Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon PowerShot G7 X s 20Mpix vstupuje na nové území

No rozhodně se kluci snaží, to se musí pochválit. Z té mizérie, která tady byla před dvéma - třemi lety, kdy se zvyšovalo tak maximálně rozlišení na 1/2.3" snímačích a každý nový 1/1.7" kompakt byla velká událost, jsme se posunuli konečně do mnohem zajímavějších vod. Nicméně já jsem mezitím už prchnul k CSC a zpět už mě nedostanou. Velikostně se CSC tady těm "velkým" kompaktům velmi blíží a výměna objektivů nabídne mnohem víc možností, které navíc nejsou jenom marketingovými fíčurami. V neděli jsem třeba byl na dnech NATO a speciálně pro tento případ jsem si koupil Pentax 135/3.5 za nějakých 1200Kč, což dává na m43 krásných 270mm. A tady s Canonem bych toho moc nevyfotil, posuďte sami:

http://fotky.stodulkovi.cz/photos/page-1/album-17/list?sortBy=dateTaken,asc

(...a to je z těch 270mm ještě hodně ořezané)

A pokud nechci fotit "tele", tak si prostě tu 135 nechám doma a je to, to třeba neumí zase UZ a je to pořád hrozné heblo. (Teda ty lepší z nich.)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Snazi, ale snazi se malo.

Budoucnost tvori ale mirrorlessy a kompakty s minimalne 4/3 snimacem - coz je neco, co zrovna Canon s Nikonem delaji ze nechapou, aby si nenarusili prodej reliktu minulosti - zastaralych zrcadlovek.

A zatimco vymysli nestandardni ptakoviny, Sony, Samsung, Panasonic a Olympus nerusene dominuji trhu ktery predstavuje budoucnost. A az to Nikon s Canonem zjisti, bude konkurence uz v 7 generaci a bude mit kompletni nabidku objektivu a prislusenstvi.

Canon by mel udelat jedine - vzit EOS-M a na nem pokracovat s dalsi radou mirrorlessu a kompaktu s APC-C a fullframe snimacem. Protoze konkurence tohle uz davno ma a v tom je budoucnost. Proc kupovat 1" snimace, kdyz uz konkurence pouziva vetsi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to měkkou kresbou objektivu, možná nevhodným zpracováním, možná výřezem, každopádně rozmyté fotky bez kresby, někdy neostré, aury kolem objektů... tohle by u mě letělo celé rovnou do koše.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za kritiku. :-) Chybami se člověk učí a než to dostane do ruky, tak to chvilku trvá. Letadla fotím dohromady jednou za rok a objektiv mám týden, takže je rozhodně stále co zlepšovat.

Ale mám pár poučení pro příště: Klidně zvýšit ISO na 400 a dostat se k té čtyřtisícině okolo F7.2, ony se ty potvory hýbou fakt rychle a okolo tisíciny je to málo, vrtulníky naopak celkem klidně delší čas. Taky je dobré nastavit korekci expozice a klidně to o 0.7EV přeexponovat, aby pak člověk nemusel vytahovat stíny (odsud ty aury, příště už nebudou!).

Je fajn se podívat, odkud svítí slunce (to jsem měl celkem vychytané) a odkud je to letadlo nejvíc sexy, což je kupodivu mírně zezadu shora, fotky zepředu byly smazány. :-)

S malým kontrastem (holt 30 let starý coating), měkkou kresbou a astigmatismem (jak mě minule poučil David) nic moc nenadělám, ale říkejme tomu retro, technika za 3700Kč (2500 tělo + 1200 sklo) má prostě své limity. Zatím ale nejsme na hranici ani těchto střepů a je to hlavně rukama. Pokud máš svoje fotky lepší, rád se pokochám, pokud je navíc umíš udělat v podobně drahém zázemí, tak jednoznačně kudoz!

Každopádně si říkám, co asi vylezlo všem těm, co jsem tam viděl s různými skly typu 400/5.6 L a kteří stáli na konci runwaye proti slunci.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jen si říkám, jestli by to s oním zavrhovaným ultrazoomem nedopadlo podobně, nebo i lépe ;)

Letadla přes celou fotku mě nebaví, takže je většinou ani nefotím. Naposledy jsem fotil loni v Letňanech a to jsem nechal dlouhé tele schválně doma: http://www.martinkozak.com/gallery/aerobatic-freestyle-challenge/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné, jde vidět, že je kam jít. :-) S UZ by to lépe nedopadlo, to už jsem zkoušel. Už samotné ostření proti obloze je většinou děs (pokud nemá možnost MF) a pak z toho leze hrůza, navíc to chce moc dlouhé časy, resp. zvýšit ISO bych se bál víc, než u sebe.

