Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Canon PowerShot SX720 HS přináší 40× zoom v malém těle

Na udržení 960 mm ohniska nepotřebuju 1/1000 sec - pokud je funkční stabilizátor a dává dnes běžné 3 EV, zvládnu to na 1/125 sec.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tatiii a proc je to letadlo takove rozmazaneeeee????

1/125 staci, ale jen v pripade ze se fotografovany objekt nepohybuje - coz se ovsem "zapomene" zduraznit v kazde reklame na uzasnou stabilizaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak určite. Mierne rozmazané viditeľné lietadlo alebo nerozmazaných niekoľko bodov. Fakt ťažký výber.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z toho letadla tam bude tak rozmazana smouha (pri 1/125s).

Ona totiz rychlost nad 300 km/h a expozicni cas pouze 1/125s nejde moc dohromady.

Ta 1/1000 proste je potreba.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle záleží na úhlové rychlosti, tedy kombinaci vzdálenosti a skutečné rychlosti. S jakým časem bych podle vás mohl vyfotit ISS letící rychlostí 8km/s? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Dopravní letadlo letí 10000kmh a stejnak se fotí vpohodě - jako skorostatický! objekt ze země a tedy z dálky 10km... a tedy s velmi malou! úhlovou!!! rychlostí ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ups, letí samo "jen" 1000kmh ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Striktně vzato to platí, pokud fotografovaný objekt neakceleruje. Ať se klidně pohybuje, když ho vhodně sledujete.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jsně, když budu fotit za prudkého poledního slunce tak možná.-

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna Canon má jednu z najlepších optických stabilizácí. Bežne fotím na 16x zoome pri 1/8.
Bez tej stabilizácie by nebolo nič čitateľné, s ňou možno nejaká neostrosť, ale stále použiteľné (na foto, či do tabletu 100%) a to je to, o čo pri amatérskych prístrojoch ide.

40x zoom už je trochu extrém, ale so statívom na fotenie zvery, vtáctva alebo susedy oproti, prečo nie?
Aj tak tam je 6,9 clona, čo býva bežme pri 12x-16x zoomoch, tu to bude 40x.

Škoda, že to nemá HEVC video, to bude s Canonom najskôr o 1-2 roky, dosť blbé pre mňa. Video točím viac ako robím foto.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Toto neni aparat pro amatery, ale pro laiky.

Amater ma davno nejakou APS-C nebo fullframe zrcadlovku. Amater se obvykle od profesionala nelisi cenou vybaveni, ale tim ze se fotografovanim nezivi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáš na elektronickou účinou stabilizaci s gyrem, kdy kooor ty nové pětiosé, jsou veleúčiné! :-) Já udržím skoro 1s! a když tak napálím sekvenci a vona jedna vynde ;-) Nebo maj ještě mnohé aparáty fičůru - spojení nemázlých fragmentů z různých fotek z ryché sekvence - součtem pak řeší i šero a málo světla, do jedné ostré a jasné :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zvládneš i mnohem delší časy! Jak? No tím že cvakání nic nestojí a tak napálíš 10-20 fotek a vona jedna vynde ostře :-) Nebo maj dnes digitály i funkce vícenásobné expozice a umí složit s fragmentů nemázlých částí z více fotek jednu nejostřejší :-)

Já udržím z ruky při dlouhých ohniscíc navečer i 1s! (Sony A77 i když ten má navíc gyroscop a snímač plovoucí v magnetickém poli)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cvakani nic nestoji - mechanicka zaverka, ktera se opotrebovava, ma ponekud jiny nazor.

Zvlast u SLT Sony, kdy ten motorek zaverky odchazi v podstate pravidelne, nastesti stoji jen 20 USD, jen se musi fotak komplet rozebrat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale jiné té,a a záruka je na 50.000 cvaků u A65 a tuším 75.000 neb dokonce 100.000 u A77. Nacvakal jsem u obou možná již i toto množství a nic :-) Tím spíš u často používaného režimu HDR a sekvencí! (12fps).

Myslím, že horší je to s mechanickým dílem u DSLR - pohyblivým!!! zrcátkem (aby jsi také po čase vůbec viděl to co vyfotíš!) , které ale sony dávno nemá ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neni nic víc nesmyslného než ultra ultra zomm v kompaktu - absolutní kompromis pro někoho kdo trpí představou že potřebuje fotit daleko, ale je mu jedno co.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám ultrazoom a využiteľný je nie len pri fotení, ale obzvlášť pri videu.
Je každého vec, či chce fotiť pevnou 50mm alebo použiť vysoké priblíženie. Preto sa vyrába všetko, aby si človek môhol vybrať bez hlúpych pínd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to ja radeji ty pevny, a kdyz potreba priblizit, tak zoomuju nohama :) a jednou sem se prozoomoval plazenim az do kaluze :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zazoomovat nohama = nekolik stovek metru nebo mozna i kilometru (40x zoom).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no nejakej svetelnejsi 40x zoom pro x-e1??

