Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Oficiálně: Desktopový Skylake-S a Broadwell-K budou koexistovat

Haswell-E s námi vydrží minimálně ještě rok, „Káčkové“ Haswelly nahradí Broadwell, „neKáčkové“ rovnou Skylake a do mini PC nastoupí Braswell. Tak vypadá oficiální desktopová roadmapa Intelu…

Pro konferenci v Athénách si Intel připravil prezentaci, která krom ne úplně zajímavých a povětšinou marketingově laděných slajdů přinesla i roadmapu desktopových produktů s výhledem na následujících 12 měsíců. Díky uživateli AtenRa z diskusního fóra Anandtechu, který ji zachytil (v rámci možností :-) si můžeme po delší době udělat ucelený obrázek o tom, jak chce Intel vyřešit koexistenci tří generací procesorů v příštím roce:

Začněme platformou HEDT, tedy nejvyšším high-endem, který vychází z jader primárně cílených na servery. Kam až proužky roadmapy sahají (tzn. plus mínus do října 2015) s námi bude Haswell-E. Intel si to může snadno dovolit. Jednak proto, že po letech navýšil počet procesorových jader až na osm a druhak proto, že AMD v roce 2015 nebude mít nic lepšího, než osmijádrový Piledriver, ze kterého už asi nevyždíme víc než nějakých 100-200 MHz navrch (zdali vůbec).

Následuje řada S, což jsou klasické desktopové procesory. Z těch se ještě vydělují high-endovější modely K s odemčeným násobičem (a alespoň v případě generace Haswell-Refresh vybavené pastou, která je alespoň o chlup lepší než 40 let starý sovětský produkt). Současnou generaci „občerstvených“ Haswellů v řadě K nahradí architektura Broadwell, o které aktuálně mluvíme především v souvislosti s ultramobilní 4,5W řadou Core M.

Neodemčené (mainstreamové) modely nahradí rovnou Skylake. Původně jsme jej vnímali spíše jako nástupce Broadwellu a druhou 14nm generaci, fakticky ale bude používán jako jeho doplněk. Další v řadě jsou procesory řady U. Ty jsou sice používané spíše v mobilním světě pro Ultrabooky, ale i v desktopu si najdou místo v rámci zařízení, která vyžadují nižší TDP (15-28 wattů), což jsou většinou různá výkonnější mini-PC, lepší multimediální krabičky a podobně. Patrně celý následující rok se o tuto sféru postará Broadwell; uvedení prvních modelů a snad i celých produktů očekáváme v průběhu CES (leden).

Nakonec zbývá řada J, 10W řešení pro nejúspornější mini-PC a embedded sféru - tedy Atomy. Aktuální 22nm Baytrail se dočká 14nm náhrady na jaře příštího roku v podobě Braswellu. Ten krom výhod vyplývajících z energeticky méně náročných tranzistorů přinese výrazně výkonnější grafické jádro a představí i procesorová jádra Airmont.

Diskuse ke článku Oficiálně: Desktopový Skylake-S a Broadwell-K budou koexistovat

Pondělí, 10 Listopad 2014 - 16:24 | BTJ | Oni maji to znaceni priserne .... kazdopadne tu...
Pondělí, 10 Listopad 2014 - 15:19 | Maor | Broadwell-K je pro 1150 a Skylake pro 1151....
Pondělí, 10 Listopad 2014 - 10:14 | BTJ | Chapu to dobre, ze broadwellu se na desktopu...
Pondělí, 10 Listopad 2014 - 08:34 | Michal Veselý | :)

Zobrazit diskusi