Taky máš tu výhodu, že ses ani nesnažil z těch "černochů" nějakou kresbu vytáhnout, a to nepochybuju, že 1D Mk IV a použité sklo má mnohem větší potencál, než moje muzejní kousky. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Před pár týdny jsem na Letňanech fotil s Jupiterem 135/3.5 + 2.0x TC na Kodak Gold 200. Až se dostanu k tomu nechat to vyvolat, tak si můžeme porovnat výsledky ;-)...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli ho máš v ruce líp, než já ten Pentax, tak mě hlavně moc neztrapni. :-) Každopádně Jupiter má asi lepší kontrast, což je hlavní slabina toho Pentaxu (možná jenom mého kusu). Taky jsem se po Jupiteru díval, ale odradila mě o něco vyšší cena, hmotnost a to, že nemám redukci na M42 a Pentaxáckou mám už hodně "vytúněnou" - nekonečno přesně v nekonečnu, vivat tavná pistole. :-) A nakonec taky poučka, že ony nakonec všechny "normální" objektivy mají na stejném ohnisku a světelnosti dost podobné výsledky, často dokonce i bez ohledu na cenu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mě tedy velmi zajímá! Hlavně i jak kvalitně se ti to povede udělat jako pozitiv a následně jak dobře nascanovat z pozitivu! do PC. Nemáš náhodou souběžné fotky i z digitálu - pro srovnání?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vidím....mmm, příští článek:
Sony PowerShot Canon G7 X vs. Cyber-shot DSC-RX100 III :-P

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si postnout kratke hodnoceni.
Zdroj, cela galerie:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-g7x/canon-g7xGALLERY.HTM
Hodnocene snimky:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-g7x/FULLRES/YIMG_0461.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-g7x/FULLRES/YIMG_0467-wide.HTM

- snimky se prilis nehodi na hodnoceni kvality, ale budu pracovat s tim co je – je to velmi novy fotak, materialu na netu je malo
- vidim tam pomerne hodne chromaticke aberace
- neostrost v rozich je dost na povazenou
- takovy vstup se rozhodne nehodi na delani panoramat. Diky neostrosti rozliseni klesa od stredu na 5megapixelu, nebo jeste nize.

Tohle je jasne ilustrovane ve 2 prilozenych obrazcich, pricemz metoda je takova:
1. Obrazek (crop_100percent.jpg) http://i62.tinypic.com/2mx08i8.jpg je crop z originalu http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-g7x/FULLRES/YIMG_0467-wide.HTM
2. obrazek (crop_50_200_percent.jpg) http://i59.tinypic.com/f1jpjc.jpg je take crop z originalu, zmenseny na 50% (to odpovida jako by se fotilo na 5 misto 20 megapixelu)
a pote je zase upscalovany na 200%, tj. Dostane se z 5 na 20 megapixelu neorezaneho originalu.
50% linearniho rozmeru odpovida 25% pri prepoctu na megapixely, ktere vyjadruji pocet bodu na >>plose<< senzoru.

Vyhodnoceni:
Pokud uroven detailu mezi obrazkem 1 a 2 je minimalni (coz tady je), original zdaleka nenese pri stranach snimku rozliseni 20 megapixelu.
Nejen rohy, ale i casti snimku u hran trpi ZNACNOU ztratou detailu. V rozich bych to odhadoval nekam k 2 megapixelum, hrany ~5 megapixleu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

njn, tak ono takhle svetelnej objektiv s takovym rozsahem aby fakt fungoval nebude za 20k do kterych se navic musi vejit zbytek fotaku...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

K otázce v článku ohledně snímače:
Senzor je od jiného výrobce, Canon to sám potvrdil. Vypadá to, že se jedná o ten samý senzor jako je v SONY RX100III. ;)

Zatím jsem hodně rozpačitý z publikovaných fotek. Divné barvy a hlavně totální propad v detailech. Možná se jedná o nějaké předprodukční vzorky, ale i tak je to divný.

Rozsah objektivu je hodně zajímavý a hlavně je pěkný pozvolné zmenšování clony při změně ohniskové vzdálenosti. Ale mám strach, že za rozmazáním a nedetailnosti fotek stojí právě objektiv. :(

A výdrž baterie je také docela nehezká. :(

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.