastrofa a extrémní teplotní namáhání na rozdíl od výkonných grafik.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Já jich taky viděl plno mrtvejch - jenže to byly všechno Acery, Asusy a podobné lowendy. Třeba HPčko mám jedno doma (tam je ještě nějaký Athlon X2, tj. totální prehistorie) a funguje dodnes.

Obecně platí, že když rozmontuješ nějaký ten Acer, tak je doslova vidět, že se šetřilo úplně na všem, můj intelí Dell s poloviční spotřebou má to chlazení větší a účinnější. Ale podle tebe "páchalo AMD" ;-)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Tak neházel bych to do jednoho pytle. Když chce člověk výkon a zároveň aby to bylo malý, někde se ubrat musí. Mám ASUS G73SW s i-2630QM + GTX460M a když vidím to chlazení tam a na jiných i7-xxxxQM noteboocích, musim se smát. Ty jejich musí throtlovat snad do půl minuty. Mě to jede celou noc v turbu, teplota se drží kolem 80°C a ventilátor má pořád celkem příjemný zvuk (žádný pískot).

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Když už jste u toho reballu. Mám tu 4ks Quadro 4000 které jeli cca 3 roky. Při kontrolách měly ventilátory celkem čisté (až mě udivilo jak málo prachu se v nich drželo za tu dobu). A to jsou grafiky na drochu jiném levelu (cca 20k za kus), certifikované, dělané na 3D modelování. Pomřeli během jednoho roku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nechci do toho moc kecat, ale když na Intelu pustíte něco, co vytíží AVX, tak frekvence procesoru nevidí ani paty marketingově označené nominální frekvence.

Prostě člověk musí vyzkoušet na svých potřebách a srovnat. Věštění z nějakého benchmarku anebo na základě dávné historie výrobců se mi osvědčilo jako naprosto zcestné.

A APU od AMD v notebooku je u nás dosti ošemetná záležitost ne kvůli tomu, že to APU je mizerné, ale protože u nás najdete AMD jen ve zpraseném odpadu se sníženým TDP a vykuchaným chlazením. Navíc skoro rok poté, co se daná generace dostala ve světě na trh.

Já bych bral notebook s 45W AMD APU. Nebo u herních notebooků s 16nm grafikou bych i preferoval AMD verzi. Ale jsem si skoro jist, že ani jedno z toho nikdy mít nebudu - ne kvůli tomu, že čipy nebudou mít na mé požadavky, ale kvůli tomu, že je žádný výrobce nezabalí do konkurenceschopného kabátu.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Úplně se těším jak ti marketinkoví géniové k modernímu APU přilepí nějakou obskurní mobilní NVIDIA kartu, aby to mohli prodávat jako "herní" zařízení :-). Co na tom, že ta kombinace pak žere, featur polovina, hlavně že se to bude dobře prodávat. Takhle už to zprasili tolikrát...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proto píšu "první reálná". Osobně sázím na HP, to jediné (zatím) dokázalo dělat notebooky s AMD v ucházející kvalitě.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že firma HP má hromadu notebooků osazené AMD A4 6210 a A6 6310, jak říkáte v ucházející kvalitě tzn. 1 RAM Slot :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vies mi povedat, ci u HPciek funguje v poriadku zobrazovanie true-color na LCD?

Pretoze u Lenova vsetky novsie AMD jednoducho nezapnu dithering a obraz je potom dost udesny!
A smejdove ovladace od AMD to neumoznuju nijak riesit (stare `finty` na novych APU nefunguju), po cca 2 rokoch sa AMD zmohlo na pokrok ---> na jednom konkretnom modeli LCD s novymi ovladacmi sa dithering zapne...

U mna AMD tymto padlo naozaj hlboko (aj Lenovo)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

doufam, ze se to AMD povede, Intel potrebuje konkurenci jako sul

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

AMD se může povést co chce, stejně to výrobci naperou do těch nejsrajdovějších notebooků a pokud budete k tomu APU chtít IPS displej, Full HD, rozumně velkou baterii, nebo nedejbože tohle všechno najednou, budou na vás jen nechápavě civět.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Mno FullHD i IPS mozna najdes, ale desku navrhnou se single-channel memory :) "usetri" tim jeden navrh navyse... a taky "usetri" na prijmech od potencialnich kupcu, jako jsem treba ja....

(chtel jsem nedavno koupit notas tak jsem se dival na carrizo... bida hruza des. Nakonec jsem koupil pouzitej sandy bridge za 150 euro... kdyz vyrobci nechteji me penizky..)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

AMD si to ochotne posere aj same - cez odflaknuty SW!

