Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Budoucnost SSD ADATA: 16nm MLC, TLC, nové řadiče, NVMe, PCIe ×4 i ×1

Může mi někdo odpovědět, kdy konečně klesne libovolné 2,5" SSD >200GB pod 2tis. kč? Na začátku roku bylo avizováno, že už někdy v červnu a kde nic, tu nic. Pořád nejlevněji je za 2,5tis. Je to pro mě rozhodující hranice. Momentálně se mi do toho investovat více nechce a 120GB je mi málo (2hry a konec místa).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdy klesnou ceny? Jsem docela pesimista, ale asi ne v dohledné době v české republice. Vzhledem k záměrné manipulaci ČNB s naší měnou a nevýhodnému kurzu vůči us dolaru si počkáme kdoví jak dlouho.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

kurz je vysoky, pretoze iste firmy leju miliardy von z republiky

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No prima !

PCIe 3.0 x4, M.2 sloty, SATAexpress x4, ... bude konečně i v počítačích pro obyčejné lidi, za obyčejné peníze.
K tomu NVMe protokol. Paralelizace, skutečné fronty, minimální režie, minimální latence, ...

Tak ještě aby konečně vykopli středověké 1GbE sítě a nahradili je 10/25/40/100GbE. Nebo aspoň 2.5GbE nebo 5GbE po stejné kabeláži Cat5e, 6. Když už tedy nebude všude Infiniband nebo něco lepšího.

Je dnes po mnoha a mnoha letech s 10GbE alespoň jedna jediná "entuziast" základní deska s 10GbE ? Pořád ani jedna. A přitom 1GbE nestačí na rychlost disků - pro NAS/SAN, iSCSI, NFS, SMB už dlouhá léta. A brzy to nestačí ani na "slušné video".

Pak ještě zavedení NVDIMM RAMek, 10x rychlejších než dnešní nejrychlejší NVMe SSD, a bude spokojenost s železem.

Pravda, výrobci procesorů by mohli přidělat pár jader - nebo se drží "4&4" navždy (4 jádra, 4 GHz) ?

Jen se obávám, že brzy to zlepšení ani nepoznáme, protože špatné programátorské frameworky a mizerné operační systémy všechno výkonnostní zlepšení brzy požerou. Jako vždy.

Vsadím se, že nějaká strašná firma už chystá všechen svůj software a celý operační systém překompilovat do JavaScriptu nebo něčeho ještě pomalejšího a neskonale ohavnějšího. Aby bůt a start celé vopičárny trval zase 10 minut, "jak jsme zvyklí", ale všechno železo a software jsme si museli koupit celý nový.

Tomu se říká pokrok. Nic proti tomu.

:-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

výrobcovia nebudú pchať do dosiek 10Gb ethernet, keď o to nie je záujem. záujem je o 802.11AC a AD. nikto nechce doma ťahať káble.

ja pokrok vidím. serverové technológie idú rýchlo dopredu a staršie vybavenie má takmer nulovú cenu. napr. v mojom desktope mám 2x Qlogic 4Gbps fiber channel karty (každá po 15 dolárov z ebay). v mojich HP microserveroch mám v každom po jednej dvojportovej QLogic 4Gbps karte (každá po 20 dolárov z ebay).

zapojené to mám ako arbitrated loop, takže žiaden FC switch som nepotreboval, ale aj keby áno, tak staršie Silkworm switche sú skoro zadarmo (nechcel som to kvôli hluku).

predtým som mal doma nfs a iscsi cez 4Gbps ethernet (802.3ad), ale rýchlosť v porovnaní s FC bola oničom. mimochodom pci express karty so 4x 1Gbps portami (s intel chipsetom a TCP offload engine) stoja okolo 50 dolárov nové, takže zase ďakujme serverovému pokroku za nízke ceny.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste můj člověk ! FC v Microserveru, moc pěkné.

Já strkám do Microserverů třeba i Infiniband DDR, 20 Gbit - i když to je jak s kanónem na vrabce.

Mám to roztahané i doma. Dvouportové karty za 25 liber z Ebay, také bez switche přímo - 3 mašiny do trojúhelníku. Jen se musí na některém stroji pustit Infiniband Subnet Manager (OpenSM). Na SOHO nebo pro menší firmu velmi pěkná síťka se super vlastnostmi, které ethernet nemá a nikdy mít nebude. 20 Gbit síť za cenu 1 Gbitu. Propojené to je čínskými DAC kabely (twinax) po deseti dolarech. Lepší síť do serverovny není.
Switch 24 portů za 200-500 dolarů z Ebay, nebo o něco dražší - kolem tisícovky - "refurbished", výrobcem obnovené, s novými zdroji, lze k nim zaplatit i záruku (ale to nikdo nedělá, raději si koupí 4 navíc).