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A to je co ten x-e1??? Jo to je Fuji? s výměným!!!? objektivem.

U něj tedy velký rozsah ZOOMu není nutný, neb delší ohnisko docílíš výměnou!!! objektivu, ale u kompaktu rozsah ZOOMU je!!! důležitý, neb si vyměníš prd, leda pokakaný trenky :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jo, ja si budu kupovat tento jakoze fotak na foceni...
kolik to ma na konci?? f6.9?? no to je s pidi cipem co sumi od iso400 paradni kombinace do podzimniho lesa, no ne? takto si nahodim 200mm vivitara f3.5 a du do obory...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No ale tady je jiné! téma , o "voze" a ty o "koze" ... zde jde o kompakt s pevným!!!!!!!!!!!!!! objektivem a ty o fotoaparátu s výměným!!! objektivem...

A já tady neobhajoval kvalitu obrazu z pidičipu ani z platového pidiobjektivu... Já obhajoval obecně!!! to, že: u kompaktu rozsah!!! ZOOM-u má smysl, u fotoaparátů s výměným!!! sklem nikoliv - tady je to spíše o pohodlnosti netáhat více objektivů na cesty.

Protože Ty sice nasadíš 200mm a co - nebudeš moci vyfotit panorama krajiny a j! :-( Já bych ven bez mého ZOOM objektivu nevyšel, neb bych litoval, že nemohu vyfotit zeširoka nádherná údolí a j. a 18mm/APS-C mi nesmí chybět při procházce. Táhám buďto kompromisní 18-250mmm nebo ostřejší 16-105mm :-)

Tady je fotka z teho kompromisu na tři (poslední digitální crop před komprimací) extrémy, foceny přímo do JPG:

18mm čili x crop1,5 = 27mm (vono je to krapet víc skoro 29mm): http://alphaa65.sweb.cz/Jablko18%2827%29mm.JPG
250mm čili 375mm: http://alphaa65.sweb.cz/Jablko250%28375%29mm.JPG
750!!!mm: http://alphaa65.sweb.cz/Jablko750mm.JPG

Jsouli podmínky lepší než deštivý den, vypadá to na konci ohniska lépe, takto (není to ale orig. velikost fotky): http://alphaa65.sweb.cz/_DSC0716.jpg

Se skoro metrovým a několika kgramovým pevným sklem bych tedy nechtěl chodit na procházky :-))

Takže já, na rozdíl od tebe, nasadím jen 10cm krátký a lehký(?) - no von má skoro 1kg! + další 1kg má Alpha..., UZ a tradá ven do přírody na "lovy bezezbraní". Na krajinky mám ale raději ostřejší ZOOM 16-105mm, který stačí i di stísněných interiérů a nedeformuje obraz, jak ještě kratší ohniska...

A jsou i kompakty, kde snímače nejsou tak malé a nešumí tak a objektivy maj težké a velké a svetelné a ze skla! Dokonce zn. ZEISS ;-) . Např SONY RX10 :-) ale i Canon SX1 měl slušný sklo , bohužel jen malý čip, ale na progresivní! FullHD video! tenkrát!, byl i 1/23" čip oproti i poloprofi!!! kamerám se sotva 1/3"... , veleslušný za ty love!)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Do přírody natož na faunu, je každý ZOOM - přesněji dloouhé ohnisko, málo! (o světelnosti, aberaci a ostrosti se však nyní nebavím) a komu se chce táhat víc objektivů a u kompaktu ani nendou vyměnit!

Tedy u kompaktu má ZOOM mnohem větší smysl, než u aparártů s výměným objektivem, u nichž si delší bezkompromisní - i za 500.000,-kč ;-) ohnisko, mohu nasadit. Tedy takový druh mašinky ZOOM nepotřebuje vůbec. To souhlas, ale ne kommpakt!

Leda bych nosil ven dva!!! :-))... kompakty - jeden širokáč a druhý s dlouhým ohniskem :-)) (O nekvalitě malého snímače nebo pidiobjektivu z plastu nyní nepolemizuji, to je zcela jiné téma)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.