Mam tu notebook s AMD kde je obraz aj na IPS LCD hnusny -> pretoze sa jednoducho nezapne dithering! Problem je tu uz skoro 2 roky!!! 8-O

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ciste technologicky je to neuveritelny pokrok, to jestli bude mit uspech je vec jina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"V průměru jde o plichtu, což je s ohledem na 28nm výrobu (tzn. několikanásobně větší a žravější tranzistory než nabízí 14nm proces) velmi zajímavý výsledek."

A to, že by bol 14nm Intelu len marketingovo prehypovaný proces s reálnymi parametrami medzi 20 a 28nm TSMC tu asi nikoho nenapadlo, že? :D

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ono tie vyrobne procesy uz nie su to co to byvalo:)

Mam 95W Xeon X5570 na 45nm. 45nm ... kolko generacii za sucasnym highendom 14nm. A pritom ked to nataktujem na 4 GHz, vykonu na rozdavanie, porovatelne s dnesnymi CPU. Jasne, zere to viac, ale 10x to nie je, a nie je to ani 5x. Na 4GHz je to tak 150W? cize 1:2-3x

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

no vidis ja mam i5 2500k na 4,2GHz a taky nemam duvod proc uvazovat nad novejsim CPU, letos k nemu poridim nejakou lepsi midendovou grafiku a myslim ze na dalsi 3 roky klid

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ano souhlasim... Mam taky 95W Xeona X5670 (6c/12t) na 4.2GHz a mam klid.. hlavne ten kus kremiku stal 2500Kc :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

mna 30 Eur, 800 Czk. Ale 6 jadier by sa obcas zislo.

Kazdopadne, ked nekompilujem, tak ide mam podtaktovany na 1.5GHz, nevidim, ze by mi vykon chybal.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No modlete se aby vám neodešla deska, pak budete v pytli. Socket 1366 je totálně nedostatkové zboží. Ta CPU nejsou levná jen tak pro nic za nic :-(
BTW, mám X3430 pro socket 1156 a s cenou desek je to taky špatné...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Diskuze kolem jednovláknového výkonu nebo jiného benchmarku jsou fajn:-). Ty bechmarky nic neříkají o realitě. Koukám že většině diskutujích opět unikla největší přidaná hodnota. Na přenosném zařízení spíš poběží většinou nějaká akcelerace streamů VP9 nebo HEVC na webových stránkách, než nějaké výpočty pí či jiný nesmysl z benchmarku. Taky to nebude v žádné workstation. A o té akceleraci to přesně je.. :-). Takže palec nahoru.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně aby v AMD už konečně dodělali ten jejich toolchain a lidi konečně mohli psát věci pro OpenCL 2 a HSA.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Třeba akcelerované encodery H265 nebudou jen CUDA na NVIDII. K čemu je mi vysoký teoretický výkon jejich posledních grafik když kvuli nedostatku SW stejně připadá v úvahu prakticky jen 980Ti. A to i pokud jednomu nejde vůbec o hraní her.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To si nemyslim, NVENC jede preci uplne stejne na jakekoliv herni 9** nvidii, a jakakoliv umi soucasne max. 2x stream v .h265 nebo .h264. Komicke je pokud chcete vice nez 2, ne ze by slo o vykon ale dostanete hlasku ze licencne nejde (= ono by to v podstate slo, na prakticky identickem chipu - jen prodavanem jako PRO vypocetni reseni za X nasobek ceny)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ten trable s licencemi jsem po chvilce z diskusí také vydoloval. Za posledních pár let nikdo nenapsal slušný článek na tohle téma. Je těžké dát dohromady informace - 1. slušný přehled encoderů (NVENC, OPENCL). 2. jejich výkonové a kvalitativní porovnání. Například DVDFAB má transkodovací engine, který využívá m.j. NVENC, ale např. CINEC od Cinemartin s jejich P-module asi využívá jiný přístup takže není jasné jestli jde o čisté NVENC a platí stejné licenční problémy. Docela by to stálo minimálně za blog. Není pak snadné vyhodnotit zda se vyplatí investovat do profikarty nebo do profi akcelerančního SW (cenově se řešení zas moc neliší). Téma konfigurace (HW a SW) pro transkodování videoknihovny do H265 je stále pole neorané, alespoň v ezinech.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Pro zájemce prezentace NVIDIE k GPU encodingu. Porovnání platforem NVIDIA.
http://docplayer.net/8548430-High-performance-gpu-video-encoding-abhijit...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Otázka zní zda platí rovnice 5x větší cena profi karty, 5x více streamů (výkonu). Ta licence NVENC je současně na systém. Takže 2x 980TI nic neřeší, pojedou stále jen 2 streamy.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Prima, takže před ukončením architektury konečně vypotí čip se solidním výkonem. Tohle tu mělo být místo Vishery.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

On si tu Bristol Ridge nejaky patek pobude, nez prijdou na trh Zenove APU.