Používal jsem to i na komerční věci, když byl zákazník chudý nebo kolenovrt, dostal mezi servery Infiniband DDR, všechno z bazaru, switche také. Všechno dvojitě, kdyby to odešlo - i když switche měly nové zdroje. Případně ještě switch na sklad do zásoby. Infiniband má tu výhodu, že redundantní cesta zvyšuje průchodnost (ne jako u ethernetu, kde se musí provoz rozsekat na dvě skupiny VLAN a každou pustit jinudy, aby se redundantní železo neflákalo). Fat tree se to jmenuje. Takže taková redundantní dvojitá síť běží 40 Gbit (2x 20 Gbit).

Bohužel zásoby došly, datacentra přešla na Infiniband QDR a FDR, lidi to vykoupili. Dnes se to již objevuje mnohem méně a podražilo to. Ale před 2-3 lety to bylo všude.

Takže v tom snížení serverových cen máte nepochybně pravdu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nebuďte skúpy na detaily a rozpíšte sa viac.

s upraveným biosom sa dajú zapojiť aj 4 disky + 2 SSD s funkčným AHCI. treba len na ebay kúpiť krátky esata-to-sata kábel. mám tie 2 ssd ako l2arc + zil pre zfs. škoda, že tie microservery majú len 1 pci express slot (teda aspoň moje n36l a n50l, neviem ako to má najnovšia generácia). mne na tom beží Nexenta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Upravený BIOS také ze všech SATA portů udělá hot-swap porty. Také jsem do všech těch N36..54L Gen7 dával dvě SSD na L2ARC+SLOG. Plus IPMI kartu (stála 1800 a v ceně byla licence) a vícenásobnou serverovou síťovku - většinou jen 2x1000BaseT. Výborný strojek. Většinou s FreeNASem nebo illumos/OmniOS a Napp-it.

Nová Gen8 verze je ještě mnohem lepší, z několika důvodů. Jednak má procesor ve slotu - Pentium G2020 nebo Celeron G1820 s podporou ECC. Ten je samotný několikrát výkonnější než to AMD dvoujádro v Gen7 verzi. Jde tam dát místo toho Xeon E3, chladič to uchladí i s plnotučným modelem, když se polepší ventilátor v bedně. Dvojitou síťovku - Intel serverovou - to má už přímo na desce. A má to integrované IPMI přímo.

PCIe slot je plnotučný x8, ne jen x4 jako u staré verze. A zůstane volný, síťovka je na desce integrovaná.

A konečně se místo předražených modelů se zbytečnými disky a bundlovaným Windows home serverem za 11-14 tisíc prodává holá prázdná verze - barebone s Celeronem G1820, za cca 7 tisíc s DPH - což je vlastně díky osazení ještě levnější než stará Gen7 verze, která se dala sehnat za 4-5 tisíc.

Samotný C2xx mainboard jinak stojí k pěti tisícům, procík přes litr - takže krabice je takříkajíc zdarma, s hot-swap šachtami. Krabice je pěkná, dá se stavět na sebe více kusů. Ve stejném designu prodávají i malý switchík.

Mimo NASů to lidi používají na všechno možné - třeba na malou virtualizaci - dají do toho Xeon E3 a jede to pěkně. Jen se do toho nevejde větší paměť než 16GB, to je největší slabina. ECC UDIMMy se větší než 8GB nedělají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ajeje, mame tu dalsi umely problem a la "free-cool-in" :)
"Tak ještě aby konečně vykopli středověké 1GbE sítě a nahradili je 10/25/40/100GbE" - tie siete su uz davno vykopnute a ze sa to netyka domacnosti vobec nie je problem.
"Je dnes po mnoha a mnoha letech s 10GbE alespoň jedna jediná "entuziast" základní deska s 10GbE ? Pořád ani jedna. A přitom 1GbE nestačí na rychlost disků - pro NAS/SAN, iSCSI, NFS, SMB už dlouhá léta." - ktore "entuziast" NAS/SAN ma 10Gb net ? To uz sa jedna o poloprofi sferu. Resp. ak ma niekto pole s 10Gb, kupi si normalnu dosku alebo 1/2portovu 10Gb kartu do slotu, hoci aj s SFP+. Alebo este inak - ak si "entuziast" dokaze kupit za Nx100E nezmyselnu grafiku do slotu, dokaze si kupit za polovicnu cenu tu sietovku.
Odporucam pozriet na portfolio Supermicro dosiek.
Preco by malo ist 5Gb po CAT5e/6, ked to s tym cielom nebolo navrhovane (presluchy atd) ? Pochybujem, ze len inym kodovanim dat dosiahnu take navysenie rychlosti.

