Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Broadwellu se zřejmě dočkáme ve třetím kvartálu

Broadwell slide
Broadwellu bychom se mohli dočkat ve třetím kvartálu. Co to ale znamená? Některé zdroje to označují za zpoždění, jiné naopak za uvedení v předstihu. Vydání zkrátka bylo tolikrát posunuto, že se v něm lze jen těžko zorientovat…

Broadwell je nástupcem Haswellu vyráběný na 14nm procesu. Až potud je jasno. Původně jej Intel plánoval vydat v první polovině roku 2014, pak to ale nabralo chaotický spád.

Intel Broadwell roadmap původní
starší roadmapa Intelu

Koncem roku 2012 z EUV Sympozia přišly zvěsti, že neexistuje výbava na 14nm výrobu, takže plány k jejímu spuštění v roce 2013 nejsou reálné. Na to reagoval Mark Bohr z Intelu, spekulace vyvrátil a potvrdil, že jde vše podle plánu. Půl roku poté se na veřejnost dostala desktopová roadmapa, která namísto Broadwellu do roku 2014 vyznačovala Haswell refresh. Ukázalo se, že na slovech z EUV sympozia bylo něco pravdy.

Intel Haswell refresh roadmap 2013 2014
v první polovině roku 2013 mizí Broadwell z roadmapy

Další změna nastala v létě 2013, kdy se objevila další vlna roadmap pro rok 2014. V desktopové tabulce o Broadwellu nebylo ani řádky, ale Ultrabooková verze jej zakreslovala na druhou polovinu roku. Tedy pro desktop ne, pro část mobilního segmentu ano. Poslední informace v tomto směru pocházejí z října, kdy se v desktopové roadmapě objevil Broadwell na přelomu roku 2014/2015.

Intel Broadwell-K Roadmap Q4 2013
roadmapa pro rok 2014 opět ukazuje Broadwell  v desktopu

Nyní se dozvídáme, že existuje šance na uvedení Broadwellu v letošním třetím kvartálu. Zajímavé je především, že např. KitGuru tuto informaci prezentuje jako vydání s předstihem, zatímco Softpedia to vnímá jako odklad. Pravdu mají v podstatě oba, jen záleží, se kterou z dosavadních roadmap porovnáváte a především, o jakém segmentu trhu hovoříme.

Intel Ultrabook roadmap červenec 2013
v červenci 2013 se Broadwell objevuje v roadmapě pro Ultrabooky

Na poslední finanční konferenci připustil Brian Krzanich zhruba tříměsíční skluz oproti plánům (nevíme však, oproti kterým). Zdá se však, že i přes vydání nové verze Haswellu se koncem léta dočkáme i částečného vydání Broadwellu, byť zřejmě jen pro úzký segment trhu. Může jít o modely pro Ultrabooky, případně mobilní variantu s výkonnější grafikou - zkrátka takové produkty, které budou mít maximální smysl s ohledem na sníženou spotřebu danou 14nm procesem.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Broadwellu se zřejmě dočkáme ve třetím kvartálu

Středa, 15 Leden 2014 - 20:20 | eddward | Broadwell takmer naisto bude s DDR3 radicom....
Středa, 15 Leden 2014 - 19:50 | Waffer47 | Ja myslim ze za odkladem Broadwell-u muze byt i...
Středa, 15 Leden 2014 - 14:55 | del42sa | to je pěkný blábol ....
Středa, 15 Leden 2014 - 11:08 | BTJ | Intel nema moc kam spechat .... v efektivite uz...

Zobrazit diskusi