Ja bych predevsim rad AM4 verzi chipu, protoze jestli bude dobre fungovat, tak je to idealni adept na moje postavit-zapomenout HTPC. Nechce se mi za rok resit ze nebude na neco stacit a pokud AMD nezkrachuje, tak bude AM4 nejakou dobu dost perspektivni socket na pripadny dalsi upgrade.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz si skoro rikal, ze AMD prisla konecne s procesorem a pak se tu zabredne do perverznosti jako geekbench ..... uz jsem tu jednou psal jak strasne trapny ten "benchmark" je a ze s benchmarkem nema nic spolecneho ... staci si rozkliknout "advanced" u kazdeho vysledku a podivat se z ceho je skore spocitano a je celkem jasne, ze to nedava ani orientacni vysledek ....... nebo se staci podivat, ze mobilni ARM zde porazi kdejaky novejsi XEON:)
Budu tak smely a troufnu si tvrdit, ze kdybych udelal "BTJ benchmark" s jednim radkem kodu for int x=0;x<1000000000;x++ ..... tak ze da relevantnejsi vysledek k porovnani vykonu CPU nez geekbench:o))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

""BTJ benchmark" s jednim radkem kodu for int x=0;x<1000000000;x++"

skúsil by si to prepísať aspoň do "pseudoassembleru"? :D

pretože ja tam vidím toto

set r0, 1000000000
clk:
dec r0
jz clk

čo by ideálne sedelo dvojfázovej pipeline, ktorú majú low-end ARM. Takže vo výsledku by lacnému ARM stačilo 100-150 MHz aby doslova rozdrvil akýkoľvek Xeon.

Totiž ten Xeon síce vykoná "dec r0" rýchlejšie ale hneď zaním je skok po ktorom bude musieť aspoň 30 taktov čakať na flush (kvôli dĺžke pipeline), zatiaľčo ARM čakať prakticky nebude (respektíve už bude prebiehať pre-fetch ďalších inštrukcií). Jasné, Xeon môže použiť "špekuláciu" a tie inštrukcie vykonávať ďalej (podľa branch predictora) ale prakticky to tak bežať nebude, už od Pentia 4 sa to nepoužíva pretože to je neefektívne teda aspoň do takej hĺbky.

Ak chceš tak si to vyskúšaj na svojom počítači. ARM k tomu nepotrebuješ, v real-time procesoroch a v procesoroch s krátkou pipeline všeobecne (+ s on-chip pamäťami) sa to dá dopočítať podľa počtu inštrukcií.

Len nezabudni vypnúť optimalizácie, pretože to kompilátor buď úplne preskočí, alebo "unrolluje" cyklus tak aby viac sedel pipeline a tak bude vykonávať povedzme 20-40 iterácií súčasne, čo bude zase skreslené pretože napríklad na grafike si to môžeš unrollnuť faktorom 4096 a pobeží ti to 1000 krát rýchlejšie. :D

Takže opakujem to čo som ti odpovedal minule. Geekbench sa ti nepáči pretože nedáva výsledky aké si predstavuješ a aké poznáš z Cinebenchu predpokladám takže je podľa teba "trápny" aj keď absolútne netušíš prečo. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Budu tak smely a troufnu si tvrdit, ze kdybych udelal "BTJ benchmark" s jednim radkem kodu for int x=0;x<1000000000;x++ ..... tak ze da relevantnejsi vysledek k porovnani vykonu CPU nez geekbench:o))))"

To asi proto, že o moderních kompilátorech víte ho*no. A o moderních procesorech. Atd.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mě to abych si trošku nepopíchnul....
Že AMD Bristol dosahuje výkonu Core i5-6200U, to je nepochybně moc pěkné, ale Intel má v kategorii 15W k dispozici taky i7-6600U a i7-6660U což jsou procesory, které výkonově procesoru i5-6200U utíkají po pořádnou hodnotu..... Takže na věc nahlížím tak, že AMD se zase povedlo mířit pouze proti intelímu průměru.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz je AMD aspon nejak konkurenceschopne, tak je duvod se radovat :-).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To já bych se radoval, kdyby pro to prodávali v nějaké desktopové desce. ;) Do takových těch rozumně malých krabiček (asi ne NUC, kvůli kraválu, ale nějaké ty menší krabice ano).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.