Bohuzial s tym SW je to svata pravda, koderi su schopni zabit lubovolny HW.
A na druhu strane stale budu ludia, co mozu mat doma 10+Gb kabelaz + SAN svic k tomu, no i tak budu nespokojni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

caute mam v planu si koupit SSD nez budu instalovat win10 jaky by jste mi doporucili ? byl by na tom jen win + programy jako zoner atd date a hry by byli na ostatnich HDD a SSD

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dnes jednoznacne Samsung EVO 850

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

a ocekava se nejaka novinka pres leto nebo neni nic ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznacnost je relativni vec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv moderního, je to prakticky jedno - rozdíl mezi nejhorším a nejlepším "laciným" (ne-enterprise) SSD je v praxi minimální - při použití pro běžné desktop věci. Spíš je to věc záruky a ceny. Hlavní na SSD není jestli má sekvenční rychlost čtení 250 nebo 550 MB/s, ale že umí o dva řády větší IOPS než HDD a má od dva řády menší latenci než HDD. Poslední generace spotřebních SSD už nemá ty hrozné potíže s ovladači a firmware.

Důležité jsou dvě věci - udělat disku OP třeba 25% - pak se nebude ucpávat a neklesne mu při opakovaných zápisech rychlost (třeba z 200 MB/s na 5 MB/s). A nezaplnit filesystém více než na půlku až 2/3. Tím se zamezí násobení zápisů, zvýší se rychlost (tedy nebude klesat), filesystém nebude provádět brikule s optimalizací ...

Takže důležité je, koupit si SSD dvakrát větší než reálně potřebujete :-)

Mimo ty nové Samsungy máme dobrou zkušenost s OCZ ARC 100 řadou - 480 GB model pod 5 tisíc je skvělá koupě. Nejlevnější SSD. Stažené (OP) na 400 GB je cpeme do SOHO serverů a na malé virtualizace. Podle pokusů by to minimálně tři roky mělo vydržet (v nasazení, kde není velký load nicméně je řádově větší než v desktopu) - a pak to může letět po psovi - za ty peníze.

Prakticky za poloviční cenu než Samsung a fůra ostatních. Pravda, Samsung má u některých modelů záruku 5 nebo dokonce 10 let. Ale to už tam mohli napsat 1000 let, protože koho bude zajímat SSD za 5 let ? Stejně tak s výdrží - nejlacinější snesou běhat coby systémový disk 80 let, Samsung 300 let - podle rozpočítání "desktop load" zátěže na výdrž. Nejrychlejší SSD proti nejpomalejšímu SSD má o 3 vteřiny rychlejší boot wokenic - např. místo 15 sekund 12 sekund - je to takový rozdíl, aby to stálo 2x tolik ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A zrovna ta záruka svědčí o tom, jak moc svému výrobku výrobce věří. Jestliže dá někdo na SSD záruku dva roky, tak bych se tomu výrobku obloukem vyhnul, i kdyby stálo desetinu ceny - za ty nervy při ztrátě dat to nestojí. A že ty SSD umí odejít! Zlaté HDD, z toho jde alespoň něco vydolovat, ale SSD odcházejí bez rozloučení rovnou celé najednou :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

už sa budem po niekoľkýkrát opakovať: ale rovanko ako vie odísť z ničoho nič SSD tak vie aj HDD, a tak ako HDD dá o sebe vedieť že je poškodený, môže o sebe dať vedieť aj SSD. Zažil som všetky 4 monžnosti, takže viem o čom hovorím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně to nejlacinější 480 GB SSD - OCZ ARC 100 480 GB model - má 3 roky záruku. Je to shit, samozřejmě.
Samsung EVO 850, Corsair Neutron GTX, ... je o něčem jiném - ale stojí 2x tolik.

Do moderního notesu je to nevhodné, neumí to ten "deep sleep" s mikroWattovým odběrem.

Ale do desktopu nebo malého SOHO serveru, proč ne. Load tam nebude velký - pokud pominu nadšence, který na to cpe každý den nový systém, použije to (bláznivě) coby diskovou cache (ZFS SLOG nebo pro bcache, flashcache, ...) atd. Někam prostě lepší disk nemá význam dávat - proč platit dvakrát tolik ?

Na větší zátěž je to pochopitelně sebevražda. Je to všechno otázka nákladů a loadu. Zálohovat se musí vždycky, i kdyby tam byl SSD od SmartStorageSystems Optimus Ultra+ SAS2 400GB za 80 tisíc. Nebo HGST SSD Ultrastar SAS3 12Gbit dualport 400GB za 120 tisíc - to jsou vrcholy enterprise nabídky, nic lepšího není.

Pokud chci, aby to jelo pořád i když se disk vys..e - tak takový levný shit mi umožňuje vzít ty disky dva a hodit je do zrcadla. SATA řadiče z chipsetu to umí snad už všechny. Když použiji ZFS zrcadlo (pokud jedu na desktopu linux, Solaris, OmniOS, FreeBSD, ...), 2x stoupne rychlost čtení, protože ZFS čte z mirroru paralelně, to může být cenný plus. A pokud ten bazmek odejde, mohu pracovat dál bez přerušení, disk vymění v záruce - a 3 roky je dost.

Za stejné peníze jako za jeden drahý Samsung nebo Corsair tak získám nejen bezpečnost při havárii SSD, ale také 2x rychlejší čtení - což dražší disk nenabídne. A pod ZFS ještě jednu moc důležitou věc - datovou integritu (jo to by chtělo také ECC RAM a procík s ECC supportem, když už tak už). Wokenice je lépe jet pod virtualizací (Virtualbox stačí), na bare metal taková srač.a nesmí.

(na gamesy je konzole nebo spešl počítač. nebo steam pod linuxem. nebo wine)

Za 3 roky to bude úplně někde jinde, z notesů i desktopů "malá" SATA SSD zmizí - bude to nahrazeno NVMe disky, v M.2 nebo PCIe. SATA zůstane jen na "velká" data - SSD příruční skladiště dat, HDD archivace. Je to mrtvá věc už teď. Přežila se. 6Gbit (550 MB/s maximálně) je málo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Konecne aj racionalny nazor, to nahananie za `svetelnymi` rychlostami prenosu v standardnom desktope je naozaj smiesne...

To aby clovek `vyuzil`, musel by kopirovat kvanta plnotucnych dat (napr. video) - nehovorim o citani (nema zmysel cisto len citat video napr. o datovom toku 5000kbs vyssou rychlostou).
No pri subtilnych kapacitkach (oproti HDD asi o rad nizsich) a biednom pocte prepisov je taketo pouzitie `vrazda` toho SSD :o(

Takze cele je to cista `onanovacka` pre fanatikov, ktori si premeriavaju pindiky sorry rychlosti SSD a vytesuju sa s cisielok a o par percent rychlejsie startujuceho OS! :o)))

P.S.
Osobne ma dost vytacala napr. afera ked Kingston potichu zamenil v svojich SSD flashky za ovela pomalsie... No v podstate nakoniec chapem tie pochvalne reakcie ludi co tieto `pomale smejdy` kupili ---> sam som si nakoniec aj taky kupil (pretoze beztak mal ist na volny SATA2 port, kde je 550mbs zbytocne) a v praxi uprimne nevidim rozdiel oproti `plnotucnym` poctivym 550mbs na dalsom SSD (pritom kontroler atd. vsetko je zhodne a podla cisiel z testov je tam rozdiel veru znacny - takze som naozaj nahodou neuchytil starsi kus s dobrymi flash cipmi)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Kingston V300 - proč ne ? Rozdíl odpovídající rozdílu v ceně v tom není, proti drahým spotřebním SSD. Možná bude build velkého softu o 10% pomalejší. Flašinet bude startovat o pár sekund déle. Za poloviční cenu oproti HyperX SuperX Pro Ultra bazmeku to pořád stojí za to.

Mají ty "drahé" spotřební SSD alespoň kondenzátory na zálohu napájení, aby se při výpadku elektřiny stihly uložit RAM cache v disku ? Nemají, ani jeden. Možná o něco více vydrží - ale to v běžném nasazení stejně nikdo nevyužije.

SATA je mrtvá - coby "rychlá" sběrnice. Za 3 roky dnešní SSD stejně půjde přímo do muzea. Tak proč platit za SSD s 5-10-ti letou zárukou ?

OCZ ARC100 480GB za 4.800 Kč s DPH. Dnes nejlevnější SSD v příjemné kapacitě, řekl bych tak akorát na dnešní desktop - když uvažuji jen s 50% zaplněním. A má to relativně vysoká IOPS, což je hlavní. Je to šmejd ? Proti 2-24x dražším SSD asi je. Ale levný a dostatečně kvalitní "šmejd".

Pokud někdo dělá 10h denně editace 4K videí a natočí na SSD ročně petabajty, musí sáhnout hluboko do kešeně, protože v takovém případě ho nevytrhne ani ten nejdražší spotřební SSD. Ale takovou věc nedělá člověk zadarmo, takže musí také něco do vybavení vložit. Stejně je to se servery, datacentry, SAN věcmi, ...

Zbytek je klasické "přeměřování pindíků", to jste napsal pěkně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono dokonca ani neznamena, ze ak sa pouziju pomale flashky, tak tieto budu mat aj mensiu vydrz...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samsung 850 Pro, pripadne este Evo, ak cena natolko rozhoduje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna A-Data bych se vyhnul. Nevím jak SSD, ale RAMky jim moc nejdou. Např oproti Kingstonu výrazně výšší počet defektních modulů. ☺

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.